Borta med vinden – del 2 – Hur dina skatte- och pensionspengar slösas bort

Vind- och solkraft skattesubventioneras på många sätt. Vi ska idag titta på några exempel på misslyckade satsningar av staten och kommuner. Del 1 av Borta med vinden kan du läsa här.
Wind-turb_burning
 
Redan 2009, före Klimatupplysningens tid, började jag varna för den gröna bubblan. Nu har vi börjat komma dit. Subventionerna via elcertifikat gör att vindkraften hålls under armarna av konsumenterna och många fler företag skulle gå i konkurs utan dessa. Men det är inte bara via elcertifikaten vindkraften gynnas. Olika bidrag via stat och kommun letar sig fram till vindkraften.
Triventus är ett vindkraftföretag som består av flera bolag. Under 2013 rasade bolaget ihop och företagen Triventus Wind Power AB, Triventus Power Generation AB och Triventus Consulting AB ansökte om företagsrekonstruktion. Detta istället för konkurs.  Triventus Consulting AB har nu meddelat att bolaget avvecklas i juni 2014. Ytterligare ett offer för den gröna bubblan.
Som vanligt när man ska granska något gäller ”Follow the Money”. Vilka har satsat pengar i Triventus? Statliga Industrifonden tillsammans med Sustainable Technologies Fund satsade 2011 100 Mkr i Triventus. Pengar som nu sannolikt är förlorade.  Vilka har satsat pengar i Sustainable Technologies Fund ? Jo tredje och sjätte AP-fonderna. Förutom AP-fonderna har även amerikanska Heinzfamiljen satsat pengar, se här. Jag har tidigare granskat hur AP-fonderna satsar på tveksamma investeringar inom gröna sektorn, se här, här och här.
Vi kan här misstänka grön korruption när alla dessa olika aktörer kommer fram till att pengar ska satsas i Triventus. Är det för att vara politiskt korrekta och göra politikerna nöjda? Dina pensionspengar offras för att politikerna ska kunna köpa ”gröna röster”!?
Inte bara staten gör dåliga gröna affärer – även kommunerna spenderar bort skattepengar. Karlstad och Hammarö kommun har satsat massa pengar i Vindpark Vänern. Klimatupplysningen skrev redan 2012 om de dåliga affärerna. Förra året tvingades ägarna skjuta till 140 Mkr för att rädda bolaget från konkurs. Ändå har bolaget fortsatta problem med ett negativt eget kapital. Kontrollbalansräkning är upprättad och 26 november 2014 ska en ny kontrollstämma hållas [länk]. Det slutar säkert med att skattebetalarna får skjuta till ytterligare ett antal miljoner kronor. Staten lämnade via Energimyndigheten ett bidrag till kommunen om 40 Mkr vid byggandet av vindparken.
Ägare till Vindpark Vänern är Karlstad och Hammerö kommuner via deras energi och bostadsbolag. År 2012 gick Vindpark Vänern med hisnande 125 Mkr i förlust och 2013 ”bara” 37 Mkr i förlust. VD är Mats Enmark, tillika VD för kommunala bostadsbolaget KBAB. Styrelseordförande Gunnar Ordell (M). I den kommunala bostadsbolaget KBAB:s årsredovisning 2013 står ”Utbetalning av aktieägartillskott till Vindpark Vänern Kraft AB” 36 Mkr. Tilläggas kan också att bolaget WinWind som satte verken på plats har gått i konkurs (både svenska och finska bolaget). Börjar bli tjatigt nu men WinWind i Sverige och Finland är ännu ett offer för den gröna bubblan.
Det rätta är naturligtvis att lägga ner hela vindparken. Politiker måste sluta leka med skattebetalarnas pengar. Det är också konstigt att VD Mats Enmark fått sitta kvar efter det urusla resultatet. Men i politikervärlden gör det inte så mycket. Det är ”andras” pengar som går förlorade.
Så går det igen. Den gröna bubblan håller på att spricka och skattebetalarna får betala en stor del av notan. Timbro gjorde förra året en granskning av kommunernas investeringar i vindkraft.
Några nya jobb netto skapas inte utan flera studier visar att gröna satsningar med skattemedel förstör jobb. Politikerna förstör marknaden för grön energi genom sina subventioner och investeringar. Istället borde de hålla fingrarna borta och låta sunda marknadsmässiga kalkyler med privata pengar användas. Nu kan vi räkna med fler gröna krascher där skattebetalarna och våra pensioner får betala. Hela satsningen på vindkraft i Sverige är helt felriktat och misslyckat. Vi har ett elöverskott och dessutom en koldioxidfri prodktion av el. EU:s tokdirektiv om förnybar energi, som gröna politiker applåderar, kostar Sverige miljarder och åter miljarder kronor. Det är lätt för gröna politiker att slösa bort andras pengar. Vilket grönt slöseri det kommer att bli efter en rödgrön valseger kan man bara spekulera i men jag fruktar att det blir mycket värre.
I dagarna kommer en ny bok ut av Per Wimmer – Den gröna bubblan – hur goda intentioner blev till svindlande spekulation. Boken kan beställas av Timbro för 239 kr. Det ska bli intressant att läsa den.
grona_bubblan
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Ingemar Nordin

