COP24 – propaganda, politik, pengar men ingen vetenskap

COP24, det årliga FN-mötet om klimatet, har avslutats. För att skrämma upp stater, media och politiker kom man till mötet med en ny rapport som sa att nu gäller inte 2-graders målet utan 1.5 grader. Den senaste vetenskapliga rapporten, AR5 WG1 från 2013, behövde då inte ändras. Nu var det ett tyckande från de som skriver WG3 som behandlar ”Mitigation of Climate Change”. Nästa officiella rapport kommer 2021.

Då globala temperaturen ökat med nästan en grad på hundra år blir det bara en halv grad kvar till ”stora katastrofen” inträffar enligt IPCC. Men den extra rapporten om 1.5 grader togs inte väl emot av flera länder. USA, Kuwait, Saudiarabien och Ryssland vägrade acceptera skrivningen att nya IPCC-rapporten ”välkomnas”. Istället drev de igenom på mötet i Katowice att rapporten ”noteras”. Ingen bra start för klimatalarmisterna i FN. På diplomatspråk innebär ”noteras” att rapporten helt underkändes.

Hela COP24 mötet är ett stort propagandanummer med 20.000 inbjudna där NGO:er som Greenpeace är rikt representerade. Aktivister som 15-åriga Greta Thunberg får talartid. Greta fick tala inför ministrarna.

Greta_Thunberg2

Greta Thunberg skolstrejkar

Hon kan inte mycket om naturvetenskap utan hennes tal var bara politiska floskler framförda i ett skrivet tal på engelska. Hon kritiserade de rika och förordade ett nytt politiskt system. Hon har naturligtvis inte skrivet talet själv utan hon används bara i propagandasyfte.

Greta Thunberg är dotter till kulturpersonen Malena Ernman. Ernman sitter i kulturrådets styrelse som delar ut pengar till vänsterextremistiska Expo. Malena Ernman, som nyligen givit ut en bok där klimathotet ingår, skryter om att hon inte flyger. Malena Ernman ska få ett tips till av mig. Du har en Labrador som husdjur. Enligt en studie från Arizona University bidrar din Labrador till koldioxidutsläpp om 1.600 kg. Kanske dags att göra sig av med husdjuret om du ska påstå att du är ”klimatsmart”?

Som vanligt drabbades FN:s klimatmöte av den kända ”Al Gore effekten”, se bild nedan.

Katowics

Som kuriosa kan jag visa hur lokalerna värmdes upp och hur jättetälten hölls uppblåsta. Jo, med dieselaggregat!

Katowics_diesel

Dieselaggregat för uppvärmning av COP24 lokaler, kredit TheRebel

Mycket av de långa mötena handlade om att små länder som Tuvalu Islands och Maldiverna tiggde pengar. De kommer ”att dö” om de inte får massa pengar. Men öarna sjunker inte, se WUWT.

Sveriges Television, snart tvångsfinansierat, har haft dagliga klimathotsreportage. Massor av lögner och ofta har Erika Bjerström varit reporter.

Erica_Bjerstrom3

Erika bluffar och kopplar ihop orkaner, lokala värmeböljor med katastrofala ”klimatförändringar”, Fortsätter hon så här så blir hon kvalificerad som SVT:s egen ”Bagdad-Bob”. Erika Bjerström är en aktivist och ingen oberoende reporter.

Nu till slutdokumentet. Som vanligt drog COP mötet rejält över tiden och dokumentet blev klart först på kvällen 15 december. Det behövs naturligtvis inte 20.000 delegater för att förhandla utan bara några få personer per land.

En stor del av slutdokumentet handlar om procedurfrågor. Hur växthusgasutsläppen ska rapporteras och när. Det ska bli svårare att fuska med rapporteringen när procedurerna är striktare. Den första rapporten med den nya proceduren från länderna ska komma senast 31 december 2024 och kan då innehålla utsläppen för 2022 eller 2023. Rapporter ska lämnas minst vartannat år men gärna varje år. Här finns undantag för de minst utvecklade länderna.

Sju gaser ska rapporteras – CO2, CH4, N20, HFCs, PFCs, SF6 och NF3. Utvecklingsländer kan få rapportera bara tre gaser – CO2, CH4, and N2O. 1990 gäller som basår förutom undantag för vissa utvecklingsländer som får använda 2020 som basår.

Även proceduren för finansiella data skärps d v s hur de ska rapporteras. Fortfarande gäller att klimatfonden ska få $100 miljarder av de rika länderna årligen 2020 – 2025. Efter 2025 gäller $100 miljarder som golv. Men det anges inte vilka länder som ska betala och hur mycket. Obama skulle skänka $3 miljarder till fonden alldeles innan han avgick men han hann bara med en miljard dollar. Sen kom president Trump och ställde in betalningarna.

Slutdokumentet är också fyllt med politiska mål (floskler) vad som ska göras. Typ koldioxidutsläppen (ekvivalenter) ska halveras i världen till 25 – 30 Gton år 2030. 2015 var utsläppen 51 Gton. Anm. 1 Gton är 1.000.000.000 ton. Men Kina och Indien har fått frikort att öka utsläppen till 2030 så detta ska kunna nås är ett frågetecken. Samtidigt ska USA lämna Parisöverenskommelsen i november 2020. Framtiden för USA beror på om Trump blir omvald.

