Durban 2011 – Stockholm 1992

COP 17 Starts 5

Till skillnad från COP 15 i Köpenhamn för 2 år sedan har vi har inte sett mycket i media från Durban. Bilden ovan ska vara från första dagen, och det omedelbara intrycket är att att det är ett väsentligt mindre möte än COP 15 (bild nedan).

cop15 8 1 6501

Spot the scientist ? – Nej, jag skojar – det finns inte många här – ”the science is settled” är en självklar bisak, som garanterat inte ens kommer att beröras. Istället matar man delegaterna med färgglada skrifter som denna – med apokalyptiska budskap i koldioxidens skugga. Alla oväder och torkperioder tycks bero på den onda koldioxiden.

Sverige bidrar enligt uppgift officiellt med 45 personer, se exempelvis CG:s inlägg förra veckan.  Åtminstone någon eller några har väl varit med på alla eller nästan alla COP:s alltsedan begynnelsen. Själv har jag upplevt att lyssna till två av dessa svenskar – Bo Kjellén, på ett högst märkligt möte för ca 2 år sedan med Stockholmssektionen av Kemistsamfundet (intresserade kan läsa min berättelse här), och  departementsrådet Svante Bodin (på det här på TCS väldiskuterade Riksdagsseminariet för några år sedan, där också Spencer, Carter och Källén talade).

Trots kunskap om bakgrunden var det närmast surrealistiskt att lyssna till Bodin, eftersom att nå konsensus till ett förutbestämt mål inom IPCC-arbetet var så framträdande i hans framställning.  Han beskrev närmast lyriskt hur konsensus ökat mellan de påföljande fyra IPCC-rapporterna. Inom vetenskapen är annars ”konsensus” ett helt främmande begrepp.

IPCC är ett politiskt organ, skapat av FN år 1988. Fyra år senare, 1992 tillkom UNFCCC (FN:s klimatkonvention, som närmare 200 länder skrivit under sedan 1992).

UNFCCC:s målformulering inleds med att ”stabilisera atmosfärens koncentrationer av växthusgaser på en nivå som undviker farlig mänsklig påverkan på klimatsystemet” (Objectives, Section 2 i dokumentet The Convention i nästa stycke). Och IPCC:s roll konsoliderades därmed till att leverera stöd för just denna aspekt (inte att bättre förstå klimatets ständiga variation).

Notera att 1992 års UNFCCC-dokument fortsatt är den övergripande ledstjärnan även i Durban. Någon som har läst det? Det finns på denna webbsida – ”Key Documents” – The Convention. Det är en rent bibellik text på 24 sidor. Läs och förskräcks. Var är vetenskapen?

contract

”No reservations may be made”…, jo du.

Ändå är det bara en mild avspegling av vad man sökte få delegaterna att skriva under i Cancun för ett år sedan – ett bindande 180-sidigt dokument i ett överstatligt ramverk. Dokumentet och dess implikationer har insiktsfullt kommenterats här.

Minns någon att något överhuvudtaget hördes om detta i våra media då?

Vad tror ni att FN-byråkraterna drar fram denna gång? Journalister – var är ni?

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Svempa

  En sak måste man ju tillstå om klimatkonferenser liksom för uppstart-bolag – De är bra på att göra flashiga presentationer och snygga hockey-kurvor.

  Att se Svante Bodin på riksdagsseminariet var en sublim upplevelse – när han med sitt pekfinger glidande i CO2-temperatur-tabellen förutspådde hur klimatet kommer bli 2050. Glömde tyvärr fråga honom från vilket håll det kommer att blåsa julafton 2025 i Tällberg.

 2. Ann L-H

  Tack Peter för detta viktiga inlägg med länkar som sätter in klimathotsspektaklet i det stora sammanhanget. Man blir bara så trött för att vi i världens mest ”öppna”, välutbildade och demokratiska del ändå blir så i grunden felinformerade av den yrkesgrupp vars främsta etiska regel är
  att söka sanningen och rapportera den, vilket naturligtvis innebär att de står fria från andra intressen än just att söka sanningen (tredje regeln). 