    Hur man än ser på själva klimatfrågan så är storsatsningen på vind- och solkraft meningslös. De globala koldioxidutsläppen har ökat obönhörligt under flera decennier, och de kommer att fortsätta att göra det oavsett vad vi i Väst gör. Men uppenbarligen så kan man vinna röster på en politik som går ut på att gräva diken och sedan fylla dem igen.
    Länge så höll de allra mest idealistiska önsketänkarna fast vid idén om ett globalt avtal. Men idag kan det knappast finnas någon som tror på det. It. Ain’t. Gonna. Happen. Så, denna meningslösa satsning på s.k. ”förnyelsebar” energi måste vara en medveten lögn från politikernas sida.

  2. Christopher E

    Per, du nämner Triventus.
    Upp som en sol, ner som en pannkaka. Både 2010 och 2011 utnämndes Triventus till årets gasellföretag (extremt snabb tillväxt) i Halland (och 2:a i Sverige). Börsintroduktion var på gång. Tänk så det kan vända.
    http://www.mynewsdesk.com/se/pressreleases/triventus-2011-aars-gasell-i-halland-andra-aaret-i-rad-709096
    Nu passerar jag ofta de nästan tomma lokalerna. Min empati för företag med miljöförstöring som bärande idé är dock nära nollstrecket.
    Endast den delen av företaget som reparerar vindsnurror har överlevt (de lär ju ha att göra) men har sålts av från koncernen.

  3. Jarek Luberek

    Jag skulle tro att den utdragna lågkonjunkturen till stor del beror på misshushållningen i energisektorn. Hoppas att Australien tar ut alla tänkbara fördelar av sitt uppvaknande och visar resten av världen att det finns en väg ut ur det bruna träsket som de röd-gröna har försatt världen i.

  4. Janne

    Debatt artikel i SvD om vindkraftens inverkan på lönsamhet för konventionella kraftverk:
    http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/granska-stodet-till-fornybar-el_3646850.svd
    Vindkraft misstänks orsaka massdöd på minkfoster:
    http://www.breitbart.com/Breitbart-London/2014/06/10/Wind-Turbines-Caused-1-600-Miscarriages-on-Fur-Farm

  5. Håkan Bergman

    OT, men viktigt för många här, det finns åtminstone nån rättvisa kvar i Sverige, få se om Rånartjänst blir återbetalningsskyldiga också.
    http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/forvaltningsdomstolen-datorn-ar-inte-en-tv-mottagare_3655112.svd

  6. stickan no1

    Det finns fler offer än skattebetalarna för tokpolitik. Riktiga företag och dess ägare. Oftast småföretagare.
    ”Den gröna bubblan håller på att spricka och skattebetalarna får betala en stor del av notan.

