Behändig handbok om Jordens klimat

Tege sol moln hav

Klimatböcker går det 13 på dussinet. De flesta vevar i onödan klimatveven ett varv till. Några menar att larmen är överdrivna och att föreslagna åtgärder kostar för mycket. Bara ett fåtal ifrågasätter själva grundtesen att mer koldioxid skulle farligt värma atmosfären.

Men det gör jag i min nya bok ”Sol, moln och hav”. Den handlar om hur kortvågig solvärme värmer jordytans land och särskilt hav med följande begränsande faktorer: moln och stoft i atmosfären, mörka dygns- och årstider samt minskande solvinkel mot polerna.

Jag påpekar att Jordens klimat äger rum i den marknära atmosfären och upplevs som temperatur, vindar och nederbörd över längre tid.

Dessa enkla samband ställer jag mot den lika enkla AGW-tesen att mer koldioxid skulle farligt värma atmosfären. Detta debatteras ju flitigt och vetenskapligt på KU med många goda argument mot AWG.

Jag är ingen vetenskapare. Men jag har i 18 år följt och studerat frågan och kommit fram till bokens enkla sammanfattning.

Jag behandlar förstås också faktorer, som på längre sikt styr istider och mer omvälvande skeenden. Jag betonar koldioxidens betydelse för växtlighet och grödor och hur kol, olja och gas svarar för runt 85 procent av mänsklighetens hela energiförsörjning.

Men mitt huvudbudskap är att Jordens klimat i huvudsak äger rum i den marknära atmosfären och under överskådlig tid styrs av samspelet mellan sol, moln och hav.

Det är så enkelt att även politiker, funktionärer , media och företagsledare borde förstå det. Jag ställer liksom vännen Sture Åström denna enkla fråga: Är det atmosfärens CO2-halt som driver dess temperatur? Eller är det Jordens enda yttre värmekälla, Solen?

Själv röstar jag på Solen. Det bör förstås även föreningen Klimatrealisterna göra. Sedan kan KU fortsatt debattera vetenskapliga delfrågor och samband mellan alla faktorer som kan påverka Jordens klimat.

Men de flesta äger inte rum just i den marknära atmosfären, där vi och Jordens övriga markbundna liv lever våra dagliga liv. Mot alarmisternas enkla berättelse (narrativ) måste vi ha en lika enkel – men sann; sol, moln och hav!

Boken är i behändigt format A5 och omfattar lika behändiga 36 sidor. Den väger 62 gram =  16 böcker per kilo. Sänds i blå M-påse.  Lätt att ta med sig och slå upp vid behov.

För det facila priset 180 kr inkl. moms och frakt får man:
O 14 lättlästa, sammanfattande faktasidor
O 14 sidor referenser, termer och beteckningar
O 3 sidor bokfakta
O 170 aktiva klimatrealister
O 69 klimatskeptiska institut och organ
O 67 klimatskeptiska böcker
O 67 aktiva klimatalarmister
O 59 alarmistiska institut och organ
O 2 sidor bildgalleri
O 48 klargörande illustrationer.

Beställes via tege.tornvall@gmail.com. 070-628 87 76. BG 675-0160.
Boken trycks i slutet av november och lanseras i början av december.

En perfekt julbok!

Tege Tornvall

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Bra Tege T.
    Ser man enkelt på Skandinaviens klimatutveckling – sedan solinstrålningsmätningarna kom igång på 1980 – talet och den noterade kraftiga uppgången I denna sedan 80 – talet….så undrar man 2 saker:
    Hur mycket har denna uppgång bidragit med..1 grad C?
    Och var i alla rapporter återfinns denna påverkan från mer solinstrålning?

    Sedan kan man ju också undra varför vi aldrig hör om denna kraftiga solinstrålningsökning här I Skandinavien- trots minst 3 klimatnyheter varje dag, serverat av SVT?
    Mer sol och lite varmare bordevpassa Skandinavien perfekt – det ger bl a mer mat.

  2. Roland Salomonsson

    Klimatbedrägeriet tuffar på. Nu sätts t ex det beskattningssystem FN kräver av västerländska gräsrötter i drift. Och pengarna skall gå till ingen nytta till kommunister i de olika mottagarländerna. Det slår mig då:

    1. Därmed kan västerländerna avsluta den ordinära u-hjälpen.
    2. Inga förberedelser kommer att ske för att mänskligheten skall klara de farligaste händelserna.
    a: Supervulkanutbrott Visste ni att Lilla istiden utlöstes av ett vulkanutbrott i Indonesien år 1257. Effekterna pågår ännu idag.
    b: Avskogningen av världen. Minns att sötvattentillgången beror av att skogarna finns kvar.
    c: Internationella organisationers maktuppbyggnad. (T ex FN, WHO, WEF, EU etc)

  3. Sören G

    Merkel beklagar i sina memoarer att hon inte gjorde mer för klimatet! Hon ställde väl till det tillräckligt.

  4. Nr Sören G
    Men då missar hon att hon gjorde massor för klimatet – hon lade ner kärnkraften och ersatte den med fossil energi.
    Sammanfattningsvis kan hon glädjas åt att hon tokökade Putins inkomster och monterade ner Europas försvar.
    Hon menade att Det var vägen till frihet.
    Trump var väl den enda som vägrade skaka hennes hand..

  5. Ann lh

    #3 Sören, e-svenskan har i dagens upplaga en recension om ”Muttis” memoarer. Enligt den lär hon citera Dag Hammarskjöld som lär ha sagt om sitt FN-uppdrag att hans uppgift var att hålla FN borta från helvetet på jorden. Och det var långt innan miljörörelsen med klimatfrågan kuppades in under FN.
    Det var många led med ”lär ha sagt”, men verkar insiktsfullt.

  6. Adepten

    👍 Tege T
    Men vad är det för nya rön som kommer fram i denna bok jämfört med din förra bok? Du skulle kanske framföra dessa i ett kommande inlägg?

  7. Tege Tornvall

    #6. Det nya är koncentration och inriktning på den marknära atmosfären mellan moln och mark/hav och på solvärmens avgörande betydelse. När man skalar bort allt räknande och argumenterande hit och dit hamnar man just där.

    Vi måste möta den enkla tron att mer koldioxid skulle farligt värma atmosfären med det lika enkla konstaterandet att växlande solvärme till jordytan styr klimatet – alltså temperatur, vindar och nederbörd i den marknära atmosfären över längre tid.