Arktiska folk och klimatet

Idag på DN debatt finns ett svar på artikeln i papperstidningen från den 26.11. Artikeln är skriven av tre professorer från Umeå och handlade om hur klimatet drabbar hälsan hos arktiska folk. Många av oss reagerade på det orimliga i att göra denna koppling och mitt svar är avsänt som ledamot i  Stockholmsinitiativet. Vi välkomnar en öppen debatt om klimatförändringarnas orsak och verkan.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. bom

  Arktiska folk är ett välvalt uttryck. Låt mig än en gång dra upp Carl von Linnés ord i Lappländska reseberättelsen ”Lapparna äro från öster invandrade”. Samernas kamp att bli erkända som ”ursprungsfolk” är futil och dömd att misslyckas och förs dessutom med orena medel.

 2. Peter Stilbs

  Lysande bra, Lars. Tack.

  Jag sökte kommentera på DN – men det verkar vara något (avsiktligt?) vajs med funktionen.

 3. Greger

  En företrädare för SI måste väl i himmelens namn ändå kunna stava till ”professor”. Annars blir man inte tagen på allvar.

 4. bom

  Tack för ett som vanligt omsorgsfullt och välskrivet inlägg (trots ursprungsbefolkningsfällan). Den första respondenten i tidningen skriver ned Dig för Du är ”bara” konstnär och därför inte värdig att tampas med ”professorer”. Tänk så fel en del kan ha!

 5. Bertel

  Mycket välskriven artikel. Det var rent nöje att läsa den.

 6. Björn Törnvall

  Tack Lars för en mycket välskriven och sedvanligt träffsäker replik på det tröttsamma tjatet om klimatförändringar, som blivit en inkomstkälla för alla dessa ”forskare” ute efter att skrämma av oss ännu mera bidrag. Hur skall t.ex. det faktum att 20.000 (!) klimatalarmister reser med flyg till Durban i Sydafrika för att mingla och konferera leda till, att onödiga utsläpp minskar? Tänk om alla dessa hundratals bortslösade miljoner användes till, att bota sjukdomar och fattigdom istället för meningslösa resor, hotell och middagar!

 7. Joel

  Bom #4
  Signaturen KimB är till visshet gränsande sannolikhet lika med Kim Bergström, som jag ofta har sett inta en konträr inställning till exempelvis Maggies ansiktsboksinlägg. Alarmist, javisst!

 8. István

  Bom.
  Mycket riktigt.
  Hade varit intressant att läsa om respondenten också hade någon kommentar till vad Konstnären i själva verket säger. 

 9. Peter F

  Vi skattebetalare betalar redan för klimatförändringarnas förväntade skador på rennäringen

  http://www.sametinget.se/7862

 10. Pehr Björnbom

  Lars, din kritik av det spektakulära fiskandet efter forskningsanslag genom att mer eller mindre kreativt använda klimathotet (i detta fall kombinerat med ursprungsfolken) är klockren. Stort grattis!

 11. Jag tror vi här ser ett nytt klimatord födas: klimatförnedring.

  Med detta menas att man i klimatets namn förnedras därför att man vågar kritisera huruvida människans påverkan på klimatet finns eller ej, hur stort det är om det förra är fallet osv. Därför ska man i klimatalarmismens namn hängas ut som ett exempel på såna som inte gör nåt för klimatets skull.

  Eller också kan det betyda de som i klimatets namn förnedras därför att de bor i ett område som klimathotarna pekat ut som speciellt känsligt för förändringar. I vilket fall som helst är det förnedrande.

  Det ryser i mej när jag skriver ovanstående. 

 12. Max

  DN-artikeln är en salig röra av plusord hopvispade med diffust suckande över människans förmodade klimatpåverkan. Författarnas försök att få till något om svält på grund av töande tundra blev helt patetisk tillsamman med deras definition på ’Livsmedelssäkerhet’.
  Livsmedelssäkerhet är ett bekymmer för sig – och ett viktigt exempel. Livsmedelssäkerhet betyder att alla människor hela tiden har fysisk, social och ekonomisk tillgång till en tillräcklig mängd säker och näringsrik mat som tillgodoser kostbehovet för ett aktivt och hälsosamt liv.