Anm. Jag har när detta skrivs ännu inte fått tillgång till slutdokumentet utan baserat uppgifterna ovan på andrahandsuppgifter av de som haft insyn.

Kan också rekommendera SwebbTV:s intervju med Lars Bern.

Brasilien, som skulle organiserat nästa års COP25, har dragit sig ur. Enligt uppgift så ska Chile ta över.

Referenser:

IPCC AR5 WG3

Forbes

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ingvar i Las Palmas

  Lite vetenskkap då
  http://notrickszone.com/2018/12/15/climate-of-confusion-nasa-pik-scientist-confirm-global-temperature-has-fallen-0-2c-since-1850/

 2. Public service borde väl egentligen anmälas för sin ensidiga och vinklade rapportering av ”klimathotet”. Jag har då varken hört eller sett någon få komma till tals med en annan uppfattning. Inte så konstigt dock att det förhåller sig så, med tanke på att över 80 procent av journalisterna Inom public service-sfären enligt en undersökning sympatiserar med de rödgröna partierna. Enligt undersökningen röstade 52 procent av alla journalister som jobbar på Sveriges Television på Miljöpartiet. Hos Sveriges Radio uppgav 54 procent av journalisterna att de tycker att Miljöpartiet är det bästa partiet.

  Det här är ju förstås ett jätteproblem för att det skall kunna ske en saklig och neutral rapportering i public service kring klimatfrågan. Vilket ju faktiskt är deras uppdrag. För att uppmärksamma problemet med deras vinklade journalistik och orsaken så borde alltså en anmälan göras.

 3. Ingemar Nordin

  Tack Per för din sammanfattning.

  Nu börjar också kommentarer från internationell press droppa in. Washington Post skriver:
  ”Weary climate negotiators limped across the finish line Saturday after days of round-the-clock talks, striking a deal that keeps the world moving forward with plans to curb carbon emissions. But the agreement fell well short of the breakthrough that scientists – and many of the conference’s own participants – say is needed to avoid the cataclysmic impacts of a warming planet.”

  https://www.thegwpf.com/un-climate-deal-falls-short-of-breakthrough-needed-to-stop-global-warming/

  Hmm … inte heller det här klimatmötet kunde tydligen avvärja den kommande apokalypsen. We are all doomed!

 4. Evert Andersson

  Såg en kommentar av reportern från en Kanadensisk TV-kanal som nekats ackreditering. Hon sa mycket träffande att de journalister som fått ackreditering till konferensens pressrum är REPEATERS NOT REPORTERS. De vidarebefordrar bara det de matas med. Så är det ju i alla fall i vårt land.

 5. Peter F

  Rockströms syn på saken. Det enda man kan säga att dessa COP-möten fortsätter till synes för evigt.

  https://www.vk.se/2608227/klimatmotet-vacker-hopp-trots-brister

 6. latoba

  #2
  SvD ledare idag: Klarar journalistiken sin examen

  https://www.svd.se/klarar-journalistiken-sin-examen

 7. Olav Gjelten

  Barn och unga av i dag är hjärntvättade sedan dagis och det är väl knappast någon tvekan om att Greta Thunberg starkt tror att världen är på snabb väg att gå under om vi inte ganska omgående ändrar vår livsstil tillbaka till en som rådde för länge sedan.

  Som barn i en rikemansfamilj känner hon sig givetvis trygg i att just hon inte kommer att drabbas av av de lidanden hon kämpar för andra skall få känna in i benmärgen.

 8. latoba #6: Tyvärr bakom betalvägg på Svd.

 9. Håkan Bergman

  Per Welander #8

  Det är den mjuka betalväggen, det räcker med att rensa kakorna från SvD för att öppna den. Ledaren finns också i bibliotekens SvD på pressreader.

 10. Peter Stilbs

  Tack Per – ja, ett enda stort spektakel är det – men allt börjar bli så absurt att fler och fler vaknar och inser vilken bluff det är.

  Jag såg i övrigt i går en kristallklar analys av Lennart Bengtsson om Parisöverenskommelsen i verklighetens värld – den kommer nog att bli allmänt tillgänglig närmaste dagarna. Otroligt att hela världens ledarskap håller på med en process, som inte ens bygger på ett korthus, utan på rena propagandafantasier.

 11. LarsF

  Nu är det väl bara en tidsfråga innan vi ser Erika Bjerström på Mp-lista till EU-parlamentet också, efter väder-Pär. Varför gå på skruttlön från SVT när man direkt dubblar lönen i EU-sfären.

  Det verkar som Mp-media sedan Paris-”icke-avtal” har bestämt sig för att rapportera varje möte som framsteg, som för att få bekräftelse för att det finns ett klimatproblem och som något vi kan göra något åt och ”alla” är överens om detta.

  Misslyckade möten ala Köpenhamn stärker ju inte klimathetsarnas sak direkt – tvärtom visar vad lite stöd som finns för hetsen som pågår.

