Det är klimatförändringens fel

tagursparning 2

Vi har hört det förut. Här är den senaste ursäkten för olika olyckor eller helt enkelt slarv. SR, dagens Eko intervjuar (8/8) Trafikverket:

 • Regnovädret Hans skapar problem för Trafikverket och igår spårade ett tåg ur i Iggesund när vattenmängderna fick banvallen att rasera.
 • Enligt Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, är Sveriges banvallar säkra men klimatförändringarna kan skapa utmaningar.
 • ”Allt som vandrar temperaturmässigt kan röra på sig någonstans, även banvallar”, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Nej, snälla Trafikverket. Klimatförändringarna har inte orsakat detta. Inte heller att banvallar utsätts för temperaturvariationer på +30 grader och -30 grader under ett år, som han bluddrade om. Sådant kallas för säsongsvariation i vädret och är helt normalt i Sverige. Det är inte ”klimatförändringar”. Men det är populärt att skylla på klimatförändringar när man som chef klantat sig, eller då det helt enkelt handlar om en olycka.

Häromdagen intervjuades någon myndighetsperson på Sicilien angående bränder: Det är klimatförändringarnas fel. Samma sak fick vi höra från ansvarig angående skogsbränder på Rhodos. Men skogar självantänder inte vid 40-45 grader. Samma sak när det gäller översvämningar i Bangladesh, Pakistan och Kina. Det finns inga vetenskapliga data som tyder på att översvämningar skulle blivit fler vid en högre temperatur.

”Klimatförändringar” har helt enkelt blivit den perfekta syndabocken när den ansvarige chefen vill dölja sin bristande övervakning eller sitt direkta slarv.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Staffan Lindström

  Bengt Ohlsson : I ena meningen är väder klimat … i nästa klimat väder….

  Hittar ett annat kortreportage av Lotten Collin i Paris som inte kan kallas annat än extremt nedlåtande dessutom påstå att Catania är en grannstad till Palermo (210 km) …

 2. Magma

  Det är bara att konstatera att hela klimatcirkusen urartat till politiskt och hysteriskt babbel på ungefär samma skala som IPCC’s så kallade klimatmodeller.
  Jag läste dr Roy Spencers junirapport 2023 och hittade ett intressant diagram där verklig temperaturtrend i USA’s ”kornbälte” jämförs med klimatmodellernas förutspåelser – vilket lika väl skulle kunna varit en jämförelse mellan verklig trend och olika alarmistiska ”blaskors” tonläge i mediarapporteringen …
  Hittade dock även en vägvisare i dag på vilket/vilka parti(er) som har en något mer mogen syn på klimatfrågan i den senaste Novusmätningen som redovisas i dagens SVD.
  Den visar tydligt vilka svenska partier som anser det viktigt ”att gå före” resten av världen, och vilka som partier som anser att klimatet är en ”global fråga”. Tyvärr visade den inte vilka partier som eventuellt anser att det är en fråga som människan inte råder över …
  Eftersom jag inte vill dra in politisk agitation i bloggen (mer än möjligen ”ut med MP”) så får var och en reda ut vilka partier som de anser ha en mogen syn på naturvetenskapliga, fysikaliska, energitekniska och geopolitiska frågor …

 3. foliehatt

  Detta är en av orsakerna till varför klimathysterin fortsätter. CAGW fyller en önskvärd funktion för många – de som har sina inkomster och karriärer investerade i sektorn, naturligtvis. Men, även för de som på marginalen har nytta av denna allomfattande syndabock. Det kommer att bli svårt att döda hydran CAGW.

 4. Lennart Svanberg

  Ja, vad bekvämt det är att skylla på vädret istället för sina egna tillkortakommanden. Hela klimatcirkusen omfamnas av medelmåttor så de fortsätter att behålla sina positioner utan att avkrävas personligt ansvar. Eller som Hasse å Tage så pricksäkert sade i Dubbelgöken ’Det hade jag ingen aaaaaaning om’..

 5. Bim

  foliehatt # 3

  ” Det kommer att bli svårt att döda hydran CAGW.”

  Så sant, Bara bytet av namnet Global Uppvärmning som det från början handlade om, till Klimatförändringar, visar ju att de själva inte trodde på sin sina teorier om CO2 / klimatuppvärmning,
  Nu är ju vanligt växlande väder ett jättestort globalt problem som måste bekämpas till vilket pris som helst, så länge det göder politikerna.
  Vi kan faktiskt inte skylla på vetenskapen. För utan ”rätt” värdegrund har man inte i vetenskapen att göra enligt politikerna.
  Så vad vi bör göra är att förbjuda politiker att syssla med politik. speciellt global politik, vetenskap och media.
  Ska det vara så svårt?

 6. Lasse

  Ring P1 hade igår ett inslag som avslöjade orsaken till översvämningen i Åre.
  Ny kuvert under vägen som inte svalde tillrinningen.
  Gissar att detta kommer att kommuniceras på ett mindre avslöjande sätt när kommunens kommunikatör får ordet.
  Vi har för intetsägande nyheter tack vare alla utbildade kommunikatörer.
  Nytt årshögsta i Sverige.
  31 grader.
  Men inte här-11 grader storm och regn.

 7. mattias

  #6
  Hörde också ett inslag om Åre – minns inte var. Tydligen är jordmånen och topografin på ett sådant sätt att Åre är sällsynt sårbart för höga nederbörder – och det är tredje gången på 2000-talet som det händer just där. Det är förmodligen ingen slump. Man får nog ta sig en funderare på hur infrastrukturen ska byggas i ett sådant område så att den blir mer hållbar mot hög nederbörd.

 8. Joachim

  Bra spaning, Ingemar. CO2, det ultimata ämnet för att dölja lathet, inkompetens och felbedömningar.

  Eller för att skambelägga medmänniskor och få igenom politiska agendor.

  ”Feberheta hav och klimatförändringar göder ovädret Hans”. Russinplockardrottningen Erika är tillbaka från semestern.

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/feberheta-hav-och-klimatforandringar-goder-monsterovadret-hans

  Varje krönika av Erika borde föräras med en korrekt översättning av en saklig och ärlig fackman. Finns det någon icke-aktivistisk meteorolog KU kan anlita?

 9. Daniel Wiklund

  # 8 Joachim Man kan undra, vad är det som göder Erika B. Hon som är Krösamajornas Krösamaja.

 10. iah

  åre ligger ju för xxx i en fjällslutning. det är självklart att vattnet får en jäkla fart nerför branten och om det får något motstånd så ryker det. det känner alla till som gått i fjällen och som sett vattnet plötsligt stiga med en halvmeter eller mer i en bäck efter en ordentlig regnskur.

 11. Lasse

  #8 Joachim
  Erika beskriver väderfenomenet Hans och får det till ett fenomen vi kunde påverkat.
  Hybris.
  Sannt är väl i alla fall att väder tenderar att utjämna olika ojämlika inflöden.
  Varma hav kyls ner av vind och nederbörd.
  Hon tar även upp orsaken till värmen vilket knappast kan hänföras till växthusgaserna.

 12. Mats Kälvemark

  Lugnande besked från NOAA. USA:s landtemperatur har nu pausat i 18,5 år.

  NOAA U.S. Average Temperature Anomaly Data Through July 2023 – Where’s the Crisis? • Watts Up With That?

 13. Håkan Bergman

  mattias #7
  I en sån där pengakarusell är det ingen som lyssnar på goda råd när det gäller var och hur man bygger. Klimatet? Tjena.

