Botkyrka – en föregångare till år 2100

Fick just IVL.s nyhetsblad. Var det inte också Botkyrka som ska bygga ett Globenstort växthus med spiralbandstransport för sin livsmedelsförsörjning? Ack, ja.  Hur många är det som lever på allt detta?

Klimat- och sårbarhetsanalys för Botkyrka kommun

Inför den kommande nya översiktsplanen gav Botkyrka kommun IVL Svenska Miljöinstitutet i uppdrag att göra en översiktlig klimat- och sårbarhetsanalys av kommunen. Därmed är Botkyrka en av de första kommunerna i landet att följa Klimat- och sårbarhetsutredningens uppmaning till alla kommuner att påbörja en anpassning till ett förändrat klimat.

– Vi har en långsiktig hållbarhetsstrategi som slår fast att kommunen inte ska bidra till en klimatförändring. Vi har därför tagit fram en klimatstrategi som innehåller både konkreta mål för utsläppsbegränsningar och anpassningsåtgärder. Om vi ska få något att hända måste vi omedelbart lyfta in klimat- och anpassningsfrågorna i både det långsiktiga och kortsiktiga arbetet, säger Gunilla Isgren, klimatstrateg på Botkyrka kommun.

Efter att ha tagit till sig innehållet och budskapen i den statliga Klimat- och sårbarhetsutredningen beslutade Botkyrka kommun att göra en egen motsvarande utredning som ska ligga till grund för kommunens kommande översiktsplan. Uppdraget lades på IVL som har undersökt om var och hur klimatförändringarna till år 2100 kommer att påverka Botkyrkas befintliga bebyggelse och infrastruktur. Vidare undersöktes bland annat hur kommunen i framtiden ska planera för att undvika ökad sårbarhet och ökade kostnader för klimatförändringarna, liksom vilka restriktioner som kan bli nödvändiga att göra för ny bebyggelse och vilka anpassningsåtgärder som måste vidtas.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Strictly Norrland

    Vore det inte bättre att åtminstone försöka satsa på de stora segregations- och utanförsproblemen man dras med i kommunen. I vanlig ordning pysslar politiker hellre med större, luddigare men framförallt sexigare projekt än sådant som faktiskt rör människan i nutiden.

  2. En kommun planerar bara för klimatförändringar om det innebär lägre kostnader. I klimatets namn har man budgeterat ned kostnader för snöröjning med följd att de inte har några resurser när vintern kommer.
     
    Vilken fullmäktigeförsamling skulle ta en kostsam budgetpost innebärande att klimatet skall gå åt ett gissat håll, när utfallet lika gärna kan bli det motsatta?
     
    Fy f-n vad dumt det är detta!

  3. Adolf Goreing

    Projektet förutsätter också att själva grunden är rätt: klimatet förändras snabbt, påverkat/styrt av människans aktiviteter. Ett kriterium är temperaturökningen. Hur var det nu med felanalyser inom klimatforskningen? Jag vet att jag tjatar om detta. Men kolla här: (visserligen E&E, men ändå):
    UNCERTAINTY IN THE GLOBAL AVERAGE SURFACE AIR TEMPERATURE INDEX: A REPRESENTATIVE LOWER LIMIT
    Patrick Frank, Palo Alto, CA 94301-2436, USA, Energy and Environment, Volume 21, Number 8 / December 2010 DOI: 10.1260/0958-305X.21.8.969
    Abstract
    Sensor measurement uncertainty has never been fully considered in prior appraisals of global average surface air temperature. The estimated average ±0.2 C station error has been incorrectly assessed as random, and the systematic error from uncontrolled variables has been invariably neglected. The systematic errors in measurements from three ideally sited and maintained temperature sensors are calculated herein. Combined with the ±0.2 C average station error, a representative lower-limit uncertainty of ±0.46 C was found for any global annual surface air temperature anomaly. This ±0.46 C reveals that the global surface air temperature anomaly trend from 1880 through 2000 is statistically indistinguishable from 0 C, (min fetning) and represents a lower limit of calibration uncertainty for climate models and for any prospective physically justifiable proxy reconstruction of paleo-temperature. The rate and magnitude of 20th century warming are thus unknowable, and suggestions of an unprecedented trend in 20th century global air temperature are unsustainable. (min fetning)

  4. Adolf,
    Förutsätter det inte också att vi fortsätter med vårt förkastliga beteende? Tänk om bilindustrin fixar bilar som drar 0,25 l/mil i stället för 0,5, innebärande ytterligare en halvering av fossilbränslekonsumtionen. Eller, hemska tanke, det kanske uppfinns ett bra ”förnyelsebart” bränsle som funkar och inte spär på CO2 halterna.
     
    Då släpper vi inte ut lika mycket, då löper inte klimatet amok och då är dessa investeringar helt meningslösa.

  5. Michelangelo

    #4# Det är inte klimatet , utan politikerna som löper amok…

  6. Michelangelo

    Man måste ha missat detta :
    Colder winters could become the norm in Europe over the next 20 to 40 years, US-based forecaster Weather Services International said Tuesday.
    “We have recently noticed a change in [weather] patterns back to what we had in the 1950s and 1960s in Europe… We’ve had three cold winters in a row in the UK,” WSI’s chief meteorologist Todd Crawford told Platts.
    “We believe there is a strong likelihood that it’s going to hang around for the next 20 to 30 years.”

  7. Adolf Goreing

    #4 det finns många viktiga orsaker till varför det är smart att minska fossilbränsleförbrukningen. Klimatet är dock inte en av dem. Om man hänger upp allt på klimatet som incitament för alla åtgärder och det sedan visar sig vara totalt verkningslöst (somliga forskare hävdar det redan idag) är risken stor att man lägger av helt. På 80-talet sa man att man ville komma ifrån oljeberoendet. Det räcker för mig som orsak. Jag har bytt uppvärmningssystem. Kör bil mindre än 1000 mil per år. Varit pk och bytt alla lampor. Kör klass D förstärkare i HIFI:n och låter klass A-förstärkaren vila sig till fina tillfällen osv osv 

  8. Adolf Goreing

    #7 fotnot: klass A förstärkare låter bäst men har sämst verkningsgrad. Klass D har högst verkningsgrad men låter inte lika bra (än). Som förklaring till alla som till äventyrs inte är audiofiler.

  9. Adolf Goreing
    Huur låter klass D jämfört med klass A och AB?

  10. IVL? Låter som samma parasiter som projekterar för ”havsnivåhöjningen” i Göteborg (trenden är minus 1.3mm/år, oförändrad).
    Ursäkta OT, men vill även tipsa om den här:
    http://www.namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=5208
    De gröna förvillarna vill spola ner 8 miljarder i toaletten.

