Förståsigpåarnas gissningslek

Klimathotet och medierna
I dagens Expressen försöker ”experterna” bortförklara varför klimathotet försvunnit från rubrikerna
Riktigt roligt att läsa hur olika ”experter” försöker motivera sig själva att forsätta skrämselpropagandan. Som så riktigt konstateras i slutet av artikeln så kommer intresset att vända igen vid nästa extrema väderhändelse. Hur var det nu? Väder och klimat var väl samma sak, eller? Jag tror att ”experterna” kommer att få begråta detta ganska mycket mer framöver, sannolikt i tysthet eftersom man alldeles säkert kommer att låta frågan självdö utan större oväsen.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Rosenhane

  Jonny,
  Jag tar mig friheten att klistra in denna sköna kommentar från Expressen:
  ”Människor som ens tänker i banor som att stoppa klimatförändringar hör hemma på ett enda ställe. På en välbevakad psykiatrisk avdelning inlåsta 24 timmar om dygnet. Tänker man tanken att stoppa klimatförändringarna och även tror sig kunna göra det bör man omgående låsas in. Människor som tänker i såna banor är lika illa däran som dom som påstår sig vara Gud eller Jesus. Fakta är följande. Det enda denna planet har konstant och har haft i miljarder år är just klimatförändringar. Att därför påstå att man vill stoppa dessa förändringar är inget annat än tecken på ren galenskap. Dessa människor utgör en fara både för sig själva och andra och ska därför låsas in.”
  God Jul! 😉

 2. Lars L

  Ja, det var roligt att använda vädret som bevis för uppvärming när det var varmt. Men nu med köldrekord och kyla på hela norra halvklotet så väder bara väder igen, visserligen globalt väder… Jag tror de försöker luras 😉

 3. Monodemon

  Just Expressen har plockat bort förstasideslänken till sin specialsite om klimathotet; http://www.expressen.se/klimathotet
  Sidan uppdaterades senast i februari.
  2009…

 4. Patrik

  Det trista är att det verkar som att 99% av alla journalister, politiker, aktivister och ”svenssons” som förfasas över klimatet faktiskt inte har en aning om vad de pratar om.
  De skulle inte kunna svara på de mest grundläggande frågor baserade på IPCC:s sammanställningar och de skulle defintivt inte ha en susning om vilka osäkerheter som faktiskt råder.
  När klimatfrågan dyker upp i samtal med ngn privatperson så brukar jag fråga: ”Vet du hur mycket den globala temperaturen har ökat sedan 1850 enligt IPCC?”
  Svaret man alltid får är: ”Ja, det är väl många grader?”
  Det är den bilden som media har målat upp och jag kan sätta en stor peng på att de flesta politiker, journalister och aktivister skulle svara på samma sätt.
  Man har ingen aning om vad det handlar om.
  Det må vara så att forskaretablissemanget ser ner på oss ”skeptiker” och tycker att vi är okunniga, men de borde *verkligen* ta sig en funderare på hur kunskapsnivån egentligen är i de breda lagren, för vi ”skeptiker” är 1000 ggr mer kunniga på ämnet än vad flertalet medborgare är. 🙂
  God Jul! 😀

 5. bom

  Jag iddes bara titta på en handfull av kommentarerna. Glädjande var att alla utom en bashade klimathotarna. Blott en stackars virrpanna hävdade att vi kan inte fortsätta med ”att vräka i oss kött på det här viset”. När vi nu firar jul och vräker i oss kött på det här viset kombinerat med några nubbar så kompenserar det ena det andra. Etanolen löser en del fettämnen i våra hjärnor och får oss att ta snedsteg. Emellertid tillför vi oss mera fett (av rätt och essentiell sort) genom vår allsidiga kost. Den stackars veganen är en djäkla skattesmitare för han är på kanelen gratis och för jämnan genom sin osunda och omdömesförsämrande kost. Ta en skinkmacka till och en besk på den. En god och glad jul till er alla! Sköt om era hjärnor! Är det inte fantastiskt att MSMExpressen nu äntligen ser ljuset i tunneln om än i något begränsad omfattning.

 6. Anders Mohlin

  God Jul alla ni som förser bloggen med intressanta artiklar och kommentarer!
  Bedrövligt att (bl a)  SVT och SR envist fortsätter att rapportera att ”år 2010 lär bli det varmaste året någonsin”. Den ärliga fortsättningen på meningen borde vara  i stil med ”..sedan någorlunda regelbundna temperaturmätningar påbörjades” … lyser med sin frånvaro.  Och att dessa mätningar har pågått en försvinnande kort tidsperiod i människans historia. M a o: Vi torde ha mycket lite på fötterna när det gäller att bedöma vart klimatutvecklingen egentligen är på väg.
   