 14. mattias

  #8
  Vi får ändå ge Erika lite beröm för att hon kontaktat forskare som förklarar att El Nino har mycket lite med sommarens väder att göra. Många andra forskare och journalister har ihärdigt men felaktigt påstått motsatsen. Däremot har hon fel om annat, till exempel rekordhöga temperaturer i Medelhavet som visade sig vara högst tillfälliga: https://cosmo.icm.csic.es/MMS/

 15. Mats Kälvemark

  #12 Mats
  Hoppas denna länkhänvisning funkar bättre.

  https://wattsupwiththat.com/2023/08/08/noaa-u-s-average-temperature-anomaly-data-through-july-2023-wheres-the-crisis/

 16. Lennart Svanberg

  #8 Joachim, ja en liten faktaruta bredvid Erika’s uttalanden som informerar att hon är Miljöpartist, ej utbildad inom något ämne som handlar om klimatet och att hennes åsikter står för henne själv, vore ju trevligt!

 17. Göran

  Ett regnväder i Haninge söder om Stockholm för två veckor sedan spolade bort delar av en väg. Naturligtvis skyller kommunens personal på klimatförändringar. De påstår att den stora mängden vatten som kom vid regnvädret beror på klimatförändringar.

  Det är möjligt att det kom mycket regnvatten, men regnvädret var inte speciellt ovanligt. Mycket regn, men under kort tid.

  Det ironiska med detta är att kommunen byggt avrinning i detta område där vägen spolades bort som förebyggande åtgärd mot framtida klimatförändringar.

  Kan vi inte också få lite förebyggande åtgärder mot inkompetens inom kommunen, för nu är det tredje gången Haninge kommun gräver på väggen på grund av vatten.

 18. Sören G

  I så gott som varje inslag om översvämningar så påpekas det att det kommer att bli värre i framtiden p.g.a. av klimatförändringarna. Hörde ett inslag där man ska ta höjd för tio-års-översvämning men man hade också lagt till en ”klimatfaktor”. – Hur man nu beräknar den.

 19. iah

  Länsstyrelsen och jag tror mörbylånga kommun på öland har gett ett par möjlighet att bygga ett nytt hus om de höjer tomten med 2 meter inför den kommande havsnivåhöjningen. tala om hybris. kungsholms fort i karlskrona redovisar nivåhöjning sedan 1911 med ca 0 mm i stort sett.

 20. Micke

  Tittade på bilderna från tågurspårningen.
  Brant sluttning ovanför spåret där syns tydligt att skogen på sluttningen nyligen kalaverkats. Djupa hjulspår vertikalt inte konstigt att vattnet forsar ner mot banvallen. Det blir som i Pakistan om man tar bort alla träd så kommer översvämningar att bli priset man får betala.

 21. Stefan Eriksson

  # 20 Micke
  Nja, på bilden här ovan ser det mer ut att vara ungskog på andra sidan banvallen.
  Men, det stämmer att på många håll blir skogen ”dikad” på ”tvären” i samband med att virket skotas.
  Samtidigt då när ”myndigheten” är motsträvig i frågan om att ”dika av” hygget på ett behövligt sätt.
  Det sunda förnuftet behöver få mer inflytande i avvattnings-frågor.

 22. tty

  Det finns åtskilliga platser i Sverige där banvallarna är så dåliga att man måste köra med reducerad last/hastighet. Enligt lokalbefolkningen är detta tydligen en av dem.

  En annan är t ex platsen för den berömda Getåolyckan 1918. Där krypkör tågen fortfarande, 105 år senare. SJ/Banverket/Trafikverket är inte direkt blixtsnabba.

  Getåolyckan berodde på ett skred orsakat av att en torr sommar följdes av en blöt höst. Låter inte helt obekant.

 23. mattias

  Journalister slänger sig lite slarvigt med begreppet värmebölja: https://www.msn.com/sv-se/nyheter/utrikes/ny-v%C3%A4rmeb%C3%B6lja-i-spanien/ar-AA1eZ9BK?ocid=entnewsntp&cvid=9754aca1fe6a490aa49255ed0b3618c9&ei=43
  Enligt artikeln så råder sedan i måndags värmebölja i Spanien som kulminerar på torsdag. Man påstår: ”För att en period av hög värme ska räknas som värmebölja ska temperaturerna vara ovanligt höga och pågå i minst tre dagar.” Enligt WMO definieras en värmebölja: ”Över fem dagar i sträck med högsta dagstemperatur mer än 5 grader över den för årstiden normala under perioden 1961–1990”. Enligt SMHI är den prognosiserade maxtemperaturen i Madrid från och med idag och 10 dagar framåt <40 grader för varje dag.

 24. LarsF

  Det låter som folk är förvånade att public service som SR/SVT spyr ut propaganda.

  Läsa detta dokumentet från granskningsnämnden från 2010, och befriar dem från att behövs vara opartiska och sakliga vad gäller klimatet.
  – det är fakta att det är klimatkris för det är alla ledande politiker och forskare eniga om
  – så det så

  http://cloudmanfilms.ownit.nu/SB220-10.pdf

  Begrunda sedan varför public service behöver förändras i grunden.

  GRN beslutar helt på egen hand att public service behöver inte följa demokratiklausulen i radio- och tv-lagen och inte heller sändningstillståndets ”opartiska och sakliga”.

  Göran Hägglund leder ju en kommision som skall komma med yttrande april 2024 och hur nästa sändningstillstånd skall vara utformat.

  Helt avgörande för att få någon ändring till stånd.

  Någon har beslutat helt över medborgarnas huvud att det skall minsann inte råda demokrati och något samtal eller debatt över klimatfrågan.

  Propaganda är som alla vet
  – idel skrämselretorik
  – ensidig information
  – tysta alla som säger något annat

  Det är vad vi bombarderas med, helt utan risk för public service.

  Notera att det är kulturministern som skriver under sändningstillståndet. Nu rådande är alltså underskrivet av miljlpartisten som var kulturminister sist. Nu Parisa Lijestrand (M) kommer skriva under.

  Så förvånas inte mina vänner, det är så det går till bland den politiska eliten och de bedrar oss precis som de önskar.

  De bestämmer att det är fakta att klimatkris och bara pumpar ut propaganda att så är fallet.

  Är du lite mindre förvånad nu?

  Varenda anmälan till GRN avfärdas med hänvisning till dokumentet jag länkade till.

  All indignation är meningslös, allt är riggat.

  Sedan 2005 har usa minskat fossila utsläpp med ett gigaton, samma sak med europa. Kina har ökat sina med 6 gigaton, så raderat ut allt vad usa+europa åstadkommit i minskade utsläpp 3 ggr om.

  Och ändå stiftar EU lagar som skall tvinga oss att totalt haverera europas ekonomier, miljö och privatekonomi för hela europas medborgare över detta.

  Här ett intressant avsnitt av Highwire
  Is the climate crisis real
  https://rumble.com/v34phpk-is-the-climate-crisis-real.html

  Samma spelevink, Stephen Schneider varnar för ny istid på 70-talet som senaste blev förgrundgestalt för alarmismen att nu kokar planeten.

  Det som pågår är kriminellt på så många plan.

  Roten till alla våra problem idag är public service och hur det är riggade att bedra oss,

 25. Lennart Bengtsson

  Detsamma gäller Trunsta kärret strax innan man kommer in till Knivsta åtminstone sedan 1950-talet. Tågtransport kan möjligen passa för varutransport där lämpliga hamnar saknas. För övrigt borde man i ett glesbefolkat land som Sverige huvudsakligen satsa på bil, buss och flyg. Tåg saknar flexibilitet och är närmast omöjliga att använda för handikappade. Lägg ned och spara pengar. MP människorna klara sig utmärkt med lådcykel.

 26. Håkan Bergman

  Som av en händelse finns denna ledare i dagens SvD
  https://www.svd.se/a/xgWpPX/propagandastaten-behover-tuktas
  Bakom betalvägg men går redan idag att läsa i bibblans pressreadertjänst.

