En natt i Övik

Jag befinner mig just nu lite längre norrut i Sverige. Är i Örnsköldsvik pga mitt ordinarie arbete (ja, jag har faktiskt ett riktigt jobb). Eftersom schemat är späckat hinner jag tyvärr inte med lika många inlägg idag och i morgon. Jag ber om ursäkt för detta.
Nu ska jag ut i skidbacken. Har aldrig stått på ett par skidor. Önska mig lycka till! 😉

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. fogge

  Oj..håller tummarna för att det ska gå bra i skidbacken.
  Modigt…;-)
  Lycka till och ha de så bra.
  Ser fram emot nya friska inlägg här.

 2. Kul! Tyngden på dalskidan…
  Fall mjukt.  😎

 3. Gunnar Littmarck

  Stenmark vann på tyngden på bergskidan?
  Den som inte faller våldsamt och dagligen, vare sig lär eller har skoj.
  Synd att knappast Ö-vik anläggningen serverar varmchoklad med massor av rom i, ty då blir det än roligare i backen,
  så faller man mjukare…

 4. Labbibia

  Gunnar:
  Stenmark vann på tyngden på bergskidan?”
  Knappast:-)
  Stenmark vann för att han hade extremt starka ben, ett fantastiskt balanssinne,en äkta vinnarskalle, och sist men inte minst, han växte upp i Tärnaby.

 5. L

  Labbibia, ska det gå fort trycker man ifrån på ”bergskidan” innan den blir dalskida. Ska man åka både fort och ramla mjukt handlar det däremot mest om att böja på knäna och inte se ut som en tennsoldat…

 6. arga gubben

  Citat:
  ”ja, jag har faktiskt ett riktigt jobb”
  ….och hur ska vi tolka det??

 7. L

  Arga gubben, tolka det som att bloggpengarna från Exxon inte räcker till mat och brännvin… 😉

 8. Labbibia

  L:
  Att åka rätt rent tekniskt tror jag de flesta elitåkare klarade av även på Stenmarks tid. Men det var inte på grund av sin överlägsna teknik han blev bäst.

 9. arga gubben

  Jag tror jag åkte ungefär lika bra som Stenmark , men min blygsamhet hindrade mig från att ta ut svängarna!

 10. Tege Tornvall

  Hals- und Beinbruch, wie man auf Deutsch wünscht.
  Tege

 11. Toprunner

  Det lär bli mörka nätter framöver. Först inför EU utfasning av vanliga glödlampor, sen ”toppar” Sverige med att totalförbjuda kvicksilver, vilket de lågenergilampor som glödlamporna skall ersättas med innehåller.  Vad blir det kvar ? Finns det stearinljus som räknas som förnyelsebara?

 12. Japp .. och stora plasma-TVapparater också!

 13. Toprunner

  Jonas N:
  ”Japp .. och stora plasma-TVapparater också!”
  Man har ju kört med projektor som TV de senaste 4 åren och fått byta lampa i den en gång. Den såg ut som en mindre modell av en månlandare, och kostade ung. lika mycket,  så jag gissar att det blir godnatt för sådana också?

 14. Återknyter till utförsåkning eftersom det här spåret startade utför en backe i Ö-vik.
  Utförsåkning är kul. Ungefär som segling. Man utnyttjar naturlagarna. Och man har bara sig själv och sitt tillgängliga material att tillgå.
  Med carvinskidorna blev min utförsåkning lika rolig och annorlunda som när jag bytte från längdskidor till slalomskidor.
  Förr var det avlastning och en aktivitet upp och ner som gällde. Tidigt tryck på bergskidan genom uppresning för att accellerera ut ur svängen.. visst var det så.
  Lite som skridskoåkning faktiskt.
  Men nu handlar det om att hålla huvet i den bästa linjen och låta fötterna ta ut svängarna. Många knutna nävar krävs för att klara av de käppar som står i vägen… 
  Ungefär som i dialogen om klimatet när den övergår till att bli en tävling om vem som vet bäst.
  Vilket händer ibland.  😉

 15. L

  Carving var det som fick mig att sluta åka, känns bara fjantigt tycker jag och dom känns inte heller säkra i hög fart. Men dom har säkert gett många nya åkare som hade svårt för klassiska långa lagg. Och ska man slåss mot tätt satta vikkäppar är dom nästan nödvändiga.
  Men jag har sparat några veteranskidor som jag tänkte damma av när jag blir pensionär… 🙂

 16. Överlevde några turer i barnbacken. Lyckades till och med ta mig upp i liften (stående). Helt fantastiskt. Och så var det mjukt att ramla så inga revben är brutna. Det där med utförsåkning är faktiskt kul.
  @ arga gubben: L har rätt. Exxon betalar alldeles för lite. 😉

 17. L: Du borde prova att åka telemark.. inte för att det är fjantigt, men för att du kanske kan bli intresserad av att lära dig något nytt.
  Maggie: Kul att du fixade liften. Den brukar vara det svåraste hindret för nybörjare. Och det brukar inte vara revben som man bryter först – om man nödvändigtvis ska bryta några ben i en skidbacke.  🙂