    Några nya jobb netto skapas inte utan flera studier visar att gröna satsningar med skattemedel förstör jobb. Politikerna förstör marknaden för grön energi genom sina subventioner och investeringar. Istället borde de hålla fingrarna borta och låta sunda marknadsmässiga kalkyler med privata pengar användas”
    Helt riktigt. Ocj konsekvenserna är stora.
    Det senaste är att Miljöpartiets vallöfte om Klimatsmart rot-avdrag nu inte bara förstör utan kanske dödar en hel marknad för värmeprodukter till villor. Det finns många svenska panntillverkare som redan efter ca 3 månader är på gränsen till konkurs på grund av MP. MP skriver själva så här:
    ”Ett gammalt MP-förslag som inkluderats i paketet för energieffektivisering. 30 000 kronor av dagens 50 000 ska reserveras till klimatåtgärder. Den delen ska dock även omfatta byggnadsmaterial, vilket inte är fallet i dag.”
    Efter att det lanserades i våras och opinionsundersökningarna visar att väljare tror på en S-MP regering har den marknaden för värme/klimatprodukter till villaägare kollapsat. Det är självklart för alla utom MP att folk väntar att investera om ROT skall inkludera material. Men vad skall branschen som levererar produkter för förnybar energi som vedpannor, pelletspannor, värmepumpar till villaägare göra under tiden? Ta semester? Det blir en lång semester.
    Mona Sahlin gjorde precis samma misstag 2005
    ”Stödet aviserades av dåvarande energiminister Mona Sahlin i augusti 2005, men trädde i kraft först vid nyår 2006.
    – Bidraget har varit onödigt och rent av skadligt, säger Bengt-Erik Lövgren, pelletsexpert och energikonsult vid Äfab.
    – När informationen om det kommande stödet gick ut fem månader i förväg gick luften ur marknaden och många installatörer var nära konkurs. När stödet sedan infördes den 1 januari 2006 stod villaägarna på kö för att få sina installationer utförda genast.”
    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/energistod-tog-slut-rekordfort_377192.svd
    Problemet är att innan ett sådant förslag eventuellt realiseras 2015? kommer massvis av de små energiföretag som MP säger sig värna om gå i konkurs. Tack vare MP.
    Katastrofen 2005 var ”bara” 4-5 månader. MP dubblar den tiden minst och utan att det ligger ett beslut.
    Det är katastrof och visar tydligt hur naiva MP är. Och det för den bransch som skulle göra det jobb som MP säger sig vilja stödja. Ja jösses vilket självmål.
    Vidare:
    Regeringen som med buller och bång och i media lanserat skattereduktion för mikroproduktion av förnybar el, om och om igen under många år drog tillbaka sitt förslag nu i veckan.
    Detta är deras förklaring till att förslaget dragits tillbaka:
    http://www.regeringen.se/sb/d/119/a/242035
    Skillnaden hur denna nyhet presenterats i media (inte alls) jämfört med när förslagen presenterades är häpnadsväckande stor.
    Kan det bero på att man inte vinner röster på att säga en sak och göra en annan?
    Resultatet är att folk och företag som har suttit och vänta på detta sedan länge utlovade regelverk, nu sitter de och väntar på eventuella stöd så MP lovar guld och gröna skogar efter valet.
    Hade det inte varit stöd skulle det varit en helt normal marknad i storlek och omfattning som marknaden själv hade hanterat. Nu finns det ett marknadsintresse men då stora stöd utlovas i närtid blir investeringarna mindre än utan stöd.
    Politikernas naiva agerande från båda blocken stoppar efterfrågan för en hel bransch. En bransch som utan politikers inblandning skulle fungerat normalt. Utan bidrag, utan stöd och utan bubblor.
    Helt otroligt.
    Det som skrämmer mig mest är att det är helt tyst i MSM om detta. Totalt knäpptyst.
    Det trots att de gröna går till val med ”Gröna jobb”
    Sanningen är att den förda gröna politiken stoppar ”riktiga jobb”
    Varför får jag inte läsa om detta i MSM?

  7. Ann L-H

    Bra Per, blås på vindkantring på gång!
    OECD utvärderingen om miljöarbetet här i landet visade det vi alla vet att Sveriges utsläpp av kodioxid ligger klart under uppsatta mål. Ändå ska vi gå vidare . kosta vad det kosta vill. Men OECD uppmanar oss att minska utsläppen av gödningsämnen till Östersjön. Där står vetenskapen på relativt sett ganska säker grund. Det kravet viftar hon bort eftersom de andra länderna kring denna nästaninsjö släpper ut mer. Solsting?
    Vi har redan gjort den vetenskapligt inte så välgrundade hemläxan när det gäller livets gas, de andra släpper ut mer och till och med ökar sina utsläpp ändå ska vi gå före kosta vad det kosta vill.

