EU-valet och klimatet

googlesökningar
Man kan nog inte säga att klimatfrågan stått som främsta ämne inför EU-valet här i Sverige. Alla partier är i stort sett överens om att frågan är jätteviktig – en ”ödesfråga för mänskligheten”, ”århundradets viktigaste fråga” etc., etc. Men frågan är ganska körd politiskt. Det finns inga röster att hämta från de gröna på detta. Och det gröna blocket har klart minskat inom EU som helhet. Konstigt.
Det svala intresset för politikernas upphetsade uttalanden kring klimatet bekräftas också av en nyligen publicerad artikel i Environmental Research Letters. Efter avslöjandena om IPCCs felaktigheter i sin förra rapport från 2007 och Climategate 2009, så har engagemanget i klimatfrågan minskat successivt. Söktalen på Google har t.ex. minskat med 84% sedan 2007 (länk). IPCCs senaste rapport, AR5, har inte alls tilldragit sig något större intresse, trots att man bedyrar att 97% av forskarna nu är hela 95% säkra på att människan är orsaken till den snabba uppvärmningen. (Uppdaterat: se även resultaten från den senaste Europabarometern) Konstigt.
Ointresset bekräftas också av en Gallupundersökning i USA. Trots ytterst ödesmättade och kategoriska uttalanden från både president Obama och vice-presidenten utrikesministern Kerry om att vi står inför en snar katastrof, och att koldioxidutsläpp är att jämföra med massförstörelsevapen, så ligger intresset för klimatet bland de mest lågprioriterade frågorna hos amerikanarna. Konstigt.
Kanske det helt enkelt är så att allt färre tror på politikernas (och myndigheternas) officiella åsikter i denna fråga? Det blir alltmer ritual och skådespel över deras klimatlarmande.
Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. PT

  Tyvärr tror jag inte att du har rätt i denna fråga. Jag tror att klimatfrågan fortfarande väger mycket tungt i folks medvetande. Utan Miljöpartiets kamp skulle Stadshuset stå under vatten i en när framtid och detta kan räddas av att täcka Sverige med vindkraftverk. Så resonerar nog väldigt många. Kunde man verkligen slå hål på klimatflummet och få människor att ta till sig fakta, skulle nog miljöpartiet tappa rätt många röster.

 2. Ingemar Nordin

  PT #1,
  Jo, så resonerar nog väldigt många. Och det är väl de väljare som röstat på MP i Sverige. Men i övriga Europa talar siffrorna ett annat språk. Sverige står ut lite grand.
  Men hur menar du att min analys är felaktig?

 3. Olav Gjelten

  Nu kan vi ana hur det kommer att gå i riksdagsvalet. Varför reagerar åtminstone inte börsen och kapitalet? Eller är det bara ”klimatsmarta” företag kvar i Sverige som själva har intresse i extrempolitiken?

 4. pekke

  På nåt vis så verkar svenska politiker och media gå i otakt med omvärlden jämt och ständigt.

 5. Lasse

  EU valet visar att miljöpartiet i Sverige fått stort genomslag. Men representationen i den gröna gruppen från Sverige minskar till 3 (4) när piratpartiets två medlemmar försvinner. Kanske FI kan kompensera förlusten-de passar ju in lite överallt-med sin radikala politik.
  Internationellt har den gröna vågen blivit bytt mot en EU skeptisk våg.

 6. Håkan

  Ingemar,
  Kerry är utrikesminister, Biden är vicepresident.

 7. Ingemar Nordin

  Håkan #6,
  Du har så rätt. Jag har rättat.
  Lasse #5
  Att miljöpartiet och Fi fått höga siffror hänger väl samman med hur de blivit lanserade av Journalistpartiet i public service 🙂 . Jag har svårt att tro att klimatfrågan ändå är särskilt stor ens i Sverige. Om man verkligen trodde på det politikerna säger om en kommande klimatapokalyps så röstar man väl på V eller MP, inte på S, M, Fp eller något av de andra partierna?

