Fler som rustar för värme

Häromdagen berättade jag om FOI-seminariet ”Värmen dödar”. Nu visar det sig att det är fler som rustar för extremvärme. I Chicago förbereder man sig också på en ”permanent” värmebölja.

”Public alleyways are being repaved with materials that are permeable to water. The white oak, the state tree of Illinois, has been banned from city planting lists, and swamp oaks and sweet gum trees from the South have been given new priority. Thermal radar is being used to map the city’s hottest spots, which are then targets for pavement removal and the addition of vegetation to roofs. And air-conditioners are being considered for all 750 public schools, which until now have been heated but rarely cooled.”

Märkligt att så få minns att Chicago så sent som i januari i år stängde alla sina skolor då en rekordartad snöstorm drabbat staden. Flygplatsen O’Hare ställde in alla avgångar och landningar under ett och ett halvt dygn.
The Examiner berättade dessutom att vintersäsongen 2010-2011 i sin helhet var närmast rekordartad.

”The 2010-2011 snow season is on the verge of setting weather history after the Blizzard of 2011 dumped over 20 inches of snow over the Chicago area. Dating back to the 1884-1885 snow season, there have been 25 snow seasons that have produced 50 inches or more of snow, but there have never been more than 3 seasons in a row to produce 50 or more inches of snow. With just an additional 2.5″ of snow, 2010-2011 will make it 4 seasons in a row to have 50 or more inches of snow.”

Är det verkligen så klokt att satsa alla sina slantar på värmeböljor?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Peter Stilbs

  Lite OT – men Donna kommenterar här dräpande den skenrättegång mot mänskligheten som Rockström och gänget utförde förra veckan
  http://nofrakkingconsensus.com/2011/05/19/swedish-show-trial/
  och det är så pinsamt att KVA lånar sig till sådant

 2. Rosenhane

  Mer OT
  Idag börjar  Klimatvecka på Järvafältet där man bland annat kan lära sig cykla och bygga fågelholkar:
  Klimatvecka 23 maj – 27 maj – stockholm.se

 3. L

  Chicago har enligt artikeln 13.000 gator och vägar av betong, utan dränering, som orsakar kaos varje gång det regnar. Tror f-n att dom tackar alarmisterna så att dom kan få resurser att byta ut betongen och plantera träd intill…

 4. Kerstin

  Det kan ju vara svårt att jämföra enskillda händelser med genomsnittliga förändringar. Enligt prediktionen så lär det ju i alla fall bli mera nederbörd vintertid, så  O’Hare kommer nog att få stänga fler gånger i framtiden.
  ”By 2070, Chicago could expect 35 percent more precipitation in winter and spring, but 20 percent less in summer and fall.”

 5. O’Hare stänger ganska ofta oavsett årstid. Det ligger i vägen för några värderssystem som som gör att där regelbundet drar in stormar från väster. Har själv drabbats av detta ett flertal ggr.

 6. Michelangelo

  ”1” Its´s all about the money..
  Hennes sista mening avslöjar allt om hur svenska politiker
  agerar för det egna folket.
  Svenska politikers valspråk kunde vara , ” Mot folket och fosterlandet –  för den egna internationella bekräftelsen.    
  Ett valspråk i tiden..

 7. L

  Kerstin, dom kanske kan subventionera stadsjeepar så ska det nog gå att ta sig fram även om det blir 35 procent mer snö… 🙂

 8. Michelangelo

  ”7” Om jag inte minns fel så subventionerades ”Hummrarna” på Bush´s tid.
  Så det har man redan provat. 

 9. bom

  Usch ja Donnas sista skott mot huvudsponsorn Postkodlotteriet tog verkligen. Om det förbannade PK-lotteriet givit dessa pengar till barnens Astrid Lindgrensjukhus då hade jag kunnat stödja dem men deras förbannade utskick går direkt i soptunnan utan att passera gå. Det finns inte bara falsk klimatalarmism utan även falsk välgörenhet med en VD som roffar åt sig miljontals kronor per år.  Falsk välgörenhetsverksamhet är verkligen ytterst osmakligt – se bara på Vetbästerberg och röda korset so exempel (fast till slut fick han ändå kicken! När kickar dom PK-VD?). USCH!