  8. BD

    Jag återanvänder en post jag tidigare lagt i en annan tråd här på KU:
    Kampen mot vindkraftverken går vidare:
    Yrkande om ytterligare bullerdämpning av vindkraftverk måste prövas
    INSTANS
    Mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt
    AVGÖRANDEDATUM
    2014-06-04
    MÅLNUMMER
    M 11664-13
    Bullervillkoret för vindkraftverken skärptes av miljöprövningsdelegationen och yrkandet om ytterligare lägre nivåer avvisades av mark- och miljödomstolen. Det var felaktigt och målet återförvisas nu.
    Under 2007 fick Eolus Vind tillstånd av Miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen i Skåne att uppföra en gruppstation med två vindkraftverk utanför Höganäs. Genom överklaganden av bygglovsbeslutet drog dock byggnationen ut på tiden och bolaget ansökte därför om förlängning av arbetstiden. Eftersom förseningen berodde på omständigheter som bolaget inte kunde rå över biföll delegationen ansökan men beslutade samtidigt att fastställa nya, strängare, bullervillkor för verksamheten. Beslutet överklagades av flera närboende som bland annat yrkade att bullerkraven skulle skärpas ytterligare.
    Med tanke på att villkoren redan skärpts menade mark- och miljödomstolen att ändringen inte gått klagandena emot och avvisade yrkanden om ändring av bullervillkoren.
    Domen överklagades och Mark- och miljööverdomstolen gör en annan bedömning. Även om bullervillkoren skärptes av delegationen så yrkade klagandena på ytterligare sänkning. Yrkandet ska därför prövas och talan avvisades därmed felaktigt. Mark- och miljööverdomstolen återförvisar därför målet till mark- och miljödomstolen.
    LÄS HELA DOMEN – > http://212.7.194.85/en/file/540778/SHRP11664-13MOD-vindkraft-pdf.html
    (Vänta 15 s. och ladda sedan hem)

  9. pekke

    När inte ens ett så stort bolag som Vattenfall kan få sitt vindkraftsbolag att gå runt så kan man undra hur alla de små skall få i hop det, Vattenfall kan ju ta stora förluster, men småbolagen …?
    Vattenfall Vindkraft:
    http://www.allabolag.se/5567310866/Vattenfall_Vindkraft_AB
    Slitevind ser inte ut att ha det för fett:
    http://www.allabolag.se/5564532819/Slitevind_AB
    Rabbalshede kraft:
    http://www.allabolag.se/5566814652/Rabbalshede_Kraft_AB

  10. stickan #6: Så är det. Grön subventionspolitik slår undan benen för många seriösa företag. Detta har visat sig i ett flertal studier. Gröna jobb (där staten bidrar på olika sätt via subventioner och bidrag) FÖRSTÖR riktiga jobb.
    Hela energipolitiken i EU bromsar tillväxten. Med en rödgrön regering efter valet så kommer utslagningen av svenska företag att accelerera. De små företagen slås ut först.

  11. Olav Gjelten

    Per Welander # 10
    ”Hela energipolitiken i EU bromsar tillväxten”. Javisst, och det är väl detta som mer än allt annat är grön politik?? Miljöfanatikerna har aldrig gillat tillväxt och har alltid haft nolltillväxt som mål. Ett fattigsamhälle konsumerar inte mycket. Att strypa konsumtionen är det miljöpolitiska målet som överskuggar alla andra mål. Svårare att förstå är det inte.
    En röst på miljöpolitik är ett rop efter fattigdom.

  12. stickan no1

    Det är inte bara vindkraften för vattenfall.
    Initierad person informerade mig att Ringhals reaktorer kostar mer att driva än vad spotpriset på el nu är. Om det är rätt eller fel vet jag inte men det skulle inte förvåna mig om så är fallet.
    Det skulle tyda på en mycket sämre industrikonjunktur än vad vår press presenterar oss.
    Man kan förstå att Vattenfall gärna ser mer elbilar så att förbrukningen av el ökar.
    Jag har under senare tid börjar oroa mig för att vi står inför ett Grekiskt drama där en ny regering hittar massa dolda problem som är okända före valet men som orsakar mycket stora problem efter valet.
    Fallande efterfrågan följt av sjunkande bopriser kan snabbt skapa en negativ spiral.
    Tur att vi har en egen valuta.

  13. Lars Cornell

    Här finns en kalkyler som visar hur mycket svenska hushåll tvingas betala utan att få något för pengarna.
    http://www.tjust.com/vit/2014/myter.pdf
    .