 7. Patrik

  Anders Mohlin>> Inte bara säger de inget om hur långt tillbaka vi har mätningar och av vilken kvalitet de är, de säger inte heller något om hur mkt rekordet i så fall skulle vara slaget med (0,01 +/-0,005?).
  Inte heller säger de i denna sensationsjournalistik ett ord om hur mkt den totala uppgången 2010 skulle vara med sedan 1850 (0,71?).
  Inte heller säger de ett ord om att ingen (ingen) kan uttala sig om hur stor del av dessa ~0,7 som verkligen beror på mänsklig aktivitet.

 8. Patrik

  Och såklart… De säger heller ingenting om att dessa mätserier är ganska ointressanta i sammanhanget och att det enda som borde vara intressant är det totala värmeenergiinnehållet inom jordsystemet. Alltså inklusive både atmosfär, hav och andra vattendrag, berggrund etc.
  Om detta och eventuella förändringar där vet inget ett skvatt.
  Vilket naturligtvis blir en travesti med tanke på att t e x oceanerna har en enormt mkt större massa än vad vår atmosfär har och därmed är betydligt intressantare då det gäller värmeenergiförändringar.

 9. Kent Forssgren

  Tänk om en journalist på en riksmediatidning eller SVT kunde ta en titt på diagrammen som ni hittar i nedanstående länk.. Dom är mycket enkla att förstå. Och mer övertygande än variationer i halten CO2kurvor som av någon märklig anledning alltid är kommer efter den efter den temperaturvariation som de skulle orsakat.  Tänk vilken överraskning om det är solen som är främsta orsak till såväl kortvariga väderförhållanden och långvariga  klimarvariationer. Men det kanske inte är solen som orsakar sommar och vinter på vår planet. Journalister vakna. Här finns fantastiska stories att skriva om.
  http://www.friendsofscience.org/assets/documents/FOS%20Essay/Climate_Change_Science.html#Cosmic_Rays
  One of the goals of the Friends of Science Society is to educate the public through dissemination of relevant, balanced and objective technical information on the scientific merit of the Kyoto Protocol and the global warming issue. The science of climate change is complex. Unfortunately, politics and the media has affected the science. Climate research institutions know that they must present scary climate forecasts to receive continued funding – no crisis means no funding. The media presents stories of climate disaster to sell their products. Scientific research that suggests climate change is mostly natural does not receive much if any media coverage. These factors have caused the general public to be seriously misled on climate issues resulting in wasteful expenditures of billions of dollars in an ineffective attempt to control climate. This document gives an overview of climate change issues as determined by a comprehensive review of the state of climate science.

 10. Bläddrade igenom 8 sidor kommentarer.  uppskattar det till att 80% var skeptiska till Global Warming. Uppmuntrande.

 11. Peter Stilbs

  När man betraktar ”riktiga” klimatforskare som exempelvis Lennart Bengtsson så hävdar han och de andra (glöm skojarna Hansen, Schellnhuber, Rahmsdorf etc etc)  med eftertryck att enstaka väderhändelser inte är något att bry sig om, att längtidsväderprognoser är strunt, att man kan förvänta sig mindre extremt väder vid en ökad global växthuspåverkan, och att om ca 90 år så bör globala temperaturmedelvärdet ha stigit med ca 3 grader eller så. I olika regioner kan man fortsatt ha ”normala klimatvariationer”. Och ”klimatet är kaotiskt till sin natur”.
  Och vad kokar det hela ner till? Jo, därför att koldioxid är en växthusgas måste temperaturen stiga vid en högre atmosfärisk halt… (och är så inlagt i ”klimatmodellerna”)
  Jaha ??  Var det inte det man skulle undersöka – inte förutsätta ?
  Vet folk i gemen om hur svag vetenskapen i frågan egentligen är?

 12. Peter Stilbs

  Läsvärt i Svensk Tidskrift – på samma tema:
  http://www.svensktidskrift.se/?p=19019

 13. Kent #8
  Underbar site!
  Skickade en länk till alla riksdagsledamöter med lite kommentarer

 14. Staffan Lindström

  { 12.23.10 at 11:53 } Peter, jag opponerade mig mot Lennart Bengtsson på seminariet KTH var värd för sept 2006 LB sa ”naturliga klimatförändringar” dvs utan människans påverkan varmed jag menade att om vi var mer än 100 % ”skyldiga” till klimatförändringarna så innebär det att vi haft en nettoavkylning… De värsta alarmisterna kanske inte tänker på det men om vi skulle ”nollställa” vår inverkan och avkylningen snabbas upp… Mycket värre än 1-1,5C varmare … Lennart Bengtsson låter ungefär som Richard Lindzen, bara med större klimatkänslighet…3 grader istället för 1 … Alltför bra isolerade hus leder till kallare tätorter vars hus då behöver mer uppvärmning så hur man än vänder sig …
  Jonny ,[Om klimatfrågan självdör…] men, men, men vad ska då vi realitetsrealister syssla med då… ??? Alla andra larm som diverse månglare försöker lura av oss våra pengar och själar genom??