 10. Peter Stilbs

  Varför inte subventionera hundar?  Någon har räknat fram att de skulle ha större CO2-footprint än en SUV …   ha, ha
  http://www.physorg.com/news176582720.html

 11. Peter S
  I den länk till Nofrakkingconsensus du länkar till är slutorden, citat:the Swedish Postcode Lottery is this event’s core sponsor. That organization is supposed to raise money for charity. Apparently show trials that declare humans a plague on the planet are now charitable causes.
  Are there no children’s hospitals in Sweden that could have used this funding?
  Svenska postkodlotteriet är dock ingen välgörenhetsorganisation utan drivs av ett kommersiellt bolag med säte i Holland. De ger pengar till de områden som ger mest publicitet och kanske inte alltid där de gör störst nytta.

 12. Såg också det. Och notera att man då tog hela SUV:ens footprint.
  Först när jag hörde det trodde jag att de hade jämfört två livsstilsval. Att antingen skaffa en hund (tex schäfer) och jämfört med ifall man (istället för en vanlig bil, tex Golf) skaffar en SUV.
  Men iom att bil och SUV egentligen bara skiljer sig i storlek och yttre uppenbarelse (inte vikt, bränsleförbrukning, materialåtgång etc) borde jämförelsen varit mellan att ha bil resp att ha hund. Och har man både ock (vilket jag misstänker de flesta hundägare har) då är man minsann dubbelt så miljöfotavtryckig som genomsnittlig hundfri SUV-ägare.
  Ja, ger man sig in i sådana beräkningar kan man stapla oändligt många absurditeter ovanpå varandra.
  Jag har tex undrat hur mycket värre ’miljöbelastningen’ blir för de hälsoentusiaster som tränar mycket, kanske tom flera ggr om dagen och sedan måste duscha varmt efter varje sådant pass. Alltså jämfört med dem som inte gjort det till sin livsstil.
  Men! Jag bara frågar!? Jag pekar inte finger åt andra för deras livsstilsval. Det har vi redan alldeles för många som gör. Och nästan alltid av fel anledningar …

 13. L

  Hundarna är redan skattebefriade, sedan 1996…

 14. Peter Stilbs

  Lars #11 – Du har så rätt. Men de odlar en image av att vara en välgörenhetsorganisation, och alltför många går på det. Och alltför många cyniska personer spelar med. Jag har sett reklaminslag där PK-lotteriet prisas av bl.a. Blair, Clinton och Branson.
  Sedan länge har de också haft en koppling till Tällbergstiftelsen.
  Själv slänger jag all deras reklam i soporna – oöppnad. Annars brukar jag öppna kuverten på försändelser, och lägga innehållet i pappersåtervinningen.

 15. Adolf Goreing

  #1 Visst OT men ack så viktigt. Jag sade omedelbart upp reklamen från poskodlotteriet och uppmanar alla andra att göra detsamma:
  http://www.postkodlotteriet.se/Kundservice/Sparra-reklamutskick.htm
  Sedan kan ni med fördel maila kommnikationschefen och tala om varför:
  anna.engstrand@postkodlotteriet.se
  ”Med stor bedrövan har jag insett att ni vill stödja organisationer som ser männsikor som en cancersvulst som helst borde försvinna. Detta har bl.a uppmärksammats utomlands:
  http://nofrakkingconsensus.com/2011/05/19/swedish-show-trial/
  Jag skäms å Postkodlotteriets och Sveriges vägnar som jag trodde stod för humanitära ideal. Jag har naturligtvis avsagt mig alla reklamutskick i framtiden.”
  Bomba på med mail! Stoppa misantroperna!

 16. Adolg G
  Då var detta gjort för både mig och min fru.

 17. Ulrik

  Jag satte ett stort kryss utan kommentar över anmälningsblanketten och lade allt, inklusive kuvertet till mig och reklambroschyren, i det av Postkodlotteriet betalda returkuvertet. Hoppas det blev dyrt för deras VD. I varje fall har det blivit slut på fler utskick till både mig och min hustru, så vår adress  är förhoppningsvis svartlistad.

 18. Jan E M

  #4 Kerstin
  Du måste lära dig att sila det som skrivs, på samma sätt som Maggie gör, för att klimatalarmisterna verkar inte lika dumma om man tar upp hela sammanhanget. Det är bättre att ta ut lösryckta meningar och förvanska det de menar.
  Lär dig av Maggie.