  14. Martin

    Per Welander,
    Ryssland bedöms nå nationell peak oil exports år 2015.
    http://www.eriras.ru/files/2014/forecast_2040_en.pdf
    Sverige importerar 40 % av sin olja från Ryssland. Alldeles oavsett klimatet måste energiproduktionen säkerställas. Med mp i regeringen är sannolikt kärnkraften ingen lösning.
    Hur tycker du en nedgång i oljeimporten bör mötas, om flödande energi från t ex vindkraft är olämplig?

  15. Martin #14: Fattar inte vart du vill komma. Oljeimporten bidrar inte till vår baskraft utan i huvudsak till transporter och en del industri. Sen spelar det mindre roll varifrån vi köper oljan. Hur vet du att det blir en nedgång i oljeimporten? Möjligen om skatten på drivmedel höjs så folk inte har råd att köra bil. Så landsbygden dör och alla miljöpartister på Södermalm blir glada.
    Pratet om peak oil är förlegat. Det har sagts i 40 år nu och varit fel hela tiden.

  16. pekke

    Martin
    Om oljeexporten från Ryssland till Europa är p.g.a. minskat behov !!, vad har det med peakoil att göra !??

  17. pekke

    #16
    Om oljeexporten från Ryssland till Europa MINSKAR..

  18. pekke

    #16, 17
    Vi gör om…
    Om oljeexporten från Ryssland till Europa minskar p.g.a. minskat behov, vad har det med peak oil att göra !??

  19. Ingemar Nordin

    Oh nej! Just som man trodde att dörren öppnats på glänt inom EU för alternativ till alternativ energi, nämligen skiffergas, så vill EU gå in med subventioner. Detta rör sig än så länge om småpotatis som naturligtvis går till de stora oljebolagen. Men det finns risk för att bolagen börjar springa efter politiska subventioner snarare än att få sin vinst genom att sälja bra produkter till ett bra pris. – Att de inte bara kan låta bli och meka med fria marknader!
    http://www.euractiv.com/sections/energy/eu-slated-cynical-eu113m-shale-gas-subsidy-302779
    Gröna lobbyorganisationer rasar naturligtvis. Och den här gången har jag lust att yla med dem – fast av helt andra skäl. Bort med subventioner och klåfingriga regleringar!

  20. Jimmy

    Googlade lite på tråden om AP-fondernas tveksamma investeringar.
    https://www.klimatupplysningen.se/2012/04/23/6e-ap-fonden-spelar-bort-dina-pensionspengar-pa-grona-drommar/
    och googlade vidare på ex VD:n för 6:e AP-fonden, Erling Gustafsson, som fick sparken för att han anställde sin sam-/särbo, Åsa Röde´n, som chef för Xeratech.
    Tydligen är numer båda engagerade i företaget Smart Grid Networks ägt av det statliga bolaget ALMI INVEST.
    http://framtidensenergi.net/foretagspresentation/smart-grid-networks-skapar-smart-natkontroll/
    http://smartgridnetworks.net/about_us/executive-management/
    http://smartgridnetworks.net/about_us/management/
    Det har skrivets en hel del om smarta elnät här på KU, bl.a.
    https://www.klimatupplysningen.se/2014/02/09/smarta-elnat-utopi-eller-dystopi/
    Chef för ALMI INVEST är Anna Lagenius
    http://www.gp.se/ekonomi/1.1806597-mangsysslaren-som-har-hittat-hem?m=print
    som anses vara en ledande klimatvetenskapare (se första kommentaren i länken)
    https://www.klimatupplysningen.se/2008/06/24/nar-vansinnet-kom-till-byn/
    ”Cleantechbolag och cleantech-innovationer ligger mig varmt om hjärtat” säger Anna

  21. Håkan Bergman

    Ingemar N. #19
    Dessutom har EU ett system för handel med utsläppsrätter, systemet har visserligen aldrig fungerat, men det beror till mesta del på alla subventioner.