 15. Morgan

  Det är bara bra om mantrat varmaste året någonsin fortsätter, allmänheten på norra halvklotet som kämpar med kylan bara skakar på huvudet, det gynnar vår sak.
  Ser att HARDCRU kommit med sin Nov 2010 rapport, +0,43 jämfört med GISS som för samma normal (61-90) ligger 0,25 grader C högre d.v.s 0,68.  CRUs värde stämmer betydligt bättre med satellitvärdena.  I Sverige är den intressanta frågan blir dec 2010 kallare än dec 1915?  I så fall har vi ett nytt decemberrekord.

 16. Iven

  Ingvar Engelbrecht # 12.
  Ett berömvärt initiativ som du tar, för att försöka påverka politikerna, men tyvärr är det nog svårt att åstadkomma en förändring, sålänge man inte hittat ett likvärdigt alternativ till de dryga skatteintäkter, som CO2 hotspåståendet alstrar.
  Även politiker, som i andra sammanhang kan fatta till synes kloka beslut, tycks ställa sig helt kallsinniga till allt
  som motsäger den än så länge rådande AGW-hotshypotesen.

 17. Ulrik

  Den danska försvarsministern bestämde efter COP15 att nu är det slut på isvintrarna. Vi skrotar isbrytarna. Enligt dansk Text-TV.
  Nu tvingas man avbryta och  låta pensionärerna kasta loss och rusta upp dem. En gissningslek som blev självmarkerande. Nästa år hade det nog varit för sent att ändra sig.

 18. Iven

  korr. # 16:
  adr. till Ingvar Engelbrecht # 13

 19. Iven #16
  Man skall inte ge upp så lätt. Det finns många politiker som över huvud taget inte är insatta i ämnet och som går att påverka. Det finns även de som jag fått positiva kommentarer ifrån och det gäller att stödja dem. Jag försöker inte heller att provocera någon utan bara peka på alternativa informationskällor samt ge en personlig tolkning/åsikt.  Jag tjatar inte heller utan skickar bara när jag har något nytt av intresse.  Det kostar så lite.  Och man kan inte på förhand säga att det inte har någon betydelse. Om fler gjorde samma sak så är det inte dåligt och kanske bra. Det räcker som argument för att göra det. Speciellt som insatsen är minimal. Varför ge ”walk over” som du antyder?
  Här ett svar:
  ——————————–
  Hej! Intressant att följa dina mail. Läs gärna min lilla betraktelse på bloggen idag,
  http://www.ericsoniubbhult.se
  Hälsningar och god jul!
  Jan Ericson
  riksdagsledamot (M)

 20. Kent Forssgren

  Ingvar # 13. Tack. Kallas teamwork!

 21. Erik L

  Att det bara blir tystare och tystare om ”Global Warming” är egentligen lite skämmande.
  Alla system för co2 handel och påtvingade gröna elcertifikat mm är redan upprättade och plundrar folket för fulla muggar just nu. och varför göra reklam för ett system som redan är fullt utbyggt och har massivt stöd hos politikerna?
  Varför skulle den som sitter och pimplar på isen fortsätta rycka i linan för att locka till sej fisken om den redan sitter på kroken? 
  Folk glömmer snart bort det där med ”Global Warming” om några år, men systemen som stjäl våra pengar kommer att vara kvar. Detta händer gång på gång innom alla möjliga områden, förlorare blir vi som står för sanningen och förnuftet, de stora elefanterna går segrande ur striden, när striden mattas av.

 22. Iven

  Ingvar Engelbrecht # 19:
  Tack för dina tröstrika ord. Har själv haft tillfället att ge min ”åsikt i julklapp” till Sofia Arkelsten, som – än så länge tycks tillhöra den svårflirtate delen av våra ledande politiker i klimatfrågan. Men visst – man ska nog inte ge upp för det.
  Om det håller jag gärna helt med dig!
  God jul och Gott Nytt År!

 23. Iven #22
  Detsamma  🙂
   

 24. Björn

  Ingen intelligent analys av läget! Underförstått är att klimatförändringar är det samma som AGW. Att det blir kallt verkar vara någonting som bara händer orsakslöst. Verkligheten tycks inte längre stämma överens med propagandan, det kanske  därför har blivit pinsamt att skriva om eländet.

 25. Håkan Bergman

  Enligt pastafarianernas teorier skulle kylan mycket väl kunna bero på ökningen av antalet pirater på senare år:
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d1/PiratesVsTemp_English.jpg/800px-PiratesVsTemp_English.jpg
   

 26. Thomas

  Rosenhane #1, det inlägget kunde omformuleras lite lätt.
   
  ””Människor som ens tänker i banor som att stoppa döden hör hemma på ett enda ställe. På en välbevakad psykiatrisk avdelning inlåsta 24 timmar om dygnet…”
   
  Med andra ord, lås in alla läkare på dårhuset.

 27. Iven

  Thomas # 26:
  En stilla undran: Har du träffat på någon läkare, som grundar sina diagnoser på datormodellerade hypoteser?