 19. Jan E M
  Du har förstås en poäng. Oavset vad man tar upp, hur mycket, hur korrekt, hur många referenser eller källhänvisningar ..
  .. är det som man inte tagit med vansinnigt mycket mer och omfattande. Eller hur?
  Därför brukar jag fråga dem som hejar på klimathotet eller bara på AGW-hypotesen just om det du skriver: Om var detta hela sammanhang finns att beskåda, läsa och kontrollera, och sedan ev ifrågasätta och kritisera.
  Och vet du, ingen har kunnat peka på ngt sådant. Bara på att någon annan har intygat att det är så … Alltid någon annan, alltid någon annanstans.
  Alltså de som gärna försöker kritisera klimathotsskeptiker för futtigheter, för att körsbärsplocka osv, de vet inte var den tesen de själva tror så hårt på ens skulle stå att finna. Bara vaga svävande hänvisningar och armviftningar till .. andra … och auktoriteter utan namn och ansikten.

 20. Adolf Goreing

  #16 mycket bra! Hoppas fler hakar på. Jag har fått ett ”automatsvar” ännu så länge.
  OT: har stort hopp för MP just nu. De verkar ha valt väldigt bokstavstroende språkrör. Det kommer att skrämma en del av medelklassröstarna i storstan som inte gillar konfrontation. Kanske får folk upp ögonen för vilka mörka krafter de faktiskt står för?

 21. Ulla H

  OT
  Sydsvenskan har i dag en insändare av professor Göran Holm och Bengt Lindhé angående skyddsavstånd till vindkraftverk, avstånd som i detta land är lika tänjbara som gummiband. Vindkraftbolagens bullermätningar är en fars och deras mätningar av det lågfrekventa ljudet obefintliga. Men forskning har visat att bullret påverkar hälsan, inte minst det lågfrekventa. Man kan drabbas av Wind Turbine Syndrome, en sjukdom i innerörat som kan utlösa bl a balansstörningar, panikattacker, tinnitus.
  Är det en tillfällighet att jag drabbades av Meniere, en sjukdom i innerörat med yrselattacer, ett par år efter att ett antal vindkraftverk restes utanför mina fönster?

 22. Jan E M

  #19 Jonas N
  Maggies tolkning av vad som står i länken hon hänvisar till är långtifrån korrekt.
  Det är en pinsam vinkling som hon gör och det förlöjligar henne.
  Kerstins påpekande är fullt korrekt.
  Jag tar inte ställning till om det som står i länken är korrekt eller inte.
  Om vi tar Sverige t ex, så beräknar SMHI att antalet dagar med värmebölja kommer att fördubblas eller tredubblas fram till 2050. Men värmerekordet kommer bara att öka med någon eller ett par grader. När det gäller vintern så kommer den framöver att bli kortare, men inte så mycket kallare. Där man idag får räkna med kyla på ner till -30 får man i framtiden räkna med -28. SMHI räknar med ökad nederbörd både sommar och vinter. Det gör att kalla vintrar kommer vi att ha mer snö än vad det varit tidigare vid kalla vintrar.
  Om SMHI:s beräkningar är riktiga lär vi inte få veta förrän efter år 2050.
  Ny byggnation som görs i Sverige byggs för att klara de nya klimatförutsättningarna. Det är främst den ökade beräknade snölasten som planeras för.

 23. Peter Stilbs

  Jan E M #21 – TROR du verkligen att dessa scenarios/prognoser är verklighet ?

 24. KristianA

  #21
  GIGO, man vet ju inte hur moln eller solen fungerar och påverkar klimatet!
  -30 blir -28 om 40 år, jo mors!

 25. Jan E M
  Jag frågade dig egentligen ngt annat. Och ngt som jag uppfattade var ditt huvudbudskap:
  ”klimatalarmisterna verkar inte lika dumma om man tar upp hela sammanhanget”
  Det är just detta med ”hela sammanhanget” som jag har hört så mycket snack om, men som ingen kan visa upp, bara prata om att andra har bättre koll på …
  Varför är det så tror du?

