Extremkyla på södra halvklotet

Denna korta artikel publicerades igår på DN. 
Sannolikt kommer vi inte att få höra mycket mer av detta, men intressant är det ändå. Förutom Aftonbladets artikel om ihjälfrusna fiskar i Sydamerikas floder har det varit ganska tyst. Isläget på Antarktis är nästan 1,5 miljoner kvadratkilometer över det ”normala” och havsisläget globalt är ”normalt”

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Christina

    It’s cold today in Wagga-wagga…

  2. Lena Krantz

    Christina
    Var ligger det? Eller hävdar du att det inte är har varit extra kallt på SH?
    🙂

  3. Lena Krantz

    Nej, det klart att kyla och extra mycket is inte uppmärksammas av svenska media, det går ju helt emot glooobal wååårming.
    😀

  4. Är vi på väg mot en ny istid? Vad ska vi göra?
    Satsa på mer och bättre energi för att värma oss och satsa på kommunikationer under jord?
    Eller räcker det om vi gör som vi brukar göra och tar det som det kommer?
    När det gäller hjälp till andra människor i andra världsdelar som drabbas av jordbävningar, eller drabbas av översvämningar på grund av regn så känner jag mig ganska maktlös.
    Men vi har ju kloka politiker som tar hand om alla svåra beslut och har idéer. Och snart är det val.
    Hoppas att det finns något parti som har förslag till en lösning på en del av problemen.

  5. Lena Krantz

    Uffeb
    Jepp, nu är det kört. Det är bara att satsa på ett hus i Grekland.
    Skulle ju förresten inte vara så dumt om jag tänker efter!
    😉

  6. Håkan Bergman

    6° C i Wagga-Wagga Lena!
    Ligger här på Google Earth eller Map:
    35° 6’35.77″ S  147°22’13.91″ E

  7. Jag tror att jag permanentar mig i Las Palmas  🙂

  8. Jörgen O

    Uffeb nr 4      ”på väg mot ny istid ?”
    Stämmer nog .Det säger David Archibald, Perth om istiden i sin bok  ”The Past an Future of Climate”  Mycket bra lättläst och professionellt skriven . Den kallaste vintern jag varit med om här nere. Cirka AUD 20. plus frakt till Sverige, Jörgen O

  9. Kanske inte så konstigt med tanke på att även vår vinter var ovanligt bitter.

  10. Labbibia

    Uffeb
    Vi har ju flera sorters ”istider” här uppe i norr. Den vanligaste varianten återkommer med förfärande regelbundenhet ca en gång om året och kallas ”vinter”.
    Tillkommer gör naturliga klimatvariationer som i mindre (ex den lilla istiden) eller större omfattning (snowball earth) kyler ner planeten, och på mångahanda vis ställer till ett elände för oss som bebor planeten……

  11. tty

    Visst är vi på väg mot en ny istid. Vi vet bara inte när den kommer. Dessutom att döma av hur det fungerat förr som kommer den ganska abrupt, inom loppet av ett par århundraden eller mindre.
    Dessutom, den förra istiden började när solinstrålningen på norra halvklotet sjönk under 97% av vad den är nu.
    Det är därför jag är rädd för allla vildsinta planer om ”geoengineering” för stoppa ”global wååårming”.
    För då kanske vi hittar den enda klimatiska ”tipping point” som vi faktiskt vet finns, nämligen den mellan istida och mellanistida klimat.

  12. tty

    Håkan Bergman #6
    När det är kallt i Wagga-Wagga så är det väl ännu kallare i Suggan-Buggan?

  13. Labbibia

    tty
    Enligt SKB (svensk kärnbränslehantering) kommer hela den Skandinaviska fjällkedjan att vara en enda stor glaciär om ca 5000 år……..Men långt dessförinnan så blir det rejält kallt här i Norden
    http://www.ostrom.se/fakta%20om%20istider.pdf
    Ingvar E # 7
    Har du så långt hår så att det behöver permanentas? 😉
    (sorry, den var dålig)

  14. Jasså tty?
    Jag hade för mig att det är lämnandet av istider som sker abrupt, storleksordningen ~3000 år, emedan återinträdet tar längre tid och är mer gradvist.
    Men jag tror som du, att kommande istid är det enda vi kan säga med någorlunda rimlig tillförsikt. Men jag är inte så vansinnigt bekymrad för mänskligheten pga avdet. Städer (som ju inte kan flytta, till skillnad från människor alltså) består av byggnader med livstider på några få hundra år (som mest)
    Det innebär att även städer (som befolkningscentra) väsentligen byts ut (nästan) helt under mycket kortare tid än sådana förändringar sker. Dvs att anpassa sig till ändrat klimat är inte mer krävande än det som måste göras ändå.

  15. tty

    Jonas n #14
    Nyare forskning tyder på att omslaget i slutet av interglacialperioder också är ganska abrupt, men att det främst märks på högre breddgrader.  Däremot tar det mycket riktigt flera tusen år för stora inlandsisar att byggas upp.  Läs här t ex:
    http://www.particle-analysis.info/LEAP_Nature__Sirocko+Seelos.pdf
    Det är inte att städer måste flyttas som är problematiskt. Klimatet är globalt sett mycket torrare under en istid.  Jorden under en istid har mycket mindre potentiellt odlingsbar mark än under en mellanistid. 