 28. skogsmannen

  Thomas!
  Jag kan lova dig att det finns inte en enda läkare på jorden som tror att de kan hindra döden – däremot är de väl medvetna om att de kan skjuta fram tidpunkten något…..
  God Jul på dig och alla andra!

 29. Håkan Sjögren

  Rosenhane # 1 : Hjärtligt tack för klippet. Jag hade inte kunnat säga det bättre själv . Mvh, Håkan.

 30. Håkan Bergman

  OT, men kolla vad som händer med den s.k. elbörsen när alla kärnreaktorer snurrar, O3 just nu 785 MW, resten full sula:
  http://www.nasdaqomxcommodities.com/
  Visserligen dan före julafton, men det här kan ju inte tas på allvar!

 31. Thomas

  skogsmannen #28, det finns ingen som tror sig kunna stoppa alla klimatförändringar heller…

 32. Håkan Bergman

  Nu har dom ritat om grafen, front quarter forward price var nere på noll ett tag, läser dom här eller var det nån som gick in och storhandlade?

 33. Toprunner

  Håkan Bergman #30:
  O3 kommer inte att snurra med sin nya uppgraderade effekt innan de bytt turbinlager. Vi får ”bara” gamla effekten i vinter.. med lite tur.

 34. Sverker

  Erik L, ovan, slår huvudet på spiken. Dom har fixat organisationen för att suga våra pengar ifrån oss, och den tuggar på, för det var meningen med det hela.
  Ni nyttiga idioter som gått på bluffen och dessutom framhärdar, kan ni redogöra för hur mycket pengar som sugs, och vart dom går?
  Eller kan ni som vet om att det är en bluff, men som inte fattat att det bara handlar om pengar?
  Eller kan någon redogöra för det?
  Att det är svårt att få reda på dessa siffror,  säger en del.

 35. Ingemar

  Analysen i Expressen är bara lite bomullsinbäddning för oroliga klimatjournalister och -politiker. Här i Sverige sägs det låga intresset för klimatet bero på att alla redan tar det för givet och att det ligger inbakat i alla frågor. I alla andra länder, där man vågar göra opinionsmätningar, så är det istället så att medborgarna helt enkelt inte längre tror på alla klimatlarmen.
  Men den möjligheten vågar väl varken Anna Wahlgren eller någon annan i alarmistbranschen ens formulera för sig själva.

 36. skogsmannen

  Thomas 31#
  Näe – det är ju för sent nu…..

 37. Lennart Paulson

  Thomas #31
  Skulle det vara önskvärt ? Och vilken förändring skulle det vara bäst att stoppa i så fall ? Mot varmare eller kallare klimat ?

 38. skogsmannen

  #37
  Den som önskar kallare klimat låser vi in – eller hur!
  Eller har någon något att invända?

 39. Håkan Bergman

  Som det ser ut här röstar jag för att stänga honom/henne ute!

 40. skogsmannen

  #39!
  Tänkte inte på det, håller med!  🙂

 41. Kent Forssgren

  Erik L # 21. Du har avslöjat deras taktik. Men den här gången skall det inte fungera att bara tystna. En gång i månaden blir vi påminda, när elräkningen kommer. Det är rikspolitikerna som bär ansvaret för  pålagorna. Vi kanske skall gradera de hycklande. Vilka partier är värst? Vilka av deras respektive företrädare är värst?
  Det är ju så populärt med årets bästa av alla de slag . Varför inte utse årets vinnare i klimatförnekelse. Förslag på bättre namn emotses.  Föreslagsvis tre kategorier: forskare, politiker och journalister.

 42. Lennart Paulson

  #38 #39
  Nog med förslag 🙂

 43. Börje S

  Jag ska be att få protestera:  de snillrika metoderna att sänka världstemperaturerna fungerar ju hur bra som helst!
  Sedan vi bytt ut våra giftfria glödtrådslampor  mot de giftiga kvicksilverlamporna så har det blivit så här jädrans kallt. I Afrikat, vet ni, där har dom inga kvicksilverlampor och där är ju hur varmt som helst!
  Bara det inte blir FÖR kallt. Då måste Reinfeldt och & hitta på ett nytt lika grandiost klimatmål. Så här, ungefär:
  ”Vi lovar och svär att det inte ska få bli mer än 2 grader kallare!”
   
  Och efter påtryckning från alla vattenbannlysarna i Greenpeace, WWF, Jordens Vänner och Millöpartiet så får han förstås ändra klimatmålet till högst 1,5 grader kallare. Och sedan blir det till att skruva i dom där glödtrådslamporna igen. Så släng dem inte, snart kommer de att behövas när vi ska rädda klimatet för andra gången!

 44. svenb

  Världsmedeltemperaturen blir allt mer ett helt ointressant begrepp eftersom den inte går att relatera till något verkligt.
  Det är ju heller inte möjligt att kontrollera eller bedöma rimligheterna i hur den tas fram. Kritiker som velat kontrollera rådata får inte tillgång till dessa. Att världsmedeltemperaturen stiger enligt alarmisternas apostlar, kan lika gärna betyda att det blir kallare i världen.  

