EU-valet: Det kokar i Tyskland

Greta panik

Vi närmar oss ett EU-val i sommar och det kan vara av intresse för bloggens läsare att få lite rapporter då och då om hur opinionens vindar blåser i en del EU-länder. Särskilt om klimat- och energipolitik. Tips och inlägg emottages tacksamt.

Nedan skriver Henrik Alexandersson om hur han uppfattar läget i Tyskland. Från FB 20/1 2024 https://www.facebook.com/henrik.alexandersson.12 : samt https://henrikalexandersson.substack.com/p/demokrati-eller-paverkansoperationer :

Är allt en rysk påverkansoperation eller genuint folkligt missnöje? Eller lite av varje?

Det råder ingen tvekan om att Ryssland har intresse av att destabilisera de liberala västerländska demokratierna. Till exempel genom påverkansoperationer. Det samma kan sägas om Kina och Iran.

Men det betyder inte att all opposition mot makten är påverkansoperationer.

Här i Tyskland anser en förkrossande majoritet av folket att regeringen gör ett uselt jobb. Inte minst har en verklighetsfrånvänd klimatomställning och energipolitik fått människor att frukta för sin ekonomi och sin framtid.

Var sjätte medelstort tyskt företag hotar att flytta tillverkning från landet. Bondeupproret växer och transportföretagen tycks nu ansluta sig. Regeringen buas ut varhelst dess medlemmar visar sig.

Stödet för det högernationalistiska AfD växer snabbt. Men enligt undersökningar säger 60% av de som väljer AfD att de inte delar partiets värderingar. De menar att det helt enkelt inte finns något annat att rösta på – om man ser till sakpolitiken.

Det politiska läget i Tyskland stämplas av regeringspartierna i allmänhet och de gröna i synnerhet som ett hot mot demokratin. Inte sällan förklaras folkligt missnöje som något slags påverkansoperation. Vilket nog är en farlig förenkling.

Nu är naturligtvis inte ryssen dummare än att han försöker utnyttja situationen – även om det är de tyska politikerna själva som ställt till det mesta av oredan.

Detta är inte unikt för Tyskland. Och det handlar inte bara om en verklighetsfrånvänd klimatomställning. Folk i allmänhet är dödligt trötta på allt woke trams och all identitetspolitik. Allt fler ifrågasätter vems intressen politikerna egentligen företräder.

Inte minst finns det ett missnöje med ett tondövt EU som flyttar allt mer makt från medborgarna till politiken, från medlemsstaterna till Bryssel och från de demokratiska institutionerna till icke-valda byråkrater.

Inför sommarens EU-val är tonläget redan uppskruvat. Fullt legitim EU-kritik brunsmetas och/eller utmålas som påverkansoperationer. Vilket kan komma att straffa sig för EU:s arrogant självgoda ledare. Den som ignorerar saklig kritik kan lätt måla in sig i ett hörn

Själv kommer jag att ge mig in i leken. Jag är kandidat nummer sju på Medborgerlig Samlings lista i EU-valet. Min plattform är EU-kritik, mänskliga rättigheter (speciellt rätten till privatliv och yttrandefrihet). Och jag står tydligt på Ukrainas sida mot Ryssland.

Det skall bli intressant att se om det politiska etablissemanget lyckas vända det till en dödsmördarnazistisk rysk påverkansoperation.

Henrik Alexandersson / Frilansskribent, föredragshållare och digital nomad. Liberal samhällsdebattör och bloggare. Bor i Berlin

Här är den senaste opinionsundersökningen för partierna i Tyskland:

partierna i Tyskland

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Jan Ågersten

  Det är en märklig tid vi lever i där Bamse o Skalman inspirerade energilösningar skall genomföras. Likaså vill politikerna kontrollera klimatet med fantasifulla projekt. Allt detta sker simultant i hela västvärlden utan tanke på hur vi straffas när fysikens lagar ignoreras. Tanken är förmodligen att vi skall brytas ned och förberedas för The Great Reset.

