En liten lektion i strömbantning

Idag fick detta, en aning mystiska mail från Anna Johansson på Pronto Stockholm.

Hej ,
tidigare har min kollega varit i kontakt med dig och även denna gång kontaktar vi dig på uppdrag av Strömbanta.se där jakten på Sveriges bästa elsparare just nu pågår i tävlingen ”SM i Strömbanta”. Vi har låtit svenska folket ge sina egna tips på hur man sparar ström och här kommer nu listan på de allra underligaste bidragen. Vi tror att detta kan vara av intresse för dig och dina läsare. Låt mig gärna veta om du undrar något eller vill veta mer.

Svenska folkets 5 underligaste tips för att spara ström (från SM i Strömbanta):

1. Koka maten i sängen!
”Långkok kan med fördel kokas upp på spisen och sedan bäddas in i duntäcket för att koka färdigt = varm säng och gratis-kokt mat! Funkar t.ex. jättefint på risgröten (och den bränner inte vid)!”

2. Stäng av frysen!
”Att hålla mat fryst drar mycket energi – ät den direkt och spring runt i hemmet i stället. På så vis höjs temperaturen hemma också! Dubbel effekt.”

3. Ställ torktumlaren i mitten av huset!
”Ställ torktumlaren i mitten av huset så att resten av huset värms upp samtidigt som du torkar kläderna.”

4. Kolla aldrig på film själv!
”Kolla aldrig på film själv utan vänta tills ni är många som vill kolla. Stäng av vattnet när du borstar tänderna. Ta en kalldusch på morgonen istället för i varmt vatten, du vaknar till bättre samt spar den energi som det tar att värma vattnet.”

5. Sluta titta på tv!
”Sluta titta på tv.”

SM i strömbanta pågår på www.strombanta.se fram till den sista november i elbolaget Yello Stroms regi. Därefter väljs tre finalister ut – de tre som sparat mest ström och givit det mest kreativa tipset på hur man strömbantar på bästa sätt. Riksfinalen hålls i december och det exakta upplägget för den avslöjas den 1 december när finalisterna är utsedda. Alla tre finalister belönas med en unik realtidselmätare från elbolaget Yello Strom, men bara en person vinner lyxiga och energisnåla vitvaror, och får bära titeln Svensk Mästare i Strömbanta 2008.

Hör som sagt gärna av dig och ha annars en fortsatt skön dag.

Mvh,
Anna

Tror ni att Anna och hennes kollega missförstått syftet med denna blogg?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. maggie, nej jag tror att hon fattat att det finns massor av kreativitet här…
  Jag tänker föreslå snören i varje trappuppgång i hyreshus som man häktar fast i livremmen när man tar trapporna upp istället för hissen. Varje snöre är kopplat till en liten generator som producerar elektricitet när man motionerar upp. På varje våning finns motsvarande anordning för språngmarschen utför trapporna.
  Då sparar man inte bara el, man producerar el. Och det är dessutom bra för folkhälsan… 🙂

 2. Christopher E

  Att nr. 2 tagit sig in på listan är rätt festligt. Visst drar frysen ström, men att stänga av den höjer inte temperaturen i resten av huset. Tvärtom.
  Jag vet inte vad Anna förstått, men man ju se förslagen som en parodi på el-är-synd-tillbaka-till-medeltiden-rörelsen…

 3. L

  På andra håll kallar vi detta SPAM. Dessutom blir det så töntigt när man marknadsför sig med att köparen ska köpa mindre av varan…

 4. Fredrik

  Cristopher E tror de hänvisar till sjävla springanded för varmare hus, men annars har du ju helt rätt då kylen oftast använder termiska element.

 5. Arcane Halls

  ”Kolla aldrig på film själv!”   ??
  Nähä. Ska man be någon berätta om filmen eller hur ska detta gå till? Eller menar dom egentligen ”Kolla aldrig på film ensam”….?

 6. Gunnar Littmarck

  En bärbar ”hygienisk” turbin, att ta tillvara urinets rörelseenergi, borde vara alla klimatsmartas vän.
  Bara tänk vad fint en liten urindoftande turbin, med generator, och lämpligt urladdat batteri i de miljömedvetnas handväskor.
  Vi andra kommer känna de religiösa på doften.

 7. Lars C

  http://www.nyteknik.se/nyheter/fordon_motor/flygplan/article460988.ece

 8. L

  Lars C, inte för att det sparar ström, men det har hänt förut:
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/7261214.stm

 9. Labbibia

  Man tager en gunstol. Förläng medarna bak så att det blir åtminstone en meters skillnad mellan upp och nedläget när man gungar. Fäst ett snöre i medarna, koppla ihop snöret med en cykeldynamo så att den fås att snurra, och vips har du ström nog till din läslampa…..=) 

 10. Gunnar Littmarck

  Labbibia.
  Kanske den kommer kallas klimatstolen gungljus, när IKEA lanserar den.
  Jag ser annars framför mig hur Karin Bojs sitter i sommarnattens skuggor med en stänkande  pissturbin i händerna…

 11. Kjell_A Jönsson

  Det förhållandet att praktiskt taget ingen av Sveriges nettoförbrukning av el kommerfån fossila bränslen saknar betydels i energispardebatten.  Sverige med sina 0,15 % av jordens befolkning styr hela världen i klimatfrågan.  Från staten utredare kommer snart förslag på höjda skatter på el från kärnkraft  OCH VATTENKRAFT.
  Den folkliga acceptansen anses  nu säker.
  Vem vill inte rädda världens klimat åt kommande generationer ?
  Göran Johanssons i Göteborg  efterträderska  i kommunstyrelsen,  Annelie Hulthén  (S) fick i dag i en intervju i radions P1 frågan vad hon ”brann”  mest för.
  Svar:
  Klimatet eftersom jag ser  från mitt fönster hur  vattnet  i Göta Älv stiger.
  Finns det någon på Maggies blogg som har närmare kunskap om nederbördskurvan i de ifrågavarande vattentillrinningssystemen och  betydelsen av alla de vattenregleringsanläggningar som finns i  Vänerns till-och avrinningssystem ?
  Kjell-A  Jönsson

 12. Kjell_A Jönsson

  Göran Johanssons i Göteborg efterträdrska, Annelie Hulthén fick i dag i radions  P1 frågan vilken fråga hon ”brann”  mest för.
  Svar: Klimatfrågan eftersom jag kan se från mitt fönster hur vattnet  i Göta Älv  stiger.
  HUH