CO2science

De som följt denna blogg en kortare eller längre tid har vid det här laget förstått att jag tillhör den inte överdrivet stora grupp klimatintresserade som tror att vetenskapen inom en överkomlig framtid, förhoppningsvis redan under min livstid, kommer att inse att de positiva effekterna av atmosfärens koldioxidberikning vida överstiger de negativa.

Argumentet är ju uppenbart – växterna mår bättre och om det dessutom kan bidra till en liten uppvärmning av jorden så är även detta av godo.

En blogg som jag gärna går in på då och då är co2science som drivs av familjen Idso. Den förste i familjen som studerade effekterna av koldioxidberikningen av atmosfären var ”fadern” Sherwood B. Idso, som redan i slutet av 70-talet studerade frågan. 1980 fick han en artikel publicerad i Science där han presenterade beräkningar som kommit fram till att klimatkänsligheten skulle vara bara några tiondels grader.

Hans bakgrund var att han efter att ha börjat som fysiker doktorerade i marklära (soil science) villket innebär att han till stor del ägnat sig åt att studera hur växtlivet reagarat på koldioxidberikningen.

Sherwood Idso har två söner, Craig och Keith som följt i hans fotspår. Craig Idso grundade år 1998 ett institut Center for the Study of Carbon Dioxide and Global Change där koldioxidens effekter för livet på jorden studerats. Detta centrum driver dels bloggen och ger dels ut en tidskrift med samma namn.

Sherwood Idso har skrivit ett stort antal artiklar och flera böcker. Ett par av de viktigare är Global Warming: The Science and the Politics som kom 1997 men redan 1982 publicerade han Carbon Dioxide; Friend or Foe. Den boken har varit omnämnd på klimatupplysningen. Det är intressant att notera att trots att familjen Idso är ett hatobjekt för många klimataktivister så hittade jag i en första googlesökning egentligen ingenting negativt om Sherwood Idso.

Av sönerna så är det Craig som fått mest uppmärksamhet. Det var han som grundade institutet och som var dess förste ledare (med fadern som styrelseordförande). Även om honom är wikipedia-artikeln ganska saklig även om han beskrivs som en outspoken global warming denier. Den beskrivningen ger en länk till en mycket lång artikel Climate Change Denial, som är ganska roande för en skeptiker.

Det finns en intressant mening i wiki-artikeln där Craig anför att en händelse som fick upp hans ögon för klimatfrågan var när dåvarande senatorn från Tennessee, Al Gore, samlade en underkommitté i senaten för att nedvärdera faderns forskning.

Efter wikiartikeln följer en artikel på DeSmogBlog som också är riktigt saklig. Man citerar några uttalanden som ska visa att detta är en farlig förnekare och man antyder att forskningen stöds av Heartland Institute, vilket för många räcker för att förkasta allt som görs, men det finns ingen vetenskaplig kritik av hans arbete.

Jag är säker på att det finns artiklar som ifrågasätter den forskning som bedrivs vid institutet men jag har inte hittat några vetenskapliga invändningar. Däremot är aktivister mycket intresserade av att ta reda på hur verksamheten finansieras.

Så, vad kan man läsa på co2science? På första sidan presenteras ett antal artiklar – naturligtvis valda för att stödja institutets agenda, d.v.s. att de positiva effekterna av koldioxidberikningen överstiger de negativa. Det innebär att artiklar som tydligt visar att det växer bättre eller att en eventuell uppvärmning inte innebär någon fara är de som presenteras – det vore väl konstigt annars.

Den som liksom jag helst talar om koldioxidberikning och vill ha argument i samtal med ännu icke omvända kan hämta en del intressant information på den bloggen.

Avslutningsvis kan det noteras att i veckan presenterades en bindande(?) överenskommelse om att framtida flygplan ska vara mer klimatvänliga än dagens. Det är i detta sammanhang intressant att överenskommelsen inte börjar gälla förrän 2020.

Det finns två tänkbara förklaringar till att man valt just det året. En är att exempelvis Boeing och Airbus tror att de då kommer att ha modeller som klarar de nya kraven – samtidigt som de hoppas att mindre konkurrenter inte kommer att kunna klara av dem.

