God fortsättning på det nya året önskar vi i Stockholmsinitiativet och The Climate Scam. Jag kan konstatera att det gamla året 2012 avlutades på ett bra sätt. TCS slog månadsrekordet för december månad med god marginal. Vi har haft drygt 232 000 besök under årets sista månad. Detta innebär att vi slagit månadsrekordet för åttonde månaden i rad. Vi äger också fortfarander tätpositionen på Bloggportalen i kategorien Miljö som Sveriges största Miljöblogg. I kategorin Vetenskap ligger vi på tredje plats efter bloggarna ”Kostdoktorn” och ”Skolarbete”
Låt oss hoppas att våra besökssiffror fortsätter att stiga på samma sätt under 2013. Vi kommer att under 2013 se över bloggen och dess layout och se vilka möjligheter till förnyelse som kan åstadkommas utan att förändra arvet för mycket. Vi kommer också att försöka utveckla TCS med fler kompetenta gästskribenter inom olika kompetensområden. TCS satsar alltså vidare inför 2013. Vi hoppas att ni är med oss.
Jonny Fagerström
Projektledare
Jonny
Det låter spännande. Att få in ytterligare gästskribenter inom olika vetenskaper tror jag är väldigt nyttigt och utvecklande.
Hörde just Journalisten Anders Bolling tala om vår pessimism och om all skrämselpropaganda från MMS. Hur människor helt i onödan går omkring med ångest inför framtiden i en tid då vi egentligen har det bättre än någonsin. Här tror jag TCS redan gjort ett jättejobb och med den utveckling bloggen visar så får det än större betydelse i framtiden.
Gott Nytt År! alla kämpar här på TCS. Ni gör ett förnämligt och viktigt jobb.
Bim
Gratulerar Jonny för TCS framgång. Att bredda bloggen till fler områden vore ett utmärkt initiativ, nu när Newsmill säckar ihop av rädsla för kommentarer. Ett alternativ vore kanske ”delbloggar” av typ The Science Scam (TSS), The Political Scam (TPS). Den stora anslutningen till TCS ger ju goda möjligheter att öka bredden och påverka ända in i kanslihuset – en alltmer viktig faktor i ett läge där inkompetens och lobbyism styr våra beslut. För att nå dit måste vakthållningen för bloggens kvalitet och debattnivå fortsätta på samma höga nivå.
Förstår varför trolleri, teaterspelande och andra lurigheter intresserat männskligheten så länge. Jag menar betänk vad man använder ett täcke till. På kvällen vill man behålla kroppvärmen, likt kläder på vinterdagen. Det lustiga i klimatdebatten är hur man hjärntvättat folk att den mesta värmen liksom kommer ifrån Jorden och inte Solen. Dvs om man tänker växthusgaserna som detta täcke så måste täcket mest hindra Solens strålar och i mindre hand hålla kvar Jordens strålning/värme. Dvs ju mera täcke/växthuseffekt ju kallare klimat. Filten eller molnen kan ses som filter som gör dygnsmedeltempen jämnare fast i genomsnitt lite kallare. Vattenånga är ju den starkaste av växthusgaserna. (Quite Easily Done)
http://www.thenewamerican.com/tech/environment/item/14054-hundreds-die-in-cold-waves-%E2%80%94-media-keep-flogging-global-warming
Hundreds-die-in-cold-waves- Media-keep-flogging-global-warming
Men all världens klimatfysiker vet med nära 99 % säkerhet att CO2 växthuseffekt är orsak till detta.
Gott Nytt År till TCS:s alla vänner och andra som hos TCS erbjuds en plattform där alla åsikter inom klimatdebatten kan mötas.
Än en gång -ursäkta textupplägget
God fortsättning 2013.
En vidgning som jag skulle önska är vidare helhetssyn. Nu domineras bloggen av känslighetsanalyser, klimatiakttagelser och skräck för översvämning. Det är viktigt, men ännu viktigare borde vara att bättre se allt i sitt sammanhang.
Vad händer med världens energiförsörjning i framtiden?
När vänder koldioxidkurvan nedåt och vad påverkar?
Vilken effekt får kärnkraft Gen4 på förbrukning av kol och olja i Kina och när?
När Gen4 tar över, hur påverkar det då koldioxidhalten och livsmedelsproduktionen och vid vilken tidpunkt?
Bör vi sträva efter mer koldioxid för att förse en överbefolkad värld med mat, energi och tekniska produkter? Eller bör vi sträva efter mindre koldioxid? Vad är optimalt? Hur kommer kolcykeln att förändras de närmsta hundra åren?
Ytterligare en sida är framtida teknik i politisk belysning. Många tror att vi med politiska beslut kan stoppa kärnkraften. Det går inte. Den har sådan enorm utvecklingspotential att den kommer att växa dramatiskt antingen vi tycker om det eller ej. Med politiska beslut kan vi bara bestämma om vi skall finnas i täten eller i kön. Birgitta Dahl bestämde ju en gång att vi skulle tillhöra svansen, men det beslutet har ju upphävts och med bättre kunskap hos allmänhet och politiker kanske Sverige återigen kan inta en teknisk tätposition. Ta bort hälften av vindkraftens 20 miljarder årligen och rikta det kapitalet till att utveckla Gen4 i stället. Det är energi som även fattiga länder har råd med, kan hantera och som är mycket säkrare än både vindkraft och solkraft per kWh räknat. Det skulle kunna ge tusenfalt tillbaka samt god miljö och god ekonomi i tiotusen år.
God fortsättning på 2013! Jag tror att denna blogg gör en enorm nytta.
Lars Cornell #6,
Jag förstår hur du tänker, men jag är tveksam. Vi snuddar alltsom oftast vi de ämnen du nämner (än mer så i diskussionstrådarna). Men jag tror inte att TCS och SI har någon unik kompetens på just de frågorna. Det som förenar oss skribenter är intresset för klimat, vetenskap och energipolitik.
Som jag ser det, så är en av de stora fördelarna med bloggvärlden att du får nichade siter med fördjupningar. Sett som en helhet så blir det helt överlägset de vanliga medierna.
Ingemar Nordin #8
Faktum är att du och de andra på SI inte har någon djupare kunskap om det som är bloggens huvudtema. Ni har intresse, men ni har inte erfarenhet och kunskap.
Många besökare innebär inte att SI/TCS påverkar samhället. Ni är främst ett socialt fenomen, och som sådant fyller ni förståss en viktig funktion, som även en syförening gör. Något inflyttande på svensk energipolitik har ni inte.
Verkligheten därimot driver sakta men säker ”klimathotet” i bakgrunden.
Kolla t.ex. en artikel i Sydsvenskan.
http://www.sydsvenskan.se/vetenskap/miljo/vindkraftverk-slits-hart/
Christer Löfström #9
Jag håller inte alls med dig. Jag tror att TCS är och särskilt har varit jätteviktigt. Om man är det minsta intresserad av klimatdiskussionen så kan man inte ha undvikit att hittat fram till TCS. TCS visar att det finns en annan vinkling på detta som hittills väldigt lite har kommit fram i vanlig massmedia. Jag anser dessutom att många skribenter här skriver bra och lättförståligt, t o m en journalist skulle kunna ta till sig informationen. Jag tycker ni ska fortsätta med TCS på det sätt ni gjort. Jag skulle vilja att ni även tar in den ”andra sidans” argument via gästskribenter, t ex Thomas.
Jonny Fagerström
Det här är ingen miljöblogg. De som skriver här värnar inte om mijön. Tvärtom driver flera skribenter med miljöforskare och deras resultat. Kompetensen i miljöfrågor är skarl bland de flesta som skriver här. Det är mer tyckande än vetenskap.
Eftersom klimatskeptiker är eniga om CO2 bluffen men förmodligen inte om kärnkraft,bilism eller ens vindkraft, så tror jag det är bra om dessa ämnen hålls i kommentarsfältet, utifall inte det kommer utspel om att vindkraften skall lösa klimatkrisen, det kan ju påkalla en artikel. Det väsentliga är ju att båsa klimatfaran över med full styrka och det gör man bäst med fokus.Tycker TCS har varit föredömligt här.Allt tyder på att målet är på väg att uppnås ganska snart klimatclownernas nummer drar mindre publik och TCS drar mer. Fortsatt lycka under året.
Mikael # 3 : Rent formellt är inte vattenånga någon växthusgas enligt IPCC eftersom den inte kan skyllas på människan. Till och med IPCC inser att det är solstrålningen som får vattnet att avdunsta. Att skylla vattenångan på människan skulle ge våldsamma skrattsalvor världen över. Nu är det så att begreppet ”växthusgas” är en skröna utan någon fysisk realism, men om det funnits växthusgaser skulle vattenångan med halten 2-3 % i atmosfären jämfört med CO2:s 0,04 % och med betydligare bredare områden i spektrum för tillfällig absorption av jordens värmestrålnong jämfört med CO2:s smala band med bredderna 0,1 respektive 1 µ. Mvh, Håkan.
Fortsättning på #13 : Sista raden saknar ordet ”domminerat” före Mvh
JHE
Där har du rejält fel. De allra flesta här värnar om miljön. Och gör det dessutom på riktigt. Inte bara genom tomt eller emingslösts poserande och symbolhandlingar ..
Nu är du ute och virrar. En växthusgas är alltid en växthusgas oavsett var den kommer ifrån.
Menar du att 300 ppm CO2 är inte växthusgas med de 100 ppm därnäst är det?
# 10, 11, 15
Hållbar utveckling innebär globalt fokus på 3 områden.
Elektricitet och rent vatten till de fattigaste
Förbättring av kvinnors vilkor
Skola till barn i stället för barnarbete.
Notera vad som står i artikeln i Sydsvenskan. Utvecklingsländerna.
”Studien visar att vindkraft fortfarande kostar så mycket och slits så snabbt att den inte erbjuder utvecklingsländerna ett alternativ till kol, säger John Constable, chef för REF”
Många har förmodligen noterat oroligheter i Sydafrikas gruvdistrikt, men det har också varit strejker i vindistrikten i Västra Kap. Matpriserna stiger. Transportkostnader och elpriser stiger. Det går helt enkelt inte ihop.
SI/TCS tar inte i huvudfrågan utan spelar med i den agenda som Svenskt Näringsliv driver. Ny kärnkraft i Sverige.
Håkan #13 ”Rent formellt är inte vattenånga någon växthusgas enligt IPCC eftersom den inte kan skyllas på människan.”
