Dagens läsning, 11 mars 2011

Så var det fredag igen och de flesta av oss ser fram emot ett par dagars skön ledighet. Här i Helsingborg singlade det ner lite snö från himlen i morse och våren tog ett steg tillbaka. Det ska onekligen bli intressant att se hur den globala temperaturen utvecklas i mars.
Några läsvärda länkar så här på fredagsmorgonen:
kött
I Stockholms Fria Tidning propagerar Jonas Paulsson för köttskatt. Tydligen kommer Danmark att införa något i den stilen från och med i sommar. Danskarna får betala motsvarande 18 svenska kronor per kilo mättat fett på kött och mejeriprodukter, med undantag av mjölk. Syftet är dock inte att rädda klimatet (tror jag), utan att rädda folkhälsan. Om någon av våra danska läsare har mer info om detta så vore det intressant att veta vad som planeras och hur det motiveras.
Jonas Paulsson vill hur som helst att Sverige ska följa Danmark för att undvika att danskarna reser över sundet för att köpa sitt kött.
***
Sveriges Kristna Råd genomför idag en inspirations- och samrådsdag om klimat och hållbar utveckling. Eftersom Gud skapat jorden (och det Gud skapar är gott och värt respekt och lovsång) måste vi naturligtvis ta hand om den och allt levande på dess yta.
”I vår tid när skapelsen är hotad behöver kyrkorna söka sig tillbaka till Guds ord i Bibeln. Den manar till omvändelse inför klimathoten och inspirerar till handling också när det gäller miljöfrågorna”, skriver Björn Cedersjö och Lennart Molin, båda från Sveriges kristna råd.
Som vanligt drar jag öronen åt mig när man använder Bibeln i klimatsammanhang. Mig veterligen förekommer det inga uppmaningar till omvändelse inför klimathoten i vare sig Gamla eller Nya Testamentet, men kanske bör man läsa mellan i stället för på raderna.
***
Den värmebölja som drabbade Ryssland förra året beror enligt en ny studie från NOAA på naturliga faktorer och inte den globala uppvärmningen. Forskarna har dessutom upptäckt att den globala uppvärmningen hittills skonat västra Ryssland, som inte upplevt någon signifikant temperaturökning sommartid under de senaste 130 åren. Klimatförändring drabbar dock olika delar av världen olika mycket, så det som (inte) sker i Ryssland är givetvis inget bevis för att det inte blir varmare totalt sett.
***
pissoar
Till slut – goda nyheter. Snart kommer vi att kunna pinka i stället för tanka. Enligt en artikel i Miljöaktuellt pågår för närvarande forskning om hur man kan fånga energin i urin och använda den som drivmedel för bilar. Det är främst två komponenter i urinet som är intressant för att alstra energi – ammoniak och urea, eller karbamid.
Läs mer om detta i The Guardian.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Pär Green

  Varför äta mat som maten äter?
  En animalisk morot till folket nu!

 2. karlsson

  Skatt på mättat fett – bygger på okunskap. Mättat fett är det naturliga fettet för vår kropp, vår hjärna består av mättat fett.
  LCHF kosten går frammåt i Sverige och folk blir friskare, går ned i vikt och mår bättre när man äter den kost vi männsiskor en gång i tiden utvecklades av. Kött, fisk, fågel och därmed tillhörande fetter.
  Kolhydrater – dvs säd och stärkelse i olika former – är socker och för mycket socker mår ingen bra av. Man blir fet av socker.

 3. Torsten Wedin

  Karlsson #2:
  ”…..vår hjärna består av mättat fett.”
  De som förslår skatt på mättat fett har tydligen inte tillräckligt av den varan i sina hjärnor. Men det förstår dom ju inte. Det ligger ju i sakens natur.
  Totte

 4. Torsten Wedin

  Karlsson #2:
  Jag instämmer till fullo, även om jag själv pga tillfälligt (?) slarv gått upp några kilo.
  Totte

 5. pekke

  Danskarna kanske skulle höja skatten på Wienerbröd, smörrebröd och öl i stället !
   