 26. AOH

  Adolf Goreing # 2o
  ”…..OT: har stort hopp för MP just nu. De verkar ha valt väldigt bokstavstroende språkrör…..”
  http://www.bmlv.gv.at/pool/img/mp.jpg
  Namn, mössan och kampblicken  stämmer hos de nya språkrör.
  OBS.- skall ses från den skämtsamma sida så det inte kommer
  en reprimand från UI

 27. Les miserables

  #21# Vilket kvalificerat trams.

 28. Pär Green

  Les miserables # 27
  Blev lite nyfiken på vad grundar din kommentar?

 29. Ann L-H

  Mer OT om grön energi. Vindkraften påverkar människors hälsa på sitt sätt # 21 och biogasproduktion kan ge både människor och andra djur botulism:
  http://notrickszone.com/2011/05/19/biogas-plants-producing-deadly-botulism-could-be-catastrophic-to-wildlife/

 30. Ann L-H

  Under Lomborg om grön energisäkerhet har ThomasJ länken till Göran Holms och Bengt Lindhés insändare i sydsvenskan # 54

 31. Les miserables

  #28# Pär Green -På ingenting – faktum är att jag tycker det var en bra kommentar av Ulla H.
  Råkade ta fel på 21 och ”22” Jan E M.
  Ursäkta fadäsen och ursäkta Ulla H.
  Fascinerande med prognoser 40 år framåt i tiden. Kina nöjer sig med 5-årsplaner.
  Ser man bakåt i tiden så kan man ju se hur byggnormer och rekommendationer har förändrats. På 70 talet var det ju högsta mode med direktverkande el för uippvärmning. Något som betraktas som helt förkastligt idag. (Själv tycker jag fortfarande att det är en väldigt bra och ren form av uppvärmning (och bästa formen av fjärrvärme) – speciellt om elen kommer från vattenkraft).

 32. Ann L-H #29
  Oj vilka skräckscenarios du förmedlar.
  Speciellt den om botulism.
  Kan ana ett stort mått av ironi i inlägget, men vad är ditt syfte med att sprida vidare den sortens villfarelser? Är det enbart för att vara rolig, eller är det för att förlöjliga sånt som verkar vara fel enligt dig?

 33. Ann L-H

  Uffeb!  
  1. varför du inte litar på forskningsresultaten från Sahlgrenska enligt länken som ThomasJ förmedlat
  2. varför du förkastar och försöker göra dig lustig över hypotesen om botulism som beskrivs i ” 29. 

 34. Pär Green

  Les miserables # 31
  Det är ok, bra att det blev klargjort.

 35. Rosenhane

  Ann L-H#33
  2.
  Därför att Uffe är en sossepappskalle som har noll koll i natrurvetenskapliga sammanhang i kombination med en patologisk drift att alltid sätta sig på tvären.
  Det är osannolikt att Uffe  skulle vara a pain in the ass bara på TCS.
  Till  Uffe,
  botulism har lite samma förlopp  som gasbrand, drabbas du kan armar och ben svälla upp och spricka som kokta korvar på kort tid, ungefär som argumenten hos den vänsterextrema lobbygruppen som kallar sig uppsalainitiativet.
  Botulism är inget att skoja om, din skojare! 😉

 36. Pär Green

  Ulla H # 21
  Skriv och berätta mer!

 37. Rosenhane #35
  Du är ganska mycket fel ute när beskriver mig för Ann L-H.
  Men givetvis är du helt rätt ute när det gäller hur du uppfattar mig. Din uppfattning äger du själv och den får du trivas med eller strunta i om den känns störande eller jobbigt roande.
  När det gäller botulism är jag ingen skojare. Men att referera till P Gosselin och en artikel i en hundtidning känns inte speciellt vetenskapligt underbyggt.