  Så att framställa varje nytt möte som framsteg är viktigt ur opinionssynpunkt. Desperationen hos hetsarna blir än tydligare när de börjar använda lättmanipulerade barn som slagträ i debatten. Barn kan indoktrineras att tro vad som helst – helt värnlösa i vuxnas omgivning.

  Tack till Per Welander för sammanfattning åt oss.

 12. Göran J

  Olav #7

  Jag tror faktiskt att Gretas oro är äkta.

  Det är hennes omgivning som är falsk. För mig framstår det som en gåta att hennes omgivning fyller sitt eget barn med lögner. Det är så allvarligt att det är i paritet med de barnsoldater vi ibland ser i Afrikanska stater som sitter med handeldvapen och tvingar omgivningen att rätta sig efter vad dom bestämmer. Dessa barnsoldater liksom Greta indoktrinerats av vuxna i hennes omgivning.

  Jag har aldrig i mitt mera än 70 åriga liv sett en sådan psykisk misshandel av ett barn från hennes nära omgivning..
  På en fråga från en av SVT reportrar vad hon ansåg om sin roll sa hon att hon inte alls tyckte om den uppmärksamhet som hon har fått. På frågan om vad hon har gjort för klimatet svarade hon ”Jag har slutat att flyga”.

 13. JIMMY

  Det här tycker Donald Trump om Paris, och = FNs försök att införa (en ej folkvald ecofascism diktat kommunistisk beskattningsrätt.)

  https://www.breitbart.com/europe/2018/12/08/trump-weighs-in-on-france-chaos-end-paris-agreement-return-money-back-to-the-people/
  Donald J. Trump

  @realDonaldTrump
  Very sad day & night in Paris. Maybe it’s time to end the ridiculous and extremely expensive Paris Agreement and return money back to the people in the form of lower taxes? The U.S. was way ahead of the curve on that and the only major country where emissions went down last year!

  151K
  6:22 PM – Dec 8, 2018

 14. Lasse

  #12 Göran J
  Sympatierna finns hos de unga som engagerar sig för det de tror på.
  Vi äldre har dock en skyldighet att presentera en framtidstro för dem-det är här vi brister.
  Detta är min största kritik av alla alarmister.
  Nu finns det gott om skeptiker som ingen vill skall få dominera debatten, skeptiker som kan lugna barnen i stället för att skrämma dem.
  Ta denna artikel om arternas känslighet för uppvärmning. Saklig kritik av IPCC och hopp till unga:
  https://wattsupwiththat.com/2018/12/16/an-example-of-ar4-wg2-false-alarmism/
  Forskningsunderlaget svagt-höj rösten tycks vara skrämseltaktiken!

  Så länge ingen kan förklara varför den havsnivåhöjning vi ser överallt har en periodicitet som avviker från CO2, så länge vägrar jag tro att vi kan göra något åt den med CO2.

 15. Ingemar Nordin

  De här klimatmötena har i det stora hela varit meningslösa ur klimathotarsynpunkt: koldioxidhalten fortsätter att öka i oförminskad takt och användningen av fossila bränslen ökar snabbt. För medborgarna i industriländer (framför allt bara EU nu för tiden) så har de varit destruktiva; ur miljösynpunkt, ur jobbsynpunkt och ur statsfinansiell synpunkt.

  Som vi här på KU sagt flera gånger så bör man omedelbart sluta med dessa meningslösa och dyra möten. Använd bloggens sökfunktion för en återblick. Använd sökordet ”klimatmöte” eller liknande.

 16. Sören G

  #12 Göran J
  Gretas oro är nog äkta. Skandalen är att omgivning (förutom att de har tutit i henne galenskaperna) utnyttjar henne så skamlöst. Är inte det barnprostitution? I överförd betydelse.

 17. Guy

  Göran J # 12

  Åkte Greta med familj tåg till Polen? Eller gällde det endast hemvägen efter hennes uttalande?

 18. Håkan Bergman

  Guy #17

  Om man bara vill så borde det vara sketalätt att ta sig från Stockholm till Katowice utan att flyga. Ta pendeln till Nynäshamn, hoppa på båten till Gdansk där, sen borde det finnas direkttåg Gdansk-Katowice.
  https://rail.cc/se/kartor

 19. ces

  Guy #17 Äka tåg duger inte för deltagare på klimatkonferenser. https://www.youtube.com/watch?v=Oll8vG-om1o

 20. Greger

  # 17
  Vad jag sett så åkte hon och pappa el-bil till Katowice.
  https://omni.se/greta-thunberg-mycket-snack-och-lite-verkstad/a/wEBvgP

 21. Ingemar Nordin

  Här är en läsvärd och mycket underhållande artikel i New American om Al Gores framträdande i CIOP24. Några citat:

  ”Amid freezing temperatures and heavy snowfall, former U.S. Vice President Al Gore arrived at the United Nations COP24 “climate change” summit to preach about a looming “dark age” and a “hell on earth” if humanity refuses to accept his solutions to alleged man-made global warming”

  ”The climate alarmist also suggested the solution was simple: More restrictions on liberty and energy, more globalism, more extreme population-control measures, and a lower standard of living for people everywhere. ”

  ”Calling the decision to create a UN climate regime “the single most important moral choice in the entire history of humanity,” Gore sounded like an overly dramatic doomsday preacher shouting at passers-by. “Will civilization descend into another dark age?””