  Fast de vill nog inte ha en revolution på halsen…

 6. Michelangelo

  Vad är det för fel på oss svenskar – vi verkar ju helt besatta av att beskatta !
  Dessutom saknar detta konsensussamhälle numera vare sig opposition eller intressant media.
  Vilken lisa det är att höra t.ex denna kanal
   http://www.mtr1377.com.au
  Rekommenderas jämfört med den spoonfeeding som vi dyrt får betala för (vare sig vi vill eller inte) 

 7. Michelangelo

  Forts på 6
  Såg att man i Australien kommer ha ett No carbon tax rally
  http://www.nocarbontaxrally.com/no_carbon_tax_rally.html
  Där är det till skillnad från i Europa fart på debatten.

 8. Bim

  Varför är allting så jävla dumt så man inte tror det är sant?
  Det vore väl bättre om det inte var så dumt, så  man trodde tro det var sant.
  Dessutom vore det väl inte så dumt om allt var sant? Då hade ju klimathotet varit intressant, inte sant?
  I morgon skall jag skriva en ännu bättre dikt.

 9. Joel

  ANti-kött-Jonas dök upp i BLT också, så det är nog en större kampanj…

 10. Halvdansken

  13 kr per kilo i fettskatt för kött-, mejer- och blandprodukter som innehåller mättat fett.
  För mig som LCHFare är det givetvis helt vansinnigt. Men jag tror nog att det är lika mycket omtanke (eh…) om folk som ett nytt sätt att dra in skattepengar.

 11. Torsten Wedin

  Pinka i stället för att tanka?
  Får man knacka in en pink-kod då? 😉
  Totte

 12. Dan

  Jag vill absolut inte skryta, men jag kommer inte att kunna tanka en bil gjord för blyfritt på det sättet som Totte föreslår.

 13. Torsten Wedin

  Halvdansken #10:
  Det är väl lika vansinnigt att beskatta utandningsluften!
  Totte

 14. Torsten Wedin

  Dan #12
  🙂  🙂  🙂  🙂 

 15. Andreas Larsson

  Den här bloggen är faan det största skämtet någonsin. För övrigt så är det bättre att använda urin som gödsel än som drivmedel. Massbilismen i väst kommer att decimeras rejält inom 10-20 år eftersom Asien köper fler och fler bilar samtidigt som världens oljeresurser minskar. Sveriges bilism riskerar tex att minska till 30-50% av dagens.

 16. Dan

  Andreas: Så du menar att asiaterna kommer och tar våra bilar?
  Låter läskigt.
  Jag tänker försvara min skrothög till sista ståltrådsbiten.

 17. Andreas Larsson

  #Dan:
  Nej, men konkurrensen om oljan ökar samtidigt som oljan minskar. Det gör att efterfrågan kommer att dödas med hjälp av ett stigande pris enligt marknadens fundamentala regler.
  På ren svenska: Priset kommer att höjas tills 50-70% av Sveriges bilister inte har råd att åka bil längre.

 18. Toprunner

  Andreas Larsson #17:
  Det förutsätter ju att miljörörelsen får sin genom sin vilja att frysa all teknisk utveckling för att sedan kunna backa mänskligheten tillbaka till det grottliv de anser vara ”hållbart”
   
  Nu är de ju lyckligtvis i en försvinnande minoritet så att vi övriga kan driva utvecklingen mot en framtid utan olja som drivmedel i våra bilar.

 19. Andreas Larsson

  Toprunner #18:
  Nej, miljörörelsen behöver inte göra något alls eftersom prognoserna för alternativa tekniker inte på långa vägar klarar av att möta de sinande oljeresurserna.
  Att man kan tro att man kan ersätta oljan som har hög EROI med tex biobränslen och annat som har låg EROI visar att man inte kan grundläggande fysik.
  Och prognoserna för elbilar talar om att de produktionsvolymer som krävs ligger 40-50 år framåt i tiden.
  Så det behövs inga miljönissar för att detta ska inträffa. Det handlar bara om grundläggande fysik.
  Du får gärna säga exakt vilken alternativ teknik som du anser ha potential att lösa oljebristen.