  11. Holmfrid

    #7 Adolf Goreing,
    Ola/gas måste sparas för om vi får nedkylning kommande åren så minskar skördarna. Då är konstgödsel en viktig resurs i sammanhanget.

  12. Jesper!
    Bra.
    Tycker alla skall skriva på och även sprida vidare!

  13. Adolf Goreing

    #9 enligt min ringa mening så låter en bra klass D bättre än de flesta AB men marginellt sämre än klass A (Det är framförallt i de lägre registren som skillnaden märks). Min klass A kan man dock grilla korv på vilket man inte kan på klass D. Grön ”Hifi” är dock inget stort begrepp – ännu så länge. Det är väl en av de få frizoner som finns kvar. Med mina känsliga öron tycker jag nog att Hifi:n låter bäst med kärnkraftsel och lite diffust fladdrig med vindkraftsel. Ni kan ju gissa vad Händels ”water music” låter bäst med.

  14. L

    Tror Botkyrka verkligen att deras bebyggelse står kvar om 100 år och vet vilken typ av klimatförändring som då skulle påverka? Nobelpris i sikte!

  15. tty

    Uppenbarligen har Botkyrka kommun för mycket pengar som man inte vet vad man skall använda till. Läge för skattesänkning?

  16. #12 Tack Ingvar!

  17. TobbeLBG

    #10  Underskrivet. Alla här inne: SKRIV PÅ!

  18. Håkan R

    Klass A förstärkare är som att köra bil med gasen i botten och reglera hastigheten med bromsen, ett bra sätt att värma huset medan man lyssnar på musik.

  19. Adolf Goreing

    #16 skrev också på. Länken måste sprida till olika fora. Alldeles för bra för att missas!

  20. #7
    Håller med till fullo. Ville väl kanske bara visa att dessa politikerstyrda investeringar kanske inte har effekt/kanske inte behövs.
    Vi, som alla aktiva generationer har haft och kommer att ha, våra problem att ta i tu med. Verkliga, inte påhittade.
     
    Har också bytt värmesystem och kör bränslesnål bil. Använder även miljölampor, dock mer av lathet eftersom dom inte går sönder lika frekvent.

  21. Adolf
    Tack för svar.
    (Det är framförallt i de lägre registren som skillnaden märks)
    Basfrekvenser?  Eller ljudsvaga?

  22. bom

    Halleluja! Sveriges största (eller malligaste som J Guilliou brukar skriva) morgontidning har vaknat trodde jag. På största delen av första sidan står ”Klimathotet viftas undan”. Bojs är ju tydligtvis flyttad från klimateriet och en rookie vid namn Jan Lewenhagen sitter nu vid rodret.
     
    Det visar sig att JL sysselsätter sig med de onda Australiensarna. Det är dessa kallhamrade skurkar som står för undanviftandet, men de lider även därför sina gärningars rättmätiga lön. Halva kontinenten (västra halvan) har blivit en dödens öken vilket illustreras av sprucken torrskorpelera. Den östra halvan är drabbad av klimatgudens hämnd för den har blivit ett nytt Atlantis. Det skall inte vara möjligt att leva i Australien längre men ”det finns därför många s.k. klimatskeptiker i landet som ser umbäranden som något naturligt”. Vidare kan grabben inte sortförvandla ett dugg. Han skriver”I Queensland har 500 000 m2 drabbats av översvämningar sedan december – det är en yta något större än hela Sverige”. Vårt kära land har enligt denna genialiska journalist krympt till en yta som motsvarar 71,4 fotbollsplaner.
     
    Och i texten som föregår detta episka misstag så sätter han in dödsstöten mot dom där mystiska klimatskeptikerna. Nu när resultaten av skepticismen är uppenbara så vet han att ” IPCC har samtidigt kommit fram till exakt samma profetior i en rapport om Australien och Nya Zeeland och pekat ut östra Queensland som ett av de mest sårbara områdena. Det låter sig bevisas i dessa dagar…..(sedan kommer ytangivelsefelet och en lysande avrundning) Frågan är vad som händer när vattnet sjunkit undan….
    orkar Australierna då ta itu med det permanenta hotet mot deras existens?”
     
    Ja det är ju en fråga – tänk om dom inte orkar stackarna. JL driver litet politik också. Den onde och förstås konservative John Howard vägrade hårdnackat att underteckna det heliga Kyotoprotokollet i tio år men lyckligtvis fick labours Kevin Rudd som tillträdde hösten 2007
    som första åtgärd tvångsansluta de lyckliga folket till denna heliga urkund. Men olycka i fjol blev han BORTKUPPAD av sina egna (dvs Julia Gillard) och den goda labour  (JL felstavar labor)-regeringen hänger nu dessvärre på en skör tråd.
     
    Au och NZ har ju varit illa utsatta för klimatbedrägerier a la IPCC och befolkningen har tappat förtroendet och insett bedrägerierna. Därför hör de numera till de mest kallsinniga i klimatsvängen.
     
    DN gav mig tidningen gratis under en månad och det här missfostret var första nummer, När jag såg förstasidan så trodde jag i min enfald att tidningen nyktrat till(dom påstår själva att dom blivit bättre!). En utvärdering ingår i mitt åtagande och den kommer inte att bli rolig för dem. Tidningen brinner åtminstone riktigt bra.

  23. Michelangelo

    ”19” Jag antar du bytt till oljeeldning med tanke på den dyra elen och med tanke på de kalla vintrar som tycks komma…

  24. bom #21
    kollade på nätet men hittade inte. Det är väl så att de upptäckt att klimathotsartiklar genererar massor av kommentarer

  25. Adolf Goreing

    #20 basen, om du har besvärliga högtalare impedansmässigt kan det låta tunt (men inte skrikigt eller vasst). Nästan alla klass D förstärkare jag känner till tillverkas dock i Kina så det är tveksamt om man totalt sett sparar någon CO2 med kolkraft till fabriken och en lång frakt till Sverige. Jag importerade själv min över Ebay från HongKong. Med tull och allt gick den på 700 kr. Låter som en förstärkare som kostar 5 – 6 x mer på svenska marknaden. M.a.o det har inte någon särskilt stor betydelse vad man hittar på i Botkyrka med sådana länder som Kina på språng.

  26. Jan-Erik S.

    Lite ot men ändå.
    Har själv en Harman Kardon 730 från 70-talet + JBL L300.
    Högtalarna är svåra att slå och förstärkaren är trots sin ålder kanon.
    Strömstark med dubbla trafos och stigtid ca 1 mSek.

  27. Vi håller på att få en statskyrka – eller åtminstone en kommunkyrka. Där är man ansluten genom medborgarskap. Än så länge kan man turligt nog flytta till en kommun som inte planerar grandiosa klimatprojekt.
     
