En bild säger mer än tusen ord

Skärmavbild 2014-04-25 kl. 9.27.12 AM
När jag häromveckan letade efter en uppdatering av en programvara hamnade jag på Apple´s hemsida och kikade in på deras flik Apple and the environment och möttes av en bild med ett hav av solpaneler med texten ”We want to leave the world better than we found it – Learn more about Apple and the environment”. Jag är inte emot solpaneler och är en trogen Apple-användare, men reagerade genast på bilden som närmast skrämmande i sin monotoni av solpaneler. Min första fråga var, vad fanns på denna plats innan den konverterades till en solenergianläggning. Min fantasi sattes igång och jag letade efter att motiv att ersätta alla dessa solpaneler med. Om Apple avser att lämna efter sig en värld lik denna kommer jag inte anse att den var bättre än förr. Kanske är det ett nedlagt flygfält i Tyskland, eller ett gammalt sandtag, vad vet jag, eller enbart ett fotomontage. Jag såg i alla fall framför mig ett fält, en gräsmark eller ett odlat fält. Gamla flygfält eller grustag kan ofta vara intressanta miljöer för diverse örter och fåglar. Efter att ha letat efter något som i ljus kunde ha stämt in hittade jag ett fält av blommande raps. Ett naturens egen kraftanläggning som med hjälp av solen och koldioxiden skapade vegetabilisk olja, företrädesvis för matkonsumtion. Så jag skapade en egen  bild av hur världen kunde se bättre ut med utgångspunkt från skärmbilden från Apple´s hemsida. En bild kan ju säga mer än tusen ord. Bägge bilderna har rensats från menyer och annat från skärmbilden. Observera den lilla ändringen i undertexten på bilden.
Before and after
solpanelergoogleskuren
solpanelskuren-1
Uttalandet om att Apple vill lämna efter sig en värld som är bättre än förut kommer från Tim Cook som är VD för Apple. Han har engagerat sig i klimatfrågan och vill placera Apple på rätt sida om den moraliska skiljelinjen mellan onda och goda. Jag vet inte om ni läsare har uppleft samma absurda situation som jag när telefonabonnemanget går ut. Företaget som säljer abonnemang erbjuder mig en ny modell av Iphone till ett pris betydligt billigare per månad än det förra. Jag har med andra ord betalt för mycket tidigare. När jag frågar hur mycket billigare det blir om jag behåller den gamla och väl fungerande så blir svaret att det blir dyrare. Det känns som det är omöjligt att inte hela tiden ersätta den gamla Iphonen med en ny modell.
Apple investerar i förnyelsebar energi och säger på filmen, vars introbild är den som visas ovan, att deras produktion skall göras med hjälp av sol och vindkraft. Antagligen skulle resurshushållningen mest gynnas av att man kunde använda samma telefon mer än tre år. Hans uttalande skall ses som ett engagemang för att minska utsläppen av CO2. Företaget investerar i förnyelsebar energi, och satsar på att deras produktion skall ske med 100% förnyelsebar energi, och ser det som en långsiktig investering. På Apples årliga aktieträff ställdes en fråga från den konservativa organisationen NCPPR huruvida inte Apple enbart skulle investera i vad de ansåg vara lönsamt och om hur mycket investeringarna i grön energi påverkade resultatet. Detta föranledde Cook att bli riktigt arg och anmodade NCRRP att sälja sina Apple aktier om de inte sympatiserade med företagets ambitioner, se här och här
Jag är ingen vän av NCPPR, och mina egna åsikter ligger i de flesta frågor närmare de amerikanska demokraternas än republikanerna, och gillar att Apple vill ta ett större ansvar för miljön. De har dock sorgligt nog köpt hela klimatpaketet och vi kan inte förvänta oss att de skall ha en egen linje i den frågan. Alla som säljer varor och tjänster vill ju vara gröna idag, oavsett om de förstått själva frågan eller inte. Själva iden om att ett företag i längden tjänar på att ha ett miljö- och etik-tänk kan jag köpa. Just i denna fråga känns det dock som att de gått vilse i fel skog. Ett annat företag som tycks använda sig av en enkelspårig sökmotor är Google. De har blivit en stor stöttepelare för vindkraft, 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Janne

  Med Al Gore i styrelsen och Lisa Jackson, tidigare chef för EPA, så har de en tyngd åt alarmism från början.

