Det går bra nu …

CO2 under 32 ar

Benny Peiser: Storbritannien och Europa förstör sina egna ekonomier med grön politik … utan att minska CO2-utsläppen

”I Europa försämrar vi våra egna ekonomier och skambelägger våra nationer, i namn av att rädda planeten utan att göra något åt CO2-utsläppen eftersom vi bara flyttar dem utomlands, vi bara exporterar dem. Det är kärnan i alla dessa 27 COPs vi har sett under de senaste 30 åren. Det är alltid samma resultat. Utvecklingsvärlden, Kina, Indien, kommer inte att riskera sina egna ekonomier, sitt folks välbefinnande, sin energisäkerhet, sin nationella säkerhet. Vi gör det och vi betalar priset för det. Och det här är den största varningen till amerikaner: Om du vill undvika att dina energiräkningar ökar fyra gånger, gör inte det vi gör.”

Här är ett diagram över Kinas energikonsumtion:

Kinas energikonsumtion

Kina använder nu mer kol än alla andra länder sammantaget. Och de fortsätter att öka.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Evert Andersson

  Ett faktum vi brukar peka på. Miljarder har spenderats bara på prat om koldioxid på dessa COP-konferenser och det finns inte tillstymmelse till effekt på kurvan. När ska polletten ramla ner?

 2. Mats Kälvemark

  Tack ingemar för att du sätter strålkastarljuset på verklighetens grundproblem vad gäller utsläpp av fossil CO2. Utan att Kina gör en 180-graders sväng kommer de globala utsläppen att fortsatt öka. När man i diskussion med klimataktivister påpekar detta och att det därför inte är meningsfullt att vi i Sverige jagar tiotusendelar av de globala utsläppen så får man ofta svaret att vi måste titta på utsläppen per capita och att Kina där ligger lägre än vi. Men detta är inte sant! Enligt länken nedan var siffran 2021 för Sverige 3,45 t/capita jömfört med Kinas 8,05 t/capita, dvs mer en dubbelt så mycket för Kina. Finns många länkar som visar detta. En är:
  https://ourworldindata.org/co2-emissions
  Lite ytterligare siffror från 2021 för att belysa proportionerna och då även inkludera Indien.
  (Källa: BP statistical review of world energy 2022)
  Kinas utsläpp av koldioxid: 10523 Mt totalt (ca 32% av de globala), ökning 5,8% under året ger 610 Mt ökning,
  Indiens utsläpp 2553 Mt totalt (7,3% av de globala) , ökning 12,2% under året ger 311 Mt ökning
  Sveriges utsläpp 40,1 Mt totalt (0,1% av de globala ), minskning 6,8% ger 2,7 Mt minskning
  Slutsats: Under 2021 ökade Kina + Indien sina utsläpp med 610 + 311 = 921 Mt
  Detta är 921/40,1 = ca 23 ggr mer än Sverige totala utsläpp för hela landet
  Så på ca 1/2 månad ökar Kina och Indien sina utsläpp lika mycket som Sverige totala årliga utsläpp. Hur meningsfullt är det i belysning av detta att lägga ner 1600 miljarder kr på projekten med vätgasstål i Sverige som i bästa fall kan minska utsläppen med 10% eller 4 Mt/år. Lyckas man så äts minskningen upp på mindre än 2 dagar av ökningen i Kina och Indien. Och klimateffekten enligt IPCC (TCR 3.0 gr) blir någon tiotusendel av en grad, går inte att mäta.

 3. jisonbetzel

  Ingemar, tack för att du delade dessa ”bilder”. Statistik och diagram är inte alltid enkelt att ta till sig men i detta fall känns det begripligt. Vi hoppas att Macron ställde frågan, om inte Kina kan tänka sig backa till 1990 års nivå, när han nyligen mötte Jinping.

 4. UWB

  Det är samma världsfrånvända diskussion som reduktionsplikt. Inget land har tagit efter Sverige i att drastiskt öka reduktionsplikten – det var enbart en plakatpolitik från MP’s sida.