    Den nya stats-/kommunkyrkan har sin egen tro, sina egna ritualer, tempelbyggen och sin avlat och syndaförlåtelse.
     
    Och Australien, ja det är ju helt otroligt att man har mage att påstå/antyda att Howards vägran att skriva på Kyotoavtalet nu straffats med översvämningar. Finns det någon seriös forskare som skulle kunna dra såna slutsatser, t.ex. att översvämningarna inte skulle ha inträffat om han skrivit på Kyoto? Nu vore det bra om de ”seriösa” AGW-anhängarna tydligt säger ifrån att sånt här dravel har ingenting med vetenskap att göra. Inte för att de måste, men för att de hittills suttit tysta och låtit medierna trumpeta ut felaktiga budskap. Om ni vill att vi ska hålla oss till seriöst tyckande och anklagar oss för vad konspiratoriker säger, då borde ni föregå med gott exempel och säga ifrån när er sida är ovetenskaplig, också.

  28. Bertel

    OT. Ni som kommer till festen 22/1.
    I morgon medverkar jag i min livs första IRL(TCS)träff och ser verkligen framemot att ta del av gemenskapen.
    Ps. Vi är några(8 st fnv) som har en ”förträff” kl 16 00 lö 22/1.Samling vid svampen(stureplan)och därefter baren på friday,s. Ring mig ifall ni vill ansluta 070-7165771.Ds  🙂  

  29. Adolf!
    Tack
    Struntar väl för tusan i CO2.  Är intresserad av HifI eftersom jag var aktiv i branschen på 60-talet  JBL. Fisher, mm

  30. #22# Ha, skratt. Jag har faktiskt bytt till värmepump luft/vatten i några hyreshus. Det toppas med olja när det är kallt och jag misstänker, som du antyder, att det varit billigare med olja hela tiden.

  31. Toprunner

    Wolter #29:
    Har du tänkt på att du som värmepumpsägare faktiskt borde kunna kräva ersättning enligt certifikaten?
    Din pump producerar ju förnyelsebar energi på precis samma sätt som sol, vind och biosmörja.
    http://www.nyteknik.se/asikter/debatt/article3074841.ece
    Vad är det som säger att inte du ska kunna få 5 öre per kWh du producerar? Skulle vara kul om alla hundratusentals värmepumpsägare började gorma om detta 🙂

  32. Ingvar Engelbrecht #28
    Trodde väl att du egentligen struntade i klimatfunderingarna…
    Men jobbade inte du på IBM på 60-talet? Eller var det efter karriären som säljare i Ljudbranschen?

  33. Mr. G.

    Hemma i Indien har nu Multi-Dr. Pachauri fått mothugg på högsta ort med nya Svensmark-liknande rön publicerade. Pachauri har nu tvingats att lova att ta med dessa rön i AR5-processen.
    Gå till:
    <http://www.domain-b.com/environment/20110121_global_warming.html>
    <http://www.hindustantimes.com/Ramesh-backed-paper-questions-another-IPCC-claim/Article1-652754.aspx>
    <http://www.thehindu.com/news/national/article1106044.ece>

  34. Mr. G.

    Väderutsikterna inför morgondagens träff:
    <http://www.youtube.com/watch?v=YCyOCTPb-L4&NR=1&feature=fvwp&gt;

  35. UffeB #31
    struntar i klimatfunderingarna?
    Har du läst vad jag skrivit tidigare månne? Eller läst på min site?
    Jag hoppade av ljudbranschen där jag jobbade både som konstruktör och säljare inom HiFi och orkesteranläggningar 1968 och började på IBM som programmerare. Vad det nu har med saken att göra.

  36. Mr. G. #32
    Trevligt om Svensmark kan få lite credit för allt slit.
    Men när det gäller nuvarande förändringar i väder på klotet så tvivlar jag på att kosmiska partiklar som slinker in på grund av en inaktiv sol har så stor betydelse.
    Men jag tänker mest själv, och är skeptiskt till mycket av det som dyker upp i media och på bloggar.
    Inte kategoriskt emot allt som inte stämmer med det jag funderar över, men inte heller kategoriskt för allt som tycks stämma med mina egna funderingar…
    Men visst är det intressant att det ägnas tid och resurser åt att fundera över varför det blir varmare när mycket tyder på att det borde bli kallare?
    Men det kanske inte ska bli kallare just nu, det kanske kommer senare? Och då får nog alla rätt, men det lär dröja många sjuherrans generationer.

  37. Ingvar Engelbrecht #34
    Hej du. Jo jag har nog läst mängder av dina inlägg om klimatpolitikens konsekvenser när det gäller skatter och ekonomisk tillväxt.
    När det gäller frågan om IBM så berodde den mest på att jag har svårt att hålla reda på årtiondena så långt tillbaka.
    Det var alltså på 70-talet som vi hade samma arbetsgivare och arbetsplats. Men jag började nog i mitten på 60-talet, det var därför jag blandade ihop årtiondena.
    Var du inblandad i BB-68? IBM´s nya behovsberäkningssystem som on-line skulle förse alla fabriker med det aktuella behovet av kompponenter. Internet och persondatorer fanns inte på den tiden…

  38. Måns B

    Mr. G #32
    Det var ju intressant men jag undrar om du hittat någon referens till ursprungsartikeln. Jag ser den inte någonstans.

  39. Adolf Goreing

    #37 den är inte publicerad, än. Om man lägger ihop alla peer-review artiklar som pekar ut olika alternativa faktorer som styr klimatet så börjar jag tro att antropogen CO2 har en starkt kylande effekt. 😉

  40. UffeB
    IBM-fabrikerna startade ett internationellt megaprojekt där man utvecklade en egen databas-softvara DACS som kördes under MFT och en TP frontend TSPS som kördes direkt på metallen i en egen maskin och som kommunicerade channel to channel med databasmaskinen. Och man utvecklade alla applikationer förståss.
    Jo jag var ansvarig för installation, underhåll och felsökning av databasdelen  och en del andra delar av projektet. Det var ett mega-projekt som Sverige så småningom hoppade av till förmån för IMS som jag jobbade med därefter.
    BB68 var nåt svenskt projekt om jag minns rätt och det var jag inte involverad i direkt eftersom jag jobbade på vad som kallades ”System Support”

  41. Adolf Goreing

    #25 dom prylarna är ju kult numera. Kollade in HK men hade aldrig råd. Det här är väl den bästa formen av ”hållbar” konsumtion. Köp kvalitet som håller i 40 år. Antar att JBL högtalarna börjar så smått bli inspelade nu.