 8. sl

  Många väljare har tänkt igenom noga. Mp driver en slags begränsningspolitik inom områdena kemikalier, fiske och kväve i jordbruket inom EU. Det är lite svårt att argumentera mot fiskebegränsning när fiskebeståndet är så decimerat, och likaså kemikaliekontroll. Vi har inte så många bönder, priset på mat har gått ner länge. I Sverige har vi haft en progressiv lågprispolitik på el, som är dyrt i Europa. Mp´s katastrofala politik i Sverige och dess politik för EU är lite olika. En röst på moderaterna i EU kan ses som ett stärkande av diverse katolska betonghäckar om man vill. Man får bara hoppas att självbevarelsedriften får folk att välja annorlunda i september. Annars blir det jobbigt. Huvudfrågan i september är ju om Mp ska sitta i Rosenbad, och svaret är ett rungande ”nej”, det ska de inte, därför att de kommer att rikta in politiken på dumma frågor med fel lösningar. Sossarna har tappat all koll, de lallar bara med i smörjan.
  Varje nytt tillskott till partifloran verkar vara ett dåligt tillskott. Först mp, sen sd, nu (lede) fi. Förbuds-, kontroll-, styrochställ-nissar som försöker sätta vetenskapen i politikens ledband i just sina hjärtefrågor. Klimathysterikor, främlingsfientliga och så genus-sagotanterna. En sorglig samling frihetsfientliga pekpinnar.

 9. Adolf Goreing

  ALLA! Off-topic, jag vet, men missa inte:
  https://www.youtube.com/watch?v=7VEp6yX5FAk
  ”Das Bengtsson affair”

 10. Peter Stilbs

  Miljöpartiets framgångar är overkliga – man får verkligen hoppas det inte är lika illa i Riksdagsvalet senare i höst.

 11. Håkan Bergman

  Olav G #3
  Börsen och kapitalet ser nog fram mot att få in Mp i regeringen, när dom väl sitter där börjar en fest utan like. AP-fonderna kommer att dräneras på värde i form av gröna investeringar och vi får en fet högkonjuktur. Sen tar det 20-30 år innan verkligheten kommer ikapp, men det blir ju barnens och barnbarnens problem.

 12. Astrid Å

  Adolf Goreing # 9
  +1 😀

 13. Lasse

  Miljöpolitik kan komma att drabba oss alla.
  Tomas Kåberger bemöter Odenbergs artikel om att industrin måste vakna (för att klara elförsörjningen) i DI.
  Han hyllar flexibla elleverantörer som kan anpassa produktionen efter de flödande energikällorna.
  Tyskarnas satsningar har helt bekostats av hushållen. Han förutser en ökad variation på både eltillgång och elpriser. On Off hos konsumenterna.

 14. Janne

  Expressen har en sida där man kan se hur olika områden röstat.
  http://www.expressen.se/nyheter/val2014/sa-rostade-dina-grannar/
  Slår man in ”Skånegatan Stockholm” så får man distriktet Katarina 18. Där får MP 28% och är överlägset störst med FI som stark tvåa på 20,4%. Det är där många av journalisterna bor, man baxnar…

 15. Bim

  Jag talade med några moderata valarbetare i går eftermiddag, speciellt om varför de jamsar med i klimatpolitiken. En av dem följer Klimatupplysningen varje dag. Han känner väl till hur Lennart Bengtsson behandlats. Han lovade mig högtidligt att om två år är klimatfrågan död.
  Tyvärr är det nog en överdriven optimistisk överdrift. 😀
  De lär inte få en chans att påverka detta.
  Om man medvetet spelat med i fulspelet angående klimatet, låtit Maud Olofsson spela roulett med hundratals miljarder av skattebetalarnas pengar, stå i riksdagsdebatten och opåtalat låta herr Fridolin gasta att ”vi rusar mot fyragraders målet,” samt att tillsätta Johan Rockström som någon slags klimatguru och tilldela honom ansvaret för ytterligare hundratals miljoner i propaganda stöd.
  Då har man ljugit, bedragit, och degraderat sina väljare till en samling halvidioter som man kan manipulera efter eget gottfinnande.
  Om man dessutom visar en sådan överlägsen arrogans mot sin avskydda motståndare Jimmie Åkesson som dock ärligt står upp för sina åsikter och med rak rygg tar emot allt stryk.
  Och dessutom vinner de flesta dueller med Reinfeldt.
  Vad man än tycker om SD så framstår Åkesson som ärlig och rakryggad i jämförelse med Reinfeldt.
  Reinfeldt har bränt sina skepp genom ren och skär oärlighet. Så behandlar man inte sina väljare.
  Hoppas de andra partierna också tar lärdom av hur illa det kan gå om man ljuger och sedan verkligen sätter sig in i så viktig fråga som vad demokrati står för.
  Klimat politiken är väl antagligen det största politiska bedrägeri som världen drabbats av?
  Tack för att vi i vart fall har Klimatupplysningen.