 2. Janne, det är ju så det fungerar. Om man vill skapa en grön image sätter man namnkunniga gröna politiker i styrelsen, betalar bra, och skapar en bild av att företaget gör saker som förbättrar miljön.

 3. Peter Stilbs

  Tack Lars – ja Din bild är MYCKET bättre. Konstigt detta med Cook. Men det visar väl hur lite folk i allmänhet begriper av saken, och vilka konstiga idéer de fått via media.

 4. Thomas P

  Alternative bilder på ”Före”:
  http://jasonjackmiller.blogspot.se/2012/07/mountaintop-removal.html
  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Pumpjacks.JPG
  Eller tror Lars att vi inte använder energi om inte Apple bygger solkraftverk?
  Sen tycker jag att om Lars nu skulle romantisera naturen kunde han hittat något bättre än en monokultur. Vad sägs om något sådant här:
  http://www.travelization.net/wp-content/uploads/2012/06/colorado-flowers-meadow-wallpapers-t.jpg

 5. Röda Stjärnan

  Lars:
  Teckna alltid abonnemang för sig och köp telefon vid sidan om. Lönar sig alltid då man då får bäst abonnemang samt kan byta telefon när man vill. När telefon är inbakat innebär det bara att månadsavgiften är höjd för att betala av telefonen. Brukar bli en dyrare telefon i slutändan än att köpa den kontant.

 6. Labbibia

  Helt enkelt lysande!
  Tack Lars.

 7. Mats G

  Man kanske inte skall misstro alla företag. Men generellt så är en grön miljöprofil en del i marknadsföringen. Inget annat. Jag litar inte på sådana saker utan försöker se vad de verkligen jobbar för eller har gjort konkret tidigare.
  Tidigare var företagen en del av samhället. Många vill delta i samhällsbygget. Jag är inte lika säker att så är fallet idag.
  Jag irriterar mig allra extra av alla dessa märkningar på våra livsmedel. Som jag ser det är det omvända extrapriser. Är de märkta är de dyrare.
  Hmm, om vi skall fundera lite över det. Är det så att i alla fall så blir kostnaderna högre om man gör något som de bakom märkningarna tycker man skall göra.
  Mitt svar är ett rungande Nej. Märkningarna är en del av marknadsföringen. De kan sälja i stort samma vara för mer pengar.
  Det var ett tag sedan producenterna förstod sig på kundmakt och började använda det som försäljningsargument. Och det fungerar bra. Vi sväljer det med hull och hår. Jag vet att det kan låta cyniskt. Ni som tycker det. Välkommen till verkligheten.

 8. pekke

  En typisk Titta- vad – duktiga – vi – är – på – klimat- miljö – policy som företag gärna vill förmedla.
  Praktiskt taget alla elektronikkomponenter tillverkas i dag i Asien.
  Apples produkter tillverkas och monteras i Asien, man skall ta hem en del montering till USA för att visa sig patriotiska, men komponenterna kommer ändå från Asien.
  Jag tror inte fabrikerna i Asien drivs av sol och vind !
  Blir det som i Spanien där man först drog in subventionerna ( 4 x elpriset ), skattefördelar drogs in och man t.o.m. la på en produktionsskatt, så kommer inget företag utanför energibranschen ta i sol och vind hur miljö/klimat-vänligt det än är.

 9. Thomas P
  Kolbrytning på bergstoppar är en styggelse, därför är det väl bra med fracking som kanske kan bryta denna förbannelse i USA. jag är inte för kol utan för kärnkraft. jag antar att de inte skövlat en alpäng för att göra om till ett solpanelsområde. Det har väl varit industri eller odlingsområde innan. Jag föredrar dock ett rapsfält, före solpanelerna. Vilka solpaneler har ersatt kolbrytning?

 10. Daniel Wiklund

  Facebook har byggt sin hall i Luleå(snart påbörjas en till)för att det finns ”grön” el här,vattenkraften. Skulle kanske ta en bild på hallen,stor som tre fotbollsplaner,tar lika mycket energi som hela Luleå(75000). Det verkar inte vara nån av dom gröna som tycker att man där slösar med el. Centerpartiet har ju stött projektet ordentligt,såg till att regeringen gav Facebook 120 miljoner när dom byggde hallen.Den gick på ca 5 miljarder,servrarna(150000)kostade 3,5 miljarder,ska bytas ut efter tre år.

