Ännu en kalkylator

Tege Tornvall tipsar om ännu en koldioxidkalkylator. Denna har tagits fram av den brittiska regeringen, så det är riktiga grejer.
bild 1
Som vanligt ombeds man mata in sin elförbrukning, hur många sovrum och glödlampor det finns i hemmet, och en massa andra saker. Jag kör quick-and-dirty-varianten utan att ange min exakta elförbrukning och får då reda på att mitt hem avger 5,89 ton CO2 per år och alla elprylarna tillsammans 1,32 ton CO2 per år. Sen tillkommer alla privatresor och plötsligt är jag uppe i nästan 20 ton koldioxid, att jämföras med den genomsnittlige brittens 4,25.
Jag har inte blivit mycket klokare. Själva testet är långt, utdraget och ganska tråkigt. Hur mycket detta har kostat kan jag inte säga exakt, men då jag själv arbetar med att ta fram liknande kampanjer är jag tämligen övertygad om att det handlar om minst en halv miljon kronor, och förmodligen det dubbla.
What a waste of money…

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Håkan S

  I en tid då så många jobb försvinner, får vi väl glädja oss åt att fler och fler människor får sysselsättning, inkomst och trygghet genom att hitta på nya kreativa sätt att se på koldioxiden, inklusive kontrtollen av medmänniskorna. För det är väl det som det egentligen handlar om?

 2. arga gubben

  Hur många ton det än blir, måste de bli mindre än förr då vi hade vedeldning på gammalt sätt, inte så välisolerat, vanliga glödlampor och rörradio och annat inte så el-effektivt.
  Jag känner full tillförsikt!!
  Förresten var det minst 10 år sedan jag såg en svartrykande lastbil. Sådant existerar inte i nuläget.

 3. Hans Ekberg

  Det är lustigt att just britterna jagar ”onödig energiförbrukning” i form av alltför starka glödlampor etc. Är det kanske för att divergera uppmärksamheten?
  Det jag syftar på är britternas urusla bostäder/hus som fullständigt läcker energi. Man har aldrig brytt sig om att isolera sina byggnader något nämnvärt. Äldre hus saknar helt isolering, och nyare är inte mycket bättre. Tvåglasfönster är fortfarande en sällsynthet för att inte tala om treglasdito.
  Byggnormer finns inte på samma sätt som hos oss, utan det är upp till byggherren att bestämma standard. Kan bara bli dåligt!
  Jag har bott och jobbat i UK i några år, och har aldrig frusit så mycket inomhus med strålkaminer påslagna mitt i sommaren!

 4. Vis av erfarenhet så kan jag berätta att det är svinkallt i England på vintrarna. Engelsmännen själva, ja de gick klädda som om det vore sommar när jag var där över en julhelg.

 5. L

  Det är inte för inte som dom har tätt mellan pubarna! På vintern för att värma sig och på sommaren för att svalka sig… 😉

 6. Gunnar Littmarck

  En byggkollega frågade en fastighetsägare varför han hade avloppsrören på utsidan?
  -Då är det så mycket enklare att byta när de fryser sönder.
  Var vinter fryser otroligt många gamlingar ihjäl i landet där Lucas var den store på elsystem i bilar.
  Då vi slömekade engelska bilar i tonåren lärde vi snabb att det var Lucas som uppfann mörkret.
  Det var smart att sälja ut alla större biltillverkare.
  De har dock en del goda konstruktörer, och fan vet om inte London är världens finanscentrum.
  De kanske skulle hyra in sig i ett land uppbyggt av nordbor?
  Finland kanske kan åta sig att riva allt i England och bygga modernt?
  Få se vad är nordisk u-hjälp värd…hmhmhmhm
  100.000.000.000:-/år???
  Med de resurserna kan alla byggnader rivas och moderna ersätta dem på 45-55år…
  Ännu ett konstruktivt biståndsprojekt.