Expressen tolkar Chris Field

Att Dagens Nyheter rapporterade pliktskyldigt om Chris Fields domedagsscenario är inget konstigt. Även Expressen gör slag i saken och konsulterar klimatexperten Pär Holmgren och Naturskyddsföreningens Svante Axelsson.
Larmet från FN kom inte som en överraskning för Pär Holmgren, skriver Expressen.
”Vi har sett flera rapporter senaste tiden om den snabba avsmältningen på Arktis”, säger han. Och Svante Axelsson tillägger: ”Tyvärr har vi misstänkt hela tiden att det är värre än vi trott”.
Varför får jag en känsla av att Svante Axelsson gärna vill att det ska vara värre än vi trott?
DN:s Annika Nilsson tycktes också ”glädja sig” åt den nya katastrofrapporten och citerade Chris Field: ”All ny information gör den skrämmande sidan bara ännu mer skrämmande. Vi är på väg mot en situation utanför det vi hittills har utforskat.”
Chris Field oroar sig främst för återkopplingsmekanismer som kan få temperaturutvecklingen att skena.Han medger dock att det fortfarande inte finns några vetenskapliga bevis för att dessa processer redan har startat.
Shakespeare skulle kanske ha sagt: Mycket väsen för ingenting. 😉

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. L

    Svante Axelsson säger i Expressen att Sverige måste vara ledande i EU och att vi kan och bör minska CO2-utsläppen med 40 procent, inte 27 som föreslagits.  Visst Svante, men om nu världens samlade utsläpp ökar mer än väntat och våra sparade 40 procent ersätts på 2-3 dagar av andra länders ökningar, låter det mer som att vi begår harakiri än räddar världen?

  2. Johnny

    Det är nog bara så att de fått konkurrens utav den andra eko-krisen, den i ekonomin alltså och alltså känner sig tvingade att höja tonläget för att inte glömmas bort.
    Liter lustigt att finanskrisen betraktas som något vi inte kan styra trots att det är vi som skapat både systemet och krisen medan när det handlar om den naturliga uppvärmningen är det inte bara vi som skapat den utan ska även stoppa den. Snacka om att blanda ihop saker och ting.

  3. Steve

    DN iceboat races vore väl något att ta upp i bladet.  I en artikel ”Catching Cold, and Loving It” skriver New York Times om isjakt-åkning ute vid kusten, från New Jersey och norrut, förbi Long Island.  Först två veckors kyla, sedan tö, och nu far man fram med fyra gånger ljudets… f’låt:  vindens hastighet.   Och i Lavallette, N.J., kunde man för första gången sedan 1985 tävla i ”the DN Eastern Regional Championship iceboat races”.   DN??  Visst sörru.  Detroit News.
    http://www.nytimes.com/2009/02/15/nyregion/long-island/15Riceboat.html?_r=1&ref=nyregion

  4. Anders L

    Istäcket i Arktis är just nu det minsta någonsin uppmätta vid denna tid på året.

  5. pekke

    Arktis istäcke ser hyfsat ut tycker jag.
    http://arctic-roos.org/observations/satellite-data/sea-ice/ice-area-and-extent-in-arctic

  6. Tja, det är väl som så att alarmisterna är rädda. Rädda för att saker inte riktigt händer som de ju förutspått… De påminner om de andra new-age religionerna, där det redan skulle ha passerat ett domedagsdatum, men där det aldrig hände något.
    Och så när de blir rädda att skeptiker och icke-troende faktiskt ska få gehör, så trappar de upp skrämselpropagandan.
    Men det lär ju slå ännu hårdare bakut…

  7. Steve

    ”Minsta någonsin”? Minsann.  Hos University of Indiana kan man jämföra istäcket i norr för två olika datum.  14 feb 2009 och 14 feb 1980 kommer upp först.  Golfströmmen har varit energisk, så det är isfritt nästan fram till Novaja Zemlja.  Men annars finns isen där den ska.
    http://igloo.atmos.uiuc.edu/cgi-bin/test/print.sh
    En direkt bild av avvikelsen mot normen för 1978 – 2000 visar att istäcket i norr nu är ca en halv miljon km² under normen, men en sådan differens har ju ofta förekommit sedan 1989, för att inte säga 1984.
    http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/IMAGES/current.anom.jpg

  8. När norra halvklotet kyls, vilket är fallet sedan 1998, så värms Antarktis med omegn. Detta pga olika netto albedos mhp molntäcket som styr via solaktiviteten. 
    När vädersystemen, eler klmatet om man vill,  ändras som funktion av solens styrsignal, så uppstår varma och kalla spots. Till exempel visade NASAs rekonstruktion av det I EUROPA extrema KALLA året 1680 några varma fläckar till exempel i NORRA ATLANTERN.
    En kan spekulara i att dessa varma SKORSTENAR uppstår fordi värmen MAGASINERAD I VÄRLDSHAVEN SKALL UNNSLÄPPA TIL STRATOSFÄREN. Till exempel kann en tänka seg att Australien just nu utgör en sådan skorsten. 
    Vi skall vara glada för att norra och sydliga halvkloten har olika egenskaper. Detta gör att hela klotet kan sees som mera robust mhp solens styrsignal. 
    Glaciärerna ligger sådär 70 år efter. Det har dom gort hela tiden. Det er således inte konstigt att olika ismassiver på norra och sydliga klotet uppvisar olika tendenser. 
    Det man ska iakktaga är givetvis havstemperaturerna och stratosfärtempereaturerna som är befriad för komplikationerna som vädersystemen och vindströmmerna över landmassan ställer till med . Och se där, dom visar en fullkommen synkron överenstemmelse. Pacific Decadal Oscillation och Atlantic Multidecadal Oscillations er både i avkylningsmod. Det kan sees på El Ninos som just dom par senare åren har ersätts av La Ninas. Detta är fördi kompensation för overshoot är det mest banala insvängningsmönstreten bistabil oscillator med styrsignal uppvisar. 

