Botten är nådd

Barnfonden hojer vattennivan

I onsdags morse gjorde TV4 en intervju med Martina Hibell, Barnfondens generalsekreterare, med anledning av att de nu har en drive där de fokuserar på barn och klimat. I samband med denna drive har de också en reklamkampanj där de vill visa hur klimatförändringarna ser ut i fattiga länder. Bilden som de visade i inslaget visar ett dränkt Sergels Torg i Stockholm. Jag gick in på en sida som visar höjden över havet och försökte markera ungefär där bilden verkar vara tagen.

Hojd over havet

Det visade sig då att Sergels Torg ligger ungefär 29 meter över havet.

Uppdatering 2021-03-04 11,45 : Höjdkartan jag hänvisade till verkar inte vara den bästa. Tack vare våra uppmärksamma kommentatorer fick jag en bättre länk som gick till Lantmäteriet. Den rätta siffran enligt den är 12 meter baserat på ungefär var de står när fotot över Sergels Torg tas.

Martina menade i inslaget att

”Vi vill plocka hit det till Sverige och visa att det här är problem idag, det här är problem som drabbar barn idag. Det är lätt att se klimatförändringarna som ett framtidsproblem men vi vill höja vattennivån och visa hur ser det ut här, eller hur kan det se ut här hemma om vattennivåerna höjs på samma sätt som de görs i Kambodja. Hur ser det ut och för att skapa den här känslan av att det här HÄNDER. Det är bara för att det händer någon annanstans så betyder inte det att det inte händer. För att göra det mer vekligt och plocka hit det helt enkelt och beröra.”

Jag har mailat Martina för att höra om hon verkligen tror att havet utanför Kambodja har stigit med 29  12 meter på grund av en av människan skapad klimatförändring men i skrivandets stund har hon inte svarat.

Naturligtvis vill Barnfonden beröra eftersom det är en reklamkampanj för att få in pengar. I inslaget är det självklart att alla väderrelaterade katastrofer beror på oss och det gäller även båda programledarna. Däremot tvivlar jag inte på att fattiga barn råkar illa ut efter en naturkatastrof på olika vis och att det finns en hel del att göra för att hjälpa dem.

En annan katastrof i veckan är Jens Liljestrands krönika med rubriken ”Männen på isarna dör av klimatkrisen”. Han menar i krönikan att:

”klimatförändringarna skapar extrema väderförhållanden och några smällkalla veckor ersätts av en onaturlig vårvärme som snabbt fräter sönder de decimetertjocka isarna, så hastigt att is som är hård och bärig på morgonen är sorbetmjuk sörja på eftermiddagen.”

Jag tvivlar inte att det kan gå fort när isar smälter men det har det väl alltid gjort och tyvärr har vi sett drunkningsolyckor på isar sedan urminnes tider. Inget nytt under solen här.

När jag ser och läser stolligheter om klimatet tänker jag ofta att nu är botten nådd, värre kan det inte bli.

Men det tvivlar jag faktiskt på.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lennart Svanberg

  Ja, det är tragiskt att samhällsdebatten har blivit kapad i denna fråga så att ”klimatstämpeln” ursäktar i stort sett vilka påståenden som helst.

  När man är i en svensk affär idag så skall man skämmas för att behöva en påse och då blir jag alltid påmind om ett besök i Moskva 1991. Då var en plastpåse betraktad som en lyxartikel i Ryssland – och vi verkar vara på väg åt samma håll.

  Att privat konsumera är själva förutsättningen för vår moderna livstid – detta vill klimataktivisterna helst stoppa helt och låta politikerna bestämma vad, när och hur vi får konsumera. Socialismen och kommunismen – here we come – för annars kommer Sergels torg ligga under vatten – huvaliga!!

 2. pa

  Det har blivit fult att vara intelligent. Nu skall alla ner på apnivå. Nyhetsredaktionernas aktivister och politiker visar vägen.

 3. LTB

  Bra Lena att du påpekar alla stolligheter och direkt olämpliga inslag för att skrämma oskyldiga barn som dessa klimataktivister gör sig skyldiga till. Vi måste kämpa mot allt detta.