 16. Som Peter Stilbs säger så är miljöpartiets framgång ofattbar och kan bara förklaras med den enorma propaganda som MSM bjudit på.
  MSM har också en viss förkärlek till att skriva extremhögern. När får vi se extremvänstern i tryck där både V, Mp samt Fi platsar in. Dessa tre är i min värld det största hotet mot vår välfärd och vår framtid.
  Dags att vänstermurvlarna gör sitt jobb och ställer dessa partier mot väggen så alla kan se att hur kejsarens nya kläder ser ut.

 17. Mats G

  EU-valet.
  Sverige går emot strömmen. Min känsla är att korrelationen mellan media och valresultat är stark. Speciellt unga är påverkade. Hade hoppats internet skulle ha större betydelse. Som det ser ut nu så måste vi överleva den gröna vintern. dvs miljö politik i sin absolut sämsta form.
  Men EU(europa) har problem. Det går för fort. Öppna alla portar. Dvs strunta i folket. Folket reagerar. Så vi får Nationala fronten, UKIP osv. Frågan är, kommer de etablerade partierna lyssna eller är det för polariserat? Nu har de 30% i Frankrike och England. Har etablerade målat in sig i ett hörn. Vi har fina åsikter. folket har fula. Svårt att tänka mig mer att inte gå i takt med väljarna.

 18. Ingemar Nordin

  Adof G #9,
  🙂
  Både Uppsalainitiativet och Klimatupplysningen får vara med på ett hörn.

 19. Håkan Bergman

  Södermalm är förstås extremt, valdeltagandet i Katarina var drygt 60%. Tittar man på invandrartäta förorter rasar valdeltagandet ner till 20-30 % och i en del områden är SD större än MP. I kommuner i Norrlands inland ligger valdeltagandet på 40-45%, MP är i många fall hälften så stort som SD som är näst största parti efter S. I landet som helhet var väl valdeltagandet lite drygt 50 % så det går nog inte att dra alltför säkra slutsatser om hur det går i riksdagsvalet.

 20. Peter Stilbs

  Denna artikel har redan nämnts ovan, men utan länk http://www.svd.se/naringsliv/branscher/energi-och-ravaror/olika-syn-pa-hotande-elbrist_3597086.svd
  Jaha… just nu har vi elöverskott – men murvlarna i MP/C/V/FI etc vill se till att allt går åt pipan
  Och dessa röstar folk på….

