Covid – början på slutet

Detta är fjärde och sista  inlägget om corona där jag följer situationen in Stockholm. I det första inlägget den 30:e mars pekade jag på att antalet inlagda i sjukvården visserligen ökade dramatiskt men att ökningstakten faktiskt hade avtagit under de sista 10 dagarna och troligtvis skulle fortsätta att sjunka. Den 6:e april, kunde vi se att takten verkligen sjunkit och att vi hade då en förhoppning om att kunna se krönet på utvecklingen inom en vecka.

I förra inlägget, den 13:e april, hade vi just avslutat påskfirandet och även Folkhälsomyndigheten vågade vädra viss optimism. Vi låg då nära 1.0, dvs det värde då antalet inlagda är konstant, trots att Region Stockholm hade öppnat upp platser för att hjälpa Sörmland. I dagens uppdatering så kan vi se att ökningen krupit ytterligare nedåt och vi kan börja tala om en minskning av antalet inlagda patienter.

sthlm-ökning-33

Vägen tillbaks till ett normal läge är dock fortfarande lång, det finns ingenting som pekar på att tillbakagången skulle gå snabbare än uppgången. Vi kommer dock redan om en vecka se en så pass stor nedgång så att det kan anses vara början på slutet på denna epidemi (vad Stockholm anbelangar, övriga landet ligger några veckor efter).

Vägen tillbaks är minst lika lång.
Vägen tillbaks är minst lika lång.

I Stockholmsområdet kommer detta nog, oavsett vad folkhälsomyndigheten säger, att betyda att folk släpper lite på garden. Tillräckligt många är säkert då redan immuna så det har inte så stor betydelse men det kommer fördröja tiden det tar till epidemin är helt över. Att vi fördröjer förloppet innebär naturligtvis att fler blir smittade, fler människor behöver vård och fler människor kommer att dö men vi är förbi den punkt där epidemin kan ta fart igen.

För den matematiske

Tom Britton vid Stockholms Universitet har lagt upp en artikel som vänta publicering. I artikeln beskriver han hur han har modellerat epidemins förlopp i Stockholm.

Tom Britton har utifrån de data som finns på ökningstakten av antalet dödsfall och det vi vet om sjukdomens förlopp gjort en uppskattning av hur många som faktiskt varit smittade i Stockholms området. Hans studie pekar på att ca en tredjedel av innevånarna i regionen har eller har varit smittade och att vi nådde kulmen för en vecka sedan. Kurvorna för inlagda patienter ligger lite efter eftersom det tar ett tag från det att man får smittan och blir inlagd men i stort så stämmer det med vad vi har sett.

För att kunna säga med någon större säkerhet hur många som har eller har haft smittan så får vi nog vänta på de tester som nu utförs för att detektera antikroppar. Den studie som KTH är delaktig i kommer ha resultat först i slutet på veckan och vi kommer nog få göra uppföljningar för att verifiera resultaten. Inom två veckor tror jag vi har en mycket bra bild över hur det verkligen ser ut.

Sista inlägget

Jag skrev att detta är sista inlägget i serien om corona och det är nog sant, i alla fall för denna serie om antalet patienter i Region Stockholm. Det som jag kanske återkommer till är något som jag tycker är minst lika intressant som att rita diagram. När dammet lagt sig efter denna epidemi så kommer det pekas en hel del finger på de som gjorde det ena eller underlät att göra det andra. Det jag tycker är viktigt att notera är vilka som omedelbart började ropa efter hårdare tag, att demokratin inte kunde hantera faror, att det skulle vara bättre med undantagslagar mm. De demokratiska friheterna är inte så djupt rotade som man kanske hade hoppats. Argument ”men, det handlar ju om att rädda liv” är ofta underlag nog för att begränsa vår frihet.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Enough

    Bland flera eftersnackisar kommer nog immunitetens varaktighet att vara, utöver den dominerande hur landet kunde vara så illa förberett. Den relativt stora mängden döda som är gamla, de som skulle skyddas, blev ju ganska misslyckad också, är nog också snackisar framöver….

  2. Lars Cornell

    Tack Johan. Du gör ett fantastiskt arbete.
    Många fler än jag gör jämförelserna mellan Coronahysterin och Klimathysterin. Likheterna är mycket stora.

    Jag beundrar de som räknar på flockimmunitet. Flocken består ju av individer med vitt skilda egenskaper. Hur hanterar man det?

    Man har beskrivit strategin så att man strävar efter att plana ut toppen så att sjukvården hinner med och inte brakar samman. Det är kanske bra. Men innebär inte en sådan förlängning av förloppet att fler drabbas än om man inte vidtagit så drastiska åtgärder?

    Såvitt jag kan förstå har Norge och Danmark som vidtagit mer drastiska åtgärder inte uppnått flockimmunitet. De har det svåra framför sig i våg 2 och våg 3.

  3. Ivar Andersson

    Coronasmittan borde ha hanterats som i Kina, snabbt och aggressivt. Nu väntar upp till 18 månaders långt samhällslidande. Det säger Annelies Wilder-Smith, professor i epidemiologi, i en intervju med Expressen.
    Ska jag tolka detta som att riskgrupper måste isoleras under denna tid och att högst 50 personer får samlas och att det ska vara minst 1 m avstånd mellan personerna?

  4. Andreas

    Detta virus är i princip ostoppbart så det är att välja mellan att dra av plåstret fort eller långsamt. Var tveksam till Sveriges strategi i början men har blivit omvänd i frågan. De länder med strängare regler kommer att få dras med detta under en längre tid tills immunitet nås men lika många i befolkningen kommer, procentuellt sett, att bli smittade. Att förlänga processen ger dock större avtryck i ekonomin.

  5. Johan Montelius

    #3 Ivar Andersson

    Nej, vi kommer inte ha dessa begränsningar i 18 månader. De som kommer att leva med dessa begränsningar är Taiwan och Korea som lyckades med att stoppa spridningen. De kommer få hålla järnkoll på alla som reser in i landet i år framöver.

    I Sverige så kommer inte riskgruppen som grupp att vara så utsatt längre eftersom det kvittar om det finns ett fåtal kvar som bär smittan eller det kommer in utifrån. Kommer det in en smittad så blir kanske några smittade men eftersom så många redan är immuna så får det ingen större spridning. Personer i riskgruppen skall naturligtvis akta sig för att utsätta sig för smitta men det gäller nog vilken smitta som helst; även vanlig vinterinfluensa är dödlig om man är 80+ och har andra problem.