  De ser konsekvenserna och det finns ett skäl till att biobränsle är avsevärt dyrare än bensin / diesel, det är brist på det i världen. Det innebär att om Sverige drar ner på reduktionsplikten kommer biobränslet att användas på andra håll i världen vilket gör det hela till ett nollsummespel – och då har jag inte ens bemött att biobränslen står för betydande utsläpp av koldioxid, troligtvis i paritet med bensin/diesel.

 5. Torbjörn

  Hej!
  Intressant läsning om Kinas vindkraft.
  https://www.svd.se/a/7070oB/nej-kinas-vindkraft-ar-inget-foredome

 6. Lennart Bengtsson

  Jag har under åratal framhävt detta. Det svar som jag numera får från mina miljökollegor är att det är Sveriges och Västs fel som tubbar kineserna att producera alla våra onödiga varor som vi inte längre producerar själva. De ena lösningen är därför att återgå till ett tidigare hållbart och ekologiskt samhälle med små eller obetydliga utsläpp.

  Jag påpekar då att detta inte längre är möjligt eftersom jordens befolkning numera uppgår till 8 miljarder människor som alla vill leva ett drägligt liv och inte som de 2.5 miljarder kring 1950 där många faktiskt också hade det riktigt taskigt. Då får jag inget svar utan bara en antydan att jag som vanligt är en besvärlig och krävande person.

 7. Daniel Wiklund

  Såg nyss ett långt inslag om behovet av fossilfria transporter i LKAB-s gruvor. För att motverka den globala uppvärmningen. Kom att tänka på den tolfte april 1968. Det var långfredag den dagen. Jag bodde då i en by utanför Piteå. Jag var ut och joggade i shorts och t-shirt. Det var 18 grader i skuggan. Det var den varmaste påsk jag upplevt. Hoppas att det fossilfria samhället leder till fler såna varma påskhelger.

 8. Stefan Eriksson

  Kommande Lördag (denna vecka) kopplas de tre återstående reaktorerna i Tyskland från el-nätet. En ”epok” är över.
  Vad finns då tillhanda som ersättning?
  Kol, och en ökad import av Fransk kärnkraftsel.

  Ransonering är på ingång.

 9. Phabster

  En effektiv metod att få ner koldioxidhalten i atmosfären hade ju varit att sluta använda internet som i runda slängar släpper ut 1,5 miljarder ton koldioxid varje år.
  Jag tvivlar dock på att Gretas generation är särskilt intresserad av det.

 10. Tege Tornvall, nätverket Klimatsans

  Enkel beskrivning av COP- och andra internationella klimatmöten.

  Politiska huggsexor om finansiering och fördelning av utlovade 100 miljarder USD per år för att få utvecklingsländer att sluta använda kolbaserad energi (som de har) och i stället gå över till vind-, sol- och bioenergi (som de inte har). Allt med påstått klimathot som förevändning.

  Det är POLITIK, inget annat!

 11. Håkan Bergman

  Stefan E. #8
  Lite olycklig timing där, O3 går på revision på lördag så tyskarna lär inte kunna räkna med mycket hjälp från oss. Nästa vecka inleds med ett högtryck ute på Nordsjön, enligt Ventusky, så elen kan bli dyr på måndag i Södra Sverige. Men dom gröna rodnar inte utan åker glatt ner till Coalombia och skriver långa kontrakt på kol därifrån.
  Don’t mention the Energiewende!
  Det handlar om runt 4 GW kärnkraft som försvinner på lördag.

 12. Göran

  Detta med att köpa klimatsmarta varor. Vilket larv. Det enda rätta skulle vara att inte köpa dem alls. Vad gäller mat så innehåller t.ex. ICA produkter som mans ska stoppa in i munnen, men minst 95 % av de produkterna klarar man sig utan. Sluta köpa dem då om ni tänker på klimatet som nyttiga idioter. Å andra sidan. Om inte de 95 % såldes och köptes på ICA så skulle vartenda ICA-butik få läggas ned.

 13. Lasse

  Världen har allt att vinna på att vi går före i klimatarbetet.
  På samma sätt som Tyskland visar vägen i Energiwände.
  Då slipper fler hamna i energifattigdom och låg standardutveckling. Om de följer efter 😉

  Hoppas i alla fall att Tyskarna har malpåsar så det räcker för att ställa kraftverken i reserv.