 21. Helge

  Bim #15
  Precis vad jag brukar påtala mer sansade politiker, ni låter klimathotare definiera agendan, jamsar med i deras språkbruk. Det ger i förlängningen en legitimitet till överdrifterna och många väljare köper omedvetet upplägget. Resultatet blir då att de sansade partierna ser ut att hålla med men inte klarar av att hantera ”hotet”.
  Grundproblemet är dock att allt för många låter huvudmedia paketera åsikterna, argumenten rabblas snart i sömnen. Jag tittar ju inte längre på SVTnyheterna, lyssnar mycket sällan på P1, internet erbjuder så mycket mer av möjligheter, fler korrekta analyser och fakta . Denna vecka har jag dock följt med i SVTs program, och man fullständigt häpnar över hur långt det gått. Det har blivit en så gott som hundraprocentig åsiktsmaskin. Inte ett objektivt granskande i något program. Visst släpps utomstående in ibland, men de får direkt en dom av en SVT/SR tyckare strax efter utan replikmöjlighet. Det är alltid SVT/SR som har sista ordet och förklarar vad lyssnaren/tittaren ska tycka. De bestämmer agendan och hur man ska tolka olika inlägg, eget tänkande göre sig icke besvär. Morgonprogrammet talar om för dig vad du ska prata om och vad du ska tycka på fikarasten senare på jobbet. Och väldigt många gör så, jag häpnar ibland när folk upprepar ett tyckande ordagrant. Sen när man frågar varför blir de svarslösa, de har inte tänkt efter. Även många normalt begåvade personer har köpt klimathotet rakt av, börjar rabbla 97% forskare…isarna smälter.. översvämningar…värre väder…fakta kan de inte och jag är en förnekare som inte bryr mig om miljön och alla som drabbas.

 22. Janne

  En sak som jag ofta hänger upp mig på är hur de uttrycker sig, det heter numera Miljöpolitik och det omfattar då allt från nedsmutsning till klimathotet. På radion hör man ofta hur de nämner miljöfrågor när de talar om klimatfrågor, detta blir ju förvillande. Alla vill väl ha en bra miljö och när det även innefattar klimatet får de gröna flummisarna grönt kort att köra på med sitt vansinne.

 23. Peter F

  Det enda jag kunnat hitta om Sverige och EU-valet i världspressen är sista raden i denna artikel. Storslaget.
  http://www.theage.com.au/world/french-far-right-in-earthquake-win-as-europe-votes-20140526-zrnvl.html

 24. Håkan

  Janne #22
  Jag håller med dig om att miljö och klimat blandas sammman på ett olycklingt sätt. Är man miljövän och samtidigt skeptisk till klimatlarmen så finns det ingen naturlig hemvist vare sig i bland partierna eller i mediadebatten.

 25. En kommande löpsedel !?
  http://i924.photobucket.com/albums/ad81/Hans_Holm/Extremvaumlnstern_zpse332bbe2.jpg

 26. Christopher E

  #9 Adolf G
  När man trodde att dessa parodier passerat bäst-före-datumet kom denna pärla! 😀
  Skickligt skrivna repliker.

 27. Vanlig Svenne

  Ska bli intressant att se hur regeringsbildning och politik ser ut efter valet om den rödgröna sidan vinner och vänsterpartiet, miljöpartiet och feministiskt initiativ blir större tillsammans än socialdemokraterna. Jag befarar regeringskris redan nu, för inte kan väl Stefan Löven kompromissa med sin övertygelse hur mycket som helst. Förmodligen vill han bevara kärnkraften, men det måste han hålla tyst om. Men Förbifart Stockholm kan läggas ner samtidigt som trängselskatterna höjs kraftigt, och givetvis även bränsleskatterna. Det blir tungt för oss som är beroende av bilen i Stockholmsområdet.

 28. Janne

  #24 Håkan,
  Ja exakt, är man klimatskeptiker är man per definition även en som slänger bilbatterier i skogen.
  Vad tycker ni om denna galenskap, solpaneler i vägbanan. Vänta bara till MP hittar detta och ska införa det hos oss. Undrar hur dom funkar i vinterklimat med salt och dubbdäck 🙂
  https://www.indiegogo.com/projects/solar-roadways#home