  42. Undrar om det är nån som lindar högtalarspolarna med 4-kants koppartråd nuförtiden som JBL gjorde.

  43. Thomas

    Mr G #32, liksom Måns blir jag rätt nyfiken från att se originalartikeln. Ur en av dina länkar: ”The cause is reduced impact of Galactic Cosmic Rays (GCRs) on formulation of low clouds over earth in the last 150 years, says a paper by U R Rao, former chairman of Indian Space Research Organisation, released by Environment minister Jairam Ramesh.”
    Jag vet inte hur det fungerar i Indien, men det tycks något ovanligt att en minister tillkännager en vetenskaplig artikel. Uppenbarligen var den *mycket* politiskt korrekt.

  44. Jan-Erik S.

    AG #38:
    Haha…det vore ju bingo om CO2 hade kylande inverkan 🙂

  45. Jan-Erik S.

    AG #40: Basarna är omkantade på mina JBL L-300.
    Anses vara de bästa högtalarna som någonsin tillverkats med bla. alniko-magneter som inte får användas numera.
    Reserverat för rymdindustrin (?) om jag kommer ihåg rätt.
    Livslängden är egentligen oändlig med undantag för omkantning var 15e år. Kostnad ca 1500:-/paret..
    Blivit bjuden 43000:- för högtalarna…men jag behåller dom 🙂 

  46. Måns B

    Adolf Goering #38
    Nä det verkar så, inte ens en preview på nätet har jag hittat. U.R. Rao är ju inte ett blåbär precis inom forskningen på kosmisk strålning så det vore ju onekligen spännande att se.

  47. Ingvar Engelbrecht #39
    Jo så var det. IMS var samlingsnamnet på den storstilade satsnngen och BB68 var en liten del i det hela, men som kanske blev en kvarleva när IMS blev nedlagt.
    Kul tid. Jag var en tid anändaransvarig för en del i MIS som kallades MARC.
    Men det var då det.
    Nu är jag mer intresserad av klimat, väder, vetenskap, ekonomi och internationella relationer än stordatortidens stora visioner… 😉

  48. Uffeb #46
    Nästan. Jag tror att projektet hette MIS, (Manufacturing Information System) minns inte. Men Sverige (och flera andra fabriker lade ner det egenutvecklade systemet  till förmån för IMS (Information Information System) som var en standardprodukt från IBM Software.
    Jo det var en kul tid! Djäkla drag!
    Själv programmerar jag fortfarande. Roligt och håller hjärnan igång. Mobilprojekt och tradingmetoder/system för Forex
     

  49. Thomas

    Jag hittade artikeln här:
    http://www.ias.ac.in/currsci/25jan2011/223.pdf
    Den tillför vad jag kan se inget nytt. Rao noterar bara att man kan se en korrelation mellan låga moln och kosmisk strålning, utgår från att det är ett verkligt samband och inte en artefakt och beräknar forcing från detta. Nyckelfiguren är plockad från Svensmarks artikeln från 2033 (via Veizer 2005) och lider av samma osäkerhet som denna. Känns mer som en gäspning än ett genombrott rent vetenskapligt.

  50. Thomas.
    Gäspa på du. Pachariu (stavning?)  har i alla fall gått med på att man skall ta med inverkan av molnbildning i nästa rapport

  51. Mr. G.

    Måns B & Thomas
    Här är länken till Rao’s ”papper”
    <http://moef.nic.in/downloads/public-information/Discussion-paper-INCCA-1-2.pdf&gt;
    Här till hans CV som verkar mer relevant än järnvägsingenjören Multi-Dr. Pachauri:
    <http://www.isro.org/Ourchairman/former/urrao_introduction.aspx&gt;
    och här till artikel i the Register:


    <http://www.theregister.co.uk/2011/01/21/rao_cosmic_ray_climate_forcing/>

     

  52. Mr. G.


    Här har vi en chans att vara peer reviewer. Eller skall vi lämna over till UI?
    An appeal to the climate science blogosphere
    Posted on January 21, 2011 by Anthony Watts
    Can you keep an open mind on the cause of winds? Climate science needs your help!
    <http://wattsupwiththat.com/2011/01/21/an-appeal-to-the-climate-science-blogosphere/#more-32135

  53. Pär Green

    bom # 21
    Sveriges totala yta är 450 295 kvadratkilometer

  54. Inge

    Adolf Goering m. fl.
    På 80-talet intresserade jag mig mycket för HIFi och skaffade första modellen av NAD 3020 med tuner och sedan ett par Heybrook högtalare, inte högsta klass precis men lågbudget för mig. Jag hade också en finare Tandberg bandspelare och bytte den sen mot en Revox för inspelning av konserter m.m. som jag medverkade i.

  55. Pär Green

    Bom # 21
    Queensland har 500 000 m2 drabbats av översvämningar sedan december – det är en yta något större än hela Sverige”. Vårt kära land har enligt denna genialiska journalist krympt till en yta som motsvarar 71,4 fotbollsplaner.
    Sveriges totala yta är 450 295 kvadratkilometer

    Kan ju vara bra att kolla fakta innan du skriver inlägg!

     

  56. Inge

    Jag kan tillägga att i HiFi-affären hade de en skiva Teskiva 1 med olika artister bl.a. Therese Juel och bäst var ”Tiden bara går” inspelad i naturlig aukustik.

  57. Pär Green

    Inge # 55
    Väldigt intressant! Eller inte.

  58. Helge

    Bom #21
    Fick också ett gratis exemplar av DN idag, mycket riktigt med alarmism i högform. Tror DN har bytt taktik, de skeva klimatvinklingarna får för mycket seriös kritik i kommentarsfälten så vi får nog mest se propagandan á la ”öststatsmodell” i pappersform framöver.

  59. Jan-Erik S.

    PG #55:
    Borde ju vara uppenbart att det var tryckfelsnisse där.
    Han missade ett k i km2. 

  60. Pär Green

    Jan-Erik S. # 58
    Och det gjorde även jag!
    Tur att det finns kloka personer.
    Förlåt.

  61. Apropå DN
    Hur fungerar det egentligen med ”presstödet”?
    Man kanske gör fel som tar emot gratisexemplar av alarmistiska blaskor?

  62. DN får inget presstöd, SvD får det, ca 60 MSEK/år …

  63. Jonas N
    Tack för info.
    Skönt att veta att man inte bidrar till DN:s finansiering. 🙂

  64. Börje S.

    Lite fredagsskojigheter:
     
    http://cartoonsbyjosh.com/
     
    Och ha så kul på TCS-träffen allesamman. Jag har förhinder.
    Jag kommer i stället på TCS-träff numero 2. Se nu till att det blir en sådan, helst tidig sommar, när Stockholm är som bäst!
     