 2. Göran

  Vad har denna artikel med klimatet att göra?

 3. Jan Ågersten

  #2
  Väldigt mycket vill jag påstå då klimatvariationer är föremål för vetenskap men klimatförändringar är politik som ytterst drivs av Klaus Blofeld Schwab.

 4. Lasse

  Energivände vilket el-ände!
  #2 Energiförsörjningen är en del av klimatalarmisternas agenda.
  Tyskland är liksom vi drabbade av deras nedsläckning av tillförlitlig el.

  Intressant att AfD har väljare som inte delar deras värderingar, men som ser dem som enda vettiga alternativet. Tycker mig känna igen bilden!
  Sen är väl rubriken en aning missledande 😉
  https://notrickszone.com/2024/01/23/heat-becomes-unaffordable-in-germany-seniors-struggle-staying-warm-at-public-heating-places/

 5. Sören G

  På nyheterna i dag på morgonen har man i varje utsändning tjatat om att bankernas utlåning leder till stora ”klimatutsläpp”. Ordet ”klimatutsläpp” är ett idiotutryck då man inte kan släppa ut klimat. Man skuldbelägger bankerna för att de bidrar till att olja utvinns. Men vi är beroende av olja för vår energiförsörjning under lång tid framåt. Miljöaktivisterna förstår inte att utan olja så kollapsar samhället. Dessutom är koldioxid inget gift utan är enbart nyttigt för växtligheten inom de nivåer som det kan bli fråga om under överskådlig tid.

 6. Man behöver inte vara psykologiprofessor för att förstå vad Alarmism och Kaos – som politiska grundvalar innebär!

  Klimatalarmism och Kaosstrategi är en väl utstakad väg till demokratins undergång, till allmän ångest och till samhällelig undergång…
  Retoriken vi serverades var – antingen är du med eller också är du emot!

  Det är smärtsamt att se klimathotsretorikens effekter i våra samhällen runt om i Europa – p g a deras retorik kidnappades solidaritet och jämlikhet och fred mellan folken.

  Vi är rädda för terrorister – men har riksdagspartier som uttalar att dom vill införa kaos och alarmism på departement och inom våra myndigheter OCH det hyllas i media som något sunt och altruistiskt.

  Klimatalarmism är i sanningen skrämmande – aldrig har uttrycket ” som man bäddar får man ligga” passat bättre för samhällsutvecklingen.

 7. UWB

  Det mest intressanta är att SPD (som Olaf Scholz tillhör) har tappat 50 % av rösterna sedan föregående val, men Die Grunen bara 10 %. Nu är väl Olaf Schulz typ Tysklands mest hatade man, men det är ju Die Grunen som har drivit agendan (jfr S + Mp i Sverige).

  AfD har en utmanande agenda och är faktiskt ganska jämnstora i de olika regionerna i Tyskland – var i början primärt stora i det gamla Östtyskland. Om de polerar till sig och lämnar de värsta idéerna bakom sig kan de bli en kraft att räkna med.

  I vilket fall som helst, Tyskland är värst drabbat, men det påverkar Sverige som exporterar mycket till Tyskland. Om saker och ting påverkar invånarna mycket, utan att de egentligen ser någon förbättring, då går de till annat parti. De är nog få svenskar som i dagsläget skriver under på klimatförändring och att vi skulle få ett paradis om vi gick med på alla (tokiga) idéer och det kan nog påverka hur det går i detta och nästa val.

 8. Stefan Eriksson

  Lite ”talande” om strävan mot energi-ransonering i Tyskland.
  Från gårdagen;
  https://www.tagesschau.de/inland/regional/mecklenburgvorpommern/ndr-windrad-brennt-bei-greifswald-100.html

 9. Ivar Andersson

  Europaparlamentet: Kultur skall prioriteras på bekostnad av livsmedelsproduktionen
  https://ledarsidorna.se/

  Massmedia intresserar sig mer för delstatsvalen i USA än valet till EU-parlamentet. Undantag är KD:s petning av Sara Skyttedal.

