Finansiärer backar efter 10:10:s blodiga massaker

Gillian Anderson in No P 006

Gillian Anderson to increase awareness of climate change via 10:10 campaign starring in a mini-movie ”No Pressure” directed by Richard Curtis

Som väntat börjar de första tecken komma på att de som stöttat 10:10-kampanjen vill dra sig ur. The Guardian som tidigare entusiastiskt stöttat filmprojektet skriver nu: ”Filmen var möjligen lite smaklös, men det var ett fantasifullt försök att utmana den allmänna apatin kring klimatförändringarna, och ett mycket ovanligt försök att kommunicera kring detta ämne, roligt också.” Tja, roligt och roligt – det beror väl på hur man tycker att meningsmotståndare borde behandlas.
Lite mer klartext kommer från ActionAid som koordinerar (med stöd från UKs regering) 10:10:s kampanj i skolorna: ”Vårt jobb är att uppmuntra aktiviteter i klasserna för att minska koldioxiden. Vi gjorde det därför att det finns belägg för att särskilt barn är djupt oroade av klimatförändringarna och därför att vi ser hur utvecklingsländerna, där mycket av vårt arbete pågår, påverkas. Så vi anser att 10:10 kampanjen är mycket viktig, men i samma stund som vi såg denna film så blev det uppenbart att den var olämplig.”
Åtminstone ytterligare tre finansiärer tar avstånd: ”Absolut frånstötande” säger en av dem. Men det finns även en del privata företag som skänkt sina pengar till detta projekt, nämligen O2, Sony och Kyocera. Dessa och andra som stött kampanjen bör rimligen säga ifrån var de står.
Det skrämmande är hur många det är som mer eller mindre godtroget har medverkat i att skapa denna video. Gänget bakom den är uppenbarligen fanatiker, och det är väl inte särskilt djärvt att anta att det också gäller för ledningen inom 10:10. Trots allt måste ledningen för 10:10 ha gått igenom filmen och godkänt den innan den lades ut. Varför vill man stödja sådan extremism? Borde inte någon av finansiärerna, eller någon av alla dem som deltar i kampanjen, gjort en bättre kontroll av vad det här är för en organisation och vad som sägs och görs i dess namn?
Att klimatfrågan är fylld av fanatism och hotelser är i och för sig inget nytt. Skeptiker är inte populära i vissa AGW-kretsar. The Daily Bayonett påminner oss om en del tidigare hot . Likaså NotricksZone. En del fanatiker kan t.o.m. har förläst sig på den här figuren.
Kanske den här lilla filmen av Dr Bronowski kan ge en tankeställare om detta med fanatism.
Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. pekke

  Vem i miljörörelsen kommer att trycka på den röda knappen när de tror att det skall rädda Gaia ??
  Vem ?

 2. pekke

  Och för att lätta upp stämningen med att spränga folk i luften så kan man titta på lite Monty Python: how not to be seen.
  http://www.youtube.com/watch?v=ifmRgQX82O4&feature=related
   
  Det är humor.

 3. Bertel

  Ingemar
  Klippet med Dr Bronowski berörde mig och det är inte ofta jag har nära till  tårar av historiefylld filosofisk retorik men denna personliga och nakna öppenhet med historia gick inte att värja sig emot och budskapen satte sig i djupet. 

 4. pekke

  Bertel
  Jag såg också på klippet från Dr Bronowski.
  Jag tänkte skriva nåt om hur vetenskap används, men jag vet inte hur jag skall formulera det, men en del vetenskap vi har i dag har kommit fram på ett sätt som vi inte skulle acceptera i dag.
   
  Det fanns forskare som offrade sina egna liv för att få vetenskapliga fakta, sedan fanns det forskare som offrade andras liv för att få fram vetenskapliga fakta.
   

 5. Bertel

  Pekke #4
  Du har så rätt i dina ord och vi kan aldrig bortse från etikens och moralens betydelse, vilket innebär att vi(du och jag) bör upprätthålla en ”någorlunda” fungerande inre kompass och kontiurnerlig dialog med vår omgivning vad som vi anser vara rätt eller fel och vad vi är berättigade att göra i (klimat)vetenskapens namn.
  Ps.Nu börjar nattugglorna härja vid mina ögonlock så jag tackar för åsiktsbyten för den här gången.DS 🙂 

 6. Slabadang

  Ingemar!
  Det är en renrasig fascism som är i rörelse.För att man inte ska tro att det bara är ett överdrivet skällsord så gäller det att man går till botten med vilken världsbil och utifrån vilken värderingsmall hela klimathysterin är byggd för att förstå varfrö den faktiskt är fascistisk.
  Hela bygget börjar med att man bygger fascismens första fundament och det gör man genom att underordna människor/medborgares friheter och rättigheter under den målsättning fascismen satt upp.
  Det är därifrån de sedan legitimerar alla brott mot demokratiska fri och rättigheter.Konsekvensen blir att den auktoritet och legitimitet de skaffat sig genom att formulera målsättningarna måste skyddas till varje pris.Legitimiteten baseras på den hotbild de målar upp och därför är det absolut livsfarligt för hela det fascistiska maktimperiet om själva fundamentet skall granskas.Det är deras rädsla som kommer till utryck när de ägnar sig åt övergrepp anklagelser lögner hycklerier och bedrägerier.
  Klimathotsindustrin bär ALLA signum för fascism.Varför inte den utvecklas fullt ut till ren diktatur är bara en fråga om spridningsahastighet ty de har redan legitimerat diktaturens metoder.Propaganda åsiktförföljelse demonisering av opposition hot och hat.Deras stora problem är att de inte överlever en vanlig civiliserad demokratis sätt att systematiskt pröva granska debattera och hantera stora frågor.De vet att de blir avslöjade i den demokratiska processen och har därför valt den väg de gjort och är livrädda för att vi ska nå upp till elfenbentornets topp.Att isolera legitimiteten i IPCC var smart eftersom granskning och kontrollen är utom demokratins räckhåll.
  Fascismen i klimatrörelsen är hur tydlig som helst.Människor är inget värda de är de som gjort sig till förspråkare och tolkarna av den nya religionen dvs planetens och klimatets behov som vill bli de fascistiska härskarna och människor skall lyda för den ”stora sakens skull”.
  ” ”Heretrics” ”Deniers” ”Crime against humanity” ”Strangel deniars in their sleep” (Joe Romm) ” Science is settlet” ” The debate is ower”
  ” No pressure chlidren…booom” ”Green police” ”Angry kid” ”We know where you live” ”Black lists” möten fria ifrån oppositionella, hjärntvätt i skolor och i public service. Man behöver blindfoldel och hörselkåpor för att undgå att se denna extremt tydliga fascism in action varenda dag.
  Tomas är ju en suverän representant för denna rörelse.Han är fullständigt panikslagen vid tanken på att sprickorna i pappfasaden skall upptäckas av allt fler.Han har helt och hållet kastat all form av intellektuell hederlighet bakom sig för att likt maktens lydiga ”wannabe” ta sig igenom vartenda taggtrådshinder eller lerdike för rörelsens skull. 
  Hela rörelsen är ju uppbyggd på tunnt knäckbröd och de är så medvetna om att det knakar över allt under den belastning den befinner sig under.Deras panik är vad som gör att den rostfria fascismen allt oftare blottas bakom fasaden.De har ju bara propagandan och skrämseln  och rena dumheter kvar att komma med.
  Jag är mer orolig för hur det kommer att utveckla sig om de fortsätter på inslaget spår.Det går inte att pissa på folk och ljuga hur länge och hur mycket som helst utan att det får konsekvenser.
  Monbiot Joe Romm McGibben Freskes Bob Ward J Holdren hansen Jones Mann G Smith Oconnoley Erlich Al Gore mfl som inte har någon möjlig reträtt som ställt sig allra längst fram och skrikigt ut och använt alla den militanta fascismens attribut från A till Ö.För dem är det bara avgrunden som är alternativet.Fanatikerna har gått allin!
  10:10 videon är en extremt farlig produktion och konflikt som det är svårt att gissa eller beräkna kondsekvenserna av. Klimatdebatten gick från en tröttsam lek till ett mycket konkret hot och konflikt i samma stund som den släpptes.En bekräftelse på alla de signaler rörelsen redan tidigare visat och antytt.De fascistiska tankebanorna och fantasierna inom rörelsen blottades på ett tydligt sätt. Du vet ju hur besvärlig den där demokratin e? Join the climatic nasty party Tällberg Ipcc WWF SVT SNF är redan hedersmedlemmar de kommer också klara sig när luftpastejen sjunkit ihop.
  Nu när stödet uppifrån börjar svikta så ökar desperationen och det är mycket som står på spel för otroligt många människor och det kan bli riktigt farligt i kombination av den fanatism som ingår i klimathotsrörelsen.De har lurat för många och många av de hinsade är riktigt förbannde och revansch sugna.