    Jag skulle bli mycket förvånad om inte alla restriktioner vad gäller allmänna samlingar är borttagna innan svenska flaggans dag.

  6. Ulf

    Ett par saker,

    Det är uppenbart att varken Löfven eller flera av Europas ledare har någon verklig vilja att ta sig ur det här. De stigande opinionssiffrorna har väl förlamat dem. Detta är inte fallet i USA, där inser man vikten av att få igång ekonomin. När det väl börjar rulla där kommer Europa se senfärdiga ut och tvingas ut på banan, för då faller opinionssiffrorna i en rasande fart.
    Allt pekar som sagt på att amerikanarna är först ut och att de snabbt kommer tillbaka. Europa däremot kommer få bestående och långvariga skador på ekonomin. Speciellt Sydeuropa med Italien och Spanien hårt drabbade. Jag tvivlar starkt på att EU överlever detta utan stora förändringar.
    Det vore förstås en välgärning om världen lär sig något av detta. Dock lärde vi oss i Sverige inte mycket av kommunismens sammanbrott 1989 och det lilla vi lärde är sedan länge glömt, så jag är inte särskilt optimistiskt.
    Apropå politikernas senfärdighet så vill inte socialdemokratiska kommunpolitiker få ner stockholmare i sommar till västkusten pga Corona. Som sagt, speciellt S märkta politiker tycks ha så lite fantasi, att de tror att ögonblicket de lever i är för evigt.

  7. Håkan Bergman

    Ulf #6
    Det är väl ingen större glädje med opinionssiffrorna när en stor del kommer från C,V och MP. Annars så är det väl en gammal politisk sanning som går igen – ”never let a serious crise go to waste”.

  8. Ulf

    Svar 5

    Johan, borttagna restriktioner förutsätter att FHM får fortsätta i förarsättet som tidigare. Jag har dock en obehaglig känsla av att regeringen är inne och petar nu. Löfven och Lövin har pratat om ”månader och maratonlopp”. Löfven har varit ute med diverse moralkakor som sedan FHM plockat upp på vad jag tror är mer eller mindre påtvingat. Eller är det bara jag som tycker det ständigt kommer signaler ifrån regeringen, att det här med Corona det vill man gärna hålla på med så länge det bara går? Rationellt javisst innan svenska flaggans dag, men blir detta politik så vet i tusan när detta tar slut. Och några signaler om att vi ska ha olika restriktioner i olika delar av Sverige, har aldrig kommit hittills, och då har vi väldigt lite nytta av flockimmunitet i Stockholm ifall vi inte får använda den.

  9. Ulf

    7 Håkan

    Nej rent rationellt inte, det har du rätt i men jag tror inte detta är rationellt. Jag menar även om Löfven är inne på sin andra period har han inte haft mycket annat än motgångar och elände, bortsett ifrån lite internationella toppmöten . Äntligen får han en ordentlig medgång inte minst i det egna ledet. Svårt då att släppa greppet och återgå till vardagens plågor.

  10. Bernt O

    Här i Finland snackar man om den andra vågen, men nån sådan får vi knappast eftersom det inte blev nån första våg – tretusen smittade i ett land med 5,5 miljoner innevånare är ingen våg, bara lite skvalp. En första våg av tillnyktring efter att den värsta paniken lagt sig märks däremot mer och mer. Folk har äntligen börjat intressera sig för det där ”lilla” kriget som hela tiden rasar i vår kroppar och man inser till sin fasa att avsaknaden av allt man kan kalla livsSTIL i praktiken innebär att t.om. ett ynkligt litet virus kan stjälpa hela det lutande lasset..

  11. Lars-Eric Bjerke

    Johan M,
    ”Att vi fördröjer förloppet innebär naturligtvis att fler blir smittade, fler människor behöver vård och fler människor kommer att dö men vi är förbi den punkt där epidemin kan ta fart igen.”

    Är det verkligen så? Kan inte en lagom fördröjning medföra att man hittar någon medicin som mildrar förloppet, att man lär sig att skydda äldreboende bättre och får bättre tillgång till skyddsutrustning.

  12. Johan Montelius

    #11 Lars-Eric Bjerke

    Jo, det är möjligt. Vi får ju också en högre andel som i slutändan är immuna och det gör kanske att nästa våg till hösten inte kommer ur startblocken. Skillnaden kanske inte blir så stor, om vi fortsätter med det beteende vi har nu så är detta över i slutet av maj, om vi släpper på garden om två veckor så kanske vi pratar midsommar.

  13. Johan Montelius

    #8 Ulf

    Det finns nog en hel del politiker som nu vädrar morgonluft och vill vara med att besegra corona. Man kan ju sätta in vilken åtgärd som helst och sen peka på att de var minsann vår åtgärd som var den avgörande.

    Läste boken ”Freconomics” för några år sedan där ett exempel var då den ene polismästaren efter den den andre ville ta på sig äran av att ha fått ner brottsligheten. Författarna kunde visa att nedgången var starkt korrelerad till när p-piller blev lagligt i de olika delstaterna 🙂

  14. Bengt Abelsson

    Medicin finns.
    Hydroklorkinin, zink och viss antibiotika, ska ges i tidigt stadium av cov-19 infektionen, innan IVA.
    Lite sorgligt att socialstyrelsen i praktiken förbjudit en behandling som räddar liv i andra länder.
    USA, Kina, Frankrike.

  15. Rolf Mellberg

    En mycket viktig sak har tyvärr kommit helt i bakgrunden!!!

    Starka tecken tyder på att det finns två läkemedel som borde kunna sänka dödstalen. Båda är på experimentstadiet med nu måste man chansa lite!!!
    Remdesivir, provas i vårt land och verkar funka. Nytt, bristande tillgång och dyrt antar jag.
    Hydroxyklorokin. (i kombination med andra medel) Detta används redan i många länder, vilket framgår om man googlar. Billigt, vanligt förekommande. Det är ett tufft medel som inte passar alla, farligt för hjärtsvaga. Men att Sverige helt tagit avstånd från detta medel kan SÄNDA HUNDRATAMS människor i DÖDEN bara i vårt land!!! Och har kanske redan???

    Varför finns det ingen debatt om detta i vårt absurda land!