 38. ThomasJ

  Peter S. #1: Helt rätt. Gunilla Carlsson är tillskriven ifråga motiv att lusa ut 100 miljoner (skattepengar) till en slik charlatan som Rockström/SEI.
  Ikväll (SVT2) i ’Vetenskräpens Värld’ fick de [fåtaliga tittarna – sorry, jag var en..] (o)troende ytterligare en propagandainjektion á la gubben ’G’ o/e ’H’ [30-talets personer..]: ”Vill man ha de breda massornas sympati måste man berätta de dummaste och mest naiva saker för dem.” 
  (Adolf H.)
  J. Rockström framställs i programmet varande ’professor i naturresurshållning’. I vad mån stämmer detta med personens anknytning till temat ’klimat’??
  Mvh/TJ

 39. Ann L-H

  Uffeb – just nu är jag inte intresserad av vilka resultat en eventuell utredning om dig skulle komma till.
  Jag är mer intresserad av vad det är i artikeln om Botulism som gör att du på stående fot kan förkasta hypotesen och även varför du, som jag tidigare skrev, inte litar på forskningsresultaten från Sahlgrenska.

 40. Torsten Wedin

  ThomasJ #38:
  Att Rockström tilldelas 100 mille borde räknas som bedrägeri!
  Han är ju inte klimatforskare, han är agronom.
  Totte

 41. Ann L-H

  # 33, 39 Uffeb vart tog du vägen? Har du sagt godnatt ovanligt tidigt ikväll?

 42. ThomasJ

  Totte #40: Bedrägeri! Yes! Har oxo påtalat bedrägeriet – dock innan ’sken-rättegången’ – Gunilla Carlsson. (Hittills dock utan svar, ~ 5 dagar gammalt)
  Det é ju egentligen bara ph**n, att man (undertecknad!) har en så grov ’baksmälla’ visavi de möten/samtal jag haft/fört/ med Gunilla C. Hon, om någon!, gav intrycket, att den [klimat-]politik Alliansen avsåg föra ska basearas på verklighet. Ack ja, efter 2-gradersmötet i Italien och Fredrik F:s ’den stores’ övertygelser, sjöng uppenbarligen p-piskans rapp med eftertryck… Gunilla C. är – numera i min värld – en total N O L L A !
  Där finns flera ’totala nollor’…. Fråga bara…. 😉
  Mvh/TJ
  PS. Hur många nollor har vilket land som helst råd med???//DS

 43. Torsten Wedin

  ThomasJ #38:
  Det är inte bedrägeri Rockström sysslar med, det är GROVT bedrägeri.
  Totte

 44. ThomasJ

  Ann L-H #41: Vänligt råd:
  Måhända överdrivet, dock verkligt från TCS-inläggen:
  Lämna signaturen UffeB helt och 100+ fler %.
  Du besitter ett så mycket högre intellekt, en så oerhört mycket större kunskap & insikt i diverse frågeställningar – oavsett! – än flesta på TSC – och i allra synnerhet visavi signaturen U***, M*** som, förhoppningsvis i sin egna värld(ar) betecknar/’betyckar’/ sig så ’betydelsefullt expertisa’ att den sunda förnuftiga tanken är…? Förlorad… What…
  Mvh/TJ

 45. D Lundkvist

  Folk kan flytta till Sverige om de vill undvika permanenta värmebökjor. Vi behöver ung, kompetent, välutbildad arbetskraft som är rädd för värme. =)

 46. Ulla H

  Pär Green #36
  Att leva i närheten av vindkraftverk innebär att man ständigt har ett intermittent bakgrundsljud som vid vissa tider på dygnet ackompanjeras av fladdrande ljus. Dessutom finns ett lågfrekvent buller som inte hörs men som påverkar olika organ i kroppen, framför allt inneörat. Vindkaftslobbyn fnyser åt problemen som uppstår, men bl a tinnitus, yrsel, påverkan på hjärtrytmen är statistiskt säkerställda.
  Under en meniereattack har man svindel, illamående, kan inte röra ens ett finger eftersom världen gungar och det hela avslutas med epilepsiliknande kramper. Detta pågår några timmar.
  Vindkraftverken utanför mina fönster kan möjligen ha utlöst detta, men det går inte att bevisa. Däremot är det lätt att bevisa att vindkraften inte behövs och att det pytsas stora skattepengar till redan välmående markägare och bönder. Sjukt är det.

 47. Pär Green

  Ulla H # 46
  Om du inte läser, på http://www.landskapsskydd.se/
  Så gör det och bli medlem.

 48. S.E.Hendriksen

  Alverdens lande graver skyttegrave og fæstningsværker mod Syd (varmen), medens den virkelige fjende (kulden) kommer langsomt men sikkert snigende fra Nord.
  Meget bemærkelsesværdigt.