Utifall nu någon skulle tro på Håkan (Peter har ju varit inne på liknande spår) står det så här i fjärde rapporten, tekniska sammanfattningen: ”Although water vapour is a strong greenhouse gas, its concentration in the atmosphere changes in response to changes in surface climate and this must be treated as a feedback effect and not as a radiative forcing.”
# JHE
Du vände dig till Jonny F., men ditt påstående är så uppseendeväckande att jag inte kan låta bli att hoppa in. Flertalet av ”De som skriver här …” inser att klimathotsfrågan är en bubbla, som tagit både intresse och resurser från verkliga och angelägna miljöfrågor. Hur kan du få det till att inte ”värna om miljön” är en gåta.
JHE #11 – Du har rätt så långt som att många här förfasar sig över Miljöpartiet och dess verklighetsfrämmande idéer.
Däremot värnar alla om miljön, och verklig miljövård. Allt från anskrämliga och landskapsförstörande vindsnurremonster på skattebetalarnas bekostnad till kvicksilverfyllda ”lågenergilampor” och allehanda kommunala vansinnigheter som de i Botkyrka
https://www.klimatupplysningen.se/2012/09/26/sjalvforsorjande-jordbruk-och-stader/
eller etanolfabriker längs Norrlandskusten
https://www.klimatupplysningen.se/2011/12/19/latt-att-saga-svarare-att-gora/
Eller sophantering för den delen
https://www.klimatupplysningen.se/2012/02/22/miljoskadlig-miljoomsorg/
Thomas P #18 och Håkan – notera hur IPCC definierar ”växthusverkan”, på ett sätt som implicerar ”antropogen” i själva begreppet –
Man talar om ackumulerad verkan över tiden – där tiden i fråga är ”uppehållstid” – implicerande en antropogen påverkan
”Naturlig” förekomst av en gas låtsas man saknar ”växthuseffekt” – i alla fall är det det de banor man vill förleda läsaren att spåra in i
Idén att H2O skulle vara en ’feedback’ till klimatet vid jordytan är löjeväckande i sig. Men som jag mfl hävdat många ggr är även begreppet ’radiative forcing’ en illa konstruerad och missledande term. Även ’backradiation’ menar jag är ett missfoster till beskivande term …
Peter #21 ”Naturlig” förekomst av en gas låtsas man saknar ”växthuseffekt”
Skitsnack, Peter! Däremot är det så att IPCC har som uppgift att sammanfatta information om i vilken mån människan påverkar klimatet så det är helt naturligt att man fokuserar just på den mänskliga påverkan.
Jonas #22 Funderar du aldrig över att du bara uttrycker dig negativt. Du har hur mycket som helst att säga om hur fel du anser allt är, men aldrig något om vad som är rätt, du orkar för det mesta inte ens förklara vad du anser vara fel som om själva faktum att du kritiserar något räcker för att avgöra frågan.
Vill gärna se mera framtidsoptimism i TSC.
Många människor plågas av andra än klimatångest. Framskymtar också på TSC då och då.
Överbefolkning?
-Mera av Hans Rosling. Om 100 år kommer folk av oroas av motsatsen.
Energibrist?
-Hela världsaltet består av energi om jag har fattat det rätt.
All välstånd är baserad på energianvändning.Självklart skall vi använda
mera och ännu mera energi. (Allt energisnålare men allt flera maskiner)
Vattenbrist?
-Enbart fråga om billig energi. Avsaltning är inget problem.
Utfiskning av världshaven?
-När det gäller havens utnyttjande så befinner vi oss fortfarande på
Samlar och Jägar stadiet. Utvecklingspotentialen är oöverskådlig.
(undviker det slarviga uttrycket ”oändlig”)
Etcetera, und so weiter.
Jag tror att det stora värdet med TCS är att trots att en del skriverier är för tekniska/vetenskapliga för många så är styrkan hos TCS att den kan bli förstådd av många. och att det går att kommentera/ställa frågor.
Huvudsyftet tycker jag skall vara att vara en kritisk granskare av förd politik inom klimat och energi uppbackat med vetenskapliga artiklar som kan förstås av en icke vetenskapligt skolad ”allmänhet”. Diskussioner på en ”vetenskaplig” nivå är naturligtvis en del av den kritiska analysen. Mao ungefär som det varit 🙂
Thomas
Det är lite lustigt att du och alla de som finns på din sida och inget hellre önskar er elände, alarm, katastrofer mm, och som ägnar er åt att odla emotionell och stark antipati mot alla som inte vill frossa i era dysterdrömmar med er, eller tom påpekar varför välden är och fungerar mycket bättre än ni vill få det till …
.. att du beskyller mig för att vara negativ.
(I sak har du förstås fel, som så ofta)
#25 István,
Energin är ju väsentlig för allt liv. Oljan är väsentlig för människan. PIIGS-länderna drabbas hårt av de höga oljepriserna och är en stor orsak till euro-krisen, eftersom kapitalmarknaderna inte kan absorbera detta.
JHE!
Du är sympatisör med milöförstörelserörelsen. Som sann miljövän så räknar P Stilbs upp en del av den miljöförstöring er rörelse skapat. Vad gäller etanolstatsningarna så talar vi om en global miljökatastrof. Utöver miljöförstörande vindkraft så gör ni människor svältande och ekonomier skadade på grund av att rörelsen har en stor trut med små öron kopplade till en jordnöt till hjärna.
Med dagens datum har Roy Spencer några förklaringar på missförstånd om växthuseffekten.
Lars Cornell # 16 Problemet är att varken H2O, CO2, CH4 eller N2O är växthusgaser, oberoende av deras låga halter. ”Växthusgaser” finns inte. De är rena skrönor. Självklart finns gaserna men utan att kunna påverka temperatur eller klimat. Mvh, Håkan.
TCS red!
Kvalitet lönar sig! Ingemar N drar bra slutsatser om fördelen eller snarare konsekvenserna av de nischade bloggarnas funktion. TCS har klimat/miljö/vetenskap som profil och från den utgångspunkten så kopplar man ihop de områdena med andra lite större frågor som demokrati från den utgångspunkten. Ett koncept som stärker varumärkets identitet och skulle grumlas om man breddade det övergripande ämnesområdet.
Vad som är en möjlighet är en helt separat redaktion som samlar ihop nyheter om artiklar från populära kompetenta bloggar på en och samma sida precis som MSM försöker göra på sina förstasidor. Det skulle konkurrera med MSM/PS centralredaktioner genom att man då kan presentera ett bredare och alternativt nyhetsflöde med bloggarna som källa. Specialiserar en sådan redaktion sedan på de ämnen främst där MSM/PS kört i diket så är jag övertygad om att det skulle funka bra vilket de underliggande kvalitativa bloggarna såsom kostdoktorn,TCS, Avpixlat, Tanja Bergquist, DR Max mfl redan är ett kvitto på.
Som ett Newsmill fast med material hämtat från bloggarna och där kommentarer och hela artiklar finns på respektive blogg. Ett mer systematiskt sätt att utveckla länkningar och hänvisningar. Att prenumerera på många olika bloggar blir snabbt bökigt och denna övergripande bevakning om vad som sker på olika kvalitativa populära bloggar skulle öka trafiken till samtliga
Ju fler för surfare intressanta ämnen kan på så sätt få ett gemensamt tak att samlas under och göra bevakningen av olika bloggar effektivare och mer överskådligt. Många vill slippa MSM/PS och ju fler funktioner nätet kan konkurrera ut dem med ju roligare och bättre blir det. Det har för allt fler blivit en befrielse att slippa traditionella journalister och dess centralredaktioner.
Can we? Yes we can!
Holmfrid #25
Helt riktigt. Oljan är väsentlig för oss idag. Lika väsentlig som flintsten var en gång för våra förfäder.
Hmmmmm!
Fortsättning … att respektive bloggar anmäler artiklar som skapat stor uppmärksamhet med många besök och kommentarer blir väl liksom ett självklart bevis på att artikeln är av extra stort intresse? Betygsatt klappat och klart liksom och har förtjänat liksom av egen kraft kvalificerat sig för en ännu större publik? Hur många sådana artiklar missar vi inte pga av att vi inte prenumererar på ALLT? Med en sån profil skulle man kunna bredda områdena man bevakar och skulle endast begränsas av antalet underliggande kvalitativa bloggar. En ömsesidig hjälp att bredda publiken och samtidigt underlätta för alla surfare.
Fasen vad jag ÄLSKAR NÄTET! Det går liksom inte att fuska man får de besök man förtjänat och att fler får hjälp att få reda på vad vilka artiklar som redan intjänat sin uppmärksamhet hos sin egen publik är faktiskt guld värt, även om det innebär att den hamnar som ”nyhet” först efter några dagar för en större publik. Är artikeln intressant för dig? Kan 32.000 besökare på TCS ha fel? 50% fler kommentarer än andra artiklar på samma blogg. Avvikelser från normaltrafik och avvikelser i antal kommentarer har sina randiga skäl?
Istvan #33
Jag undrar vad det var för överstatligt organ som bestämde att vi skulle övergå till järn efter flintstenen? 🙂
Första gången jag läser ett inlägg skrivet av mig själv jag inte kände till? 🙂
https://www.klimatupplysningen.se/2012/12/30/larmet-som-de-svenska-alarmisterna-missade/#comment-314914
Lätt packad på nyårsafton så var det faktisk läsvärt i nyktert tillstånd också!
”Dramatiska” förändringar i Arktis är tydligen mer ett normaltillstånd än något annat.
Vi kanske ska vara skeptiska till att jorden verkligen är rund också? Eller i alla fall till Darwins utvecklingslära för inte härstammar vi från aporna.Eller att vi landat på månen, en del tror att det var fejkat alltihop. Ingen kan bevisa att detta är sant. Och. 97-98 % av forskarna håller nog på med en sammansvärjning om klimatet och växthuseffekten och har gaddat ihop sig och vill skrämmas. Säkert har de allihopa något att vinna på denna jättebluff. Förresten att antibiotika har hjälpt mot infektioner är säkert också bara en placeboeffekt.
Slabadang #32 & 34,
Språket, Slabadang, du glömmer språket. Vi försöker att skriva så mycket som möjligt på svenska, och ta upp källor på svenska.