 7. Bertel

  Slabadang #6
  Jag som skulle lägga mig men du kom med ett utmärkt inlägg(som vanligt).
  Vill bara fylla på att vi håller på att föra in  läran om klimathotet pga människan för dagis och skolungdommar, vilket kan skapa en akseptans för framtida klimatåtgärder utanför demokratins inflytande.
   
  Vi är inte där än, men om endast en sanning/verklighet blir redan från början i skolan inpräntad i unga sinnen, reduseras möjligheten till avvikande åsiktsbildning kraftigt.
  Detta visste herrarna Mao,Stalin,Hitler,Mussolini mm och hade sina barnsoldater/anhängare i lekskolor.   

 8. Sören

  Vad finansiärer ska förstå är att det bortom allt snack om humor osv är mest en HR-fråga, att de annars skriver under på den bottenlösa inkompetens och ryggradslöshet som blottlades.

 9. Inge

  Medan AGW-folket säger sig bli mer och mer övertygade går forskningen stadigt skeptikernas väg. Vetenskapligt står nu AGW nära stupet och det är inte konstigt att de inte vågar ta debatten offentligt utan gömmer sig bakom sin upphöjda fasad. Då visar sig desperationen så här. De har makten och pengarna men argumenten är slut.
  Tack Ingemar för länkarna och Slabadang för din sammanfattning.

 10. Jag är inte förvånad över att hitta ActionAid är inblandad i 10-10-kampanjen – jämför med var t.ex. Miljöpartiet står i dessa frågor. ActionAid har som affärsidé att endast hjälpa individer av ”rätt” kön:
  http://www.pellebilling.se/2010/06/bojkotta-action-aid/

 11. ThomasJ

  Tack för intressant tråd, Ingemar! 🙂
  Att där är, som Slabadang så utmärkt kommenterar, fascistiska drag & paralleller i AGW-religionen står utom allt tvivel – och då känner vi sannolikt bara till en [ytterst?] liten del av helheten.
  Nedan läsvärt från ’CO2Insanity’:
  http://co2insanity.com/2010/10/02/climate-dictatorships-arising-from-agw-ashes/
  John Sullivan har massor med intressant stuff, här:
  http://johnosullivan.livejournal.com/
  Mvh/TJ

 12. Slabadang #6
  Bra skrivet. Tar mig friheten att kopiera det till min web där jag bla samlat lite om ”The true face of Eco Fascism”

 13. Thomas

  Ja, även om inte videon var speciellt kul så är i alla fall den helt hysteriska diskussionen här det. Accepterar man AGW är man visst taliban, fascist, nazist och kommunist – samtidigt.

 14. Thomas #13
  Ja visst verkar det så. Det gäller förvisso inte alla men det är bara att läsa sig till vad den fascistiska delen av AGW-anhängarna skriver så blir det naturlig att dra de slutsatserna. Följ Ingemars länkar.

 15. Dan

  Det förtjänar påpekas att fascism och nazism var och är rörerlser på vänsterkanten av politiken. I den mån de är högerföreteelser är det i så fall att de ligger i högerdelen av vänstern. Det finns klara paralleller mellan ungdoms-och studentrörelserna på 20-30-talen med 60-talets universitetsockupationer här och i t.ex. USA.
  En grundläggande tes är att handling går före eftertanke.
  Men handling kräver en kris av något slag.
  AGW håller på att självdö, något nytt kan vara på gång.
  Kanske kan UFO och aliens vara något, amerikanska ex-militärer vittnar om UFO-upplevelser vid missilsilos, mm.
  En rörelse för att sprida budskapet har startat, The Disclosure Project.
  Denna rörelse verkar mindre intresserad av UFO än att förkunna att bara 2 miljarder får plats på jorden och att nuvarande tillstånd inte är hållbart. Tällbergvarning utfärdad.
  Om vittnesmålen är sanna är det mycket intressant, men därav följer inte automatiskt att västs livsstil är ohållbar.
  Den här finske fåntratten Linkola verkar inte ha några som helst problem med att demonstrera sin känslokalla enfald. Obehagligt.

 16. Dan #15
  —————-snip  ———-
  En rörelse för att sprida budskapet har startat, The Disclosure Project.
  Denna rörelse verkar mindre intresserad av UFO än att förkunna att bara 2 miljarder får plats på jorden och att nuvarande tillstånd inte är hållbart. Tällbergvarning utfärdad
  —————————
  Kollade lite snabbt deras hemsida . Var finns info om att de vill begränsa mänskligheten?

 17. Dan

  Invar:

  http://www.youtube.com/watch?v=_VK4WnWX2x4&feature=related

 18. Thomas

  Ingvar #14, så vad tycker du om de fascistiska delarna av AGW-förnekarrörelsen? Monckton  m fl.

 19. Thomas #13, som vanligt när du själv skall föra ett resonemang, avslöjas din förmåga att sammanställa information korrekt och dra relevanta slutsatser hur densamma. Kan du på något sätt förklara hur du får ihop första satsdelen, med dina ’slutledingar’ som kommer därefter i följande:
  ”Accepterar man AGW är man visst taliban, fascist, nazist och kommunist – samtidigt”

 20. Dan

  Läste lite mer om Linkola. Vilket fattigdomsbevis att sitta i sitt pörte år efter år och fundera på mänsklighetens framtid och inte komma fram till något bättre och mer genomtänkt och framförallt genomförbart än detta.
  Vilken ynkedom.

 21. Hans Björkman

  Jag tror inte på AGW, men ändå tyckte jag filmen var rolig. Jag skrattar även åt John Cleese  när han dänger papegojan i marken och hoppar på den i sin kända sketch. Vad skulle ni tänka om man från djurens vänner skrev upprörda inlägg om behandling av papegojor. Lugna ner er.

 22. Dan

  Hans Björkman #21:
  Osama BIn Ladin som är känd för att gärna spränga folk i luften har uttalat sig för AGW som ”värre än krig”.
  Svårt att inte se en koppling.
  Det är ett misstag att se AGW som något isolerat. Snarare är det en del av den eviga vänsterns kamp via marxism, fascism, nazism att störta demokratin. 
  Minns alla AGW-argument för en stark stat styrd av starka män… Låter inte det bekant?
  Lär av historien eller gå under.

 23. Thomas

  Dan, fascism och nazism är extrema, auktoritära högerrörelser, att försöka putta in dem på vänsterkanten är löjligt. Att Bin Laden gör allt för att få uppmärksamhet säger något om Bin Laden, men ingenting om AGW.

 24. Thomas #23, du låter ju som alla andra ’förnekare’ på vänsterkanten,  och förstås helt historielös

 25. Labbibia

  Själv tycker jag att för att kunna beskriva Nazism och Kommunism så får man tänka utanför den vanliga vänster-högerskalan. Kanske bör man istället tänka sig den politiska skalan som en cirkel, där extremerna så att säga möts…….?
  De är iallfall förbluffande lika, enpartistyre, personkult, förföljelse av oliktänkande osv.