 4. Rolf Mellberg

  Suveränt och absurt inlägg Lena.
  Denna Martina Hibell har tillsammans med Johan ”the tipping point” Rockström en lysande karriär framför sig. I Hollywood! En uppföljare till ”The day after tomorrow” att vänta. Värva Hultman åxå? (Så slipper vi honom)

  Att hon inte fattar hur hon gör bort sig???

 5. Evert+Andersson

  Precis när man tror att det inte kan bli värre visar det alltid att jo det kan det. Allt, precis allt, elände går att koppla till klimatförändringarna. Det här tricket har väl inspirerats av Nobelprisbelönade Al Gores bild på Manhattan.

 6. Hans H.

  # Lena Krantz

  Din artikel är bra, men jag ifrågasätter starkt siffran 29 möh.

  Den uppgiften torde vara gammal, på den tiden Brunkebergsåsen löpte genom city.

  Du gör klokt i att få fram en garanterat riktig siffra med tanke på det mejl du skickat. Det finns tid korrigera mejlet vid behov.

 7. Hans H.

  # Lena Krantz

  Jag gick in på den karta du använde och sökte mig ner till Strömmen nedanför Norrbro. Där visade kartan 13-14 m, men det är ju en vattenyta i direkt förbindelse med havet. Så dra bort 14 m, de återstående 15 m är ändå helt orimligt utanför Kambodja

 8. Robert Norling

  Har dessa lejda klimatfanatiker inga spärrar.
  Att Expressen och dess biträdande kulturchef Jens Liljestrands bara någon dag efter att sex människor omkommit har mage att använda människors personliga tragedier, för att framföra klimathotspropaganda.
  Helt sjukt att en kulturskribent inte kan vissa någon form av respekt mot dessa människors anhöriga.
  Men så lågt har de sjunkit, de som mot betalning skriver ihop indoktrineringsmaterial åt klimathotssekten
  Den andra mars meddelades att Jens L. slutar sin tjänst.

 9. Roger

  Jag har bott i Kambodja ett par år och där översvämmas Phnom Penh och många andra städer varje år. Inget konstigt med det. Så har det varit sen urminnes tider. Nån havsnivåhöjning har jag inte hört talas om överhuvudtaget. Inte sett nån heller. Stränderna i Sihanoukville försvinner/flyttar på sig då och då pga. stormar under regnsäsongen. En kambodjan skulle säkerligen inte ens fatta vad dessa larm är för något. Då är det ett större problem för dom att kineserna tar över hela deras land!

 10. Lena Krantz

  Hans H
  Jag förstår inte hur du menar nu. Höjden över havet i Rondellen är 29 meter och det är ju där bilden är tagen och sedan photoshopad s a s. Varför skulle jag gå till ett helt annat ställe menar du?

 11. Hej Lena,
  det spelar ingen roll var du hämtat uppgiften om 29 meter, det är fel. Om du går genom Kungsträdgården och sedan Hamngatan upp till Sergels Torg har du inte stigit 29 meter över Strömmen. Kolla igen.

 12. Lennart Bengtsson

  Att Sverige har en landhöjning tycks ha undgått dagens klimataktivister. I Stockholmsområdet är denna forfarande 2-3 gånger större än ”havshöjningen” i området. Tillgängliga pegelmätningar visar detta tydligt.

  Vidare visar pegelmätningar att att den minskade ”relativa landhöjningen” tog sin början mot slutet av 1800-talet. Orsaken härtill är faktiskt inte klarlagd. Om något har ett svar härtill jag tacksam att bli informerad.

 13. Lasse

  Tack Lena
  Om Sergels torg ligger på 13 eller 29 meters höjd spelar ingen roll. Det är bristen på kunskap om havets nivå och vad som påverkar den landökning som sker som bör adresseras.

  Kanske lite väl komplicerat för en Generalsekreterare att greppa.
  När det ser ut såhär:
  https://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends_station.shtml?plot=50yr&id=140-012

  Igår fick jag äta upp ett påstående att detta kunde förklaras med AMO, något jag gubbgissade på WUWT.
  Det var en smaklig måltid eftersom Willis E ställde upp med en analys av dessa båda serier:
  https://149366104.v2.pressablecdn.com/wp-content/uploads/2021/03/cuxhaven-and-amo.png

  Cuxhavens periodicitet är 45år.
  AMOs är 70 år.
  Tänkte roa mig med att försöka visa sambandet -men det slapp jag!

