Dessa jäkla björnar

Polar bears do not like climate deniers
Norges motsvarighet till Naturvårdsverket och Norwegian Polar Institute organiserar nästa vecka en konferens om isbjörnens status. Under tre dagar kommer representanter från Norge, Danmark, Ryssland, Canada och USA att diskutera hur man bäst skyddar isbjörnen från att bli utrotad.
Låt mig gissa att Karin Bojs åker till Tromsö.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Haha, Tromsö er Norges snöhol #1. Gatorna brukar aldri vara röjat til 17mai.  Så ta med grön swix, hakapik (säldödarkniven) och pemmikan. Man skal ta hurtigruta i april. Ellers forsiktig med sympatierkläringer med svensk aksent överför björn, val ol över en öl med lokalbefolkingen på kvällen…. 

 2. Gunnar Littmarck

  Ofta då isbjörns pappan stöter på mamman med deras barn, äter han barnen…
  Kanske inte helt så idylliskt som bilden ovan?

 3. Gunnar L: Nej, naturen är knappast idyllisk.

 4. L

  Till skillnad från WWF så hade det här gänget global warming som en liten punkt längst ner på agendan. Dom som lever med isbjörnar verkar ta reella hot mer allvarligt än de som lever på att skrämma av barn sin veckopeng för att bli ”isbjörnsfadder”….

 5. Johan M

  Läst på svt.se idag:
  ”WWF varnar nu för att några av jordens djurarter påverkas mer av klimatförändringen än forskarna tidigare trott”
  Varje rapport den senaste tiden har visat att det alltid är värre än vad forskarna tidigare trott, med andra ord: de har nästan alltid fel.
  Längre ner står det ”pingviner drabbas av isbrist pga klimatförändringarna” vilka pingviner då? Jag visste inte att antarktis is  smälte bort, eller menar de kanske galapagospingvinerna?

 6. Tege Tornvall

  Bara man inte skjuter på de snälla djuren klarar de sig nog. Det har de gjort hittills i varierande klimat och väder.
  Tege

 7. JacobS

  T.o.m. WWF har en gång påpekat  att ”the polar bear is a very resilient species” – med tillägget att det finns dokumenterade spår av att det funnits isbjörnar i Arktis under ca 125000 år fram till idag. Tomorrow is another day.🙂 En isbjörnskäke som har daterats till det bortre segmentet av den skalan upptäcktes för något år sen eller två.
  Så isbjörnar tycks vara flexibla monster, åtminstone när det gäller tempen i cryosfären och tillgången till sammanhängande havsis. Och käk för isbjörnskäkar har det sålunda funnits där uppe hela tiden – come hail, come snow, come sunshine, come Gory Dory.
  Lite OT: en klimat(o)rolig kvinna i USA har lämnat in ett förslag till en isövervakande statlig myndighet som innebar att man skulle montera upp superstora fläktar runt Arktis för att vända dom ljumma vindarna söderut – så att isbjörnarna fick lite svalka.  Förslaget ansågs ”konstruktivt” av den legitimerade statliga cryofobiska galningen som mottog förslaget.
  I samma anda: WUVT hämtade en intressant nyhet från BBC som handlade om den verkliga spetskantsforskningen inom zoologin – isbjörnarnas hörsel är numera i fara. Detta pga att man antar att det kommer att uppstå farliga knalleffekter när isen ”i framtiden” börjar smälta riktigt rejält och sprickor plötsligt uppstår i havsisen.
  Man testar nallarna i ett hörsellabb (isbjörnen huserar dock i bur) och noterar hur isbjörnstrumhinnan strapatseras av en serie kontrollerade knallar. Nån kollar väl dB(A). Om isbjörnen till slut blir förbannad och äter upp labbassistenterna framgick dock inte av rapporten. 🙂  Men man kan ju hoppas.
  Jag för min del hade hoppats att alarmistasterioden som nyss ”strök förbi” jorden skulle skifta bort fokus från klimathotet men nu är asterioden redan i förfluten tid. FN hade ett möte.
  Och  T accelererar uppåt. Enligt SVT-meteorologerna. Och Sverige har inte på tusentals år haft en så mild och totalt snöfattig vinter som denna. Ingen vit materia från himlen någonstans i Sverige. Visserligen visar satellitdata och termometrar en annan bild av den skandinaviska halvön but why quibble about details som Gory Dory skulle säga.

 8. István

  Det finns kreativa förslag på närmare håll. Har läst på Aftonblaskans klimatblogg ett behjärtansvärt förslag, nämligen att placera ut plattformar med jämn spridning, så att isbjörnen kan vila ut mellan simturerna. Lysande och praktisk ide.  🙂
  Själv vill jag komplettera med att alternativt såga upp vak där så behövs, så att nallarna  kan ta sig ett dopp.
  Frivilliga isbjörnspedagoger från WWF skulle ingå i projektet, för att bibringa  hannarna det oetiska i att käka sina egna ungar på plattform eller isvak! Ajjabajja!!!

 9. JR

  Detta är ta mig tusan Sveriges roligaste blogg. Varför inte samlas och starta en revy. Den kan bli en riktig långkörare.  Vi matas ju med galna idéer vareviga dag.
  Tack István, JacobS, Tege Tornvall, Johan M, L, Gunnar Littmarck, Elling Disen och framförallt Maggie som drar lasset, Du kan förresten få vara med i baletten.

 10. Gunnar Littmarck

  JR
  Enig vad gäller 8# ovan den gav mig ett av de skratt Christopher E rekomenderade.
  För övrigt håller jag på med en ny revolutionerande upptäckt så vi kan reglera växthuseffekten lokalt med en fjärrkontroll.
  Så Vasaloppet får det bra liksom Midsommar i Rättvik och på Möja.
  Så blir det ett förbaskat liv då ungarna slarvat bort batterier och de dj….a locket…

 11. JR

  Bra Littmarck! Vi behöver innovationer. Batterierna och locket: nema problema. Lämna ungarna til Mikael så trimmar han dom till ansvarsfulla robotar.
  Hälsningar JR

 12. István

  Visst har vi roligt. (Moro till Elling där)
  För resten. Det är något kusligt över den totala humorlösheten hos våra agw kramare, tycker jag.
  Vad beror / tyder sånt på?
  Det här med isnallar var tydligen inget lockande ämne, att ge sig i kast med för Mikael&Co
  Det finns tydligen den skammgräns ändå som jag efterlyte på dagens andra linje.
  Men hellre biter man tungan av sig än att ge en medgivande.

 13. Iven

  Det ryktas i kulisserna
  Om den globala  temperaturen inte snart anpassar sig till klimatmodellerna, kommer man att omdöpa ”AGW-teorin”
  till den mera passande beteckningen ”ack och ve – teorin”. 🙂