En Julklapp

Julafton
Så här trevligt hade vi det på Julafton. Nästan hela släkten samlades i en bygdegård i Värmlands djupa skogar. Det fanns inte ens en TV så vi missade Kalle Anka och hans numera lite färre vänner.
Det var också ovanligt att vara i ett så här stort sällskap och inse att samtliga ansåg att klimathotet överdrivs i media. Det är skönt att komma ut på landsbygden och på ett vis den riktiga världen. Här kämpar människor för att få ett jobb eller att få behålla det som de har och de noterar att snön är lika djup i år som alla andra år, inte mer med det. För att hålla landsbygden levande behöver människor också köra mycket bil, det är så det är.
Jag tillhör dem som anser att vi idag försummar områden till förmån för klimatet. Därför tycker jag att det är glädjande att pengar kommer att läggas på en stor undersökning om kemikaliers påverkan. Sveriges Radio publicerade nyheten just den 24 december så den kan ses som en extra julklapp.
Dessutom är det just i Värmland som studien ska genomföras. Alla gravida kvinnor i Värmland bjuds in för att delta i studien som ska följa mamma och barn från fosterstadiet till skolåldern. Tydligen kan vissa kemikalier gå in och programmera om mekanismer som kan få effekt långt senare. Effekterna kan handla om astma och allergi men också om neuropsykiatriska tillstånd.
Viktigt forskning för framtiden och våra barn och barnbarn alltså och en mycket välkommen julklapp!
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ann L-H

  God fortsättning Lena! Det är skönt att höra att Värmlänningar fortfarande står med båda fötterna på jorden. I vår morgontidning läser vi att Hans Rosling är upprörd över att svenska folket, enligt Sidas årliga undersökning, inte tycks vara speciellt uppdaterade. Rubrik: ”Världen mår bättre än vi tror” och längre in i artikeln ”Här i Sverige släpar vi på en 30 år gammal världsbild”.
  Ja, och var ligger ansvaret för ”en upplyst opinion”? 
   
   
   
   

 2. Ann L-H

   

  Samma goda till dig!

  Ja som det är nu blir ju svenska folket allt mindre och mindre upplysta vad gäller klimatet. En rätt skrämmande utveckling.

   

 3. Staffan

  Ja!  Vi behöver mer forskning!
  .  Per Holmgren och 18 andra forskare klagar på DN Debatt idag:  ”Varför brister politikerna?”  Varför släpper vi fortfarande ut karbon?  Varför utfiskar vi?  Varför har vi ingen politik för ”hållbar utveckling” (vaddå?)?
  .  Ozonet, måste vi författare medge, är inget problem.  Men en ”katastrofal utveckling” blir det i alla fall, på annat håll!
  .  Vi har ju hjärtat till vänster;  vi kräver en rättvis fördelningspolitik!  Så det så!
  .  Det betyder:  ”Mer forskning”!  Fler jobb åt ”forskare”!  Och inte bara klimat!  Också ”värderingar, demokrati, religion, omställningsprocesser!”  Teoretiskt astrofysik!  Miljösystemanalys!  Freds- och konfliktforskning!…
  .  Förstår ni verkligen inte att det går åt h-v-e för oss nu?   Elände, elände, elände…!

 4. Skogsmannen

  Allt går åt h-te och ändå blir vi bara äldre och äldre…
   
  http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.1175021-varlden-mar-battre-an-vi-tror
   
  Hur kul kan det vara att bli äldre om allt ändå går åt h-te.
   
  En passande musikhälsning?
   
  http://www.youtube.com/watch?v=JQX4NPUAonI
   
   

 5. Skogsmannen

  Hoppsan, fel länk!
   
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/varannan-nyfodd-vantas-bli-104-ar_7781528.svd

 6. Mikael

  En julklapp till mig och världen skulle vara om någon startade en blogg likt denna där alla lögner avslöjas och sanningen får regera. Julian Assange har ju samma tanke med sin WikiLeaks. Men den verkar inrikta sig mest på stora skandaler. Jag tänker mig en massa ämnen som forskare och andra duktiga kan redogöra för sin uppfattning om faran med sol, fett, skogsdöden, chips, myndighetsmissbruk osv. Enda problemet som vanligt är de förvillande trollen, betalda eller obetalda, som i yttrandefrihetens namn inte lär försvinna. Ett känt teorem är Fiskmås-teoremet, dvs mycket skrik och liten hjärna. En annan är den om de tomma tunnorna som skränar mest. God fortsättning alla sanningssökare på TCS!

 7. Staffan

  ”Lögner” är nog fel ord.  De klimatskrämda är nog (i regel) skrämda.  Man har en grundläggande världsuppfattning, och tar till sig de argument som talar för den.
  –  Ett problem idag är murvlarna.  Idag måste de ”tycka rätt”.  Och det påverkar.  USA:s ekonomiska kris har ni bladläsare inte vetat något om;  men den går (i akut form) tillbaka till 2007.  Men eftersom Obama är bladhjälten får ni inte veta något om det.
  –  Lögner?  Tror inte det är rätt ord.  Man har hjärtat till vänster, och tror att allt måste bli bra.