 27. Roland Salomonsson

  #21
  Kalavverkning är en styggelse. Skapar massor av natur- resp samhällsproblem. Fram till 1752 avverkades allmänt med s k ”blädningsmetoden”. Då fanns det alltid växande skog som skyddade. Kompletterat med regelbunden markbränning och förbud att plantera Gran/Contorta.

  Kanske blir MP underlag till EU-kansliet om naturåterställningar trots allt till nytta (alla andra länder rapporterade f ö tillståndet för ”nutid”).

 28. Stefan Thorslund

  # Lasse

  Ändock ett avslöjande repotage om att det här med översvämningar inte är något nytt i Åre: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/oversvamningar-och-skred-ar-inget-nytt-problem-i-are.

  Vidare att gjorda åtgärder genom åren inte räcker till för de skyfall som ju enligt uppräknade översvämningar verkar vara tätare än vart 10:e år.

  Exempel på en till synes enkel åtgärd i reportaget, som kommentar vid en tidigare översvämning, är att ha en eller ett par grävmaskiner beredda att ta bort bråte som proppar igen kulvertar och kanaler när man vet att skyfall är på gång. Vet ju inte om det var så den här gången men har inte sett eller hört i något reportage att man var beredda med grävmaskiner när skyfallet kom på natten.

 29. tty

  För gods funkar järnväg bra. Det har järnvägsbolagen i USA visat. De har lagt ned persontrafiken, däremot fraktas faktiskt en större andel av allt gods på järnväg där än i Sverige. Och järnvägsbolagen går bra ekonomiskt i motsats till i Europa.

  AMTRAK då, säger någon. Det är i praktiken en federalt finansierad museijärnväg som tillåts köra persontåg (i krypfart inklämda mellan godståg) på ett antal traditionella linjer.

 30. Sigge

  Att klimatet blivit varmare är uppmätt med stor noggrannhet. Att det medför fler översvämningar skogsbränder och annat är inget konstigt .

  Det kan vara så att det är felaktiga bedömningar som gjorts på Trafikverket gällande klimatförändringar och därför inte förutsett att trummor under banvallar på många håll skulle behövas bytas ut till större.

  Både inom kommuner och myndigheter har det varit ett problem att det funnits klimatskeptiker som bromsat investeringar som behövs för att skydda samhället mot väderhändelser som klimatförändringarna kommer att medföra.

  Om det är några som borde ta på sig, åtminstone en del av ansvaret, för att det inte det inte genomförts tillräckligt åtgärder för att skydda samhället mot väderhändelser som det förändrade klimatet medför så är det de som påstått att klimatet inte blir varmare och globala uppvärmningen är en bluff.

  Om vi ska klara ett varmare klimat i framtiden så måste samhällsbyggandet anpassas för det vilket kräver investeringar. Det är ju främst dagvattenhanteringen som det diskuteras om i samband med klimatförändringarna och det finns säkert många fler saker som behöver anpassas.

 31. Stefan Thorslund

  #7 Mattias
  Det är enkelt att konstatera för de som varit på Åreskutan att Västra och Östra ravin har ett stort upptagningområdet för nederbörd på berget. Allt trattas ner i Susabäcken i en lång ravin neråt för att till slut leds genom byn. Inte så lätt när det dessutom är mycket bråte som kan följa med. Man har hållit på förbättring/underhåll av kanalen genom byn sedan i våras. Kanske att man skulle behöva ta i ordentligt och utöka kapaciteten med en faktor, låt oss säga, 3.

 32. Sven Andersson

  Vem påstår att klimatet ej blivit varmare? Jag har inte sett en enda klimatskeptiker som förnekar klimatförändringen. Det är frågan om storleken och orsakerna.

 33. tty

  #30

  Är du bekant med slagordet ”Die Juden sind Schuld”?

 34. foliehatt

  Sigge #30,
  du tar bortförklaringarna till en helt ny nivå.
  Inte bara är det CAGW som är skulden till problemen. Det är klimatförnekare som har förhindrat kompenserande åtgärder i infrastrukturen. Detta kan du bara rakt inte få påstå utan noggranna referenser – så upp till bevis. Redovisa några sådana händelser, eller acceptera att din utsaga blir tagen för munväder (eller munklimat?).

  Jag ser ett annat orsakssamband. De pålagor som MP/S/V/C har lyckats föra på svenska kommuner och deras invånare har dränerat de ekonomiska resurserna för vad som skulle kunnat ha använts till att förbereda vår infrastruktur på ett bättre sätt. Detta är den stora klimatfaran med de CAGW-troendes förslag till tvingande åtgärder. Vi blir fattiga och har inte råd att förbereda oss på rätt sätt inför de klimatförändringar som står för dörren – då historiska data talar om för oss att klimatet alltid står under förändring. Det är det enda konstanta.

 35. Stefan Thorslund

  #30 Sigge

  Nja, om det ska vara någon klander-tävlan så går det också klandra alla som entusiastiskt hellre lägger kopiösa mängder pengar och engagemang på att försöka styra klimatet genom att skruva på koldioxidkranen än att anpassa samhället för extrema väderhändelser.

  Åtminstone här på bloggen är en återkommande åsikt att anpassa samhället till rådande klimat och extrema väderhändelser ger mycket mer för pengarna än att jaga koldioxid med tvivelaktiga och ineffektiva åtgärder.

 36. Sören G

  Debatt som flammat upp i Italien efter översvämningar i norr och värmeböljor och skogsbränder i söder handlar om att skuldbelägga de som inte stöder stora sänkningar av koldioxidutsläppen. – Som att det är deras fel.
  Blir klimatet varmare så blir det inte fler extrema väderhändelser. Oväder beror på temperaturskillnader.

 37. Micke

  #21 på sena Aktuellt i går var det fler bilder än den ovan. Till vänster om skogen på bilden är det inte ett träd kvar.

 38. iah

  idag vet varenda kotte att kommunerna har slarvat med underhållet på alla avloppsledningar inklusive dagvattenledningar i minst 50 år allt för att spara pengar för att kunna satsa på t.ex invandring och cykelvägar mm mm. dessutom har man bebyggt jordbruksmark med villor och radhus, platta områden som inte klarar särskilt många mm nederbörd. som lök på laxen har vi dessutom fått enorma områden som belagts med asfalt och undermåliga dagvattenbrunnar det är som gjort för översvämningar

 39. Håkan Bergman

  Nån som har koll på hur framgångsrika idioterna som ska rädda våra våtmarker genom att fylla igen dräneringsdiken varit den senaste tiden? Det kan väl ha bidragit till några mindre översvämningar som missats av medierna.

 40. Daniel Wiklund

  # 30 Sigge I augusti 1867 var en biskop i Haparanda och sa att orsaken till Guds hemsökelse med hungersnöd berodde på att människorna hade syndat. Punkt slut. Kom med nåt nytt Sigge.

 41. Sigge

  #35 Stefan Thorslund

  Det skulle säkerligen vara billigare för hela världen om man begränsar CO2-utsläppen till en nivå så att globala temperaturen inte fortsätter att stiga än att vidta åtgärder för att anpassa sig efter det varmare klimatet.

 42. Daniel Wiklund

  # 41. Sigge Just nu är 21 grader i Luleå. Du Sigge kanske kan säga hur många grader den globala temperaturen är i Luleå. Ska snart ut på en cykeltur I det fina vädret. För att förbereda mig ordentligt så behöver jag veta Luleås globala temperatur.

 43. johannes

  #30 Sigge
  ”Att klimatet blivit varmare är uppmätt med stor noggrannhet”

  Hur då och vart då, på marktempen i städerna? Så klart klimatet åker berg och dalbana, det har gjort så i 4500 miljoner år.