 20. Toprunner

  Andreas Larsson #19:
  För Sveriges del tror jag på en utveckling med svartlut och liknande tillsammans med effektivare fordon. Då klarar vi framförallt den tunga trafiken vilken är knepigare än persontransporterna
   
  Det förutsätter att vi inte håller på och fipplar med tafflig elproduktion såsom vindkraft utan rejäl och hållbar elproduktion typ kärnkraft.
  Vidare har jag genom mitt nästan 50-åriga liv inte sett en enda prognos som slagit in. Däremot har jag fått vara med om massor av trevliga teknikgenombrott som lyft välfärden på bara några år. Vem trodde t.ex. att kisel skulle gå att använda till något alls för 30 år sen? Vi hade ju radiorör.
   
  Det har gjort att jag tar dysterkvistar som dig på mycket litet allvar.

 21. pekke

  A.L.#19
  Visst kommer det ett ” Peak Oil ” i framtiden, men det beror nog snarare på prisökningar än tillgång.
  Jag håller med om att de alternativa tekniker för fordon som finns i dag är undermåliga, dyra eller krångliga jämfört med oljan.
   
  Men vi människor är väldigt påhittiga när det verkligen krävs, vi kanske kommer att ha ( VE OCH FASA ! ) nån form av atomdrivna fordon i framtiden.
  Batterier med radioaktiv källa kan vara en framtid:
   
  http://en.wikipedia.org/wiki/Atomic_battery
   
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/8297934.stm
   
  Tekniken är fortfarande i sin linda och det handlar om lågstrålande källor, inte högstrålande.

 22. pekke

  Toprunner
  Svartluten är helt beroende av massabruk som har ett överskott, vilket bara ett fåtal har.
  Vi får hoppas att det finns några bruk kvar i framtiden med tanke på hur hård konkurrensen är i dag med bruk i låglöneländer.

 23. John Silver

  LNG

 24. ThomasJ

  Toprunner #20: På tal om radiorör; använde(r) månne drottning Elisabeth
  Philip’s rör i sin mottagare?  😉 
  Mvh/TJ

 25. Toprunner

  pekke #22:
  Det var vad jag syftade på med stabil elproduktion som förutsättning. Man måste även ersätta den energi som bruken får från förbränningen av luten i processen.

 26. D Lundkvist

  @karlsson: Helt rätt. Bra talat. Alla vita pulver är farliga. Socker kommer dessutom i många förrädiska former. Socker är knark. Handel med socker är en global massindustri för att droga mänskligheten. Kolhydrater i processad form är knark. Ska de ätas bör de vara naturliga och i mindre mängd. De flesta har fullständigt glömt bort vad och hur vi ska äta för att må bra.
  Ät mer kött svenska folk. Ät mindre chips. Ät mer mättat fett. Rör mer på er. Det är den bästa och enklaste ekvationen till välmående.
  Precis enligt Farbror Barbros råd så finns det heller inga genvägar till det perfekta välmåendet.
  Trevlig helg!

 27. Dan

  Bensinen kan bli rätt ordentligt mycket dyrare utan att det märks vid pumpen om skatterna sänks i motsvarande grad.
  Förr eller senare blir man nog tvungen till det, om inte de negativa verkningarna av att folk inte kan ta sig till jobbet ska göra sig påminda i ett läge med kraftigt stigande oljepriser.
  Det är inga nöjesresor som görs varken på morgonen eller eftermiddagen utan, alla sammantagna, för samhället helt vitala transporter.