     
     

  65. OT, eller också inte… när det gäller ljud, högtalare och musik…
    Jag har två små blytunga högtalare tillverkade av BASF. Tillverkade någon gång i forntiden och så små att jag nästan själv glömmer bort var dom står ibland. Inget att imponera med på gäster alltså.
    Men när jag sätter på musiken så blir både jag och mina vänner glada. Och vännerna undra var orkestern är..
    Dom låter alltså väldigt bra. Kanse är dom tillverkade med fyrkantiga kopparlindningar och hemligt rymdmaterial i magneterna?
    Inte vet jag. Kanske det finns någon ljudexpert som känner till att BASF tillverkade suveräna högtalare en gång i världen?

  66. Uffeb
    Testa den här låten i dina BASF:are….
    http://www.youtube.com/watch?v=slNcPu4FqD0
    Blir lite avundssjuk på er som kan kräma på så fönsterrutorna skakar…
    Själv kör jag för det mesta med trådlösa hörlurar, stör därmed ingen, men naturligtvis blir ljudet lidande….

  67. Thomas

    Mr G #51, för det första måste du ange ditt riktiga namn för att få bli reviewer, för det andra skall du vara klimatforskare. Ingen på den här bloggen platsar alltså. Å ena sidan förstår jag om författarna till den där artikeln är frustrerade över bristen på frivilliga granskare, å andra sidan vet jag inte om de höjer sitt anseende genom att annonsera just på WUWT. Det lär strömma in en hel bunt intresseanmälningar från folk som saknar alla kvalifikationer.

  68. Lennart Paulson

    Thomas #66
    Ingen på denna blog platsar alltså att bli reviewer, finns det sådana på andra blog:ar menar du ?

  69. PA

    Labbibia #62, Jonas N #61
    Jodå, även ni bidrar till DN:s finansiering.
    Tidningen erhåller indirekt presstöd, bl.a. i form av momsbefrielse, lägre portoavgifter och sänkt reklamskatt.
    Togs dessa statliga subventioner bort idag skulle tidningen knappast kunna komma ut i morgon.
    Främsta motiveringen till detta presstöd är att uppmuntra mångfald, inte enfald.
    Ganska roligt, eller hur?

  70. bom

    Pär Green kan du inte läsa? Det är journalisten som på icke mindre än två ställen anger Sveriges totalyta till 500 000 KVADRATMETER. Dessutom konverterar jag denna lilla yta till 71,4 fotbollsplaner på 7000m2. Nåja det är väl läsförståelsen som sviker dig? Läs om och fatta den här gången!

  71. Labbibia #65
    Dessvärre är jag inte så teknisk att jag kan kan koppla mina blytunga BASF till datorn… jo… kanske om jag vill.
    Men här finns en länk som visar vad jag pratar om för tegelstenar:
    http://uffeb.blogg.se/2011/january/om-ljud.html
    Hälsar
    Ulf

  72. Thomas

    Lennart #67, RealClimate, Roy Spencers blogg för att ta ett par exempel på bloggar av klimatforskare.

  73. PA
    Lägre skattesatser är inte det samma som subvention. Vi subventionerar heller inte böcker och livsmedel trots att dessa har lägre moms.
    Men jag håller med om att våra lagar och skatter är en snårskrog som vållar alla möjliga konstigheter och snedvrider sunda värderingar av olika tjänster och varor. Men det är en annan fråga.

  74. Jonas N #72
    Hur skatter fungerar är ju intressant. Kan du utveckla det där med vad som är subventionerat lite mer?
    Bör skatter överhuvudtaget finnas? Bör dom användas till annat än det du anser vara rätt och rimligt?

  75. För övrigt tror jag Botkyrka kommun kommer lindrigt undan eventuella klimatförändringar. (läs havsnivåhöjningar)
     Kyrkan som kommunen är uppkallad efter är en av Sveriges, eller åtminstone Svealands, äldsta kyrkor.
    http://www.botkyrkaforsamling.se/Default.aspx?ID=264

  76. Uffeb # 73
    Istället för att ha fördomar om vad andra anser om skatter…….. Vad är din egen ståndpunkt?
    Vilka är de områden där skattebetalarna bör stå för fiolerna anser du?
    Några exempel:
    Partistöd……. Ja-Nej?
    Presstöd…..Ja-Nej?
    Kulturstöd…….( ex 800 spänn per operabiljett) Ja-Nej?
    Skicka pengar till diktaturer som har atombomber och kapacitet för rymdfart…….Ja-nej?
    Några exempel bara…….
     

  77. Labbibia #75
    Har du någon som helst aning om vad skattepengar används till?
    Det låter som att du tar mycket för givet men ogillar en del perifera saker…

  78. Uffeb# 76
    Jag har arbetat som anställd och som egen företagare i den privata sektorn och betalat skatt i 35 år nu.
    Förolämpa mig inte är du snäll….

  79. PA

    Jonas N #72
    Jag menar nog ändå att en speciell skattereduktion för just dagspressen kan betraktas som att vi alla andra får betala dennas skatter, dvs som en subvention.
    Man bör nog kalla en spade för en spade.
    Men visst är allt en snårskog.

  80. Uffe B
    Det normala är ju att du inte kan (eller vill) svara ens på enkla frågor eller motfrågor. Därför (men inte bara därför) finner jag det sällan värt besväret att försöka vara tillmötesgående mot dina små inhopp.
    Men vad jag ville göra folk uppmärksamma på är att det finns en fundamental skillnad på utbetalning resp inbetalning från/till statsmakterna.
    Något som får en nettoutbetalning är subventionerat. Något som beskattas (även om skatten sänks) ger en netto-inbetalning till tatsfinanserna och är inte subventionerat, utan möjliggör i stället för staten att subventionera (eller tom helt driva) verksamheter den bekostar.
    Det finns de som tror att ett ökat bidrag är samma sak som en sänkt katt, men de resonemangen är knappast seriösa eller värda att bry sig om …

  81. PA – ja men med den definitionen ’subventionerar’ vi precis allt som inte har den högsta skattesatsen …
    Se för övrigt mitt svar till Uffe B nyss, jag hoppas det klargör var skiljelinjen går.
    Och nej, vi subventionerar varken livsmedel eller böcker. Vi bara beskattar dem lägre än bensin, vin och elektronikprylar … som alla finns tillgängliga på en fungerande (men olika beskattad) marknad …

  82. …forts #76
    Labbibia. Jag bidrar gärna med en femtioöring för att någon i en storstad ska få njuta av en opera till rimligt pris. 
    Jag kan också tänka mig att betala ett par ytterligare femtioöringar för att journalister ska kunna jobba och berätta vad som sker.
    Om politiska partier ska få stöd är väl OK, Det blev nog ganska annorlunda med denokratin om bara de väljare med mest pengar kunde ge stöd till sina favoriter.
    När det gäller stöd till länder med kapacitet för kärnvapen och rymdfart så handlar det nog mest om att försöka hjälpa svenska företags export. Och där kan man ha delade meningar om vilka som ska stå för de riskabla investeringarna.
    Några femtioöringar per månad kan jag väl bidra med utan att kräva en rejäl vinst…

  83. Rosenhane

    Labbibia#74
     
    Det finns annat av intresse i Botkyrka.
     