  Hur förklarar du alla andra historiska tågurspårningar eller översvämningar? Så just nu är det klimatet.

 44. Claes Forsgårdh

  Allt skylls på klimatförändringar. Klimatbedragarna ljuger hur mycket som helst och när vi har en mycket kall och blöt ”sommar” i Sverige tvärtemot vad det sades före sommaren så hittar man någon plats där det är varmt, men inte onormalt varmt. Men artiklar likt dessa undviker man: https://electroverse.info/cold-ireland-cool-u-s-unusual-temperature-drop-recorded-in-the-pacific/.
  Men globalisternas ovetenskapliga och helt meningslösa s.k. Gröna Omställning börjar bita och ge resultat. Årets tillväxt i Sverige blir minus 0,9% och inflationen biter sig fast på 9%. Antagligen helt enligt globalisternas planer!

 45. Anders

  #41 Sigge. Återigen ett slag rakt ut i luften! Ge oss någon enda siffra innan Du vräker ur Dig sådana här floskler!

 46. Jan Ågersten

  #41 Sigge
  CO2 saknar korrelation till klimatförändringarna.
  Min brutala åsikt är att det bara är idioter om tror att klimatet kan gasas o bromsas med ett ämne som det bara finns 0,042% av i atmosfären.

 47. mattias

  #44
  Rätt intressant bild i din länk. MSM rapporterar från Spanien, Portugal och Haparanda – för de är de enda platserna i hela Europa som har temperaturer över det normala.

 48. Bernt O

  ”Ibland spelar andra faktorer in på hur bred och tät trädens årsringar kan bli” – undrar om de här ”forskarna” vet om att högre koldioxidhalt kan vara just en sådan ”faktor”?
  Inte minst de senaste årtiondena!

  https://www.vasabladet.fi/Artikel/Visa/708342

 49. Roland

  Dumhuvuden har fått något nytt att pyssla med.

  I vår Brf skickar vår måttligt begåvade styrelse ut föreskrifter ifrån Stockholms vatten. Att det sedan i huvudsak vänder sig till villaägare verkar de inte fattat. Detta skickades ut runt midsommar. Man kan säga att det åldrades inte väl.

  ”Stockholm Vatten och avfall uppmanar nu alla invånare att snåla på vattnet inför sommarens väntade värmeböljor. Vi måste använda vattnet smart och hållbart så att det räcker till alla.”

  Fråga: Hur kan någon som bor i Sverige tro att man kan förutspå den svenska sommaren? Då måste man helt sakna inlärningsförmåga.

 50. Gunnar Strandell

  tty #29
  Insiktsfullt, Lars Pettersson var generaldirektör för SJ och fick order om att lägga ned olönsamma linjer.
  Han valde att följa konceptet i USA och ville lägga ned all nattlig persontrafik norr om Gävle för att ge godstrafiken hela utrymmet.

  Men så ville inte politikerna ha det, så man fick nöja sig med prioritet för stålpendeln Luleå-Domnarvet-Oxelösund.

  En nackdel med godstransporterna i USA är att bilar från Detroit måste dimensioneras för tågresan för att tågbolagen spänner ner fjädringen i botten.

  I Sverige gjordes en undersökning som visade att ledig godskapacitet finns nattetid på landsväg eller med båt i kustsjöfart. Det senare spricker dock på hamnavgifter och restriktioner.

  Storstäder anses vara en lösning på resursproblemen, men de är slukhål för gods. Om du lastar av i Stockholm får du räkna med 200-300 km tomkörning innan du kan ta upp en returlast.

 51. BG

  Klockan 11 i dag den 9 augusti var det 12,3 grader varm ca 4 meter över marken i Gunnared ungefär 15 km NO Göteborgs centrum. Det regnade lätt. Förmodligen var det Hans som höll på att dö ut. Ett antal krukväxter på balkongen blåste omkull men i övrigt var allt som vanligt och takpannorna ligger kvar i god ordning. Annat var det i januari 2005 när Gudrun slog till på en lördag. Ett antal takpannor på huset gav sig av på kvällen men enligt SMHI avtog vinden på söndagsmorgonen, ”… landskapet var på många håll nästan oigenkännligt. Vägar var spärrade, el och telefon utslagna, järnvägstrafiken lamslagen …”. Det var före Bjerströms tid som ”klimatreporter. Septemberstormen 1969, den dittills ”värsta i mannaminne” fällde träd och fick delar av hustak att fara omkring som konfetti. Klimatförändringarna var väl inte uppfunna 1969 må man förmoda.

  Den 10 januari 2019 drog stormen Jan in över norra delarna av Norge och Sverige och den 24 februari tar stormen Mats sig in över norra Sverige. Dessa oväder föranledde en ”klimatexpert” på GP Kultur den 28 februari till en betraktelse över hur stormarna döptes; det dög inte med Jan och Mats, inte heller med Mårten eller Majvor:

  ”Alla klimatrelaterade utbrott bör hädanefter namnges efter thrash metal band. Slayer, Death Angel, Annihalitor, Megadeath, Overkill, Violater, Warbringer … det finns en del att välja på. Namnen ska vibrera av ursinne, de ska osa av kraftfullt raseri och våldsam vrede. De ska väcka oss. Det tror jag alla förstår.
  […]
  Jag kräver därför att nästa storm som jagar pensionärer och slår igen skolor ska döpas Mayhem eller Destruction, inte till Mårten eller Majvor. Det håller inte.”

  Och så gick man och döpte det senaste ovädret till Hans!

  https://www.gp.se/kultur/kultur/stormar-ska-heta-mayhem-inte-majvor-1.13732060

 52. Paul Håkansson

  OT
  Olönsamhet hotar havsbaserad vindkraft
  Allt fler energibolag överger havsbaserad vindkraft. Nyligen annonserade Vattenfall att man drar sig ur projektet Norfolk Boreas i Storbritannien och nu vill danska Ørsted gå ur sina investeringar i vindparker till havs. Orsaken är kraftiga fördyringar för havsbaserad vindkraft samtidigt som energipriserna stabiliseras.

  – Vi utnyttjar all kapacitet för att förbättra avkastningen för portföljen av tilldelade offshoreprojekt. Vi kommer bara att ta investeringsbeslut för framtida projekt som skapar tillräckligt värde, säger Ørsteds vd Mads Nipper.

  Ørsted överväger att överge alla sina vindkraftsprojekt till havs och dessutom kliva ur befintliga projekt där inga slutgiltiga investeringsbeslut har fattats. Även offshoreprojekt som redan är under utveckling kan komma att stoppas.

  – I slutändan kan Ørsted omkonfigurera eller avsluta tilldelade projekt där Ørsted ännu inte har tagit investeringsbeslut om man finner att värdeskapandet i projekten är otillräckligt, meddelar, Mads Nipper.

  Ørsted jobbar intensivt för att säkerställa ekonomin i tilldelade projekt trots höjda räntor, inflation och flaskhalsar i leveranskedjan, meddelar företaget i en rapport. Men man är också redo för vad som kan hända om sådana ansträngningar inte ger resultat.

  https://www.vindkraftsnyheter.se/20230802/7866/olonsamhet-hotar-havsbaserad-vindkraft

  Vad var det nu hon sa den där arroganta sosseledaren, jo detta; ”vem vill ha dyr kärnkraft när det finns billig vindkraft”

 53. johannes

  #51
  Nejnej. Namn på djävulen själv:

  Satan,den onde, mandråpare, diabolos, en viss potentat, fan, hin, hin håle, hin onde, den lede, denna världens furste, mörkrets furste, lögnens fader, frestaren, själafienden, ovännen, pocker, pugg, sate, raggen, skam, avgrundsande, Lucifer, Belsebub, Mefistofeles, Hornper, onde ande, demon, puke, gamle erik…..