  Får återgå till en session på Youtube där den vansinniga trafiken i en trång sektor i Vietnams kanaler är kul att se på. Världen ser inte ut som vid slussen-en nyttig lärdom:
  https://www.youtube.com/watch?v=qwYAgikqTXE

 14. Magnus

  Bjerström och Martina H. med rätta åsikter kan säga vad som helst och programledaren sitter andäktigt och lyssnar. Amen till allting. Är så less på det här tjatet om klimatförändringarna, klimatkris etc. Det har blivit mantra som upprepas i det oändliga i SVT, SR och tidningsmedia. Det ska matas ut från alla håll så ingen tänker själv längre. Det är en massiv påverkanskampanj för att det ska bli en sanning. Det största problemet är egentligen att bara en sida får uttala sig. Inga kritiker får höras. Inga felaktigheter, och det är många, rättas till. Det har blivit så absurt allting och det blir bara värre. Hoppet står till att det nås en tipping point i debatten när det gått tillräckligt långt.

 15. Lena Krantz

  Sten Kaijser
  Jag gjorde faktiskt en kontroll eftersom jag kollade en sak för ett par år sedan. Då var det en annan sida som jag inte hittade tillbaka till nu då jag mest fick upp tips om Google. Mosebacke torg ligger 54 m över havet på bägge kartorna.
  Att Hamngatan sluttar hyfsat kraftigt från Sergels torg och ner mot Kungsträdgården blir man varse om man försöker ta sig ner där på rullskridskor vilket jag har gjort.
  Hamngatan vid Kungsträdgården visar på min karta 24 meter över havet så det handlar om 5 meter i så fall.

 16. Lasse

  #12 Lennart B
  En Gubbgssning till:
  Att mäta vattennivån inne i skärgården som i Stockholm kräver liknande förhållanden hela tiden.
  Vi har ett utflöde genom skärgården att ta hänsyn till.
  Detta saknar man vid Tyska kusten.
  Men det är samma hav man ligger vid-Östersjön.
  Så du bör söka förändringar i Hela Östersjön.
  Finns dessa överallt-Nej.
  Då bör du försöka finna dem i Stockholm.
  Vad hände under 1900 talets början?
  Jag gubbgissar att det är riksdagens fel att nivåändringen sker kring 1900. Närmare bestämt riksdagshuset 😉
  Check! Uppfört 1897-1906. Mitt i strömmen!

  Jag kan gå in på lite geotekniska och geologiska förhållanden under huset men det leder lite för långt. Brunkebergsåsen korsar Mälarens utlopp här.

 17. LTB

  #14 Magnus. Bra skrivet. Jag håller helt med dig. Apropå Barnfonden så tittade jag på deras hemsida. Jag kommer inte att skänka en krona till den.

 18. Magnus

  Höjdkartan verkar visa helt fel i Stockholmsområdet. I Gävle trakten och södra Sverige stämmer det bättre.

 19. Gunnar Andersson

  Om man skulle lägga sig 3 mm över den retoriknivå som Liljestrand lagt sig på, så kunde man hävda att de förolyckade personerna levat idag om vi hade haft ett bättre och varmare klimat, eftersom det inte hade funnits några isar att beträda.

 20. Göran J

  Enligt Lantmäteriets Laserskanning ligger Sergels torg (vägbanan runt rondellen) 12 möh.
  Själva torget ligger på 6 möh.

 21. Lena Krantz

  Göran J
  Har du någon länk? Jag vill ju att det ska bli rätt.

 22. Ivar+Andersson

  Varför behöver Barnfonden samla in pengar? SIDAs budget är på över 50000 MSEK och borde räcka för att hjälpa barn som drabbas av ”klimatförändringarna”.
  Ska vi tolka Barnfondens insamling som att SIDA slösar bort sina skattepengar?
  Med mer koldioxid och värme har svälten i världen minskat men det förstår inte de klimathotstroende.