Det finns ett par ”samlingsbloggar” i den högra spalten på den här sidan; GWPF (innehåller även länkar till tidningar) och Tom Nelson. Men de har en gigantisk fördel, nämligen att de plockar från källor på engelska. En motsvarande svensk ”samlingsblogg” skulle också få hämta det mesta från källor på engelska. Men om man behärskar det språket redan … så vad blir poängen med att ha en svensk dito?
István #25
Bra skrivet! En lista jag helt skriver under på. Vårt välstånd som blivit större har gjort så på grund av mer energianvändning, inte mindre.
Vi ska använda mer energi, inte snåla. Det är också nyckeln till bättre miljövård, direkt och indirekt genom ökat välstånd. Givetvis är inte att använda mer energi synonymt med att slösa. Och storskaliga lösningar är mer effektiva än småskaliga (slösas tex bort ca 40 ggr mer resurser per producerad kWh i en vindsnurra jämfört med ett kärnkraftverk… ”förnybart”… fnys)
Som du skriver frigörs så många möjligheter med tillgång till rikliga mängder billig energi.
Intressant är att notera att miljörörelsen,
ja Miljöpartiet, Svenska Naturskyddsföreningen, Greenpeace med flera
står samlade och hugger med bart svärd mot kärnkraft, vattenkraft, skogsavverkning och allt annat som syns tydligt för var och en.
Men då har de lämnat fältet fritt för kemikalie- och läkemedelsindustrin att impregnera oss alla (inklusive allt annat levande) med allehanda syntetiska ämnen, droger, mjukgörare och vad allt man vill kalla dem.
Dessa ämnen syns inte, alltså finns det inget symbolvärde att bekämpa dem.
Bättre då att ge sig på dem som sågar ned träd, bryter kalksten, skjuter vargar eller genererar el i ett kärnkraftverk.
Skulle jag ge ”miljörörelsen” en nyårsuppmaning skulle det vara:
Håll ögonen på bollen!
Ta er an de verkliga farorna i vår miljö!
Och dit hör inte att vi fäller träd.
Pelle #40 Du har inte så bra koll på vad miljörörelsen sysslar med märker jag.
http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/miljogifter
för att ta ett exempel.
#37 Maja
Jag har analyserat ditt skarpa inlägg och så här förstår jag det:
Du föreslår att vi ska uppfatta jordens form som t ex fyrkantig, ochh att vi blivit skapade en gång för alla, fixa och färdiga, att månlandningen skedde på jorden och att antibiotikans bakteriedödande effekt är ett ruttet reklamtrick.
Först tyckte jag det var konstigt det du skrev. Men sedan såg jag att du skrev om 98 procent av forskarna hittat på växthuseffekten. DÅ förstod jag! Du MENAR inte det du skriver på riktigt, utan du skriver liksom tvärtom! Det ärför att jag och alla andra som snackar emot det som du tycker ska riktigt inse hur dumma vi är. Lysande,fast i förstone lite svårt att genomskåda! Jag förstår inte var insiktsfulla tänkare som du signaturen Maja får allt ifrån.
Men jag tycker du är lite snål om forskarna, 97%-98% bara. Varför inte dra till med 150% eller mer? Ojojoj, då bleve vi verkligen tillplattade!
En annan anmärkning jag kom på är att du inte nämner vilka forskare som avses. Kanske är det genusforskare, den där nya fräscha forskningsgrenen som vänt uppochned på allting vi trott innan?
Ta t ex genusforskaren med initialerna T.R. Hennes forskning har givit som resulterat att ”alla män är djur”. Det kan man ju inte heller förneka. Kvinnor torde enligt samma genusforskares resultat däremot inte alls vara djur, och det verkar i mina ögon lite underligt. Men forskaren har sagt sitt och då måste vi andra acceptera resultatet: ”män är djur, men inte kvinnor och så talar vi inte mer om det!”
Eller du kanske menar forskare inom parapsykologin? Naturligtvis! Men då tycker jag du ska dra till med 200% för de är inte så många.
Dra till med 200% du, så ska du se att att alla de nötter med hjärna av samma storlek som ett halvt russin som skriver här kommer att rodnande muttra ”varför tänkte jag inte på, det, hon har ju rätt för f-n”, samt sticka svansen mellan benen och tyst smyga sig ur ”den helt onödiga debatten”.
Bra gjort Maja! Mer sånt!
Intressant/kul med utveckling av bloggen… Take it easy, though 😉
Intressant är oxo att läsa om ~ 100x argument (mot) AGW-religionen, här t.ex.:
http://climaterealists.com/?id=10842
Mvh/TJ
HenrikM#10: Håller med i stort – undantag dock att nämnde namne ska inrymmas utrymme på TCS som ’gästskribent’… Där finns ju för böfvelen mer än nog av namnens manipuleringar/hårklyverier/flytt-av-målstolpar/… osv.. bluff & båg hela vägen…
Verkligheten är ens bästa vän – oavsett vad – den ’dyker’ alltid upp, förr eller senare… 😉 Go figure!
Och, not to forget!, en viktig sak jag lärt mig under alla åren här/hittills på Tellus är att;
LJUG INTE – ALDRIG!
Enkel anledning till detta är, att man [då] aldrig behöver komma ihåg vad man sade o/e gjorde/skrev…, oder wat! Easy! 😀
Mvh/TJ
Glöm nu inte att se 3:e delen om Olof Palme kl 21 på SVT1.
Där behandlas kärnkraften vid valet 1976.
Trots att jag aldrig varit gammelsosse, och jag gillade inte Palmes politik, så grät jag på natten där jag låg i min säng och hade radion på. Få förtjänas att dödas och att en statsminister blir mördad i vårt land är vidrigt.
De (journalisterna) uttryckte sig väldigt konstigt då. Ungefär: Olof Palme är död (som om de var med i en konspiration, är min felaktiga tolkning), istället för det självklara OP mördad!
”var” min felaktiga tolkning, skulle det vara…
Börje S #42
Underbart inlägg. Både i sak och som exempel på hur man vänder motståndarens vapen mot motståndaren själv. Världsklass!
Thomas #41
Något inkonsekvent kamp från Naturvårdverket.
”Hej då kvicksilver” säger man tjäckt, när man räknar upp miljöföbättringarna som har förverkligats, som självklart redovisas som ”Våra segrar”
Men det gäller förståss inte kvicksilverlamporna som man lobbar för!
Kanske något dimmigt analys också t.ex.när man låtsas om att det går att ersätta kärnkraft mot vindkraft. Samt att detta skulle vara en vinst för just miljön!
Förlåt Naturvårsverket, det skall vara Naturskyddsföreningen som äran tillkommer
Börje S – # 42 Underbart!
Börje S.#42
Håller med Ottar. Världsklass!!! 🙂
István #49 Det handlar om sinne för proportioner och att inse om hur mycket kvicksilver det rör sig om i de där lamporna och vad man vinner på att spara en massa el.
Thomas P, visst, allt finns naturligtvis med, på någon undanskymd plats.
Precis som att sossarna kämpar för införandet av republik (sedan 1889 är det va); det står ju på sidan 92 i deras partiprogram.
MP: Klimat, Migration, Nya jobb samt Skola och utbildning
Greenpeace: Klimat och energi, Skog, Hav, Genmodifierade organismer…
Naturskyddsföreningen: Energi och transporter, Hav & fiske, Jordbruk & mat, Klimat…
Var ligger fokuset?
Thomas P #53
”Det handlar om sinne för proportioner”
Välkommen in i klubben!
Thomas P #53
Definiera/kvantifiera ”Spara en massa el”
Visa gärna vad man sparar med att använda en kvicksilverbaserad lampa och ta med riskerna/kostnaderna att krascha den inomhus och ha sämre belysning.
Och om du menar att spara el bara för att just spara el eller om du menar att det är ekonomiskt försvarbart. En kvicksilverlampa är väsentligt dyrare, har inte utlovad livslängd och är dyrare att destruera. Och miljöfarlig.
Kvicksilverlampor är skitlampor!
Jag var troende under några år men gav upp. Testar en Led-lampa som läslampa vid sängen. Verkar fungera bra men är inte säker på vad det gäller miljövänlighet. Vare sig tillverkning eller användning.
Enda skälet att testa den är att den inte blir het här i värmen på Gran Canaria. I övrigt föredrar jag vanliga glödlampor. Fast man blir tvingad att använda halogenlampor. dyrare men bra.
Ingvar Engelbrecht # 56
Kvicksilverlamporna är (var?) ett dåligt belysningsalternativ
Numera kommer olika sorters led-lampor, delvis även till formen påminnande om glödlamporna, att bli framtidens belysningsalternativ. I Kina har man tydligen kommit rätt så långt på det området och import av de nya led-lamporna till Sverige har kommit igång. Kvicksilverlamporna blir därmed alldeles säkert bara en (beklaglig) parentes i belysningsalternativens utveckling. 🙂
Ann L H och Peter Stilbs.
Detta är ingen miljöblogg. Som ni nämner finns det många miljöproblem. Många av världens värsta miljöproblem beror på förbränning av kol. Ett kolkraftverk som producerar lika mycket energi som Ringhals kärnkraftverk släpper ut mer kadmium, kvicksilver och flera andra tungmetaller än vad vi totalt gör i Sverige, även om den idag bästa reningstekniken används. Att minska användningen av kol är ur många aspekter en av de bästa miljöåtgärderna man kan göra. Utsläppen av kvickksilver från lågenergilampor beräknas till något kilo per år, emedan ett stort kolkraftverk släpper ut flera hundra kilo per år. PÅ den här bloggen gör man allt för att försvara användningen av fossila bränslen.
Att spara energi är den bästa miljöåtgärden som vi i I-länderna kan göra. Energisparande leder ofta tiil att fosila bränslen ersättes med en mindre del elenergi. Då är det vikttigt att elproduktionen är så lite miljöstörande som möjligt. Alla sätt för elproduktion stör miljön mer eller mindre, Vindkraft, vattenkraft och kärnkraft är mindre miljöstörande än andra kraftslag, Där vattenkraft inte finns tillgänglig som reglerkraft så är det lämpligast att använda gaskombikraftverk. Ett gaskombikraftverk släpper bara ut hälften så mycket CO2 som ett motsvarande kolkraftverk och 99% mindre tungmetaller. Tungmetallerna som gaskombikraftverk släpper ut är mest nickel och krom vid förslitning av maskindelar.