 8. Peter F

  Rubriken på Svds förstasida är kul. Hur menar dom !
  ”I framtiden kan vi
  bli tio gånger äldre

 9. Skogsmannen

  Peter F!
   
  Det är väl trivialt att inse. Journalisterna har ju (eller in alla fall rubrikmakarna) lärt sig att titta på trenden och därefter interpolera utvecklingen (det känns väl igen från ett annat sammanhang).
   
  Räknar man tillräckligt långt kommer människan på lite sikt att bli 10 ggr äldre. 🙂

 10. István

  Lena
  Vi får väl hoppas att forskningen kring kemikalierna håller sig vetenskaplig nivå. Ämnet rymmer ju potential till att politiseras, och till slut kan leda till ett nytt FN panel, med årligt återkommande världsmöten enligt känt mönster.
  Hans Rosling har det svårt. Folk har svårt att ta till sig att vi har det bättre än förr. Man blir bara förbannad av att få sina fastgrodda fördomar krossade.
  För det går ju åt hvte! Jag har själv bekanta som har dött nyligen. Det är folk som har aldrig dött förut!!! 

 11. Staffan

  John Kerry, trolig utrikesminister, är klimatkämpe.  Hans website säger:
  .  ”Krisen tilltar.  Karbon-pollutionen [!] hotar att skada våra barns hälsa, och radikalt och oåterkalleligt ändra vårt klimat.  Den hotar att ge oss mer svält och torka, värre pandemier, fler naturkatastrofer, och mänsklig tvångsförflyttning i förskräcklig skala.  I en ömsesidigt beroende värld skulle den instabilitet detta medför hota oss alla.”
  http://www.kerry.senate.gov/work/issues/issue/?id=1fd5c2d7-c30a-449e-bb71-391448f179ff
  EU:s klimat-kommissionär Connie Hedegaard har tweetat sitt stöd för Kerry.  Hon hoppas att klimatförändringen nu ska bli en ”strategisk prioritet”.
  http://www.breitbart.com/Big-Government/2012/12/26/Kerry-push-climate-change
  Karbon-pollutionen!

 12. Pelle L

  István
   
  Den krassa verkligheten är väl att det aldrig har dött så många som nu.
   
  Det kan bara riktiga fullblodsförnekare vägra att inse.
   
  😀

 13. Slabadang

  Tack Lena K!
  Flumflosklerna står som spön i backen i dagens SVDs debattartikel från de gröna  misantroperna med sin gemensamma undergångsfobi och tillhörande teori. Alla de som skrivit under har blivit ekonomiskt beroende av att hålla skrämselpropagandan igång och skriker till de de vill ha stålar ifrån … politikerna!
  Det är agenda 21 tvärsigenom alla argumenten och ”i natt jag drömde”- bilden av hur världen skall förändras,styras och totalt tondöva inför fakta och verkligheten.Helt frånkopplade från vad som fungerar hur det fungerar och vad som verkligen gör och som skapar skillnad och utveckling.
  Det finns INGENTING KONKRET nånstans i denna text mer än subjektiva flummiga begrepp. Inga definierade problem bara luddiga uppfattningar om att sådana exiosterar, inga konkreta lösningar eller konkreta förslag utan allt snurrar runt ORD BEGREPP mer som bara är olika innehållslösa meningslösa floskler. Exakt vad skall ”politikernas” beslut ge för konkret mätbara effekter? Vad fan är ”hållbart”? Hur länge då? Enligt vilka underliggande beräkningar då?
  Vad ska prioriteras? Om vi startar på Måndag nästa vecka vilket är det första konkreta steget mot vad? Hur fungerar det? Hur mäter vi resultaten ? vad är de alternativa handlingsplanerna eller nu fungerande styrmekanismer? Vad kostar det och exakt vad får vi ut för pengarna? En detaljerad konkret handlingsplan tack!! Istället för detta förbannade fluuuuuuuuuuum!
  De här typerna som håller på och driver denna gröna religion kan aldrig någonsin varit ansvariga för någon annan organisation än en som lever på att tigga pengar, utan att behöva leverera vare sig mätbar nytta eller konkreta resultat. Det märks så tydligt. Det är alltid någon annan som ska offra sig och betala notan.
  Börja gärna med det enda som kan uttryckas konkret .. dvs utfiskningen. Hur ser problemet ut? Vilka länder är det som äter och fiskar för mycket? Hur för mycket då? Hur vet vi vad som är ”lagom”? Är det kvotsystemet som inte fungerar? Varför då?
  Kan ni räkna upp balanserna mellan de länder som tagit sig ur fattigdom och svält genom ”fördelningpolitik” och de som tagit sig ur genom handel och egen utveckling? Var hamnar Zimbabve kontra Tanzania i dessa grupper? Vem är det som bestämmer om det ska bli demokrati i ett land? Kan det bestämmas av någon annan än folket som lever i det?
  Om dessa profeter kom med utvecklingsplaner och förslag till strategier för ett företag skulle de kastas ut efter en inledande kvart. Det är så totalt djävla plan substans och innehållslöst så man baxnar. En lustig iakttagelse är att allt det de säger eftersträva försiggår redan helt naturligt och inte fan fanns tex shale-gas med i deras utgångspunkter och inte definitivt heller LENR eller Thoriumteknik och med alla säkerhet inte heller andra nya tekniker för att framställa energi som nu bara finns som tankeembryon i något huvud någonstans i världen. Medan de har ältat sina misantropiska doktriner har den fria utvecklingen redan genom sin naturliga nyfikenhet löst mer av de problem de trodde att politikerna istället skulle kunna lösa genom att ”skriva på konvolut”.
  Vi måste kasta ut dessa gamla irrationellt ruttna tankemonster som inte leder någon annanstans än bakåt och fel. De är så hissnande inkompetenta och verklighetsfrånvända så man vet inte om man ska skratta eller gråta.
  Men det är så fiiiiiiiiiiiiiint att kläcka ur sig dessa dysfunktionella idiotier.
   