 26. Ingemar

  Thomas, det är knappast någon här som tror att du är fascist, nazist eller kommunist. Eller ens fanatisk AGW-förespråkare (åtminstone har jag inte uppfattat dig som sådan). Det här historien handlar ju om en organisation, 10:10, som i en blandning av naivitet och fanatism gjort en dundertabbe. De behöver inte försvaras. Och om man till äventyrs hade varit engagerad i den så krävs det också något slags aktivt avståndstagande. Konstigare än så är det ju inte.

 27. Thomas

  Labbibia #25, bättre är att ha en tvådimensionell skala med vänster-höger på en axel och auktoritärt-antiauktoritärt på den andra. De exempel du ger handlar om ett auktoritärt system.
   
  Ingemar, en lokalavdelning av 10:10 gjorde en reklamfilm som inte var speciellt rolig, det är allt. Ditt inlägg visar bara att du saknar all form av distans.

 28. pekke

  Klimatmålen överges.
  http://www.dn.se/nyheter/varlden/klimatmal-overges-for-gott-1.1181858
   
  I artikeln sägs det rakt ut att det är bara EU-länderna som vill ha höga klimatmål, i resten av världen ( speciellt Kina ) skiter man i klimatmålen.
  Kina är bara intresserat av att lägga beslag på alla typer av råvaror för att sedan sälja dessa till oss i form av olika miljötekniker.
  En diskussion på WUWT om ” rara ” jordmetaller.
  http://wattsupwiththat.com/2010/10/02/shackling-national-security-%E2%80%93-and-renewable-energy/

 29. Ingemar

  Thomas # 27,
  Ditt inlägg visar bara att du saknar all form av distans.
  Har du något argument för detta, eller är det bara tomt prat?

 30. Slabadang

  Ingemar!
  Att inte förstå att det är fascistiska värderingar man svalt gäller många inom AGWrörelsen. Men inom  ledargarnityret så är de inte befriade ifrån ansvar och skall konfronteras med det.Hur många anmäler sig inte frivilligt till militärtjänstgöring om propagandan säger att krig kommer att utbryta inom kort och att landet är hotat?
  I en demokrati så tjänar makten för folkets bästa.I AGWteorin så skall folket tjäna makten för vad som påstås vara klimatets bästa.
  Att införa klimatet som tredje part i demokratin och i konflikt med folket var det stora tricket! När makten sedan är den som tar sig ensamrätten på att tolka vad ”klimatet” behöver flyttade man samtidigt ut demokratin på entrepenad till IPCC. En makt vi inte har insyn i och inte heller kan konfrontera och kontrollera.Politikerna skickar oss vidare ut i rymden när  vi skall kontrollera beslutsunderlag och klimatrådgivare. Djävligt smart och ett helt nytt
  sätt att lura demokratin och dess invånare. 

 31. Håkan Sjögren

  Thomas # 13 : Det är väl inte så konstigt. Nazister och kommunister är samma andas barn och det ”är samma skit i bägge byxbenen”, som man sade i Östergötland. Den bruna och den röda socialismen verkar på i grunden samma sätt. De gamla nazisterna tillhörde för övrigt Tysklands nationalsocialistiska arbetarparti, så de så! Mvh, Håkan.

 32. tveksam

  Thomas, vad de menar är att denna form av politik är anti- demokratisk och det kan ha många namn.
  Men målet är att ta ifrån individens egna val angående vissa mål och beslut.
  Oavsett om man kallar detta fascism kommunism o.s.v. är målet detsamma.

 33. Ulf L

  Thomas
  Nazister, fascister, socialister och kommunister ville alla att staten skulle ha makten över produktion. Det som skilde var att nazisterna lät de gamla ägarna sitta kvar med begränsad makt. Därmed är det inte så konstigt att  industrin gav bidrag till nazistpartiet.
  Iofs kan det argumenteras att statens överhöghet över produktionen delas av de konservativa/reaktionära men Hitler var radikal, ville skapa ett nytt Tyskland och därmed är han vare sig konservativ eller reaktionär. 
  Att Hitler inte var socialist kan jag acceptera men att klassifiera honom som höger är fel.

 34. Thomas #18
  Definiera fascist. Din definition.
  Min definition innefattar definitivt inte Lord Monckton

 35. Thomas

  Slabadang, felet med dina konspirationsteorier om hur AGW bara är till för att ge mer makt åt politiker är att som framgår i #28 politikerna verkar väldigt ovilliga att göra något.
   
  tveksam #32, all politik, rentav all samhällsbyggnad går ut på att ta ifrån folk vissa valmöjligheter. Annars har vi ett anarkistiskt samhälle helt utan lagar. Vad som får folket här att skrika är att de inte gillar att man stiftar lagar just om utsläpp av CO2.
   
  Ingvar #34, Lord Monckton har bl a föreslagit att man skall tvångsinternera alla som smittats av HIV på livstid.
   
  Håkan #31, det räcker inte med att titta på namnet på ett parti för att veta var det hör hemma. Radikale vänstre är inte så radikalt vänster, och ryska liberaldemokraterna är varken liberala eller demokratiska. Ett namn är en form av propaganda.
   
  Ett sätt att skilja vänster från höger är att högern (i alla fall den auktoritära) har sitt idealsamhälle i forntiden. De skall återupprätta forna tiders glans. Vänstern däremot har sin utopi någon gång i framtiden.

 36. Thomas #35
  ”Ett sätt att skilja vänster från höger är att högern (i alla fall den auktoritära) har sitt idealsamhälle i forntiden. De skall återupprätta forna tiders glans. Vänstern däremot har sin utopi någon gång i framtiden.”
  Snyggt och enkelt beskrivet.
  Och jag ser för min egen del hellre framåt än bakåt.

 37. Janne

  Det var intressant att se Dans hänvisning till den finske ekofilosofen Pertti Linkola tidigare i den här tråden. Nedan ett utdrag i en artikel om den finske TV-journalisten Martti Backman, som i många år jobbat för MOT, som är finska TV:ns motsvarighet till Uppdrag granskning. 
   
  Backmans skepsis väcktes just som en reaktion mot Pentti Linkola.
   
  ”Jag var mycket bekymrad över miljöproblemen och beundrade Linkolas sätt att beskriva dem. Så under min tid [som chefredaktör för] Suomen Kuvalehti beställde jag en artikelserie av honom om skogens tillstånd. Det ledde till att jag fick kraftig kritik från skogsforskarna och tvingades ut på banan för att försvara Linkola. Då såg jag att hans faktagrund var för svag och jag fick erkänna att jag förlorade i debatten med forskarna.”
   
  Några år senare fäste sig Martti Backman vid en kolumn som Linkola hade skrivit i Helsingin Sanomat. Linkola hävdade att utrotningen av arter var uppe i en takt på en var trettionde sekund.
   
  ”När jag räknade efter fann jag att alla arter på jorden i så fall skulle vara utrotade år 2003. Linkolas påstående var horribelt och egentligen lätt att genomskåda. Men till exempel vetenskapscentret Heureka presenterade vid den här tiden samma siffra i en mätare över världens tillstånd.”
   
  Linkolas respektlöshet inför fakta blev en ögonöppnare för Martti Backman och fick honom att göra en systematisk kartläggning av miljöhoten. ”Jag såg då att samma mönster upprepades hela tiden: enorma överdrifter och en väldig nonchalans inför fakta.”
   
  Martti Backman menar att det i journalistyrket ligger nära till hands att inta en alarmistisk utgångspunkt. Man vill väcka läsarna, skrämma upp dem, för att få dem att reagera. Och just i miljöfrågorna verkar många redaktioner tycka att ribban kan läggas extra lågt.
   
  Martti Backman ser Linkolas hållning som djupt antihuman och tror att den är kopplad till kristendomen:
   
  ”…framför allt till dess protestantiska variant. ”Inte har man det här synsättet i andra religioner, inte ens i de katolska länderna runt Medelhavet. Jag tycker att mönstret är klart: ju mer protestantisk man är, desto större blir den skuld man bär på och lägger på andra.”
   