När det gäller kärnkraft så är jag för att bygga nya reaktorer. Ett kärnkraftverk släpper ut mindre radioaktiva ämnen än ett motsvarande kolkraftverk. Men jag tycker att vi skall vara realistiska, det kommer inte att finnas något gen IV reaktor byggd i Sverige före 2035. Innan des behöver en eller två nya reaktorer byggas och dessa blir då i gen III+. Om elcertifikatsystemet utökas så tror jag endast en ny kärnreaktor kommer att byggas före 2035 och två om nuvarande ramar inte utökas.
När det gäller skribenterna som skriver huvudinlägg på bloggen så är det bara Lennart Bengtsson som är förtroendeingivande. Han tar upp de brister som finns inom klimatforskningen. Iblan tycker jag att han överdriver lite, Mänga av de andra skribenterna använder konspirationsteorier om att klimatforskarna är köpta på ett eller annat sätt, när derad åsikter inte stämmer med de vetenskapliga resultaten.
Slabadang #34,
”Kan 32.000 besökare på TCS ha fel?”
Oops, hur var det nu med koncensus?
Jag håller delvis med Thomas P här. Invändningen mot sk ’lågenergilampor’ och att de skulle innehålla kvicksilver är larvig i sak (’giftmängd’). Däremot kan man mha lågenergilamporna häckla och förlöjliga miljörörelsens egen giftskräck och hysteri.
Påstådd elbesparing däremot är ett ännu större skenargument, speciellt när det måste genomdrivas med gigantisk poltisk makt och byråkrati (som om sådan vare sig kostande pengar, energi att upprätthålla, eller själv inte förbrukar massor med energi).
I de lägen där det är ekonomiskt försvarbart är det redan nu så att lägre energiförbrukning blir av helt självmant. Tex de flesta arbetsplatsernas och gatubelysning, industrier mm
Om man kollar vad förbudsivrare (som Thomas P) förordar för politiska tilltag blir det omedelbart uppenbart att ’totala elförbrukningen’ verkligen inte är det viktigaste motivet för deras iver, sannolikt inte ngt motiv alls …
#59 signaturen jHE
Sveriges CO2 utsläpp 54 megaton. Drygt hälften tas upp av våra milsvida skogar.
De senaste åren har Sydafrika byggt 2 gigantiska kolkraftverk med CO2-utsläpp med råge överstigande Sveriges. Det skojiga i sammanhanget är att Sverige bidragit till finansieringen.
Nu säger du att svenskar sk dra in kvicksilverlampor i hemmen för att kvicksilver släpps ut inte här men i andra länder.
Lågenergilamporna som jag testa ger dålig belysning och håller inte alls så länge som det påståtts.
Här kommer lite gissningar: Räkna 10 lampor pr person i landet- 90 millioner lampor. Dre få lampor jag har införskaffat har jag kört till sopstatopn med efter att de slutat fungera. Gör alla så? Tror jag inte, alla har inte bil och en mil på cykel till sopstation för en sketen lampa, nej. Jag tippar att 40% hamnar i soporna som går till förbränning. 5% kanske hamnar i ett dike någonstans.
90 millioner lampor 0,005 gram/lampa blir 450 kg kvicksilver. Hamnar 55% av en lampomgång dem utanför insamlingsställena så har vi 200 kg kvicksilver både här och både där.
Låter lite väl mycket det där. Jag kanske har tagit fel på nollorna? Jag har säkert överdrivit antalet lampor/person och överdrivit miljönonchalansen hos folk och fä. Du får gärna rätta mig, ty du har säkert mer förankrade siffror.
OK 5 lampor/person och 10% hamnar i naturen. 45 millioner lampor då hamnar jag på 11,5 kg. per år om varje lampa håller i ett år. Mina lampor gjorde det inte.
Och VARFÖr ska VI dras med en LAG som bestämmer vad vi har för sorts lampor i våra armaturer? Vår elproduktion alstrar inte mycken koldioxid, utom vindkraften förstås, med sina massor av betong pr installerad kW och sitt behov av reglerkraft, Danmark och Tyskland löser reglerkraften med kol. Eftersom speciellt Tyskland av svenska millöpartiet utkorats som hjälte i energisammanhang, så blir det väl kol här med.
Alltså: Sverige har en (förnuftig) LAG som förbjuder användandet av kvicksilver för att förhindra att det sprids i naturen. Men av MILLÖHÄNSYN så finns en lag som TVINGAR oss att dra in kvicksilver i hemmen och därmed bli lagbrytare. Man kan bli vimmelkantig av mindre.
Besvärar kvicksilverutsläppen dig? Jah, det gör det. Dra då till Kina och sätt stopp för deras kolkraftutbyggnad, att par verk i veckan. Säg åt dem att genst sluta med det, säg inte åt mig att jag ska dra in onödigt kvicksilver i lägenheten för att stoppa kvicksilverutsläpp från kolkraft som jag inte nyttjar.
Jag förstår inte din logik. och jag gillar inte ditt sätt att i förbifarten kasta skit på de som driver bloggen. Som om du hade bättre koll på läget. Det tror jag inte särdeles mycket på.
I samband med att vi läser och diskuterar inläggen måste vi, för att hjälpligt hänga med, efter förmåga kolla statistik från HadCRUT, University of Colorado, Argo-projektet, NOAA, Max Planck osv.
Antagligen är det just det som retar självutnämnda wesserbissrar som du.
#60 tillägg:
Medan jag skrev hann Jonas få in ett inlägg där han menar att kvicksilverutsläpp från lågenergilampor är betydelslöst.
Det kanske det är, jag är inte man att bedöma det. Men jag blev förvånad av hur mycket det var när jag ärknade på det. Jag gör uträkningen här så kan de mattekunniga rätta mig. Jag räknade mina egna lampor: jag har 20 lampor i min tvåa. Så 10 lampor/person är inte helt galet. Vi säger 8 lampor/person och 20% av dem hamnar i de ordinarie soppåsarna som går till förbränning. Om vi räknar lampor i offentligeheten, gatubelysning, arbetsplatser m m så blir kanske antalet fördubblat, men det bortser jag från.
9.000.000 innevånare x 8 lampor = 72.000.000 lampor.
72.000.000 x 0,005 = 360.000 gram = 360 kg
20% av 360 kg = 72 kg kvicksilver
Mängd kvicksilver från hemmen som möjligen hamnar i naturen = 72 kg/år.
Det kanske är betydelselöst, vad vet jag? Är det lite eller mycket?
Men observera att vi av millöhänsyn och för att minska mängden utsläpp av kvicksilver ska bidra till utsläppen med c:a 72 kg/år. Om jag räknat rätt, vilket jag reserverar mig inför.
Samma snedvridna logik har vi i subventionerandet av etanol som bränsle för våra transporter. Subventionen ges på grund av millöskäl.
Av millöhänsyn så bidrar vi till att priset på basmatvaror höjs, de som tidigare gått hungriga drabbas av våra millöhänsyn följdaktligen av svält. Visst är det skojigt? Inte det nej, det tycker inte jag heller.
Vilda berättelser går om produktionen av etanol, sockerrörsblasten bränns, kallas den gröna öknen och är svårt hälsofarlig för de som för slavlöner arbetar på fälten. De som mopsar sig och prtesterar skjuts enligt berättelserna på stubben, ty plantageägarna harstammar i nedstigande led från qonquistadorena och de är stenhårda MEN orättvisa.
Andra följder är landgrabbing med svensk inblandning i Afrikat, monokulturer med oljeplam i stället för regnskog och annan urskog, till monumental olycka för de som lever sitt liv där för att inte tala om utrotningshotade arter av apor och andra representanter för urskogens fauna.
Resultatet av millövännernas slit för sitt värnande om naturen är stor katastrof för densamma, + att det dödar inte bara de växter och djur millövännerna påstår sig vilja rädda till varje pris, utan även de fåtal människor som lever i miljöer som borde skyddas hellre än att bli produktionsytor för fabrikation av i västerlandet subventionerad etanol.
Rädda naturen! Se till att det miljöskadliga Miljöpartiet hamnar lååångt utanför riksdagen i nästa val!
Alla former av förändringar för miljöhänsyn får betydligt bättre fart och verkan om:
1: Det blir betydligt billigare för konsumenten
2: Vitigaste av allt; Ersättaren till oljepannan, bilen, flygplanet till ett miljövänligare alternativ måste vara MINST lika BRA eller kanske till och med BÄTTRE än det mindre miljövänliga.
Någon tokig politiker virrade om att en elbil med en genomsnittlig räckvidd på tio mil visst var ett långfärdsfordon. Sträckan Stockholm- Göteborg skulle ha ett gäng laddstationer där man kunde ladda sin elbil. Jämför gärna med vilken standardbil som helst där man kan åka hela sträckan med ett eller inget tankstopp.
Elbilen kommer inte att bli någon succe förrän man kan köra säj 50 mil på en laddning i motorvägsfart samt ladda den på max tio minuter.
Börje S #61-62
En lågenergilampa har 12-15 ggr så lång brinntid som en vanlig glödlampa. Då har den förlorat så mycket ljusstyrka att den bör bytas. De flesta byter inte sina lågenergilampor förrän de gått sönder. Då talar man om 20 ggr så lång brinntid.
Eftersom lågenergilampor håller mycket längre och alla glödlampor inte kommer att ersättas med de av kompaktlysrörstyp så beräknas försäljningen av lågenergilampor med kvicksilverinnehåll att bli ungefär 5 miljoner per år. Kvicksilverhalten i de som säljs idag ligger i medeltal på ungefär 2 mg/lampa. Det är nästan en halvering jämfört med för något år sedan. Så lågenergilamporna som varje år beräknas säljas i Sverige innehåller tillsammans ungefär 10 kg kvicksilver. Då är inte vanliga lysrör och kompaktlysrör medräknade, men de har ju används under lång tid och där är det bara några procent som hamnar i vanliga soporna.
Av de 3 ton kvicksilver som varje år regnar ned över Sverige så kommer ungefär 90% från andra länder. En betydande andel kommer från kolkraftverk. Det finns många anledningar varför kolkraftverk bör ersättas med andea typer av kraftverk. Kvicksilverutsläppen är en anledning.
Själv så bor jag i villa och började använda lågenergilampor för ungefär 15 år sedan. Idag är hälften av armaturerna bestyckade med lågenergilampor. Det är de armaturer som lyser mest som har lågenergilampor. Att jag valde lågenergilampor berodde mest på att jag tröttnade på att byta lampor. För mig går det sönder ungefär 5 glödlampor varje år och en lågenergilampa varannat år. Jag har några lysrör också och där får jag byta ett ungefär var 5:e år.