 29. I EU-valet röstade 36,7 % av svenskarna på extremistpartier. Usch! Det positiva är att valdeltagandet var mycket lägre än i ett riksdagsval. Bara ungefär 18 % av alla röstberättigade röstade trots allt på dessa extremister. Om valdeltagandet var nästan 100 % bland dem som tycker om extremister och långt under 50 % för alla andra (From förhoppning?), ser det bättre ut. Men inte bra.
  Om extremistpartierna kommer upp i en tredjedel, eller mer, av rösterna också i riksdagsvalet, är det bara hoppas att ledningarna för S och M tar sina förnuft till fånga och bildar en rödblå koalitionsregering.
  Ska det behöva gå så illa att MP kommer in i en regering, innan det går upp för minst 98 % av svenskarna vilken hemsk politik det partiet står för?
  Journalisterna bär en stor del av skulden, naturligtvis. MP får ingen kritisk granskning alls. V och FI nästan ingen. SD får bara skäll, vilket väl i stället lockar en hel del att rösta på dem.
  Alla dessa journalister som gullar med MP, och till stora delar med V och FI: Begriper de vad de håller på med? MP och V står bägge två för en extrem miljö- och energipolitik som bara kan leda till katastrof om en regering försöker genomföra den. Vad FI står för verkar lite oklart. Eller så har jag varit för lat för att ta reda på det. Någon sorts allmänt vänsterflum verkar det i alla fall vara. Sådant där som aldrig har fungerat i något land där det har prövats. Och dessutom inte har varit bra för kvinnor och jämställdhet.

 30. Lasse

  #29 Gissar att du kallar SD för ett extremistiskt parti och att skälet till detta är deras inställning i invandringsfrågan. Här ser du den extrema politik de har invändning emot.
  http://snaphanen.dk/upload/2014/05/asylsokande_07_13.png
  Läs gärna här om grupptänkandets dynamik-gäller framförallt den fråga vi sysslar med här-klimatet!
  http://antropocene.se/

 31. Mats G

  FI är ett hyckleriparti. När islam och jämställdhet kom på tal satte de svansen mellan benen och pep iväg.

 32. Ingemar Säfbom

  Jag har följt den här bloggen från början när den hette Climate Scam, för att jag är sk klimatskeptiker. Men bloggen har börjat bli mer och mer en ”extrem”höger inriktad, där man bara anklagar vänstern för den politik som alliansen driver. Det tycker jag är tråkigt, för det kanske skrämmer bort läsare som sympatiserar med vänstern. ( ca45%)

 33. Håkan Bergman

  Ingemar S #32
  Tiden kanske börjar vara inne för att inse att begreppen höger resp. vänster inom politiken har förlorat sin innebörd, om dom nu nånsin har haft nån? Det ser mera ut som politikerna kontra folket.

 34. Ingemar Nordin

  Ingemar S #32,
  Det är inte särskilt snyggt av dig att slunga ut allmänna anklagelser mot bloggen, där någon anonym ”man” påstås vara ”extremhöger”. Var snäll och namnge vem du menar och försök istället att svara sakligt. Ämnet för den här tråden är ju EU-valet så då är det väl inte så konstigt om diskussionen blir politisk?

 35. Olav Gjelten

  Hörde just på radion att Fi var det näst största partiet i EU-valet bland de unga i Sverige. Självklart kände journalisten på SR också till att Fi väljare var mer högutbildade än andra väljare, medan det motsatta självklart gällde för SD.
  Jag har helt slutat tro på på MSM. Det står för lögn och påhitt. På mindre än en vecka dök Fi upp från ingenting. Hur visste journalisten att deras väljare var så högutbildade?? Att forska kring en sådan fråga tar tid och svaret visste alltså radioreportern bara 15 timmar efterat valurnorna stängts.

 36. Håkan Bergman

  Olav G #35
  Dom har säkert långa och påkostade utbildningar, högutbildad kan man bli på kort tid, om man är begåvad alltså.

 37. Peter Stilbs

  Olav Gjelten #35 – nästan hela Nya Wermlandstidningens förstasida i dag var en hyllning till FI och deras framgång att få ett mandat. Att SD fått två måste man leta noga efter längre in i tidningen i en tabell.
  Journalisternas partisympatier? Någon som undrar längre?