  Synsättet är att vad människan än gör, så är hon en förstörare. ”Naturen beskrivs som skör och bräcklig. Men egentligen är ju naturen oerhört kraftfull och människan kommer i slutändan alltid till korta mot den”, säger Martti Backman.

 38. tveksam

  ”tveksam #32, all politik, rentav all samhällsbyggnad går ut på att ta ifrån folk vissa valmöjligheter. Annars har vi ett anarkistiskt samhälle helt utan lagar. Vad som får folket här att skrika är att de inte gillar att man stiftar lagar just om utsläpp av CO2.”
  Tyvärr Thomas det är snarare tvärt om att demokrati har just gett folket ett val, men fascism kommunism vill ta bort detta.
  Om du inte fattar detta….. men så korkad kan du inte vara.
  Jag tror du Thomas  är ett ”forum troll”  som ska svara på allt oavsett rätt eller fel.

 39. Thomas

  tveksam, läs vad du skrev, vad jag svarade och tänk en gång till för ditt inlägg 38 har inget med det att göra! Eller menar du på allvar att det är demokrati att begränsa utsläpp av SO2 och NOx, men fascism att begränsa utsläpp av CO2?

 40. Thomas #35
  Lord Monckton:
  insisted that the correct policy at start of any epidemic is to ”isolate all carriers immediately,” a position he advocated in the 1980s on HIV/AIDS.
  Kan väl kanske vara en felbedömning men kan knappast klassificeras som fascistiskt

 41. Thomas #39
  Absolut. So2  och Nox är giftigt och eller skadligt för miljön. Ingen har kunnat visa att CO2 är det

 42. Thomas

  Ingvar #41, så för dig är ”fascism” att någon fattar ett beslut som du inte gillar? Det finns gott om bevis för att CO2 är skadligt, både genom klimatförändringar och genom försurning av haven.
   
  Så här skrev Monckton: ””there is only one way to stop AIDS. That is to screen the entire population regularly and to quarantine all carriers of the disease for life. Every member of the population should be blood-tested every month … all those found to be infected with the virus, even if only as carriers, should be isolated compulsorily, immediately, and permanently.” Långt mer auktoritärt än att begränsa några CO2-utsläpp är det i alla fall.

 43. tveksam #38
  Du beskriver dilemmat med demokrati kort och kärnfullt:
  ”all politik, rentav all samhällsbyggnad går ut på att ta ifrån folk vissa valmöjligheter.”
  Oj vilken pessimistisk, egoistisk och okunnig syn på mänkskligheten. 
  Men vi människor tänker och lever olika.

 44. Slabadang

  Tomas!
  Lägg ner höger vänster skalan den är irrelevant. Byt ut den mot en skala med öppen demokrati i ena änden och totalitär diktatur i den andra.Då flockas kommunism nazism fascism på sin ytterkant i en smet där bara argumenten för det auktoritära styret som varierar.
  Sossarna har i sin modell målsättningen om ”välfärdstaten” väl satt en värderingsmodell som har som målsättning att folket skall joba för välfärdsstaten i första hand och för sin egen skull i andra.Därför kunde de motivera och rättfärdiga varför folk skulle betala upp till 70-103% i skatt.
  Men sossarna har aldrig använt sig av fascistiska metoder eller verktyg.De har använt demokratins verktyg och visat den respekt.

 45. Thomas #42
  Monckton är en kul pajas som tjänar pengar på att vara verbal.
  Och han har näsa för var det finns mest pengar att tjäna.
  Att försöka bemöta den sortens retotik med fakta är svårt.
  Vi är ju inte alla skapta till att vara ”stå upp komiker”.

 46. Ingemar

  I Moncktoncitatet i #42 finns en tydligt alarmistisk tongång. Intressant, M. har tydligen själv hamnat i den typen av resonemang. Kanske blev han vaccinerad mot sådana dumheter, insåg sitt misstag och säger nu istället ; ”Be brave, and do nothing.” För jag tror att det i grunden är rädsla som driver många människor in i den här typen av paniskt tunnelseende utan eftertanke.
   
  Att minska världens CO2 med 10 % på ett år är ju en fullständigt absurd idé, utan minsta eftertanke om vad detta skulle kosta i termer av pengar, frihet och människoliv. Är det sådana dumheter som vi skall lura i skolbarnen?

 47. Ingemar

  Janne #37,
  Intressant läsning om Backmans reaktion på Linkola. Den hade jag inte sett. Det visar ju att det t.o.m. finns journalister som kan/vågar tänka själva 🙂

 48. Slabadang

  Uffe!
  Haddeduttan då! Så vad gäller det sakliga innehållet i Moncktons kritik av klimatvetenskapen har du inget att komma med.Du e en fegis Uffe och agerar som en enkelspårig fotbollssupporter.Varför vågar ingen inom klimatsocitèn ställa upp mot honom på debatt tror du? Varför är ditt lag livrädd för att gå en match om poäng? När man bara spelar vänskaps och uppvisningsmatcher där klubbens a lag spelar mot klubbens b lag hela tiden inför hemmafansen så förstår man ju hur det är fatt.
  Monckton sopar banan med vilken AGWare som helst och det är du pinsamt ängsligt medveten om. Därför använder du dig av ad hominem argument. Genomskinligt fattigt Uffe! Riktigt fattigt !
  Gör inte ert problem med brist på argument till en ren fars.

 49. Slabadang

  Hell Arti Backman!
  Hans upptäcktresa är vi många som gjort.Det är ju så pinsamt enkelt i grunden hur miljörörelsen fungerar allt fler kommer att upptäcka detta men det är bara ett två te fyr att det ska ta en sån fruktansvärt lpng tid innan den sätts under den kritiska luppen.

 50. L

  UffeB #43, det är Thomas inlägg #35 du kritiserar, inte sign. ”tveksam”.

 51. Dan

  Thomas #23:
  Var i moderaternas, Folkpartiets eller de amerikanska Republikanernas program hittar du något som ens i den vildaste fantasi leder till nazism?
  I vänsterns värld därmot passar nazismen som handen i handsken. Det är bara skillnader i fråga om urvalet av de som ska mördas och valet knuten eller öppen högerhand på den uppåtsträckta armen.
  Det är tur vi har internet. Hur många av kommentarerna här ovan hade blivit publicerade i dagstidningarna?
  Thomas som är en riktigt PK typ i alla lägen hade naturligtvis kunnat breda ut sig.
  Men den tiden är förbi och kommer aldrig tillbaka.
  Som någon på AGW-sidan sa: We be many and you be few…
  Känn förändringens vind, Thomas.

 52. Slabadang #48
  Kul reaktion på min kommentar om Monckton…
  ”…Du e en fegis Uffe och agerar som en enkelspårig fotbollssupporter.”
  Jo så tycker du.
  Hur går det med ditt Pyjamasprojekt?

 53. L #50
  Tror du det?

 54. L

  Uffeb, nej jag tror inte. Jag läser innantill, vilket du alltid haft svårt för.

 55. Dan #51
  Oj. Tur att det finns Internet och en del vuxet folk kvar…
  .. svårt med ironi här…
  ”Var i moderaternas, Folkpartiets eller de amerikanska Republikanernas program hittar du något som ens i den vildaste fantasi leder till nazism?
  I vänsterns värld därmot passar nazismen som handen i handsken.”

  Så skriver du utan att skämmas det minsta över din okunskap.
  Och för den som eventuellt inte fattar ironin så kan jag bara säga att det är riskabelt med ironi i det här formatet.
  För övrigt anser jag att klimatdiskussionerna har fått en knepig vinkling mot politik på en förlegad vänster/höger-skala.
  Det räcker väl att media och olika forskares egenintressen och besvikelser ventileras vid sidan av faktadiskussioner?

 56. Dan

  Uffeb,
  Var okunskapen och viljan till analys finns ser vi nog alla.