JHE #58 – så Du menar sammanfattningsvis att man ska säga ja och amen till exempelvis MP.s alla stollerier för att vara ”miljövänlig” ?
Tänk en gång till
Börje S #61
De två kolkraftverken i Sydafrika är under uppbyggnad och är på ca 5000 MW var.
De kommer att bli ett bra tillskott till landets elförsörjning som är mycket ansträngd. 18.5% av landets svarta befolkningen (ca 7 milj) sakanr tillgång till el o rent vatten.
JHE #58
…
ca 1 miljard människor lever på en dryg US$/dag och saknar det mest basala , el o rent vatten.
Det värsta globala miljöproblemet utan jämförelse är en kvinna som lagar familjens mat inomhus över öppen eld med några barn inomhus som andas in röken från matlagningen.
Moder kolkraft är en utmärkt lösning på problemet.
Beträffande Lennart Bengtsson, så är han en propagandist för svenkt näringslivs försök att få ny kärnkraft i Sverige.
Vad syslar du själv med??
Kommentar modererad
Christer #66 – jag har inte censurerat bort något sådant sista dagarna. Det måste vara någon annan av redaktionsmedlemmarna, troligen med god motivering i bloggens regelverk.
Christer L!
jaha du tänker sååååååååååååååååååååå? Alltså man företräder alltså alltid något annan bakomliggande agenda än sig själv om men har en uppfattning i en fråga? Det måste ju i så fall betyda att du företräder forna Sovjetkommunismens intresse av att Sverige förblir ett kärntekniskt u-land!! jamenar om inte Bengtsson har en egen uppfattning så måste väl samma sak gälla dig?
Du vet om du tittar allra överst på denna blogg så är det en uppmaning att folk ska tänka självständigt. Du företräder en helt annan disciplin och jsg ger dig rådet att börja jobba på SVT istället. Där kommer dina tankefigurer smälta in i mönstret på deras tapeter.
Kommentar borttagen
#66: Sverige är bäst! Utomlands svälter dom! Vet vi alla! Ack ja.
Jag tittade lite på BNP per capita, enligt World Almanac 1995 resp 2013. US Dollar. Siffror för de stora länderna – och oss:
…………………….1994………. 2012………Milj
Sweden…………16.900………40.900……….9
Singapore………16.500………60.500……….5
South Africa…….2.800………11.100………49
Indonesia…………..680………..4.700…….248
India…………………270………..3.700……1205
China………………..360………..8.500……1343
Chile……………….2.550………17.400………17
Schweiz…………22.300………43.900………..8
Slabadang #68
Skillnaden mellan Lennart Bengtsson och mig är att jag uppträder alltid som enskill. Han uppträder ofta med andra, som man genom lite kännedom om det svenaka sahället, kan koppla direkt till makthavare i svensk näringsliv.
Sen har jag arbetat 40 år med energiomvandling och miljö, också kärnkraft, medan han har 0 år i branchen.
Vad gör du själv?
Kommentar borttagen
Christer #69 – det var inte jag nu heller … 😉
JHE!
Dina uppgifter om ”utsläppen ifrån kolkraftverk är gammal möglig ost. Vi har en världsledande aktör i Växsjö som är en avknoppning ifrån Svenska fläkt och ägs numer av ABB Alstom Power Environmental Systems.. De är världsbäst på rökgasrening och anpassar sina rökgasreningsytem efter varje kraftverk utifrån vad de eldar med och släpper ut. Problemen med utsläpp av tungmetaller är i princip bortaner till knappt detekterbara halter. Chefsingenjören/VD för bygget heter passande Rolf Snygg i stil med de rena avgasrer som till slut passerar ut ur skorstenarnas reningsprocesser. Glöm kolväten, glöm svavel, glöm stoft,glöm kväveoxider.
I deras lab : Air Pollution Controll Technology Center har de tillgång till alla sina reningstekniker och anpassar där systemen för varje kund individuellt. JHE det är denna förbannade utveckling som kommer och sabbar för miljöhotarna IGEN och IGEN och IGEN.
Där står en skrikig miljörörelse med byråkraterna i hand och skriker på att politikerna ska ”göra nåt” med fyrtio år gammal data, och under tiden så löser utvecklingen alla problem helt av egen kraft och på ett helt annat sätt än vad miljömuppar politiker och byråkrater trott. PS Frackingen hälsar C Hedergard L Ek SNF WWF och MP ett hjärtligt lycka till med sin teknikutveckling , själv har den inte tid att vänta. Andrea Rossi har inte ens tid att hälsa!
Staffan!
Alla siffror talar samma tydliga språk ioc h vi har ett FN med västländernas elitpolitiker som lever kvar i deras gamla sjuttiotals bild av hur världen ser ut.
Smällfeta av sin egen självgodhet så håller de på och maler sina gala ramsor hämtade och inspirerade av Agenda 21 tramset. Det är ju en djävla tur att inte Indonesien Kina Syd Korea Tanzania och andra länder suttit och väntat på att västvärlden ska lätta på lädret och skicka sina allmosor utan har gjort det som skapar välfärd och botar svält och barnadödlighet genom att skapa produktion av varor och tjänster.. Nu är det Kina som ställer de ekonomiska villkoren för USA och här uppe i Norra Nordkorea har dina siffror inte nått första bänk i riksdagen ännu. Lyssna på Wijkman … det är ekon från tiden när hungersnöden i Biafra var på tapeten med ”We shall ower come” spelandes i bakgrunden.
Christer L!
Om du uppträder ensam och Lennart i bland i form av ledamot i KVA. Kan inte det vara en konsekvens av social förmåga också? Att du blandar ihop orsak och verkan?
Christer L!
Jag jobbar med världens viktigaste resurshantering.
Staffan!
Med undantag av några få länder så ser det bra hopplöst ut i arabvärlden. De har ett helvete med sig själva och kommer inte komma en millimeter framåt utan mycket stora och HELT ANDRA förändringar än vi sett på senare år. Det är framtidens nya Biafran och gamla Ugandas som nu skapas. Skapande slutade de med nån gång för hundratals år sedan. När oljan nu snart blir ointressant så gäller det att ha nåt annat än getter och kameler att luta sig emot. Några stater har fattat galoppen men andra är mentalt kvar i medeltiden.
* 66
Beträffande Lennart Bengtsson, så är han en propagandist för svenkt näringslivs försök att få ny kärnkraft i Sverige.
Detta var ett faktiskt ett nytt epitet. Jag anser det faktiskt vara en personlig plikt att stå för en saklig information när det gäller jordens energiförsörjningen. Energifrågan är ytterst viktig för det svenska samhället och dess näringsliv. Vad jag och mina kollegor vid KVA har försökt informera om är att kärnkraften endast kan ersättas med fossil energi ( som Tyskland nu tvingas till) alternativt en omfattande utbyggnad av de skyddade älvarna. En annat alternativ är att skrota den energikrävande industrin dvs stora delar av skog- och stålindustrin och överföra den till ex Brasilien och Kina. Utsläppen av koldioxid sker då där, vilket förbättrar den svenska statistiken men är så att säga klimatneutralt, vilket jag utgår från att alla inser vad detta innebär. Alla dessa alternativ är möjliga men att försöka slå i svenska folket att kärnkraften kan ersättas med vind och solenergi utan några konsekvenser är helt enkelt ohederligt. En del av våra mediaaktiva inte minst de politiska proponenterna förefaller sakna förmåga att skilja på effekt och energi.
Lennart Bengtsson
Lennart Bengtsson #66
Jag har ”sågat” dig flera gånger i kommentarer på TCS. Detta är första gången du svarar. Jag tar tillfället i akt och ställer två frågor till dig. Jag är uppriktigt engagerad för de fattigaste. Hade jag varit rik som Mankell (han bekostade en skola) skulle jag byggt ett kraftverk i Östa Kap.
2006 skrev du i tidskrift att att dubbling av koldioxidhalten jmft förindustriell nivå skulle leda till irreparabla skador. Du förordade därför bl.a. satsning på Breeders och koldioxidlagring.
Står du för detta även i dag?
Delar du min åsikt att 2 st kolkraftverk i Sydafrika á 5000MW är till gang för de fattiga som saknar el?
Slabadang, som HR-människa(?) borde du kunna åstadkomma något vettigare än #76
Att jag inte är en kandidat för KVA eller IVA betyder inget i sammanhanget.
Beträffande censur så har jag känt av det hårdhänt och praktiskt både i Näringsliv och på Teknisk Högskola. Då får man tänka på förebilderna. T.ex. Moberg och Rushdie och inte vika ner sig.
(eller Jimmie Åkesson som inte platsar på Nobelfest)
”Autentiska människor är inte medlöpare eller anpasslingar eller slött medvetandelösa i största allmänhet” / Bo Persson 98 i en recension på Finastidningens kultursida av Johan Norbergs ”Den svenska liberalismens historia”
Sen kan man ju fundera varför Ingenar Nordin på TCS får hata och avsky, men jag inte får förakta?
#64 JHE
Jag slog på nätet fick uppgiften max 0,005 mg kvicksilver, lysrör det dubbla. I min trappa finns två lampor. Efter renovering så råkade jag sätta i en lågenergilampa i ena hållaren och en glödtrådsdito i andra. Efter ett halvår slocknade lågenergilampan, glödtrådslampan lyser fortfarande (det var en lite dyrarae sådan).
Ingen info på paketen hur man ska bete sig om ungarna råkar ha sönder en kvicksilverlampa när pappa är på jobbet. Här en artikel som behandlar ämnet om lampans giftighet och det vanskliga arbetet med destruktionen av densamma:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/kvicksilvret-i-lampor-gar-ratt-ut-i-naturen_6648876.svd
Energibesparingen ska förhindra kvicksilver från kolförbränning att hamna i naturen. Sveriges elproduktion baseras inte på kol, så argumentet är inte giltigt.
Christer L. Jag har inget emot modern kolkraft, men hoppas ändå att den så småningom kan ersättas med andra energikällor som gen IV eller bättre.
*80
Jag anser det skulle vara olyckligt om CO2-halten skulle stiga kraftigt men var den kritiska gränsen ligger kan jag idag inte med säkerhet säga. Problemet som vi har är svårigheten att göra oss av med koldioxiden i atmosfären. Jag ser inga allvarliga problem i ett perspektiv på 30-50 år men är bekymrad över problem på lång sikt. Jag kan givetvis inte precisera vad som kommer att hända men menar att man bör vara försiktig och göra allt som möjligt går för att hålla koncentrationen nere. Jag tror fortfarande att en satsning på avancerad kärnenergi på lång sikt är en strategi som man bör satsa mer på. Att effektivt utnyttja kärnenergin förutsätter breederteknik.