En annan, visserligen något mindre trolig möjlighet skulle kunna vara att allt fler anar att vi som talar om koldioxidberikning faktiskt har rätt och att man tror sig behöva några år för en ordnad reträtt. Det som trots allt gör denna till synes osannolika hypotes något mer trolig är att inga s.k. avtal träder i kraft förrän under nästa decennium.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Tack Sten,
  Fyra års framförhållning för nya plygplansmotorer eller konstruktioner låter som en väldigt kort tid. Att jämföra med en fossilfri fordonsflotta till 2030, som är mer realistisk, eller?

 2. Guy

  Lars J, ärendet har säkert funnits på ritbordet i decennier. Det inget flygbolagen hellre vill än spara på dyrt brännsle. Det är ju samma sak som att minska utsläpp. För flygplanen är det ingen skillnad vad man bränner i motorerna bara det är billgt, väger litet och går sparsamt åt.

 3. Lasse

  Tänk att det finns de som tror på globalt välstånd med global uppvärmning!
  Vilken optimism det sprider! Bokmärker den sidan och lägger den före den mer pessimistiska
  https://www.sciencedaily.com/news/earth_climate/global_warming/

  OT Odinsatelliten firade igår sin 15 årsdag meddelas idag på radion. Den skall undersöka atmosfären. Nån som vet hur det går? Den skulle bara leva i 2 år så det kanske är slut på pengarna?.

 4. Christopher E

  Utmärkt site för information. Missa inte subject index med massvis av studier listade för olika ämnesområden.

  Och varför inte lite rörliga bilder till vacker musik? Denna video är producerad av co2science:

  https://www.youtube.com/watch?v=P2qVNK6zFgE

  (De kunde skojat till det med musik av popgruppen Black Eyed Peas, fast vad de valde fungerar bättre.)

  Cowpea är ögonböna på svenska. En nyttig och delikat produkt för konsumtion. En variant kallas alltså svartögd böna. Vi äter den som en masala (curry) i mitt hushåll.

  http://www.spiceupthecurry.com/black-eyed-peas-curry-gujarati-style/

  Vad bra att den växer bättre med mer CO2 i atmosfären numera till vår, indiers och alla andras glädje!

 5. Olav Gjelten

  Om jag bara får hålla mig till media och till det som svenska politiker uttrycker, är min uppfattning tvärt emot den att Sverige i allt högre fart avlägsnar sig från all verklighetsuppfattning. Klimatfrågan är bara ett sådant exempel.
  Den optimism du känner förstår jag inte,

 6. Ann lh

  Reträtten inleddes när högsta domstolen gav Obama en käftsmäll som hördes ända till Kina. Eftersom Obama/EPA nu inte kan leverera vad Obama lovade i Paris, tackar Kina för sig, hoppar av tåget följd av övriga tillväxtländer. CAGW dunstat bort.
  Nästkommande NIPCC om de fossila bränslenas Cost and Benfits upptäcks även av media och världen finner en undangömd skatt i klimatvetenskapen. Al Gore, Obama och all världens klimatpåvar placeras i samma skamvrå som Lysenko medan familjen Craig med sin forskning blir världskändisar samtidigt som ett nytt hopp om framtiden börjar spira.

 7. tolou

  Biosfären utgör sedan år 2000 en koldioxidsänka och tar numera upp -1 GtC = -3,67/2,12 = -1,5 ppm

  https://climatedataguide.ucar.edu/sites/default/files/styles/node_lightbox_display/public/key_figures/climate_data_set/Fig3.jpg

 8. Ingvar i Las Palmas

  Sten.
  >En annan, visserligen något mindre trolig möjlighet skulle kunna vara att allt fler anar att vi som talar om koldioxidberikning faktiskt har rätt och att man tror sig behöva några år för en ordnad reträtt
  Njae.
  Eftersom klimathotsprojektet huvudsakliga mål egentligen inte handlar om klimatet utan om makt över resurser och människor så tror jag att det vi ser är en taktisk reträtt och vi kan vänta oss en attack, Och det logiska skulle vara en attack mot det fria internet. Ett sådant försök var (är?) Googles ”Sanningsfilter”
  Inte tusan ger de upp!! Håll ögonen öppna!