  PS Är det ingen som noterat att jag stavar bättre än tidigare?

 14. Peter Stilbs

  Lena – det är bra om man verkligen studerar kemikaliers påverkan. Tyvärr är detta dock ett lika besvärligt område som ”klimatet”, och kan lätt vrängas till att detektera kemikalier i naturen/organismer. Att detektera kan man ofta göra  ner till ”absurt” låga nivåer – sen ska man inte falla för frestelsen att likställa det med en påverkan.
  Med dagens analysmetoder kan man ”hitta vad som helst i vad som helst” – frågan är vad nu detta betyder. Det var på sådana grunder filmen Underkastelsen som kom för ett par år sedan kritiserades.
  Betänk att läkemedelsbolagen får ägna något decennium av tester innan ett nytt läkemedel släpps – så får man kanske perspektiv på saken. 
  Och under åren har det varit otaliga diskussioner om en viss persons cancer har berott på det eller det. Det är extremt svårt att göra sådana bedömningar. 
  Ett undantag var effekter av vinylklorid (som används för att göra PVC-plast) – som ger en ovanlig form av cancer – var det i levern(?) och gällde det Rönnskärsverken(?)
  Häromdagen dök förresten miljökemisten vid SU upp igen, hon med acrylamidlarmet för ca 10 år sedan. Nu i SvD. Inte ett ord om hur många säckar chips eller pommes frites man måste äta för att få en ”påverkan” – mer än att bli tjock och dö av annat …
  Nej – man hoppas att dessa undersökningar verkligen blir seriösa.

 15. Slabadang

  Peter S!
  Jag håller med dig fullt ut. Inom ”miljö folkhälsa” så är det en sån kakkafonisk bladning av olika ”studier” med en enorm skillnad i kvalitet som tyvärr inte är kopplat till vilket genomslag och betydelse de får. Här finns enormt stora kvalitetsproblem att ta tag i och jag menar att med vana i att kritiskt granska dessa olika ”rapporter” och studier från ett opartisk utgångspunkt kan förbättra kvaliten avsevärt. Man ser återkommande de mest amatörmässiga metoder och för långt dragna slutsatser i enmasse. Ett bra föredrag om vilka risker till sammanblandning av orsak och verkan som föreligger är detta från TED.
   
  http://www.ted.com/talks/ben_goldacre_what_doctors_don_t_know_about_the_drugs_they_prescribe.html

 16. Slabadang

  Peter S!
   
  Här har du en ännu bättre föredrag av Ben Goldrace fighting bad science:
  http://www.ted.com/talks/ben_goldacre_battling_bad_science.html

 17. Slabadang

  Sorry Goldacre ska det vara!

 18. Slabadang

  Ett effektivt motmedel mot skitvetenskap!
   
  WUWT sågar sönder och samman artikeln i Nature geoscience om rekontruktionen av Antarktis tempereatur på ett dyngn!
  http://wattsupwiththat.com/2012/12/27/antarctic-warming-courtesy-of-mr-fix-it/#more-76367

 19. Staffan

  Termometern  vid väggen säger +1,1º.  SMHI i utkanten av sta’n säger -0,2º.   Men det är klart under noll här, och glashalt – is 100%  – på vår väg.  Hade tänkt gå (motion) runt området, men det är knappast möjligt.  Har inga broddar till skorna…  (Norrköping-Smedby)

 20. Holmfrid

  #11  Staffan,  vad bra att Kerry tänkt till – USA kan då fortsätta med gasen ,ersätta kolet med kärnkraft och köra mera bensinsnålt!!
   
  #14  att kemikalier nyttjats obegåvat är ju känt – dioxin i fet fisk bl a (kanske beroende på sopförbränning med plast i soporna)?.  För övrigt rekommenderar jag dagens artikel i Newsmill av Lars Bern om bluffen med maten – fullt i klass med klimatbluffen (läs f ö artikeln av ett 20-tal forskare i ämnet i DN).  Det är märkligt nog samma typ av ”miljötänkare” som agerar hela tiden.

 21. Slabadang

  Holmfrid!
   
  Kan du inte kopiera in texten från Newsmill så man slipper gynna dem med trafik? 🙂 jag tycker det är roligt att veta att artikelförfattarna nu på Newsmill bättre borde skaffa sig ett konferensrum och snacka direkt med varandra för publiken har ändå stuckit! Newsmill har kraschat i trafik och läsar man 100 mest besökta sidor så öppnar sig en annan värld än vad vi kanske tänker oss.

