Elling om kärnavfall på Newsmill

Allas vår Elling är idag aktuell med en artikel på Newsmill. Självklart gör jag lite extra reklam för den.
Det finns inga atomsopor. Det ”utbrända kärnbränslet” är en ovärdelig strategisk tillgång för framtida teknologier och måste därför tas hand om på samma sätt som om det vore guldreserv eller arvsilver.
Milla gärna om ni gillar artikeln! 🙂

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Peter Stilbs

  Jag har haft undringar i samma riktning i många år, men var inte klar över att materialet var så värdefullt. Kärnkraftfrågan har dock sedan 60-talet haft mycket starka religösa undertoner, så det är svårt att resonera om saken.
  Själv röstade jag aldrig i ”kärnkraftsomröstningen” – eftersom alla tre alternativ var Nej-alternativ  – det fanns överhuvugtaget inget valalternativ för ”utbyggd kärnkraft”. 
  Mycket märkligt hur alla höll tyst om det.

 2. Tystnaden äro fortfarande kompakt i detta strikt konsensuella samhällsklimat. En yngre förmåga i de relevanta fora vågar seg på att möjligen antyda att det finns europeiska initiativ (dödfödda, min bedömning) på en ny såkallad Fast Breeder och att det därför …  krämt krämt .. inte vore så lyckad att gräva ner kärnbränslet för all tid framåt. Ursäkat att det påpekas men denna Fast Breeder måste ju ha bränsle oxå .. ni vet, bästa publik, det finns ju inga perpetuum mobile. Ursäkta dom obehagliga tongångerna men man kan ju inte båda åta tårtan och ha den kvar..
  – Omtrent sådär går diskusionen i varje fall i dom offisiella samanhangen.  Dom som opponerar seg mot denna kompakta konsensuella omerta förefallar vara personer som har anlänt till Sverige efter födseln, om ni inte tar till er för hårt. Det är inte meningen. Dom som orkar bråka i denna ödesfrågan, vare seg på SKB, på SSM, på bloggen eller på KTH har ofta utrikiska namn. Visst finns det inhemska supporters & power players i nyckelpositioner  MEN DOM VÅGAR INTE STÅ FRAM MED FULLT NAMN OCH TITEL.  Vakna nu, det är bara veckor kvar til midsommarafton då frågan skall avgöras ! 

 3. Härligt att läsa. Och kul att få se ”våran Elling” på bild.
  Charmigt med den norska dialekten i texten tycker jag. Men efter att ha bott som invandrare i Paris i tre år så tycker jag att Elling borde ta hjälp med att översätta sina brev och artiklar till vanlig svenska. Man blir liksom mindre värd om man inte behärskar språket som en infödd… min engelska var bra på den tiden, och den fungerade. Men jag ville gärna prata franska i butiker och på restaurang, och då såg jag hur mitt värde sjönk till en nivå där man nästan ville ringa till en vårdinrättning..  🙂
  Här på bloggen har vi ju lärt oss det svensknorska skriftspråk som Elling uppfunnit, men det är inte säkert att myndigheter och politiker förstår.

 4. Det är inte jag på bilden ! Bilden har Newsmill plockat fram. 
  Ellers bodde jag i Paris 86 – 89. Redan då hade fransmännen fattat galoppen och slutat ha seg med språket (rimligen båda klokt och artigt, givet pidgeonengelskans underläge) . När ska ni sluta att oblygt kräva perfektion i kanslisvenska som svar på varje hallå ?  Et läte som samman med norska, danska och finska blir irrelevant med nätets hastighet ? Jag tror nog myndigheter och politiker fattar poängen ändå. 

 5. Elling #4
  Jag tror att du underskattar hur många svenskar som betraktar dåligt stavad svenska som brist på intillegäns…
  Jag personligen kräver ingen kanslisvenska. Ingen annan svenska heller för den delen. Jag har lärt mig att läsa dina texter som dom är. Så ta inte illa upp för sytten… ditt sätt att skriva på den här bloggen är både moro och intresserende…
  Det är ju budskapet som är viktigt.

 6. Elling #4
  Finns det bild på dig på annat håll?

 7. Uffeb,
  her 

 8. Elling #7
  Tack. Nu förstår jag varför du struntar i hur du formulerar och stavar dina brev och artiklar.
  Du utstrålar ju både intelligens, trovärdighet och pondus. Man kan till och med ana ett stort mått av humor.
  Du borde boka tid med regeringen och stega in för att muntligt framföra dina idéer.
  OBS! Jag ironiserar inte. Jag vill ha mer energi utan kol, olja och konstiga subventioner till olönsamma vind- och solprojekt i Sverige. Och eftersom jag tror på dina idéer om att förbruka kärnavfall i stället för att begrava det till enorma kostnader, så kräver jag att du kliver fram tydligare
  Vad sägs om några morgonsoffor i TV t ex?