 11. Slabadang

  Bra Lars e har lurat oss även om CO2 / solpaneler!
  Bränner vi kol för att få fram en kilowattimme så skapas 846 g CO2. Solpanelernas låga effekt ger att tillverkningsenergin som krävs att tillverka dem är större än CO2 vinsten ,vilket ger 984 g CO2/ kWh.
  Väljer vi istället gas så blir CO2 400kWh. Solpaneler i Europa startar därför sitt liv med en kolskuld på 300 kg. Tillverkningen är energikrävande och dessutom släpps det ut extremt mycket kraftigare växthusgaser i produktionen.
  http://www.eike-klima-energie.eu/news-cache/solarstrom-in-deutschland-klimakiller-nummer-1/

 12. Thomas P

  Lars #9 Fracking är inte speciellt trevligt, varje borrhål är inte speciellt stort men man får använda många av dem, typ som i denna bild:
  http://www.bbj.hu/politics/fracking-for-hungary-minister-describes-hungarys-neutral-position_66556
  Urangruvor är inte vackra de heller. Solceller går att plocka bort efteråt, söndersprängda berg är borta permanent.
  ”Vilka solpaneler har ersatt kolbrytning?”
  I Kina som för närvarande är störst i världen både på att installera solenergi och kolkraft får man se dem som direkta konkurrenter. Med tanke på hur mycket förorenad mark de har vid det här laget borde det finnas gott om plats att sätta upp solceller 🙁

 13. Laars Cornell

  Att beskatta koldioxid ger fel fokus. Det är inte koldioxiden vi skall bekämpa och beskatta utan användning av kol. De fossila bränslena skall vi rädda undan till kommande generationer som behöver dem till annat än att elda upp och göra el av.
  Det är ärligare argument som folk förstår än ’klimathotet’ som de flesta fnyser åt. Det infinner sig ju aldrig. AR4 var 100% fel redan efter fem år. Detsamma kommer att hända med AR5.
  Då blir handlingsalternativen litet annorlunda, då slipper föräldrar stå i gathörnen och vråla.

 14. Olav Gjelten

  Vår miljöhysteriska generation kommer att lyckas lämna en värld efter oss vi borde skämmas över.
  I framtidens historieböcker är vi alla ”dom” som gemensamt får bära denna skuld.

 15. Christopher E

  #7 Mats G
  Jag håller med i mycket du skriver där. Det är inte konsumentmakt som tvingar företag att ha en miljöprofil. Det är företagen som tjänar extra på att lura i konsumenterna att de gör ett eget val när de väljer en likvärdig, men dyrare produkt.
  För mig är miljöstämpeln rena varningssignalen i affären. Jag köper efter prisvärdhet istället (som med några få undantag är lika med att köpa efter pris).
  Om Apple vill göra sina produkter dyrare och ge bort marknadsandelar till Samsung är det väl deras val. Jag tycker det synd, eftersom produkterna designmässigt och tekniskt är bra, om de genom miljöprofilen sänker prisvärdheten så att jag byter. Att Apple överskattar hur mycket kunderna bryr sig om flosklerna är helt givet. Med Apple köper de flesta kunder en bra produkt och en lite cool image. De kunde inte bry sig mindre om var och hur den tillverkats.
  #4 Thomas P
  Jahapp, givetvis rycker du ut direkt. Som den sanne contrarian du är bara måste du protestera. Du kan inte ens om du anstränger dig liiiite hålla med om att ett landskap fullständigt övertäckt med solpaneler kanske inte helt smart att visa som vad man lämna efter sig…?
  Istället försöker du antyda att håller man inte med om att natur helt täckt av paneler är en särskilt fin miljö, då är man för din gamla käpphäst mountaintop removal istället. Klassisk demonisering. (Fast de vänligt vinkande oljeriggarna i kvällljus var ju rätt vackra 😉 )
  Dagbrott är ingrepp var de än görs. Men Apples solpaneler och Googles vindsnurror kommer inte att stoppa någon kolbrytning, däremot leda till öppnandet av rätt många nya bergbrott för att få tag i råvaror till de falskt benämnda ”förnybara” energikällorna. För såsom varande ineffektiva med låg energitäthet ökar de åtgången av ändliga resurser.
  Att kritisera Lars bildval som monokultur var kanske inte heller så smart. Det är ju faktiskt raps (=energiproduktion) han visar. Medan din trasiga länk förmodligen visar vilda blommor av namnet att döma. Jaha, om du nu tror att solpaneler ersätter kolgruvor, var det väl mer relevant av Lars att visa något som i så fall också gör det… eller hur menar du att vilda blommor ersätter stenkol?
  På Steve Jobs tid var det bättre. Han funderade i alla fall på termonukleärt…
  http://gizmodo.com/5851937/steve-jobs-was-ready-for-thermonuclear-war-with-google