 57. Ulf L

  Thomas #35
  Just precis. Hitler hade inte sitt idealsamhälle i forniden utan det låg i allra högsta grad i framtiden. Om du inte tror mig titta på vad begreppet tredje riket betecknar. Det användes sedan länge för att peka på ett idealsamhälle i framtiden.
   Alltså, enligt din egen definition,  Hitler var inte en auktoritär högerledare.

 58. Dan #56
  Jag tvivlar, men vi kan ju hoppas.

 59. Dan

  Lustigt att Uffeb svarar på en replik till Thomas… och på samma sätt… utan att bemöta, men beskylla motparten för okunskap… Ni måste vara väldigt goda vänner…? Eller?

 60. Thomas

  Ulf L, varför tror du Htler talade om just ”tredje riket”? Varför hälsade man på romerskt vis? Hela naziväldet var fullt av bakåtblickande symboler.

 61. Dan #59
  Jag är inte bekant med Thomas.

 62. Ulf L #57
  Konstig syn på Hitler må jag säga.
  ” Hitler var inte en auktoritär högerledare.”
  Men han kanske fick med sig en stor del av de mest kapitalstarka i sin tro på en ny framtid?
  Och lyckdes lura ”Das folk”, eller vad menar du?

 63. Ulf L

  Thomas #60
  Att använda sig av gamla symboler betyder inte att idealsamhället låg i det förgångna. Han såg sig som den som skulle ge tyskarnas deras rättmätiga roll, en roll som de aldrig haft. Det är det tredje riket betydde. De tidigare betydelserna av tredje riket säger samma sak. Det är något som är här eller kommer, definitivt inget som har varit.
  Hitler knöt an till historien, vilket inte socialister och kommunister gjorde men hans blick var vänd mot framtiden, precis som Lenins.  
  Vill du hitta tyska som letade ideal i historien, gå till nygotiken. Schwanstein och Neu Schwanstein är praktexempel.

 64. Gunbo

  Slabadang #48,
  ”Så vad gäller det sakliga innehållet i Moncktons kritik av klimatvetenskapen har du inget att komma med.”
  Ursäkta om jag lägger mig i diskussionen men innehållet i Moncktons kritik av klimatvetenskapen har ofta visat sig vara allt annat än sakligt. Han lever på sin rappa tunga, sin adliga titel och på att skrämma folk med World Governance. Att en del inte vill debattera med honom beror knappast på rädsla utan mer på att han inte tas på allvar.

 65. Suck!
  Detta vansinne! Jag har just aviserat ActionAid att jag slutar med mitt månatliga stöd för deras speciella program ”Arbete för utsatta flickor och kvinnor”! Har tidigare kritiserat deras agerande i Köpenhamn. Men nu får det vara nog!!!
  Har upplevt kvinnors utsatthet i u-länder! Nu använder man resurser på detta sätt! Suck och elände!

 66. Ulf L

  Uffeb
  Hitler var totalitär och radikal. Detr senare betyder att han vare sig var konservativ eller reaktionär. Alltså inte höger.
  Om skillnaden mellan auktoritär och totalitär se  
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Totalitarism

 67. Dan

  Jag tror att de som trodde på AGW av vetenskapliga skäl har övergivit båten nu.
  De som är kvar är vänsteraktivister som inte kan skilja koloxid från koldioxid och ser en möjlighet att angripa det västerländska levnadssättet som av någon anledning framstår som orättfärdigt och omoraliskt.
  Några Gulag för förnekare skulle sitta fint…

 68. Karin

  Thomas #42
  På 80-talet var Lord Monckton knappast ensam om åsikten att AIDS-smittade skulle isoleras, det var den tidens stora skrämsel-skott. Hur många då vågade krama eller ens skaka hand med någon som hade AIDS? Prinsessan Diana var nog en av de första (till mångas stora fasa).

 69. tveksam

  En sak jag inser när man läser svaren är att människor är väldigt selektiva i sin förmåga att läsa och förstå.
   
   
   

 70. Håkan Bergman

  Stilstudie av herr A.H. komplett med bunkermentalitet:
  http://www.youtube.com/watch?v=gBhNFGLqdls

 71. Karin

  Ingemar
  Vilken bra film med Dr Bronowski. Mycket tänkvärt. En man som  står upp och visar, hur viktigt och det som förenar oss är just mänsklighet.  : )

 72. Karin

  För övrigt håller jg med Labbibia i #25:
  Samma sak bara, att i ena fallet går man i högervarv, i det andra vänstervarv och slutresultatet bli detsamma: Totalitärstyre

 73. Dan

  Karin £72:
  Glöm det där med högervarv, det är något som vänstern har lyckats prångla ut för att vi på högerkanten ska ha något att skämmas för och inte våga stå på oss. Nazism är lika vänster som marxism.
  Första världskriget visade att internationell socialism inte fungerade, vad gör man då?
  Nationell socialism, förstås.
  Det är tufft för alla som är lite lagom till vänster att ta till sig, men det är hög tid.

 74. Ulf l #66
  Oavsett alla definitioer så lockade Hitler många förmögna medborgare och okunniga. 
  Ungefär som SD i Sverige idag. Även om det i vårt fall handlar mest om okunniga.
  Trots att det inte finns något linjärt samband mellan mängden ägande av kunskap och annat ägande.

 75. Labbibia

  Dan # 73. Nu hänger jag inte med riktigt? Vad hade första världskriget med kommunism att göra?
  Och för att röra till det lite för dem som anser att Nazism är en vänsterrörelse. Om det hade varit fallet, så borde väl korpral Adolf ha stöttat den Republikanska sidan i Spanska inbördeskriget. Men det gjorde han inte, som väl de flesta känner till.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Spanska_inb%C3%B6rdeskriget

 76. Labbibia

  Tillrättalägger mitt eget # 75
  Vad hade första världskriget med socialism att göra” skulle det vara förstås.

 77. Slabadang

  Gunbo!
  I sak tack! Om det är ”ofta” han haft sakliga fel så borde du väl åtminstone kunna ange två eller tre konkreta exempel.Ska jag rabbla trettio –dät han har rätt?

 78. Dan

  Labbibia #75:
  Lenin hoppades att arbetarna i Europa skulle göra gemensam sak, men så blev det inte. De stred för sina länder i stället.
  Hitler hatade kommunister, inte för att de var en motpol, utan för att de var så nära politiskt sett. 

 79. Ingemar

  THE FINAL SOLUTION, se hur filmens egentliga budskap?
  http://www.youtube.com/watch?v=AmBnVjy4vag&feature=player_embedded

 80. tty

  Det har dykt upp en tankeväckande parodi på 10:10 filmen på youtube:
  http://www.youtube.com/watch?v=5IrtItfWn1E&feature=player_embedded

 81. Labbibia

  Dan # 78
  Der är inget svar på frågan om vad första världskriget hade med socialism att göra. Bland alla de olyckliga omständigheter, felbeslut och rena dumheter som orsakade första världskriget så ligger nog socialism rätt långt ner på listan. Lenin, när han väl kom till makten, förhandlade ju fram en för Ryssland kostbar separtfred (freden i Brest-Litovsk 1918) med centralmakterna, bland det första han gjorde.
  Ditt resonemang om varför Hitler hatade kommunister håller inte.  

 82. Ulf L

  Uffeb #74
  Vilken ideologi som styrde Hitler och vilka som röstade på honom är två helt olika frågor och det vet du.
     
  Labbibia #75
  Det är inte konstigare än att röda Kina och Sovjet kunde stötta var sin sida i när Vietnam invaderade Kambodja, eller var sin gerillarörelse i Afrika. 
  Nu hävdar jag inte att Hitler var vänster utan bara att han inte var höger.