  Kan vara bra att ha en låång lista för bjerströmskan att beta av.
  Sedan kan vi låna in: Iblis, Ahriman.. så vi har för i vart fall till nästa år nu med tanke på allt oväder som komma skall ty våra usla politiker, som slösat bort pengarna på annat än infrastruktur, kan behöva scapegoats.

 54. Fredrik Lundell

  OT: Avdelningen heliga enfald / klimathotsreligionen är stark. Men ändå långt ifrån en majoritet, mao har större delen av befolkningen förståndet och sinnet för proportioner i behåll.

  https://nyheteridag.se/42-procent-av-rodgrona-valjare-tror-att-sverige-paverkar-klimatet-mer-an-kina/

 55. Lars Cornell

  #20 Micke mfl.
  ”Om man tar bort alla träd”
  Jag var för ca 25 år sedan SU-elev i området syd Åker i Södermanland med Nils-Axel Mörner (1938 – 2020) som lärare. Han jagade då spår efter en jordbävning som ägt rum för ca 5000 år sedan. Utefter en bergsida hade det varit ett stort skred ut i en sjö. Vi lånade en båt och tog prover. Men nej, skredet var inte så gammalt.
  När vi granskade området hittade vi många kolbottnar där det funnits kolmilor för hundra år sedan och mer. Men Nils-Axel drog inga slutsatser om ett samband och jag var för okunnig då.

  Nu inser jag att skogen avverkats, ortsbefolkningen kunde berätta att det var karlhugget vid sekelskiftet 1800-1900-talet. Det tog rötterna ca 20 år att multna. Därefter fanns det inget som höll fast marken och vid ett skyfall rasade alltsammans ut i sjön. Det var första gången sedan landet höjde sig ur havet för några tusen år sedan som den bergsidan var avskogad.

  Samtidigt hembygdsforskade jag. Här i Lofta var det på samma sätt med ett kalt landskap utan träd. Lofta kyrka stod i ensamt majestät. På andra sidan viken Syrsan, mellan Helgenäs och Loftahammar, hade ett ras inträffat på 1950-talet.
  http://www.tjust.com/ed/historia/sawsined/index.htm
  http://www.tjust.com/ed/pdffiler/soderskog.pdf
  ”Hamnen rasar
  År 1933 byggdes sågen, kolmilorna och hamnen. Då fälldes träden för att ge plats för verksamheten. Tjugo år senare hade trädens rötter förmultnat och förmådde inte längre att binda sanden i slänten. Under ett häftigt regn vid mitten av 1950-talet gled allt ut i Mörkviken och fyllde hamnen som fick byggas om. Stora avlånga gropar vittnar om raset.”

 56. Sigge

  #45 Anders

  Det är inga extrema kostnader att på en period på 30-40 år gå över till nästan fossilfritt samhälle. Det är heller inga extrema kostnader att se till att dagvattensystem och annat anpassas till nya klimatet eftersom klimatförändringen går ganska långsamt. Det som blir kostsamt är om låtsas om som om klimatet inte förändras och sedan råkar ut för allt fler översvämningar, skogsbränder o d om man inte är förberedd. En annan sak som också blir kostsam är om människor behöver flytta p g a förändrade klimatet, men det är inte aktuellt i Sverige under det här seklet.

 57. Håkan Bergman

  Sigge #56
  Energiewende skulle bara kosta ett par glassstrutar i månaden har jag hört, det har väl gått sådär.

 58. johannes

  #56
  Kanske det eller kanske inte, i vart fall för Sverige och Norge, vi ligger snuskigt bra till med vattenkraft och skog med låg befolkningstäthet. Men helt utan nytta.
  Du påstod i en annan tråd att man känner av klimatförändringarna och vägrade, som vanligt, att svara på frågor.
  Jag ställer om den igen:
  Medeltemp Treriksröset är -1 grad
  Medeltemp Smygehuk är 12 grader, skillnad 13 grader.
  Avstånd 157 mil ger 0,082 gr/mil.

  Om du lever i 100 år så har du officiellt upplevt enl IPCC 1,0 grad högre i värme, det motsvarar i klimattemp en flytt från där du föddes på 12 mil söderut eller 1,2 km/år.

  Kan du känna det? Brann du upp? Ingen annan levande varelse kan registrera det.
  Enligt ditt tänk skall banvallarna rasa stup i ett i Skåne jämfört med Norrland.

 59. Daniel Wiklund

  # 56 Sigge Måste beundra din uthållighet att producera floskler. Vi har ett fantastiskt väder I Luleå idag. 99,9 procent av luleborna tycker det. Det fina vädret är en positiv effekt av klimatförändringarna. Det lär vara första gången i historien som klimatförändringarna leder till nåt bättre. Det är bara tacka och ta emot. Det kanske aldrig händer igen.

 60. Lasse

  Ang klimatanpassning av dagvattenflöden.
  Det var 1 månad sen vi till alla pris ville bevara vattnet där det faller helst i återskapade våtmarker.
  Efter 1 månads regnande vill vi snabbt bli av med vattnet i överdimensionerade diken.
  Det är medial klimatanpassning.

  På nyheterna får vi höra förklaringen att den utlovade torra sommaren blev ovanligt våt är helt enligt spådom från klimatmodellerna. De ger mer väder helt enkelt.

 61. Lars Kamel

  Statistik från verkligheten visar att det inte har blivit mer översvämningar och skogsbränder i den varmare världen. Skogsbränder har till och med en nedåtgående trend. Det brinner alltså allt mindre.

 62. Rossmore

  OT

  Har ni reflekterat över frånvaron av skämt, satir, mm och att driva med klimatfrågan? Förekommer säkert någonstans men inte i MSM. De flesta frågor som diskuteras, debatteras etc i samhället blir föremål för satir och parodi på något sätt, men klimatfrågan? Icke!

  Tänk bara att någon skulle parodiera Bjurström med typ en blond mupp-docka som står och yrar stolligheter och få utrymme i media för det. Känns väl ändå som att det vore helt otänkbart.

  Om jag har fel får ni gärna peka på exempel så att man kan få sig ett skratt åt eländet. Finns tex någon lokalrevy e.dyl?

  I annat fall får vi väl konstatera att om det inte går att skämta om är det inte heller värt att tas på allvar.

 63. Sören G

  Kl 20.00 i TV2 i kväll ska en meteorolog förklara orsaksambanden för Hans

 64. Copernicus ERA5 för juli har som nämnts tidigare publicerats och Matz Hedman har gjort det möjligt för mig att uppdatera analysen.
  Några anmärkningsvärda skillnader tycker jag det finns att notera:

  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-38

 65. TorbjörnR

  #57 Håkan Bergman

  Har inte gått så bra i Tyskland trots över 5000 miljarder investerat i förnybart. Har säkert ökat än mer då siffran är lite gammal.

  Jag har själv räknat lite vad Sveriges nedläggning av kärnkraft kostat. Det var runt 700 miljarder and still going.

  Sen får man lägga till reduktionsplikt etc så de rödgröna har kostat oss multum

 66. Det riktigt, inte bara tråkiga, utan direkt farliga är att så många myndigheter har accepterat den ovetenskapliga myten om att extremväder ökar med ökad global uppvärmning. Det strider emot vad exempelvis IPCC säger i sin WG1. Det tyder på en närmast vidskeplig faktaresistens. (Sigge här tillhör uppenbarligen denna vidskepliga sekt och försöker förgäves att omvända oss till den enda sanna tron.)

  En av konsekvenserna av denna vidskepliga och faktaresistenta tro är att flera myndigheter därmed kan undvika sitt ansvar. I tågurspårningens fall så krävdes tack och lov inga dödsoffer. Men avindustrialisering, jakt på vanliga bilister, högre energiavgifter etc är på sikt dödande.