  22. Stickan no1

    Vi är på väg in i en gasekonomi och det tror jag är klokt.
    Här är en början:
    ” Länsstyrelsen i Västra Götaland har beviljat miljötillstånd till en terminal för hantering av flytande naturgas (LNG) i Göteborg”
    http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vastnytt/klart-for-gasterminal-i-goteborg

  23. ThomasJ

    Troligen det i särklass mest idiotiska av alla idiotiska beslut av mer/mindre korrumperade, dock verklighetsfrånvändna politiker, är detta med ’satsning på s.k. förnybar energi’ (förnybar energi är en oxymoron av format – den finns inte öht.)
    Måhända på plats att erinra om den dokumentär NRK spelat in och som handlar om havsörnar, länk:
    http://www.nrk.no/nett-tv/klipp/193197/
    Bra tråd Per, tack! 😀
    Mvh/TJ

  24. ThomasJ

    Lite mer [känd] info, kan oxo repeteras, länk:
    http://www.masterresource.org/2010/09/wind-not-power-iii/
    Mvh/TJ

  25. OT
    En skandal till
    http://www.climatedepot.com/2014/06/12/fired-for-diverging-on-climate-progressive-professors-fellowship-terminated-after-wsj-oped-calling-global-warming-unproved-science/

  26. ThomasJ

    Ingvar #25: Det formligen spöregnar med slika händelser, flera per vecka & accelererande, rapporteras inom samtliga sfärer förutom den europeiska Nordkoreanska…
    Mvh/TJ

  27. Martin

    Per Welander,
    med all respekt , men jag ser ett samband mellan vindkraft och minskad oljeimport i ett läge, då kärnkraften troligen snabbavvecklas.
    Transportapparaten måste i det läget hållas igång med substitut. Ett sådant är metanol som dock kräver tillgång till mycket energi. Ett sätt är då att utnyttja flödande energi, t ex vindkraft för tillverkningen av metanolen.
    Att vi närmar oss eller har passerat oil peak visas genom att oljebolagen tvingas allt längre ut på djupt vatten i haven och allt längre norrut.

  28. ThomasJ

    Martin #27: Med all respekt, sorry men Du är helt ute och cyklar på riskfyllt djupa vatten, namely ignorance vs facts. Läs på!
    Mvh/TJ

  29. pekke

    Upptäckte att min mejladress var felskriven och min kommentar hamnade i mod.
    Här är vad jag skrev med rätt mejladress.
    Martin #27
    Kol-väte-förening av olika slag är en av de vanligaste molekylerna i det här universumet, även här på Jorden , fossila tillgångar till dessa kolväte är högre än kolväte från biomassa, skulle vi bara använda biomassa för att ersätta kolväte från fossila produkter så kommer vi att göra Jorden till en öken på bara några generationer !!!
    Fatta det nån gång !
    Innan Europa började använda stenkol så högg de ner all skog som gick att bränna !!
    http://www.nyteknik.se/incoming/article434995.ece
    När skall ni fatta det Martin !
    Mod. ta bort den med fel mejladress.

  30. Gregory

    Jimmy #20
    Det verkar vara en byk. Går man in på Energy Potential så ser man där styrelsen med ett nystan av personer och bolag vanligtvis med stora tillgångar men också stora förluster flera år i rad. Mats Leijon och Hans Bernhoff tycks sitta i nätets centrum.
    Var kommer allt kapital från? Någon borde forska i det här.
    
VD Dr. Jan Sundberg
    ”innovativ energiomvandling”
    
Marianne Andersson
    Marianne är akademiombudsman och chefsjurist vid Uppsala universitet.
    

Dr. Iréne Kolare
    Bakgrund från Näringsdepartementet där hon varit handläggare för energifrågor.

    Erland Strömstedt
    Centrum för Förnybar Elenergiomvandling Uppsala universitet.
    Christina Brinck
    Direktinvesteringar inom Sjätte AP-fonden sedan 1997 och ansvarar där för investeringar inom energi samt omvärlds- och företagsanalys.

    Lars Jonsson
    VD för Uppsala Utveckling AB

    Doc. Hans Bernhoff
    Medgrundare till Seabased AB, Vertical Wind AB (VD), Current Power AB samt Electric Line AB.
    Ordförande Prof. Mats Leijon
    Ligger bakom starten av Seabased AB, Vertical Wind AB, Current Power AB samt Electric Line AB.

