Det klimatpolitiska väldet

Det klimatpolitiska rådet tillsattes av den rödgröna regeringen för att övervaka att regering och riksdag följer den övergripande klimatlagen och Parismålen. Deras förlag är bl.a. att antingen så måste drivmedelspriserna bli så höga att vanligt folk inte har råd att köra bil, eller så måste man införa körförbud vissa dagar i veckan. Centerpartiet ifrågasätter också om vi överhuvudtaget kan ha ett jordbruk i Sverige. Kärnkraft är inte bra (den är ”för dyr” enligt den förra statsministern) utan staten måste subventionera vind- och solkraft ännu mer. Det är tydligt att vi måste resa mindre, köra mindre bil, spara på elen, leva enklare liv. Tillbakagång verkar vara framtidens melodi. Kanske behöver vi ”pausa” demokratin för att uppnå vad som påstås vara de ”nödvändiga” gröna målen. Det klimatpolitiska rådets kritik mot den nuvarande regeringen är hård och stöttas entusiastiskt av SVT. I videon nedan så redogör Henrik Jönsson för turerna kring rådets extremistiska rapport.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Magma

  En absolut fullträff, en deprimerande beskrivning av den diktatur som västvärldens politiska elit eftersträvar.
  Man kan absolut fråga sig varför man överhuvudtaget skall fundera på om det finns någon som helst sans och vett i klimathotsdebatten när det är så tydligt att man inte drar sig för att ljuga Sveriges befolkning rakt i ansiktet om hur kärnkraftsnedläggningen gick till …

 2. Ann Löfving-Henriksson

  Henrik Jönsson är verkligen bra!
  Vecka efter vecka levererar han från landet som ”går före” och vars ledare blinda och döva för verkligheten tappat både rim och reson. H. Jönsson lyfter oss till att fråga efter vad denna omställning kostar oss som bor här, vår natur, vår hyllade demokrati, hur många som blir villiga att följa efter på den inslagna vägen. Sist men inte minst leder hans exempel till frågan om våra politiska ledare någonsin funderat över om vårt så kallat goda exempel verkligen gynnar vår planet eller om de omedvetet fallit offer för en ny religion, en ny tro som inte kan eller får ifrågasättas?

 3. foliehatt

  Det är samma tondöva testuggande sekterism som inom kommuniströrelserna under 60-70-talen.

  Det klimatpolitiska ramverket måste ryckas upp med rötterna. NU.

  På ett humoristiskt plan – Sjöstedts ord om politisk utrensning! Han om någon borde ju veta. Det är ju en kommunistisk paradgren, detta. Det går en röd(!) linje från Lenin till dagens vänster.

 4. pa

  Detta är de makthungriga individerna som hittar på ”problem” som de sedan ägnar hela sin kraft åt att lösa med andras pengar och tillgångar.

  Om man granskar de områden FN kartlagt för att styra upp enligt denna princip, förstår man att hela det mänskliga samhället är på väg att erövras via ”demokrati”.

  Flera diktaturer har med ordet demokrati när de beskriver sitt sätt att styra.

  Människor är inkapabla att styra det mänskliga samhället vilket historien visar tydligt.

 5. Björn

  När skall den nuvarande regeringen visa handlingskraft och avskaffa det Klimatpolitiska rådet? Ett råd som är helt obehövligt och kontraproduktivt, vilket dessutom inte har någon politisk kongruens med den nya riksdagsmajoriteten. Snacka om grus i maskineriet!

 6. Bim

  Henrik Jönsson är konsekvensanalysens mästare.
  Tänk om våra politiker kunde fråga Henrik Jönsson vad som händer om vi gör så eller så innan de hittar på en massa fler galenskaper som sänker Sverige till att bli ett dumhetens land. Andra länder skrattar åt oss även om det sker i smyg på en del håll eftersom som det gynnar dom.
  Våra politiker slår sig för bröstet och ger bort vårt land i utbyte mot att fixa sig själva karriärer inom de globala oligarkernas lyckoland med skyhöga löner för att sitta på höga poster och hålla käft.

  Allas lika värde! Haha! Det är ju ett skämt, väl illustrerat av behandlingen av Jimmie Åkesson. Han får behandlas precis hur som helst.
  Ingen i detta land har så lugnt och sakligt bemött alla påhopp, mer rakryggat än han. Till och med humoristiskt.
  Man måste inte gilla hans politik i alla frågor, men han är den skickligaste politiker Sverige har.
  Snabbtänkt och analytisk.