 22. Slabadang

  Lars Berns artrikel är guld värd och ett viktigt inlägg om våra myndigheters dysfunktionalitet och kontraproduktiva effekter.
   
  PS Newsmills trafik har verkligen kraschat:
  .http://www.alexa.com/siteinfo/newsmill.se#
   

 23. Staffan

  Holmfrid_#20:  Obama-regimen har bromsat fracking-vågen (stängt federal mark),  han stoppade oljeborrandet i Gulfen (efter BP-branden);  har förbjudit bygget av Keystone XL Pipeline från Canada ner till Gulfen (Houston, TX) o.s.v.
  .  Stoppet för ledningen berodde på att Obama sade sig vilja skydda Sand Hills i Nebraska;  gräsbevuxna sandkullar som täcker över 25% av delstaten…
  .  Fast det är möjligt att Mr O ändrat sig.  I mars tillät han att man skulle börja bygga sydligaste delen;  från Cushing, OK ned mot Houston…  Och nu lär drillandet i Gulfen komma igång igen.  Vad betyder det om man är ekovän, i fall man förlorar valet?
  .  Bensinsnålt?  Sett bilder på Mr O:s bilar?   Eller denna Youtube (1:51) om bilen han ville sälja?
  http://www.youtube.com/watch?v=s7XSoWv6p1E
  .  Fast en miljon dollar tyckte t.o.m. hans beundrare var lite för mycket.

 24. Staffan

  När presidenten reser utanför DC brukar hans bil-flottilj (motorcade) bestå av 45 bilar.  Hans egen limousine sköts av Secret Service, övriga av White House Military Office.
  Presidenten använder ofta sin Chevrolet Suburban, med vapensköld på sidorna.
  (Vad man kallar Suburban har tillverkats sedan 1934.  Jag hittar tyvärr ingen siffra på bensin-förbrukningen idag.)  [Wikipedia:  Chevrolet Suburban]

 25. Håkan Sjögren

  Skogsmannen # 4 : Visst går det åt helsefyr. ”A lla ska med” ( gammal s-slogan fråt tidigare valrörelse.) Mvh, Håkan.

 26. Håkan Sjögren

  Istvàn # 10 : ”Nu var det ju inte bättre förr, men det är sämre nu”  (okänd tänkare) Mvh, Håkan.

 27. Labbibia

  Staffan # 3 och Slabadang # 17
  Åkte buss till jobbet idag och fiskade upp en gratistidning på hållplatsen, närmare bestämt tidningen Metro.
  Tidningen brukar vara rena MP-propagandaorganent, men döm om min förvåning! Här var en kolumnist som insett att det ofta överdrivs alldeles groteskt när det gäller miljölarm.  Johan Norberg heter journalisten/ kolumnisten, och OBS det här fanns faktiskt att läsa i dagens METRO. Det är lite av en sensation….
  Norberg tar upp precis det ni båda skriver om ovan:
  …..”Vissa tjänar på att överdramatisera. Över ett helt uppslag i Svenska Dagbladet beklagades nyligen att larmen om akrylamid i bl a chipsen inte hade lett till minskande halter. Visserligen tyckte inte ens forskarna själva att riskerna är stora. ”Modesta eller små” sa en i artikeln, ”mycket liten även om man är högkonsument”, sa en annan. Men det var tydligen ändå viktigt att slåss mot denna minimala risk, för ”vi har ambition att skydda folk från risker som är betydligt lägre”.
  V i måste alltså bekämpa försumbara risker för att inte underminera en dyrbar hälsobyråkrati som bekämpar ännu mer försumbara risker. I artikeln citeras en forskare som också tycker att riskerna är små: ”Samtidigt, gör man inget åt akrylamid, vad ska man då göra åt exponeringar för kemiska ämnen där riskerna kanske är mycket mindre?”. Tja, vad sägs om ingenting?”……
  http://www.metro.se/kolumner/2012-blev-ickehandelsens-ar/EVHllz!mncro4VXbwDWM/

 28. Slabadang

  Labbibia!
  Nä precis!! Hur mycket vattentramp skall vi tillåta våra myndigheter syssla med bara för deras egen syns skull? Ta socialstyrelsen … en tillsatt haverikommission för deras folksjukdomsframkallande råd vore ett anständighetens initiativ. VEM LITAR PÅ DERAS RÅD IDAG? Varför då i så fall?

 29. Slabadang

  Lisa Jackson chef USAs naturvårdverk avgår
   
  men inte kan det väl ha att göra ,med att hennes alter alias för att undgå FOIA e mailkonton undersöks ? Gröna NYT smsörar …
  http://www.nytimes.com/2012/12/28/science/earth/lisa-p-jackson-of-epa-to-step-down.html?hp&_r=0

 30. Labbibia

  Slabadang # 28
   
  Från mitt ”mannen på gatan”-perspektiv, verkar det som om alla dessa statliga verk och myndigheter numera är en del av arbetsmarknadspolitiken. Eftersom varenda käft numera vill läsa på högskola, och det för övrigt verkar vara krav på högskoleutbildning för i stort sett alla jobb, så är det här vi hamnar tillslut. En massa medelmåttsstrebrar med för mycket utbildning och för lite vett i skallen, som ska skriva normalintelligenta människor på näsan hur de ska leva sina liv….
   