 45. Pär Green

  Stefan Fölster skriver:
  ”När människor tillfrågas om sin betalningsvilja för att minska utsläpp av växthusgaser drar de ofta till med höga siffror i tron om att någon annan i slutändan betalar. Nu har en vetenskaplig studie använt en klurig metod som inkluderar faktiska inköp av utsläppsrättigheter för att avslöja vilken betalningsvilja tyskar har i verkliga valsituationer. Resultatet är att betalningsviljan för lägre utsläpp då är betydligt lägre än vad tidigare studier har kommit fram till, och av en händelse ungefär i linje med nuvarande spotpriser för utsläppsrättigheterna. Det förklarar förmodligen varför många som talar mycket om klimat ändå kör och flyger flitigt. En särskild aspekt är att medianpersonens betalningsvilja är mycket lägre än snittet. Det förklarar varför det är svårt att få majoriteter för en klimatpolitik som biter. Politiker tvingas i stället att lansera en mängd billiga (men effektlösa) symbolåtgärder.”

 46. Staffan D.

  Met Office UK om ”Winter resilience” till transportministern:  12.14 a) ”Sannolikheten att nästa vinter blir svår förändras inte av att vi just haft två svåra vintrar; den är fortfarande ungefär 1 till 20.” b) ”Klimatförändringen innebär att sannolikheten för en svår vinter gradvis men stadigt minskar.”  c) Det kan fortfarande komma svåra vintrar.  (Men:) 12.17  Vi måste inse och acceptera att risken för en svår vinter fortfarande är relativt liten.  (Och:)  Sannolikheten för tre svåra vintrar i följd är — enligt Met Office — 1 mot 8000. 
  http://blogs.telegraph.co.uk/news/jamesdelingpole/100069327/climate-change-there-just-arent-enough-bullets/

 47. Staffan 46
  Delingpole är riktigt förbannad!

 48. Magnus Olert

  Helt utanför ämnet men ändå ett litet tips: Mitt i naturen just nu på SVT1 handlar om kungsörnar och vindkraftverk.

 49. Gunnar Strandell

  Thomas #31
  Jag hoppas att du förstår att alla skräckscenarier som målats upp av klimatforskare och som handlar om stormar, översvämningar, torka, sjukdomar, bränder etc. kopplade till global uppvärmning gör att vi trott att vi skulle slippa sådant genom att handla klimatsmart.
  Det är inte konstigt om människlor känner sig lurade.
  Det som förvånar mig i Expressens artikel är att proffessionella medierådgivare är så nöjda med att de fått politiker att köpa budskapet och inte verkar bry sig om att allmänheten börjar tvivla.
  Har de inte lärt sig att all makt utgår ifrån folket?

 50. Staffan Lindström

  { 12.23.10 at 16:09 } … THOMAS … kan DU berätta för oss exakt när du blev GUD … eller FAN … Ja ja, man brukar säga …”ingen tror…” men tyvärr så tror jag att en hel hoper hospitaliseringsfärdiga typer verkligen tror att man kan stoppa alla klimatförändringar sedan 6 juni 1955 …efter Kristus … Detta datum lär enligt sägnen som av ett rent otroligt sammanträffande vara min födelsedag…Strax efter detta datum var det snöslask och +2-+3 grader i N Skåne… men i juli när udt betvingat kuvösen {född 9 veckor före ord. leveransdatum} så blommade sommaren upp… För övrigt så försiggår en hel del sk ”odödlighetsforskning” Flyttning av jagmedvetandet [KI tex] Naturligtvis kan vi aldrig hindra solens död, universums dito i alla dimensioner, utan död, ingen återstart…Det går väl runt…och runt och runt…???!!!  … Mindre än 3 timmar till julafton nu…

 51. Jonny#
  Just precis, klimathotet kommer gradvis försvinna,med tiden.
  Hoppas också att dom gamla hedeliga glödlamporna kommer tillbaks,
  att Eu beslutar detta,med tanke på kvicksilverhotet mot människa och
  djur.
  ALI.K.

 52. Bo

  Inte ens om nordeuropa täcks av 1500 meter is och många fåglar och däggdjur dör ut, kommer de troende att överge sin tro. Har man satsat hela sin karriär och 25 års arbete på en sak, ger man sig bara när ens tid har gått ut och man ligger och rapar blålera, om ens då.

 53. DV

  Ulrik #17,
  Den danska försvarsministern har nog en rätt så fet räv bakom örat. Personligen så tycker jag att han markerar sin åsikt alldeles utmärkt, utan att provocera. Han spelar på klimathotvurmarnas planhalva. M.a.o. en riktig diplomat!
  Vi skulle nog behöva flera sådana spelare i Svedala!