 23. Håkan Bergman

  Lena K. #21
  Kartan finns här:
  https://minkarta.lantmateriet.se/
  Så här säger den om Sergels Torg:
  Stockholm Skansen 23 SWEREF 99 TM: N 6581100, E 674332 Höjd 12m

 24. Göran J

  Lena här är länken.

  https://kso.etjanster.lantmateriet.se/#

  Välj karta uppe till höger. Kartan med höjddata heter ”Terrängskuggning”.
  Karta väljer du uppe till höger. Lättast kan vara att först välja Topografisk karta och sedan när du ser att du zoomat in på rätt punkt välj terrängskuggning.Peka på mätpunkten och klicka med höger musknapp så får du koordinaten och i slutet av strängen höjden.

  Lycka till.

 25. Lena Krantz

  Håkan Bergman
  Tack jag uppdaterar inlägget!

 26. Håkan Bergman

  Kanske ska lägga till att 12 m är uppe i rondellen, själva torget är som lägst 6 m här:
  https://minkarta.lantmateriet.se/?e=674288.5&n=6581065.375&z=13&background=1&boundaries=false
  Klicka på den röda blobben mitt i kartan så får du koordinaterna och höjden.

 27. Lasse

  #22 Ivar
  NGO som sprider denna typ av propaganda är vanliga.
  De lever med stöd av våra skattepengar och lite medel som samlas in.
  Men de gör samma jobb som andra skattefinansierade organ-som SR.
  Klotet igår om träd och planteringar som SKALL göra globen grönare.
  Inte ett ord om ATT jorden blivit allt grönare tack vare CO2.http://www.co2science.org/

 28. Lasse

  Lite Tysk information.
  Klimaschau.
  https://www.youtube.com/watch?v=o6wsYthlCrU

  Potsdam som förvillare blir komisk när deras uppgifter baseras på forskare som förnekar Potsdams slutsatser!

 29. Rolf Mellberg

  Det borde vara straffbart att sprida så våldsamt förvriden propaganda så den kan väntas skada människors framtidstro och orsaka ren ångest.
  Det gäller dels detta nonsens om Sergels torg men jag vill även påminna om den grova skit Rockström nyligen producerade. Kolla på SVTplay, ”Om vår stund på jorden”. Vill minnas att han där skrämdes med 6 meters havshöjning.

 30. Lennart Bengtsson

  Lasse 16

  Det intressanta är att precis samma relativa resultat finns från Ratan. Se här: https://www.smhi.se/polopoly_fs/1.156133.1578406794!/image/ratan_rh2000_png.png_gen/derivatives/Original_1256px/image/ratan_rh2000_png.png
  Ratan har en negativ havshöjning av 8 mm/år utan åtminstone för mig påvisbar trend. Jag räknar med att kommunen bygger negativa vallar

  Ingen påvisbar trendändring efter 1890. Att ingen påtalar detta bland våra fantastiska journalister är anmärkningsvärt!

 31. Lennart B #30

  ”Jag räknar med att kommunen bygger negativa vallar”

  Den var bra 🙂

  Jag har hört att man i Stockholm bygger både negativa och positiva kajer. De negativa för att folk skall kunna ta sig ned till sina allt lägre belägna båtar. Positiva för att ta höjd för kommande katastrofala vattennivåhöjningar.

  Kan någon Stockholmare bekräfta eller dementera denna stollighet?

 32. Lena Krantz

  Ingemar
  Några höjda kajer har jag inte hört talas om. Däremot Har man sänkt vissa delar av ex skeppsbron. Det går trappor ner till lägre avsatser s a s.

 33. Lasse

  #31 Ingemar
  Du är välkommen till Danderyd som gjort sporadiska kajhöjningar för att 2100 säkra dem.
  Vi har byggt murar med tätskikt som skall klara nån meters höjning och därtill svallvågor. Det blev väldigt långt till dagens vattennivåer.
  Som tur är har pengarna begränsat insatserna till ett fåtal sträckor längs kajerna/strandmurarna.
  Jag gjorde ett besök på kommunen inför den senaste ombyggnaden och försökte få till en 2020 anpassning!
  Men går du vid Samsöviken så ser du en ny konstruktion med ett fåtal stägningsbara öppningar och en tät mur. Google har gamla bilder där.
  Bryggan vid Fyrstigen har de fått förse med en plattform för att badande skall kunna komma i och ur vattnet.
  Tack SMHI för den informationskampanjen!