 9. Mats G

  2
  Guy

  Faktum är att jag träffade en att jag träffade en ingenjör som jobbade med just flygmotorer för inte så länge sedan. Det handlar bara om en sak. Effektivitet, effektivtet och åter effektivitet. För att nå effektivitet så vill man öka värmen i motorerna så lång det är möjligt. Så det jobbas med det. Rentav intesivt om jag förstod det hela rätt. Och det handlade om ekonomi. Ingenjören dryftade inget om att miljön skulle ha något att göra med deras intensiva forskning. Det kan man väl alltid slänga med som extra goodwill förstås.

 10. Guy

  Precis som du säger, Mats G, miljön kommmer på köpet. Det handlar alltid om pengar i sista hand.

 11. Björn

  Guy [2]; Visst är det så. Det ligger i sakens natur att optimera en funktion med avseende på många parametrar som effektivitet, volym, vikt och ekonomi etc. När det gäller förbränningsmotorer så är målet alltid att få ner bränsleförbrukningen utan att tumma på konstruktionens funktion. En minskning av emissionen av CO2 får man på köpet.

 12. Björn-Ola J

  LENR:
  http://www.e-catworld.com/2016/02/24…r-lenr-recipe/
  http://www.quantumheat.org/index.php…-in-the-signal
  Martin Fleischmann Memory Project säger sig ha hittat receptet och metodiken för Rossis Ecat.
  De har ju varit väldigt trovärdiga hitintills med sina tester som har skett öppet över nätet.
  Jag skulle väldigt gärna se en demonstration över nätet på detta.
  Vi får se.
  Ingen kommentar från Rossi än.

 13. Gunnar Littmarck

  #9

  Redan använder Rolls Royce 200 grader högre temperatur än turbinbladens smältpunkt.

  Mycket intressant ingenjörskonst där små hål i bladen bl.a. gör detta möjligt.

  Kuriosa är att vart blad är tillverkat av en enda kristall.

  Kanske kommer någon form av kolarmerade keramer och då ändras det mesta även sådant som jag vurmar för som mycket billiga högtemperatursreaktorer som driva av att destruera dagens fyra långlivade transuraner och samtidigt kan växla mellan produktion av drivmedel eller elkraft., till bråkdelen av dagens marknadspriser.

  För mig är det som du vet saltsmältreaktorer som har den största värdeskapande potentialen och för Sverige en förenklad version av de snabba reaktorer Oak Ridge NL föreslog Blue Ribbonkommissionen 2011. Ett salt och inte toriumcykeln men väl användandet av allt uran i det som nu kallas kärnavfall och även utarmat som läggs på öppen deponi eller används som projektiler.

 14. Sven Hanssen

  #8 Ingvar

  Ja så är det ju. Klimatismen är ett medel i händerna på krafter som önskar berika sig på att administrera eller leva i symbios med den stora staten. Ett självutnämt avantgarde som genom pseudovetenskap har ambitionen att styra över individen – hur man får leva, vad man får äta, vad man får tänka. För några decennier sedan var det kommunism/socialism som var ledstjärnan, nu är det klimatismen. När dess Berlinmur fallit kommer så klart någon annat.

 15. Ingvar i Las Palmas

  #14 Sven
  Det otrevliga är att de drivande bakom klimathotet också driver en socialistisk agenda i stil med kommunism.
  Ta Christina Figueres famösa uttalande om att ersätta kapitalismen med en planekonomi styrd av FN.
  Och George Soros agerande.
  Det är nog inte vad du kallar ett ”självutnämt avantgarde” som själva driver klimathotet. De är uppbackade av oligarkerna. Makt, makt, makt.
  Jacob Nordangårds forskning är nog det närmaste man kan komma sanningen bakom klimathotet

 16. Björn-Ola J

  Kall Fusion!
  Känner ni inte historiens vingslag?

  In a letter to donors, MFMP’s writes:
  “What we will share is that the way in which we discovered it and the journey of analysis (…) makes it virtually impossible to say that Rossi does not have what he claims. It also shows that, whilst he may have been optimistic in how fast this would play out, he has been telling the truth, quite openly for years. Not only that, nature itself has been telling the same story and it told us too.”

  The main evidence for the effect in MFMP’s experiment is a combination of ‘excess heat’—i.e. thermal energy released from the reaction, beyond the input energy—and x-ray radiation—i.e. the same kind of low energy radiation used in medical radiography. Important is that the x-ray emissions were observed only together with excess heat.

  https://animpossibleinvention.com/blog/