Borlänge utvalt att påverka världen

Sveriges Radio rapporterar att svenska Borlänge är en av de femtio städer, vars invånare får vara med och påverka klimatförhandlingarna i Köpenhamn. Hundra personer kommer att väljas ut (ett representativt urval) och diskutera klimatfrågor.
Enligt Nordregio, som är knutet till Nordiska rådet, och som är den svenska partnern för genomförandet av medborgarkonsultationerna (fint ord, förresten) är Borlänge ”väldigt framåt när det gäller klimatfrågor”.
Bakom hela projektet ligger en organisation som heter World Wide Views on Global Warming och leds av professor Mohan Munasinghe, vice ordförande för IPCC AR4.
WWV on Global Warming
En titt på organisationens hemsida avslöjar vilken typ av frågor som kommer att ställas till de utvalda.

What goals for reducing CO2 emissions should be set for the future? What principles should determine the different nations’ share of reductions? How much do we need to spend on adaptation and how should funding be distributed? How do we ensure the development of new, CO2 neutral technology and the proliferation of existing technologies? How should the initiatives decided on be financed?

Som ni märker är grunden redan lagd. AGW ska inte ifrågasättas. Alla är överens om klimatkrisen. Det är CO2 och inget annat det hänger på.
Det ska bli intressant att se resultaten av detta projekt.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Joakim

  (ett representativt urval)?? ja inte lär dom ta någon som har och behöver ha bil.
  Men man får väl vara glad att dom inte tog det sedvanliga gänget i palestinasjal på medborgarplatsen.

 2. Åkte genom Dalarna igår. Från Plintsberg låg hela Siljan och badade i guddomlig varmt midnattsljus. Kom til att tänka på Dala Djupgas : Borrningarna tog ju abrupt slut pga finansiella oklarheter själv om petroleum blev hittatt under detta meteoritkrater.  Borra djupare nästa gång så har vi tillräcklig till lilla istiden om 20 år.
  Tällberg Forums tält var redan riggat bort. För varmt för AGWarna kann hända ? Min fru skall alltid ha rätt temperatur. Svårt att åstadkomma. Njut av värmen när den finns. Nog skall  det mera till för att dalafolket klagar : De är ju så trävliga båda när det är -40 i Tennäng i Vasaloppet och när det är +25 i Midtsommar. Inte såg jag någon solslung på rälsen vid Kupolen. (Ursäkta Uffeb, glömde att beställa inn rökt renhjärta i Idre denna gången oxå)
   

 3. L

  Frågorna dom ställer är ungefär som om man ska hoppa med huvudet eller fötterna först från Västerbron…

 4. Rosenhane

  Kommer att tänka på den gamle boxaren Bosse Högberg. Tillfrågad om orsaken till en förlust svarade han journalisten: Ja de e nog änna sykiskt…
  Idag hade han kanske sagt: de e änna koldioxiden…
  Förresten,  undrar när dom första koldioxidallergikerna börjar dyka upp i Sverige?
  I det avseendet ligger vi ju också i framkant!

 5. L

  Rosenhane, en av de första CO2-allergikerna måste vara Thomas P…

 6. Rosenhane

   🙂

 7. Rosenhane

  Funkade ej…
   
  L:
   Vilka tror du dyker upp först i Sverige, klimatflyktingarna eller klimatallergikerna? 🙂

 8. Rosenhane

  Fan också det skulle ju vara CO2-allergiker…..!

 9. Rosenhane

  na…
  ingen bra dag!

 10. Elling #2
  Skärpning! Nästa gång du passerar Idre får du höra av dig.
  När det gäller Borlängebor som urval för en enkät om klimatet så kan det bli kul. Många som jobbar på SSAB är vana vid hetta när stålet dundrar förbi genom valsarna. Dessutom tycker jag att själva dialekten i Borlänge är mer skeptiskt ifrågasättande än annat Dalmål…
  Inte lika skeptiskt som Närkingska, men näst intill…

 11. Typiskt att det skulle vara nu. Annars skulle jag minsann åka dit och ställa mej redo att svara på de där (ledande) frågorna.

 12. Jan

  Om Borlängeborna menar allvar i sin ambition att påverka världen så är självklart deras första åtgärd att se till att SSAB i deras stad får stänga ner sin verksamhet.
  Allt annat är hyckleri.

 13. Jan #12
  Oj då. En sann miljöaktivist. Eller skojar du?
  Utan plåt blir det inte ens kollektivtrafik i framtiden… om man inte importerar den från Kina förstås…

 14. Kjell_A Jönsson

  Dalkullor och Dalmasar !
  Det verkar som om det börjar bli dags att definitivt lägga ner Domnarvet för att rädda världens klimat.
  Kämpa på i Köpenhamn !!! Lita både på Maria Wetterstrand och på A-kassan.
  Kjell-A Jönsson