Efter Storbritanniens omröstning där de bestämde sig för att lämna EU har det blivit en hel del diskussion om vad som nu händer med Parisöverenskommelsen och EUs roll där. Meningen var ju att alla EU-länder skulle ratificera överenskommelsen och sedan lagstifta om de nedskärningar av fossilanvändning som man kommit överens om inom unionen. Men när nu GB lämnar så faller det kollektiva åtagandet. Eller så får andra länder, t.ex. Sverige och Tyskland, göra ändå större nedskärningar.
Men alltfler länder börjar att dra öronen åt sig. Och hur situationen blir i USA efter valet är svårt att sia om. Än så länge är det bara någon enstaka procent som blivit ratificerat. Och ännu mer oklart är det vilka, och med hur mycket, olika länder skall bidra till FNs gröna fond.
Australiensaren Viv Forbes har dragit igång en kampanj om att vi bör dra oss ur Paris-överenskommelsen och inte ratificera. Här är ett par länkar som presenterar idén:
https://wattsupwiththat.com/2016/08/03/after-brexit-clexit/
Ingemar Nordin
Professor emeritus i filosofi. Forskningsinriktning är vetenskapsteori, teknikfilosofi och politisk filosofi. Huvudredaktör för Klimatupplysningen.
När vi röstade Sverige in i EU var det för att vi hoppades på en liberalare politik i Sverige. Speciellt stor förhoppning ställde många av oss på att systembolaget snabbt skulle tvingas försvinna. Säkert mest för att systembolaget mer än något annat symboliserade statens kontroll över oss.
Vad hände? Systembolaget blev kvar och vi fick efter hand våra liv detaljstyrda i ännu större omfattning.
I dag är drömmen för flera att få tillbaka det gamla igen. Eller kanske en nordisk union?
Jag är helt vilsen.
Olav #1,
Norge är på många sätt ”den sista sovjetstaten” med sina konstiga tullar och jordbrukssubventioner. Men jag försöker följa den norska mediedebatten och den verkar vara betydligt öppnare än den svenska PK-åsiktskorridoren.
Ingemar # 2. Jag har sett att i Norge debatteras droger på ett häpnadsväckande liberalt sätt. I tidningarnas insändare förekommer ofta hela tråder där allt från cannabis till cocain glorifieras på ett totalt otänkbart sätt i Sverige. För övrigt är min uppfattning att den norska debatten är lika PK-styrd som här.
Det du skriver om jordbrukssubventioner har jag mest uppfattat positivt, att bygderna och småbönderna skall ges möjlighet att leva. Nackdelen är givetvis att konsumenterna får betala dyrt.
För övrigt erkänner jag gärna att jag i decennier följd dåligt med i norsk politik.
Jag var kritisk mot EU och röstade nej vid folkomröstningen om EU-inträde 1994. En svag majoritet röstade då för EU med 52 procent för ett medlemskap och 47 procent emot. Ungefär lika svag majoritet som nu röstade för Brexit. Sedan dess har jag nog ändrat mig och tycker att vi ska vara kvar framförallt för att jag uppskattar den fria rörligheten, liksom en majoritet av svenskarna. Tyvärr verkar EU ha glömt bort sin egen subsidiaritetsprincip om att beslut ska fattas på lägsta lämpliga nivå och mer och mer driver principen att nästan allt ska bestämmas på EU-nivå.
Systembolaget är bra bland annat för att de har ett bredare sortiment än de flesta vin- och spritbutiker utomlands. Hela sortimentet är t ex tillgängligt här i Hemse på södra Gotland. I övrigt är jag för frihandel och mot subventioner. Och jag tror inte på folkomröstningar.
Såg just första delen av programmet om Vikingar på SVT1 – andra delen kommer nästa onsdag. Riktigt bra!
Och programledarinnan vågade säga att det var väsentligt varmare på Island på vikingatiden än i dag.
Hon kommer väl att bli korsfäst av de klimattroende.
(I övrigt var det en påminnelse att även Vikingarna skövlade kyrkor och gjorde annat, som inte var så rumsrent i dag)
Det är ju klart att juli är den varmaste månaden hittills. Parisavtalet är ju inte underskrivet ännu. Men så fort det blir det kommer temperaturen att sjunka snabbt. Parisavtalet är ju samma handfasta åtgärd som när Åsa Romson talade om att MP måste kavla upp ärmarna. Det gäller att ju att ta tag i saker och få det gjort.
Vindkraftverk inuti och dansk el
Jag har nöjet annonsera två poster, som kan ha rätt brett intresse:
Vindkraftens hårdvara
http://klimatsans.com/2016/08/02/vindkraftens-hardvara/
Hur ser ett maskinhus ut inuti ? Hur stora är vingarna ?
Dansk el 1:a halvåret 2016 med detaljer för juni månad
http://klimatsans.com/2016/08/03/dansk-el-halvaret-2016/
Data från verkligheten visar att Danmark lever på import av el. Effekten från den ”förnybara” elen flaxar upp och ner nästan varje dag i relationer upp till 1:9. Mest varje dag har Danmark såväl import som export.
Det är Sverige som huvudsakligen förser Danmark med el när vinden är svag eller också får man ta till det fossila. När Sverige har lagt sin kärnkraft får även Sverige importera el eller gå tillbaka till det fossila bränslet. Eller också får man leva med dagliga elavbrott.