 14. Anders

  #12 Göran. Begreppet ”klimatsmart” drar ned både ordet ”smart” och ”klimat” i PK-smutsen.

 15. Håkan Bergman

  Göran #12
  Nej ICA ska man undvika, själv handlar jag efter pensioneringen på förortens blattebutik, där är det bara pris och kvalitet som räknas. Tror inte dom ens vet vad klimatsmart eller ekologiskt är för nåt. Vad sägs om turkisk paprika för 30:- kilot, visserligen finns den varianten bara i grönt, men det blir ju å andra sidan en sann njutning att skära i den.

 16. jisonbetzel

  6#Lennart Bengtsson.
  Tack för att Du är just en besvärlig och krävande person.
  Tyvärr tillverkas det inte så många av Din kaliber längre så många av oss uppskattar det idoga arbete Du lägger ner för att på ett enkelt och rättframt sätt förklara sakernas tillstånd.

 17. Lasse

  Lite om Costa Rica med samma bilder som i dagens text:
  https://www.youtube.com/watch?v=RBwklAIMkSQ

  Propaganda känns igen.
  Elen kommer från renewables dvs vattenkraft och geothermal.
  Men bilarna körs på fossila flöden. det glömdes bort av propagandamakarna.

 18. foliehatt

  Häkan, #11,
  men de får tydligen tillgång till legal marihuana i utbyte mot kärnkraften. Riktig Miljöpartipolitik.

 19. Bordsbönen hemmavid lyder numera:
  Tack. O du store allsmäktige Kina för maten på bordet.
  Vi tackar kolet och oljan.
  Amen

  Till lunch var det ungsfalu med mos, gurkmajonäs och grönsaker.
  Falukorven och potatisen var CO2 i luften senast i somras och salladen bara för någon vecka sedan.

  Vi äter det Kina släpper ut.
  Hur kan det vara så ytterst få som fattar det?

 20. Daniel Wiklund

  Halva nordnytt ägnades nyss åt jakten på koldioxid. Dels ett reportage om fossilfria transporter i gruvan. Och ett reportage ( har varit flera i nordnytt) om hur man infångar koldioxid för att sen lagra den I berggrunden. Det är på LTU man bedriver den forskningen. Under tiden fortsätter det fina vädret i Nortbotten. Glada barn leker på gatan i solvärmen, cyklarna har plockats fram. Värmen gör oss mer sociala. Mer koldioxid och värme åt folket.

 21. Berra

  OT: Nyhet om en brf som har en ”energigemenskap”.

  Ur klippet ”…den ger just nu ca 8,52kW”…”vi förbrukar i hela föreningen ca 15-20kW”…”så det blir ett överskott…”

  Journalistik på hög nivå, på så sätt att de står på taket.

  https://sverigesradio.se/artikel/gotlandska-bostadsrattsforeningen-blev-energipionjarer

 22. #21 och mera OT
  2 steg längre ned bland artiklarna:

  ”Utsläpp av palmolja vid Gotska Sandön – går inte att bekämpa”

 23. Berra

  #22: Var den inte från ekologiska palmer?

 24. Håkan Bergman

  Berra #21
  ”hoppas att bostadsrättsföreningens satsning ska inspirera andra att ta efter”
  Och vad tror han då att priset blir när alla solpaneler toppar samtidigt?

 25. JonasW

  Om asiens planer på utbyggnad av kolkraft realiseras (vilket är mycket troligt) så kommer de globala utsläppen att öka även om USA/EU lyckas med sina omställnings-ambitioner.

  Av någon anledning verkar klimatalarmister/media/politiker inte klara att ta till sig detta ganska enkla faktum. Det spelar inte någon större roll vad vi gör i EU/USA.

  Numera tror jag allt klimatsnack i EU/USA handlar om att rädda ansiktet. I dagsläget är det uppenbart att endera av följande två är sant:
  1- det finns ingen klimatkris (alla larm har varit fel)
  2 – det finns en klimatkris, och vi kan inte göra något åt det. Asien struntar i klimatkrisen.