 67. Sören G

  Klimathotsalarmismen har paralleller till medeltida vidskeplighet i tron att en viss molekyl har magiska egenskaper.

 68. Det ovanliga med ”Hans” är inte att det inneburit ett blåsig och dåligt väder. Det händer jämt. Det ovanliga är nog att det varit så utspritt geografiskt till mellersta och södra delarna av Norge-Sverige.

  Varm luft från Polen möter kall luft från Arktis och lågtrycket snurrar bara runt, och konsekvensen blir mycket nederbörd i drygt halva Skandinavien.

  Det är möjligen lite ovanligt. Men jag har inte hört något från extremvädersextremisterna om detta. De brukar (helt ovetenskapligt) upprepa mantrat om mer frekvent och häftigare. Men inte mer om geografisk utsträckning.

 69. Joachim

  Sigge #30, #41, #56

  Så här tänker jag:

  1) IPCC har sedan 1991 ingående beskrivit vilka problem som klimatförändringar och varmare klimat kommer att innebära.
  https://www.ipcc.ch/reports/?rp=ar1

  2) Sedan dess har i princip alla länder förhandlat för att minska CO2-utsläpp.

  3) Fram till idag har CO2-utsläppen trots 1) och 2) ökat. Och stora länder som Kina, Indien mfl har meddelat att dom sannolikt kommer att fortsätta öka sina utsläpp i 20, 30, 40 år till.

  4) Om dagens CO2-halt i atmosfären har skapat dagens katastrofer, så kan vi räkna med ännu värre katastrofer kommande 40 år.

  5) Dessutom säger vetenskapen att CO2-halten när utsläppen blivit noll kommer sjunka mycket långsamt, och den kommer att vara högre än idag i hundratals eller tusentals år framåt.

  6) Det verkar sunt att satsa mer på underhåll, beredskap och förbättringar redan nu för att minska väderberoende kostnader och lidande.

  7) Den stora frågan är varför världens länder inte redan gjort dessa förbättrings- och underhållsåtgärder. IPCC har ju varnat för konsekvenserna av extrema väderhändelser i minst 30 år (se 1).

  Min personliga gissning är att privatpersoner och forskare som kritiserar klimatalarmism inte har påverkat klimatförändringar eller koldioxidutsläpp alls. Dessa personer har sedan länge effektivt stängts ute från allt inflytande. Att CO2 har ökat beror helt på politiska beslut. Samt tekniska och ekonomiska förutsättningar.

 70. Matz Hedman

  Jag generaliserar lite men det tycks mig som att samtliga media som hoppades på ett nytt 2018 nu istället brassar på med Hans. Behöver man verkligen lyssna på någon som varnat för A förklara B som är 100% motsatt?
  Till vilken nytta? Larm är väl till för att styra i rätt riktning, men exakt vad ska vi göra mer av och varför?

  Sigge, du kan säkert hjälpa med en kort lista på några aktuella exempel där vi som land tagit smarta steg i en riktning som påverkar detta oförutsägbara väder positivt.

 71. Joachim

  OT:
  Ett dilemma jag hittills inte sett behandlas i media är konsekvenserna av att minska fossila bränslen genom att blanda i hållbara alternativ.
  Tänker Sveriges veganer på att runt en fjärdedel av dieseln man tankar idag är gjord av animaliska fetter?
  Och är det verkligen rätt att tanka E85, som består av 50% majs och 15% vete, när många människor riskerar svält på grund av klimatförändringarna?
  Bensin är däremot vegan, enligt denna sida:
  https://feelgoodpal.com/sv/blog/is-petrol-vegan/
  Det här är inte lätt.

 72. Christer

  I Finland har man nu börjat förlita sig till vad klimataktivisterna säger. Det kanske börjar bli ont om forskare som går på klimathotslögnen. Anders Brandt landsförvisades från Sverige och kom till Finland och fick bli sommarpratare på YLE i stället. Och vår bästa YLE skriver stort på sin hemsida om vad han har att säga. Problemet är att det mesta INTE stämmer. De fågelarter han nämner inte finns mera har rikligt förekommit här i Österbotten. Han påstår att huggormen inte syns mera. Vi har aldrig haft så mycket huggorm kring vårt hus som nu i sommar. Han skyller på, som alla andra, de globala utsläppen. Utan vetenskapliga referenser. Det är rent skamligt av YLE att profilera desinformation på det här sättet. Jag skäms över att vara finländare.
  https://svenska.yle.fi/a/7-10036639

 73. Stefan Eriksson

  #55 Lars Cornell
  Jag bor på ”Tiveds-skogen” och kan därom berätta:
  Bergslagen och utlöparna söder-ut var vid förr-förra sekelskiftet till ansenlig del ett ”kalhygge”. Det som beskrivs vara en ”urskog” i Tivedens nationalpark, beskogas av en i genomsnitt 130 årig tallskog på mark med mycket låg bonitet.
  130 år alltså, inte vad jag skulle beskriva som något från urtiden.
  Järnhyttorna slukade allt som fanns att tillgå i form av träkol.
  Av kalhygget då,, har en ”urskog” kommit till.
  Konstigt eller hur?
  MVH.

 74. Stefan Geson

  Klimatalarmismen har stora likheter med medeltidens häxjakt och dito bränningar. Där hittade man ju på diverse olika, för den tiden helt vanliga aktiviteter t ex någon kvinna som var duktig inom läkekonsten, att tas för häxa.
  Klimatöverenskommelserna, Parisavtalet m.m är vår tids Maleus Maleficarum (Häxhammaren).

 75. tty

  #72

  Av de arter som nämns i länken så är det riktigt att talltitan minskat kraftigt, åtminstone i Sverige. Det beror troligen främst på att mängden gammal barrskog, som är dess viktigaste biotop, har minskat. Mystiskt är dock att tofsmesen med liknande biotopkrav ökar. Överhuvud taget är trenden för olika mesarter väldigt olika.

  När det gäller gråsparven är bilden mera splittrad. I tätorter har den knappast minskat, men däremot på landsbygden. Gråsparvar finns bara på gårdar med djur som blir allt färre. Pilfinkar däremot finns även på kreaturslösa gårdar och har inte minskat.

  För just fåglar finns tack vare ett mycket omfattande huvudsakligen ideellt inventeringsarbete ett mycket bra faktaunderlag beträffande populationsförändringar de senaste 50 åren:

  http://www.fageltaxering.lu.se/sites/default/files/files/Rapporter/arsrapportfor2022.pdf

 76. tty

  #73

  Det finns knappast någon verklig ”urskog” överhuvud taget i Sverige. Kanske i någon otillgänglig bergsbrant någonstans. Och 130 årig tallskog är ju knappast ens fullvuxen.

  Ett av de riktigt stora mänskliga ingreppen i skogen är förresten att vi nästan helt förhindrar skogsbränder, något som många djur och växter är beroende av.

 77. Johan, Uppsala

  Angående för små dimensioner på kulvertar hade jag en samtal i våras med min bror som bor på annan ort om att Trafikverket byggt om en landsväg nära honom och då bytt ut kulvertarna mot betydligt mindre än de tidigare. Han vet om att det ibland blir kraftigt flöde där och reagerat på den mindre kulverten då han direkt såg att den inte kommer klara ett sådant flöde. Han kontaktade resolut Trafikverket, letade rätt på rätt person och frågade om bytet av kulvertstorlek. Han fick svaret att det var ny standard på kulvertstorlek som nu installerats och helt enligt deras föreskrifter. När min bror påtalade att det emellanåt var stort flöde och att ”det går att räkna ut med arslet och en kritbit” att den nya kulverten inte kommer räcka till fick han bara avvisande respons. Allt var ju enligt regelverket!

