Ärkebiskop Wejryd laddar för nästa vecka

Som ni säkert hört arrangerar ärkebiskop Anders Wejryd nästa vecka något han kallar ”Interfaith Climate Summit”. The Climate Scam kommer att göra ett nedslag och förhoppningsvis även sända live.
Anders Wejryd har dock redan börjat ladda för nästa veckas händelser. Igår kväll samlades en rad församlimgar i Uppsala domkyrka för att manifestera att klimat och fred hör ihop. Klimatförändringar skapar hungersnöd flyktingsströmmar, som i sin tur leder till oroligheter. Menar ärkebiskopen.
Har Anders Wejryd funderat på att ett rikt land lätt kan hantera mindre klimatförändringar? Afrikas fattigdom beror primärt inte på klimatet, utan en sned resursfördelning och odemokratiska förhållanden. Att tro att ett perfekt klimat leder till ett perfekt liv är att bokstavligen tro att Jorden en gång varit ett Paradis.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Kjell_A Jönsson

  Ärkebiskop  Wejryd  försöker, som så många andra,  att profilera sig  med hjälp av klimatdebatten.   Kyrkans hantering av naturvetenskpliga frågor har ofta varit förskräcklig.  Kopernikus och Galileis öden  liksom olika inkvisitioner är exempel på detta.
  Wejryd tänker säkert inte på så drastiska kyrkliga åtgärder för att stärka sin och kyrkans ställning.  Men kyrkans män och miljöpolitiker har i princip det gemensamt att de först skrämmer upp folket med olika domedagsprofetier, kopplar dessa till skuldkänslor, och därefter vill vinna makt och inflytande genom att rädda folket.
  Räddningen kostar emellertid pengar,  numera är det i  form av höga   drivmedels-och energiskatter.
  Om agendan till ” Interfaith Climate Summit”  är lika luddig som Wejryds artikel i DN så kommer väl konferensens att ha ett värde endast som turistaktivitet, vilket dock inte hindrar att den kan bli skadlig genom  spridning av felaktig  information.

 2. Magnus A

  Interfaith Walk for Climate Rescue. Notera värmen.
   
  http://www.nashuatelegraph.com/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070317/NEWS02/203170340/-1/sports

 3. Kjell A: Angående agendan för klimatmötet i Uppsala, låt mig citera en vän:
  ”Programmet i sin helhet innehåller helt osannolika mängder dårpippi.” 🙂

 4. L

  Det mest hotfulla i klimatfrågan är polariseringen den skapar och där hjälper Wejryd uppenbarligen till. Om han först tog reda på om människan har någon möjlighet att förändra klimatet åt ena eller andra hållet skulle trovärdigheten öka. Nu skapar han bara motsättningar.

 5. I Vatikanstaten finns det vetenskapsmän. Påven har fördömt både intelligent design och klimathysterin. Här har vi Wejryd, S. Edman och andra potentater.  

 6. Thomas

  Janne, var hittar du att nuvarande påven fördömt Intelligent Design? Tvärtom sparkades chefen för Vatikanens observatorium för att han uttryckt för kraftig kritik mot denna:
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-401950/Pope-sacks-astronomer-evolution-debate.html

 7. Thomas – jag har tillgång till inte källan just nu (den kommer) men påvedömet  karakteriserade ID för några år sedan som en hednisk (pagan) lära om jag minns rätt. Ska gräva i källorna senare i kväll.

 8. Thomas – (6) Under http://www.katolskakyrkan.se kunde man får några år sedan läsa att Vatikanens chefsastronom avvisar kreationismen som en forma av panganism

 9. Thomas

  Janne, det låter som det var samma chefsastronom som enligt min länk senare fick sparken för att han kritiserat kreationism…
  Förre påven var inte lika reaktionär som den nuvarande och det tar ett tag för Vatikanen att rätta in sig i ledet.