EON:s skitreklam

Ingen skitreklam, tack!
EON har skaffat sig en ny reklambyrå (Forsman & Bodenfors) och en ny image. Som en del av den nya, ungdomligt aggressiva framtoningen, skickar nu företaget ut kilovis med kogödsel till alla kommunpolitiker. Det hela ska egentligen föreställa inbjudan till årets STCC-tävlingar. Lars-Göran Pihl, projektledare på EON, säger att EON genom detta vill visa att de på allvar introducerat biogas som ett svenskt drivmedel. Ett av STCC-teamen, biogas.se, ska tävla just med EON:s biobränsle i tanken.
EON tävlar i STCC
Handlar det då om vanlig kodynga? Nja, det vet inte Lars Göran Pihl. ”Men den är i alla fall pastöriserad och bakteriefri.”
Forsman & Bodenfors kommer med all säkerhet att bli belönade med ett fint pris för denna skitreklam. Jag är glad att det inte är min byrå som kommit med idén.
PS Fast bilen är det inget fel på.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Brist på dekorum är en svensk specialite. 

 2. L

  Den byrån har inte gjort särskilt mycket bra reklam, men ofta lite mer uppseendeväckande, vilket man får priser för i Lagomland.

 3. Var i ligger det klimatsmarta att  göra biogas av kogödsel och sedan gödsla åkrarna med konstgödsel??

 4. Thomas

  Börje, biogas består av metan. Kväve och fosfor som är det som man är intresserad av i gödsel blir kvar när man rötat dynga för att bilda metan.

 5. Tege Tornvall

  Som STCC-reporter för internationella bilsporttidningen Autosport tar jag mig för pannan. Att köra på biogas är i sig intressant, och både stallchefen Tobias Johansson och föraren Fredrik Ekblom (trefaldig STCC-mästare) är ytterst kompetenta.
  Tege

 6. Peter

  Maggie: bilen är det inget fel på, inte bränslet heller för den delen.. Biogas som fordonsbränsle är ett förträffligt sätt att använda vår egen skit på (den mesta biogasen kommer just från avloppsslam = vår skit, inte kornas).
  Synd bara att det uttjatade och smått löjesväckande epitetet ”klimatsmart” måste hänga med överallt…

 7. Thomas, teori är en sak men praktik och verklighet något helt annat. Ta två likvärdiga och färska kogödselhögar den ena gräver eller borrar  du ner (jordisering) på hösten och täcker med ett lager jord, den andra rötar du innan du gräver eller borrar ner. På våren odlar du samma grönsaker ovanpå respektive gödsel och biogödsel. Vilken gödsel tror du ger helt överlägset skörderesultat? En av anledningarna till att ekologisk odling ger så dålig avkastning är att man ofta använder kompost och biogödsel och dessutom gör man ytterliggare en generaltabbe; ytgödsling.   

 8. Thomas

  Börje, hur ofta tror du gödseln från våra större gårdar behandlas på det sätt du föreslår och grävs ned i ett trädgårdsland? Teori är som sagt en sak.

 9. Palm,
  sluta med ordbajseriet. 

 10. biogas?
  Jaaa, vi kan väl göra som med ”mat i tanken” d.v.s. etanolen.
  Vi kräver att alla mackar även ska ha biogas. Folk är så korkade så dom förstår inte syftet, i alla fall.
  Kravet att tillhandahålla etanolen fick nästan varannan mack på landsbygden att kasta in handduken.
  Vi borde få rätt många, till, att lägga ner med biogas. Bönderna är så jä*vla envisa så dom kör tio mil för att tanka, när den lokala macken slog igen, vilket åxå var meningen. Jag nenar, vad har dom för val. Ta tunnelbanan, skratt.
  Jag menar, vad är drivmedel? Jasså, du tänker såååå. Nått du häller i tanken. Mja, nästan. Det är skattepengar. Det där vi har så ont om. Var dom nu tar vägen. Nästan 8 kr. milen rakt ner i statskassefickan.
  I kombination med att ändra vägskatten till en avgift som vi gjorde och i fortsättningen kan, höja utan att någon skatt höjs, var så snyggt upplagt. Där fick vi till det riktigt bra.
  Nä, det är inget fel på biogas. Om trollen och politikerna håller sej undan.
  Nu räcker ju inte biogas till så jättemånga bilar men om man blandar den med ”naturgas”. Nä visst ja, det var en No-Go. Nästan lika hemskt som olja.
  Gas var ju tidigare en mardröm att köra omkring med och sitta på. Trevligt att det har löst sej, så det inte finns en explotionsrisk vid en olycka.
  Men en fråga, till den som kan.Vad är energivärdet i biogas? jämfört med naturgas. Bensin, disel?
  Under påsken slog vänstertroll, sönder ett antal bilar på gatan. Dom har så enkla nöjen. På min tid skulle man ut å dansa å träffa damer.

 11. Lars G

  EON = Eget Omdöme Nollställt

 12. Gunnar Littmarck

  Thomas
  Har du tänkt på vad det innebär att jordytan kyls med 75W/kvm genom avdunstning?
  Den energin flyttas till atmosfären då vattenånga kondenserar.
  Molnens undersida strålar ner halva entalpiändringen mot jorden.

 13. Thomas, hur ofta har jag ingen koll på, men ganska ofta kan jag lova dig. I dag har jag inte gjort annat än förberett mig inför årets rekordodling och det innebär att jag jordiserat bl.a. ett tiotal 20-litershinkar med färsk kogödsel. och sockerbetor. På denna länk kan du se när jag hämtar färsk kogödsel och även gamla sockerbetor (ej rötade):  http://skurupsborren.se/godselhamtning.html
  Mitt rekordodlande och jordiserande är sedan länge en turistattraktion, varför inte besöka mig!  Kolla här: http://www.skane.com/cmarter/cmarter.asp?doc=2505&hndocid=&ndocid=&tprodid=101187

 14. P.Persson

  Det står en sådan röd o grann bil utanför en av grannarna. 22g CO2/km står det på den.
  Dom försöker alltså slå i mig att den drar 80 gram metan per mil. En 1000 kg folkasnurra med en lätt modifierad Otto motor!
  Teknikens under eller kreativbokföring?

 15. Fredrik L

  http://webbkit.volkswagen.se/mediadb/_files/user_DinBilVWGBG/0000009622-01_42776.pdf
  22g co2/km (*)
  (*) Nettotillskott vid drift på biogas… pffff..

 16. Daniel

   Restprodukter efter att metanet är uttaget från avfallet är en biogödsel som ersätter konstgödsel och är långt mycket bättre än att lägga gödsel direkt på åkrarna.