  16. Magnus Cederlöf

    Johan,
    Med all respekt, men jag förstår inte hur man kan basera en sån här analys på data från en resurs som har ett tak. Hur vet du att det inte är fler och fler som vägras vård? Det enda säkra man kan titta på är nog egentligen överdödligheten och den stiger hela tiden.

  17. Ulf

    Det är inte bara jag som uppmärksammat regeringens handlingsförlamning. Istället för att jobba med en plan för återstart av landet ,
    babblar man om småsaker av moralistisk karaktär som uteserveringar och resor till lantstället.
    Frågan är som sagt varför? Är det ren inkompetens eller tycker man sig ha hittat en fråga som ger ökad politisk makt?
    Det är hög tid att politiken börjar tänka på framtiden, men det verkar inte vara fallet.
    https://www.fplus.se/volvos-vd-varnar-regeringen-snart-forsent-att-starta-om-sverige/a/zGJoob?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=fplus_morgonkoll&utm_term=fplus_morgonkoll

  18. pekke

    Jag tänker inte dra några slutsatser från en sån kort statistisk period där man inte vet alla data, vi får se om några månader när det förhoppningsvis syns en tydlig trend.

  19. Johan Montelius

    #16 Magnus Cederlöf

    Du har helt rätt i det att det finns ett tak och detta påverkar naturligtvis kurvan. Taket låg vid 220 IVA-patienter så skulle man enligt min analys vara glad över att vi har ”nått en platå” när det i själva verket är take som sätter gränsen. Även om vi inte slår i taket så tar läkare naturligtvis varje dag ett beslut om det är etiskt att försvarbart att lägga in en patient på IVA (det är inte alltid en positiv sak och kan i många fall bara förlänga lidandet). Det beslutet skall naturligtvis inte bero på om det finns platser eller inte men det är nog någonting som hela tiden finns med i bakhuvudet – när vi närmar oss taket så får vi nog en ökning av de patienter som inte anses vara betjänta av att flyttas till IVA.

    Så en fråga är naturligtvis hur nära taket vi är och om man får tro vad Region Stockholm rapporterar så finns det fortfarande ledig kapacitet. De har ännu inte tagit fältsjukhuset i Älvsjömässan i bruk och det kan iofs beror på brist på personal men jag tror vi då hade hört det. Detta är vad Region Stockholm säger i sitt senaste pressmedelande:

    ”För närvarande har Region Stockholm nästan 400 lediga vårdplatser och drygt 80 lediga intensivvårdsplatser.”

    Det verkliga skälet till att jag började titta på just IVA-patienter och antalet inskrivna var att det var bra dagliga siffror (likt fullgubben som letade efter nyckeln under gatlampan, inte för att han trodde att det var där han hade tappat den utan för att det var det enda stället där han såg någonting). Region Stockholm är en organisation som jag tror har exakt koll på hur många som är inskrivna och de rapporterar det systematiskt varje dag där tiden för sista inrapportering är spikad.

    Antalet IVA och inlagda är kanske det som är mest intressant. Ett värsta scenario skulle vara att sjukvården överbelastades och att all sjukvård kollapsade. Det sker redan idag att patienter dör för att deras canceroperationer skjuts upp och detta syns inte i någon statistik fören någon gör ett bokslut om ett år. Hade sjukvården kollapsat så hade folk dött i blindtarmsinflammation – vi är inte där.

    Jag har även antalet rapporterade döda från Region Stockholm. Problemet med dessa är att det dels är relativt få i samanhanget och därför slår mycket från dag till dag, dels så finns det en eftersläpning i rapporteringen och de som rapporteras en måste spridas ut på flera dagar. I de siffror som folkhälsomyndigheten rapporterar så visar de hela tiden en graf som visar dagen för dödsfallet, inte när det rapporterade. Jag har inte hittat några sådana siffror för Stockholm.

    Några exempel på hur mycket det kan slå från dag till dag: 16:e april 95, 17:e april 21, 18:e april 24.

    Man kan naturligtvis ta ett medelvärde genom att fördela de rapporterade på de tre tidigare dagarna men även då så spretar kurvan väldigt mycket. Den sista veckan ser dock ut så här: 85, 95, 21, 81, 24, 24. Hur många som verkligen dog i helgen vet vi först i dag (siffrorna för tisdag har en tendens att vara högre).

    Vi har även en eftersläpning i dessa siffror. En smittad person blir nog först efter fem dagar inlagd som patient, fem dagar senare inlagd på IVA och i värsta fall 8 dagar senare död (rapporterad ytterligare två dar senare). Att IVA nu stabiliserad sig är ett tecken på att antalet smittade stabiliserade sig för en dryg vecka sedan. Att gå på antalet döda är att se vad som hände för två veckor sedan.

    Det var ett lite försvarstal men jag inser att du har helt rätt i din kritik och jag vet att jag letar lite under gatlampan.

  20. Ivar Andersson

    #5 Johan Montelius
    Hoppas att du har rätt. Just nu verkar fokus ligga på uteserveringarna medan skyddskläder inom hemtjänst inte verkar behövas om hemtjänstbrukaren inte redan är smittad. Hemtjänstpersonalen är tydligen smittfri eftersom hemtjänstbrukaren inte behöver skyddas. Samma gäller för äldreboende med olika namn.

  21. Lasse

    Om IVA har ett tak eller ej spelar stor roll OM de som hamnar där kommer ut med livet i behåll.
    Tidiga siffror visade att det för de flesta bara var en fördröjning av dödsförloppet att placeras i respirator.
    Nu finns det nya siffror som visar på bättre behandlingsresultat.

    Nån mer än jag som tror att testandet kommer att kommersialiseras-med stöd av reseindustrin!
    Tidiga undersökningar visar att antikroppar mot viruset finns hos 10-15% av befolkningen.
    Det har några viktiga saker att säga oss.
    -Spridningen är större än väntat och många har lindriga symptom.
    -Flocken är långt ifrån skyddad med denna spridning.
    -Samtidigt är dödligheten betydligt lägre från smittan.

    Skydda oss äldre och öppna upp samhället med tester!