  Undrar om det är en sådan här ”standardkulvert” som satt i Åre?

 78. pa

  Det här är redan vetenskapligt belagt och kan bekräftas genom observation av nedkylningen efter 1940 talets kraftiga uppvärmning där CO2 halten fortsatte stiga men temperaturen fortsatte kraftigt neråt. Värmning eller kylning av atmosfären följer inte CO2 nivån. Att det var en kraftig nerkylning efter 1940-talet visar oförändrade data från NOAA.

  Hittade denna video av Tony Heller om hur det går till när kreativa forskares idéer inte stämmer med verkligheten.
  https://youtu.be/CqsvYAW1idg

  Här är hans pdf från en hearing ang. felaktig klimatrapportering
  https://realclimatescience.com/wp-content/uploads/2017/02/Olympia-Washington-February-7-2017-3.pdf

 79. Jan Ågersten

  #78pa
  Japp, så är det. För övrigt ett bra inlägg.
  Med lögnen om hur klimatförändringarna kan stoppas genom att upphöra med spridningen av CO2 pågår en liknande indoktrinering gällande synen på inflation från WEF:s sida.
  Kanske är det på sin platts att brädda diskussionen på forumet då samhället behöver investera sig ur situationen med energibrist som våra dyra politiker försatt oss i.

 80. Staffan Lindström

  63 Sören G

  Varken i natt, 03-tiden eller nyss så vägrar programmet att spela 09-tiden tors 2023-08-10…FIREFOX…

 81. Stig Morling

  # Johan! Apropos trafikverket! Tack för Din reflektion angående vatten och verkligheten! Låt mig som gammal vattuman citera vår lärde professor i Vattenbyggnad på KTH, Erling Reinius, sedan länge ”befordrad till härligheten”
  1. Man kan aldrig lura vatten”
  2. ”Teknologen måste komma ihåg att vattendroppen är mycket klokare än teknologen, droppen följer Bernoulli lagar, det gör inte teknologen”
  Apropos detta med nya förordningar: Definitionen på den sanna byråkraten: En person som gärna ser att jorden går under, bara vi följer gällande lagar och förordningar”
  PAX ET BONUM

 82. Staffan Lindström

  80 SL

  Mailade SVT Nyheter 09:33 om problemet…

 83. Torbjörn Lindkvist

  Det ska bli intressant att se hur man kommer att skylla de allt mer ökande negativa elpriserna på klimatförändringen.

  https://www.hbl.fi/artikel/8eef8d0d-ab3b-56f2-af62-59da986f7a44

 84. Peter

  OT
  H2GreenSteel ska nu få sin järn malm från Brasilien och Kanada. Det låter otroligt miljövänligt att frakta malm från andra sidan världen med båtar som använder diesel i mängder. undrar hur CO fritt detta stål blir i slutändan…
  Hela iden byggde på att man ska tillverka där gruvan ligger…
  Början på slutet.
  Ingen malm från Norrland
  Ingen El?
  Bostäder?
  Infrastruktur?
  Kommer Mix få sina 50 mdr?

 85. tty

  #84

  Hur är det med ledig kapacitet på malmbanan? Finns nog inte från Narvik. Fast jag antar att malmvagnarna går tomma norrut från Luleå, så i den riktningen skulle det väl fungera om H2GS är villiga att betala LKAB för transporten. Och LKAB är villiga att stå till tjänst. Annars får det väl bli lastbilar.

  Det skall bli väldigt intressant att se hur mycket skattepengar H2GS lyckas lura till sig innan bubblan spricker.

 86. Karl Erik R

  #84 Peter

  Problemen är enkla att förutse.

  LKAB är helt utsålda och har ingen malm att leverera.
  Malmbanan har begränsad kapacitet (finns skilda åsikter)
  Båtar som går över Atlanten är för stora för Luleå hamn, som tar max 55 000 ton. Måste lastas om.
  El från Norrbotten – överskottet går som regel söderut eller till Finland.
  Bostäder – finns inte men går ju att bygga.
  Infrastruktur – både Malmbanan och stamledningar för el finns i närheten. Kan till måttliga kostnader anslutas.
  50 miljarder – än är inte sista idioten född.

 87. pekke

  Karl Erik R #86

  Så är det, LKAB har säkert betalande kunder för flera år framåt.
  Man kastar inte ut kunder som betalar för nån ev. framtida kund som har en osäker framtid.

 88. Adepten

  #63 Sören G

  Vad kom du fram till efter att sett det?

  Det jag noterade var att skadorna kommer att öka beroende på ”eskalerande” processer som klimatförändringarna enligt en professor Per Becker i Risk och Hållbarhet vid Lunds universitet.
  ”Klimatförändringarna har inte drabbat oss så mycket än, men framtiden ser inte ljus ut” hasplade han ur sig.
  Även en Hydrolog från SMHI krystade fram en liknande tankegång. Där fick jag intrycket att han inte visste hur han, på ett skonsamt sätt, skulle framföra det eller att han kände sig tvingad att säga något som han inte själv trodde på.

 89. Staffan Lindström

  88 Adepten

  ”Ovädret Hans – tredje dygnet” går fortfarande INTE att se på SVT-play…. eller finns jag på en speciell spärrlista…??
  SVT nyheters ”Ovädret Hans skapar kaos” kan jag se…. INTE åtgärdat på snart 20 tim… Leif Östlings ”Vad fan får jag för pengarna?” påminns man än en gång om…

 90. Adepten

  #89 Staffan

  Prova denna länk
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/specialprogram-med-anledning-av-stormen-hans-svt-sander-live

 91. Staffan Lindström

  90 Adepten

  Tackar ödmjukast….

  Susabäcken i Åre och Susaån i Halland… Skönt att de höll Bjerströmskan borta…(Som inte har en susning…)

 92. Ann Löfving-Henriksson

  OT!
  Lyssnade just på SR P1 där vi vi veta att Putin ser till att läromedel i Ryssland nu skrivs omför att passa den nya regimen. Naturligtvis oerhört skrämmande.
  Men!
  I vår MSM och i obligatoriska för- och grundskola här i landet får eleverna så vitt jag förstått fortfarande en oerhört enkelspårig/censurerad förklaring till klimatförändringar/na utgående från AGW och koldioxidhypotesen.
  Visst finns det grader i censuren, men skamlig censur för att passa den aktuella regimen är det i båda fallen.
  Eller?

 93. Så länge ansvariga beslutsfattare inte får en korrekt information om vad alla dessa brister i infrastrukturen (tåg, avlopp, elledningar etc) beror på utan tror att det kan skyllas på ”klimatförändringen” så ligger vi illa till. Vi har haft årtionden av försumlighet att ta fatt i. Låt oss se en minister, generaldirektör eller chef för ett offentligt finansierat bolag som inte skyller på ”klimaaatet” så kanske det skulle gå att får ordning på infrastrukturen i Sverige.

  Men PK-ismen nästan KRÄVER att dessa beslutsfattare skall ägna sig åt dumheter som att minska sin verksamhets CO2-utsläpp istället för att åtgärda de verkliga problemen inom sitt fögderi. Sorgligt.

 94. Brutus

  OT +
  https://bulletin.nu/klimataktivister-planerar-massiva-motorvagsblockader-i-september
  Återställ våtmarker skall sätta sig på motorvägar i september. Detta efter mönster från Nederlandet. Syftet enligt klimataktivistgruppen är att ”visa att vi inte accepterar denna slakt på allt levande på vår jord”.
  Kan de stava till demokrati?

