Det stinker! Nu även i DN…..

DN Greenpeace
I veckan som gick publicerade IPCC den fullständiga versionen av en rapport om förnyelsebar energi. Det huvudscenario som panelen slår på trumman för säger att världen år 2050 till nära 80 procent kan förlita sig på förnyelsebara bränslen om rätt beslut fattas. Detta återgavs av många medier världen runt när huvuddragen presenterades i maj.
Läs hela artikeln i DN
Kul att det blir debatt om klimatet igen säger Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson
Nej, det tror jag inte att han tycker – egentligen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Pär Green

  Kommentarerna är inte nådiga mot Karlsson.

 2. Michelangelo

  Kanske något för SI .Saknar Svenska underskrfter i nedanstående apell.
  http://www.handsoffmotherearth.org/2011/06/lettertoipcc/
  “Open letter to IPCC on geoengineering
  Rajendra K. Pachauri
  Chairman of the IPCC
  C/O World Meteorological Organization
  7bis Avenue de la Paix
  C.P. 2300
  CH- 1211 Geneva 2, Switzerland
  Dear Dr. Pachauri,
  The undersigned organizations would like to express our concerns about the upcoming IPCC joint working group expert meeting on geoengineering to be held in Lima, Peru, June 20-22, 2011. “…..

 3. Slabadang

  Nysveskan alà karlsson!
  ”Det går inte att beslå greenpeace med affärsintressen”. Nähänä??
  Så änglarna jobbar gratis utan kostnader eller behov av marknadsföring? Vi kan inte heller beslå Sverigedemokraterna med affärsintressen. Vi kan väl tillsätta en utredning av invandrarbrottsligheten med Jimmy Åkesson som ordförande?
  Men i och för sig så utredde ju SVTs vetenskapsredaktio ”förtroendet för klimatvetenskapen” där endast de som var ekonomniskt prstigemässigt beroende av klimathotet fick svara och ställde endast frågor som majoriten av skeptikerna också skulle svara ja på. Typ ”är co2 en växthusgas? ” Påverkar mänskligheten klimatet” och andra Åsa Nisse frågor. Det är liksom en högre nivå av beroende partiskhet och osaklighet när både enkätkonstruktören och gruppen har sylt upp till armhålorna i den fråga de ska utreda. Så visst Karlsson i jämförelse med SVTs vetenskapsredaktion är Greenpeace faktiskt ganka oskyldiga. De låtasa ju inte ans vara opartiska till skillnad från vetenskräpsredaktionen.

 4. Förvånansvärt kritiskt för att vara DN i klimatfrågan. Optimisten i mig hoppas att DN Vetenskap börjat inse behovet av den journalistiska dygden ”kritisk granskning” i en sådan här viktig politisk fråga. Cynikern i mig säger att Karin Bojs gått på semester.

 5. Slabadang

  Rickard B!
  Bojsan kanske ska efterträda Schytt? 😉

 6. Gunbo

  Skammen går på torra land! IPCC gräver ännu en grav åt sig själv. Allt samarbete med lobbyister och organisationer med politiska agendor borde vara uteslutet och förbjudet i IPCC:s arbete.
  Håller helt med Mark Lynas i det han skriver: ”Vad jag inte vill ha är återanvända kampanjrapporter, maskerade som ’riktig’ vetenskap i spetsen för de bedömda scenarierna därför att deras upphovsman lyckats lyfta sig själv till en framträdande position bland de ledande författarna. Det stinker.”

 7. ’Skammen går på torra land’ det uttrycket hör man lite av nuförtiden,
  men den passar bra Gunbo.
  ALI.K.

 8. Pehr Björnbom

   
  Slabadang #3,
   
  Karlssons uttalande är i bästa fall aningslöst, om inte avsiktligt vilseledande.
   
  Det är ju uppenbart att Greenpeace har en affärsidé, att få så många medlemmar och annat betalt stöd som möjligt för den verksamhet som de bedriver och som ger försörjning åt ett antal människor i olika positioner inom organisationen. Detta gäller naturligtvis även WWF med flera.
   
  Har man en affärsidé så har man också affärsintressen, det kan man inte undgå, vare sig man vill det eller inte.
   

 9. Michelangelo

  ”8” Naturskyddsföreningen fick 2010 35 MSEK i stöd av SIDA.
  När du köper något märkt ”bra miljöval” så går en slant till Naturskyddsföreningen. Det är bara två av de intäktskällor man har.
  Dessutom då medlemsavgifter från de nyttiga idioterna 
  Misstänker (utan att därför veta något)  att nämnde Karlsson har ett fett arvode för sin ordförandepost. 
  Satsar nog på ” avsiktligt vilseledande ” , snarare än aningslöst.

 10. Michelangelo

  komplement till ”9”
  SNF hade 2010 , 190 000 medlemmar som betalade 34 MSEK. Gåvor och insamlingar gav 36 MSEK ( 7 MSEK från postkodlotteriet).
  Totalt har man intäkter på 150 MSEK ( 16 MSEK från bra miljöval). ( Övriga statsbidrag får man med 9, 4 miljoner samt SIDA Swedwatch 1,6 MSEK, Kemikalieinspektionen 3 MSEK).
  Man har jobbat på bra med såväl lobbying som känslomässig utpressning. Som företag är det värt all beundran.