 10. Karl Erik R

  #5 Sören G

  Märklig logik att belasta bankerna med oljebolagens utsläpp. Det betyder ju att när vi tankar våra bilar så ska vi ”belastas” med dels utsläppen från avgasrören, och dels med utsläppen vid olje utvinningen.

  Dessutom ska banker som lånar ut t ex till jordbruk som vill expandera, belastas med utsläppen från bondens traktor. Vi som köper vetemjöl belastas med skördetröskans utsläpp o s v.

  Sen verkar man tro att om SEB inte lånar ut pengar till oljebolagen så stannar oljan i berget. Det som möjligen händer är att oljebolaget lånar av någon annan, eventuellt till lite sämre villkor. Annars är allt annat lika.

 11. Tyskland är värre drabbat än Sverige när det gäller energipolitiken. Med Angela Merkels Energiewende så började det gå utför, både industriellt, ekonomiskt och miljömässigt. Otroligt nog så var hon otroligt populär och att den nya regeringen SPD och Die Grüne följt henne i spåren förvånar inte. De är alla djupt troende.

  Liknande exempel har vi i GB, där en klimattokig Tory satsat stenhårt på NetZero, och det enda alternativet är Labour som är minst lika klimattokiga. Nu ingår inte GB i EU längre men de valde snabbt att följa EUs linje.

 12. LasseLu

  #5 Koldioxiden är inte bara nyttig den är fundamentet för allt liv på vår planet! Utan koldioxid inget liv. Många förstår det inte allra minst MP!

 13. Tyskland har inte nöjt sig med att förstöra sin egen energiförsörjning, men också Frankrikes. Landet har bilateralt och genom EU drivit på en nedläggning av den franska kärnkraften. EDF:s tidigare VD, Henri Proglio, har vid upprepade tillfällen beskrivit detta. Han säger bland annat:

  « Comment voulez-vous que l’Allemagne qui a bâti sa richesse, son efficacité, sa crédibilité sur son industrie, accepte que la France dispose d’un outil aussi compétitif qu’EDF à sa porte ? Depuis 30 ans, l’obsession allemande est la désintégration d’EDF ». ”Hur förväntar ni er att Tyskland, som har byggt sin rikedom, sin effektivitet, sin trovärdighet på sin industri, ska acceptera att Frankrike har ett så konkurrenskraftigt verktyg som EDF vid sin dörr? I 30 år har den tyska besattheten varit upplösningen av EDF.”

  https://www.contrepoints.org/2023/07/18/459932-la-guerre-secrete-menee-par-lallemagne-contre-le-nucleaire-francais

 14. Thorleif

  Sverigedemokraternas uppgång sammanhänger med den långa omstruktureringsperioden av främst tillverkningsindustrin på de lite större orterna i landet. Alltså vanliga arbetare som mer och mer upplevde att deras parti SAP började svika dem. Det är inte minst barnen till de som drabbades tidigt som väljer SD. De som sett sina föräldrars allt sämre situation.

  Väljarflykten från socialdemokraterna accelererade till SD under outsourcing-tiden vid millennie-skiftet då vi gick mot ett tjänste-samhälle där många arbetare inte längre kände sig hemma. Att partiet har nynazistiska rötter är kanske inte så svårt att se men de värderingarna är ändå i huvudsak utrensade. Partiet blev istället fort ett alternativ till det etablerade, något som blev viktigare än att det fanns några mer obskyra extremister i partiet.

  Tyskland upplever nu samma sak men har gjort det först mycket senare jmf med vårt land. Orsaken är att den tyska tillverkningsindustrin med sin bredd och omfång är så mycket större än här samt att industripolitiken varit mycket mer konservativ och lokalanknuten. Att outsourca har inte varit lika lätt politiskt i Tyskland men med el-kaoset och dessförinnan covid-lockdowns går det nu undan i takt med den fallande lönsamheten.

