Avge ett klimatlöfte

Alla Lundabor kan nu på lördag diskutera klimat och miljö med miljöstrateger från Lunds kommun och dessutom avge ett personligt klimatlöfte.
En av ovannämnda klimatstrateger är Kristina Fontell, som även ansvarar för informationen på webben.
lund-klimat
Där kan man bl.a. avge sitt klimatlöfte och även läsa vad andra har lovat. Ett litet axplock:

Sluta torktumla frottéhanddukar, vilket är det enda jag på senare tid har använt torktumlaren till. Bara använda en halv maskindisk-tablett till varje disk. Koka vatten till potatis m.m. i vattenkokaren.

Ska inte åka hiss på jobbet, bara ta trappor…

Jag lovar att ha en filmkvall i host och bjuda in alla mina vanner for att se ”En obekvam sanning”!

Jag passade förresten också på att avge ett löfte. 🙂
bild-13

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. fogge

  Sluta andas, och det kommer ge resultat!

 2. Hans i Lund

  Usch! Och dessa dumheter går mina skattepengar till. Jag borde lova att allvarligt fundera på att flytta någon annanstans.

 3. L

  Hans i Lund, fortsätter galenskaperna, som t ex med personliga utsläppsrätter, kommer Sverige att få många klimatflyktingar. I riktning härifrån…

 4. JR

  Bra!!! Maggie.
  Hoppas du håller det löftet.
  Själv lovar jag att läsa din blogg och suga åt mig den korrekta informationen och sprida den bland mina vänner.

 5. Patrik

  Finns det någon vetenskaplig uppföljning på dessa löften?
  Alltså; kommer någon att kontrollera att människan som inte ska torktumla frottéhandukar längre verkligen inte gör det?
  Annars kan man ju undra vad nyttan med detta är, förutom att det möjligtvis kan ses som ett antropo-/sociologiskt experiment.

 6. S. Andersson

  Jag har också avlagt ett klimatlöfte, men jag misstänker starkt att censurens blanka svärd svingas här.

 7. Ulrik

  Jag undrar om Kristina Fontell talar med sina blommor eller om de får sloka utan livgivande koldioxid? Och bojkottar hon produkterna från odlarna runt Lund som värmer sina växthus med naturgas för att öka koldioxidhalten och därmed produktionen?

 8. Åke Rullgård

  Till den som avlagt löftet: ”Jag lovar att ha en filmkväll i höst och bjuda in alla mina vanner for att se “En obekväm sanning”!” får jag föreslå att även följande fakta om Al Gore som bl.a. finns i Stefan Fölsters bok ”Farväl till världsundergången” presenteras för de inbjudna så att bilden av hycklaren Al Gore kompletteras:
  ”Han [Al Gore] bor i en tjugorums herrgårdsbyggnad med åtta badrum som alla är uppvärmda av gas. Dessutom finns en uppvärmd pool, ett poolhus samt ett gästhus, alla uppvärmda med naturgas. Under en enda månad förbrukar detta hus mer än ett genomsnittligt hushåll under ett år. Genomsnittsräkningen för elektricitet och gas är över 16000 kronor per månad. Bara gasen, som är ett fossilt bränsle, konsumerar mer energi än ett amerikanskt genomsnittshus. Huset ligger inte i ett kallt klimat utan i den varma södern. Efter att Gores privata extravaganser uppdagades har han installerat ett antal solpaneler på taket som nu täcker en liten del av elförbrukningen.”
  Dessa uppgifter om Al Gores boende är bekräftade av hans pressekreterare

 9. ThomasJ

  Rejält ’fjuttigt’ med endast 13x inlagda ’löften’ – undrar hur många som refuserats? Mitt blev det iaf. Lovade att sluta andas o att verka för ett stopp av slika skattebetalda ’evenemang’.
  Hon, Kristina F., har nog fullt sjå med censurknappen… 🙂
  Mvh/TJ

 10. ThomasJ och S.Andersson: Vi får väl kolla om våra löften dyker upp på kommuens hemsida. 😉

 11. Labbibia

  ThomasJ # 9
  Jag hoppas verkligen att du hamnar i riksdagen så småningom. Man blir glad bara av  tanken på en riksdagsledamot med både sans och förnuft som ledande personliga egenskaper.
  Att du har lite humor dessutom, skadar ju inte! 🙂

 12. Jag har också avgivit ett löfte men är övertygad om att löftena censureras. ThomasJ har nog rätt när han säger hon fullt fullt upp.
  Korkad idé av Lunds kommun.