  9. Anders L: ”Minsta någonsin” ? Skapades jorden 1979 eller har jag missat något?

  10. Vet ni förresten vad Chris Field är? Han är professor i biologi. Gissa vad som hade hänt om skeptiker använt Field som språkrör? ”INTE KLIMATFORSKARE!”

  11. Lars G

    …ja och KB har i sin senaste blog gått under jorden och rapporterar om mikrobiologiska ”upptäckter” i form av miljontals bakterier. Hon kan hålla sig jordnära tycker jag…den klimatiska makrobiologin bara förvillar henne.

  12. Lars G

    Gunnar L – DN har hört dig – ur dagens ledare:
    HUR SER MÖJLIGHETERNA ut att utnyttja den energi som finns kvar i det använda kärnbränslet? Aktuell forskning tyder på att den räcker för att försörja en helt ny uppsättning reaktorer under deras livstid. Om nuvarande kärnkraftverk finns kvar långsiktigt, bör man då bygga hetvattenledningar till större städer för att ta vara på spillvärmen? Här finns en enorm potential.
    Länk:
     http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=576&a=884190

  13. Gunnar Littmarck

    Lars G
    Jag har sett att vinden börjar vända, jag hoppas på min gamla tidning DN då Peter Wolodaski får mer makt.
    En dröm vore ett tre månaders lobbyuppdrag så jag kunde bomba alla medier och beslutsfattare nu då jag känner närheten av förnuftets  tipping point.
    Än häftigare vore att leda en lobbygrupp och ta fram förläsningar och utarbetade skrifter, få delta i TV debatter.
    Bli ett fall för uppdrag granskning ( de ska granska de vansinniga för ekonomi och människors rädsla, med dagens sjuka slutförvars plan)
    Men det blir nog som vanligt.
    Tänk om det var så lätt..
    Bara ändra i lagar och regelverk, vips så blir Sverige ett ledande industriland utan en enda skattekrona i subvention.
    Jag misstänker att den håglösa domedagslängtan är starkare.

  14. Lars G

    Gunnar L -Känner du Olle Hellström? Han har varit med från början i svensk atomindustri och forskning. Ni kanske skulle köra i tandem? Han är helt på din linje och känner ”alla”.

  15. Jan E

    maggie,
    Vad är det som får dig att tro att Svante Axelsson vill att det ska vara värre än vi trott och vad är det som får dig att tro att Annika Nilsson ”gläds åt” rapporten? Är det inte snarare så att du väldigt gärna vill att de ska känna så?
    Känns det skönt att veta att alla rapporter är skit och att vi kan köra på som vanligt?

  16. Jan E: Jag vet faktiskt inte. Får bara en svag känsla av det. Kalla det kvinnlig intuition. Människan har ibland en förunderlig längtan efter undergång. Vi (människor) har antagligen frossat i domedagsscenarier ända från begynnelsen.

  17. Gunnar Littmarck

    Lars G
    Nej jag har ingen kontakt med honom.
    Det är nog rätt väg att gå att nu försöka bilda en grupp som arbetar mer ordnat och genomtänkt med frågan.

  18. Lars G

    Gunnar L – jag kontaktar Olle H. och kollar hans intresse. Aterkommer. 

  19. Gunnar Littmarck

    Super Lars G
    Just nu finns en chans att vinnaigenom med smarta föreläsningar
    och en genomtänkt informationsspridning.

  20. Mony

    Förklaringen till Anders kommentar är kanske att bilderna från Arctic Sea Ice News visar ett plötsligt fall i isutbredningen. Bland annat ser det ut som att stora delar av istäcket i Hudson bay har försvunnit över en natt…
    http://nsidc.org/arcticseaicenews/

  21. JR

    Herre Gud…Pär Holmberg! Går det inte att stänga av den mannen.
    ”Vi har hela tiden misstänkt att det var värre än vi trodde:”
    Han kunde ju lika gärna skriva:  Vi har hela tiden trott att det var värre än vi misstänkte.
    Logiken är lika idiotisk.  Den mannen skall uppfostra våra barn med sina lika idiotiska böcker. Hjäääälp!

  22. S. Andersson

    Jag har hela tiden trott att Pär misstänkt att det till och med är värre än vi trodde när vi misstänkte att allt skulle gå åt helvete. Och då hade vi ändå trott att det var rätt allvarligt ett tag.
    Själv tror jag att jorden kommer att gå under igår.

  23. Morgan

    Anders L: Istäcket, Tydligen ytterligare ett ”misstag” från AGW sidan.

  24. Gunnar Littmarck

    S. Andersson
    Tackar…. vi lär inte gå en sorglig framtid till mötes i denna blogg.