 16. pekke

  Kinas kolkonsumtion 2000 – 2012:
  http://www.eia.gov/countries/analysisbriefs/China/images/coal_production_consumption.png
  Kinas nuvarande installerade elkapacitet, OBS, säger inget om hur mycket den producerar, bl.a. så har man nu förbjudet byggande av VKV om den inte kan kopplas upp mot elnätet eftersom det hänt att man byggt vkv som inte haft nån uppkoppling mot elnätet !
  http://www.eia.gov/countries/analysisbriefs/China/images/electrcity_capacity_fuel.png
  Ev. planerad framtida elproduktion i Kina 2040:
  http://www.eia.gov/countries/analysisbriefs/China/images/electrcity_generation_fuel_forecast.png
  Kol och vatten dominerar Kinas elproduktion i dag och kommer att vara dominerande även i framtiden.

 17. Janne

  Apples reklam är väl i första hand för driften av de olika datahallarna de har i USA (3 st för närvarande) för sin molntjänst iCloud och för iTunes. När de buggde den första så var kritiken stor för att staten de byggde den i bara hade kolkraftverk. De har ju sedan länge haft GreenPeace i hasorna som hittat både det ena och andra att klaga på.
  IKEA går ju ut hårt med att köra vindkraft för sina hus, men i det fallet är det väl snarare skattefriheten de är ute efter och i andra hand en god ”klimatsmart” image.
  Apropå solpaneler så såg jag en uppgift om att det tar 20 år för dom att alstra den energi som går åt för att tillverka dom. Om det stämmer så är det ju en bra affär…

 18. István

  Thomas #12
  Skiffergas tillgångarna i Ungern ligger mycket djupare än dom i USA. Det finns idag ingen fungerande teknik att producera gas på dessa djup. Därför klokt av Ungern att avvakta, men absolut inte förkasta idén om fracking.
  Snygg bild för övrigt. Hur skulle ett vindindustri område se ut från ovan, som ger lika mycket energi som dessa borrhål?
  Om jag nu stod på backen, mitt i eländet, skulle borrhålen eller vindsnurrorna störa mitt naturupplevelse mest?

 19. Peter F

  När Markbygden (dryga 1000 snurror) utanför Piteå byggts klart (Gud förbjude) kommer vindparken kanske att likna det här.
  http://www.youtube.com/watch?v=lJ_bHVJfHrs

 20. pekke

  Vindproduktion just nu: Norden: 706 MW Tyskland: c:a 300 MW UK: 500 MW.
  Solel: Tyskland: 8 630 MW Danmark: 383 MW
  Övrig elproduktion värmekraft( fossil/bio ), gas, vatten och kärnkraft : Norden : c:a 45 600 MW Tyskand : c:a 55 830 MW UK: c:a 43 000 MW
  http://www.svk.se/Drift-och-marknad/Kraftsystemet/Aktuell-driftsituation/
  http://www2.emd.dk/el/
  http://www.transparency.eex.com/en/
  http://www.gridwatch.templar.co.uk/

 21. Daniel Wiklund

  Vi har gott om el här uppe i Norrbotten,finns el för 40 datahallar av den storlek som Facebook byggt i Luleå. Elförbrukningen för en hall motsvarar vad 36000 villor förbrukar. Varför då bygga Europas största vindpark i Markbygden utanför Piteå? Verkar finnas dom som har svårt att se skogen för bara träden: – )