 38. ThomasJ

  Test

 39. Mr.G.

  Oroa er inte. Sveriges röst i EU är ingenting. Det intressanta är vad som hänt i de större länderna.
  I Frankrike förlorade ”extremcentern” till ett högerpopulistiskt parti som nu sänder 24 ledamöter till Brussels/Strasbourg. Valet var en uppgörelse med de ständigt interngrälande kaviar-politikerna som gått i samma skola i Strasbourg – ENA – som startades av en kommunist efter kriget. Det enda vettiga som sades bland de ”yra hönsen” var att vi får nog försöka enas om en europeisk energipolitik (A. Juppé). De gröna hade ingen succé.
  I Tyskland vann Mme Merkels koalition stort med över 60% av rösterna, och de gröna har inte någon tillväxt.
  I Italien vann det gamla omdöpta socialist/kommunistpartiet PD stort och högerpopulisten Grillo fick storstryk. Inte en grön ledamot i sikte trots att italienska media är frälsta i allt som stavas till miljö.
  I Spanien fick de sittande socialisterna mer förtroende därför att de tagit de svåra beslut som krävs för att få igång ekonomin och de har stoppat de gröna subventionerna.
  Det viktiga är att de gröna inte stärkt sin ställning i Europavalen som helhet.

 40. Ingemar Nordin

  Mr G #39,
  ”Det viktiga är att de gröna inte stärkt sin ställning i Europavalen som helhet.”
  Absolut! Tvärt om så har deras inflytande minskat klart. UKIP som vann det brittiska EU-valet är ju t.ex. ett utpräglat klimathotarskeptiskt parti som vill att UK satsar på hållbar, i motsats till ”förnyelsebar”, energi.
  I Sverige så har de flesta partier (S, M, FP, KD) gjort en felaktig strategisk satsning på att framstå som gröna. (Enligt alla undersökningar som gjorts så ligger klimathotet lågt i prioriteringslistan.) Det enda en sådan strategi gynnar är just de gröna.
  Enligt min mening så hade det funnits plats för ett parti som, likt UKIP, klart och tydligt hade fört fram kritik mot de gröna partierna för deras utopiska satsning på vind- och solkraft, och istället hade tagit ett helhetsansvar för arbete, industri och ekonomisk utveckling genom att bl.a. presentera en genomtänkt politik för basenergin.

 41. geheater

  #35 antar man att allt är en konspiration så är det lätt att bli konspiratorisk. MSM använder VALU 2014 som källa för en hel del påståenden och just den om lågutbildade vs högutbildade verkar stämma:
  http://pejl.svt.se/val2014/valu/valjargrupper

 42. Ingemar Säfbom

  Ingemar N #34
  Inlägg nr#16 är sådant ex. ”extrem” tar jag tillbaks, men det var för att man kallade V Fi Mp för extremvänster. Det blir inte trovärdigt om man hela tiden anklagar vänstern för den förda klimatpolitiken.

 43. Thomas P

  Ingmar #40 Jag väntar med spänning på att du startar ett parti enligt din egen smak.

 44. Peter Stilbs

  Det är så otroligt märkligt att höra Reinfeldt, Löfven och Björklund papegoja precis samma klimat/energi-trams som Lööf, Sjöstedt och de språkliga rören. Det beror rimligen till del på val av rådgivare – tidigare var det väl Azar och i nutid Rockström och bankekonom Eklund.
  Sorgligt. Det troligaste är tyvärr 4 katastrofår med en ny koalition – följt av ett gradvis sopande av alltihopa under mattan – nej – politiker erkänner aldrig misstag.

 45. Pelle L

  Peter S #43
  Dags för favorit i repris 🙂
  https://www.youtube.com/watch?v=zW3AHNXL4XQ

 46. Ingemar Nordin

  Ingemar S #42,
  Det är väl ganska klart att Alliansen får, och är värda, en hel del kritik när det gäller deras ställningstagande i klimatfrågan. Som någon påpekade ovan så är beteckningarna ”extrem höger” eller ”extrem vänster” lite överspelat i dessa sammanhang. Det EU-kramande konservativa blocket i parlamentet kan ju knappast svära sig fria från ansvar för EUs extrema klimat- och energipolitik 🙂
  Och vi har Tory-regimen i UK, och Merkels styre i Tyskland – båda har försökt spela på den gröna planhalvan och samtidigt hämtat sina rådgivare från personer som knappast sätter den vetenskapliga fanan högt.