  Tyskarna har istället för massiv utflyttning av industrijobb fått se sina löner/inkomster krympa via de sedan länge införda mini-jobben som var arbetsgivarnas deal att sänka arbetslöshets-kostnaderna och därmed realinkomsterna för allt större grupper i samhället. Man införde förkortad a-kasse-period och en ny arbetsmarknad för enklare jobb med låg lön. En bransch som bara växt och lär fortsätta så göra där många har fler än 2 jobb för att överleva. Ett Tyskland som nu riskerar att radikaliseras på allvar samtidigt som vi sett totalitära tendenser. Det bådar inte gott kommande år nu när företagsutflyttningarna börjat.

 15. Björn II

  Putin vill störta väst. Hittills två vapen:

  1. Påverka Europas politiker att lägga ner kärnkraft för att bli beroende av rysk gas och olja. För att göra det har Ryssland startat och finansierat olika klimat och miljöorganisationer. Putin verkar förvisso galen, men dum är han inte. Och att det finns människor i väst som framhärdar med vind och solkraftsfantasier visar hur framgångsrik hjärntvätten varit. Trots att man kan se fiaskot med egna ögon.

  2. Flyktingar och migranter från kulturellt mycket främmande hörn av jorden. Detta har skett genom att exempelvis underblåsa krig i ex. Syrien, stötta Irans Islamiska världsövertagande och instigera terrorattentatet av Hamas i Israel den 7/10 (vilket för övrigt är Putins födelsedag!).

  Vilka vapen och metoder som kommer sedan är för mig oklart, dessvärre får man nog räkna med att de motmedel som vi sätter in är med i Putins planering. Allt från Kärnkraftsutbyggnad till nya medlemmar i NATO. Det kan hända att han har en plan som fulländad ska ge honom möjlighet att sätta in sina kärnvapen i Europa. Kanske han satsar på att Trump blir president, USA lämnar NATO och Europa, som inte satsat seriöst på försvar, ligger för Putins fötter.

 16. UffeH

  #15
  Björn du skriver ”Putin vill störta väst. För att göra det har Ryssland startat och finansierat olika klimat och miljöorganisationer.” men är det så verkligheten ser ut?
  Om man går in och kollar var och vilka som finansierar alla mer eller mindre galna ”miljö och klimatrörelser” så hittar man i stort sett bara stora amerikanska fonder som Rockefeller, Gates mfl och engelska miljardärer, att dessa skulle driva Putins politik ser jag som fantasi och helt utan verklighets förankring.
  Å andra sidan så tror jag att ryssarna gärna skulle vilja ha det inflytande som dessa stora fonder och miljardärer har just på miljö och klimatrörelsen och dess i många fall lyckade nedmontering av väst.
  Denna fokusering på att allt har sitt ursprung i Ryssland och hos Putin och låter de verkliga finansiärerna flyga under radarn är det som jag skulle kalla hjärntvätt och påverkansoperationer i stil med det som tyskarna utsattes för under 30-talet men då var judarna måltavlan nu är den ryssarna och den egna befolkningen.
  Genom att projicera allt ont mot ryssarna så kan man styra folket att avstå från de friheter och rikedomar som vi genom generationer arbetat oss till, och allt för att ”lyckas” få oss alla att ställa upp på EU/WEF/FN/WHO:s build back better, The Great Reset, Fit for 55, Agenda 2030 och för att lyckas behövs en gemensam fiende, i detta fall är Ryssland fienden, så om man kan få alla att tro att allt som händer har sitt ursprung där och inte hos västvärldens rika oligarker.
  Rädsla och hjärntvätt är vapnen precis som med covid, nu är det ”krigshot” som skall få oss att följa elitens idéer.
  Ryssarna gör nog mycket för att påverka oss precis som vi gör vårt bästa för att påverka dem och deras politik men att skylla allt på dem är att göra sig själv en stor otjänst.