  ”he went through a seemingly never-ending list of examples of bad weather”

  ”Touting Pope Francis’ teachings on environmentalism, however, Gore went on to suggest that surrendering more money and power to the UN and governments under the guise of regulating CO2 would somehow make the climate stop changing so everyone could live in peace and security.”

  ”Gore claimed that alleged man-made climate change caused the refugee waves, which caused the “damnable wave of populist authoritarianism” that is now supposedly infecting America and Europe. Examples of this included what he described as a “dumb mistake” by voters United Kingdom who voted to secede from the globalist European Union in Brexit. Obviously, the globalists in the audience clapped.”

  Och så tycker han förstås att det föds för många barn. Särskilt i Afrika.

 22. Ingemar Nordin

  Ooops, glömde länken:
  https://www.thenewamerican.com/tech/environment/item/30919-al-gore-tells-un-warming-is-real-population-control-needed

 23. Sören G

  En alarmists syn på fisakot Katowice:
  https://www.globalpolitics.se/fiaskot-i-katowice-en-grund-for-kommande-katastrof-for-manskligheten/?fbclid=IwAR28EG1rlpgosd6nz65V7hkcdBe4kxNg5xA7ZHzKACgwxOCTXUspoAUwhSQ

 24. Ingemar Nordin

  Gröna klimataktivistiska grupper anser att COP24 var ett fiasko och moraliskt oacceptabelt:

  https://www.independent.co.uk/environment/cop24-climate-change-deal-poland-emissions-global-warming-katowice-paris-agreement-a8685411.html

 25. Ingemar #24: USA drev faktiskt på i procedurfrågorna. Fakta är att USA är det land som har minskat sina CO2-utsläpp mest. USA vill inte att Kina och Indien ska kunna mygla med falska utsläppssiffror.

  Sen är det fiasko om vi beaktar möjligheten att verkligen minska CO2-utsläppen. Det kommer inte att gå när Kina och Indien bygger kolkraftverk i rasande fart. Men de stora länderna är också medvetna om ”klimatbluffen” och att vi inte går mot någon ”klimatkatastrof”. Det handlar om ekonomi, global makt o. s. v. och inte vetenskap eller någon kommande katastrof.

  Bra är att det verkar bli en backlash på att Malena Ernmans dotter utnyttjades för propaganda på COP24. Ska beställa Ernmans nya bok och recensera den. Enligt andra recensioner kopplar hon ihop klimat och psykisk ohälsa i boken. Misstänker att det mest är rappakalja som innehåll men vi får se när jag läst boken.

 26. Thomas S

  En stor stötesten på mötet i Polen var tydligen att bl.a. USA, Ryssland , Turkiet , Saudiarabien ifrågasätter IPPC :s mål om max 1,5 grads temp.ökning och CO2 inverkan . I svenska nyhetsprogram kommenteras inte orsaken till deras tvivel ,utan man anger att dessa länder är stora oljeproducerande länder och därför har ett ekonomiskt bakomliggande intresse . Kan väl i och för sig vara en bidragande orsak , men jag läste någonstans att dessa länder ifrågasätter IPPC s grundläggande data och slutsatser . USA ville väl tom ha en oberoende utredning som alternativ till IPPC ? Är detta endaste ett önsketänkande från min sida eller kan ngn bekräfta / alt dementera detta .

 27. Thomas S #26: De flesta stora länder är medvetna om IPCC:s klimatbluff. Många har spelat med tidigare då de kunnat vinna ekonomisk makt. Bluffen med 1.5 graders målet var inget som förhandlats fram i något nytt AR dokument. Så de oljeproducerade länderna (inte alla) underkände den nya larmrapporten helt. Alla stora länder ”vet” att det finns inget alternativ till att använda mer fossila bränslen och därmed öka CO2-utsläppen. Annars gäller häst och vagn, svält och medeltiden.

  Oavsett hur mycket Sverige späker sig kommer konsumtionen av fossila bränslen öka de närmaste tio åren. Pratet om att Sverige ska ”gå före” är bara struntprat. Andra länder struntar i extremlandet Sverige.

 28. Sören G

  #25 Per Welander
  ”Ska beställa Ernmans nya bok och recensera den. Enligt andra recensioner kopplar hon ihop klimat och psykisk ohälsa i boken.”
  I en intervu som Malena Ernman gav för ett par år sedan hade familjen stora problem med Greta, jag tror det skrevs att hon hade Aspergers syndrom.
  Frågan vilket kommer först: hönan eller ägget – psykisk ohälsa leder till katastroftankar.

 29. Robert Norling

  #25 Per och #28 Sören
  Klipp från Hälsoliv, Expressen.
  Handlar om den då blott elvaåriga lilla Greta.

  – Hon kom hem från skolan, ville inte äta, slutade prata, slutade läsa, slutade vilja – slutade fungera helt enkelt. Lukter, ljud, allt blev förstorat, jobbigt och svårt. Vi slussades mellan ätstörningsenheten och BUP, hon rasade i vikt och under några månader var hon riktigt illa ute. Ingen kunde göra något innan hon var stabil i vikten.