  31. ThomasJ

    Av betydelse – inte speciellt ’positiv’ – för VKV-maffian är, att ordförande för fondspararna i Deutsche Bank (=betydande finansiär i vansinnet) tillskrev högsta ledningen i DB att INTE satsa/finansiera något öht. inom segmentet ’förnybar energi’ och detta för att skydda sina medlemmars ekonomiska intressen = pengar. DB är en, av flera, som hittills finansierat bl.a. mega-vansinnet Markbygden. Detta projekt, med bl.a. Maud – yes-we-can’t – Olofssons son som ’VIP’, har kommit till stillestånd efter ~ 70 byggda snurror och detta pga. felande finansiering… Any Connections månne…?
    Slite Vind, i vilket en annars rejält juste tänkande Investor, Spiltan, äger andelar, är i färd med att ödelägga underbara Holmön med propellrar av megaformat. Hur långt/länge ska detta vansinne tillåtas fortsätta???
    Mvh/TJ

  32. pekke

    Martin #27
    Med all respekt.
    Det finns ingen peak oil i den närmaste framtiden.
    Vad du än säger.

  33. Hösa

    Jag har en fråga till er som kan det här med seriösa o oseriösa vindföretag.
    Känner någon här på bloggen till ett företag i Jämtland som heter ”Jämtvind”
    Frågan kommer sig av att en god vän till mig,skogägare,har upplåtit 20 ha,skog för jämtvind att sätta upp vindkraftverk,mot stora vinster!!

  34. Martin

    ThomasJ nr 28
    Nu är det så här, att jag avskyr vindkraften lika mycket som Per Welander.
    Då jag diskuterat vindkraftens avigsidor med dess hängivna förespråkare, har jag mötts av argumentet, att tillverkning av metanol är ett utmärkt sätt att bli av med svårexporterad energi under perioder med starka och ihållande vindar. Det kommer att bli aktuellt i en tid, då vi inte längre kan importera olja. Nuvarande subventioner av vindkraft kommer att löna sig på sikt.
    Jag har då blivit svarslös.
    På nätet finns utredningar hur detta kan gå till. I regel utgår man från kombinationen goda vindar och tillgång till kol. Exempelvis:
    http://cleantechnica.com/2012/05/25/greener-chemicals-worlds-largest-methanol-producer-expands-wind-energy-use-chile/
    http://link.springer.com/article/10.1007/s11708-009-0012-2#page-1
    I Sverige har vi stora mängder kol som dock är bundna i alunskiffer, varför metoden att separera CO2 ur rökgasen i kraftvärmeverken, utvinna H2 ur vatten med elektolys och till sist kombinera H2 och Co2 till CH3OH (metanol) möjligen är den som ter sig minst orealistisk.
    Här en dansk rapport hur detta går till.
    http://www.fvu-center.dk/sites/default/files/3._praemie_methanol_1.pdf
    ThomasJ, vilka är de argument som omkullkastar dessa ideer?

  35. ThomasJ #26
    Vore intressant att sammanställa. Tar gärna emot länkar

  36. Guy

    Martin #34
    Jag tror att svaret på din fråga finns här, till en del.
    Från din sista länk:
    Energy Cost
    A drawback of this concept, is the large dependance on electrical energy for producing hydrogen.
    Rough calculations show that for every 1kW of Biomass burned, it will require 6kW of electricity to
    bind the CO2 in methanol. This ratio is of cause very high, but on the other hand, this is the price
    that will have to be paid to synthesize a liquid fuel from more or less “thin air”
    ”Nuvarande subventioner av vindkraft kommer att löna sig på sikt.
    Jag har då blivit svarslös.”
    På sikt håller ett vindkraftverk 15 till 20 år trots att tillverkarna påstår att dom håller längre än så. Alltså ingen vits att bygga ett vindkraftverk för metanoltillverkning förrän du har metanolfabriken klar, tycker jag.