    Ungefär 25 pistolskott eller 35 hundskall västnordväst åt Mälaren till ligger den vackra gustavianska pärlan Sturehof. Sturehov – Wikipedia
     
    Där kan man beskåda den största sammanhållna samlingen av mariebergskakelugnar på ett och samma ställe; mytmässigt lika vanliga som den genomsnittliga klimatkatastrofen, dvs tro dom inte som påstår att dom har en sådan. Det finns kanske 30-40 bevarade i landet söder om Dalälven.
     
    Kuriosa om Sturehof, här spelade Hasse & Tage in lustspelet Spader Madame.
    YouTube – Monica Zetterlund – Forellen
     
    Förresten, forellhatt? 😉

  84. C.A.

    Adolf G #3
    Inte undra på att osäkerheten är stor; av USA:s 134 väderstationer
    som utgör underlag för GISS temperaturdata i USA är 121 mätstationer lokaliserade till flygplatser.
    http://wattsupwiththat.com/2009/07/15/giss-worlds-airports-continue-to-run-warmer-than-row/
    Att flygplatser kan utgöra riktigt varma områden i förhållande till närliggande omgivning råder ingen tvekan om, hur många ytterligare mätstationer (av tot 1079 ”worldwide”) har denna placering?!
    http://notrickszone.com/
    C.A.

  85. Gunnar Strandell

    Thomas #66
    Var försiktig nu. du är ute på tunn is.
    IPCC som du håller högt verkar ha haft en brokig blandning av klimatforskare som sammanställt världens vetande. Dessutom verkar hela vetenskapen vara fylld med diskussioner om vilket ämne man läst och hur länge och använda det som argument.
    Låt oss ocfkså konstera att flera av våra mest vördade vetenskapare inte hade någon som helst utbildning i de vetenskapsgrenar de faktiskt startade.
    Mao lär ha sagt: ”Låt tusen blommor blomma”. Jag tycker det också ska gälla för klimatvetenskapen.
    Länkar:
    http://nofrakkingconsensus.wordpress.com/2011/01/20/ipcc-nobel-laureates-lack-scientific-credibility/
    http://nofrakkingconsensus.wordpress.com/2011/01/17/the-sad-state-of-the-debate/

  86. PA

    Jonas N #80
    Nej, vi subventionerar inte allt som inte har den högsta skattesatsen.
    Däremot subventionerar vi nog all verksamhet som har lägre moms än den gängse gällande.
    OK, ordet ”subventionerar” är nog inte det bästa.
    Jag hittar dock inget lämpligare.
    Det hela börjar likna en lek med ord.
    Snårskog var det…

  87. Uffeb
    Visst.
    Det är ju toppen att exempelvis Vänsterpartiet skickar dina 50-öringar till obskyra kommunistiska rebellrörelser i Sydamerika. Jag gillar det inte.
    Om jag vill gå och se och lyssna på ex ACDC (kultur) så får jag betala varenda öre av biljettens pris själv. Därför sjunker min vilja att sponsra andra kulturyttringar i musikgenren……..jag är nog gammeldags och lite dum, men jag tycker nog att det ska vara lika för alla………det tycker tydligen inte du?
    Du betalar säkert som amen i kyrkan gärna några femtio-öringar för att bli indoktrinerad av folk som Karin Bojs & Co. Jag gör det inte.
    Du betalar säkert gärna några 50-öringar i pension till avdankade riksdagsledamöter i sina bästa år också. ofta betydligt yngre än både dig och mig. (Jag är förmodligen rena snorvalpen jämfört med dig Uffe)  Jag gör det inte. 
    Likaså är du nog inte så gniden så att du inte gärna bidrar med några 1000-lappar per år till att få stopp på ”klimatförändringarna”……Jag gör det inte.
    Jag betalar i stället gärna skatt till:
    1. Bra och effektiv Sjukvård som inte dignar under oket av  administrativa kostnader i form av onödig byråkrati.
    2. Ett bra utbildningssystem för våra unga.
    3. Ett fungerande rättsväsen, som går i takt med befolkningen. 
    4. Ett starkt försvar
    5. Social hjälp till utsatta. Inte att förväxla med försörjning för latmaskar.
    6. Fungerande infrastruktur…utan fördyrande och ineffektiviserande byråkrati.
    Ungefär så, Uffeb.
    Och jag är rätt övertygad om att våra gemensamma inbetalningar över skattsedeln egentligen borde räcka gott och väl till detta……
    Men det är nog för att jag jobbar i den privata sektorn, där man  hela tiden jagar kostnader och försöker att jobba rationellt? 
     
     

  88. Rosenhane # 82
    Lustigt sammanträffande……det finns även ett ”Sturehof” i närheten av en viss ”svamp” 😉

  89. Torsten Wedin

    Labbibia#86:
    OT
    Jag ser fram emot att träffa dig (och andra TCS:are) i morgon. Vissa ser jag mera fram emot än andra, ta åt dig. Men det finns flera, ingen nämnd ingen glömd.
    Tyvärr kommer jag inte till förfesten men jag ska försöka kompensera det vid middagen, om lokalen tillåter.
    Totte

  90. Gunnar Strandell

    PA och Jonas
    Att kalla lägre skatt för subvention innebär att man acepterat att alla ekonomiska transaktioner ska går via staten.
    En vis stat fördelar sedan resurserna rättvist mellan medborgarna.
    Men rättvisa definieras både centralt, i grupp  och individuellt och skillnaderna som uppstår har hittils varit omöjliga att överbrygga.