  Hujeda!
   
   

 31. Slabadang

  På UI har de valt fel saga!
  http://uppsalainitiativet.blogspot.se/2012/12/petter-och-vargarna.html#comment-form
  Lars karlsson tillämpar AI igen. 🙂
  Han glömde sagorna om milleniebuggen,galna kosjukan, den stora skogsdöden, säldöden, äggskalsförtunningen hos roivfåglar, och P Erlichs varningar för det framtida priset på råvaror samt det lyckade Aprilskämtet om nylonstrumpan över TVn som omvandlade svartvit TV till färg! Krösamaja och kometen som bevis på hur falsk bekräftelse fungerar rent mentalt på troende. De har inget kvar mer än tron att hålla sig till de förledda  klimathotsfrälsta.

 32. Slabadang

  Labbibia!
  Det blir rent kränkande när man med rent bondförnuft kan mer än de som utsett sig till experter och rådgivare över en. Vi har ett grundlagsproblem som gör att det fortsätter allt snabbare åt fel håll. Myndigheterna hållera på att erodera sitt existensberättigande och att de själva kan fly och bestämma villkoren över hur kritiken av dem skall hanteras är en makt vi likt fråb PS måste plocka bort från dem. De har mer och mer utvecklats till fåmansbolag med egenintresset främst.

 33. Jag tror ändå att vi måste inse att många klimatfobiker mår rejält dåligt, det måste vara ett helvete att leva med undergången hängande över sig,desperation och ångest.De få som tjänar på deras mentala misär vet ju själva att det blott är en födkrok. Jag skall imorgon kolla upp om min kommun har några klimatbyråkrater,eländet måste botas vid roten, Holmberg och Rockström måste bli hövdingar utan indianer.

 34. Labbibia #30:-)
  Som man säger. Vanligt sunt förnuft är inte alls så vanligt längre.

 35. Det vore intressant att få se en graf på hur många procent av befolkning som är direkt (statligt, kommunalt, landsting anställda) får sin försörjning.  Och en annan graf på hur många indirekt via bidrag och konsultarvoden. Med start från tex 1950.

 36. Labbibia

  Ingvar E # 35
   
  Skulle du bli förvånad om grafen ifråga skulle bli rätt lik en Hockeyklubba? 😀

 37. Labbibia #36
  Näe 🙂

 38. Edor

  L. #30 J..gt bra!

 39. Micke Johnsson

  #13 Slabadang!
  Jo jag har märkt din förbättring! Google? 🙂

 40. Staffan

  Labbibia_#27:  Johan Norberg finns på Metro sedan länge.  Född 1973 var han anarkist i gymnasiet, redaktör för ”Nyliberalen” 1993-97,  låg bakom svartklubben Tritnaha som skulle protestera mot de restriktiva utskänkningsreglerna, osv.  Svensk liberal ut i fingerspetsarna…
  .  Hans Expressen-artikel om USA:s finanskris 1 okt 2008 är i princip bra.  Men det var inte 1995 utan 1999 som Clinton [nämns ej] tvingade Fannie och Freddie att ge lån till osäkra låntagare.  T.o.m. NY Times insåg riskerna.  (Expressen-rubriken ”Tack och lov att Bush fick nobben” är mycket dåligt vald.  Bush hade försökt få stopp på Fannie & Freddie’s farliga utlåning!)
  .  Men 2009 kom Norbergs bok ”En perfekt storm: Hur staten, kapitalet och du och jag sänkte världsekonomin”.   Det var få här som insåg hur farlig ekonomi-krisen var.  Det är få murvlar ännu idag som begripit vad som händer.
  .  Så Norberg bör man nog läsa.  Med kritiska ögon.

 41. Labbibia

  Hans H # 33
   
  Med största sannolikhet har din kommun åtminstone EN klimatbyråkrat. Staten lär ha satsat (om jag inte minns fel) 249 miljoner kr, för att varje kommun ska få ha en egen klimatbyråkrat åtminstone i två år.
   
  Staffan# 40
  Tyckte väl att det ringde en klocka när jag läste hans namn. Men det spelar ju egentligen ingen roll vem han är, det är vad han SÄGER som betyder något. och i just det här fallet har han ju onekligen en poäng. Eller hur?

 42. Labbibia

  Hans H # 33 (igen)
  Ber om ursäkt. 280 miljoner ska det vara….De kallas ”klimatrådgivare”…(herregud!) 🙁
  http://www.dn.se/nyheter/politik/stod-till-klimatradgivning-forlangs

 43. Tackar L…jag skall korsfä..förlåt..korsförhöra den skyldige i kommunen..återkommer med resultat 🙂

 44. Ahh..efter lite letande hittade jag Peggy som är klimatrådgivare för 3 kommuner och hon ger lite råd om statliga bidrag man kan söka..men vad som glädjer mig är att hon hänvisar till denna informativa sida för mer info..jag gillar innehållet 🙂 http://www.radgivningvast.se/om-oss/vart-uppdrag

 45. Staffan

  ”Räkna med kallare somrar”!  Upphettsningen (CAGW…) får isarna att smälta i Arktis, och resultatet blir att ”vår nordiska klimat blir kallare”.  NT har varit på Färöarna.  ”Alla har märkt av förändringarna … De kalla vindarna från norr har plågat öriket hela sommaren.”
  Ack ja.  Läs mer i torsdagens NT.
  http://www.nt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=8191868

 46. Pelle L

  Hans H #44
   
  Roligt att du tycker om sidan!
  Men vad har det här med klimat och energi att göra:
  ”Eldingssäsongen är här – mät radonhalten”
  Och visst, de stavar rätt sedan i texten.
   