 83. Håkan Bergman

  Uffeb #74
  Förlita sig på stöd från dom förmögna i 20-30-talets Tyskland hade nog inte varit en så bra idé i parlamentsvalen, fattigdomen och kaoset var enormt efter versaillefreden. Stödet fick han från arbetare, bönder och tjänstemän, arbetslösa och ruinerade av inflationen. Bröd och arbete räckte som valfläsk, det går inte att dra några paraleller med vår situation idag, feta människor gör inte revolution.

 84. Slabadang

  Ingemar!
  No small feet left to leave thier dirty carbon prints.

 85. ThomasJ

  Rekommendation:
  ”The Rise and Fall of the Third Reich”, av William L. Shirer, Redwood Burns Ltd, Trowbridge & Fisher, 1978. Tegelsten om ~ 1.300 sidor som tar upp i princip allt som gav anledning till att ’det blev som det blev’.
  Joachim Fest publicerade ’Hitler eine Biographie’ som finns på svenska, ISBN: 978-91-85183-56-2. Också typ tegelsten… ~ 800 sidor.
  Bägge publikationerna går detaljerat igenom vad som sades/gjordes och ej, såväl bakom som upp på scenen. Heavy reading, though!! ; )
  Mvh/TJ

 86. ThomasJ

  För övrigt anser jag att DDR-gubbarnas ’trick’ helt enkelt var att byta ut de bruna skjortorna mot röda och fortsätta köra samhället. Identiska strukturer, oavsett aspekt.
  Mvh/TJ

 87. Karin

  Ingemar # 79
   
  Efter att ha sett originalet så tyckte jag faktiskt denna var Rolig! Jag måste ha blivit så ckockad av 10:10s budskap att jag blivit avtrubbad..

 88. Håkan Bergman # 83
  ”Bröd och arbete räckte som valfläsk, det går inte att dra några paraleller med vår situation idag, feta människor gör inte revolution.”

  Ja det är dumt att dra paralleller med dagens Sverige.
  Världen är ju större idag, och tillgångar kan växa utan krig på hemmaplan.

 89. Ingemar

  Här är ännu en parodi på No Pressure:
  http://www.youtube.com/watch?v=vvh9KNYRVK0&feature=player_embedded
  Skall man tolka alla dessa parodier som poppar upp att originalet inte var särskilt roligt?

 90. L

  Uffeb #88, tack, nu kom jag äntligen på vem du påminner om;
   
  http://www.youtube.com/watch?v=YRKlr0Wrtlo

 91. L #90
  Så rolig blir jag aldrig. Inte  du heller.
  Men det var kul att du fattade .. 🙂

 92. Dan 15#
  ”Disclosure Project”
  Eftersom jag har varit intresserad av UFO-fenomenet sen 50-talet tog jag mig tid att titta på samtliga 16 avsnitt på Youtube. Ingenstans talades det om att begränsa jordens befolkning till 2 miljarder. Du måste ha halkat av spåret och kollat på ”Nästa” vilket inte nödvändigtvis är nästa i denna  serien på 16 avsnitt.  Det är en intressant genomgång och projektets mål är att förmå USA:s regering att ta fram sanningen. Det är många intressanta vittnesmål från högt uppsatta namngivna personer som berättar sin egen historia i rutan.  Ingen ”Tällberg-varning” alltså

 93. Ingemar

  Och ännu en …
  http://www.youtube.com/watch?v=fDdkzjfUnJQ&feature=player_embedded

 94. Dan

  Ingvar #92:
  Ung 8 min in i vol. 1 pt 1/12 och
  http://vimeo.com/4779729  7:55 ungefär.
  Edgar Mitchell åberopas flitigt av DP, här i ett annat forum.

 95. Dan

  Labbibia #81:
  Vem har sagt att vk1 startade så? Inte jag.
  Jag sade att det inte gick som Lenin hoppats att det skulle gå, det var allt.
  Det fanns säkert många skäl att AH hatade kommunister, men någon essä tänker jag inte skriva. Förresten hävdar jag ju att alla tre ideologierna hör hemma på vänsterkanten, så då kan det väl vara hugget som stucket vilken han stödde. 🙂

 96. Olaus Petri

  Angående detta med att kommunister inte knyter an till historien är det osant. Stalin använde storrysk symbolik så det bara stänkte om det i sin propaganda. Det finns historiker som till och med sätter in Stalin i en storrysk tradition i det avseendet.
   
  Sedan finns det inget förklaringsvärde i att kika på vilka som röstar på ett parti. Vänsterns valboskap innehåller exempelvis förvånansvärt lite arbetare, min inte blir väl partiet borgerligt för det?
   
  Den socialistiska kärnan i nazism, fascism oc kommunism är densamma: antikapitalism, antiliberalism och hatet mot det borgerliga samhället.
   
  Att fascismen är högerextrem är ’hittepå’ från 60-talet. Högerextremism är med andra ord nyspråk och fanns därför inte heller 30-talets språkbruk. Däremot fanns  höger- respektive vänstersocialism.
   
  Att fascism och nationell socialism idag kallas höger är resultatet av en skickligt tvättad byk av 60-talets vänsterrörelse där man lyckades med konststycket att dölja fascismens socialistiska rötter genom att kalla kolonialism för ”fascism”.
   
  Sedan har Dan en god poäng och det är att fiendeskapen mellan nationell och internationell socialism beror på att de ligger så nära varandra. Extermvänstergrupper hatar varandra som pesten, vilket också leder till blodig utrensningar inom de egna leden. Men inte blir väl kommunisterna i Sovjet höger för att de rensade ut Trotskijsterna?
   
  Saknar dessa grupper makt att rensa ut på blodig väg sker det som hände i ex. Sverige, där Svenska kommunistpartiet splittrades sju gånger under 20-talet varav en del blev nationalsocialistiskt.
   
  Och ser vi till det glada 70-talet så blev den en rejäl bokstavssoppa på vänsterkanten där de olika akronymerna kallade varandra (sic) för fascister och klassförrädare. Inte blev väl dessa grupper höger för det? 😉

 97. Labbibia

  Dan # 95
  Nej, du sa i ditt # 72 att Första världskriget visade att socialism inte fungerar. Vilket är ett minst sagt märkligt påstående. Det enda som var vänster med Adolfs ideologi var namnet. 
  För de som är lite ”höger” skulle jag vilja ställa en fråga. Vad finns längst ut till höger på den politiska skalan? Militärdiktaturer a´la Chiles Pinochet? Eller är de också ”vänster”?  Politisk extremism slutar alltid i katastrof oavsett om den är vänster eller höger.
   

 98. Olaus Petri

  Ideologisk sett är inte Pinochet höger. Hans gillade till och med Milton Friedman, en man som skulle blivit arkebuserad av Mussolini för sina liberala åsikter.
   
  Pinochet var en högerdiktator men inte en fascist. Det enda sättet att göra Pinochet till fascist är genom att omdefiniera vad Mussolinis stod för, vilket alltså har gjorts.
   
  En person som ligger väldigt nära Mussolini är annars Chavez. Precis som Musse är han socialist och talar gärna om det ”venezuelanska folket” samt struttar runt i uniform och pekar med hela handen på var ondskan står att finna, dvs kapitalism och liberalism.

 99. Labbibia

  Olaus Petri # 98
  hmmm….
  Kan man då kanske få ett exempel på någon politiker/politisk rörelse som är högerextrem? De verkar ju tydligen inte existera?

 100. Michelangelo

  #13# Det kan räcka med korkad !

 101. Olaus Petri

  Precis Labbibia! Det är väldigt svårt att hitta något som idag kallas högerextremt som inte har ett socialistiskt grundfundament. Det är väl klart att det finns extremer i den mening att vi har hard core ”royalister” osv, men det har inget med ”rasism, våld och förtryck” att göra ty det är allmänpolitiska företeelser utan förankring på en särskild politisk kant.
   
  Att föra över allt om är dåligt på ”höger”, vilket är det som har skett i och med att man hittade på ”högerextemism”, är mycket olyckligt. Det gör nämligen att vi idag tittar åt fel håll när vi skall försöka förstå dynamiken i den sk högerextremistiska rörelsen. Boven i dramat är det kollektivistiska budskap som det återfinns i den dikotoma marxistiska samhällsanalysen med den onda utsugande ”överbyggnaden” och den goda men utsugna ”basen”.
   