 95. Berra

  OT: Nu är jag ju ingen expert men jag vetef*n om jag skulle kunna kalla Göteborg en skidort….

  https://www.svt.se/nyheter/video/40711322-har-forstors-skidorten-av-oversvamningarna?spellista=WyJ2aWRlb3BsYXlsaXN0IiwiNDA3MTE4NTAiXQ==

 96. Berra

  #94 Brutus: Vi får hoppas på att det regnar, blåser och är snorkallt för dem och att limmet fryser fast…

 97. TorbjörnR

  Ann L-H

  Du har helt rätt. Vi kritiserar andra länder men gör samma sak själva.

  Censur och indoktrinering har i historien utförts av ”diktaturer” och nu gör vi det själva i nästan hela västvärlden inkl Sverige

 98. Stefan Geson

  Med det gäng som sitter i riksdagen och som är utlokalliserade på myndigheter, verk, regioner och kommuner så är nog inget förnuft i sikte än på många år. Den siste idioten är inte född ännu och samma morsa föder dom.
  Ett oväder som heter Hans och en klimataltivist som heter Greta, kan ironin bli bättre?
  Det är ute med Sverige tyvärr.

 99. Staffan Lindström

  95 Berra

  Inte Mt Kenya eller Ruwenzori men :

  https://www.youtube.com/watch?v=ZuDfQgg9Ly8

 100. NJA

  Med all respekt, herr Ingemar Nordin gör ett misstag här.

  Det är klart att om man formulerar frågan som om det vore intressant att veta om det _antingen_ är klantiga chefer eller klimatförändringar som är orsaken, då får man svar därefter. Eftersom det är väldigt enkelt (även för den oinsatte och oavsett hur man ser på klimatförändringar) att tycka endera svaret är rätt så kommer man få svar åt det ena eller andra hållet. Men i en situation som denna så kommer alla som är säkra på ett av svaren – ha fel.

  Om man ändå envisas så är ju det korrekta svaret ett av följande:
  1. klantiga chefer eller klimatförändringar, dvs ett inklusivt ”eller”. Inte exklusivt.
  2. frågeställningen är vag/felaktig.

  En sådan fråga som ställs på det viset kommer naturligtvis skapa konflikt och dra till sig intresse och klick. Men faktum är att klantiga chefer, slumpvis dåligt väder, diverse riskfaktorer för skogsbrand, dåliga banvallar och klimatförändringar naturligtvis kan förekomma allihop samtidigt. De utgör inga ”antingen eller”.

  Varje försök att svara på ”antingen eller” är ointressant eftersom frågan i sig är felaktig.

 101. Berra

  #99 Staffan:

  Siktar nog direkt på afterskin…

 102. NJA

  Man får alltså inte komma med hövliga invändningar/kritik till vad som skrivs här?

 103. Berra

  #90 Adepten:

  Såg eländet nu. Efter 10:45 pratar de om att EN! å i Halland har upplevt 50-års flöde….

  Sedan efter 25 minuter så pratar de om att vi har (typ) ”…dimensionerat efter det vi upplevt de de sista 100 åren…” och sedan svamlar han iväg om att det kommer inte att funka med klimatförändringarna…och sedan villar han in sig i att det är beror på att vi förtätat och hårdgjort ytor i städerna…

  Samtidigt vill mp mfl sträva mot 15-minutersstaden….

  Många tankar att hålla i huvudet samtidigt…alla utom att det är naturligt att det blåser och regnar lite då och då…

 104. Paul Håkansson

  Nu när det pratas så mkt om temperaturrekord tycker jag det är dags att sprida dessa två videor av Tony Heller som visar bedrägeriet och fuskandet med temperaturåtergivelser. Bedröligt är bara förnamnet.

  Climate Collusion And Fraud (Part 1)
  https://www.youtube.com/watch?v=CqsvYAW1idg

  Climate Collusion And Fraud (Part 2)
  https://www.youtube.com/watch?v=FqjQxv6HtUA

 105. Sten Kaijser

  NJA #102

  jag kan inte se att du blivit mobbad för att du ställt en hövlig fråga.

 106. pa

  #100

  Det är i.a.f inte klimatförändringen. Den är inom samma ramar som senaste 150 åren. Så något annat måste det vara.

 107. Frej

  #94 Brutus Det jag undra vem finansierar dessa aktivister När vanligt folk har fullt upp med att finansiera sina liv . Och här har vi en grupp som helt enkelt skiter i hur det går för folk som försöker leva sina liv . Är det överklass ungar eller vad är det ? Eller är det dom här jordens vänner . Problemet är att dom är statsfinansierade . Men ändå inte , men stats media vet exakt hur det ligger till . Men skulle aldrig avslöja det . Demokrati ?

 108. Brutus

  #107 Frej : De kanske går på studiemedel. Kinafinansiering?
  Med demokrativinkeln menar jag, att om en liten grupp sätter sig över vad medborgarna indirekt beslutat, så ifrågasätter denna grupp hela det demokratiska systemet. Man hindrar samhällets funktion. I Stockholm hindrade man ju en brådskande ambulanstransport. Om man vill få positiv respons för sina åsikter bör man inse att denna ansats är direkt kontraproduktiv.

 109. Bubo

  #73 Stefan Eriksson

  Aldrig hört talas om att någon skulle ha påstått att det finns urskog i Tiveden. Om träden däremot är 130 år i snitt så är det troligt att man kan kalla det naturskog då återplantering av skog kom först egentligen kring sekelskiftet 18/1900 (förutom då ek och bok och sånt, alla känner väl till ekarna på Visingsö).

  Även om marken var i princip kal så skedde återbeskogningen naturligt utan påverkan av människan och skogen fick en större variation än när man började med återplantering så naturskogar kan ha en del likheter med riktig urskog. Sedan beror det ju givetvis på boniteten hur stor variation det blir på ett givet ställe, är det mycket hällmark/ bergsimpediment blir det ju gärna enbart tallskog oavsett. Här i Norrland tog man ju mest ut grovdimension för sågverken så skogen som lämnades kvar blev ju extremt klen när man tog ut så mycket som man gjorde utan att tänka på framtiden.

 110. Stefan Eriksson

  # 109 Bubo
  Jo, jag hänger med på det uttrycket (”naturskog”), men bland besökare och turister är begreppet ”urskog” det mer etablerade sättet att beskriva området.
  Återplantering/föryngring har till början av 60-talet skett med ”frösådd”. Skolbarnen fick hjälpa till för att samla kottar på sina ”friluftsdagar”.
  Så, nog har ”naturskog” uppstått även där ”återbeskogande åtgärder” från människan vidtogs.
  Mvh.

 111. Johan, Uppsala

  Angående underdimensionerade vägtrummor:

  Såg precis detta på SVT där en privatperson filmar när en väg ”kapas” av vatten. I slutet på videon flyter vägtrumman upp och iväg och den ser ju relativt ny ut samt för mina amatörögon klart underdimensionerad.
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/familjen-fangade-vagkollapsen-vid-utnasbosjon–9u5lwp

 112. stig morling

  Hej Johan, #111! Jo, vi fick på dalanytt en motsvarande visning igår. Men här var det fiberkabeln som höll kvar vägtrumman!
  Och inte nog med det! Vägen hade enligt reportaget varit avspärrad pga översvämning för 2 år sedan, och på samma ställe! Så kom ihåg ”Mannaminnet” är förunderligt kort!

 113. Paul Håkansson

  Frej
  22:20, 2023-08-10

  WEF Soros Gates mfl.

 114. Paul Håkansson

  OT

  Dags att släppa in Elsa Widding då hon exakt representerar vad väljarna tycker inte det politiska etablisemanget.

  En färsk Novusundersökning rubbar bilden av Sverigedemokraterna som trångsynta nationalister och de övriga partierna som vidsynta globalister. Det kan i verkligheten förhålla sig precis tvärtom……………

  https://samnytt.se/72-procent-av-valjarna-tycker-som-sd-i-klimatfragan/