  Men är det inte bara gammal skåpmat som alla känner till annars?
   
  Och är det värt hundratals miljoner egentligen, eller är det mest sysselsättningsterapi?
   
  Ungefär som den obligatoriska ”energideklarationen” som vi tvingas betala för när vi säljer hus.
  Slutsatsen är alltid: Isolera vinden och skaffa värmepump.
   
   
  Lösningen följer alltid den Svenska modellen: Vi tvingas betala för eländet vare sig vi vill ha/behöver det eller inte.
  Hur vore det med lite medborgerlig frihet?

 47. Staffan

  Är ni i Orlando, Florida vecka 3 borde ni lyssna på Dr. Michael E. Mann, i Valencia College.  17 mars.  (Dr Mann, by the way, är Nobel-pristagare, om ni inte visste det förut.  Fredspriset.)
  –  Han kommer då att tala om sin senaste bok ”The Hockey Stick and the Climate Wars”.  (Den kom i mars 2012.  Kostar $19:11 på Amazon.)
  –  ”Den briljante och modige klimatologen Michael Mann vet hur det är att giftigt attackeras av de välfinansierade klimatförnekarna, och hur väsentligt det är att slå tillbaka”.  Så säger Paul Ehrlich där.
  .  (Ehrlich – ja, det är han som slog fast att det bara är 10% chans för oss att slippa en civilisations-kollaps.  Vi är för många… Var det i alla fall 1969 när ’The Population Bomb’ kom:  ”På 70-talet kommer hundratals miljoner människor svälta ihjäl…”)
  .  Så hör nu på Dr Mann i Orlando!  (Klicka gärna på affischen på sajten.)
  http://events.valenciacollege.edu/event/dr_michael_e_mann#.UNyzGXct_s8

 48. Staffan

  17 januari 2013, förstås…

 49. Staffan #40
  Johan Norberg ä en klok person. Uppskattas mer utomlands. Ingen blir profet i sitt eget land.  Eller hur det nu formulerades.

 50. Peter F

  Där står dom i minus 40 till 50 grader, miljontals pingviner. Det tar 2 veckor för dom att hämta mat till sina barn,, som klumpar ihop sig i den stränga kylan. Jag fick en syn ikväll när jag såg filmen på TV,,,,,,,ska vi inte skicka Al Gore, Rockan, Wijke , bojan och Pälle, m fl tusentals AGWare  att tillbringa en tid med pingvinerna ? Progammet var befriat från Klimatgalenskaper och handlade om djurens 1a levnadsår i polarområdena,,,tack

 51. Pelle L

  Hehehe, Manns föredrag ges alltså på
  Performing Arts Center
   
  Han betraktas alltså som en stå-upp artist  🙂

 52. Staffan

  RealClearPolitics.com listar: ”2012: Global warming become reality”.  Vänsterbladet Salon’s artikel från AP.  ”Rekord-smältning av Arktisk havs-is. Rekordartad värme och torka.  New York under vatten.  Tror du nu?  På klimatförändringen?”
  –  Det ”positiva” med artiklar som dessa har för mig varit att jag förlorat tilltron till media.  Ren lögn är inte så vanlig — men helhetssynen är osann.  Och det är på sätt och vis farligare.
  http://www.salon.com/2012/12/26/2012_global_warming_became_reality/
  På 1850-talet [för att ta ett nytt exempel] var juli-temperaturen vid Observatoriet i Uppsala 17,5º i snitt (beräknat från dygsmedeltalen).  Minimum 15,4º år 1856,  maximum 20,4º år 1855.
  –  Och på 2000-talet (10 år) var snittet 17,8º.  Minimum 15,4º år 2000,  maximum 19,9º år 2003…

 53. Pelle …sidan är strålande för under rubriken Vårt Uppdrag som jag länkade till finns ingenting, den är tom, inget uppdrag för klimatansvariga i Västra regionen alltså…kan det bli bättre 🙂

 54. Jan

  Lite OT Riskanalys
  Det finns ett klassiskt exempel på riskanalys. Sant eller osant vet jag inte, men resonemanget är intressant.
  När man sköt upp raketer från Esrange så flög man ut med helikopter de som riskerade att få nedfallna sonden i skallen och bli dödade eller skadade.
  Lite statistiska beräkningar visade dock att risken för de som befann sig inom riskområdet var betydligt lägre att bli dödad av de nedfallna sonderna om de stannade kvar än att bli dödad i en helikopterolycka från riskområdet. Men hade man låtit folk stannat kvar och någon hade blivit dödad även om sannolikheten var otroligt liten hade ansvariga varit oansvariga och fått stå till svars för att personer dödas. Hade personen däremot omkommit i en helikopterolycka från riskområdet hade ansvariga gjort vad de kunde, men olyckor kan alltid hända och det kunde man inte belasta de som var ansvariga för säkerheten runt uppskjutningen av sonderna..
   