 54. Peter Stilbs

  Magnus Olert – såg programmet – för första gången blev jag lite besviken på gossen Emtenäs – han yttrade att ”vindkraftverk var miljövänliga”  – samtidigt som programmet handlade om dödade rovfåglar, och man undrar samtidigt vem som kan tycka att de förskönar miljön. När de sedan inte ens kan leva upp till illusionernas energiproduktion och kostar mer än de kan producera så undrar man verkligen om begreppet ”miljövänlig”.
   

 55. Staffan Lindström

  { 12.23.10 at 22:14 } … Peter, de är väl enormt miljövänliga för vissa personers plånböcker/bankkonton … Schweiz??? Där är ju största bekymret att tågen går på sekunden … myt?? Jag tror de drog över åtminstone 20 sekunder i St Gallen 1981…

 56. Detta är underbar läsning!
  http://notrickszone.com/2010/12/23/potsdam-climate-instutute-now-says-to-expect-warmer-colder-winters/

 57. Den här är inte ny men tål att upprepas  ”Weather Cooking”
  http://notrickszone.com/

 58. Labbibia

  Ingvar E # 55
  Stort tack för den julklappen.
  Snacka om att de AGW- alarmistiska forskarna är tagna på bar gärning med brallorna i fotknölshöjd!
  De fryser nog rätt rejält om sina ädlare delar just nu……
  God Jul allihop!

 59. pekke

  I.E.#55
  Det här stycket säger nog allt:
  ” Die Welt then adds:

  PIK scientist Prof. Stephan Rahmstorf also points out that the “cold“ winters have gotten warmer.”

  Stop right here. These guys can’t even get their stories straight! One PIK scientist says we’ll get warmer winters, while the other one says we’ll get colder ones. Well, which is it? Rahmstorf seems to be saying we’ll get colder winters that will be warmer. Oh, now I get it…global warming will now lead to warmer colder winters! ”
   
  Kalla vintrar har blivit varmare !!!
  Som i år då…  duh!
   
  God Jul gott folk !

 60. L

  Science har en julklapp som omvandlar koldioxid till bränsle. Åtminstone är tanken att fortsätta utveckla denna maskin som ska använda solljus och vatten / koldioxid för att producera bränsle.
   
  Ett hinder lär vara att nuvarande bränslen fortfarande är för lågt beskattade för att man ska få de anslag som behövs…
   
  http://www.sciencemag.org/content/330/6012/1797.short

 61. Bertel

  pekke # 58
  Tur det, för annars skulle kylan under finska vinterkriget varit än värre och som en tröst till alla som fryser, ni skulle bara veta hur kallt det skulle kunna vara.
  Trots decemberköldrekord i delar av sverige, skulle det ha varit än kallare, pga att kylan har blivit varmare och -20 är varmt, fast det är kallt och än kallare kan det bli fast det är varmare, capiche.
  Hyvää Joulua från finska tomten…. 
  http://www.youtube.com/watch?v=AEhxxXc7dkA

 62. Inge

  En mycket intressant artikel i ICECAP idag:
  http://www.mps.mpg.de/projects/sun-climate/papers/uvmm-2col.pdf
  förklarar hur den ultravioletta strålningen från solen varierat sedan Lilla Istiden. Verkar ha stor betydelse för klimatet.

 63. Slabadang

  Inge!
  Gog Julmorgon på dig.Familjen sover fortfarande och jag lagar risgrynsgröt har värmt lite glögg för luktens skull. 🙂
  Intressant artikel att den långa trenden för solstrålningen ökad med 1,25 W per solcykel.Det är klart att det blir varmare då!
  Ska läsa den grundligt senare.

 64. Slabadang

  Hur gör regeringar när de lurar demokratin?
  Det är enkelt.Svenska regeringen bestämmer sig redan 12988 och 1992 i detalj vad man vill uppnå.I sann sossetradition så säkerställer man kontrollen över hela kedjan så man får de svar och de alibin man behöver för agendan.
  Kontrollen är enkel att skapa.Man är den som utser vem som skall representera Sverige i IPCC.Sen skriver man ett regleringsbrev där Naturvårdsverket ENDAST skall rapportera om den klimatvetenskap IPCC formulerar.Som rådgivare tar man sedan inen exptern part som inte heller står under demokratisk insyn och som inte har kraven på sig att ställa upp på debatter.
  Så enkelt är grundkonceptet.Politikerna kan gömma sig bakom särskilt utvalda ”experter” och sedan påka på dem fats de är de själva som rycker i alla trådarna.Ett skolexempel på hur politiseringen går till.
  Sossarna satte upp sina ”arbetslivs” myndigheter” enligt exakt samma koncept.Så lurar man väöljarna folket och demokratin.
  Politrukerna firar julafton varje dag och de blir fler och fler tills vi säger BASTA!!!!
  Nu ska det ätas Julegröt!!