 7. Jan

  När kommer vi få se att SR/SVT förmår göra en granskning med något annat perspektiv än MPs?

 8. UWB

  Havsbaserad vind behöver kablar och annan utrustning för att kunna leverera strömmen till land.

  TENNET, nederländska motsvarigheten till Svenska Kraftnät, har tagit in anbud på 22 GW, som innefattar off-shore och on-shore sub-stations och högspänningskablar – kostnad 23 miljarder EUR. Det innebär att varje GW kostar 1,05 miljarder EUR eller typ 12 miljarder svenska kronor. Lägg dessa pengar på hur mycket det kostar att bygga:
  1. Vindkraftsparkerna.
  2. Kraftnätet på land (som måste klara dubbel kapacitet jämfört med kärnkraft vid 50 % kapacitetsfaktor)
  3. Effektreserv när det inte blåser.
  Då är nog kärnkraften mycket billigare. Har någon på EU nivå räknat på detta?

  https://www.tennet.eu/news/transmission-capacity-range-22-power-plants-north-sea-tennet-awards-and-offshore-converter

 9. Göran

  Söker sig korkade individer till politik eller blir man korkad av politik.

  Magdalena Andersson säger att man kanske inte ska få köra bil sista dagen i veckan. Det behov av att köra bil på en söndag, te.x att handla, lär bli en resa som utförs på någon av de andra sex dagarna i veckan.

  Det skulle kanske leda till köer de andra dagarna och därmed längre restider och därmed mer utsläpp av koldioxid.

 10. Gunnar Juliusson

  Media har tagit upp WHOs påstående om ökad mängd dödsfall pga hetta i Sydostasien, baserat på en artikel i The Lancet Planet Health.
  Man glömde dock påtala att dödsfall pga temperatur var betydligt vanligare pga kyla än av hetta, och att medeltemperaturen i Sydostasien fallit snarare än stigit under perioden.

  https://wattsupwiththat.com/2023/04/11/110000-deaths-a-year-in-south-asia-due-to-rising-temperatures-claims-who/

 11. Lars Kamél

  Väsentligen finns klimatpolitiska rådet för att se till att klimatpolitiken följer MP:s förslag, oavsett vilken färg som regeringen har.
  Om nuvarande regering menar allvar med ett paradigmskifte, ska klimatpolitiska rådet naturligtvis bort! Sedan gäller det att stå pall när de huvudsakligen rödgröna journalisterna kommer med sina protester.

 12. Energipolitiken och politikerna har fundamentalt tokmissat skillnaden på energiproduktion och energikonsumtion.

  Typexemplet är danmark – massor av vindkraftproduktion, över 50% – men det hjälper ingenting eftersom konsumtionen inte går i takt med produktionen.

  Danmark är i ständig kris gällande energibehovet vid konsumtionen – gott om energi vid fel tillfälle.

  Lösningen för både danmark och tyskland som har massor av vindkraft är lagring – men man lagrar inte.
  Varför lagrar man inte…jo, därför att inga lösningar för storskalig lagring finns.

  Det går inte att lagra i stor skala – men politikerna hörs varje vecka säga att dom skall bygga ut lagringen, dom ljuger.

  Danmark åter igen – varför har ni inte byggt lagring och varför bygger ni inte imorgon….

  Politikerna och desperata branschföreträdare lagrar inte – dom skriker unisont att ” vi måste bygga mer och fortare”.
  Bygger vi mer och fortare så kommer vi enbart att förlora ännu mera i procent av energiproduktionen – eftersom den inte är samtida med konsumtionen av energi och alltså inte kan lagras i stor skala.

  Danmark och tyskland skall absolut inte bygga mer vindproduktion utan lagring – dom måste lära sig att lagra den stora produktion dom redan har.

  En 6 åring förstår skillnaden på produktion och konsumtion men våra västerländska politiker vägrar att komma till insikten.

  Låt oss se er bygga storskalig lagring av befintlig vindkraft- så kan vi sedan ta diskussionen om vi skall låta er skövla mer av våra vildmarker och hav.

  Alla våra samlade pensioner, 50 års slit, strömmar in i den gröna omställningen och våra skatter och våra nytryckta gröna obligationer( garanterade av skattebetalarna) flödar in 10 000- tals miljarder varje år i denna omställning – och ni bemödar er inte ens att lagra energiproduktionen…

  Ja, allt det där är så vansinnigt märkligt att man måste ställa sig frågan – vem skall bromsa förfallet och vem skall upplysa om dom grova missbedömningarna som politikerna begår…finns det någon högre makt?