 55. Pelle L

  Hans H
   
  Jaa du tänker så 😉
   
  Det lyckades inte tränga in i min lilla skalle att det var ett avsiktligt ”fel”.
   
  Men är du inte rädd för vad ett gäng ”klimatansvariga” utan uppdrag kan hitta på för att få tiden att gå?
   
  Känns lite som en Pandoras ask…

 56. Peter F

  Staffan #45
  Här har Du Juslins hela klimatresa bekostad av Nordiska Rådet. Bedrövligt dåliga reportage helt enkelt. http://www.vk.se/tag/klimatresan

 57. Tage Andersson

  Juslin är chanslös mot Johan Rockström. I TV4s morgonsoffa meddelade agronomen Rockström att jorden blir självuppvärmande, att stormarna blir värre och att orkanen Sandy varit omöjlig om jorden inte blivit en grad varmare. Plus mycket mer framför de gapande och sensationshungriga intervjuarna.

 58. Peter F

  Tage
  Juslin är Bogi Hansens lärjunge. Hela ”klimatresan” hittar Du ovan. Jag tryckte in kommentarer hela tiden det mesta kom aldrig in. Det finns ofantligt med rena sakfel i Juslins reportage.

 59. tty

  Staffan #19
  ”Termometern  vid väggen säger +1,1º.  SMHI i utkanten av sta’n säger -0,2º.”
  Det blir snart varmare i Norrköping. Ett köpcentrum med stor asfalterad parkering är under byggnad alldeles intill (och i lovart om) SMHI:s mätstation. Jag hörde av en bekant på SMHI att det nu har gått upp för dem att de nog bör flytta mätstationen, vilket naturligtvis är alldeles för sent.  

 60. tty

  Slabadang #31
   
  ”Han glömde sagorna om ….. äggskalsförtunningen hos roivfåglar,”
   
  Det var minsann ingen saga. Jag vet för jag var med själv när det begav sig.  Alla miljöproblem är tyvärr inte påhittade.

 61. Slabadang

  tty! Se där!!
  Vet du storyn bakom ”förtunningen?”
   

 62. Slabadang

  Det var DDT och ”dioxiner” som var boven va? 🙂
  http://www.ted.com/talks/ben_goldacre_battling_bad_science.html

 63. tty

  Vet du storyn bakom ”förtunningen?”
  Nej, men jag såg resultaten av den. Och det var minsann ingen ”story” att nästan vartenda havsörns- och pilgrimsfalkpar i Sverige var de facto sterila.
   

 64. István

  Peter # 50
  The Worldwide Campaign To Knit Sweaters For Penguins
  Kanske borde vi aktivera oss i kampanjen?

 65. tty

  Slabadang #62
  Dioxin spelade knappast någon roll, åtminstone i Sverige. DDE och organiska kvicksilverföreningar var viktigast. Det sistnämnda var något av en svensk specialitet p g a en exceptionellt vårdslös hantering av kvicksilverbetat utsäde i det svenska jordbruket.
   

 66. Slabadang

  Jag ska dra en annan förklaring för dig!
  Jag passar frågan om ”sterilitet” vad våra svenska ornitologer uppmärksammade var en nedgång i rovfågelbeståndet vilket ledde till befogad oro. Ryggmärgsreaktionen är naturligtvis att leta under stenen ”miljögifter” omedelbart och tänka sig så fann de spår av de ämnen vi lämnat efter oss men i mycket låga doser. Det var ju ändå ett helt logiskt troligt samband!?
  De som har längsta erfarenheten av uppfödning av rovfåglar är falconerarna allt sedan 1200 talet. Vad man förväxlat var vanlig kalciumbrist vilket inte är ovanligt hos fåglar framför allt för sådana som tagit nytt revir i kalciumfattiga områden. På Gotland har vi haft de stabilaste stammarna mycket kalcium och för Europeiska boplundrare var färjan ett hot. Idag har man så där lite snyggt formulerat orsakerna till äggskalsförtunningen så här  utan att ange storleksordningen mellan de olika orsakerna :
  äggskalsförtunning, defekt som kan drabba fågelägg och som antingen är en direkt följd av att olika miljögifter lagras upp i kroppen hos vuxna fåglar och stör äggskalsbildningen eller en följd av kalciumbrist i fåglarnas miljö, varvid tillräcklig mängd kalcium saknas för att ett normaltjockt äggskal skall bildas
  http://www.ne.se/%C3%A4ggskalsf%C3%B6rtunning
  Frid och fröjd? Nä!! För det visade sig att många falkonerare som ägnade sig åt uppfödning hade upp till 5ggr högre halter av både DDT och dioxiner i sina bestånd men eftersom de av hävd alltid säkerställer att födan är tillräckligt kalkrik så hade de inga problem med ”förtunning” trots högre halter av miljögifter. Rapporten/Studien försvann nånstans i WWFs källarvalv. 🙂
   
  OBS med det inte sagt att vi ska strö miljögifter runt oss.!
   
  Din boll!!
   