  22. pekke

    Verkar vara lite si å så med data om hur många som är/haft smittan.

    https://www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/beskedet-ska-sjudubbla-antalet-tester/

    ” Sverige har i dag knappt 15 000 bekräftade fall i landet. 5 992 av dem bor i Region Stockholm.
    Men mörkertalet tros vara stort. Enligt en studie som presenterades i går har 11 procent av stockholmarna utvecklat antikroppar mot covid-19.
    – 600 000 stockholmare har haft det, säger Johan Giesecke i Morgonstudion. ”

    Men här pratar de om 30 % av Stockholmarna !?
    https://www.expressen.se/tv/nyheter/coronaviruset/11-av-100-i-stockholm-har-utvecklat-antikroppar-mot-coronaviruset/

    Verkar vara mycket spekulation från diverse experter..

    Vem skall man lita på ??

  23. Lars-Eric Bjerke

    #17 Ulf,

    ”Det är inte bara jag som uppmärksammat regeringens handlingsförlamning. Istället för att jobba med en plan för återstart av landet ,”

    Regeringen har knappast stängt något, varken dagis, skolor, arbetsplatser, caféer, skidliftar, transporter eller gränser. Det är omvärlden och människors beteende som gör att inte hjulen snurrar som vanligt. Vad vill du att regeringen ska återstarta?
    Vore det inte bättre att klaga på övriga 196 regeringar i världen?

  24. Det finns två huvudstrategier ute i världen. Den ”svenska” med flockimmunitet som grund. Den säger förenklat att ALLA kommer att smittas till flockimmunitet uppnås och det enda som lönar sig är att platta ut kurvan för att sjukvården inte ska kollapsa. WHO och nästan alla länder går emot denna strategi.

    Den andra strategin som Norge, Danmark, Finland, Lettland, Estland och alla länder i Sydostasien använder sig av idag är att begränsa smittan och sen hålla den under kontroll. Det som senare kan bromsa smittan är nya mediciner, omfattande testning, smittspårning manuellt eller via smarta telefoner och vaccin. Jag kallar strategin för den ”sydostasiatiska” i denna kommentar.

    Jag tillhör en av de få klimathotsskeptiker som vill ha en annan strategi än artikelförfattaren och många andra här. Jag förordar den ”sydostasiatiska” strategin. I coronafrågan är det polariserat och det finns mycket ”confirmation bias”.

    Att Sverige använder en egen strategi som förkastas av andra länder och WHO är ett auktoritetsargument men som jag ser det en stor varningsflagga. Vad vet Sverige som de andra länderna inte vet?

    Viruset har fortfarande många okända egenskaper och det finns nu två vetenskapliga studier publicerade i Lancet och Nature som visar på smittsamhet två dagar innan symptom. Man är som mest smittsam en dag innan. Detta gör att Folkhälsomyndighetens rekommendation om att stanna hemma när du är sjuk är otillräcklig.

    Tom Brittons modell har många osäkerheter och det säger han själv. Fortfarande är dödligheten osäker men vi får mer och mer fakta om detta. Det är osäkert vad som minskat R-värdet i Sverige, halv flockimmunitet, social distansering eller andra saker? Antalet konstaterade fall beror mycket på hur många som testas, vilka som testas. I Sverige måste du vara mycket sjuk innan du testas. Det finns flera andra modeller än Brittons som visar på mycket stora dödstal för Sverige med svenska strategin.

    En annan osäkerhet är vad immunitet innebär. Tre månaders skydd, livslångt eller vad då? Är det kort skydd så är den svenska modellen dålig. Vad beträffar ekonomin hävdar båda sidor att deras strategi är den bästa för ekonomin. Facit vet vi inte.

    Folkhälsomyndigheten (FHM) har haft totalt fel de senaste månaderna i ett antal frågor. Googlar man på Tegnell och citat får man upp många av citaten. Att hänvisa till ”experter” gör båda sidor. FHM har 500 ”experter”. Andra länder har 10.000 ”experter” som tycker rakt emot FHM. Själv vill jag se data innan jag tror eller vet något.

    Fakta: Idag har långt fler dött per capita med den svenska strategin än den sydostasiatiska. Norge har bara 25% av Sveriges dödsfall om man räknar per capita och kompenserar för starten.

    Om en månad vet vi om artikelförfattaren och många andra här har rätt eller fel. Om ett år har vi nog facit på vilket strategi som var bäst. Antal döda (överdödlighet) är en viktig parameter. Om Sverige fått flera tusen döda mer än Norge (korrigerat för capita) så har svenska strategin misslyckats. Priset har de döda fått betala. Såvida inte norska ekonomin kollapsar och den svenska klarar sig mycket bättre. Så jag anser fortfarande att regeringen Löfven spelar roulett med tusentals svenska liv.

    För övrigt tycker jag söndagens Agenda var bedrövligt dålig. StatsTV och Anna Hedenmo försökte hela tiden bevisa att den svenska strategin var den rätta. Inga kritiker till svenska strategin var inbjudna.

  25. Håkan Bergman

    pekke #22
    Tror det bottnar i att det är svårt att med kort varsel och små resurser göra ett representativt urval under rådande förhållanden. Ett team vid Stanford har gjort den här undersökningen:

    https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.14.20062463v1.full.pdf

    Det kommer en större för Los Angeles också, men sen kommer också en som verkar mera innovativ, man samarbetar med amerikanska baseballigan som har en i stort sett sysslolös organisation som kan användas för en större och mera representativ undersökning. Kanske dags att kontakta fotbollsförbundet här i Sverige?

  26. Ingemar Nordin

    Per W #24,

    Vi får väl se hur det går nu när Danmark och Norge har lättat på sin lock-down. Blir det en andra våg där när de får lova att gå till andra affärer än livsmedelsaffärer? Och när barn skickas till ”barnehagen” och småskolan igen? Såvitt jag förstår har de nu ungefär detsamma som Sverige men med undantag för gränsen.

    Äldre bör förstås fortsatt inte röra sig på ställen där det är mycket folk, och undvika yngre som rör sig fritt (t.ex. barn och barn-barn). Kanske hjälper det också att vårvärmen gör att både norrmännen och vi kan röra oss mer ute än tidigare?

  27. pekke

    Jag håller med Per W. #24, att dra slutsatser från diffusa data om något som få visste fanns för bara ett halvår sedan är märkligt, det är för övrigt få, om nån, som vet hur Covid-19 fungerar.

    Normalt sett brukas här diskuteras hur noggranna temperaturmätningarna är genom tiden och om de har justerats åt ena eller andra hållet.