På kort sikt får enskilda länder lösa sina energiproblem med de möjligheter som finns. Jag har därför inga invändningar mot om Sydafrika nu bygger kolkraftverk av samma orsaker som Kina gjort detta under en längre tid . Däremot tycker jag det är ytterst olyckligt att Tyskland gör detsamma som faktiskt har fungerande kärnkraftverk och dessutom den tekniska kompetensen
Lennart Bengtsson #83
Tack för svar.
Jag repekterar din oro för koldioxidökning, men den oron finns inte hos mig. Det korta av det långa i klimatfrågan är att jag lutar mig mot Roger Pielke Sr.
Att du tycker det är OK med ny kolkraft i Sydafrika gör mig glad. Jag förutsätter att jag får citera dig om detta när jag finner det lämpligt.
Börje #82 ”Energibesparingen ska förhindra kvicksilver från kolförbränning att hamna i naturen. Sveriges elproduktion baseras inte på kol, så argumentet är inte giltigt.”
Beslutet är taget på EU-nivå, och i EU produceras mycket el med kolkraft. Dessutom förekommer en betydande handel över gränserna med el så att bara titta på Sveriges elproduktion är missledande. T ex har vi handel med Tyskland som tyvärr kör vidare med sin kolkraft.
Christer L!
Ett tips! Det blir lätt slängkäftande när brist på ömsesidig respekt råder. Man låser sig i positioner. Min ursäkt för att vara riktigt giftig är att jag alltid starkt reagerat på folk som rider in på höga lånade hästar och med härskartekniker försöker sätta sig på avvikande meningar med hjälp av framför allt auktoritetsargument. Det är liksom inte schysst eller acceptabelt och vi har ett helt gäng som svängt in på TCS och har gått på sin egen myt om skeptikers okunskap och tror sig företräda bättre vetande. Då är det klart att det blir verbala släggor riktade mot skrevet som motreaktion och där efter gärna en tjockablängare som eftersläng när de redan är på väg ut när de tre lånade argumenten tagit slut och den höga hästen skenat iväg. ”Det började med att han slog tillbaka”.
Det finns nästan alltid ett vettigt samtal att hitta med var individ om man lägger ner prestigen och vågar vara autentisk och öppen även med svagheter och osäkerheter. Vi slösar så in i helskotta mycket tid och energi åt att ”vinna” varje debatt och man måste fråga sig och ta ansvar för att man verkligen har på fötterna när man argumenterar och framför allt anklagar.
Du hävdar många bra saker rent sakligt men sen ibland …….totalt och det blir påhopp utan anledning med tydliga förutfattade meningar. Påhoppet på L Bengtsson var helt oförtjänt med ett guilt by association som för mig är obegripligt och helt obefogat.
Du vet på bloggen så skiter man faktiskt rätt mycket i vad folk säger sig ha för titlar och kompetens. Man får bevisa det i inläggen i stället så det framgår av innehållet. Det är många skarpa hjärnor som löser och kritiskt granskar argumenten här på TCS.
Det här var mitt sätt att skicka över en fredspipa. Ta ett bloss?
Kommentar modererad
#85
Så det är lilla jag som ska rädda världen från Tysklands kvicksilverutsläpp genom att skruva i lampor jag inte gillar i mina lamphållare?
I mina ögon verkar det vara en förskräckligt lång omväg att lösa ett, förmodar jag, allvarligt miljöproblem. I mina ögon vore det mer logiskt om Tyskland löste sitt det genom att rena bort kvicksilvret från rökgaserna.
Lennart Bengtsson #83
CO2 i atmosfären ”tas om hand” i jordens historia på olika sätt. Vi har bildandet av olja, kol och naturgas – vår fossila energi. Härifrån återbördar vi nu en liten del till atmosfären genom förbränning. Detta är bra – förbättrar fotosyntesen= en grönare och mer produktiv planet. Stora mänger CO2 tas upp av de gigantiska vattenmassorna i haven. Mycket har också lagrats i kalksten och andra bergarter (?).
Don´t worry, be happy!
MVH och Gott Nytt Behagligt År
Börje S!
Jag vill ju inte att du ska bli mallig … så jag har legat lite lågt med att dunka dig i ryggen efter dina härliga humoristiska satirer. Du har nåt unikt i din berättarstil och tankefigurer som jag hoppas du kan ta vara på och manifestera för en bredare publik. Stilen har ett värde!
Vaere Baloo säger? ”Du har en skön style grabben”!
Slabadang #86.
Om du inte var så glad i dig själv kunde du noterat att Lennart Bengtsson för första gången behagade svara på en kommentar av mig.
Notera att han tycker det är OK med 2st 5000MW kolkraftverk i Sydafrika.
Nu uppstår frågan, vad tycker du om detta, och ännu mer intressant, vad tycker energigrupperna på KVA och IVA?
Kommentar modererad
Christer L. – Jag hoppas för din skull att du inte var helt nykter 15.32, men någonslags stilkänsla borde ändå finnas kvar även om självcensuren skalats av.
Ann L-H #92
Kul debattrick. Jag är helnykterist!
(samt ateist och republikan)
Även du bör notera att Lennar Bengtsson behagade svara.
Dessutom tog man bort texten hos slabadang som jag ironiserade över.
Så du ser, ”du väger lätt som en fjäder”. (Hooola Bandoola)
Ann L-H
Kunde även citerat Peps Persson i Onådens År.
Var, var skall jag göra av mitt förakt, för dess … … som skriver på kontrakt …………
Christer – Det var tydligen inte bra jag som reagerade mot din stil 15.32 och det gör ju inte saken bättre att du skulle kunna anses vara vid dina sinnens fulla bruk.
Ann L-H #94
Jag använde ironi precis så som man skall göra. Jag visade på hur illa slabadang skrev..
Hade jag inte gjort så, hade hans text stått kvar. Alla grisar är lika men en del grisar är mer lika än andra, även på TCS.
Christer F. – Det vore välgörande för läsarna på TCS om du kunde framföra ditt förakt med finess, humor och stil på samma sätt som en del uppskattade skribenter här förmår. Om inte det är möjligt vill jag än en gång citera mina barns lärare på lågstadiet:
”Man måste inte tänka med munnen (eller tangenterna)”.
Ann L-H #96
Vem är Christer F ?
Är det slabadang som som i 15:12 i #86 skrev:
”ibland …….totalt” (vad tror du han skrev på prickarna?)
Om du sansar dig, så inser du att jag i dag fått Lennart Bengtsson i #83 att säga ok för 10000 MW kolkraft i Sydafrika till gagn för de fattiga.
Blir häftigt att I Syafrika hänvisa till en medlem i KVA som ger sitt godkännande.
Jag ber om ursäkt för felskrivningen, det ska självklart stå Christer L.
Om du läser # 91 en gång till och försöker förstå så ser du möjligen att jag endast hade synpunkter på din stil och att det då gällde några ord som senare togs bort. Nu har du fått uppmärksamhet nog av mig för ett bra tag.
Ann L-H #98
Vad får dig att tro att jag vill ha din uppmärksamhet?
Jag har nu visat hur det fungerar på TCS. Slabadang som har noll koll hyllas, men den som har full koll censureras.
Du undviker och se det jag åstadkom med Lennart Bengtsson!
SI har undviket frågeställningen både då Gösta Wallin och Åke Sundström ställt frågor om kolkraft.
I dag är för mig en viktig dag!
Lika viktig som när ett gäng maktfulla professorer enligt personalchefen beslutade ”nu skall han bort”
Ch. L. – # 98
#83
Instämmer helt med din uppfattning i energifrågan. Att nu USA skeppar sitt kol till ”gröna elens” Spanien, Portugal, Tyskland m fl EU-stater är olyckligt EU-kommisionen verkar obegåvad. När man blundar för 25-30000 dödsfall från kolutsläppen samtidigt som man inför stenhårda krav på sjöfartens svavelutsläpp som rimligen bör vara marginella i sammanhanget
Christer L!
På den streckade linjen stod inget annat än att du ”ballar ur” och jag vet inte varför det modererades. vad Sydafrikaner behöver för kraftverk tror jag de är alldeles tillräckligt kapabla att komma fram till helt på egen hand. Sen vore det på plats att du motiverar vad min nollkoll består av och hur jag gett sken om annat.
Första inlägget du gjorde på TCS var i det generella föraktets ton. Besserwisserprofilen från början var ingen bra start Christer och fler än jag är intresserade av att föreläsare med nollkoll för kunskapen hos TCS läsarna snabbt fattar läget att de är på fel forum för fel publik och med fel attityd.
Jag skulle tro att nyare kolkraftverk har reningskrav på sig, att rökgaserna måste passera en scrubber med vattendimma och kalg som neutraliserar svavelföreningar och tvättar bort andra föroreningar.
Kalk skulle det vara
Slabadnag #102
Du har inte ens koll på vad du själv skriver.
Det stod inte ”ballade ur” vilket lärarinnan i väst kan bekräfta.
Jag betraktar dig inte som en värdig debattmotståndare. Du vill inte ens skriva ut ditt namn och du lägger dimridåer om vad du arbetar med. Du argumenterade mot Lennart Bengtsson när han sågade Humlum, så beträffande ”besserwisser” så tar jag till ett dagisknep. ”Den som sa det kan va det”
Om nu Sydfrika själv kan bedömma hur de skall producera elektricitet, så gäller väl det samma för Danmark och Tyskland.
När jag en gång gjorde mitt examensarbete vid R2 reaktorn i Studsvik så bjöd handledaren prof Ryde på lunch en dag. Detta var på Palmes tid och det debatterades utbildning och begåvningsreserv.
Prof Ryde gjorde en gest med ett stort leeende. ”Det finns ingen begåvningsreserv i arbetarklassen”
Vad tror du han sa när jag reste mig upp och frågade om jag därför skulle avbryta mitt exemnsarbete?
Ingenting förståss. Slänga käft kan vem som helst, arbeta och producera är inte lika lätt!
Inge #103
Du , och andra, kan lära lite om rökgasrening på denna länk hos en tidigare arbetsgivare.
http://www.flsmidth.com/en-US/Products/Product+Index/All+Products/Air+Pollution+Control
Christer L !