  Förmodligen kommer västvärlden att fortsätta babbla om ”grön omställning”. Alternativet är att etablissemanget framstår som ett gäng åsnor, vilket jag gissar att de inte vill göra.

 26. Stefan Eriksson

  Håkan B. # 11
  Den här artikeln har några år på nacken:
  https://taz.de/Gabriel-will-an-Kohlestrom-festhalten/!5028977/
  Sigmar Gabriel (SPD) (industriminister ad.) hade rätt då, och har lika rätt idag.
  Han beskrev ”energiwende” som ”irrsinn” vilket då kan översättas med ett ord: galenskap.

 27. Berra

  #24: Tror inte han tänkt på det….

 28. Under Corona pandemin minskade människans utsläpp av CO2 med ca 8% ändå så märks inget hack i kurvan.

  Man kan ju undra hur klimatalarmisterna förklarar det.

 29. Håkan Bergman

  ”Experterna” om elprisets utveckling när Tyskland stänger ner kärnkraften.
  https://www.svd.se/a/WRxWLr/tyskland-avvecklar-karnkraften
  Utvecklingen hittills under April, om ni undrar vart SE1, blå kurva, är så är den lika med grön kurva än så länge.
  https://drive.google.com/file/d/1Ez3WYB06uKG40DzlRJpokyogXJ18r_2S/view?usp=share_link
  Vad tror ni om priset på måndag?

 30. Idag – tyskt bolag vill bygga sveriges största vindkraftspark, utanför hudiksvall.
  Kräver snabb handläggning.
  Byggherren säger – nu har regeringen chansen eller också låter dom den blåsa bort.

  Dom gröna tyskarna – annekterar energitillgångarna och jättelika landarealer i sina undergivna grannländer.

  NU…behöver svenska regeringen vara på tårna och rädda våran biologiska mångfald och våra ekosystem och vårat land åt dom kommande generationerna.

  Otroligt bra att dom gröna i sverige kastades ut i förra valet – låt oss nu hoppas att vetenskapen och förnuftet får återuppstå och att flum och antidemokrati avvecklas.

  Tyskarna skall nu tillåta 50 gram cannabis per person/månad och lägger ner sina sista kärnkraftverk…
  – Nu skall dom alla sitta under korkeken och debattera lydländernas kommande styrelseskick och hur demokratin skall underordnas den nya makteliten….nog är det bråttom alltid..bråttom att vakna.

 31. Håkan Bergman

  Magnus b. #30
  Kan det vara den här,
  https://www.4coffshore.com/windfarms/sweden/gretas-klackar-sweden-se53.html
  Vad säger Greta?

 32. Nr 31 Håkan.
  Verkar vara två olika – men som du kanske såg för någon månad sedan så överklagade en vindkraftbyggare ett tillstånd i ett område intill deras egna projekt – dom sa att deras fria vindflöde skulle störas om dom andra fick bygga…ha,ha – nu börjar det bli tight med utrymme i östersjön.. gamarna slåss redan om bytet.

  Gretagenerationen tycks ju enligt senaste skolvalet vara – ett journalistisk påhitt( som politiker och journalister tror på..)
  Unga i gretas ålder tycks vara mer intresserade av ett fungerande samhälle med jobb, villa, vovve och utveckling – än att plöja potatisfälten för hand..
  Folk och inte minst unga är ofta klokare än man tror.
  Greta själv har ju växt upp i överklassen och tycks söka den egna lyckan i någon typ av bakvänt, altruistiskt, samhällsarbete – hon har ju själv vid flera tillfällen berättat att hon via sin diagnos tenderar att låsa sig vid en sak i taget och att hon då blir blind för helheter…journalister och makthavare har ju här återigen helt missat vad hon faktiskt säger..att hon lätt blir fanatisk.
  Greta har bl a påtalat att detta med elbilar inte var så klimatsmart som hon först trodde och hon har även på senare tid protesterat mot vindkraft i renskötselområden….
  Greta har ju verkligen exploaterats av dom nya, gröna fanatikerna och dessa har skamlöst utnyttjat henne för egna syften – vi pratar metoo, respekt och hållbarhet…men just där tycker jag gröna politiker i europa är den värsta sorten – det är dom som utnyttjar och kör över både vetenskap, demokrati och unga, som greta.
  Den gröna omställningen handlar ju inte om klimat och verkligen inte om hållbarhet – den går rakt på tvärs mot hållbarhet och vetenskap och rakt mot biologisk mångfald och även rakt mot ett tryggt samhälle och mot demokratiska system.
  Jag bara undrar när journalisterna och media inser vems ärende dom springer – hade dom inte uppfunnit och bejakat förnekarepitetet så hade denna gröna lögn spruckit för flera år sedan…
  – Nu har dom, genom lek, lagt den gröna förnekarsnaran runt sina egna halsar och själva omöjliggjort en kritik av det gröna monstret.
  Vi lever nu på nytt i en värld styrd av tro och förnekelse och ingen kan längre avgöra vem som är ond eller vem som är god…och då brukar jävulen dansa i skuggorna.