  P1 är i dagarna mer förfärlig än någonsin att lyssna på. I morse hade de ett inslag där någon talade om förskolans uppgifter. De innefattar bland annat att lägga grunden till förståelse av de  globala hoten som tex ja gissa vad – klimathotet.
  Arma barn – och arma land, som ThomasJ. brukar säga.     

      

 3. Ann L-H
  Det verkar som den inre kompassen för vad som är viktigt fungerar allt sämre hos många. Famlar runt och och dansar med. Det hela blir ett makabert skådespel. 

 4. intressant
  http://www.examiner.com/libertarian-news-in-national/how-going-green-goes-against-the-environment

 5. Det skulle va intressant om nån modellerare kunde sno ihop en modell som gick 30år tillbaks och gjorde ett scenario hur världen skulle se ut ekonomiskt, miljömässigt, socialt och politiskt om IPPCC aldrig bildats, det borde ju va betydligt enklare än att modellera klimatet om 100år.

  Hur det ser ut idag vet vi ju, vi skulle ju då få facit på om denna gigantiska organisation gjort någon som helst nytta, jag menar alltså även om CO2 hotet skulla vara sant. Men det kanske gjorts nåt sånt, nån som vet?

 6. Lite för vetenskapligt för mig men här finns ju experter  🙂
  http://co2insanity.com/2011/11/28/new-german-study-exposes-climate-sciences-greatest-flaws/

 7. Peter Stilbs

  Ingvar #6 – vi har hört samma historia från andra några gånger nu. :-8

 8. Sten Kaijser

  Hej Ingvar,
  man måste nog alltid vara skeptisk till alla som påstår sig kunna helt avfärda allt eller det mesta inom den s.k. klimatvetenskapen. Artikeln talar om det som många andra också talar om nämligen ”återstrålningen” (eller  back-welling) som ska komma ifrån atmosfären när den fångar upp den utgående IR-strålningen ifrån jordytan. Det som gör hela denna teori så förvirrande är att alla figurer ger ett intryck av att det är högt uppe i atmosfären som strålningen fångas in – så är det inte. Den s.k. mättnaden innebär att det allra mesta fångas upp inom 100 m – luft nära marken som alltså värms upp från marken genom ”direktkontakt”, avdunstning av vatten och även  delvisstrålning. Denna uppvärmning av det närmaste lagret ”håller marken varm”. Det är så idén om back-welling ska förstås.

 9. Ann L-H

  # 3 Ingvar E. – den inre kompassen ja den stöter på tillfälliga magnetiska fält lite hur som helst hos somliga som borde veta bättre. 
  Det sorgliga är att allmänhetens förtroende för MSM är så otroligt hög (77%) varför deras hotbild blir den ”sanna”. Det är ganska självklart. Vad kan man begära av ”allmänheten”? Få har tillräcklig naturvetenskaplig insikt för att ens våga ifrågasätta den bild MSM och politiker ger och flertalet av de som skulle kunna bli uppdaterade och därmed upplysta tvivlare de har helt enkelt inte tid. När ska en småbarnsförälder med fulltidsjobb hinna fördjupa sig i något överhuvudtaget? 
  Och så var det det där med de som vet men inte vågar föra fram sitt budskap på grund av olika former av repressalier från den nya religionen. I det sammanhanget tänker jag ofta på Ivar Arosenius han med Kattresan. Någonstans i sin produktion har han en talande bild med texten:

  ”Här kommer det en hottentott
  Den stackarn har så fasligt brått
  Han jagas af en missionär
  och hela himmelrikets här”.          

  Tack SI för att ni kan, vill och orkar stå upp för en välgrundad motbild!     

