Resultet av temperaturmätningen från UAH för augusti 2014 är nu publicerad på Roy Spencers hemsida. + 0,20 grader C ligger den globala temperaturen i atmosfären på.
Utbredningen av havsis runt Antarktis för augusti månad är rekordstort enligt NSIDC.
Vad gäller havsisen i Arktis får vi återkomma när den nått sin lägsta utbredning för i år.
Roligt..och extra roligt är att Lena i februari skrev om isläget i Arktis och konstaterade att det kommer att bli som förra året och kanske lite större..och som det ser ut just nu nära isminimum verkar hon få helt rätt om en vecka 🙂
Arktis är på G att vända upp redan nu.
http://www.ijis.iarc.uaf.edu/seaice/extent/Sea_Ice_Extent_v2_L.png
http://wattsupwiththat.com/2014/09/03/has-arctic-sea-ice-made-the-end-of-melt-season-turn-prematurely-this-year/
Kanske lite tidigt men det ser ut som om isen i Arktis inte tycker klimatfrågan bör få mer uppmärksamhet i år heller. Stämmer bra med AMO som går mot kall fas.
http://www.woodfortrees.org/plot/esrl-amo/from:1900
Beskrivningen ”global warming” är egentligen ganska felaktig. Tittade här om dagen på UAH och RSS som ju faktiskt har data över den relevanta perioden eftersom utsläppen tog fart kring 1945-50 men under perioden fram till 1979 så pågick en avkylning. Både UAH och RSS visar exempelvis ingen relevant uppvärming över tropikerna, mycket måttlig uppvärmning över södra halvklotet och en påtaglig uppvärmning över norra.
Det är mycket lättar att argumentera för att uppvärmningen är relaterad till havsströmmar i Atlanten och förmodligen till AMO än CO2.
Skulle vara intressant att höra från någon mer insatt huruvida det vi ser skulle kunna beskrivas som en återkopplat system med en fördröjning. Sådana system visar gärna oscillationer. Återkopplingen skulle då kunna fungera som så att när Arktis har mycket is så ökar hastigheten på havsströmmarna i Atlanten med påföljd att värmetransporten från tropikerna mot nordpolen ökar, men det tar tid. När värmetransporten från tropikerna ökar så ökar också temperaturen över norra halvklotet. När processen haft tid att verka och Arktisisen minskat markant så stannar den ”pumpen” av, värmetransporten från tropikerna minskar och temperaturen över norra halvklotet faller.
Någon som kan kommentera på den ”teorin”?
#4 Rent spontant så tror jag du har rätt i en sak men fel i en annan.
Havet och strömmar styr säkert klimatet. Där det får energi från solen, dvs vid ekvatorn, lagras energi in. Arktis is kan inte påverka alls i samma storleksordning.
Tvärt emot vad de sk alarmisterna påstår så har ett öppet Arktis en avkylande effekt, detta eftersom vatten exponeras mot kyla! Mest öppet är det under isläggningen, vilket är ett uppenbart påstående.
Perioderna framöver visar vem som har koll!
Havsströmmarna styr inte solen ….. inte CO2 heller… och solen är inte bara en uvlampa i skyn som värmer vår lilla planet det är en stor mycket stor elektromagnetisk källa som styr den kosmiska strålningen till vår planet.. häng inte på IPPC politikerna för det som styr allt väder och klimat här på denna planet är solen den styr havsströmmar, molnbildning OCH CO2 dvs hela systemet..
http://scienceandpublicpolicy.org/images/stories/papers/originals/rewriting_sunspot_history.pdf
#5
Jag antar att du syftar på att en öppen havsyta kan också kylas genom avdunstning. Det är inte uppenbart för mig hur allt det faller ut när man summerar upp alla effekter. Molntäcket vid polerna, i alla fall är det så på shdpolen, höjer dock temperaturen så om ett isfritt Arktis ger högre molnighet kan det verka i samma riktning.
Jag