 33. Håkan Bergman

  Då kanske det är den här, en riktig feting.
  https://www.4coffshore.com/windfarms/sweden/eystrasalt-sweden-se65.html
  Man hittar dom här,
  https://map.4coffshore.com/offshorewind/

 34. Nr 33 Håkan.
  Det är skyborn renewables vindpark på 250st vkv a 370m höga vid hudik som det pratats om i medierna idag – men som du ser mängder av projekt som trängs i pipen – otroligt farliga tider för svensk natur och även resten av skandinavien nu – verkligen mitt i ödestimmen!
  Skövling, misär, katastrof – undergång..skulle man kunna skriva om man vill ge det ett vetenskapligt perspektiv.
  Skulle vi som är vuxna och ansvarsfulla skriva ett SPM om vindkraftchocken (som klimattomtarna släppte för ett par veckor sedan om klimatet) så skulle vi verkligen behöva tänka över ordens betydelse för att förmedla – hotet från vindkraftmaffian och tillhörande svans av journalister och makthavare och PK- elit.

  Förra valet valde jag att inte rösta på sossarna på grund av deras lierande med miljökatastrofpartiet.
  Jag anser att våran miljö och våran vildmark behövs för att hålla samhälle och människor friska – att hota oss med storskalig annektering av utländska vindkraftrallare och girigbukar ser jag som ett modernt fältslag.

  Varför skall dom få skita ner våra miljöer med industrier för att sedan skicka energiråvaran via ppa- avtal till dessa centraleuropeiska storbolag…helt, förbaskat, obegripligt.

 35. Anders

  Tack, Magnus Blomgren, för Dina många vassa analyser! Njuter när jag läser och håller med om i princip allt Du skriver! Inte minst detta med att vi måste läsa naturens språk.

  Apropå det här med förnekarepitet kommer jag osökt att tänka på grundmänskliga sandlådepsykologiska fraser som ”Den som sa de – va de”. Alla de som anklagar oss realister för att vara ”förnekare” är de som förnekar allra mest data, biologiska sammanhang, erfarenhet och förnuft. De har tyvärr lyckats ockupera ”peer-review-systemet”. Tänk vad mycket oerhört viktiga uppgifter som aldrig får se dagens ljus med hänvisning till detta att uppgifterna inte genomgått detta ”ordningssystem”. Jag menar att alarmisterna använder peer-review-batongen för att utestänga frifräsande forskare och andra observanta människor.

  Jag är övertygad om att, bakom PK-projekt som ”Energiwende”, ”Net Zero”, ”Grön omställning”, Grönt stål” och ”Hybrit” lurar totalitära, extremt försåtliga, välsmorda och ekonomiskt oberoende indoktrineringsapparater. Som fräckt och skoningslöst kallar alla motstående intressen för antingen ”förnekare” eller ”konspirationsteoretiker”.

  Men de kommer inte kunna ljuga och lura folk i all oändlighet!

 36. Håkan Bergman

  Magnus #32
  Men om nu två vindkraftsbyggare kan tvista om vinden så måste det innebära att vinden är en resurs, alltså borde den som äger vinden kunna sätta ett pris på den. Varför sätter vi i så fall inte ett pris på vinden? Varför står vi med mössan i hand och låter tyskar-araber-kineser berika sig på vår vind? I energiwendes begynnelse åkte en tysk delegation runt i Norge och kom på den lysande idén att dämma upp dom norska fjordarna och skapa gigantiska vattenmagasin. Det var nog inte långt borta att norrmännen mobiliserade då.