 17. Tege Tornvall

  Gällande enbart klimatet stod valet nu senast mellan SD och soffan. SD ökade stort men tappade röster på sitt historiska bagage. Liknande kan sägas om tyska AfD. Från början närmast akademiskt men nu ett missnöjesparti med vettig klimat- och energisyn som saklig styrka.

  De är starkast i gamla Östtyskland med högre arbetslöshet. Där längtar många tillbaka till gamla DDR med ordning och reda och jobb för alla – om än illa betalt. Liksom ryssar tycks de passiviserade mot överhet och tiger och lider hellre än opponerar sig.

  Detta har jag hört av väl insatta liberaler, som tyvärr lider mest av kritiken mot regeringen utan att kunna påverka det. Våra liberaler har ju tyvärr fått MP:s hundben att gnaga på.

 18. Peter Svensson

  #15 och #16

  Jag tror inte att Putin har något mål att störta väst. Putin är i första hand rysk nationalist och gör det som är bra för Ryssland. I det ingår förstås att sälja energi till Västeuropa.

  Som UffeH skriver kommer inte klimatalarmismen från Ryssland eller Putin. Den kommer inifrån EU och USA och från överstatliga organisationer som FN, Världsbanken och WEF, med ekonomisk support från finansiella institutioner som Soros, Rockefeller och Rothschild. Dessa organisationer använder klimathotet för att flytta den politiska och ekonomiska makten till sina egna händer.

  Putin är anti-globalist och rysk-nationalist och utnyttjar västvärldens klimatpanik med dess dumheter och fåfänga till att stärka Ryssland. Det råder nog inget tvivel om att Ryssland har verktyg att utöva politisk propaganda och påverkan i västvärlden, exempelvis genom att finansiera klimat- och miljöorganisationer.

  Det är likadant med invandring, islam och mångkultur. Vurmandet för detta kommer inifrån EU och USA som en del av den liberala föreställningsvärlden och uppfattningen att vi i väst är moraliskt överlägsna alla andra. Det är enkelt för Ryssland och Putin att utnyttja dessa vanföreställningar för egen vinning.

  Jag tror det viktigaste för Putin är att återupprätta politisk och militär kontroll över det som historiskt har tillhört Ryssland/Sovjet. Där ingår Krim, Svarta Havet och större delen av Ukraina, men även förstås Belarus och eventuellt Baltikum, speciellt med tanke på den rysktalande minoriteten i de baltiska länderna. Någon större militär expansion än så tror jag inte att Putin har i åtanke, även om han förstås gärna vill fortsätta ha Västeuropa som konsument av rysk energi, oavsett om det är olja, gas, eller uran.

  Vad gäller EU-valet ser jag med viss tillförsikt fram mot det. Jag får uppfattningen att en allt större del av den europeiska befolkningen har börjat vakna upp och ser alla dumheter som den liberala eliten i Bryssel försöker genomdriva i klimatets namn. Vi såg det i valet i Nederländerna och vi ser det på opinionsutvecklingen i Tyskland. Det har gått fem år sedan förra EU-valet och jag hoppas att det nu finns förutsättningar att rösta fram en klokare politik inom EU.

 19. Det är möjligt att AfD i början var en östtysk skapelse – ett rent missnöjesparti. Men nu drabbar den gröna energipolitiken även Västtysklands invånare genom nedlagda fabriker, jakten på bönder, arbetslöshet som breder ut sig. Detta i kombination med den stora invandringen har fått AfD att växa till att bli näst största parti i Tyskland. Rimligtvis kommer detta att få en viss betydelse i det kommande EU-valet och förhoppningsvis på EUs vansinniga klimatpolitik. Vi får se.

 20. Tege Tornvall

  #19 Ingemar Nu tycks AfD:s laglighet ifrågasättas. Det är mycket stark opinion både mot dem och mot regeringen. CDU går starkt.