 13. THOMAS TILL RIKSDAGEN!
  THOMAS TILL RIKSDAGEN!
  THOMAS TILL RIKSDAGEN!

  PS Menar förstår ThomasJ 😉

 14. ThomasJ

  Labbibia (#11): Tackar ödmjukast! Det finns deFacto ett par sansade riksdagsledamöter – se mitt inlägg #42 i tråden ”Chatt med Lotta..” för några namn.
   
  Men ’bara’ lite humor..? hm…, får la ’slipa upp’ detta till nivån åtminstone mycket..
  🙂
  Mvh/TJ

 15. ThomasJ

  maggie (#13): Oj! Denna torsdag förmiddag ligger inskriven i minnet… Tackar ’liggande åtta’ mycket.
  Men, där finns ju tyvärr nästan alltid ett ’men’, det gäller ju att jag klarar av den interna nomineringen oxo o den startar i oktober. Det är emellertid rätt hyfsade chanser, såvida jag ej ’retat’ upp alltför många i nomineringskommittén, vill säga, då 2x bohuslänska ledamöter lämnar 2010 och vi har f.n. rätt bra medvind i opinionen här – ökade 5% i EU-valet här på Tjörn = bland de tre bästa i landet…
  Och ifall och då, góa vänner, gäller det att mobilisera alla förnuftiga resurser, all included!  🙂
   
  Mvh/TJ

 16. ThomasJ

  På tal om korkade idéer uppmärksammas SR av Danne Norling igår:
  http://danne-nordling.blogspot.com/2009/08/koldioxidransonering-ar-val-socialism.html
   
  Mvh/TJ

 17. Jag avgav ett klimatlöfte enligt nedan. Sedan nringde jag och bråkade med dom och fick nedanstående svar tillbaka. Får nu se om de andra kommer in.
  Löftet:
  Jag lovar att spara energi, ställa om från fossilt till ickefossilt i alla mina verksamheter, köra bränslesnåla fordon och gynna lokala matproducenter. Jag lovar också att verka mot rådande klimathysteri och påvisa all mänsklig dumhet som styr den.
   
  Svaret:
  Hej
  Då ditt e-post med klimatlöfte inkom klockan 11.44 (enligt vår e-postserver) har vi  klockan 11.46 ännu inte haft stor möjlighet att ta del av ditt meddelande…
  Klimatlöftena läggs inte ut per automatik då de kommer in via e-post som vi går igenom dem och lägger ut ett urval.
  Syftet med klimatlöftet är att medborgare ska (om de så vill) kunna avlägga löfte om vad just de personligen  vill göra för att minska på utsläppten av växthusgaser.
  Första delen av ditt e-post passar väl in under den defitionen men slutet av ditt e-post ”Jag lovar också att verka mot rådande klimathysteri och påvisa all mänsklig dumhet som styr den.” är inget klimatlöfte utan en allmän åsiktsförklaring som egentligen inte hör hemma under denna rubrik. Men då vi inte klipper i inlägg kommer ditt löfte att publiceras i sin helhet nästa gång vi lägger ut dem – förhoppningsvis i eftermiddag.
  Med vänlig hälsning
  Kristina Fontell
  Miljöstrateg
  Lunds kommun

 18. Labbibia

  Wolter # 17
  Undrar hur det går med mitt löfte? Skrev så här:
  Jag lovar att ännu mer än tidigare arbeta för att bilden av det
  sk ”klimathotet” ska bli mera nyanserad. Med andra ord, motarbeta
  överdrifter och skrämselpropaganda i debatten”

 19. Fredrik P

  Jag har patent på en maskin som drivs på miljöel som tar bort CO2 ur luften och koncentrerar det till små kuber av rent kol. Med denna maskin har vi lyckats uppnå 0 ppm koldioxid innom ett slutet system på macroskopisk nivå. Maskinen kommer ut på marknaden tidigt 2011 och riktar sig främst till miljökämpar som vill få sina växthus fria ifrån denna gas som förstör den fina miljön.

 20. Fredrik P

  Jag borde egenligen plugga imorgon (tenta på lördag) men ska försöka ta mig ner till centrum i alla fall och kanske diskutera lite vindkraft med någon av dem, se hur deras verklighetsuppfattning är.
  Vindstat ligger för övrigt på 17% just nu, en ovanligt hög nivå.