 28. Ulf L

  Om jag förstått tanken med EROI så är det att jämföra energi som genereras med energin som förbrukas. Förutsätter inte den beräkningen att skillnaden i pris på olika former av energi är relativt liten. Så måste det inte vara i framtiden. Om t.ex elenergi är billigt, kol lite dyrare och bensin dyrt kan det vara ekonomisk lönsamt att använda elenergi till att förälda kol till bensin trots att du gör av med mer energi vid processen än vad du får ut vid bilkörningen.
  Att exakt nämna vilka alternativ tekniker som har potential att lösa oljebristen är lika omöjligt som att förutsäga vädret långt fram i tiden. Att man blir svaret skyldigt är faktisk inget argument för att inte kommer att uppstå tekniker som kan lösa de problemen.

 29. Peter Stilbs

  Andreas #15 – verkar inte som Du snappar Maggie’s ironi i inlägget re urinbaserad energi.
  I övrigt är det ju en korkad idé, som Du säger. Ett mycket stort antal procent av människans energiförbrukning används ju för att med stor möda ”fixera” kväve från luften, med vätgas, för att göra ammoniak – som sen kan vidareförädlas till andra ”gödselprodukter” (eller ex sprängämnen).
  Urea är ju inte bara ett extremt bra gödselmedel – det är i många andra dimensioner korkat att ens tänka tanken att ha det som vätgaskälla.
  Men lycksökare finns Överallt – de vill komma åt ”utvecklingspengar”, kanaliserade från skattebetalarna, via någon lagom korkad eller politiskt styrd handläggare

 30. ThomasJ

  Lite mer att läsa….:
  http://www.regeringen.se/content/1/c6/16/26/38/f4f9a4c9.pdf
  Mvh/TJ

 31. ThomasJ

  Och lite till…..:
  http://www.regeringen.se/sb/d/14491/a/162918
  Mvh/TJ

 32. ThomasJ

  Här kommenterad dagordning för kommande EU miljöministermöte den 14 mars – kolla in de svenska ’förslagen’….:
  http://www.regeringen.se/content/1/c6/16/25/08/658c03ce.pdf
  Mvh/TJ

 33. Pär Green

  ThomasJ # 32
  Och så har man gått omkring och trott att det har ett ansvarsfullt och hårt arbete!
  Kan media vara intresserade av detta slit o släp?

 34. Staffan D.

  Lönsamheten i de ”rätta” klimatåsikterna redovisas i artikeln ”All Abord the Climate Gravy Train” hos National Review.  $70.61 i timmen är genomsnitt för ”climate scientists”.  Inom offentliga sektorn är det bara psykiatriker som får mer, med drygt $73.  Det är säkert rätt — de som behandlar galningar ska ha lite mer än de som beter sig som om de vore, eh, från vettet.
  http://www.nationalreview.com/articles/261776/all-aboard-climate-gravy-train-iain-murray

 35. Håkan Bergman

  Tja, finns tydligen mycket man kan använda urin till, tror ni att det här verkligen blir en exportsucce?
  http://www.dn.se/nyheter/varlden/agg-kokade-i-urin-ska-bli-exportsucce

 36. Micke

  Sorterar nyheten gällande den ryska värmeböljan under kategorin ”vi tror bara på klimatmodeller då de talar för vår sak?” och gäller tron på klimatmodeller även när det gäller fortsättningen av artikeln och de övriga resultaten?

 37. ”en internationell överenskommelse om klimatet”
  Hybris!!

 38. Mättat fett är mycket viktig för hjärna och hjärta,det är ett smörjmedel.
  Smörfettet och även mjölk skall inte vara fett fattigt,ingen margarin.
  Och även där är forskningen felaktig.
  Ta ex när skolor införde mellanmjölk,så blev resultat ökade fall av
  ADHD,sämre kalkupptag av benbrosk,ökad antal av benbrott mm.
  Den studien kom från en forskare i (Uppsala)från ortopedin fram till.
  Det har blivit ganska Tyst om detta orsakssamband.
  Även med äldre personer finns klart samband med fettsnål mjölkoch ökat antal med benfrakturer.
  ADHD är ingen SJUKDOM,det är ett SYMTOM endast.
  ALI.K.