 47. Ingemar Nordin

  Thomas P #43,
  Ledsen, men jag är inte det minsta intresserad av att starta några politiska partier. Jag vet att du naturligtvis skulle rösta på mig – men nej tack 🙂

 48. Ingemar Nordin

  Merkel nobbar Ban Ki-Moons inbjudan att komma och prata klimathot i september inför Paris-konferensen 2015
  http://notrickszone.com/2014/05/26/merkel-snubs-new-york-ban-ki-moon-climate-conference-burying-the-global-climate-agreement/

 49. Pelle L

  Thomas P #43
  Och jag ser fram mot den dagen då Thomas P startar sin egen blogg!
  Frågan är bara vad den skall heta.
  För vad den kommer att fyllas med är väl inte svårt att räkna ut?
  https://www.youtube.com/watch?v=S9CuZbwqajA

 50. Olav Gjelten

  Ingemar # 40 Ungefär: ”Det var vel strategi an S, M, Fp och KD att framstå som gröna partier inför EU-valet. Det enda en sådan strategi gynnar är just de gröna”. (Miljöpartiet antar jag du mest menar.)
  Det här har jag påpekat flera gånger här på Klimatupplysningen och tyvärr utan att någon tagit notis av det.
  Vill de andra partierna fokusera debatten på Miljöpartiets frågor är det en självklarhet att det just gynnar Miljöpartiet. Fullständigt obegripligt att S,M, Fp och KD inte fattar detta.

 51. Gunnar Strandell

  Ingemar Nordin #48
  Efter att Köpenhamnsackordet tagits fram mellan Obama och BASIC-länderna, vid ett möte på Kastrup utan att EU var med, sade Merkel att hon aldrig skulle ta risken att bli så förödmjukad igen.
  Hon tycks stå vid sitt ord liksom i Cancun där den enda av Europas ledare som deltog var Jens Stoltenberg.
  Källa:
  Rupert Darwal: ”The age of global warming, a history.” sid 323.

 52. Slabadang

  Ingemar N 48#
  Råttorna lämnar skeppet. Merkel har ju sprungit rätt in i kaklet med sin energipolitik och för EU så är detta en katstrof. Hur skall de motivera EU existensberättigande när själva trumfkortet blev till blött dasspapper?
  Här uppe i Norra Nordkorea så dröjer det lite längre innan allmänheten uppdateras med omvärlden. Kim IL Rockström syns fortfarande i idolramar bakom programledarna.

 53. pekke

  Ser ut som att valresultaten i EU redan nu sätter sina spår.
  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/eu/10857292/Business-leaders-say-politicians-must-act-to-deliver-reform-of-EU.html
  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/eu/10857244/The-work-of-changing-Europe-must-start-now.html

 54. Slabadang

  Pekke!
  Du ser hur demokratin inte funkar i ordningsföljd. Allra sist och först i princip när flyttbussen kört fram och flyttgubbarna knackar på dörren med vräkningsordern börjar partiindustrin fatta galoppen.

 55. Slabadang

  ”Opartiska” SVT !
  Först när UKIP blivit de största partiet i EU så tvingas SVT presentera hans bild. Bildvalet bekräftar hur SVT bestämt att han skall framställas!
  http://www.svt.se/nyheter/val2014/akesson-vi-vill-samarbeta-med-df-och-ukip
  Sen har vi urvalet av ”Experter” som får analysera ”högerextremismens” framgångar och alla hotm Kommunisten Lodenius och Per Svensson för fram sin beklagan.
  Den mer korrekta och seriösa analysen om varför folket är kritiskt till EU hittar du här :
  http://www.forumeudebatt.se/?page_id=279

 56. Slabadang

  Glömde länken till de SVT gjort till ”Experter”
  http://www.svt.se/kultur/svensson