 21. Anders Mohlin

  På tal om att visa filmer för vänner och bekanta kan rekommenderas: ”Wag the dog”. En film om hur man (politiker, m fl) manipulerar opinionen och slår blå dunster i ansiktet på den godtrogna allmänheten.

 22. Labbibia
  Svaret blir nog helt enkelt så att dom inte anser att ditt löfte ”passar in”. Du kanske kan formulera om ditt löfte – det finns väl inget som säger att man inte får avge fler.
  Dom har ju onekligen öppnat upp sig för kritik. Det ska bli kul och se hur många dom tar in.

 23. rosenhane

  FIck inte heller mitt klimatlöfte publicerat varför jag mailade till Kristina Fontell  och frågade om hon idkar censur. Här är svaret: 
  Klimatlöftena läggs inte ut per automatik då de kommer in via e-post . Syftet med klimatlöftet är att medborgare i Lund  (om de så vill) ska kunna avlägga löfte om vad just de personligen vill göra för att minska på utsläppten av växthusgaser. Numera har vi förtydligat informationen om detta på hemsidan.
   
  MVH
   
  Krisitna Fontell
   
   
  Otrogna och utsocknes göre sig icke besvär!
  Sådetså!

 24. Men klimatet är väl inte lokalt? Väder? Klimat?
  Nån som inte tänkt här?

 25. rosenhane

  Wolter #24
   
  Det har säkert klickat i fontanellen…f’låt, fontellen 🙂

 26. Lars C

  Jag lovar att efter bästa förmåga försöka lugna alla barn som lever i skräck över framtiden. Försöka få dem att förstå att allt inte är vad det ser ut att vara. Men hur förklarar man för barn att klimatlarmen kom så lägligt för världens politiker som en ursäkt för att vidta åtgärder mot något man förträngt i över 50 år. Den kommande bristen på olja.

 27. Wolter: Du kom med! 🙂

 28. Tommy Andersson

  Jag har gett klimatlöften men dom kommer troligtvis inte att ”puliceras” eftersom jag har skrivit att jag ska minska utsläpp av faliga ämnen av kvicksilver baserad tecknolgi som kvicksilverlampor och bara använda glödtrådslampor som värmer min bostad.

 29. ”Tax payers money hard at work”
  Kan inte Peter Wahlbeck ”utrota” Lund eller något?

 30. Per Welander

  Undra om mitt löfte publiceras.
  Jag lovar att fortsätta upplysa folk om lögner i klimatfrågan. Jag lovar att försöka stoppa missbruk av våra skattemedel vilka med tvång konfiskerats av medborgarna. Jag lovar att fortsätta att köra min SUV som är miljövänligare än en DDR-Trabant från 60-talet

 31. Per W: Jag hoppas att du inte blir alltför ledsen om det inte kommer med.

 32. Ett nytillkommet löfte, kan inte avgöra om det är på allvar:

  ”Jag lovar att frystorka min kropp efter jag dött så jag inte tillför atmosfären mitt kroppsbundna kol.”

 33. Maggie
  En vanlig jordbegravning med ett träd planterat ovanpå är nog det som kan hålla kvar kolet i och på jorden under längst tid samtidigt som det gör nytta, idén är gammal, scrolla ner och läs: Begravas som gödsel,
  http://www.skurupsborren.se/urnborrning.html
  Sämst är kremering där det bara är fråga om timmar tills man är tillbaka i lufthavet igen. Rent kemiskt borde prästen därför säga: Av koldioxid är du kommen – koldioxid skal du åter bli.

 34. johannes

  Nej ja kommer nog att kremeras som alla andra antar ja 🙂

 35. Tege Tornvall

  Om man slutar äta kålpudding blir i alla fall närklimatet bättre.
  Tege

 36. S. Andersson

  Terje: Då kommer väl prästen i klimatkyrkan av sista dagars heliga utbrista: Av kålpudding är du kommen, till metan skall du åter varda.

 37. Fredrik P

  Var just nere i Lund centrum och avgav ett klimatlöfte. Var rätt mycket på gång, ”Barnens dag” tror jag. Apoteket hade ställt ut ett litet bord utanför sig, var en stor scen på samma torg som Klimatarna stod på, efter att ha tittat på en dansuppvisning samt en Wing Shun uppvisning så gick jag fram och snackade lite med dem, jag var för trött för att börja snacka kärnkraft och vindkraft men jag skrev ett löfte i alla fall
  ”jag lovar att informera mer om Mann made global warming”
  folk kommer nog skratta lite åt min felstavning, endel kommer se ironin.