 21. Tege Tornvall

  #18 Peter. Även om de gröna går bakåt i EU-valet (helst åker ur), sitter många kvar som tjänstemän både i EU och nationellt och styr konkret politik i kraft av förment sakkunskap. De måste också rökas ut, innan vi får ansvarsfull energipolitik och mindre detaljstyrning från EU.

 22. Karl Eider

  Så en fråga till Alexandersson:

  Var står Medborgerlig Samling i klimatfrågan? Partiet verkar vackla. Jag har läst att vissa i partiet är för en klimatomställning. Andra är mer kritiska.

 23. Thorleif

  Allvaret i det industriella Tyskland visar varför de till slut insåg att kolgruvorna måste öppnas igen! Alltså en nästan otänkbar politisk 180graders-sväng för t.ex de som bara följer den gröna klimatpolitiken. Realismen tog över när gasen inte kunde ersättas via LNG och sol&vind/kärnkrafts-import. Också Tyskland har flaskhalsar i sitt el-nät.

 24. Ivar Andersson

  #11 Ingemar
  Man kan nästan tro att Angela Merkel medvetet förstörde Tysklands elförsörjning på uppdrag av någon ondsint stat. Förlåt min konspirationsteori.

 25. Nr 24 Ivar A
  Det är så utbredda energiproblem i hela Europa att Tyskland är i gott sällskap – problemet går djupt ner i hela organisationen – gröna produktionslöften är ingenting värda MEN har gett kapitalet tillgång till löntagarnas pensioner och skatter som tvingas investera 1000 – tals miljarder i dessa gröna löften.

  Vårat eget Boliden åkte på en hård smäll för nån vecka sedan, när deras 15 åriga vindkraftsavtal sades upp av leverantören som hamnat på obestånd p g a oberäknelig vindproduktion, kris förstås.

  MEN Boliden råkade redan förra vintern ut för 3 dubblade energipriser på Irland och deras jättelika zinkgruva ( Europas största ) – vilket tvingade Boliden att lägga gruvan i malpåse, i dessa dagar förhandlar dom nytt energiavtal med Irländska regeringen, för att kunna återställa gruvan.

  Alltså har hela Europa dragits in i det gröna myglet och deras ohemula löften om billig energi från väderberoende produktion – vi tvingas nu alla betala för detta.

  Det som verkligen är Otroligt är hur lite vi får se i media och på nyheterna om detta Energihaveri – vanligt folk lever i ovisshet och tror därför att dessa nya energilösningar är både funktionella, billiga och miljövänliga…

 26. Stefan Eriksson

  ”I want you to panic”,,, panik eller inte,, men något sjukt är det.
  Rationaliteten avtar med stigande paniska idéer.
  Här exempel på det;
  https://www.energinyheter.se/20240124/30709/lulea-energi-investerar-73-miljoner-i-batteripark
  Ursäkta OT!

 27. Mats O

  #14Thorleif
  ”Väljarflykten från socialdemokraterna accelererade till SD under outsourcing-tiden vid millennie-skiftet då vi gick mot ett tjänste-samhälle där många arbetare inte längre kände sig hemma. Att partiet har nynazistiska rötter är kanske inte så svårt att se men de värderingarna är ändå i huvudsak utrensade. ”
  Som framgår av Helène Lööws artikel
  https://skma.se/wp-content/uploads/2022/06/sverigedemokrater.pdf så har SD inga nazi rötter.

  Silberstein har ägnat sig åt urkundsförfalskning.
  ”1 Den ursprungliga rubriken till denna text, som publicerades i SKMA:s Nyhetsbrev november 2006, var
  Sverigedemokraterna inga arvtagare till nationalsocialisterna. Då rubriken var missvisande har den ändrats i
  efterhand”

  Helène Lööws böcker finns inte en rad om att SD har nazistiska rötter. Varför tro någon på vad vänster journalister säger?