  Och en så sårbar ung flicka används av klimathetsarna för sina unkna syften.

  https://www.expressen.se/halsoliv/halsa/det-har-varit-ett-helvetiskt-ar/

 30. Håkan Södergren

  Familjen Ernman har 2 st. stora hundar

 31. Håkan Bergman

  Ska man skratta eller gråta.
  https://www.dn.se/nyheter/sverige/vartaverket-har-lamnat-felaktiga-uppgifter-om-utslapp/

  Hur kan nån få det här till nåt som liknar raketforskning? Behövs det verkligen mätningar för att fastställa utsläppen? Man vet väl, förhoppningsvis, hur mycket kol man har i början på året, hur mycket man köpt in under året och hur mycket man har vid årsslutet? Vill man vara petig får man väl också ta lite stickprover och kolla hur mycket kol stenkolen innehåller, men det borde vara enkelt.

 32. Frej

  #26 Thomas Man är inte direkt förvånad att media och då speciellt SVT inte rapporterar . Man kan faktiskt säga att dom censurerar sånt som inte är lämpligt att vi vet . Här är en länk om liknandehttps://naringslivets-medieinstitut.se/orsakerna-till-venezuelas-kris-underrapporterad/?fbclid=IwAR1zP5XbBfLyk6WGaH9uvqJvEiLwbG6Fu_-ZhS8CBdsgsNQimu2kufZx58k Är inte förvånande att dom vill stänga ner alternativmedia . Man kan väl påstå att klimathotaren i #23 Sörens länk vill ha ett globalt Venezuela . Men det klart får dom inte veta sanningen kan dom inte veta vad dom önskar sig . Arma människor .

 33. Frej

  https://naringslivets-medieinstitut.se/orsakerna-till-venezuelas-kris-underrapporterad/ Fick inte länken att fungera få se nu då annars får det vara

 34. Thomas s

  Ok , tack Frej

 35. Neoliberal Agenda

  ”klimatfonden ska få $100 miljarder av de rika länderna årligen”

  Tänk om de pengarna hade gått till regenerativ medicin för att reversera åldrande. 90% i den industriella världen dör av åldrande och över 100 000 dagligen i världen.

  Greta liksom hennes mamma, pappa och de flesta hon känner kommer dö av åldrande om inte något görs. Lite varmare klimat kommer vi däremot kunna hantera utmärkt. Om man betvivlar detta är det bara att titta runt på jorden och se hur klimatet varierar.

 36. Ulf

  33 Frej
  Det blir ju ett moment 22 för reportern. Eftersom denne sannolikt är socialist så kan ju inte förklaringen finnas i den socialistiska revolutionen och därmed kommer reportaget alltid att bli felaktigt.

 37. Peter Stilbs

  Lennart Bengtsson’s beskrivning av Paris & Katovitce-spelet är nu ute. Verkligen Kejsarens Nya Kläder. Och ingen journalist reagerar eller ens förstår. Politikerna kan vi glömma https://detgodasamhallet.com/2018/12/17/nar-overtygelsen-forlorar-kontakten-med-verkligheten/

 38. Olav

  Några ord ytterligare om Greta Thunberg. För den sortens propagandauppvisning hon ägnar sig åt är det helt säkert jätteokej från skolans sida att skolka från undervisningen.

 39. LarsF

  Hörde Isabella Lövin precis nyss om hur nöjd hon var med Katowice-mötets resultat….och sedan kom ursäkterna efter hand. ”med det politiska utgångsläget” och liknande.

  Så tydligt hur hon låtsas att så stor enighet globalt om hur bråttom allt är osv.
  Att låtsas som något annat vore att erkänna att hela skrämselkampanjen glider ifrån henne och Mps ansats i klimatfrågan.

  De verkar känna nederlaget är nära och gäller att hålla god min, typ.

  Vidhöll hela intervjun i SR hur föregångsland sverige är och alla tittar avundsjuks på oss – yeah right.

 40. Lasse

  Problembarn kan alltid utvecklas när de får stöd och kan engagera sig i något de brinner för.
  Kanske lite väl häftigt att kräva att hela världens befolkning skall anpassa sig så de mår bra!
  Här en hälsning från JOSH om COP24:
  https://wattsupwiththat.com/2018/12/16/josh-says-cop24-is-a-huge-success/

 41. LarsF

  #39 – ”lots of empty pages for you thought and feelings” – det gjorde min dag direkt så här på morgonen.
  Tack för den länken. 😀

 42. LarsF

  #39 – ”lots of empty pages for your thought and feelings” – det gjorde min dag direkt så här på morgonen.
  Tack för den länken. 😀

 43. LarsF

  #39 – ”lots of empty pages for your thoughts and feelings” – det gjorde min dag direkt så här på morgonen.
  Tack för den länken. 😀

 44. LarsF

  …stoppad postning och editering stavning funkade inte, ursäkta dubbelposter.

 45. PeterÅ

  jag tycker att vi klimatnykterister ska försöka undvika att hetsa om familjen Ermans hundar och eventuella barnuppfostran av Gre
  Låt oss hålla oss till vetenskapliga argument varför de har fel och inte förledas att ge oss på familjen det ger ingen extra trovärdighet att vara roliga på deras bekostnad.. det ser bara elakt ut.