  Idag kan man inte påtala eller upplysa eller be om en diskussion i dessa frågor – för då är man en förnekare av både klimat och all annan forskning.

  Hur hamnade vi i denna misär – och vem bestämde långt före IPCC att vi lever under klimathotet och att jordens dagar är räknade…vem bestämde att energiproduktion och energikonsumtion inte behöver gå hand i hand?

  I Israel är folket rädda för sina politiker och i hur många andra länder är också dom folken rädda för sina politiker…
  Behöver vi vara rädda för våra politiker – behöver vi vara rädda när dom stämplar oss som förnekare….?

  Osämjan växer lavinartat i världen – har politikerna något ansvar för denna våg av rädsla och hot..?

  Finns det, som marx sa, en inneboende självdestruktivism i varje samhällsbygge?

  Har varje blomstrande civilisation en mörk baksida av girighet, frosseri och begär efter makt …
  – Just nu känns det som att ondskan blommar världen över och likaledes känns det som att klimathotsteorin är en viktig orsak till ondskan, ett redskap…
  Varför skulle annars någon i ett modernt samhälle kallas förnekare, av både statsministern, påven och av fn-chefen och av medierna..?
  En förnekare – en samhällsomstörtare, en onskefull typ som tvingas in i mörkret och som förskjuts av samhället…

  Politikerna har möten om HUR klimathotet skall presenteras för att få maximal effekt på massorna – visst är det otroligt märkliga tider..

 13. Ulf

  Lägg ner skiten. Vad ska vi med en överrock som vill att regeringen ska fortsätta med rödgrön katastrofpolitik? Det är larvigt. Maggan la ner finanspolitiska rådet, när de inte tyckte som henne. Så inga problem för nya regeringen.
  Hur fan kan någon rösta på ett parti som babblar om att förbjuda bilkörning en dag i veckan? Bland det dummaste jag hört. Är folk korkade måste jag fråga mig? Vad mer för meningslösa tvångsföreställningar ska vi införa?
  Att döma av opinionsmätningarna så har folk ett teflonminne. Jag kommer strunta i alla förbud eller flytta. Alternativ 3 finns inte.
  Staten skickar på en allsköns påbud, men har nu lärt mig att helt ignorera allt jag tycker är onödigt. Det händer ändå ingenting. Ingen som orkar följa upp det. Någon fördel ska man ha av att leva i ett laglöst land.

 14. Sören G

  Förorskar vinkraftsparker till havs valdöd?
  https://mailchi.mp/cfact/the-wind-whale-correlation?e=e7d58656b1

 15. Magnus B #12

  ”Behöver vi vara rädda för våra politiker – behöver vi vara rädda när dom stämplar oss som förnekare….?”

  Ja, definitivt. Och denna rädsla är berättigad från höger till vänster även om de gröna är de mest skrämmande.

  Rikspolitikerna (inte så mycket i kommunerna) lever nämligen i en bubbla bestående av den grön-röda övre medelklassen i storstäderna. De som har råd med solceller på taket, med elbilar och välisolerade hus. Och som så gärna vill vara inne på miljöhotsspåret. De ser bara en konsensus omkring sig och skulle aldrig drömma om att sticka ut mot vad SVT, DN och SvD tycker om miljön.

  Och så länge vi röstar på dem så finns det ingen väg ut med mindre än att dessa politiker lyfter blicken och sätter sig in i frågan.

  En viss ljusning skymtas dock när det gäller Twitter (politiker älskar Twitter) efter att Musk tog över. Plötsligt så får även klimathotsskeptiker utrymme att skriva. Politikerna är helt förbluffade eftersom det kommer fram argument som de aldrig hört förut.https://cowboystatedaily.com/2023/04/10/skepticism-of-climate-doomsday-predictions-swells-since-musks-takeover-of-twitter/?mc_cid=5e19b40058&mc_eid=85b9459f9f

 16. foliehatt

  Ingemar, Magnus,
  det oroande med dagens politiker är att de är broilers som kommer fram ur ungdomsförbunden, genom stenhård armbågskonkurrens med inslag av knivhugg i ryggar. Väldigt få har erfarenhet av något annat än 100% politik. Det är dåligt av minst två orsaker. För det första har de ingen riktig yrkesidentitet att falla tillbaka på, vilket gör det ekonomiskt pressande att hålla sig kvar vid grytorna. För det andra så saknar de erfarenhet av ett liv så som deras väljare upplever.