 11. Lejeune

  Här ett klipp med Ross McKitrick i kanadensisk talkshow:
   
  http://www.youtube.com/watch?v=DaNuf85sX2k&feature=player_embedded#at=166

 12. Tycker det är dålig stil att dra in Jimmy och SD som en parallell till Ecotalibaner. SD är det klarsynta och ”klimatrealistiska” alternativet i en allegorisk jämförelse.
  Dessutom är invandrarbrottslighet som exempel väldigt lätt att faktabelyssa ( ja utomeuropeiska invandrare är kraftigt överrepresenterade). Klimatfrågan är såpass komplex att det är mycket lättare att blanda bort korten

 13. ”Det är ju uppenbart att Greenpeace har en affärsidé .. ”
  Javisst, de skall ”rädda världen” – Du betalar!
   

 14. Lejune, du är skicklig på att kopiera, men när man länkar youtubeklipp är det ofta bra att ta bort det u URL:en från &-tecknet och framåt. Det brukar vara redundant information men här gör det att videoklippet startar en bit in… Om videons identitetssträng står efter &-tecken kan URL ändras till denna form:
  html://youtube.com/watch?v=VIDEONS_IDENTITETSSTRÄNG

 15. Magnus A

  Lejune, du är skicklig på att kopiera text…
  http://magnusorerar.blogspot.com/2011/06/ipcc-och-greenpeace-forspiller-ingen.html
  …men när du länkar youtubeklipp är det ofta bra att ta bort det i URL från &-tecknet och framåt. Det brukar vara redundant men här gör det att klippet startar en bit in… Står videons identitetssträng efter &-tecknet ändras URL till denna form:
  html://youtube.com/watch?v=VIDEONS_IDENTITETSSTRÄNG

 16. ThomasJ

  Mådä OT, dock ’stinking’:
  ”The plot thickens. Some parts of this letter are strongly worded. It is clear that there’s not much tolerance for the latest set of shenanigans from Pachauri.”
  Länk till artikeln:
  http://wattsupwiththat.com/2011/06/20/committee-on-science-space-and-technology-sends-ipcc-a-letter-on-their-conflict-of-interest-debacle/
  Mvh/TJ

 17. ThomasJ
  Har du läst brevet (pdf-filen?) Det är ganska skarpt formulerat. Det förra brevet, från febr 2010, är bifogat inklusive utdrag ur ClimateGate-läckta e-mails!
  FN svarade aldrig förra gången!

 18. ThomasJ

  Jonas N #16: Yes, läst (’ettan’) – det borde deFacto översättas och skickas samtliga i Riksdagen.
  Tror inte där öht. kommer nåt svar från FN, sak samma från Riksdagen… ’De’, samtliga i elitens elitserie har gått på kurs(er) och ’lärt’ hur undvika svara på penetrerande frågor => ju mer ’gräv’ desto tystare svar… [Eureka!] härmed funnit ’svar’ till att mina meddelanden till överheten (nästan) aldrig besvaras…
  I allra synnerhet inte när frågorna rör energiförsörjningen vs. vkv-vansinnet.
  Tror jag kollat föregående brav, osäker dock… har tyvärr inte ditt fenomenala ’kom-ihåg-sinne’ i mina gener uppenbarligen…  😉
  Att ’The Heat is on – increasing’ [i motsatt till tmeperaturer..] är iaf. helt klart och det ÄR mer än utengemärkt bra!  😀  !
  Mvh/TJ

 19. Staffan D.

  ’Elpriset har stigit, och många lider och känner sig maktlösa.’  (Det blir så, om vi ska ha all vindkraft, och stänger ner kärnkraften.)  Därför vill Maud Olofsson att vi ska få nya fina timmätare för el-förbrukningen.  Inte bara så att man själv ser det, utan så att el-bolaget gör det.  Sedan får vi en utskrift, kanske en gång i månaden, så att vi kan låta diskmaskinen stå, om elen är dyr. 
  –  Ja snälle nå-n…  ”Genom timmätning och egenprodu­cerad el kan konsumenterna bättre styra sin elförbrukning. Dessutom behöver elmarknaden övervakas effektivare av berörda myndigheter.” Att elen blir dyrare av alla vindkraftverk (kanske rentav på den egna tomten;  Maud hoppas det) och solceller och europeiseringen av marknaden, och blir ännu dyrare om vi ska koppla in fler myndigheter — är det något att förvånas över?  Tror folk att det är gratis att stoppa den förskräckliga värmen vi fått?
  –  (Det är för resten 13º och ösregn här… Vid midsommar…)
  http://www.dn.se/debatt/hallbar-energi-kraver-nya-verktyg-for-aktiva-elkunder

 20. Lars W

  Heja Polen!
  http://politiken.dk/klima/ECE1313919/polen-stikker-kaep-i-hjulet-for-eu/

 21. Labbibia

  Lars W # 20
  Stort tack för länken!
  Längst ner i artikeln kan man läsa:
  ”Det er skidt, at EU er ved helt at miste pusten på et tidspunkt, hvor flere og flere af de grønt tænkende virksomheder er begyndt at presse på for handling«, siger Jan Søndergaard, politisk rådgiver i Greenpeace Norden”
  Politisk rådgivare från Greenpeas Norden??!!
  Mycket ska man läsa innan ögonen trillar ur skallen!