 9. Uffeb,
  ta Tone Bekkestad. Jag känner till att hon gjort mycket för att lära sig svenska. Problemet är att norska och svenska ligger så nära att en artificiell svorska inte är värd mödan. Vi tror ju att ni ägentligen förstår. Och gör ni inte, är det ert problem. Danskarna kan man gnälla tilbaks på utan att såra känslor uppstår. Innvandrade polacker och ryssar har betydligt enklare. 
  Etter 1994 är det en fördel att sticka ut och sorteras som  glad norrmann. Jag har norska kompisar som har gjort viss karriär men jag tror inte det är korrelerat med nån speciell nedlagd möda inom svenska. Det är numera bara tröttsamt att hela tiden hålla på med de her språken. Börjar hålla med Radetzky : Engelska för hela slanten och helt säkert för nästa generation. Det går inte att ta emot sätta hundretusentals från alla världens hörn och sedan skicka de på SFI i tron på att dom skall få ett jobb. Det är omänskligt. 

 10. Björn

  Det är bra Elling att du för upp detta ämne till debatt, för det är inte många som förstår vad det innebär att uranet bara utnyttjas till någon procent, vilket är vansinne om resterna ca 99% grävs ner och görs oåtkommligt.  Detta med uttrycket ”atomsopor” är uppfunnet av kärnkraftsmotståndarna. Det borde vara så att de som hellre föredrar vindkraftsel i stället för el från kärnkraften, skulle vara kopplade till ett eget elnät, så fick de se vad som händer när snurrorna står stilla.

 11. Elling #9
  Jag är kanske otydlig när jag skriver om trovärdighet och språk. Eventuelllt överdriver jag också.
  Jag umgås med många norrmän här i gränslandet. Många försöker använda svenska ord ibland. Men jag har inga stora svårigheter med att förstå de som pratar enbart norska.
  Skillnaden blir att jag försöker inflika ett och annat norskt ord när jag pratar med en enbart norsktalande.
  Men det är annat när det gäller skriftliga och kloka synpunkter till regering och myndigheter  inbillar jag mig.
  En taffligt formulerad protest från en infödd svensk om missförhållanden inom äldreomsorg, skola, barnomsorg eller annan offentligt finansierad verksamhet bemöts med ett fniss och ingen åtgärd.
  När det gäller Tone så är det charmigt med hennes norska med svenska ord. Precis som jag tycker att ditt sätt att skriva är charmigt när man förstått att du ger fullständigt f-n i språket.
  Men jag vidhåller att politiker och myndigheter sorterar undan de brev som innehåller stavfel, knepig kommatering  och konstiga ord…
  Sorgligt? Javisst, men så fungerar det nog dessvärre.
  Men kämpa på Elling. Jag tror på dig. Följ upp artikeln på Newsmill med fler!

 12. Trovärdighet är ett intressant ämne. Min uppfatning numera är att artificielt språkbruk är vida underlägset ett ohemmad utläggande av texten, komplett med medfödda gester. Engagement och autenticitet kan inte fejkas och alla dessa påklistrade etiketter och kulturberoende sociala koder bara springer ivägen för ett rakt budskap. 

 13. Gunnar Littmarck

  Äh min kommentar kom inte in…
  Skriver här i stället.
  Mycket bra Elling.
  Helt kristallklart formulerat.
  Jag är ganska säker på att allt fler i ledande politisk ställning äntligen förstår.
  Nu går det att ta ett övertag, då konjunkturen skapar lediga resurser.
  Sverige har aldrig haft större förmåga, men nu har landet dessutom lediga resurser.
  Då ska ledare passa på med  offensiva satsningar på de energisystem som kan priskonkurrera ut fossilkol.
  Norge har mycket god erfarenhet i att bygga flytande betongkonstruktioner, tänk om dessa små perifera länder masstillverkade flytande TMSR som kunde konkurrera med de ryska flytande kärnkraftverken med U-båtsreaktorer drivna på uran och med bränsleverkningsgrad på någon procent.
  I kriser ska man finna nya lösningar, nu är chansen.
  Jag ser för mig ett gemensamt u-landsbistånd med energisystem som ger gratis dricksvatten och säljer elkraft så billigt att kolkraftverk stängs.

 14. Gunnar Littmarck

  Vad jag önskar att Ellings spåkanalys är korrekt.
  Jag skriver så långsamt och med så jobbiga ordval då jag måste skriva på norska.
  Jag är ganska säker på att jag skulle kommunicera bättre här om jag talade norska lika bra som jag förstår.
  Nu blir det alltid en distans i första mötet.
  Men utstrålning och kroppsspråk vinner mer och mer då världen krymper.
  Alla vet väl om ingenjörsengelska som används av de som inte har engelska som modersmål.
  Ungarna som idag spelar internationella realtidsspel, lär sig blixtsnabbt, men vad duger det om de inte orkar med de teoretiska studier som ger mer komplicerade debatter.
  Om tio år finns kanske realtids energisystemspel, då ni kommer den tidens tonåring bli väldigt duktig på mer än vapen och krigstaktik.

 15. Fredrik P

  Bra skrivet Elling!
  Försökte kommentera på sidan i fråga men det fanns ingen bild för CAPTCHA så gick inte.

 16. Elling #12
  Önskar att det vore så.
  Det kanske blir så en dag…

 17. Elling #12

  Önskar att det vore så.
  Det kanske blir så en dag…