 67. Slabadang

  tty!
  En hypotes om varför rovfåglarna hade det tufft. (Kul om L Jonsson blandar sig i)
  Vid hälsingekusten bodde en jägmästare som hade ”örnkoll” på sina örnpar allt sedan 1954 från Sundsvall ner till Gävle. Han hävdade att den vanligaste orsaken till att rovfåglarna misslyckades med ruvningen var den massiva ökningen av trakasserande mås och trut 60-70 tal och han sköt så många han hann med. ( Rena slakten faktisk fram med brödbitarna och sen pumphagel rätt in i flocken).
  Nu ser man knappt en mås i skärgårn och det har varit oroande tunt med Ejder två somrar.

 68. Gunnar Strandell

  Tack till Slabadang och Hans H som gett mig dagens första leende!
   
  Slabadang #13
  ”Om dessa profeter kom med utvecklingsplaner och förslag till strategier för ett företag skulle de kastas ut efter en inledande kvart. ”
  Hans H #44
  Får kontakt med klimatrådgivare Peggy som ger en länk till sitt uppdrag:
  http://www.radgivningvast.se/om-oss/vart-uppdrag
   
  Det påstås ibland att Slabadang överdriver, men i det här fallet tror jag inte att uppdragsbeskrivningen hade klarat sig i femton minuter.  😀

 69. Gunbo

  Slabadang #66,
   
  Men hur förklarar du då att rovfågelsbestånden var mycket större innan utsläppen av miljögifterna, även i kalkfattiga områden. Och varför har rovfåglarna, speciellt havsörn, mångdubblats sedan gifterna förbjöds och man började utfodra dem under vintern med giftfri föda (griskroppar)?

 70. Pelle L

  Gunbo #69
   
  Vi stödutfodrar en massa djur under vintern, både däggdjur och fåglar.
   
   Du kan inte föreställa dig att matningen påverkar deras hälsoläge och överlevnadsmöjligheter i sig?

 71. Gunbo

  Pelle L #70,
  ”Du kan inte föreställa dig att matningen påverkar deras hälsoläge och överlevnadsmöjligheter i sig?”
   
  Visst gör det det! Men samtidigt har mängderna gifter i rovfåglarna minskat drastiskt.

 72. tty

  Slabadang #66
  ”Jag passar frågan om ”sterilitet” vad våra svenska ornitologer uppmärksammade var en nedgång i rovfågelbeståndet vilket ledde till befogad oro. ”
  Nej, vad vi (jag bl a) uppmärksammade var att (1) äggen hade så tunna skal att de oftast krossades under ruvningen och (2) ungarna oftast dog i ett tidigt stadium om äggen faktiskt kläcktes.
  Den minskade äggskalstjockleken kunde beläggas genom jämförelse med äldre insamlade ägg av samma arter. Numera är skaltjockleken åter normal, åtminstone i stort sett.
  Och att havsörna skulle ha hetsats ihjäl av trutar…. Visst måsar mobbar hvsörnar. Och varför gör de det? Jo för att havsörnar äter måsar.
  Och hur har du tänkt dig att en rovfågel skulle kunna drabbas av kalciumbrist? Kalciumfria djur har ännu inte uppfunnits.
  När det gällde kvicksilvret var det ännu enklare – man (bl a jag) hittade regelbundet döende fåglar med karaktäristiska neurologiska skador (darrningar, förlamning) i samband med vårsådden, då lantbrukarna strödde betat utsäde omkring sig.
   

 73. Gunnar Strandell

  tty #72
  Jag noterar att du kursiverar rov i rovfågel. Men jag fått uppfattningen att havsörnen till stor del är asätare.
   
  De bilder och filmklipp man brukar se av havsörnar som tar levande gäddor inskränker sig till ett par veckor strax efter islossningen då gäddorna leker på grunt vatten.
   
  Som asätare drabbades naturligtvis havsörnarna hårt av att ta för sig av de fåglar som dött av metylkvicksilverförgiftning. 

 74. Slabadang

  Gunbo!
   
  Det är det som är frågan! Vad gäller kvicksilverbetning så var det säkert en faktor.
  Kombinationer av virus boplundring kalkbrist kvicksiverbetning mås o trut ja inte vet jag och inte någon annan heller i vilken usträckning alla faktorerna påverkade nedgången.
  Min poäng är att man alldeles för ofta INTE går till botten med att säkerställa samband orsak/verkan och ofta så blir det istället ett motstånd till att fortsätta granska och utreda andra hypoteser när man väl börjat agera efter ett första. Man börjar försvara sina positioner och ju mer styv i korken och definitiv man varit vid första analys ju mer försvåras uppföljning och fördjupning. Klimathotandet är vare sig det första eller sista exemplet på detta och det är mycket slack runt förklaringarna om rovfåglarnas nedgång.
  Enzymet karbanhydras i skalkörteln är viktig för tillförseln av karbonat för äggbildningen. Körteln kan i sin tur påverkas av en mängd faktorer hormoner, gifter,infektioner, irritationer. Alla som föder upp fåglar har svårt att förklara varför i princip alla fågelarter levererar ägg med tunnt skal ibland eller frekvent. För de med höns är det ett återkommande mysterie och debatt om vad orsakerna beror.
  tty en kompletterande  fråga om kalkbristen är ju vad som kan påverka  fåglarnas förmåga att lagra den och tillgodogöra sig den.