    Men ni godtar diffusa siffror för nåt som bara pågått några månader och som vi ännu inte sett änden på än.

    Nånting som folk helt klart faktiskt dör av !

    Märkligt.

  28. Roland Salomonsson

    Spanskan slog till i 3 faser. Värst var fas 2. Spanskan varade också i drygt 2 år, samt återkom i lokala utbrott 10 följande åren (ungefär).

    Många indicier talar för att Corona fanns i världen rent allmänt långt före jul. Det uppmärksammades dock inte, då dödsfall med bl a lunginflamation för äldre inte är ovanligt. Själv hade vi i familjen sannolikt corona redan i december. Vi har kontakter med Norrbotten och militärer där. D v s innebär detta att fas 1 för corona utspelades t o m december. Sedan inträdde ett lugn, liksom för Spanskan, och därefter tog ”fas 2” fart. Om ett par månader har fas 2 ebbat ut.
    Jämfört med Spanskan kan vi vänta ett bedrägligt lugn efter fas 2 ebbat ut. Därefter drar fas 3 igång typ november och pågår 4-6 månader.
    Bortsett från lokala utbrott så har det värsta förmodligen ebbat ut t o m 1. kvartalet 2021.
    När Corona fas 3 har ebbat ut, så har ca 80% av befolkningen varit smittad. Ca 10% av de smittade har varit sjuka, varav 90% inte förstått att de varit sjuka. Av de 10% svårare sjuka, så har typ 1% med invandrarbakgrund dött, medan ca 0,5% med européisk etnicitét dött.

  29. Håkan Bergman

    Sen har vi det här med inlärning, både för vården, det handlar dock om en ny sjukdom, och ”flocken”. Hur tar man bäst till sig ny a kunskaper och beteenden? Här uppe i norden tror jag det blir som vanligt, dvs en ganska lugn övergång, men vad händer när t.ex. Frankrike lättar på Macrons drakoniska inskränknngar? Kvar i sydeuropa blir bortfallet inom turistnäringen och det blir inte bättre av EU’s tungfotade direktiv.

    https://www.politico.eu/article/airlines-brace-for-climate-strings-attached-to-covid19-coronavirus-bailouts/

    Men för allt i världen låt EU haverera, jag ska inte störa.

  30. Ingemar N. #26: Fortfarande har Danmark och Norge betydligt större restriktioner än Sverige. De lättar långsamt på dem för att se vad som händer. Går det bra öppnar man lite till. Om sämre så stänger man ner igen. Norge ska dessutom släppa på sin restriktion att man inte får besöka sin ”hytte”.

    Bättre möjligheter att testa kommer att medföra att det går snabbare att dra slutsatser. Österrike öppnar upp lite snabbare och världens länder vill se vad som händer där. Fortfarande tokigt att inte ansiktsmask är krav i Sverige för att shoppa tycker jag.

  31. Eilif Hensvold

    #24 Per Welander, jag också och tycker du uttrycker sakerna väl. Men kanske kan alla kora sig till vinnare så småningom, många, disiga och icke jämförbara målvariabler. Så klart är det toppen det räknejobb Johan M gör här i frågan. Med all respekt, också Tom Britton, så antyder förvånande nog studien som TTY lyfte
    https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3567093
    att vi är långt ifrån 1/3 flockimmunitet i Stockholmsregionen. Snarare hälften om inte mörkertalet döda är mycket stort. Här får vi snart facit.

  32. Niklas Andersson

    ”Argument ”men, det handlar ju om att rädda liv” är ofta underlag nog för att begränsa vår frihet.”

    Argument ”men det handlar ju om att rädda demokratin är ofta underlag nog för att låta människor lida och dö.”

    ”Arabiska våren” och alla de inbördeskrig i Libyen, konflikter i Egypten och Syrienkonflikten och dess följder med respektive döda och på flykt från sina hem är exempelvis helt ett resultat av demokratifanatikernas fanatism.

    Den som bär huvudsaklig ansvaret är president Obama, ivrigt uppbackad av Karl Bildt dessutom, som tryckte på knappen och startade alltsammans, sedan har han sagt att han ångrade sig och att han var okunnig och naiv om vad han gjorde vid tidpunkten.

    De har alla blod på sina händer som de svär sig fria från ansvar för.
    Och fortsätter mala sin visa, blinda för alla fruktansvärda konsekvenserna i verkligheten, utom sitt personliga mål som är helt en rosenröd dröm uppe bland sockervaddsmolnen.

    De har ingen aning om vad moral och ansvar innebär.

  33. Håkan

    #24 Per W

    De sydostasiatiska länderna är onekligen väldigt intressanta. Men med tanke på att de tycks ha haft både planering och beredskap för att möta ett virusutbrott kan man ställa sig frågan om det skulle ha gått att göra samma sak här i ett läge när både planering och beredskap saknas.

    Här är en artikel från the Telegraph som tittat djupare på de asiatiska länderna och jämfört med UK.

    https://www.telegraph.co.uk/global-health/science-and-disease/revealed-asia-better-prepared-fight-coronavirus-britain/

  34. Gunnar Juliusson

    Magnus #16
    SCB släppte data på totalöverlevnad igår med uppgifter tom 17 april. Sista veckan får man bortse från pga inkomplett rapportering, Tittar man på total överlevnad var den betydligt högre första kvartalet 2018 (efter den då lite besvärliga säsongsinfluensan) än Q1 2020. Dock började total mortalitet tydligt stiga från månadsskiftet mars-april till cirka 12 april som ser ut som dagen med det sista pålitliga uppgiften. Av särskilt intresse att denna färska överdödlighet är strikt begränsad till Stockholm med omnejd (ABCDE-län), och utan spår i resten av landet. Vi får se i nästa rapport hur det bär av – det finns ju indikationer på avplanande inläggningssiffror på intensivvården mm, men tolkningen påverkas ju av hur stor andel av Corona-dödsfallen i äldrevården som blir registrerade.
    Av intresse är också att EuroMOMO.eu som visar total dödlighet i hela Europa också visar dödlighetstoppar vid tidigare influensatider, främst 2016 och en lång period 2018, och att sedan cirka vecka 10 år 2020 visa en hög men ännu smal topp av överdödlighet.