  För övrigt så är mina vuxna barn och alla mina kollegor lika lurade av klimat-pär och hetsar om vilka katastrofer som är i annalkande, vi är ganska få som säger emot och jag har svårt med övertygande argumentation – när alla artiklar i vanlig press säger samma sak..

  Jag tröstar mig med att politikerna måste handskas med realiteter och att de förslag på förändring som kommit från FN och IPCC är helt overkliga… förutom den om satsningen på ny kärnkraft som är oseriös av andra skäl, inget land utom Kina bygger ut sin kärnkraft – Finland verkar ha enorma problem att få igång sin Gen4-reaktor..

  Solenergi och batterier verkar vara det enda sättet att bygga ut energiförsörjningen som är politiskt och ekonomiskt fungerande..

 46. Lasse

  #36 Peter Stilbs
  Lennart B skriver i den texten :
  ”RCP2.6 är ett tänkt scenario där 2.6 mäts i koldioxidekvivalenter med enheten Watt/m2 som man i modellexperimenten antagit skall gälla mot slutet av innevarande århundrade.”

  SMHI visar hur globalstrålningen ökat med ca 100 KWh/kvm och år.
  Vad innebär detta i Watt/kvm?
  Är det inte 11,4 Watt per kvm? (365 dar och 24 timmar)

  Är det inte redan kört för oss?

 47. Ann lh

  Löfven höll jultal och bredde ut sig om hur viktigt det är att engagera sig för demokratin.
  Vilken demokrati?
  Socialdemokraternas viktigaste samarbetspartner MP har i dagarna utsett Väder-Pär till sin toppkandidat inför EU-valet. Väder-Pär anser enligt pressen att Torbjörn Tännsjös förslag om ”global despoti” för att rädda oss från klimatkatastrofen är intressant.
  Talar han för Isabella Lövin? för hela MP? för S?

 48. LarsF

  #47 – tyvärr har du nog rätt i att ifrågasätta hur demokratiska utvecklingen är.
  Väldigt många indikationer hur många ser EU som organ att börja styra självständiga stater.

  Ungern – som tidigt började gå emot Kreml och Sovjetunionen med mer privat ägande och företagande – som om de vill ha EU som överstat istället.

  Samma med Polen som bildade Solidaritet 1980, och sovjet direkt förbjöd 1981 – tills det slutligen föll ihop hela debacklet. Som om Polen vill ha ny överstat i form av EU – knappast.

  Och slutligen – vill vi ha EU som överstat – eller FN – eller något annan instans?
  Tydligen är det majoritet för det ännu. Det är ju klara totalitära drag i debatten som den förs.

  Största hotet mot planeten är knappast klimatförändring – utan vad kommer alla som tror de vet så mycket ställa till med.

 49. Ivar Andersson

  #39 LarsF
  ”Vidhöll hela intervjun i SR hur föregångsland sverige är och alla tittar avundsjuks på oss – yeah right.”
  Sverige är ett föregångsland när det gäller elgenerering. På 70-talet ersatte vi våra oljekraftverk med kärnkraft och utsläppen minskade rejält. Vattenkraft och kärnkraft är pålitliga elproducenter. När kärnkraften läggs ner kommer vi att bygga gaskraftverk som tyskarna gör. Tyskarna behöver mer gas och därför byggs Northstream II för att transportera rysk gas till Tyskland.
  Endast Norge är bättre än Sverige på elproduktion eftersom dom har så mycket vattenkraft.

 50. Ivar Andersson

  #47 Ann lh
  ”Löfven höll jultal och bredde ut sig om hur viktigt det är att engagera sig för demokratin. Vilken demokrati?”
  Jag tror att Löfven menar socialdemokrati fast han säger demokrati. När Löfven talar om en blocköverskridande regering så avser han en regering som domineras av sossar med en socialdemokratisk statsminister. Hans avsatta regering och hans tänkta regering låter sig gärna utpressas till eftergifter av ett parti med kommunistiska rötter för att behålla makten.

 51. Ulf

  Svar 45

  Som du säger är det svårt att argumentera emot och då får man ta de argument som ändå finns. Exempelvis varför utsläpp ifrån husdjur är ok? Vi pratar om enorma mängder koldioxid. I princip håller jag med det ska inte skrivas om barnuppfostran och en massa detaljer men hyckleriet kring utsläppen bör nämnas och även politiken. Klimatalarmisterna är mycket farliga när de börjar prata om ”nya” samhällssystem. Vi vet att det är Venezuela vägen de vill gå ett samhälle som total förstördes på några år.
  Lennart Bengtssons artikel är bra argument eftersom han har trovärdig bakgrund. Ingen kan utan underbyggnad påstå att han har fel.
  Mina barn lyckades jag vaccinera i tid framförallt genom att visa hur extremt mycket fake news som florerade på 1970 talet när jag växte upp.

 52. Ulf

  Det känns verkligen lika hopplöst idag att argumentera för en sansad syn på klimatet som det var att argumentera för en balanserad syn på Indokina krigen under 1970 talet.