#8 Lennart Bengtsson
Danmarks har 2 elområden DK1 bestående av Jylland och Fyn samt DK2 som består av Själland. DK2 har samma frekvens som Sverige, Norge och Finland och jag tror DK1 har samma frekvens som Tyskland.
DK2 är sammanbundet med Sverige (SE4) med några kraftledningar med växelström med en sammanlagd överföringkapacitet på runt 1500 MW.
DK2 har en likströmsöverföringar till Tyskland på 700 MW.
Mellan DK1 och DK2 så är det en likströmsöverföring med kapacitet på knappt 600 MW.
När det gäller DK1 så är det flera kraftledningar för växelström till tyskland me överföringskapacitet på över 2000 MW och likströmsöveföringar till Norge på 1700 MW. Till Sverige (SE3) är det gamla likströmsöverföringar som har knappt 600 MW kapacitet.
DK1 har mycket mer vindkraft än DK2 och det är i huvudsak Norge som står för att balanserar ut den danska vindkraftens ojämnheter. De danska likströmskablarna till är anslutna till elområde NO2 som i medeltal har haft Skandinaviens lägsta elpris sedan elbörsen infördes. I DK2 är det inte så mycket vindkraft att balansera, det är betydligt mer i Svenska SE4.
Som kuriosa kan sägas att i elområde NO2 finns ett av Europas mest kända vattenkraftverk och det är Vemork i Rjukan.
Hör så aporna tjivas, kalla varandra apa.
http://www.svd.se/mp-annie-loofs-miljopolitik-en-fasad/om/utslappsskandalerna-i-bilindustrin
Dom politiker som inte röstat för att subventionera dieselbilar räcker upp en hand.
http://www.svd.se/politiskt-kiv-som-kostar-tusentals-manniskoliv/om/utslappsskandalerna-i-bilindustrin
Nå, Bildt hade också problem med en trilskande partner, inget är nytt under solen.
http://www.dn.se/arkiv/ledare/ja-eller-nej-till-oresundsbron-avskaffa-inte-regeringens-kollektiva-ansvar/
Hillary Clinton beväpnade IS!
Wikileaks:
”In Obama’s second term, Secretary of State Hillary Clinton authorized the shipment of American-made arms to Qatar, a country beholden to the Muslim Brotherhood, and friendly to the Libyan rebels, in an effort to topple the Libyan/Gaddafi government, and then ship those arms to Syria in order to fund Al Qaeda, and topple Assad in Syria.”
Så vad är det egentligen som pågår?
Väst har förstått att jihadismen är den starka självdestruktiva kraft som kan förstöra de tecken på styrka och organisation de dåvarande diktatorerna försökte bygga upp i sina länder. Även en hönshjärna förstår att länder styrda av jihadister inte har en suck att konkurrera med civiliserade utvecklade länder. Med fracking och annan ny energiteknik så
blir länderna i MENA också av med sina oljeinkomster och förmåga att finansiera jihad. VIOLA! En hel kontinent som återgår till medeltiden och utan inkomster, utan företagsamhet, utan kunskaper och utan en modern civilisation utgör de ingen konkurrens. Snacka om en då totalt kastrerad arabvärld ! Att få hela arabvärlden att implodera är kanske det mest effektiva sättet att skära av rötterna till terrorismen ?
Västvärlden hjälper till att destabilisera och hjälpa de redan befintliga destruktiva krafterna på traven. Bo Inge Andersson på SVT som är etablissemangets lilla lydiga knähund, försökte ju lura i oss att EU och USA skulle beväpna Syrens ”moderata rebellstyrkor”. Vän av ordning ville veta vilka styrkor dessa var men svaren uteblev. Nu vet vi att det var typ IS och Al Nusra Bo Inge beordrats benämna som ”moderata” och ”frihetskämpar”.
Al Gore är klimatjihadisternas egna lilla Mohammed substitut ”Al Goraklet” med sina AlGoritmer hämtar sina citat ifrån IPCCs heliga skrifter, han kommer att passa alldeles utmärkt som rondellhund för framtida konstprojekt.
Slabadang #11
Nån som vet vad Aleklett sysslar med nu?
http://www.telegraph.co.uk/business/2016/07/31/texas-shale-oil-has-fought-saudi-arabia-to-a-standstill/
Och det här är nog bara början.
#12
Vad beträffar Aleklett så var han ju gästprofessor i Texas för något år sedan, men senast han gav något livstecken från sig var för ett halvår sedan då han rekommenderade ”Världen” att övertala Kanada och Venezuela att sluta producera olja för att rädda klimatet.
Han har tyvärr också slutat att göra reportage från amerikanska olje- och gasfält, vilket på sätt och vis är synd, för de var ganska underhållande. Det framgick pinsamt tydligt att denne store oljeexpert aldrig tidigare sett ett oljefält i verkligheten.
Och hur länge Saudiarabien kan fortsätta att hålla priserna nere är osäkert. Jag träffade nyligen en god vän som jobbar där nere som var hemma på semester, och enligt honom är läget i Saudi mycket instabilare än som framgår i media. Bland annat hade han stora logistiska problem eftersom de flesta transportörer nu vägrar ta farligt gods till Saudi p g a riskerna.