    Man kan alltid fundera över om den begränsade påverkan av epidemin på dödligheten i Sverige Mars 2020 beror på information och isolering, eller om detta var naturalförloppet. Som jag ser det skulle politiken fokusera på att stötta sjukvården (vilket gjorts) och skydda äldreboenden med bl.a. bred testning av personal (vilket inte gjorts särskilt bra), medan man skulle undvika att isolera den unga befolkningen som har goda chanser att få en mycket lindrig sjukdomsbild och därigenom stärka flockimmuniteten till ökat långsiktigt skydd för de mest vulnerabla.

  35. Ulf

    Svar 23

    Nja i praktiken har regeringen stängt ner rätt mycket. Flera ggr har man varit ute med moraliska pekpinnar vilket gör att rekommendationerna i praktiken är tvingande. Om ingen reser under påsken så är det förstås en form av nedstängning. Sedan är en del av återstarten mycket riktigt beroende av andra länder, men här har en svensk regering en stor roll att spela. Hela EU behöver samordna en återstart. Jag tycker faktiskt regeringen ”fulstängt” med sina i praktiken tvingande rekommendationer så nog behövs en plan alltid. Inte minst kanske en plan när man ska ändra retoriken och sluta skrämma folk.

  36. Ulf

    En fundering kring flockimmunitet. Giesecke menar tydligen att 99 procent inte ens märker att de blir smittade. Vad ska då ”kroppen” med antikroppar? Bildas det ens antikroppar? Om man sedan blir smittad igen och inte märkt tidigare varför skulle man märka det nästa gång?
    Själv har jag aldrig haft en influensa (ej vaccinerad) ej heller kräksjuka. Jag vägrar tror det är tur.

  37. Ulf

    Svar 24 Per

    Måste invända där. Sydostasien tycker jag personligen har den bästa strategin, men poängen är ju att de inte stänger ner. Norge och Danmark stänger faktiskt ner. Det är som jag ser det en himmelsvid skillnad. I länderna i sydostasien har man lärt sig leva hyggligt med virus, hjulen fortsätter rulla någorlunda. Det blir ingen ekonomiskt katastrof även om det påverkar starkt ekonomiskt. I USA och Europa blir det katastrof, risken är att den blir så svår att i backspegeln framstår nedstängning som totalt vansinne oavsett dödstal.
    Jag förstod det på en bekant att söndagen agenda inte var något vidare också. Däremot var gårdagens Aktuellt väldigt bra där bl a Britton förklarade sina beräkningar. Mycket informativt.

  38. Carl A

    Man får hoppas på att artikelförfattaren har rätt men konfirmationsbias är allas fiende vilket kan leda till oönskade konsekvenser. Vad som oroar mig mest är vad vi inte vet i dagens läge. Detta viruset är klassificerat som ett Novel virus och vad betyder detta egentligen? Vad jag förstår så betyder detta att människan har inte varit i kontakt med detta viruset innan och vi vet inte hur den långvariga interaktionen med viruset kommer att bete sig.
    Alla immunitetsantaganden här är baserade på historiska mönster av virusar. Det finns ingen idag som kan säkerställa hur länge våra antikroppar emot viruset kommer att hålla i sig, är det ett par månader, 6 månader, längre eller livstid som mässlingen? Experter idag har ingen aning. Är det vist att släppa ut folk som vanligt vid denna tidpunkten? Om det är en fråga om kortvarig immunitet så är en solid distanseringspolitik viktig och inväntan på ett vaccin en prioritet. Om antikropparna är för livstid, och låt oss hoppas på detta innerligen, kommer massimmuniteten att ta tid då en försiktig gradvis öppning av vår ekonomi viktig så att vi inte överbelastar sjukhusen. Det viktiga är att vi har plats för intensivbehandling om det blossar upp, eller om viruset har en mutation som vi inte var beredda på. Angående Syd Korea och Taiwans förberedelseförmåga så lärde de sig mycket ifrån SARS och MERS. Igen jag har inga som helst problem att temporärt stanna inne om jag blir tillsagd så ifrån en myndighet. Tror att fobin att förlora sin demokrati i dagens tider är lite för ”överhypad” eller är vi rädda för att historia skall upprepa sig?
    Vem som hade bäst pandemistrategi kommer hjälpa att formulera en bättre förberedelsestrategi för framtiden, men vad man bör ha ihågtanke är alla länder har inte samma demografiska profil. Som en artikel skrev om Sverige, var att landet är relativt glesbebyggt, många är ensamboende (över 50%) ett väl utbyggt bredbandinfrastruktur där många i befolkningen redan arbetar ifrån hemmet (högsta per capita i Europa). Svårt att då göra analysjämförelser med andra länder som har en annan demografi. Igen jag hoppas att artikelförfattaren har rätt, vi får hoppas på detta. Datan berättar en optimistisk bild fram till denna tidpunkt men bilden är inte klar ännu. Skynda långsamt.

  39. Gunnar E

    #37#
    Se även :
    ”När är COVID19-pandemin över och hur hög är dödligheten?”
    https://morklaggning.wordpress.com/
    Förmedlat av Arnstberg

  40. Ulf #37: Jo de stänger ner men bara om det behövs och lokalt. Jämför Wuhan. Så strategin är ganska lika. Men en skillnad är att Sydasien Sydostasien varit bra förberedda och agerade blixtsnabbt på larmen.

    I Sverige sov Folkhälsomyndigheten. Ingen skyddsutrustning fanns. Folk från Alperna till Sverige uppmanades att gå till arbetet som vanligt. Ingen karantän. Inga masstester beställdes, här sov man också. Men så sa man ju att det inte skulle bli någon spridning i Sverige. Stefan Löfven sa att nu måste alla gamla isolera sig och tvätta händerna. Ta ansvar. Vilket ansvar tog Stefan Löfven när döden kom till äldreboendena? Hur kan MSB missat detta med skyddsutrustning?

    185 döda idag enligt FHM. Någon platå finns inte och antal döda i genomsnitt ligger inte på 60 per dag såsom Tegnell sa igår. Hur många döda per dag behövs innan svenska strategin ifrågasätts? För något ifrågasättande finns inte idag.

  41. Lasse

    #40 Per W
    Alarmist?
    FHM visar upp en siffra på antal rapporterat döda-med olika datum för dödsfallen!
    De har en kurva med 7 dagars medel och den är stabilt.
    https://www.youtube.com/watch?v=nPdrMAPBgPM&t=320s
    De antyder att max smittspridning skedde 15 April .