 28. Fredrik S

  Stefan Eriksson #26

  Kapacitet på 12 MW/12 MWh för 73 miljoner, tja dyrt och kan läggas till kostnad för vindkraft.

  De verkar dock lagt mycket energi på hur kapaciteten ska beskrivas i media på bästa sätt, antar att de menar att man ska köra med batteriparken på takräcket e.d. för att nå 1,5 varv runt jorden.

  Fast bara skriva att det handlar om frekvensstöd under några minuter är väl lite tråkigt.

 29. LeifR

  Rekommenderar nedanstående bok om man vill förstå hur rysk påverkan bedrivs.

  #16 – självklart finns inga uppenbara trådar direkt till ryssland… det skulle förfela hela syftet… de flesta är dessutom troligen helt omedvetna om att de går ryssens ärenden.. de tror på det själva… vilket måste bevaras till varje pris för att vidmakthålla manipulationen.

  https://www.norstedts.se/bok/9789113112060/marionetterna

 30. Mats O

  #18

  Axess Tv har behandlat det ryska problemet:

  (679) Efter invasionen – Ideologier i vår tid – del 3 av 4 – YouTube

  (686) De svenska historiedagarna i Lund 2023 – Per-Arne Bodin – Putin, Bysans och Rus –

 31. Ulf

  ”I want you to panic”. Säga vad man vill om flickan, men nog har hon lyckats. Jag har fullständig panik. Inte över klimatet, men väl över klimatpolitiken.
  Och än värre är överfallet på Ukraina och alla tusentals offer för ett krig som aldrig uppkommit om det inte vore för klimatpolitiken. Putin hade aldrig vågat anfalla Ukraina om inte Tyskland m fl satt sig i beroende av gasen. Varför man gjorde det? Jo för att minska koldioxidutsläppen ifrån inhemsk kolkraft.
  Använd den i valkampanjen.

  Men tyskarna verkar insett problemet. Så är det inte i Sverige. Här vill man ha tillbaka de som demolerade ett av världens bästa energisystem och la ner kärnkraften.

 32. Magma

  Nu har vi börjat att diskutera det verkliga klimathotet! Det politiskt drivna. Koldioxidens betydelse är minimal till obefintlig.

 33. Gabriel Oxenstierna

  Peter Svensson #18

  Tack för insiktsfull och träffsäker kommentar!

  Jag kan tillägga, att det är en långsiktig geopolitisk katastrof för oss i Väst, att Ryssland pga sitt krig i Ukraina drivits bort från vår sfär och i stället nu är i allt djupare militära och politiska samarbeten med autokraterna i Peking, Teheran och Pyongyang mot oss.

 34. foliehatt

  Gabriel, #33,
  Ryssland under Putin eller kommunisterna innan dess har aldrig varit en del av vår sfär – annat än att de har sett oss som de nära grannar, vilka de önskar kontrollera och ta över om så krävs. Ett kolonialväldes tankegods. Handeln har från Putins sida varit fråga om att få oss att köpa det rep som han ämnar hänga oss med.

 35. Daniel Wiklund

  OT # 28 Fredrik S Batteriparken ska byggas några stenkast från Facebookhallarna i Luleå. Tre hallar som tillsammans upptar en yta motsvarande 50 hockeyrinkar. Ca 90000 kvadratmeter. Med ca 500000 servrar. Dom drar enorma mängder el. När första hallen byggdes fick man veta att den drog lika mycket el som 36000 villor. Det byggdes en ny vattenledning till hallen som motsvarade vatten för 10000 villor. Grundvattennivån sänktes med en meter. Dom tre hallarna drar nog lite mer el än vad batteriparken klarar av. Luleå Energi har sin byggnad drygt 100 meter från hallarna.

 36. Nr 35 Daniel W
  Horribelt! Dessutom kan man nog förvänta sig att grundvattensänkningen kommer att basuneras ut som del av klimatförändringen.