 10. Tack, tack, herrar experter. 🙂
  Det här var mer begripligt för mig.
  http://www.cfact.org/a/2069/UN-trapped-in-climate-turmoil

 11. Och Andas Lugnt:
  http://andaslugnt.blogspot.com/2011/11/verkligheten-tranger-pa.html

 12. PT

  I Kanada har vintern börjat tidigt och kall och här hos oss sent och varm. Denna otäcka koldioxid tycks fara runt jorden som ett spöke och ställa till det lite här och där. Kan tydligen inte, som jultomten, vara överallt på en gång.
  Men det skall nog några ”kloka” politiska beslut i Durban med många underskrifter få ordning på. Hela jorden skall få samma långsamma uppvärmning och som inte får överstiga en ökning på 2 grader. Kommer solen att vara med på detta?

 13. bom

  He he man har fått uppskjuta STRANDAKTIVITETERNA i Durban. Vädret har inte varit gynnsamt med spöregn och översvämmade floder. Har Goraclets privatjet redan dunsat ner på the runway?
  Stormötet i Durban som sprack redan dag ett?

 14. Ann L-H

  En läs- och tänkvärd artikel om Climategate 2 under pågående klimatparty.

  http://www.nationalreview.com/articles/284137/scientists-behaving-badly-jim-lacey

 15. Bim

  En dikt till Ann L-H

  Här kommer en vetenskapsman
  han flyger o far hela jorden runt
  han pekar på kurvor gjorda av Mann
  sen öppnar han munnen och säger nått dumt.
  😀

 16. Peter F

  Finns det någon företeelse i samhället eller företagsbranch som ännu inte infekterats av klimathotet och dess ev. konsekvenser ? Jag jobbar i bank och hit har klimatviruset inte nått ännu, men jag väntar på ”klimatsmarta krediter” vilken dag som helst.

 17. Peter F

  Äsch inte heller. http://www.klimatsmart.se/?page=products&action=select&cat=201&mode=wide

 18. Jan-Erik S.

  JUST NU PÅ VETENSKAPSRADION KLOTET!!!!
  Klimatsnicksnack. 

 19. Peter Stilbs

  Tittade några minuter på Naturvårdsverkets direktsändning från Aula Magna på SU.

  Same old &%¤# … 

  Samma bilder av klimatscenarios som 2007 – ändå var det en aktiv forskare som talade.

   

 20. Peter Stilbs

  Bom #13 – jag kollade väder i Durban via min iPad – där verkar vara utmärkt = ca 30 grader och sol ? Kanske inte Al Gore’s privatjet har anlänt ännu ? 😉
   

 21. Pärla Bim!
   

 22. Alla utom de dumma svenska är och rapporterar om Finnanskrisen.

 23. Sven B

  Jag som har varit CO2 skeptiker sedan -93 blir mer och mer bekymrad över att klimathotar maffian blir allt kraftigare högljuddare och starkare för varje år. 
  Ju mer som framkommer och tyder på att koldioxiden påverkar klimatet i liten eller ingen utsträckning ju värre och fler blir larmrapporrterna i tidningar och inte minst SR & SVT.
  Om de Svenska klimathotarna vore så säkra på de hemska följderna av CO2utsläpp så varför skall Sverige sälja bilfabriker till Kina och hoppas på att produktionen skall flerfaldigas om bara något år.
  Då är det väl bättre att lägga ner fabrikerna och sätta sig att vänta på snön. 

 24. Peter Stilbs

  Lite OT – men roande – från O2:s veckobrev: Tällbergstiftelsen verkar ha misslyckats 😉

  Turister positiva till vindkraft
  Turisterna som besöker kommunerna runt Siljan är positiva till om det byggs fler vindkraftverk. Det visar en enkät som Siljanskommunerna låtit göra. Tusen turister har svarat på enkäten och 80 procent säger att de är positiva till vindkraft. Däremot är de boende i framförallt Tällberg kritiska.
   
  Lyssna till inslaget från Sveriges Radio
   

 25. Ann L-H #14
  http://www.nationalreview.com/articles/284137/scientists-behaving-badly-jim-lacey?pg=2
  Vilken helsikes rödgleta djefla välskriven artikel!