  Vi har fått en politisk klass i Sverige. Proffs(nåja…)politiker!!

  Kanske vore det en bra idé med begränsade möjligheter att kandidera till riksdagen? två – tre, perioder? samma för regeringsmedlemmar.

 17. Anders

  Exakt 19:33 in i videon blir jag rent av illamående! Den svartklädda människan (osäkert hur hen/hon/han vill bli tilltalad trots uppenbar feminism) agerar ytterst obehagligt och agitatoriskt. Bakom står förstås, såväl bildligt som bokstavligt, staden med världens minsta risk för havsnivåhöjningar (i landhöjningens epicentrum) och tillika härbärgerande Sveriges rödaste universitet. Hur många svenskar hinner vakna innan vi alla blir inmurade i DDR 2.0? Steg 1: sluta titta på stasimedia. Steg 2: utbilda dig själv och lär dig respektera och räkna på uppmätta data! Tackar Henrik Jönsson för att vara en starkt ropande röst i klimathetsaröknen!

 18. Rossmore

  OT:

  Just nu (2023-04-11 efter 18.00) uppgår den svenska elexporten till 3 754 MW. Samtidigt uppgår vindkraftsproduktionen till 3 451 MW, dvs exporten överstiger vindkraftsproduktionen. Det är en ögonblicksbild men den är regelbundet återkommande. Detta förhållande går att observera flertalet av en månads dagar. Vad är vitsen med att i det läget bygga ut den svenska vindkraften och särskilt att satsa på havsbaserat?

 19. Anders

  Skulle det inte vara lite intressant att få veta hur många av KU:s ytterst kompetenta skribenter och kommentatorer som har fått en ärligt menad chans att få uttala sig om klimatfrågan i de statsfinansierade media (SVT/SR/UR)? Går det månne att ordna en anonym enkät?

 20. Anders:
  Behövs det verkligen någon enkät? Är inte svaret på din fråga – ingen av dem? Eller missförstår jag dig?

 21. Anders

  #20 Vlad T. Nej, Du missförstår mig sannolikt inte alls! Men problemet är att de skattefinansierade ”ideologerna” på SVT/SR/UR definitivt inte vill erkänna den (för oss) uppenbara snedvridningen av debatten. Därför skulle kanske en enkät göra susen och genomborra den rödgröna PK-palissaden. Men det kanske finns andra bättre sätt? Ordet är (ännu) fritt!

 22. Gunnar Strandell

  Anders #19
  Maggie, som startade bloggen ”The Climate Scam” som sedan blev KU, var i SVT och debatterade mot Svante Axelsson, då gen.sekr för Naturskyddsföreningen. Det är 13 år sedan.

  Det gick inte bra för stackars Svante, så därefter har det mera varit mobbing från SVT. T.ex. när Peter Stilbs blivit intervjuad.

  Länk:
  https://www.youtube.com/watch?v=S_4BWw_8qoU

 23. Sören G

  På kulturnyheterna i kväll var man upprörd över att Elon Musk och Tvitter väljer att kalla BBC ”government funded” översatt till regeringsfinansierade medier, vilket skulle komma att gälla SVT.
  Det kan komma att tolkas som att det är påverkat av regeringen.
  Public service är ju, menar man, en objektiv kanal där folk alltid ska veta att det är sanningen som presenteras.

 24. Anders

  #22 Gunnar Strandell. Visst var Maggie vinnaren i den debatten, men det är Svante som är vinnaren i Public Service… Så borde det inte få vara. Vad hände med Maggie? Har inte hört eller läst något om henne.

 25. Gunnar Strandell

  Anders #24
  Maggie bildade familj och fick barn när drevet drog igång. Det vi kunde se med egna ögon på bloggen var riktigt otrevligt. Vad som hände vid sidan om kanske ännu värre.

  Hon värnade sitt privatliv och hoppade av.

 26. Sten Kaijser

  OT jag läste någonstans attEU har infört totalförbud mod dubbdäck — utom i de länder som sökt dispens

  jag letade efter detta beslut men hittar det inte. Är det någon som vet?

 27. Anders

  #25 Gunnar Strandell. Men vad sorgligt att läsa! Detta med mobbing är ett gissel inte bara för ”offret” utan för alla som bevittnar våldshandlingen. Har själv upplevt härskarmetodiken både som barn och vuxen. Undrar om det inte var mänsklig dumhet av den typen som låg bakom Roms fall?

  Vi som vägrar underordna oss det gröna våldet får se fram emot Maggan(s) undergång och Maggies återkomst!