  Här har vi allt: tydliga fiender, antiparlamentarism, direkt aktion, antikapitalism, antiliberalism och behovet av starka män (helst i uniform. Chavez någon?).
   
  Och det är inte heller särskilt svårt att se varför det uppstod svårartade pogromer i Sovjet. Judens historiskt konstruerade egenskaper som ”kapitalist” är en konkretion av den socialistiska samhällsanalysen. Kort sagt så sammanfaller gärna etnicitet och ”klasskamp”, men inte blir det väl höger för det?
   
  Men när Hitler sammanförde detta med en raslära då är det plötsligt ”extremhöger”. Det håller inte.
   
  Gör tankeexperimentet att försöka göra eugenik till en högerfråga och du kommer att märka att den inte har någon politisk färg. Den fanns i USA och i Europa och företräddes av alla politiska riktningar. Det är först när rasbiologin hittade stöd i den marxistiska samhällsanalysen och dess verktyg som eugeniken kunde rationaliseras till ett ”utrotningsbehov”. Och även här ser vi en likhet mellan Sovjet och Nazityskland.

 102. Michelangelo

  År 1921 inrättades Statens institut för rasbiologi i Uppsala, världens första i sitt slag. Hjalmar Branting inledde sin andra regering

 103. les miserables

   Hjalmar Branting inledde sin andra regering med att inrätta Statens institut för rasbiologi i Uppsala,  världens första i sitt slag år 1921.

 104. Dan #94
  Det gick mig förbi. Och vad Edgar Mitchell tycker får väl stå för honom. Han intervjuas väl i sin egenskap av astronaut. Ingenstans i de övriga avsnitten talas det om det. Och initiativtagare/”föreläsare”  Dr. Steven Greer  berör aldrig det ämnet. Han trycker hårt på att det är något som döljs för det amerikanska folket (och världen) och att det skall tas fram. därav namnet.  ”The Disclosure Project”
   
  Att då avfärda det med:
  ———–snip————-
  Denna rörelse verkar mindre intresserad av UFO än att förkunna att bara 2 miljarder får plats på jorden och att nuvarande tillstånd inte är hållbart. Tällbergvarning utfärdad.
  ———– snip ———-

 105. Dan

  Labbibia:
  Jag ser att Olaus Petri har besvarat dina funderingar på ett alldeles utmärkt sätt, jag har inget att tillägga

 106. Dan

  Utom möjligen en punkt: .

 107. Olaus Petri

  Ursäkta mig labbiabia, det följde med ett ”inte” mitt #98 till dig om Pinochet. Pinochet var höger, men absolut inte fascist då han gillade Friedman.

 108. Dan

  Ingvar:
  Var och en gör sin tolkning.

 109. Dan 107,
  Hmm.  Om du menar att vissa fastnar för en enstaka detalj medan andra ser till huvudbudskapet så kan jag hålla med

 110. Dan

  Ingvar # 108:
  Jag tycker att det vore oerhört spännande om det man talar om är sant. Mitt problem är att jag får samma olustkänsla som jag haft hela tiden inför AGW. Jag tror helt enkelt inte på detta, tills jag bli överbevisad.
  När det sedan smyger sig in Tällbergiana i förkunnelsen så blir det inte bättre med olustkänslorna.
  Det kan ju också vara så att själva berättelserna är sanna, men att företeelsen håller på att kapas av det vanliga tråkiga vänsterfolket. Den som tillåts leva får se. 

 111. Gunbo

  Slabadang #77,
  Här har du ett exempel där en forskare korrigerar Moncktons påståenden som han baserar på hennes ”paper”.
  http://scienceblogs.com/deltoid/upload/2010/09/testimony_responseRachelPinker_05_18_2010.pdf
  Men det finns många fler exempel. Det är bara att googla.

 112. Dan #109
  Med största sannolikhet är allt som sägs inte sant. Under kalla kriget tex. så ”läcktes”  filmer från både öst och väst som var fejkade men som skulle få motparten tro att man hade tillgång till avancerad  ”alien” teknik.  En del av de vittnen som radas upp är också lite tveksamma. Huvudsyftet med ”The Disclosure Project” står dock alldeles klar för mig efter att ha sett samtliga avsnitt.

 113. Janne:
  Mycket intressant om Martti Backman! Men att Linkolas hållning skulle vara ”kopplad till kristendomen” får jag inte ihop. Vad bygger han detta på? Katolska kyrkans abortmotstånd? Eller den allmäna kristna dogmen att varje människoliv är heligt eftersom vi är skapade i Guds avbild. Jag skulle gärna se hans analys.
  ”Förvaltartanken” om människans roll på jorden som är kristet (och kan såklart missbrukas), men den står alltid i relation till livet som heligt och okränkbart, vilket (i teorin) gör övergrepp omöjliga.
  Att det sedan har funnits kristna domedagssekter är en annan sak och att det finns ett stort stöd för AGW inom SvK är också sant. Jag anser det vara mer populism och greppande efter halmstrån för att knyta an till samtiden, vilket de felaktigt tror är kyrkans uppgift och enda medel för att ”nå ut”, än att ortodoxt kristet.

 114. Karin

  Johan/Kaffepaus
   
  Jag tror faktiskt att många inom kyrkan anser att de gör en god gärning när de stöder AGW! När allt kommer omkring så har väldigt få kunskap om Climategate t ex, om de inte sökt aktivt efter kunskap.
   
  Har man inte själv stött på några oegentligheter i serveringen från massmedia, är det väldigt få som tvivlar på att man får den ”sanna bilden”.
   
  ”Varför skulle den vara falsk? Vi lever ju faktiskt i en demokrati och inte i Sovjetunionen!”, tror jag folk tänker!

 115. Karin #113.
  Sett i ett större perspektiv.  Många inser inte att vi lever i en global värd. Media och propaganda idag är global och många med ett globalt maktperspektiv har insett det och använder det.  Och att man bör jobba mot skolorna.   Och att värva ”Nyttiga idioter” varhelst det är möjligt. Rädda planeten, Rädda isbjörnarna. Du skall ha dåligt samvete, du är en CO2-bov.  Profitera på att vara grön! Vinn pris för bästa milö! Bröd och skådespel åt folket.  Gör en gala, värva artister och tjäna en hacka samtidigt.
  Lyft blicken!!
  Follow the money!

 116. Karin

  Ingvar E #114
   
  Ja, precis. Och man har hållit på med barnen i minst 20 år. Min dotter berättade igår att hon i mellanstadiet blivit serverad miljöhotet av Greenpeace -(Greenkids, remember?)  och blivit djup bekymrad. Dels för att det lät så allvarligt och hemskt, och dels för att ingen verkade göra något åt det! Stackars barn!
   
  Jag tyckte ju också att man skulle sortera sopor och inte slösa, så klart,  men jag insåg inte vidden av propagandan de fick redan då!

 117. Karin #113
  Jag tror inte att många tänker som du skriver:
  ””Varför skulle den vara falsk? Vi lever ju faktiskt i en demokrati och inte i Sovjetunionen!”, tror jag folk tänker!”
  Den där fixeringen vid allt konstigt och hemskt  bakom järnridån är nog lite privat.
  Jag tror inte att så många hade anledning att bry sig.
  Och när det gäller byggnader som rasar och betong blir damm.
  Det är väldiga tyngder som rasar med en ökande hastighet och krossar och pulvriserar betong och gipsskivor i väggar och möbler, och människor. 
  Om du vill veta lite mer om hur betong uppför sig under stort tryck bör du nog läsa mer om fysik och betong än om konspirationer. Och fundera lite mer över hur acceleration fungerar.

 118. L

  Uffeb, jag tyckte inte om att vara bakom järnridån. Gjorde du?