  SVT gjorde i somras ett reportage från Tyskland och ett område där man tokökat uttaget av grundvatten på bara några år och fått problem med vattentillgången – men i inslaget påstods bristen bero på klimatförändringen.

 37. Ivar Andersson

  Stefan Eriksson #26
  ”Genom dessa batterier kommer Luleå Energi kunna bidra till att stödja balansen i elnätet på lokal, regional och nationell nivå. Batterierna möjliggör att hantera väderberoende kraftproduktion från sol och vind samt att reducera effekttoppar i systemet, säger Sofia.”

  Väderberoende kraftproduktion från sol och vind kräver investeringar i batteripark för att elsystemet ska fungera. Äntligen har polletten trillat ner.

 38. Daniel W. #35
  Med 73 MW kommer man inte långt. Dög det inte med vatten från Luleälven för kylningen. för det är väl den som drar vatten?
  https://sprayhattas.crabdance.com/vindivaest/

 39. Ulf

  18 Peter Svensson,

  Problemet är att han gör det som är sämst för Ryssland. Alltså säljer inte energi till väst. Hans polare österut är rätt bra på dekis, så det blir inte muntert.
  Det vilar lite Karl 12/Olof Palme över Putin. Det blir helt enkelt fullständigt elände för landet.

 40. Thorleif

  #27 Mats O

  Tack för länken. Jag har inga större kunskaper om SDs historia men jag känner till lite om den kritik du för fram.
  Jag uttryckte mig klumpigt betr SDs rötter. Även om SAP givetvis inte vill erkänna deras roll i bildandet av SD så fanns det en mindre nationalsocialistisk ådra tidigt och det är väl den sossarna helst pekar på. Deras egen historia är f.ö kantad av ”hemlighållna” skandaler från krigsåren och därefter. Krigsskadestånden till judarna (i de allierade länderna) t.ex pga samarbetet med Hitler-Tyskland.

 41. Thorleif

  #27 Mats O

  Det är inget konstigt att när anti-etablissemangs-partier (de som inte får sina röster hörda under perioder av stora samhällsförändringar som t.ex mass-invandring) plötsligt börja växa så tilltalar det människor från vitt skilda grupperingar, t.ex så kallade nynazister vars partier är mycket små och osynliga i samhällsdiskurserna och msm.

 42. Istvan

  Det kokar i Tyskland, hoppas jag.
  Europas öde hänger på det.
  Härhemma är det ljummet. Som alltid. Folk vet knappt att det blir val. Vad det handlar om. Vilka vi skickar till Brussel och vilka åsikter de har isåfall.
  Spelar för övrigt ingen roll. En svensk delegat mår bäst av att kunna förstärka en redan existerande majoritet med ytterligare en röst. Värdelöst. Som en etta i matematiken. Vare sig du multiplicerar eller dividerar med den så påverkar inte resultatet!
  Valkampanjen kommer nog att fokusera på bekämpandet av högerspöken och hbtq kritiker mm brännande frågor.
  Så jag önskar all lycka till tysken. Träsket att dränera är djupt. Mediabilden är deprimerande.
  Merkel var landets näst sämsta kanzler
  Lyssna gärna på Die Weltwoche från Zürich
  En terapeutisk upplevelse på härlig switscherdeutsch dialekt.

 43. Istvan #42,

  Det finns tecken som tyder på att de klimathysteriska partierna kommer att hamna i minoritet efter EU-valet. Så det här valet kan vara lite mer spännande än vanligt:
  https://www.reuters.com/world/europe/opinion-polls-signal-eu-election-result-could-hamper-climate-action-research-2024-01-23/

 44. Istvan

  Relevant inlägg på Weltwoche Daily

  https://weltwoche.ch/daily/boesartige-plagiats-vorwuerfe-uni-bayreuth-entlastet-alice-weidel-linke-indoktrination-berliner-schule-fordert-stellungnahme-der-schueler-zu-afd-verbot-sellner-co-afd-macht-es-ihren-gegnern-zu/