 34. Lars M

  Enligt den kartan verkar det som att man har en rejäl hot spot där runt city som orsakar en kraftig lokal havsnivåhöjning på ca 10m! Kanske ett nytt klimatlarm de kan veva på SVT imorgon!

  Ny studie visar…

 35. Anders

  Såg ni Rapports avgrundsdjupa BOTTENNAPP från Kinas ”klimatsatsning” på restaurering av kloaker i städerna? Dessa ”våtmarker” ska bli naturens njurar. Och?? Var är de svenska biologerna? Hur mycket dynga ska SVT få sprida i etern innan akademin ryter till?

 36. PK

  Tack för att du delade denna Lena! Att en galen kampanj riktas mot barn gör det ännu värre. De är helt försvarslösa. Mina barn brukade fråga sina lärare
  ”Varför då?” när de påstod att vi behövde tre jordklot. Har inte hört något vetenskapligt svar än. ”Den naiva godheten” Ann Heberlein skrev ett intressant inlägg om barn som utsätts för klimathotsaktivister.

 37. Lars Cornell

  #36 PK. Det är med ’förnybar’ energi som det behövs fyra klot för att förse oss med nödvändig energi mm. Med kärnkraft räcker det med det klot vi har.

 38. PK

  # 37 Lars. Den var bra! Tänkte inte på det!😂

 39. #37 Lars,
  som PK. Den var väldigt bra!! Ska framföra det då frågan kommer upp!

 40. Fredrik

  Att vårisar är riktigt förrädiska och kan bära en långtradare på morgonen efter en natts kyla, men några timmar senare inte bära ens en människa är allmänt känt och är bland det första man får lära sig då man åker långfärdsskridskor. Isen bildar pelare som sitter hårt fast i varandra då det varit kallt ett tag men de lossnar sedan mycket lätt från varandra då vårsolen lyst en stund. Så är det varje vår. Jag såg det väldigt tydligt i helgen och pelarna gick lätt att bryta loss från varandra. Lustigt att det plötsligt börjat bero på klimatförändringarna…

 41. Hans H.

  #10 Lena Krantz

  Som stockholmare vet ju både jag och du att vi har Waxholmsbåtar som trafikerar skärgården, alltså havet Östersjön. De går in och lägger till rätt nära Sergels tog, på Strömmen. Havet lutar inte nämnvärt på korta sträckor….

  Så när jag finner att en karta anger 13-14 möh på vattenytan invid Gustaf Adolfs torg, rätt nära Sergels torg och nedströms Norrbro reagerar jag över den kartan…

  Nu har du fått hjälp på tråden med bättre uppgifter. Bra, min dåliga syn gör det jobbigt för mig att googla. Slutet gott, allting gott.

  Vill dock nämna för dig att 29 meters nivåskillnad på en rätt kort sträcka är inget du klarar att åka rullskridskor nerför om du inte är ett proffs på sådan utförsåkning! Är MYCKET ”backe”.

 42. Dan

  Google Earth har visning av höjden över något näraliggande hav (”local sea”) på den punkt cursern vilar. Hur pålitlig angivelsen är vet jag inte, Saltsjön utanför Strandvägen har här sin yta på -3 meter, Mälaren -2. Strandvägen 0 meter.
  Sergels Torgs bilrondell 8 meter medan själva det rutiga gå-torget har 3 meter. Obeliskens topp 46 meter, dess höjd är enl. Wiki 37 meter.
  Summerar man så skiljer det sig väldigt lite från Lantmäteriets värden. Allt är ju avrundat till hela meter.
  Vad programmet använder för bas är föremål för diskussioner och inte helt solklart tydligen. Men relativa höjder förefaller tämligen påltliga.

 43. Ingvar Krook

  The bottom is really nådd!
  NOAA har inga siffror f Kambodja men närliggande orter i Thailand resp Vietnam har havshöjning på 2-3 mm per år, dvs samma som på de flesta platser i världen. Blir svårt få till nån apokalyps….