  37. Gunnar Strandell

    Martin #34
    Dina vänner har rätt i att både metanol och väte förts fram som framtida energibärare när priset på olja blir tillräckligt högt. Idén är att då behövs en energibärare som kan försörja världens fordonsflotta och som kan transporteras till tankningsställena. Redan vid oljeprischockerna på 1970-talet föreslogs att bygga havsbaserade kärnkraftverk som för att producera vätgas ur havsvatten.
    I boken ”Bortom olja och gas” framhåller man att en fördel med metanol är att den infrastruktur som nu används för att raffinera och distribuera diesel och bensin kan användas med små justeringar, medan väte är mera krävande. Bränsleceller som körs på metanol med verkningsgrad över 50% skulle dessutom göra att kapaciteten inte behöver byggas ut i västvärlden.
    Idag utgår man vanligen från naturgas för att tillverka metanol och det görs i länder där man har gott om naturgas men tvingas importera bensin och diesel.
    Danskarna är framgångsrika på området, men inte genom vindkrafts industrin, utan genom kemiföretaget Haldor Topsoe, som tillverkar katalysatorer och övrig processutrustning som behövs.
    Som vanligt numera får det förnyelsebara bilda en vacker fasad framför den krassa ekonomiska verklighet som finns där bakom.
    Min personliga inställning är att de stora företagen i olje- och kemiindustrin inte kommer att lägga sig att dö när oljepriset skjuter i höjden. Jag utgår från att de redan har teknik och handlingsplaner för ett brett spektrum av scenarier för världens utveckling. Om energin för processerna kommer från vind-, sol- , kärnkraft eller något annat tror jag spelar mindre roll för dem.
    Av någon anledning gillar inte de miljömedvetna tanken på att olje- och kemiindustrin kommer att lösa problemen, så jag har upptäckt att det är bäst att inte säga vad jag tror till dem. 😉
    Länkar:
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Metanolekonomi
    http://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4teekonomi
    http://www.topsoe.com/

  38. sl

    Vid varje diskussion med de rödgröna marodörerna måste man ha i minne att för dem är nolltillväxt, dvs sänkt levnadsstandard, det egentliga målet. Det är meningen att det ska bli ont om energi och konsumtionsvaror, det är deras ideal. Om folk har improduktiva jobb, sätter potatis för hand, klädda i lump, och sen får ut en lön i relation till insatsen, så är det ett framsteg med rödgröna mått. Konsumtion är nämligen ”onödigt” och ”resursförbrukande”. Marknadsprisets överlägsna information om hur mycket en vara kostar att tillverka versus efterfrågan på densamma undervärderas systematiskt, och nyttan av planerad resursdestruktion övervärderas på samma sätt. Miljöhysterin är bara det nya sättet att nödvändiggöra planekonomin, sen den misslyckats som välståndsskapare. Det är samma virrpannor som säljer den nya miljösocialismen som inte lyckades sälja den gamla välståndssänkande socialismen.

  39. Gunnar Strandell

    sl #38
    Tack för den!
    Jag läser nu Rose och Milton Friedmans ”Frihet att välja” och den har gett mig impulser att ifrågasätta en hel del av det som anses självklart här i världen. Ditt inlägg visar att synsättet lever vidare även i Sverige.

  40. Sven Ekholm

    I Örebro, tillsammans med Kumla har man satsat på att överta projekt som tidigare Triventusnärstående flyttat ut ur Triventus, förmodligen till bra villkor. De kvarvarande projekten värderas nu till noll kronor. Kommunen blir minoritetsdelägare till dessa i ett vindprojekt med enligt mej osäker lönsamhet. Kumlas ledande miljöpartist som är aktiv i projektet hänvisar till subventioner i England när jag frågat om lönsamheten. Mp kan inte räkna……

  41. tty

    Martin #27
    ”Att vi närmar oss eller har passerat oil peak visas genom att oljebolagen tvingas allt längre ut på djupt vatten i haven och allt längre norrut.”
    Som t ex Marathon som säljer sina tillgångar i Norge för att koncentrera sig på fält i Texas istället?
    http://eaglefordshale.com/news/marathon-oil-sells-norwegian-business-to-focus-on-u-s-assets/

  42. tty

    Martin #34
    ”tillverkning av metanol är ett utmärkt sätt att bli av med svårexporterad energi under perioder med starka och ihållande vindar……Jag har då blivit svarslös”
    Hur skulle det vara att fråga ”Har du någonsin sett en kemisk processindustri som går att slå av och slå på litet hur som helst beroende på vindstyrkan?”

  43. Pingback

    […] Intressant nog så finner jag ett mejl denna morgon som innehåller en länk som blir intressant i sammanhanget. Klimatupplysning.se – Borta med vinden, Hur dina skatte- och pensionspengar slösas bort. […]

  44. ThomasJ

    Antagligen alltför svårsmält för centrister, mp-ister och övriga i de förljugnas värld, ”Wind and solar are worst”, via Bishop Hill, länk:
    http://www.bishop-hill.net/blog/2014/6/19/wind-and-solar-are-worst.html
    Glad Midsommar till Alla! 😀
    Mvh/TJ