  16. Tty,
    Säkert är det så, men min poäng var att en sådan omställning, oavsett hur ’snabb’ den kan befaras vara, kommer att ta många generationer. Och och då även livstidscykler för all möjlig teknik. Hus var bara en av dem. Dvs anpassningen till förändrade villkor kommer inte upplevas värre än de gör idag för människor som mister jobbet, måste flytta, eller drabbas av en ny politisk ledning.
    Jag skulle heller inte spekulera allt för mycket i hur odling av livsmedel kommer att gå till om säg 10 eller 100 generationer. Vi kanske kommer att vara färre människor då, det är mycket möjligt.
    Allt för många lever i några vaga föreställningar à la ’The Day after Tomorrow’ där nedisningen sker så plötsligt att helikopterbränslet fryser i ledningarna, och USA måste massevakuera mot Mexico, emedan hjälten löser problemet, räddar sina barn iklädd snöskor och återfår sin käraste på knappa 2 timmar.
    Jag tror mänsklig civilisation kommer att överleva nästa istid. Men har ingen aning om alls hur detta kommer att se ut.

  17. I gommorron Sverie visade de just ett par som seglat jorden runti flera år och som visade foton från Antarktis som de besökt vid flera tillfällen. En bild visade hur det såg ut på 1970-talet, tror jag det var, och då var det snö. Men en nyligen tagen bild visade barmark.
    Frågan är alltså om bilderna var tagna vid samma årstid och när.  Nån som såg det?

  18. L

    Kalle S, påstod dom att det aldrig tidigare varit barmark..?

  19. Iven

    kalle strokirk # 17:
    Enligt kartan med resrutten besökte paret endast den yttersta spetsen av Westantarktis och hade synpunkter på klimatförändringen under deras resa och i Antarktis. Om KG Bergström hade varit det minsta påläst, borde han ha talat om att det visserligen har varit en viss uppvärmning i Westantarktis men motsatsen för övrigt när det gäller nuläget generellt  i Antarktis. … 🙂

  20. tty

    Det är nog inte tillrådligt för småbåtar att ens försöka besöka något annat än yttersta spetsen av Västantarktis (och det bara sommartid).

  21. fogge

    Så här är det så det så! Helt enligt ”Klart.se”:
    citat;
    ”Hur blir väder och klimat sedan?
    Kommer det mer eller mindre snö i vinter? Blir det bränder i Ryssland, hur går det med spannmålsskörden och hur mycket regn kommer det i Pakistan nästa år?
    Hur vädret blir i vinter eller nästa sommar på olika platser, det kan man inte veta ännu. Men eftersom klimatet förändras så kommer även vädret, sammanvägt, att vara annorlunda än det vi vant oss vid. Se denna sommar som en försmak på framtidens väder. Det måste inte bli varmt varje sommar i Ryssland, men på det hela taget, globalt, så blir det varmare. VAR värmeböljan kommer att vara, det kommer att visa sig.
    Samma sak gäller med torka och nederbörd: Det hydrologiska kretsloppet är kraftigare nu än för trettio år sedan. Och det kommer att vara ännu kraftigare nästa år och året på det. Planeten Jorden ackumulerar fortfarande energi: Vi strålar ut mindre energi per tidsenhet än vi tar emot. Det märks och uppenbarligen är det jobbigt att anpassa sig.
    Hittills har det blivit ca 0,7 grader varmare. Vi har redan intecknat ytterligare omkring 1,5 grader. Detta alltså med nuvarande nivå av växthusgaser, men om man tar bort de aerosoler (partiklar) som vi släpper ut och som har en avkylande effekt. (Smogen försvinner ur luften några veckor/månader efter att man slutar förbränna fossilt kol och biobränslen, vilket sker främst i Asien).
    Målsättningen var att begränsa uppvärmningen till 2 grader. Två graders uppvärmning är ingen söndagspromenad. Sedan kan man diskutera Peak oil och hur mycket fossilt kol vi egentligen har kvar. Men det kvarstår att vi redan har gjort rätt stora förändringar av klimat och därmed vädret (latent har vi alltså redan ”byggt in” 2,4 graders uppvärmning idag). Det kan därtill bli tre, fyra eller fem graders uppvärmning i slutet av 2000-talet. Det beror på vad vi människor gör och hur naturen reagerar och varierar.
    Det är inte underligt att glaciärer smälter, havsnivån stiger, skogar brinner, brunnar sinar, floder svämmar över… Inte alltid och överallt samtidigt, men i genomsnitt. Det är det som är klimatförändringar. Forskare varnade för det för flera tiotals år sedan. Men samhället i övrigt hade inte tid eller intresse att lyssna hårt nog. Nu är vi här. Och vi stannar inte, vi fortsätter framåt.
    Vad forskarvärlden också sade var att klimatet har momentum, tröghet, intertia. Det betyder att det förvisso är svårt att ändra, men även är svårt att få stopp på en förändring. Just nu förändras klimatet 10-100 gånger snabbare än då vi gick ur förra istiden. Inte nog med det, vi accelererar vi förändringarna.
    Vi måste lära oss att hantera det. Förutom att hantera katastrofer så handlar det om att hantera osäkerheter. Genom framväxten av våra samhällen så har vi indirekt förutsatt att vissa saker inte förändras så pass mycket att det spelar någon större roll. Klimatet tex. Nu har vi fått en försmak på vad som kan ske. Mer och annorlunda blir det.”

  22. L

    Ja, vad ska man säga? Om Sahlin & Wetterstrand vinner valet så blir man väl både politisk flykting och klimatflykting…

  23. Bertel

    fogge #21
    Jag kan tänka mig att dessa framtidsutsikter är i underkant. Det blir nog värre.  🙂 
    Ps. Ser framemot att bli vinbonde i mälardalen.Ds