 39. Andreas Larsson

  Toprunner #20
  Jag ser också potential i förgasning av svartlut så man får DME. Däremot är det något som ännu inte realiserats och även om vi i teorin klarar av att täcka de tunga transporterna så ligger det minst ett par decennier fram i tiden innan vi fått upp de volymer som krävs. Frågan är också vilken EROI det landar på för i det långa loppet lär DME också försörja själva skogsbruket för att det ska vara hållbart.
  Att folk har haft fel om prognoser tidigare säger ingenting. King Hubbert hade rätt om USAs peak i oljeproduktionen. Sen gör du ett misstag när du jämför teknik med energi. Det är en väsentlig skillnad eftersom energi inte kan skapas, bara omvandlas samt är begränsad av termodynamikens lagar. Den energikris vi står inför kan därför inte jämföras med något vi varit med om tidigare. Det säger också Hirschrapporten från det amerikanska energidepartementet.
  Jag är inte dyster, jag har bara läst de rapporter som finns. Att vi inte tar detta på större allvar beror på att Internationella energimyndigheten har vilselett oss i minst 10 år.

 40. Andreas Larsson

  Pekke #21
  Peak oil har troligen redan passerats. Peak Oil för konventionell olja inträffade 2006 enligt World Energy Outlook 2010, även om IEA inte vågar säga det direkt så skriver de:
  ”Crude oil output reaches an undulating plateau of around 68-69 mb/d by 2020, but never regains its all-time peak of 70 mb/d reached in 2006, while production of natural gas liquids (NGL) and unconventional oil grows quickly.”
  Räknar man in NGL (som inte är olja) och icke-konventionell olja så inträffade Peak oil 2008. Även om vi har sett en ökning i NGL och icke-konventionell olja så kommer det inte kunna uppväga fallet i den konventionella oljeproduktionen.
  Sen kan man inte bara titta på att en viss teknik finns och säga att den löser problemet. Att handlar om volymer och hur lång tid det tar innan vi nått de volymerna. Det är också därför som Hirschrapporten säger att det tar minst 20 år att ställa om inför peak oil för att slippa effekterna. Om peak oil inträffade 2008 så är vi 22 år för sent ute.
  Visst kommer vi att klara det men konsekvenserna kommer bli illa eftersom vi inte ställt om i tid.

 41. Andreas Larsson

  Ulf L #28
  Det stämmer att EROI inte är hela sanningen utan även priset spelar en roll, man kan ta ett sämre energislag (tex el) och omvandla det till ett bättre (tex vätgas). Men man måste även tänka på att all energiomvandling sker med energiförlust samt att det är enorma volymer vi måste ersätta. Produktionstoppen för kol ligger inte så långt fram i tiden och vi lär vara där snabbare om vi börjar göra syntetisk olja från det. Därför ser jag inte det som någon lösning.
  Det är inte omöjligt att säga vilka alternativa tekniker som har potential eftersom det finns massor av forskning på området. Däremot är det många som uttalar sig utan att ha kunskap om detta. Jag kan direkt säga att inget alternativ har potential att ersätta oljan så vi kan fortsätta med den livsstil vi har idag. Inte ens om vi kombinerar alla alternativ så finns det en möjlighet. Och ju snabbare vi inser det ju bättre. Det som krävs är en stor satsning på alternativen i kombination med höjd skatt på fossila drivmedel (gärna så höjningen öronmärks för alternativa satsningar), energieffektivisering i samhället, mer lokal produktion, färre transporter, etc.
  Det kommer vara enormt skadligt för svensk ekonomi, välfärd, pensioner och framtida generationer att sitta kvar i oljeberoendet och tro att vi kommer hitta någon motsvarig ersättare.

 42. Staffan D.

  ”En stor del av Skottland har drabbats av snö.  Läget väntas förvärras när kylan når högländerna, där upp till 15-25 cm förutses under weekenden.  I låglandet förutses 2-5 cm, med upp till 10 cm på högre mark.”  12 mars 2011
  http://www.google.com/hostednews/ukpress/article/ALeqM5iqt-NtKZr2ITzPaN8I7aCcvntP6w?docId=N0446391299942326249A