 119. ThomasJ

  Ingvar E. #114: Just det; Follow the money!
  http://wattsupwiththat.com/2010/10/04/nsf-grants-700000-for-theater-production-on-climate-change/
  Mvh/TJ

 120. Flera goda poänger. Jag kan bara hålla med i att de säkert spelar in också. Det är sällan man hittar några enkla förklaringar för beteenden. Församlingsmedlemmar är troligen lika dåligt pålästa och förlitade på att massmedierna ger en rättvisande bild av verkligheten som gemene man.
  Det är främst de kyrkliga ledarna, de som borde veta bättre än att ”dyrka ett beläte” som AGW, som jag är mer tveksam till.
  Uffeb:s kommentar begriper jag inte…

 121. Karin

  Uffeb #117
   
  Ja, jag menar att många ryssar (och Polacker med, för den delen) har uttryckt sig i stil med t ex att ”stod det i Pravda visste man att det inte var sant” eller ”det var ju bara att skratta åt ”dagens sanning””. Du har aldrig någonsin hört något liknande, förstår jag?
   
  Du dom är så insatt i smulandet av betong, är förstås lika kunnig i smulandet av järn? Och jag vill inte ha någon diskussion, se filmen eller var tyst!
   
  Min fråga handlade om energiinnehållet i accelerationen när den samtidigt stöter på ett motstånd som är större än luftens, det måste ju spela roll!
   
  Förresten  skulle där legat ca 72 staplade järngolvstommar(typ)  i hög då, gjorde det det?

 122. Karin

  Uffeb
   
  Förlåt, det var ovänligt sagt! Men jag ville ha en förklaring på det där med energiinnehåll, för då kan jag bättre göra en bedömning själv. Under förutsättning att jag begriper föklaringen, förstås!   All right?

 123. Ulf L

  Olaus Petri # 96
  Jag böjer mig för dina sakkunskaper.

 124. L #118
  Jag kan förstå din fixering vid gamla murar mellan vänster och höger om du växt upp bakom järnridån,. Men jag har inga erfarenheter av den sorten.

 125. Karin #122
  Om du förstår bättre med en redogörelse för energiinnehållet i ett våningsplan i en skyskrapa så är du nog också kapabel att tänka dig resten själv. 
  Men man kan också vända på problemet.
  Hur skulle en medveten sprängning som pulvriserar ett par jättelika skyskrapor arrangeras?
  Och varför riskera det finurliga arrangemanget genom att flyga in ett par jumbojets i byggnaderna först?
  Nej du får nog fundera i andra banor. Eller sluta fundera.
  Svarar jag i all välmening.

 126. L

  Uffeb, du skrev: Den där fixeringen vid allt konstigt och hemskt  bakom järnridån är nog lite privat.
  Jag tror inte att så många hade anledning att bry sig.”
  Själv växte jag inte upp bakom järnridån, men jag gjorde besök där. Och att många hade anledning att bry sig kan jag skriva under på.

 127. L #126
  Du citerade mig rätt, men jag skrev slarvigt.
  ”Jag tror inte att så många utanför järnridån hade anledning att bry sig.”    så skulle det ha stått eftersom det var så jag menade… men det var ju inte lätt att förstå.

 128. Karin

  Uffeb #125
   
  Ska jag dra slutsatsen att du inte kan redovisa för energiinnehållet i accelererande fritt fall med större motstånd eller utan annat motstånd än luft? Vilket jag hoppades att Gunnar skulle kunna göra. Han är ju bra på fysik!
  Se filmen, om du vågar, jag utmanar dig!
   
  Om Sovjet:
  Skojar du? Minns du inte 60-talet? Ryssarna var ju nutiden muslimer!
   

 129. L

  Uffeb, hela världen hade anledning att bry sig! Och till slut hjälpte det.

 130. Rosenhane

  OP#96, 98
   
  Tack för klargörande genomgång på hög nivå.
   
  Tack vare den socialistiskt orkestrerade nedmontering av historieämnet i svensk skolundervisning de senaste ca 40 åren har den politiska samhällsanalysen även bland högutbildat folk kokat ner till floskelbingo och som du påpekar vad gäller svensk inrikespolitik rena bokstavstombolan.
   
  Fråga Reinfeldt eller Mona Sahlin  om viktiga historiska skeenden eller kuriösa men avgörande detaljer som exempelvis Ems-depeschen eller vad som helst och du ska finna både blickar och  munnar som hos två nyuppdragna gösar.
   
  Inte konstigt att agw-folket har blivit så dominerande.
   
  Politiker och de som ska rösta på dem borde avkrävas någon slags körkort.
   

 131. Rosenhane, Ulf L, och OP
  Jag vill göra ett litet tillrättaläggande angående Pinochet. Jag vet själv inte vad han hade för politiska idéer när han övertog makten, troligtvis inga allt för genomtänkta annat än att han motsatte sig marxismen (som Allende de facto försökte införa).
  Det var för övrigt parlamentet, och sedan högsta domstolen som först försökte stoppa Allendes allt mer egenmäktiga (och olagliga) framfart.
  Hur som helst, Pinchet förde efter att han tog över makten inledningsvis en på många sätt lika usel ekonomisk politik. Han lät tex ’övertagna’ företag vara kvar i statens ägo. Han genomförde vissa reformer men utan precision och lät annat bestå, ffa fick han inte bukt på inflationen och underskotten
  Friedman kom till Chile först 1975 under några få dagar (knappt två år senare) inbjuden till Universitetet där många fd Chicagostudenter nu var verksamma. Fram till dess hade Pinochet ingen tydlig uppfattning om hur ekonomin (inte) fungerade, och bör nog inte inordnas på vänster/högerskalan i  ekonomiskt hänseende. 
  Det var snarare de skolade ekonomerna  på Unversidad de Santiago försökte övertyga honom om free market reforms …
  Här kan ni läsa det brev som Friedman författade till Pinchet efter deras 45 minuters möte i mars samma år.

 132. Olaus Petri

  Jonas, här försöker man ge dem som ännu inte hade synat högerextremismsbluffen lite slack genom att påpeka att Pinochet var lite höger och så kommer du och vrider om kniven. 🙂
   
  Ingen skuld på Friedman. Det var inte hans fel att Pinochet gillade honom, men det har visgossarna på vänsterkanten fått det till, dvs att Friedman var Pinochets grå eminens och därmed  i praktiken organisatör för det som hände efter kuppen.
   
  Vi har ett CO2-alarm och ett högeralarm som bygger på lika grumliga premisser.

 133. OP, japp … och efter att dom hade fått detta slack kom jag med lite info till. Avprogrameringen måste ske stegvis. Och de som läser här (med öppet sinne) är nog mer mottagliga än den dårvänster som skriker ’Pinochet’ när de inte har bättre argument mot marknadsekonomi och inflationsbekämpning …
  (Men jag tror inte så många av dem står ut här ett längre tag)
  Men lite lustigt att ’högerkanten’ och ’tankesmedjor’ mm dyker upp som argument för varför CO2-alarmismen skulle vara befogad. Det är nog samma grumliga tänkande även där …

 134. Igår gick 10:10 videon på amerikansk TV. Som skräckexempel på ekfascisternas föreställningsvärld, och med uppmaning att sprida den till andra, just som varnande exempel.
  Själv har jag fortfarande inte riktigt förstått vad de tänkte sig, de som totade ihop videon ….

 135. Daniel F.

  UI tycker inte heller att den är bra. De har hittat en video ”för fram budskapet på ett mycket bättre sätt”.
   
  http://uppsalainitiativet.blogspot.com/2010/10/om-videon-no-pressure-fran-1010.html
   
  Deras video visar en skeptiker som inte håller med UI att AGW är jätte-jättefarligt. Hans dotter blir således överkörd av ett tåg.
   
  Ja, det för ju fram budskapet på ett mycket bättre sätt. Verkligen.
   
  Synd att de inte fattar att det är budskapet som är åt helvete…