  Mycket skit fick jag när jag sa att röda khmererna skulle bli en katastrof för folket i Kambodja folk var vansinnigt förbannade på mig rent generellt.
  Det saknades inte indikationer tvärtom släpades skadade ut på gatan ifrån sjukhus vid invasionen av huvudstaden och lämnades att dö. Men som reportern på rapport sa ” det är ju sånt som händer vid revolutioner”. Nämner inga namn han har ju trots allt gjort avbön vilket hedrar honom.

  Men nu är klimatfrågan där också hysterin är total och ilskan mot oliktänkande är snart lika stor.

 53. Ann lh

  # 50 Ivar A.
  Ja, jag tror också att han är kvar i det lilla snälla Sverige som en gång var, men med tanke på att alla dessa COP-möten egentligen handlar om FNs försök att skaffa alltmer makt låter han naiv.Väder-Pär verkar vara informerad och Rockström leder nu det mest framträdande globalist-institutet efter Schellnhuber.

 54. ces

  #45 Under den senaste 18-månaders-perioden har Kina startat upp 6 nya kärnkraftverk, Ryssland 2 och Pakistan1. Dessutom håller Japan på att starta upp några av sina avställda kärnkraftverk efter uppdateringar. I många länder förlänger man också tillstånden. Att Finland har problem med sitt bygge på grund av en dålig upphandling av politikerna skall inte läggas kärnkraften till last. Eller skall vi sluta bygga sjukhus bara för att politikerna i Stockholm har gjort en inkompetent upphandling av nya Karolinska sjukhuset?

 55. Göran J

  #45

  Du skriver ”Solenergi och batterier verkar vara det enda sättet att bygga ut energiförsörjningen som är politiskt och ekonomiskt fungerande”.

  Tyvärr är det ingen framkomlig väg för Sverige med solenergi. Att ha ett energisystem som bara producerar energi under 15- 20% av årets timmar är knappast gångbart i ett land som Sverige. Och produktionen ligger dessutom under helt fel tid. Att spara energi i batterier är knappast en framkomlig väg, den är helt enkelt för dyr.

  Den som är nyfiken på att se hur solcellsproduktionen i Sverige/Skåne fungerar kan titta in på den här sidan
  https://www.eon.se/om-e-on/innovation/lokala-energisystem/direkt-fran-simris.html

  Visst kan man sätta upp solceller på sitt villa tak och producera kanske upp till 20 procent av sin förbrukning under sommarperioden men det är en investering på ca 175 000 kronor och för min del avstår jag en sådan investering.

  Någon häxjakt på Greta tycker jag knappast det varit men vilken kunskap har hennes framträdande i klimatfrågan åstadkommit. Jo att det går att sälja vilket budskap som helst bara det är känslomässigt engagerande.
  Några nya fakta i klimatdebatten har hon och hennes tillskyndare inte åstadkommit.

 56. Ann Lh

  Historien upprepar sig, senaste nytt från GWPF och Josh:
  https://www.thegwpf.com/annual-cop-ritual-the-climate-merry-go-round/?utm_source=CCNet+Newsletter&utm_campaign=d6919b7529-EMAIL_CAMPAIGN_2018_12_17_12_32&utm_medium=email&utm_term=0_fe4b2f45ef-d6919b7529-36463721

 57. Ulf #52: Minns mycket väl svenska bluffen om Vietnamkriget. Jag argumenterade bl.a. mot Bengt Westerberg (Folkpartiet) och jag sa att FNL eller Viet Cong var rent kommunistiskt och styrt från norr. Inte sa Westerberg – det är den tredje kraften ungefär som socialdemokratin. De kommer att ha fria val. Westerberg ljög medvetet – något annat tror jag inte. Olof Palme bluffade också. Betänk att detta var tiden före Internet men jag hade tillgång till utländsk media. Historien gav mig rätt.

  Nu har vi samma läge igen. Klimathotskeptiker tystas alltmer av politiska adeln och tillhörande regimtrogen media. På COP24 vägrades skeptiska journalister ackreditering. Inga skeptiska röster får höras. Elefanten i rummet får inte nämnas.

 58. Ulf

  Per#57
  Tyvärr gjorde Sverige aldrig upp med 1970 talet och därför saknar dagens ungdom kunskap om kommunismen och socialismen annars hade man inte gått på klimatmyten. Per Ahlmark försökte dokumentera eländet men mobbades ut fullständigt och idag står vi med en ung generation som helt saknar förståelse för hur en samhällsekonomi fungerar.

 59. Ingemar Nordin

  OT:

  Jag gladdes idag över nyheternas rapportering att en onödig myndighet (det finns många sådana) läggs ned och att subventionerna till solceller halveras. Hoppas nästa budget tar bort alla subventioner.

 60. Fredrik S

  Undrar hur mycket det diskuterades om forskning och utveckling av ny teknik, tex lagring av energi där nere i Polen?

  Med tanke på alla genier och experter på plats?

  Eller var det bara fördelningspolitik?

 61. Fredrik S

  Har suttit och studerat lite om vad våra stolta journalister (?) lyckats hafsa ihop om COP24 och sedan fullbordat misstaget med att avrunda med en stund Mandelmanns i TV 4.

  Någon som har ett bra förslag på land att emigrera till? Ribban är låg.