 57. Ann L-H

  EU-valet var verkligen skrämmande. Miljöpartiet, vars Isabella Lövin anses ”extremt påläst” (enl. GP) och missnöjespartierna som exploaterar människornas rädsla inför framtiden (enl.GP) gick fram med stormsteg . På så sätt kan även missnöjespartiernas uppgång enligt min mening till viss del vara ett resultat av MP-s framfart.
  Men! Tankarna går till alla de som på senare tid kommit ut som klimathotsskeptiker inte minst miljögurun James Lovelock. 2006 kom hans bok om Gaias hämnd ut. Hämnden var GW med alla de fasansfulla konsekvenser som han, tillsammans med sina då allierade Al Gore och T. Flannery, kunde föreställa sig. I början av 2007 blev han av med den oskulden, som han skriver i nästa bok (A Rough Ride to the Future, 2014). Lovelock avslöjar där att han nu till slut förstått att kunskapen om jordens alla system är så otillräcklig att han förlorat sin tilltro till klimatmodeller och därmed också den hotfulla framtiden. Kan Lovelock så borde även våra politiker kunna erkänna att de blivit förda bakom ljuset av den röd-grön-bruna tsunamivågen. Vill de hellre föra fram Lennart Bengtsson och andra seriösa klimatforskare och inte riskera att beblandas med Lovelock så gärna för mig, men poängen är att de nu har en möjlighet att i ett huj bli av med den grön-röd-bruna barlasten och därmed skapa framtidstro.
  Det om något vore ansvarstagande!

 58. Mats G

  57
  Ann L-H
  ”Kan Lovelock”
  Kan bara konstatera att efter följt klimatdebatten lite närmare ett tag och man blev slagen i skallen av forskare hit och forskare dit. Uppenbarligen finns det forskare och ”forskare”. När man såg uppenbara brister i kunskapen, logiken, slutsatserna osv, osv. Nä, förtroendet till vetenskapen och forskare har fått sig en ordentlig törn. Det verkar som om jag kan dra bättre slutsatser än 97% av alla forskare. Som sagt, inte imponerad.

 59. Ingemar Nordin

  Även om klimatet knappast var någon central fråga i EU-valet, så verkar EUs ledare vara i chock efter framgångarna för EU-kritiska parter, inte minst i UK och i Frankrike, men även på andra håll. Plötsligt stiger den ena storpolitikern efter den andra fram och betonar hur viktigt det är att EU nu tar ett steg tillbaka och återger makt till de enskilda nationerna. Tydligen så har läxan gått hem. Att MP och Fi i Sverige har tagit mandat är helt betydelselöst.
  Vi får hoppas att EU-ledningen nu blivit så lamslagen av detta att de får svårt att lägga fram fler centralistiska förslag om förnyelsebar energi, smarta elnät, handel med koldioxidutsläpp, gemensamma skatter, glödlampor, dammsugare och gud vet vad.

 60. Ingemar Nordin

  Bra analys av EU-valet av Nils Lundgren:
  ”Nu vrider det politiska etablissemanget i hela EU sina händer i ångest över att högerextremistiska och högerpopulistiska partier går fram i stora delar av Europa. Folket har återigen fel är undermeningen. Vad göra? Den politiska makteliten låter nu slagorden hagla över sina svekfulla väljare. Missnöjespartier, högerextremister, vänsterextremister, populister!
  Men det är ju det politiska etablissemanget som har ställt till det. Ty vad har egentligen hänt? …
  Det är en växande opposition mot EU:s politiska och ekonomiska utveckling som ligger bakom. Somliga har drabbats hårt ekonomiskt av det katastrofala europrojektet, andra är alltmer ursinniga över att den politiska makten obönhörligt glider över från det egna landet till Bryssel och urholkar det demokratiska självstyre, som vi är uppväxta med. De vill inte centralstyras av anonyma institutioner i Bryssel med dess 50 000 tjänstemän och 15 000 lobbyister. ”
  http://antropocene.se/2014/may/eu-valet-visar-inte-att-medborgarna-lockas-av-fascismen.html

 61. Röda Stjärnan

  Arma land och barn!
  http://www.expressen.se/ledare/expressen-ledare-flummigt-initiativ-fi/

 62. Håkan Bergman

  På måndag kan det bli nya problem för EU, är det också väljarnas fel?
  http://www.dn.se/ekonomi/ryssland-hotar-stoppa-gasen-redan-pa-mandag/