 22. Mats G

  OT
  Ryssland(Putin) säger att Gazprom kan få problem att leverera gas om fler sanktioner från Väst kommer att genomföras. En ganska tydlig signal att man skall göra allt för att inte köpa gas från Ryssland eftersom det en dag kommer att användas som ett politiskt påtryckningsmedel.
  Siemens tycker det också det är dåligt med sanktioner mot Ryssland. Hmm, Heder, moral. vad är det för nåt. Nej det är bättre att lämna Ukraina åt sitt öde än att förlora business. Kräks…..
  Ryssland sade dock att det skulle stå Ukrainas industri dyrt för att de bröt avtalen ang krigsmaterial och underhåll av densamma. Ukraina sade att det var omöjligt att leverera krigsmaterial till ett land som har ockuperat dem.
  AB har insett att Rysslands propaganda är hänsynslös.
  Att inte förstå att alla separatister inte regisseras från Moskva är en otrolig dumhet. Hela scenariot är välplanerat och så här länge väl utfört. Dags att börja sätta käppar i hjulet kanske annars är snart hela Östra Ukraina också borta.
  Ryssland brukar också värna om att inte blanda sig i andra länders inre angelägenheter(inkl Krim numera). Däremot går det bra och ha uppfattning om hur Ukraina hanterar separatister från Rysk sida.
  Om det är någon som tror något annat än att diplomatin är rökt. Ryssland har bara använt det för att vinna tid. Och kommer göra detsamma i framtiden medan Ukraina långsamt slukas. Och går det med Ukraina så…

 23. Mats G

  #22
  ”Att inte förstå att alla separatister inte regisseras”
  skall vara
  Att inte förstå att alla separatister regisseras

 24. Lasse

  Denna typ av greenwashing finns även i Sverige.
  Polarbröd brukar få pris för sitt engagemang.
  Ett bageri långt från konsumenterna!
  http://www.polarbrod.se/

 25. Ingemar Nordin

  Företagens klimatengagemang kommer också av att det verkar ske direkta påtryckningar – ”samtal” kallar man det – från myndigheter och regering. En del av regeringens tillsatta klimatrådgivare talar helt öppet om det.

 26. Göran

  En liten bild ur verkligheten.
  Jag har jobbat med solenergi i lite mera än 40 år och köpte min första solcellspanel 1976.
  Häromdagen fick jag en förfrågan från en kommun som ville vara miljövänlig och placera ut en informationstavla i form av en större TV skärm. Skärmen skulle informera omgivningen och skulle därför vara i drift helst 24 timmar per dygn och drivas av solceller och en batteribank.
  Skärmens förbrukning var ca 60 watt. Hur stor solcells anläggning skulle denna 60 watts skärm kräva för att fungera. En intressant fråga men resultatet kanske inte var riktigt lika intressant. Naturligtvis beror anläggningens prestanda på var i landet den ligger men under effekten 1000 watt nominellt bör solcellspanelerna sammanlagda effekt inte vara. Ett slöseri med solcellspaneler sommartid då effekten ger ett tiofaldigt överskott som inte kommer till nytta.
  Detta är lite vad Apple och en del andra ”energikramare” kanske skulle tänka på innan man går ut slår sig för bröstet.

 27. Pär Green

  Thomas P och inställning!
  Thomas förespråkare av VVS el (vind,våg,sol) försvaras med samma oerhörda betydelse likt ”pulvervatten”!
  1 del mängd pulver + 1 liter vatten är klimatsmart och därför nödvändigt!
  Men minskar inte vattenmagasin lika lite som vvs el endast kräver bibehållen kapacitet på kraftverk!
  Samt påverkar menligt förutsättningar på nederbörd, framför allt i mängder med snö, som Thomas är helt övertygad om att det enbart garanterat blir en notis i historians minne!
  Föreslår att Thomas ägnar 200 % på att bekräfta en påhittat anledning till att samtliga skall uppskatta en förträfflig/överlägsen undermålig ljuskälla!

 28. Thomas P

  Göran #26 Solenergi isolerad på det sätt du beskriver är inte alltid så smart, speciellt inte i ett land så nära polen som vårt så att solinstrålningen varierar kraftigt under året. I många områden har du däremot topplast mitt på dagen varma, soliga dagar när luftkonditioneringen går för fullt och då är solenergi idealisk för att ta hand om de topparna. Försök se lösningar, inte problem!
  Per Green #27 Sök professionell hjälp. Du yrar och är totalt inkoherent.

 29. Daniel Wiklund

  Du Thomas som är bra på att se lösningar och inte problem,tycker du att vi behöver vindkraft i Norrbotten? Här finns det ju redan ett elöverskott,så mycket så att det finns el för minst 40 hallar av den typ som det finns en av i Luleå(Facebook,snart två hallar)),där en hall drar lika mycket el som 36000 villor.