  Bekämpar man på något sätt svälten i världen med sådant snack? Eller hjälper upp läget för ”ursprungsfolken”. Förstoppning i tankeverksamheten är vad det tyder på. Och hur hänger definitionen ihop med minskningen av den arktiska havsisen?
  Och slutsaten: Mera forskning.
  Djupt. Mycket djupt.
  /Max

 13. Max

  Den mening som du just citerat tänkte jag ta upp men den är ju såååå lång, den finns ju redan skriven och talar dessutiom för sig själv. Den är naturligtvis tänkt att vara en vetenskaplig distinktion, och troligen formulerad av WHO eller liknande organ, men den blir i sin praktfullhet rent svammel, eller snarare meningslös därför att alla människor vet vad födobrist eller svält betyder, ordet livsmedelsäkerhet är helt enkelt ett onödigt ord.

 14. Slabadang

  Lars Jonsson!

  En utmärkt artikel som konfronterar hela anslagsparasiteriet. Ett verkligt problem måste vara att det finns ett överskott av forskare i förhållande till ideer om vettiga forskningsobjekt. Hur hur löser man det problemet ?.

  Jag ser mer artikelförfattarnas argument som ett rop på hjälp och en avsaknad av relevanta forskningsuppgifter som gör att de ser sig tvungna att decimera sig till opportunism och desperation. 

 15. bom

  Jag utlyser härmed denna tisdag 29/11 till KLIMATDÅRSKAPENS DAG.
  Fullständig panik råder på alla propagandakanaler. SVT och SR folket snavar på varandra i ivern att klämma fram klimathoten. Jag lyssnade i bilen på P1 kring 15-snåret. Klimatharmageddon rådde. En kvinna med en genomträngande stämma mönstrade sina trupper och försökte piska fram den mest klimateffektiva salladen som skulle ätas i stället för det förhatliga köttet. Växthus är inte bra och transporter dög inte heller. Sedan drog hon en nationalekonom ur hatten för att han skulle intyga att marknadsekonomi var det sämsta av alla system. Det ville han inte alls vara med på så han byttes raskt ut mot en bonnläpp från Jämtland som ville bli bankdirektör under rubriken lokal kapitalförsörjning efter modell från det annars så förkastliga USA. Kapitalägarna skulle få brödlimpor som utdelning men om bonnläppen missade  i kreditbedömningen så bar kapitalägarna/kunderna hela smällen precis som i våra banker idag. Och nu rullar kunskapskanalen något där övervintrade skäggiga vänsterekonomer predikar kris-ånger och ångest. Klimathetsens apokalyptiska ryttare galopperar på våra blottade huvudskålar för nu är alla katterna i Durban medan dessa råttor dansar på borden. Det hade varit lika bra att detta B-lag förunnats en biljett till Durban också (risken att bli rånmördad eller HIV-smittad därstädes är ju avsevärd som bekant). Vi behöver inte dessa dårfinkar!

 16. bom

  Så TJ det var Louise Epstein som argade mig! Vad svarade hon på Ditt skriv?

 17. ThomasJ

  bom #16: Hon svarade tacksamt med att tack för meddelande + info och la till att ”… men de allra flesta klimatforskarna är överens om klimatförändringarna…”  Lite suck där asså… 😉
  Svarade att för att vara överens om desssa förändringar behövs ingen forskarutbildning… 🙂

  Mvh/TJ

 18. Palle136

  Epstein är en av SR:s mest hardcore PK, till hennes försvar skall dock sägas att hon är medveten om det och verkar ha en viss distans till det. Jag kommer ihåg när hon kände att hon måste berätta att hon bodde i Djursholm men ville klargöra att det var i hyresrätt och att hon egentligen inte trivdes :-). Det finns också en riktigt rolig imitation av henne i Gomorron Världens Public Service för några veckor sedan.
  Vore det inte för PS och På Minuten skulle jag ställt in radion bredvid TV:n i garderoben för längesedan. 

 19. ThomasJ

  Palle136 #18: Jo, jag har oxo uppfattat L.E. som varande PK-hardcore, dock ibland (obs!) kan hon lyssnas till – i brist på annat. Vad som däremot upprör är att hon ju deFacto är litteraturkritiker… Bevis(?) på hur djupt hydrans tentakler nått inom ’public service’… brrrr!  😯

  Mvh/TJ