Jaha du tror alltså att man diskuterar för eller mot en person och inte sakfrågor var för sig? Antingen är man för eller emot allt en person säger och tycker? Jävligt egendomligt resonemang Christer.
Prof Ryde var tydligen en skitstövel av en annan kategori jag har omedelbart svårt med. Översitteri från en privilegierad ställning som vill skydda sitt lilla reservat från konkurrens och med härskartekniker. Auktoritet är som med förtroende nåt man förtjänar. Kan inte köpas lånas eller tjatas till . Intelligens skall inte heller förväxlas med en titel efter lång utbildning och den förväxlingen var nog herr Ryde inte medveten om skillnaderna emellan.
Om det inte stod ”ballade ur” så stod det det en synonym hämtad ifrån militärtjänsten som betyder exakt samma sak. Jag kommer ärligt inte ihåg vilken synonym jag använde mig av och det påverkar inte meddelandet i sig.
Gör nu inte samma tabbe som din Professor och dingla med titlar utbildning eller klasstillhörighet visa vad du kan istället så kommer du intjäna auktoritet och förtroende.
Christer l
För att mena dig ha bra på fötterna i sak tycker även jag att du skriver väldigt mycket om vad du anser om person istället. Jag noterade att du tidigare lyfte fram en Åke Sundström. Men det var samma sak med honom. Han hade vissa bestämda uppfattningar, men förmådde inte argumentera i sak utan hade behovet att förolämpa alla som inte delade dem. Han ville också att man skulle acceptera hans utsagor baserat på att han själv sa att han visste bäst …
Christer L och Inge!
Ni behver inte åka över atlanten.
ABB Alstom Power Environmental Systems i växjö anses av vattenfall vara världsledande på rökgasrening, De har en förbaskat ”Snygg” och kompetent VD.
slabadang #106
Är du på riktigt? Ann L-H förmodade att jag var berusad då jag citerade dig. Hon tiger, förmodligen för hon är på ”din sida.”
Kom ut ur skåpet och ange ditt namn och berätta vad du sysslar med.
#107
Jag argumenterar för elektrictet och ren vatten för de fattiga t.ex. genom kolkraft. Begrav ”klimathotet”!!!!
Åke Sundström har full koll på ekonomi när det gäller enrgiomvandling. Jag är mycket nöjd med att jag fick Lennart Bengtsson att hålla med mig om kolkraft till utvecklingsländerna.
Vad har du för utbildning och erfarenhet av naturvetenskap och teknologi. Slabadang tycker inte sådat är viktigt, men det gör jag.
christer. Du här tydligen bestämt dig för att vara ohyfsad här . Det var trevligare innan
Japp Christer ..
Den delen har jag inga problem med. Där finns ekonomiska (och andra) argument mot kärnkraften. Ibland lyckades även Åke S få fram dem. Men mest förolämpade han bara folk, och det gjorde han utan att framlägga de argument han ändå hade (tycktes ha)
Jag ser tyvärr en del likheter mellan dig och honom.
PS Varför skulle du vara nöjd (tom ’mycket nöjd’) med att någon håler med dig när du redan är övertygad om att du har rätt? DS
Christer L!
Hur skulle det påverka eller hjälpa argumenten?
inge #110
Så du tycker det är OK att Ann L-H påstår att jag är berusad när jag citerar slabadang?
Du kan också notera att varken JonasN eller slabadang vill berätta om de har erfarenhet av naturvetenskap och teknologi, vilket jag har ett helt yrkesliv av.
Om du uppfattar min länk till dig i #105 som ohyfsad så förstår jag verkligen ingenting. Om någon ger sig på mig så slår jag tillbaka.
Basta!
Christer L
Ann LH påstod inte att du var berusad, hon hade inte sett Slabadangs ordval (långt ner i lång text) men ditt, och reagerade med en undran. Inget spec konstigt där .
Och ja, jag skriver utifrån erfarenheter av både utbildning och yrkesliv. Det framgår de gånger jag diskuterar i sak med folk (Thomas vill gärna förneka detta, men han har kroniskt svårt med att vara uppriktigt).
Och jag har inte sett att Lennart B har ’slagit dig’ eller ens ’gett sig på dig’ .. tvärtom klagade du ju över att han inte svarade tillräckligt snabbt.
Jonas N #114
Vad har du för utbildning, och vad arbetar du med?
Jag klckade på länken du anger och där fann jag bara att du är man och bor i Stockholm.
CL #115 Vilken del av dina argument eller intagna positioner är avhängiga av det?
#113
”Du kan också notera att varken JonasN eller slabadang vill berätta om de har erfarenhet av naturvetenskap och teknologi, vilket jag har ett helt yrkesliv av.”
Sådant där viftande med CV funkar inget bra här. Du ger verkligen intryck av att sitta på en hög häst. Föreslår att du kliver ner ifall du önskar föra vettiga dialoger här.
Pter Stilbs
På den här tråden kan man se varför den svenska skolan är i sådant uselt skick.
Jag frågar slabadang och JonasN vilken utbildning de har, och om de har någon erfarenhet av naturvetenskap och teknologi.
Som du ser, så svarar de inte. De är som politiker, svamlar och undviker frågan. (Göran Persson (s) var nääästan klar)
De har naturligtvis inget att komma med. Du har säkert under din yrkesversamhet som forskare och lärare på KTH stött på många verbala men okunniga elever. Kanske har du någon gång ställt raka frågor till dem, och blivt anklagad för att vara elak.
Det var vad som drabbade prof Lars Philipson på LTH när han skrev om hur det naturvetenskapliga synsättet håller på att försvinna.
(var och en kan ha sin sanning)
Då inge , och alla andra, tycker jag skapar otrevlig stämmning så får ni nu vara ifred. Denna sejour med TCS var ändå ytterst givande tack vare Lennart Bengtsson.
Han tog min provokation på rätt sätt och svarade på mina två frågor.
Det kan också vara på sin plats att påpeka för dig som läser men aldrig kommenterar. ”Det mest socialt kompetente är solovåraren”
Peter Stilbs
I #117 kan du se att din forskning och professorstitel inte har något värde.
I en syförening är förståss kunskap och erfarenhet av naturvetnskap inte något av värde, så ni får ha era nystan i fred.
Men vad är det med dig idag Christer Löfström? Du skrev någonstans att du funderade över vad skrev; att du övertolkar ord för ett par dagar sedan. Gör du inte det igen?
Jag är för billig energi (särskilt el) och gärna med så små negativa påverkningar som möjligt. Kolkraft kan vara en – med rökgasrening. Kärnkraft och gaskraftverk andra, men min medresenär till södern anställd av Vattenfall påstod att ny kärnkraft idag kostar 60 öre/kWh och det tycker jag är för dyrt…
Ingemar 38#
Det är framför allt värdet av den extra uppmärksamheten av artiklar som av redan frälsta på varje blogg jag funderar över och det är bredden mer än den vanliga specialiseringen med hänvisning och länkar till andra bloggar i samma ämne som intresserar mig. Varför läser du en morgon tidning? Vilka är dina favvo sidor? När urvalet gjorts av den publik på nätet som bevakar sina kärleksämnen istället för en redaktör? Vad har det för värde och varför skulle man inte kunna ta med även Engelskspråkiga som representanter för olika rubriker/ämnen. Mest lästa/kommenterade artiklar idag/ igår denna vecka /månad/just nu? Att ha systematisk koll /inrapporteringsystem borde även ha ett nyhetsvärde. Just de där ämnena som är i ditt andra tredje fjärde femtehandintresse är lätta att missa ”happenings”, att någon kan hjälpa dig att bevaka även dessa undrar jag om det inte också är ett värde. Tänk dig att strukturera innhållet efter en innehållsförteckning på en tidning där urvalet sker av de som bevakar ämnesbloggarna som favvoämne efter trafiken! Djungeltrummorna när inte alltid fram ens på nätet. Att få reda på att WUWT återigen är den klimatsida som ligger i topp kanske inte är så där jätte intressant men att kanske Hockeyschtick ökade sina besök med 600% över sitt snitt under gårdagen kan vara av intresse?
Det finns så mycket skit under ”samlingbloggar” som verkar leva endast efter iden ”samlar vi många länkar här så blir det mycket trafik å då kan vi tjäna stålar hö höl” utan att egentligen tillföra nåt värde och får därför inte heller den trafik de trott.
Jag är i ”kolla läget” fasen och låter bara iden få prövas ett tag.
Christer L
Vad är det du svamlar om nu? Du argumenterar nästan aldrig i sak, utan önskar av någon anledning (?) definiera andra enligt någon privat mall du har, inbillar dig, eller önskedrömmer om. Du har inte ens redovisat ngn kunskap i naturvetenskap eller teknik här, knappt argumenterat för ngt. Bara krävt att andra skall göra en göra en massa på din anmodan. Antingen ’erkänna’ ngt du knappt redogjort för, visa upp saker för dig, eller svara på och disktuera sådant som just du vill att de skall.
Du låter onekligen lite omogen i sammanhanget.
Och ny lallar du alltså om ’syförening och garnnystan’? Tror du att det är argument? Hur tänkte du då?
Tålis #119
Jag är som vanligt. Nykter, asocial och otrevlig.
Det blir altid panik i butiken om man ställer raka frågor, främst kring utbildning och erfarenhet i naturvetenskap och teknologi.
Beträffande elproduktionskostnader så skulle det vara bra om Vattenfall kunde offentliggöra siffran för ny kärnkraft i Sverige.
Den du anger för kärnkraft stämmer med vad man i Sydafrika anger för ny kolkraft. Eskom mörkar kostnad för ny kärnkraft.
För landbaserad vindraft anger de ca 50% mer.
Jag skulle ju lämna TCS, men då du ställde en vänlig fråga så svarar jag.
Christer
Du verkar dessutom ha lite bekymmer med verklighetsuppfattningen, att korrekt läsa av och förstå din omgivning. Det finns precis noll panik här pga av ditt sätt att vilja dryga dig. Däremot funkar det inte. Ingen imponeras av att folk är otrevliga dryga och påstår att de kan en massa (de sedan inte argumenterar för). Har du missat att det främst är sådana som är starkt skeptiska till både klimat- och andra påstådda auktoriteter som diskuterar här? Att drygpellar är vardagsmat för alla som inte blint sväljer MSM beskrivningar? Okunniga drygpellar oftast också ..