 18. L

  Uffeb, jag åkte en del telemark på 70-talet men tröttnade. Har provat det mesta på skidor, utom backhoppning.. 😉

 19. L: Men prova då också Carving på allvar. Men åk inte som förr. Det funkar inte.
  Det är en myt att carvingskidor är mer lättsvängda. Det grundar man bara på att de är kortare, och att man inte har några andra att sälja i butikerna.
  Men en duktig utförsåkare blir helt ställd om han lämnas högt upp i en hård och brant backe med vassa carvinskidor utan att ha provat på den nya tekniken tidigare. 
  Men i liften upp är den ingen skillnad.
  Till Maggie: Nästa grej att prova är bräda. Där är det svårast i liften de första två gångerna. Men man kan ju gå upp.
  Och knyt nävarna om du ska ta emot dig efter ett fall. De vanligaste skadorna är annars brutna tummar när man plöjer ner händerna i snön…

 20. Steve

  Akut klimatkris i USA, rapporterar AP: ”Shocking cold wave drops temps to -40F/-40C”.  13 jan 22:19 svensk tid.  Temperaturen blev rent arktisk på tisdagen, när en kallfront rullade fram över upper Midwest i hälarna på en snöstorm som stängt skolor och fått de flesta att dra sig för att gå ut.
  http://www.breitbart.com/article.php?id=D95MGD0G1&show_article=1
  Temperaturen gick under 10F/-12C ända nere i Kansas och Missouri. —  I Hallock, NV Minnesota, var det -39C med en kyleffekt på -50C.  Vid åttatiden på morgonen var det -40C i International Falls och -37C i Roseau.  Längre söderut hade Minneapolis -28C med en kyleffekt på -36C.  I North Dakota hade Grand Forks -38C, vilket slog det gamla rekordet -35C från 1979.   Skolor har stängts så långt söderut som Iowa.  Meteorologerna varnar nu att temperaturer under 10F/-12C kan komma ända nere i mid-Atlantic området torsdag-fredag.
  Bismarck, Fargo och Grand Forks har slagit snö-rekord för december, alla med mer än 75 cm.  Madison, Wis., var ännu värre med 100 cm i december.   Vägverken har haft svårt att hinna få bort snön mellan stormarna. ”Fyrhjulsdrift är värdelöst här — folk är insnöade. Man ringer och säger att man behöver mjölk och blöjor för småbarnen, eller måste till doktorn.  Vi gör vad vi kan.”  ”Det är som ett hav av vitt;  man kan inte se vägen” sade vägverket i Minnesota.  ”När sedan det vita börjar röra sig är det verkligen inte lätt.”

 21. Gunnar Littmarck

  Jag köpte storslalomskidor då carving kom, ty då fick jag superhårda, kanske lite för långa… för noll och nix.
  Så drar man åt till dubbla kroppsvikten så man slipper knalla upp och hämta skiten..
  Jag vill ha skidor som ger ett rakt spår på alla underlag, i motorvägsfart..
  Jag har köp carving och bräda så ungarna har något då de hälsar på.
  I år ska jag testa tror jag… men jag är så glad i mina stenhårda 210cm skidor…
  Självklart ryker några revben då och då, annan åkning är ju för mesar, tummar armar och ben, bryter bara de som har för svag benstomme… Starka revben hindrar andhämtning..
  Livet ska gå fort, annars kan de kvitta..

 22. Steve

  President-elect  Barry Obama ska förstås ha en ny bil när han tillträder.  Här kan man se underverket (hos Jalopnik – Obsessed with the cult of cars): 
  http://jalopnik.com/5131380/obamas-new-cadillac-limo-officially-unveiled?skyline=true&s=x
  Av någon anledning får jag nog intrycket att det stora klimatmötet i København i höst inte kommer att leda till alltför hårdhänta restriktioner.

 23. Steve

  Som sagt, Köpenhamn blir kanske inte vad man tänkt sig.  De rättänkandes röst, The New York Times, har börjat komma in på nya klimat-tankegångar.  Nu är det ’Change’ som gäller, säger Andrew Revkin:  ”Can U.S., China Team Up on Climate, Energy?” 
  ”Kyoto-pakten ses allmänt som, i bästa fall, ett bristfälligt och begränsat experiment (a faltering limited experiment, at best)… Utsikterna att [i Köpenhamn] kunna nå en bredare och djupare omgång obligatoriska målsättningar för att minska gaserna (for cutting the gases;  eh?) är mycket små, enligt vad många säger.  Möjligheterna är mycket större att få länderna att acceptera samarbete om en uppsättning klimat-vänliga initiativ, t.ex. inom sektorer som el-produktion eller aluminium-tillverkning.”
  Från Kina sägs att ”många nya kraftverk byggs, förberedda för att kunna uppfånga och komprimera CO2 inför en slutlig ’disposal’.”
  ”Både Mr Obama och ledare i Beijing säger att en topp-prioritet nu är att använda energi mer effektivt, och att ta fram icke-nedsmutsande teknologi.”
  http://dotearth.blogs.nytimes.com/2009/01/09/is-us-set-to-team-up-with-china-on-climate/?emc=eta1