 62. latoba

  I ett brev till alla prenumeranter skriver SvD:s nya chefredaktör Anna Careborg så här:”Detta sporrar oss på redaktionen att varje dag söka många källor till information, låta olika röster komma till tals och belysa frågor från flera håll. I en tid då olika särintressen driver egna agendor känns det viktigare än någonsin.”:
  ”Detta sporrar oss på redaktionen att varje dag söka många källor till information, låta olika röster komma till tals och belysa frågor från flera håll. I en tid då olika särintressen driver egna agendor känns det viktigare än någonsin.”
  Lite längre ner står det:
  ”Det är en stor glädje att få välkomna Johan Rockström, professor i miljövetenskap, som ny skribent i SvD”
  Ja så var det med att ”söka många källor till information”. Någon som tror att SvD kommer att anlita Lennart Bengtsson?

 63. Nicke Nyfiken

  #62 Mycket ska man få höra innan öronen trillar av…
  Nu får vi ställa våra fromma förhoppningar att SvD visar någon form av omdöme och startar ett lämpligt inställt räkneverk så att domedagsprofetens tid som skribent korrelerar med hans egen tipping point. Och att Hakelius höjer tonen!

 64. Sören G

  Folk kan inte skilja på koldioxid och rökgaser. Såg ett föredrag som Lennart Bengtsson höll inför en publik. I frågestunden efter påstod en kvinna att Kinesiska städer har stora problem med koldioxidutsläpp så att folket fick använda munskydd. LB påpekade att koldioxid inte är giftigt och helt ofarligt för människan. Aerosoler ska man däremot försöka att få bort. Man har väl bra rening på många håll och Kina bygger väl ut reningen.

 65. Lasse

  #62
  Utmärkt med en krönikör av Rockströms kaliber. Hoppas att hans texter går att kommentera.
  Fö så blir vår luft allt bättre-fri från föroreningar.
  http://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Klimat-och-luft/Statistik-om-luft/Utslapp-av-luftfororeningar/

  Glädjande och kanske lite irriterande för MP som ville förbjuda dieselbilarna eftersom luften blev sämre.

  När man surfar runt på Naturvårdsverkets sida så ser jag att de är PK i sina texter.
  Bla om att solen inte värmer mer idag än förut-trots att den skiner fler timmar enl SMHI.
  Det kan inte förklara uppvärmningen -vill de att vi skall tro!
  Skall bli kul se hur de berättar om rekorden 2018 , i soltimmar och temperatur!

 66. Den politiska adeln har blivit alltmer aktiva i att försöka beskära yttrandefriheten. Detta via lagstiftning, ensidig bevakning på Svt och gammelmedia samt direkta påtryckningar på stora företag som Youtube, Facebook, Google… Regeringar utöver påtryckning för att stoppa ackreditering av obekväma (läs klimathotskeptiska) journalister som den kanadensiska regeringen på COP24.

  Klimathotskeptiska journalisten Donna Laframboise tipsar nu om att en alternativ plattform kan vara på väg. Kan på sikt bli en ny konkurrent till Youtube, Patreon, Facebook… och den ska stå för fria ordet.

 67. L

  #62,
  ”Det är en stor glädje att få välkomna Johan Rockström, professor i miljövetenskap, som ny skribent i SvD”

  Tidigare har han givetvis kunnat fabulera fritt i sina insändare och intervjuer, men som ”ny skribent i SvD” måste väl tidningen ha ett betydligt större ansvar för vad han skriver? Själv lär jag fortsätta att slänga mina gratis-SvD i soptunnan på vägen från brevlådan…

 68. Rolf Mellberg

  För den som inte sett Rockström ”in action” kan jag rekommendera den här filmen:
  https://www.youtube.com/watch?v=Rv-tDrv__mc

  Det är väl dags att starta en kampanj för att föra honom till posten
  GENERALSEKRETERARE FÖR FÖRENTA NATIONERNA

  Johan Rockström: The master of the SDG:s – the great leader of our destiny on this planet!!!

  Vi skulle väl också kunna bygga en ny världshuvudstad här i landet och t ex placera den vid Hallsberg?
  Inspiration för arkitekturen kan man hitta här:
  https://www.youtube.com/watch?v=2k9VKjfffs4

 69. Lasse

  #68
  Rolf -Germania verkar vara en kopia av den världshuvudstad som Katolikerna byggt i Vatikanstaten.
  Men de har väl ett kors på toppen av templet.

 70. Kjell Wållberg

  Lite OT

  Länk till ett litterärt mästerverk signerat Lennart Bengtsson.

  https://detgodasamhallet.com/2018/12/19/en-aktuell-politisk-limerick-till-isabella-lovin/

  Tack Lennart.

 71. Gunnar E

  #70#
  Kul!

 72. #60

  Genier är inte välkomna till COP. Det har ju sin naturliga förklaring i att ingen där ändå kan förstå ett geni.

 73. Jesper Pålsson

  Lite komiskt med dieselaggregaten även om de inte var från årets möte.
  Länken du hänvisade till är från 2017.

 74. Jesper#73: Du har rätt. När jag noga lyssnade på ljudet sa hon COP23 i Bonn. Ingen större skillnad säkert på COP24 men rätt ska vara rätt.