Ett vindkraftverk på nätet bättre än tio i skogen

Den 6 maj bjuder Svensk Energi till en energilunch då vindkraftfrågan kommer att diskuteras. ”Omfattande planer finns på utbyggnad av svensk vindkraft. Men för att kunna förverkliga detta krävs förstärkningar av stamnätet och dessutom att vattenkraften utvecklas – i det senare fallet för att klara behovet av reglerkraft. Vattenkraften har en överlägsen roll som reglerresurs.”

 • Hur ligger det till med olika stamnätsutbyggnader? Var ligger dessa i planerings- och utbyggnadsprocessen?
 • Hur ser möjligheterna ut att utveckla den svenska vattenkraften ytterligare? Vilka förutsättningar har vi inom landet?
 • Hur mycket vindkraft kan det bli?

Tid: Onsdagen den 6 maj 2009 kl 11.30
Plats: World Trade Center, Klarabergsviadukten 70, Stockholm. Lokal: Sidney.
Medverkande:
Mikael Odenberg, Svenska Kraftnäts generaldirektör
Kjell Jansson, Svensk Energis VD
Matthias Rapp, VD i Svensk Vindenergi
Anmälan sker till marita.maca [at] svenskenergi.se.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. arga gubben

  Vindkraftparker möter motstånd i Skåne.  Ett uppdaterat Barsebäck skulle eliminerat alla problem med att täcka Skåne med vindkraftverk.
  Men Barsebäck är passerat nu så vi får se fram emot propellerutsikt. För om det ska vara någon elproduktion att räkna med krävs det tusentals. 
  Oh Gudar hjälp oss, bara inte där jag bor!!
  Fast om vattenkraften byggs ut, vaför ska man då hålla på och dutta med vindkraftterapi.

 2. ThomasJ

  Attans oxo… kan tyvärr ej närvara på denna ’energilunch’. Temat är emellertid DET mest avgörande för Sveriges framtida vara eller icke vara öht.
  F.ö. bra, att den [hittills i stort sett] mörkade faktorn ’reglerkraft’ omnämns. Se härvid hur den danska, så ini humhum av charlatanerna hyllats till skyarna, vindkraftsutbyggnaden totalt havererat och försatt landet i en enormt prekär energiförsörjningssituation som därtill är svindyr och ytterst opålitlig. Det har inte byggts ett enda vindkraftverk i DK sedan 2002. Inget av deras kolkondensverk har dragit ner – tvärtom, de behövs nämligen samtliga för att reglera vindkraftens opålitlighet.
  Länk [t.ex.]:
  http://network.nationalpost.com/np/blogs/fpcomment/archive/2009/04/08/wind-power-is-a-complete-disaster.aspx
   
  I Norrbotten, väster om Piteå, är projektet ’Markbygden’ på G, innefattande totalt 1.101 (!) megapropellrar vilka kommer kräva nästan hela Luleälvens totala vattenkraftproduktionsresurser som reglerkraft. Ergo, i detta land är man på god väg att byta ut pålitlig, hållbar, säker och BILLIG elenergi mot svindyr [ca 15-25x H2O-kraft ], opålitlig, ohållbar, osäker vindkraftenergi och detta med finansiering via [bl.a.] vanliga konsumenters påtvingande e-certifikatavgifter som inte har ngn övre begränsning, f.n. 6,25 öre/KWh [= legaliserat rån av medborgarnas pengar], +20% statligt investeringsstöd + årligt driftstöd, dvs. skatter, dvs. medborgarna rånas flerfalt… suck !
   
  Beslutsfattarna bakom detta totala vansinne, dvs. ’kraftig utbyggnad av vindkraften i Sverige’, borde banne mig ställas inför riksrätt !
   
  Om någon planerar att närvara vore ett referat utomordentligt värdefullt.
   
  Mvh/TJ

 3. Gunnar Littmarck

  Kanske Elling Disen har en möjlighet att närvara och berätta om alternativa energisystem som skapar resurser och skatteintäkter, samtidigt som det sänker konsument priset på elkraft?
  Trägen vinner… i vart fall borde…
  Vad var det romarna sa..
  Guta kavat perka……
  Droppen urholkar stenen
  inte med sin styrka
  utan med
  sin uthållighet
  Eling med en vilopuls på 40, borde vinna i längden…

 4. Om jag är istan då. 

 5. Gunnar Strandell

  Jag ser det positiva i att man till slut börjar berätta om den backup som behövs för att vara miljövänlig.
  Det är ingen slump att man vill lägga vindkraft där det redan finns kraftverk som kan ta över när det inte blåser. Vind- och vattenkraft kan uthålligt komplettera varandra, men vindkraftsparkerna vid våra stora oljekondensverk i Karlshamn, Marviken och Stenungsund kommer faktiskt att öka Sveriges oljekonsumtion den dag vi är beroende av dem.
  I Tyskland ser Håkan Samuelsson på MAN med tillförsikt på marknadsutvecklingen för stora dieselgeneratorer.
  Jag tycker synd om alla som vill ha rent miljösamvete, men blir förda bakom ljuset av entreprenörer och lycksökare.