 37. UffeH

  Anders #35
  Om du följer länken till denna blogg så hittar du kanske ett delsvar på PK- projekten, alla de saker du räknar upp är inplanerade med om inte datum åtminstone årtal för genomförande om vi fortsätter enligt Agenda 2030, Fit for 55, Netto Noll med mera.
  Man skulle kunna säga att det är värre än det verkar för vanligt folk och för de nyttiga idxxerna om WEF och FN får fortsätta.

  https://dailysceptic.org/2023/04/13/no-flying-by-2050-is-the-world-finally-waking-up-to-what-net-zero-really-means/

 38. Peter

  https://www.facebook.com/reel/2472424226249881
  Denna reel säger allt fast på ett mycket bra sätt.

 39. Nr 36 Håkan.
  Du har helt rätt, inte bara vinden är en resurs – tänk bara på alla vildmarker vi ger bort till dessa utländska bolag…skulle marken köpas kostar den miljarders, nu hyr dom den nästan gratis – eftersom avtalen med markägarna oftast är skrivna så att markägaren får pengar om vindbolaget går med vinst!
  Dessa bolag struktureras sedan så att ingen vinst finns i bolaget som ingick avtalet med markägaren…oftast går dom ju inte ens med vinst ens i bolaget längst bort i kedjan – man tjänar inte pengar på att äga vindindustrier utan pengar tjänas på att sälja bolagen( ofta till aningslösa pensionsfonder).

  Dämma fjordar! Jösses!

 40. Nr 35 Anders.
  Att vi återigen hamnade i styggelsen med förnekarepitetet är ju helt otroligt – men också helt nödvändigt för alarmisterna, annars står dom där med rumpan bar – ingen vetenskap är svårare än den om klimatet och ingen vet vad som komma skall – men det är ju helt underbart enkelt att kväsa diskussionen om det omöjliga med detta epitet!

  Säg klimat – och nästan alla blir oroliga eller rädda, oavsett om det är en parmiddag med grannarna eller i fikarummet på jobbet eller i en tv-studio med två professorer inom ämnet..med olika åsikter!
  Varför blir vi illa till mods…jo, ingen vill bli kallad förnekare – det är ett förbaskat gammalt uttryck men supereffektivt!!
  Särskilt effektivt är uttrycket i politiken och i maktens korridorer.

  Vi ser ju bara här på bloggen – jag förstår verkligen dom som vill vara anonyma även här, själv har jag dock ända sedan skoltiden gillat en fight med mobbare – och i mitt tycke är alarmister med förnekarbatongen värsta sortens mobbare.
  Min lilla analys är att samhället i allt högre grad styrs av mobbare, när dom väl får fäste lierar dom sig med likasinnade.

  Nästan hela livet röstade jag på sossarna – för jag gillade tanken på solidaritet och fördelning av resurserna.
  Nu röstar jag inte längre rött – och sedan Maggan satt å hånskrattade i riksdagen åt Ebba så förstår jag att min väg tillbaka till socialdemokraterna blir oändligt lång.

  Även Eu tycks lida av mobbarmaktens elitiska världsbild – och där undrar man vart det skall sluta..

  Så förnekarepitetet lamslår samhällen och folk – dom som använder det borde fundera på varför dom gör det…För visst doftar det medeltid..lång väg?!

 41. Anders

  #37 UffeH. Tack för mkt bra länk! Fastnade för Rosa Koires tal i Köpenhamn 2013. Långt men extremt lyssningsvärt: https://rumble.com/v28vcla-behind-the-green-mask-un-agenda-21-rosa-koire-open-mind-conference-2013-ska.html

 42. Håkan Bergman

  Även i morgon fortsätter elpriset ner, sen får vi se.
  https://drive.google.com/file/d/15FG3mukUr22F2CauW4t1BIiWYjR9uVV2/view?usp=share_link