  42. Bengt Abelsson

    Fyra intressanta länder. Ukraina, Vitryssland med relativt låg Cov-19 förekomst men mycket tuberkulos.
    Norge, avslutade obligatorisk tuberkulosvaccinering 1995, frivilligt därefter. Mindre frekvens av Cov-19 än Sverige, som avslutade tuberkulosvaccinering 1975, 20 år tidigare än Norge. Dessutom högre andel icke-vaccinerade invandrare (?).
    Möjligen korrelation. Finns något orsakssamband? I såfall, vilken mekanism skulle det vara?
    Många frågor, få svar.

  43. Jan Hagberg

    Jag förmodar att det är de östasiatiska staterna Japan, Sydkorea och Taiwan som avses med Sydostasien och Sydasien i kommentarerna ovan, men jag är inte säker.

    Till Sydasien räknas oftast Indien, Pakistan, Iran, Bhutan, Nepal, Maldiverna, Bangladesh och Sri Lanka. Av kulturhistoriska skäl hänförs ibland Burma (Myanmar) till Sydasien, liksom Tibet. FN räknar i sin regionindelning dessutom in Iran och Afghanistan.

    Sydostasien, omfattar länderna Burma, Thailand, Kambodja, Laos och Vietnam, Indonesien, Östtimor, Malaysia, Brunei, Singapore och Filippinerna.

    Centralasien består främst av fem länder som tidigare var sovjetrepubliker: Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan och Uzbekistan. Dessutom inräknas i regel västra Mongoliet och nordvästra Kina (motsvarande Xinjiang). Även vidare definitioner existerar, där bland annat Afghanistan och Tibet kan ingå.

    Östasien brukar anses bestå av åtminstone staterna Kina, Japan, Sydkorea och Nordkorea. I FN:s definition räknas också Mongoliet och Taiwan in.

    Nordasien definieras ibland som en underregion till Asien bestående av Rysslands asiatiska del.

  44. Lasse #41: Sluta med ord som alarmist. Anders Tegnell sa på presskonferensen i går 20 april att dödstalen per dag låg på 60 döda per dag. Jag verifierade uttalandet genom att titta på Svt Play.

    Idag 21 april visar FHM en kurva som du påstår är stabil. Men den visar 80 döda per dag fast den slutar på den 14 april. Vad ska man tro? Att antalet döda ökat med 20 per dag på endast en dag????? Eftersläpningen med rapportering av döda får kurvan att se ut som antal fall minskar. En illusion.

    Räknar man på inrapporterade data till WHO så ligger sjudagars medelvärde den 20:e april på 91 döda per dag. Men WHO smetar inte ut dödsfallen på rätt dag utan dagen som rapporteras gäller.

  45. Jan Hagberg #43: Att jag skrev Sydasien var en felskrivning som är rättat nu.

    Jag avser med Sydostasien länder som Sydkorea, Taiwan, Kina, Hongkong, Thailand, Singapore. Det viktiga var strategin och inte exakt vilka länder som ingår i Sydostasien.

    Strategin de följer är ganska lika även om skillnader finns. De har alla lyckats trycka tillbaka spridningen och ligger nu på ett fåtal fall om dagen.

  46. Ulf

    Per#40
    Det jag framförallt vänt mig mot är den urskiljningslösa nedstängningen som dragit som ett farsot över Europa och USA. Därför tycker jag att inte det är jämförbart med Sydostasiens mer rationella approach. Och det märktes att de redan visste vad de gjorde eftersom de åkt på virus smällen tidigare.
    Att utvärdera vilken strategi som sedan visade sig mest framgångsrik lär bli mycket komplicerad. Men man får hoppas att virusets framfart blir värre än medicinen. Det kanske vi inte får veta förrän efter ett antal år. Medicinen kan nog ge överdödlighet i många år om det vill sig illa.

  47. Elof

    FHM beräknar att vi har minst 15 miljoner invånare i Sverige … Hur kan någon enda ta vad de säger på allvar?

    Från rapporten:

    ”Eftersom graden av smittsamhet bland de obekräftade fallen just nu är okänd har vi lagt in olika scenarier med olika antaganden om hur smittsamt ett obekräftat fall är i relation till ett rapporterat fall. Det scenario som ger bäst anpassning till antal rapporterade fall mellan 17 februari och 10 april 2020 är det där obekräftade fall är en tiondel så smittsamma som rapporterade fall.

    Detta scenario indikerar att det går 1 rapporterat fall per 1000 fall totalt, det vill säga 0.1 % av fallen rapporteras och 99.9% förblir obekräftade”
    https://www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/2da059f90b90458d8454a04955d1697f/skattning-peakdag-antal-infekterade-covid-19-utbrottet-stockholms-lan-februari-april-2020.pdf

  48. Fredrik S

    Elof #47

    Ja, det där hade nog inte ens passerat i Grönköping.

  49. Håkan Bergman

    Allt som står i svenska media om Trump och t.ex. corona, i amerikanska och andra media också f.ö., kan behöva balanseras.
    https://www.youtube.com/watch?v=JZzjKLuAU6w

  50. Vad man än tycker om strategin kan jag meddela från dagen Södermalm i Stockholm
    Ingen bryr sig överhuvudtaget. I alla fall inte bland dem som är utomhus, de bryr sig inte alls. Inte det minsta.

  51. Robert Norling

    Enligt C19.se så avled 162 personer senaste dygnet i Sverige och totalt 1795 personer.
    Norge totalt 197 personer.
    Finland. totalt 141 personer.
    Nor, Fin. och Danmark med ca. 15 miljoner invånare totalt 717 personer.
    USA 130 personer/miljon invånare, Sverige, 181.
    Tappade totalt förtroendet för FHM när de i början av pandemin kommunicerade att åldringsvården INTE behövde skyddskläder och munskydd.

  52. Robert Norling

    Klipp från Expressen.

    Smittskyddsläkare Per Follin är oroad över att antalet smittade i Stockholm inte minskar, skriver han i ett pressmeddelande.
    Follin uppmanar där till att man måste öka följsamheten i myndigheternas råd – annars måste man överväga restriktioner, skriver han.
    – Ökningen av konstaterade fall fortsätter i hela länet. Den avtagande takt av antalet smittade som vi hade hoppats att se den här veckan har uteblivit. Jag ser allvarligt på situationen och vill uppmana invånarna fortsätta att avhålla sig från restaurangbesök, middagar och sammankomster som gör att avståndet på två meter inte upprätthålls. Om inte följsamheten ökar bör restriktioner övervägas, säger smittskyddsläkare Per Follin vid Smittskydd Stockholm i pressmeddelandet.

