Blir Köpenhamn en flopp?

Business.dk meddelar att det danska utrikesdepartementet har avbokat 20.000 hotellreservationer i Köpenhamn under veckorna för klimatkonferensen. Vd:n för den gröna tankesmedjan Concito, Thomas Faergeman, tvivlar på att mer än 12 till 15 tusen besökare kommer till toppmötet.
”Jeg kan frygte, at forklaringen er, at man i den danske regering nok desværre tror, at man måske ikke når en helt så banebrydende klimaaftale, som man håbede for bare et halvt år siden. Og dermed kommer der altså ikke så mange deltagere”, säger Faergeman.
Innebär det att fler och fler tror att Köpenhamnsmötet blir en flopp?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Tege Tornvall

  Varje deltagare utöver noll (0) är väl egentligen onödig, eftersom mötet skall behandla globala (mänskliga) klimatändringar (= uppvärmning). Utan uppvärmning behövs inget möte.
  Om vi antar att 13.500 deltagare (snittet av 12- och 15.000) flyger för 2.500 kronor var, bor på hotell tre nätter var för totalt 4.000, äter och dricker för 2.000 var och har andra kostnader för 1.500 kronor var,  blir det totalt 13.500 x 10.000 = 135 miljoner kronor, som rimligen kunde läggas på något vettigare. 10.000 råkar f. .ö. vara ungefär vad deltagare i Tällberg Forum betalar – resan oräknad.
  Tege

 2. Åke Rullgård

  Instämmer med Teges slutsats: dessa pengar måste kunna användas på något bättre än en meningslös konferens. Kostnaderna för klimatarbetet i EU och världens regeringar borde beräknas och redovisas. Det handlar inte om små belopp.

 3. Åke Rullgård

  Beställning av bevakning.

 4. Lejuene

  Trodde i min enfald att det var uppenbart att mötet blir en megaflopp, även om deltagarna naturligtvis i sann propagandistisk anda kommer att hävda motsatsen efteråt. Mot bakgrund av bland annat:
  Kina & Indien är kallsinniga
  Cap & trade kommer att fastna i senaten i USA
  Australien röstade nyligen emot
  Opinionen börjar att svänga
  mm.
  Finns det idag något som talar för att mötet skall bli framgångsrikt?

 5. L

  Döp om konferensen till Mitigation on Climate Change, så är inte allt bortkastat och vissa kan rädda ansiktet…

 6. Rädda ansikten måste dom självklart göra. Det tar trots allt några år innan gemene man inser att det var en flopp – om dom överhuvudtaget bryr sig.

 7. Det ser ut som det blir en Fremskrittspartiregering i Norge etter 14 september. Da blir delegationen i Köpenhamn instruerad att bevaka norsk industris intressen och inte mera. Det blir förhoppningsvis et bra signal.

 8. Jag dammar på vad jag kan i dansk debatt.
  Hittills tycks det funka någorlunda av mina mail att dömma.
  Som vanligt dör debatten då jag dammar på ordentligt, vissa håller med andra tystnar uppgivet, medvetna om att de saknar kunnskap.
   
  Ganska kul att journalisterna tvingas läsa alla förnedrande sågningar…
  Hepp!

 9. AOH

  Sammanstaellning av klimat´konferenser 1999 till 2009
  http://unfccc.int/meetings/unfccc_calendar/items/2655.php?year=2009
  Om bara 1000 deltagare i snitt  har deltagit per konferens sedan 1999 kan var och en med Tege Tornvalls beräkningar se vad denna IPCC dumhet har kostat hittills

 10. Claudius

  Visst blir sådana här tillställningar dyra, men om det har kommit 20.000 avbokningar hittills (och en del av dessa bokningar kanske gällde fler än en person?) så uppfattar jag det  som ett tydligt tecken på allmän tillnyktring. Kanske har dessa avbokare också lämnat AGW-gänget?
  Man undrar förstås: Hur många bokningar har det varit som mest? Hur många procent utgör dessa 20.000?

 11. Inge

  Nu är de naturligtvis deltagare från olika länder, men går det inte att begära ut enligt offentlighetsprincipen, vad Sverige lagt ut i sådana kostnader? Eller ännu hellre, vad EU har lagt ut?
  Också andra klimatforskningskostnader? Det kunde vara intressant att se hur kostnaderna ökar år för år. Nu är ju naturligtvis svårigheten att fastslå vad som räknas dit, ämnet är ju brett….

 12. Inge

  AOH:
  Tack för listan!

 13. Claudius
  0,1%  🙂

 14. Ingemar

  Wolter: ”Rädda ansikten måste dom självklart göra.”
   
  Frågan är kan dom det? Tillåter vi att de inte kommer fram till en drakonisk demontering av åtminstone västvärldens industrier, transporter och jordbruk när allt annat enligt dem själva leder till fullkomlig katastrof för hela planeten?

 15. Patrik

  Kan det vara så att alla dessa deltagare har blivit miljövänner på allvar och inte vill fresta på miljön med ytterligare resande?
  Näääähhh… 😉

 16. Patrik

  En liten temperaturrapport från västkusten:
  11,9 grader C ute!
  Schwenkall augusti… 😮

 17. Håkan B

  Inge #11
  Michael Mann kan säkert hitta en proxy för det där och slänga fram en hockeyklubba till.

 18. Labbibia

  Naturligtvis blir det en jätteflopp. Det behöver man inte vara raketforskare för att kunna gissa sig till.
  Däremot kanske man behöver vara det (raketforskare alltså) för att kunna gissa sig till vilka nya klimathotsscenarios som kommer att presenteras i DN och SVD dessa kommande fyra månader inför Köpenhamnsmötet. För där verkar det inte finnas några gränser för fantasin?
  Kvällstidningarna har ju lugnat ner sig rejält, framförallt Aftonbladet. De verkar ju ha förstått att vanligt folk inte längre tror på ”klimathotet”.
  Att sen Expressen kallar ett vanligt högtryck med sydliga vindar för ”Det galna vädret” är väl enbart pinsamt?
  Eller?

 19. Jörgen E

  På Expressen är pinsamhet default-läge. 

 20. Ulrik

  Andreas Carlgren anklagar i dagens Sydsvenska U-länderna för att sätta upp snubbeltrådar för hans förhandlingar. Börjar han bli desperat? Eller är det kanske så, att dessa ledare är klokare och inte tror på hövding Al Gore som Andreas gör?

 21. GunnarE

  Kan detta vara ngt?
  http://www.noteviljustwrong.com/
  Av intresse?
  Det verkar vara rätt väl ”tajmat”

 22. Günther Hofmann

  Uppmärksamma ett klimatmöte i  Geneve 31.8. med 1300 höjdardeltagare!!! KOSTNAD?????????????????????

 23. ThomasJ

  Intressant i CPH-sambandet:
  http://www.theregister.co.uk/2009/08/20/postpone_kyoto/
  Mvh/TJ

 24. ThomasJ

  Ulrik (#20): Det är la så, att A. Carlgrens ’defaultläge’ [likt det Jörgen E säger om Expressen] ÄR desperation? Redan från begynnelsens begynnelse, typ f.o.m. ’encellig’… oder?
   
  Mvh/TJ