 26. OOps
  länken blev till sida 2
  http://www.nationalreview.com/articles/284137/scientists-behaving-badly-jim-lacey

 27. Ann L-H

  # 25 Ja, det finns mycket intressant att läsa här och var.

  Senaste numret av Elbranschen anlände med gammelposten i dag. Större delen av detta nummer ägnas åt klimatfrågan. En hel del artiklar har sitt ursprung på TCS, andra inte. Tege Tornvall har i VÄXTHUSGASHYPOTESEN Skyll inte på livets gas som tidningen skriver ”på ett utmärkt sätt sammanfattat alla fakta i den s.k. klimatdebatten”.  
  Elbranschen – ett ljus i mediamörkret.
   

 28. Slabadang

  Ingvar #25!

  Det var en klockren artikel. Att bygga frågeställningen utifrån Varför klimattorpederna agerar de som de gör är ett bra grepp?

 29. Slabadang

  Bygg en vindpark framför riksdagshuset. Fäst Lena Ek och Carlgren längst ut på vingarna ”and let them spinn”. Se till att riksdagshuset blir beroende av vindkraften och ledamöterna och låt partierna få pröjsa för både reservkraft och anläggningar.

  Grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!”

 30. Staffan D.

  ”Något lustigt hände på vägen till klimat-apokalypsen. Nämligen finans-apokalypsen. USA, EU, Ryssland, Japan och Canada har alla (nästan) bekräftat att de inte skriver under något nytt Kyoto. Kineserna och indierna gör ingenting innan västländerna går före. Tanken att de rika (eller f.d. rika) länderna skulle skeppa $100 billion om året till världens Mikronesier än löjlig, särskilt sedan man betalat för Grekland.”
  – ”Cap-and-trade är dött i USA. T.o.m. EU tänker två gånger, när politiken decimerar den tunga indistrin, till en kostnad av $67 billion om året. ’Grön’ teknologi har visat sig dyr, riskabel för miljön, och våldsamt impopulär.”
  – ”Allt det här har stoppat Durban’s politiska agenda för tillfället. Men religioner dör inte förrän den förlorat tron på sig själv.”
  – (The Great Global Warming Fizzle, Wall Street Journal, 29 nov.)
  http://online.wsj.com/article/SB10001424052970203935604577066183761315576.html

 31. Bertel

  Lyssna på klotet där Lena Ek, Hans Rosling, Maria Vetterstrand mm lägger fram texten om vår framtid i energifrågor, för vi skall rädda världen.
  Ingen vidare framtid för Sverige. 

  http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=3345 

 32. Håkan

  => Staffan D 30
   
  Blir nog svårt för den ”nya fattiga” världen att dega upp 100 miljarder $ samtidigt som EU försöker lura den ”gamla fattiga” världen att investera i stödfonden EFSF och Oncle Sam kränger stadsobligationer till Kina likt en försäljare av ormolja.
   
   

 33. Ingemar Nordin

  Peter S: Vad tror ni att FN-byråkraterna drar fram denna gång? Journalister – var är ni?

  Precis! Vi vet, och de vet, att  klimatmötet i Durban inte kommer att resultera i någonting utåt sett. Så vilka dokument kommer att ingå som fotnoter till något appendix i den slutliga överenskommelsen? Vad kommer man att försöka smussla in i slutdokumentet denna gång?

 34. Det vore kul om man kunde hitta på nåt motsvarande till det danskarna gjorde för många år sedan. Regeringen instiftade en lag att alla lastbilar (bilar) skulle ha ordentliga stänkskydd bak. Det resulterade i virvelvind av skit bakom dem istället för ett snällare stänk så lagen togs bort. Jag tror den ansvarige ministern fick några tusen stänkskydd på posten!

 35. hm. Skicka kvicksilverlampor kanske

 36. ThomasJ

  Kul (?) läsning, kan, kan ske, kanske…  😉

  http://junkscience.com/2011/11/30/thinkprogress-the-debunking-handbook/

  Svårt som 17-singen att debunka nåt som inte finns, oder… ?  😯

  Mvh/TJ