 30. Gunnar Juliusson

  OT
  ”the people of Stockholm are too stupid to use an air conditioner or electric fan when it gets hot, and are incapable of any adaptation.”
  Undrar om denna kommentar till den i TV/dagspress mycket omtalade svenska studien om ökad dödlighet pga värmeböljor i Stockholm får lika stort genomslag i media.
  http://wattsupwiththat.com/2014/04/30/new-skeptic-publication-in-nature-climate-change-rebuts-strm-et-al-claims-of-increased-deaths-due-to-heat-waves/#more-108425

 31. Pär Green

  28 Thomas P 2014/04/30 kl. 17:00
  ”Per Green #27 Sök professionell hjälp. Du yrar och är totalt inkoherent.”
  Anm. Felstavat namn!! Möjligen brist på läsförståelse? Men en bagatell för min del! Jag tog mig egen frihet att anta att du syftade på Pär Green.
  Men du visar återigen prov på din talang för att inneha förmågan att vända precis allt till ”adhomen” och personliga medvetna övertygande egen kunskap att alla begåvningar/kunskap!
  Du lyckas inte något vidare med inge någon form av att vara beskaffad med normalbegåvning i allmänhet! Vilken av nedan betydelse skall din åsikt ta hänsyn till?
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Koherens_%28fysik%29
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Tankest%C3%B6rning

 32. Kristian J

  Har Apple sagt mera precist, datum och så, när de ska lämna världen?

 33. #32 Kristian
  LOL!

 34. Goran

  Thomas P 28
  Vad tror du att jag gjort under de 40 år jag jobbat med solenergi?

 35. MEjl till svenska riksdagsledamöter:
  Följ Tyskland nu.
  http://notrickszone.com/2014/04/30/german-consumer-agency-issues-open-letter-warns-deutsche-bank-of-dubious-renewable-energy-burdens-of-over-1-trillion-euros-feared/
  En biljon Euro!!!!!!!!!!!!!!
  Tyska ”konsumentskyddet” går ut och varnar banker för att investera i ”förnyelsebar energi”
  The Verbraucherzentrale für Kapitalanleger [Consumer Agency for Investors] has sent an open letter to Jürgen Fitschen, the spokesman of the board of directors
  of Deutsche Bank AG, warning of engagement in the sector of renewable energies.
  The VzfK especially requests a critical review of customer relations
  to controversial project developer juwi AG based in Wörrstadt.
  The VzfK argues that the spectacular insolvency of Prokon, Windwärts, Windreich, Solar Millennium AG and many other dubious renewable energy companies
  leads us to expect further damage not only to capital investors, but also to shareholders of credit institutes due to the sheer grievances in the sector of renewable energies.
  Se för tusan till att inte ytterligare svenska pensionspengar försvinner i den sönderfallande ”gröna” industrin!!!!!
  Det är pensionspararnas pengar. Basta!

 36. Ingvar, rätt talat. Problemet är inte att människor vill satsa på sektorer som de vill stödja, problemet är när man lurar folk att tro att det är en investering. Om människor vill av olika skäl satsa sina privata pengar på vind eller solkraft är det OK för min del, men när staliga fonder och privata dito satsar bör de informera om de faktiska omständigheterna. De som arbetar med andras pengar måste klargöra vilka deras motiv är i sina investeringar. Det är altid lätt att vara ”god ” med andras pengar.

 37. Goran,
  Lite nyfiken, vad har drivit sig att arbeta med solkraft i 40 år? Tillfälligheter, förhoppningar om en lönsam affär eller någon annan anledning.

 38. Kenneth Mikaelsson

  Tror att det är ett systemiskt fel att använda solpaneler för stamnätet. solpaneler är nog bäst för små system allra helst nu när vi har snåla komponenter typ LED.. Tror Goran är den person som har influerat mig till att koppla ifrån ”stora stygga nätet” .. sol och vind kommer aldrig vara den kraft att driva typ ett aluminium smältverk.. våg och tidvatten .. kanske.

 39. Janne

  Apple satsar mer på grön el med ny chef:
  http://macworld.idg.se/2.1038/1.559004/apple-anstaller-chef-for-gron-el