  53. Robert Norling

    Helt otroligt att vi har 1000 tals personer som arbetar på olika myndigheter och som framstår som helt odugliga när vi drabbas av en pandemi.
    Socialstyrelsen, MSB och FHM och ingen har på något sätt tagit höjd för det som drabbat landet.
    Sedan finns det nog andra myndigheter bland de 300 st som vi begåvats med som också borde ha sett till att vi skulle haft en viss beredskap för den kris som vi befinner oss i.
    Att vi har politiker som ser som sitt allra viktigast uppdrag att leka långtidsväderspåmän visste vi ju sedan tidigare, så det var ju inget nytt att de var offside.

  54. Fredrik S

    Robert Norling

    Vi får hoppas att scenariot att Sverige efter några månader inför hårda restriktioner när omvärlden öppnar upp stannar på pappret. Annars lär det vara konserverad gröt på menyn även på resturang Strömmen i Riksdagen framöver.

  55. Lars i Huddinge

    Sverige ligger på 7:e plats gällande flest dödsfall per miljon invånare, 175/1000000, om man bortser från miniländerna. Tycker inte att vår strategi har fungerat som AT ville att det skulle fungera. Flockimmunitet?? Vad händer med oss som inte tillhör flocken i ett senare skede?
    Måste jag som 70+ sitta inne ytterligare 18 månader? Hjälp!

  56. Mitt sätt att se det på. Exempellöst dåligt att inte på ett bättre sätt skydda äldreboenden. För övrigt är det skött på ett bra sätt då det kan liknas vid en tuffare influensasäsong. Det kommer att visa sig om ett år när epedemin är över.

    Om inte Tyskland, Nederländerna, Österrike mfl går med på en gemensam skuld (sk coronaobligation) för att rädda sydländerna så kan euron och i förlängningen EU snart packa ihop. Game over och det på grund av för hårda restriktioner.

  57. Johan Montelius

    #52 Robert Norling

    Enligt de siffror som Region Stockholm publicerar så har antalet rapporterade smittade i medel under sju dagar legat på ca 200 i drygt två veckor.

  58. Johan Montelius

    #55 Lars i Huddinge

    Jämför inte dödstal från olika länder, det skiljer sig mycket i hur detta rapporteras.

    Du har väl förr om åren inte suttit isolerad av fruktan över att få TBC, det skulle nog också ta död på dig men det är försvinnande få som har TBC i omgivningen. Det samma kommer gälla i Sverige efter midsommar. Visst det finns en risk att bli smittad av de få som har viruset med dessa blir färre och färre.

  59. Ulf

    Sammanfattningsvis råder det ingen som helst tvekan om att folk i världen kommer att dö av medicinen i betydligt större utsträckning än av viruset.Och då menar jag inte något fler utan mångdubbelt fler. Ett sådant här avbrott i ekonomin och ett så här stort BNP fall kommer att orsaka miljontals människors död, de närmaste åren. Helt klart hade man kunnat undvika detta om alla länder varit ordentligt förberedda. Länder som Tyskland, Norge, Finland och Danmark kanske kortsiktigt sparat några liv men orsakar också mängder av människors död världen över genom sina nedstängningar. Dessutom blir de nu tvungna att öppna pga av ekonomin och hur många som nu dör pga öppnandet vet vi inte. Det blir dock svårt att stänga igen. Inte ens rika länder tåler hur lång nedstängning somhelst, vilket många tycks inbilla sig. Dessa länder hade antagligen klarat sig väl med frivillighet och en tuffare isolering av riskgrupperna. En faktor som alla glömmer i jämförelsen mot Sverige är att invandrare ifrån tredje världen är kraftigt överrepresenterade bland dödsoffren. Sveriges andel invandrare ligger skyhögt över Tyskland. Danmark, Norge, Finland, vilket förstås ökat dödligheten relativt sett i Sverige, oavsett om vi stängt ner. Det finns inga somhelst bevis ännu på att nedstängning är effektivare, trots att många resonerar som att det skulle göra det. Några länder som haft mest omfattande nedstängning ligger högst i dödsstatistiken. Det finns mycket dumheter i debatten. Ett exempel är att finns det verkligen någon som tror att om t ex Stockholm och London valt exakt samma taktik, antalet dödsoffer skulle vara detsamma per capita? Att storstäder som London och NY skulle vara lika lätta att skydda som mindre städer? Men i den allmänna debatten låter det så.
    Nej de enda säkra slutsatser man hittills kan dra är att de länder som varit mycket väl förberedda kommer att klara sig bäst ur detta. Den andra säkra slutsatsen är att mångdubbelt fler kommer att dö av de ekonomiska konsekvenserna än av viruset, är också självklart. Om det sedan är 100 ggr fler eller 10000 ggr eller 100.000 ggr fler ja det får framtiden utvisa. Helt säkert är att endast ett fåtal begripit vad de ekonomiska konsekvenserna innebär för världen och Sverige.. Definitivt inte vår regering som oppositionen baxar uppför berget för att få till stånd en vettig ekonomisk politik.

  60. Ulf

    För övrigt har den första stämningen mot Kina droppat in. Jag hoppas innerligt att de blir många. Ansvaret bör hamna där det hör hemma.

    https://www.dailymail.co.uk/news/article-8242159/Missouri-sues-China-coronavirus-pandemic.html?ito=social-twitter_dailymailus

  61. Fredrik S

    Elof #47

    Nu har de kommit på själva att rapporten innehåller så allvarliga fel att den dras tillbaka helt.

    Då får vi vänta in vad som rapporteras idag och vad kulturreportrarna drar för slutsatser av det.

  62. tty

    #28

    ”Många indicier talar för att Corona fanns i världen rent allmänt långt före jul.”

    Nej. Man kan på ett ungefär beräkna hur gammalt ett virustaxon är från graden av variation mellan olika varianter och mutationshastigheten. Det pekar i SARS CoV-2 fall på att ”patient 0” smittades någon gång i november.

  63. Elof

    Re #53

    De flesta myndigheter har gjorts om till någon slags livsstilsseminarium för anställda med kompisar.