  91. Rosenhane

    Labbibia:
     
     
    Bravissimo!! 😉
     
     
    Uffe, om du inte tillhör släktet evertebrater; sätt dig på tåget i morgon så ses vi klockan 19!
    ”Varför tveka
     
    när du kan få se
     
    klimatknoppar brista?” 😉
     
     

  92. Gunnar Strandell

    Jag missade länken om rättvisa:
    http://www.youtube.com/watch?v=XTp3OTNrAYU

  93. Torsten Wedin

    Rosenhane #90:
    Du får samma OT-svar som Labbibbia:
    OT
    Jag ser fram emot att träffa dig (och andra TCS:are) i morgon. Vissa ser jag mera fram emot än andra, ta åt dig. Men det finns flera, ingen nämnd ingen glömd.
    Tyvärr kommer jag inte till förfesten men jag ska försöka kompensera det vid middagen, om lokalen tillåter.
    Totte

  94. Totte
    Detsamma.
    Om lokalen tillåter!!?? 😀

  95. Thomas

    Gunnar Strandell #84, jag är inte på något sätt ute på tunn is, vilket du skulle insett om du brytt dig om att läsa bloggposten artikeln handlade om. Du får gärna hävda att vem som helst, oberoende av formella kvalifikationer, är förmögen att granska en vetenskaplig artikel, men det är inte vad den här tidskriften efterfrågar och därför inte heller vad författarna är efterlyser. Sen behöver inte en sådan kvalifikation bestå i en examen, utan i att man publicerat artiklar i liknande ämnen.
     
    Jag kan också tillägga att jag inte är så förtjust i systemet där författarna själva rekommenderar granskare, och tidskrifterna ibland är så lata att de bara tar de personerna rakt av.

  96. Thomas

    En spännande kommentar på WUWT från den av flera här vördade Piers Corbyn:
    ”While recognizing the good work on charged particles and cloud nucleation done by originators of this idea the cosmic ray climate theory is rubbish (or at least 99.97% rubbish) and a perfect strawman for the warmers to knock down – and they really do need something to knock down now don’t they? Charged particles yes, but not cosmic rays? No!”

  97. Thomas
    Annat är det i vissa länder i Nordafrika……

  98. PA

    Gunnar Strandell #89
    ?????
    Förstår dessvärre inte så mycket av logiken och slutledningen av ditt resonemang.
    ”Att kalla lägre skatt för subvention innebär att man accepterat att alla transaktioner skall gå via staten.”
    Tullat för mycket av helgspriten?

  99. Rosenhane

    Labbibia#87
     
     
    Eftersom jag är nyfiken och vill lära mig mer om hur svampar fungerar, funderar jag på hur jag ska kunna ta ett generalgrepp om den absurt stora Svampen som i all sin groteska förvuxenhet dessutom saknar all biologisk relevans; den är ju materiellt sett en eternell, fy fan;
    här tycks inte klimatförändringen ha varit nådig!!!
    Vad säger Maria W och Carlgren?
    Och Rockström, Pockström, Pickström, och Packström?,
    Och Häggström och Bjärström?
    Och ho kan dem allesamman uppräkna?????
    A domani! 😉
     

  100. Torsten Wedin

    Labbibia #93:
    ”Om lokalen tillåter” syftar på, vi kanske inte sitter så samlade att jag kan ”spela apa”.
    Så enkelt var det.
    otte

  101. Torsten Wedin

    #99
    Totte skulle det stått, dj-vla tangentbord!

  102. Torsten Wedin

    Labbibia:
    Rosenhane:
    Mfl:
    Kan jag komma i jeans och kavaj eller måste jag maskera mig med gabardinbyxor? Är det slipstvång?
    Totte
    PS
    Jag vill komma som jag trivs, för då kan jag spela apa oxå!
    Totte

  103. Rosenhane # 98
    KTH har som vanligt lösningen på problemet! 🙂
    http://www.youtube.com/watch?v=B5bq6boKYvs 

  104. Gunnar Strandell

    Thomas #94
    Heders!
    Vi är överens om bloggposten och artikeln och jag ser av de tre sista raderna du skriver att vi nog står lika frågande inför några av kommentarerena i mailväxlingen i det som kallas ”climategate”.
    Från ett mer filosofiskt perspektiv undrar jag om vi någonsin kan göra ett vetenskapligt genombrott om det krävs att reviewers ska erfarenhet från ämnet. Jag blir orolig för att Lysenko’s ande dyker upp och att politiker genom förhandlingar och överenskommelser stadfäster vilka geombrott som är tillåtna eller önskvärda.
    Jag ber om ursäkt både till dig och Mr G. om mitt inhopp stört er diskussion, men jag har så svårt att låta bli att spegla argument åter till dem som för fram dem. Jag tror att det kallas att vara skeptisk.
    Trevlig Helg!

  105. Bertel

    Hej på er, morgondagens modiga medkämpande. Sitter just nu med en av dessa och njuter trevnad efter god spis + lite till… 😉
    Ser fram emot fortsatt trevnadsutbyggnad… tomorrow,,, 😀 

  106. Totte # 101
    Om jag inte minns fel så gäller…..
    Klädsel: Ja
    Vilket väl betyder att du kan klä dig som du vill. Det viktiga är att det du klär dig i klär dig…… 🙂
    Själv hoppar jag över kavajen, har aldrig trivts i sån utstyrsel….

  107. ANNONym xxx

    Peter här får du kolla upp din egen högskola tror jag.
    Är det inte som så att en väldigt stor mängd kurser på KTH avhandlar just sårbarhetsanalyser, beslutsteori och hållbarhet?
    Samt att ett flertal av de inblandade varit inblandade i olika miljösammanhang?
     

  108. Gunnar Strandell

    PA #97
    Skatt är ett sent påfund i mänsklighetens historia.
    Till en början hjäplte man och tog hand om varandra.
    Det var först när städer bildades man upptäckte att man behövde ”förvalta”de resurser som riket skapade. Då infördes tullar och krav på att all handel skulle gå igenom dessa tullar.
    Och sedan har det rullat på tills omvändningen kom och brist på skatt eller tull kallas subvention. 
    Orwell skulle skrattat år nyspråket. 

  109. Torsten Wedin

    Labbibia #105:
    Men kavajen är bra att lägga mobilen, nycklar, plånbok etc i!
    Men den hänger jag på stolen när jag ”spelar apa”. Blir du nyfiken????? Det är inte så allvarligt men Maggie ska få en hyllning om lokalen tillåter. Vi ses i morgon, tamejfan!
    Totte

  110. Bertel

    Labbibia #105; Och vänligen vid lämnandet av lokalen bör silverbesticken återlämnas,,,  😉 
     

  111. Totte # 108
    Simma lugnt! Vi är nog lite uppspelta allihop över att få ses. Kavaj eller inte, spelar det någon roll? Själv är jag intresserad av att prata med dig och alla andra, inte att titta på vad du har för kläder. Sånt struntar jag i. Det är nog mitt ”sosse-arv”…. 😀
    Bertel
    Hej! 
    Läget är väl ungefär detsamma här.
    Nedräkningen fortsätter enligt planerat schema!
      