 65. Kent Forssgren

  Inge # 62 och ni andra som inte bestämt er… Missa inte denna länk.
  THE SUN AND THE EARTH’S CLIMATE
  how strong the Sun’s influence is and which mechanism is playing the main role is a matter of current research. The Sun’s influence on the Earth’s climate can not be measured directly. However, good correlations have been found between different proxies of solar activity and climate records, for example, between the concentration of 14C in tree rings and glacier fluctuations
  Has the Earth warmed?
  Does the Sun affect climate?
  How strongly does the Sun vary?
  http://www.mps.mpg.de/projects/sun-climate/data.html
   
   

 66. Labbibia

  Slabadang!
  God Jul!
  Nu vill jag ju inte förstöra julstämningen….
  Men vilken regering bestämmer sig inte för vilka mål de vill uppnå? Och om nu Alliansen tyckte eller tycker att konceptet var dåligt, varför jobbar de på samma sätt?
  Jag tror att det här handlar om ”hur man driver politik på ett modernt sätt” det har inget med höger/vänster att göra…..
  Än en gång, God Jul!

 67. Staffan D.

  ”Snö paralyserar transporterna i delar av Västeuropa.” BBC:  Två tusen resenärer har fastnat på den viktigaste franska flygplatsen, Roissy-Charles de Gaulle.  Hälften av flighterna har ställts in, väsentligen pga brist på avisningsvätska.  I Belgien rådde polisen förare att stanna hemma.  I delar av Northrein-Westfalen var trafiken paralyserad.  Järnvägen mellan Berlin och Hanover stod stilla pga frusna (eh?) elledningar.  Mycket snö förutsågs för delar av Skottland och NÖ England, och järnvägstrafiken blir reducerad.  
  http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-12073501

 68. Staffan D.

  Vackra bilder från översvämningarna i Kalifornien finns hos Daily Mail julafton.  Schwarzenegger hade varnat för en ”monster storm” — den kom dessbättre inte.  Men det räcker som det är.  Mammoth och andra ski resorts uppe i bergen har fått upp till 15½ fot snö;  4.7 meter. 
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-1341083/California-rain-storms-Aerial-photos-impact-flooded-streets-turned-mud.html

 69. Inge

  Slabadang ”63
  Tack för hälsningen, vi har ätit julgröt i kväll.
  Idag Julafton skulle vi till mina föräldrar och fira men det var sju mil att köra och med klass 2-varning, snöfall och hård blåst var det stor risk för drivbildning. Så vi beslutade att stanna hemma. Min 90-åriga mor menade att hon inte upplevt en sådan Jul och hon har ju en del perspektiv.
  Hörde på morgon-TV där en man menade att vår hårda vinter motsade AGW men Birger Schlaug kontrade att han inte skulle tro att vädret i vårt lilla hörn av världen hade så stor betydelse. Vi hade ju en sådan diskussion med Thomas häromdagen Jag kom att tänka på ett föredrag jag lyssnade på med Erland Källén där han visade att just våra breddgrader skulle märka av temperaturhöjningen mycket. Hur det blev med det (hittills) har vi ju märkt. Met Office har ju också sagt att: Ja ja, två kalla vintrar i rad är väl en sak men att få en till var en chans på 8000. Hmmm …

 70. Man

  Klimatbudgetarna är utsugna och det nya pyramidspelet heter ”Biologisk Mångfald”. Kvar finns bara handel med utsläppsrätter och biljonbelopp i arbitrage till storbankerna….mission accomplished.

 71. Staffan D.

  2000 passagerare vid Charles-de-Gaulle-flygfältet evakuerades idag eftersom det blivit 60 cm snö på terminalens tak.  En strejk vid fabriken för avisningsvätska gjorde vidare att hälften (ca 400) av flighterna denna morgon ställdes in.  Extra glykol har nu flugits in från USA.  —  Düsseldorf flygplats stängdes i förmiddag flera timmar.  Dublin måste stänga tre gånger idag pga snö.  (Kylan i Irland dödar kor, får och grisar, och de laxar som finns i fiskfarmer.)  Bryssel flygplats var stängd till kl 16 idag pga snö — 25 cm.  Däremot är läget ganska bra i UK.  (Guardian kl 17 sv.t.)
  http://www.guardian.co.uk/world/2010/dec/24/pairs-airport-terminal-evacuated-snow

 72. Labbibia

  Staffan D
  Tack för dina rapporter!
  Själv kan jag rapportera att svärmor (obs det var hon som tog upp det) helt plötsligt under julmiddagen säger:
  ”Det här med den globala uppvärmningen….kan det verkligen stämma? Jag har aldrig i mitt liv upplevt en så kall jul!”
  Gissa om det var min bästa juklapp!
  Till och med pensionerade förskollärare börjar bli skeptiska! Det ni, grabbar och tjejer!
  God fortsättning allihop! 🙂

 73. Olaus Petri

  Labbibia, själv har jag precis tagit mig från lilla Essingen till Hornstull. Hade jag inte haft lillan på axlarna hade jag nog fryst ihjäl. Sonen fick bära klapparna, först till ettans och sedan till fyrans hållplats. Vi frös vi som hundar den korta vägen emellan.
   