Tja, Christer Löfström, du skulle delvis få samma svar från mig angående anonymitet som de andra. I det extremt konformistiska Sverige behöver man tyvärr se om sitt hus och inte vara offentlig i allt. ”Persona non grata” (PNG) har du kanske själv blivit utsatt för vad jag förstår och jag har t.o.m. boken med samma namn i min ägo.
Inte skulle jag vilja vara behöva vara anonym, men eftersom jag fortfarande är yrkesaktiv tar jag inte risken för PNG. Ändå har jag i min ”släkt” en mediaexpert som du/alla sett på teve. Hon tycker att jag fortsatt ska ligga lågt, det är inte hennes generella budskap dock…
Slabadang #120,
Nej, det finns inget egenvärde i att ha många läsare. Visst, det är lite kul med jämförelser i antalet läsare. Men väljer man att ha en nischad blogg så kan man inte räkna med att ha max antal läsare.
Och det är som sagt inte syftet med TCS. Vad jag hoppas på är istället att TCS skall ses som den ”självklara” bloggen om man vill ha skeptiska synpunkter på klimatfrågor. Jag vet inte om det finns någon motsvarande blogg på AGW-sidan (UI hade nog hoppats på att vara en slags motsvarighet till Real Climate, men de verkar inte klara av det).
Ibland förvånas jag av att TCS har så många läsare, samtidigt som klimatfrågan verkar vara mer eller mindre död för de flesta svenskar … för det kan väl inte vara så att de AGW-frälsta, inklusive journalister, politiker och byråkrater, i hemlighet börjar kolla in vad vi skeptiker VERKLIGEN säger? (Tyvärr kan våra statistik-maskiner inte koppla ihop IP-nr med åsikter i klimatfrågan :-))
Ingemar!
Det här vore kanske skulle funka för TCS.
http://m.mediacreeper.com/
😉
Ingemar N!
Ni drar besök på kvalitet kontinuitet med tydlig profil och suveränt sammansatt redaktion.
Hmmm!
Claes Jonsson har en snygg hypotes som lösning av ”fade sun paradoxen” på The Hockeyschtick.
#123:
”Jag är som vanligt. Nykter, asocial och otrevlig. ”
Yepp, i sanning…
Dina rader hävdar Dig havande livserfarenhet av båd ena och andra – i synnerhet inom hög utbildning/status – men de egentliga/verkliga intrycken Dina rader/inlägg på denna blogg väcker, är att Du deFacto är en s.k. TCL, dvs. ’total constructive loss’, dvs. bortom all förnuftig/konstruktiv räddning för att öht. finna/ens vilja finna/ ngn form av förnuftigt samtal/debatt/ diskussion med övriga här på TCS. Du ger intrycket av varande en [typ] ~ 89-årig, misslyckad, väl utbildad(suck!), person som återgått till en ~ 4-5- årigs trotsålderstuggande i vilken sandlåda Du själv väljer…
Sak samma gäller för radder av Dina ’sympatisörer’…
Kommentar modererad
Gaskraftverk!
Kapitalkostnaden är löjligt liten jämfört med K-kraft och även vattenkraft? Tid från projektering till bandklippning och invigning är en fjärt i rymden jämfört med alternativen och prisbilden för gas ser bra stabil ut för lång tid framåt. Wärtsilä tar 600 millar för ett på 200 MW med 24 gasmotorer och levererar EL för 42öre Kwh (2010 års gaspris) . Når full effekt efter sju åtta minuter och fyller alla reningskrav. För outvecklade bananländer måste det vara ett förstahandsalternativ? Om man nu pratar om bistånd med ”effekt” måste det vara svårt att runda och nu tänker taskmörtarna till gröngölingar försöka prångla på dem vindkraft istället .., HYGGLO! De fattigaste skall köpa det dyraste och mest dysfunktionella… hur fan tänker gröngölingarna eller snarare varför tänker de inte alls? Vindkraften kostar över kronan med glädjekalkyl om livslängd.
Som rådgivare till ”policymakers” funkar de lika bra som Kurt Ohlsson eller Grabben från Sundbyberg i Lorry!
ThomasJ #130
Beträffande värderingen av mig får du vända dig till
Ann L-H, slabadang och inge som gjort värderingen.
Du kan också skriva mitt nam på en piltalva och kasta pil på den och
kolla hur mycket du kan dricka och fortfarande träffa tavlan.
(Nu har jag stoppat e-posten bevakningen så nu får ni frid)
Nä, kan vi inte börja det nya året med att vara snälla? Jag försöker åtminstone.
Hade en kollega för länge sedan. Jag hade lyckats få igenom ett program som innebar ökad kvalité i vår provtagning. Då blev min kollega rosenrasnade över en mellanchef som ”böjt” sig för mina förslag och godkänt dem (han var chef över dem som skulle verkställa beslutet). Hon hade minsann framfört nästan identiska förslag som jag ca 15 år innan, men blev ”refuserad” då. Hon kunde inte nöja sig med att han ändrat sig utan försökte få honom att försvara sin dåvarande position. Det enda hon kunde uppnå var att han skulle återta sin (felaktiga) position för 15 år sedan.
Lite så tycker jag somliga beter sig här. Dra upp gamla positioner och ”tvinga” dem förklara sig igen. Leder ingen vart… Låt Gunbo och andra utvecklas. Om de skrev något dumt för två år sedan eller två veckor. Försök glömma…
Ett råd från en person som just nu (?) har kort minne, men hoppas att många kan utvecklas utan att ständigt påminnas om förflutna felsteg…
News på kostnad för el-produktion, i Sverige, ränknat per utgående MWh från respekive generator är:
H2O-kraft: ~ 5 öre
Kärnkraft: ~ 17-20 öre(*)
Vindkraft: ~ 80 – 140 öre (**)
Solkraft: ~ 90 öre.
(*): beroende på fortsatta kapitalkostnader, Forsmark = 20 öre (jmr. med Barseback I + II = ~ 9-10 öre)
Där finns/är ~ 16,2 MW EFFEKT H2O-kraft installerat/i drift/ i Sverige. Detta ger 16,2 x24 = 390 MWh/dygn = x 360 (moderat) ~ 140 TWh. Alltså i nära nivå av en (I) el-energi-förbrukning – företrädesvis ’viar-och-duar’, dvs vanliga förbrukare av el – plenty of us around… 😉
Med en förbrukning (privat) på ~ 135 TWh/år torde/borde frågan ställas varför i hela hummutet byte politiker ut en 5-öres-elektron mot en 90-öres??? Ingen lampa i världen, oavsett HG…, känner skillnad på vilken ’typ’ elektron där kommer… eller inte… 😉
Go Figure!
Mvh/TJ
ThomasJ #134
Just nu produceras i Sverige c:a 10 GW vattenkraftsel. Dina siffror 3 tiopotenser fel ?
16 MW får du från en enda gasturbingenerator i t.ex.
#135: ” Just nu…” … Ohh, phleeeze… Kamma vänligast till Dig med en stålborste – så att en/annan röd, syreladdad, ’kropp, når dit.
//TJ
ThomasJ #136
F-n Du är lättretlig idag va? 🙂
SatSapiente verkar ny och en lite snällare förklaring kunde ju ha platsat efter Lenas bedjan om att vara snällare.
Just nu producerar svenska vattenkraftverk 8978 MW el, alltså ca 9 GW.
Hur många elektroner det motsvarar vet jag dock inte 😉
TJ #136 & IE #137
Jag har följt denna blogg dagligen i över 4 år, men skriver inte så ofta.
Att möta mitt försiktiga påpekande om att 16 MW installerad effekt i Sveriges vattenkraft inte är en rimlig siffra med en nonsenskommentar/oförskämdhet är inte i linje med Lenas tidigare vädjan. Hyfs och stil tack !
ThomasJ, vad var problemet med ”just nu…”? Gillar du inte Thomas Ledin eller?
#137 m.fl. efterföljande; sorry för my rudiness, ’Just nu’, behöver jag bara ett/annat KWh (PC:n, skrivaren, 35 W, TV:n 200 W + några ljuskällor ~ 100 W) men vore jag ansvarig för ett [t.ex.] anriktningsverk/pappersmaskin med [typ] 1000x min ovan nämnda ’just nu-förbrukning’ vs. mitt anriktningsverks/pappers-maskins krav på energi-tillgång (billig & säker sådan!!) så vore jag utomordentligt oroad över de framtida överlevnadsutsikterna för min ’bas-industri’ om dessas bärighet bedöms per ’just-nu-producerar…’
Jovars, har inget emot Namne Ledin alls, däremot plenty vs annan namne här på bloggen… 😉
Mvh/TJ
Liten räkneövning
Enligt
http://www.svenskenergi.se/sv/Om-el/Vattenkraft/
Ett normalår produceras i Sverige cirka 65 TWh el med vattenkraft
Ett år innehåller ca 8500 timmar (24×354) (Tera = 10 upphöjt till 12)
65 000 000 000 000/8500 = 7 647 058 823
= ca 8000 MW i snitt under året
DVS 8 GW
Att det finns 16 GW installerad vatteneffekt låter rimligt. Liksom att effekten på vintehalvåret kan ligga på 10 GW
Om jag nu räknat rätt.
Vad bråkar ThomasJ om?
Satsapiente #135: Korrekt, men det betyder direkt, att efterfrågan – duar, jagar och övriga brukare av el-energi – ej är högre än angiven produktion. Det går inte att ’lagra’ el-energi’.
Sorry, igen, för tidigare ej så diplomatiskt formulerade kommentar(-erna?)
Mvh/TJ
Ingvar E. #142: För det första så bråkar jag inte om nåt, inget alls. Det borde du, efter all tid här vara mycket väl medveten om (ok, jag kan förvisso rutscha ut ibland, but so what…?).
Vad jag talar om handlar om installerad EFFEKT, precis som någon motor-nörd pratar om antal hästkrafter i en häftig XYZ-bil (vilket ju händer, oder…? 😉 ) ,vilket ju på intet sätt innebär, att jag/Du/anyone brukar all denna installerade effekt per nu, just-nu, asså??? Svårt, oder? 😉
Om jag vill ha 100% ENERGI-utbyte från mina 100MW installerade EFFEKT-resurser, så måste jag stampa & hålla ner gaspedalen i botten… all the time/all the way… Inte så svårt, oder…? 😉
Mvh/TJ
#132:
”(Nu har jag stoppat e-posten bevakningen så nu får ni frid)”
Tack för det! 😀
//TJ