  112. Bertel # 109
    Va? Ingår inte de i ”servisavgiften”? 😉

  113. Torsten Wedin

    Labbibia #110:
    Jag fattar väl det men restaurangledningen kanske har andra åsikter.
    Totte

  114. Torsten Wedin

    Labbibia #110:
    Det är det som oroar mig, jag kanske inte kommer in på restaurangen i den klädsel jag trivs i.
    Jag vet inte om Stockholm men Västerås har jag bra koll på.
    Jag hoppas verkligen vi ses i morgon och att jag får tillfälle att ”spela apa2, litet grann i alla fall 😉 .
    totte

  115. Totte # 112
    Ja, du tänkte så…….
    Nej, de har inte kavajtvång. Jag ringde och frågade nu.

  116. Godnatt nu allihop.
    Dags att hoppa i schlafen!

  117. Torsten Wedin

    Labibibia #114:
    Kavaj tänkte jag ta men jag var orolig för ”anti-jeans”-regler.
    Totte

  118. Totte
    Nej, det lät inte som om de brydde sig om sånt. När jag frågade, fick jag svaret, inga gymnastikkläder, annars inga problem. 🙂

  119. Godnatt nu!

  120. Jan-Erik S.

    Skulle vara kul om någon kunde ta med sig en PC till mötet och ge en direktrapport 🙂

  121. Rolf

    Bara att konstatera att politikerna i Botkyrka saknar politiker körkortet. Dvs. den handling som konfirmerar att de är behöriga att hanskas med våra pengar.

  122. ’Tiden bara går är’ inspelad  av Opus bolaget,som verksam drevs av
    Bo Hansson,som förövrigt är fortfarande verksam inom audio.
    Har själv alla Opus skivor ,som var bland dom bästa Lp som gjordes
    under 80 talet.
    Andra bra LP skivor var dom Japan pressade och även en del Usa
    pressade skivor också.
    Alnico finns forfarande borta i Japan och lite Frankrike också,hand
    gjorda element.
    Coral gjorde element och finns kvar som second hand, i Malmö tror
    jag.Se HIFimagasinet.
    Onekligen intressant med dessa kosmiska oscillationer,följer med
    spänning denna forskning.
    Det verkar finnas många korrelationer,med monsumer mm.
    ALI.K.
     
     

  123. På tal om klass D förstärkare,läs sidan ’new class d’ och lc audio som har mycket fina klass d förstärkare,danska hemsidor.
    ALI.K.
     
     

  124. Problemet idag består i att få  ren ström som skall driva förstärkarna.
    Kärnkraftsel är den bästa.
    Minst av störningar via trafos mindre strömspikar.
    Skiljetrafos och kraftig filtrering måste tillgripas oftast numera.
    ALI.K.

  125. Känner det mesta om högtalare,men undrar över BASF,vilket jag inte har hört talas om,Basf tillverkade LJUDBAND.
    Har högtalaren inbyggd förstärkare med rör och utgångstransfor-
    mator eftersom den verkar vara tung.
    Jag bara undrar.
    ALI.K.

  126. Förstärkare har indirekt med ’klimat’ att göra med den el energi som förbrukas ,hoppas övriga på denna klimatblogg ,har överseende med en liten utvikning i ämnet .
    Förstärkare förbrukar olika med el effekt helt enkelt.
    För miljövänner behöver inte oroas av detta,dagens kommersiella
    förstärkare drar inte så mycket ström.
    Klass D är minst strömkrävande.
    Klass- A  förstärkare ’slukar’ ström och blir mycket varma, dessutom
    mycket dyra på marknaden  ,kostar tiotalstusen kronor.
    Hoppas om jag kommit med någon upplysning om detta.
    ALI.K.
     

  127. Hoppas jag inte blir censurerad i fortsättningen,inte än iallafall har
    blivit det,men jag gör inga krånkande påhopp på någon person.
    Klimatforskning och Väder är min hobby enbart.
    Jag gör oftast bara kommentarer till vad som jag finner instressant
    eller roande på denna blogg.
    ALI.K.

  128. Peter Stilbs

    Annonym XXX #106 – Visst är det så att en mängd kurser och aktiviteter på KTH har med sånt att göra. Dels är det PK, och dels så är det ganska  efterfrågade kurser bland eleverna (jag vill inte här fördjupa mig i varför) – och många forskningsgrupper lever också gott på detta.

  129. Peter Stilbs

    Tillägg till #106 – jag har nyligen här tagit upp bl.a. forskarna som behandlar ”Norrortsledens och förbifart Stockholms klimatpåverkan” samt någon junior som nyligen gjorde ett examensarbete på olika webbsites ”klimatpåverkan” (exponerat på KTH:s webbportal på framträdande plats).
    Pinsamt.
    I övrigt vimlar det av PK-människor på KTH.

  130. Pär Green

    bom # 69
     
    Ber om ursäkt för att jag läste fel.

  131. Adolf Goreing

    #128 det finns inte riktigt samma PK klimat på KI men man har ju instituionen för miljömedicin. Ökänd för att försöka alarmistiska vinklar. För inte länge sedan var det bildskärmar och mobiltelefoner. Nu pekar man ofta på kopplingen mellan olika sjukdomar och klimat. Antalet döda vid förhöjd temperatur är populärt. Inte lika populärt är att alla forskningsresultat visar på betydligt fler döda vid låga temperaturer. Det är åtskilliga tusen som har dött i sviterna av kylan de senaste vintrarna i europa. Varför läser man inte om det?
    Malaria är kanske det populäraste missförståndet som sprids ang. klimatkopplade sjukdomar. Alla förutsättningar för malaria finns redan i Sverige. Vår sjukvård och vårt preventiva beteende förhindrar epidemier här. I fattigare länder blir resultatet allvarligare naturligtvis.

  132. magnus

    Gunnar Strandell #107
    Tycker du att samhället i stort fungerar bättre eller sämre än det gjorde innan skatter ”uppfanns”?

  133. magnus … vilket av alla dessa samhällen som infört ’skatter’ syftar du på?

  134. magnus

    Jonas N
    Vårt eget kanske?
    Hittar du något exempel på väl fungerande samhälle som inte i en eller annan form har offentliga utgifter så kan du väl hojta till.

  135. Jan-Erik S.

    Magnus #134.
    Jonas skulle väl på träffen ikväll.
    Tror han tar sig några hojtar till innan han hojtar till. 🙂

  136. magnus

    Dé har väl laptopen med sig. Det går väl inte an att lämna sajten obevakad. Då kan ju folk påsta vad som helst oemotsagt under flera timmar 🙂
    Ha en bra kväll!

  137. Skogsmannen

    Som sagt, när katten är borta dansar råttorna på bordet,,,,
    Ingen nämnd, ingen glömd!

  138. Måns B

    Magnus #136 🙂