  Farsan sade uppgivet ”vad skall det bli av oss äldre  när vi inte längre kan få tyst på ungdomen genom att skryta om våra kalla jular!” 🙂
   
  Fast det har ju hänt förut. Åtminstone om man får tro Irving Berlin år 1942:
   
  ”I’m dreaming of a white Christmas 
  Just like the ones I used to know. 
  Where the treetops glisten, 
  And children listen 
  To hear sleigh bells in the snow.”
  🙂

 74. Labbibia

  Olaus Petri
  NI promenerade alltså över Västerbron i kylan?
  Fy s-tan, det måste ha varit kallt?

 75. Olaus Petri

  Nejdå Labbibia, så tuff är jag inte med en liten på ryggen. Sonen är fjorton så han hade nog klarat det, men en liten flicka, visserligen i princessklänning och overall, hade jag inte utsatt för något sådant. Tog ettan från lilla E till Riksarkivet (DN-skrapan) och bytte där till fyran. Gick därefter resten från Hornstull, ca 500 m till den lgh som jag lånat.
   
  Men det räckte och blev över. 🙂

 76. Labbibia

  Ungefär lika långt som till träffen den 22:a då….
  Du har ju gångavstånd till Norr Mälarstrand………. 😉

 77. Olaus Petri

  Precis, tänkte nämligen bo på samma ställe då! OP raskar över isen, som SNF skulle säga? Fast värmen kanske har slagit till då…

 78. Staffan D.

  ”Vänta er mer extrema vintrar tack vare den globala uppvärmningen, säger forskare.”  [Tack vare?]  Independent 24 december.  Ishavet är isfritt, tror man, så då blir det kallt.  I UK och resten av Nordeuropa.  Datormodeller säger att det blir så.  ”Ser man 40-50 år framåt”, säger professor Rahmstorf i Potsdam, ”blir det varmare.  På lång sikt vinner globala uppvärmningen.”  —  Snön i Australien?  Ushuaia i sydliga Argentina har 7º kl 10.  Vid midsommar.
  http://www.independent.co.uk/news/science/expect-more-extreme-winters-thanks-to-global-warming-say-scientists-2168418.html

 79. Labbibia

  Staffan D # 78
  ”Ishavet är isfritt, tror man, så då blir det kallt.  I UK och resten av Nordeuropa”

  Lustigt, det där tog jag upp som en egen liten hemsnickrad hypotes här på TCS för någon månad sedan. Att Arktis is kanske borde fungera som ett ”värmande täcke” Och att när isen efter en kallperiod vuxit till så blir det varmare….isen krymper igen varefter det blir kallare igen osv….i självreglerande cykler, som det mesta verkar fungera i klimatet.
  Om jag inte minns fel var det jag, Littmarck och Bertel som diskuterade det där?

 80. Staffan D.

  Just nu är 10.49 milj km² isbelagda i Arktis.   Det normala (79-08) är 11.79 milj km².   89%.  (Diagram ’Recent  Arctic ice area’.)  Den minskningen lär inte räcka som förklaring.  Independent nämner Barents Hav och Kara-havet.    Kara-havet är på normalen i december, Barents Hav något under.   En minskning där beror väl på en starkare Golf-ström;  det bör inte leda till någon rekordkyla, utan ge mildluft över Västeuropa.
  Cryosphere har också ett diagram ”Global Sea Ice Area” 1979–nu;  förändringen är som sagt marginell.
  http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/

 81. Lena Krantz

  Staffan D
  Jag kan hålla med om det, dvs det borde vara för lite för att göra någon verklig skillnad.
  Dessutom var det mindre is ex 2006 vid den här tiden på året utan att det blev någon köldchock för det.

 82. Staffan D.

  Vinter i USA:  En vinterstorm har redan drabbat Midwest på julafton.  Nu går den vidare, till hela östkusten, från Maine till Georgia.  Det är stor sannolikhet att det blir över 15 cm, kanske 30 cm snö.  Delta Airlines har redan sagt att 500 flighter dras in.  Prognosen för Boston är 30 cm snö eller mer.
  http://www.boston.com/news/local/breaking_news/2010/12/winter_storm_du.html

 83. Staffan D.

  Stormen som gav en vit jul åt södern, ovanligt nog, kommer att bli starkare norrut.  En mardröm väntar resenärerna.  Korridoren från Salisbury, Md, till Philadelphia till Boston till Portland kommer att få c:a 18 timmar hård, vindpackad snö.  Som helhet får området minst 15 cm snö;  från New York City till Bangor, Maine, blir det mer än 30 cm.  Vinden blir stark;  ren storm från Philadelphia norrut.  Det blir nästan omöjligt att resa, från Philadelphia norrut.  Mardrömmen för resenärer fortsätter sedan, trots att snöstormen slutat, med hårda vindar på snön.
  http://www.accuweather.com/blogs/news/story/43512/blizzard-looms-for-philadelphi.asp