Alternativ klimatkonferens 6/12

Dagens alternativa klimatkonferens arrangeras av Dansk Folkeparti och avsikten är att ge en mer balanserad bild av klimatvetenskapen. Detta är ingen politisk konferens, förklarar Morten Messerschmidt, moderator för konferensen, i början av mötet. ”Vi vill endast visa att klimatdebatten är betydligt mer nyanserad än vad som framkommer i vanliga medier”.
Roger Pielke Sr. levererar ett utomordentligt intressant föredrag. Han föredrar att inte räkna sig själv som en klimatskeptiker. Han är nämligen av den åsikten att människan påverkar klimatsystemet på en rad olika sätt. Koldioxidutsläppen är bara en påverkande faktor. ”CO2 is a factor, not the factor”, säger Roger Pielke Sr. Människans påverkan kan vara av både värmande och kylande karaktär. En mycket viktig faktor är förändringar i markanvändningen. Roger Pielke Sr. visar t.ex. hur klimatet i Florida påverkats av just förändrad markanvändning. Färre träd och mera jordbruk har lett till högre temperaturer och mindre nederbörd.
Vad som vanligen glöms bort, säger Roger Pielke Sr. är att klimatet påverkas inte av den globala medeltemperaturen, utan snarare av temperaturskillnader mellan olika regioner, som ger upphov till förändringar i lufttryck. Därför är utvecklingen av den globala medeltemperaturen ganska ointressant i klimatsammanhang.
Att klimatmodeller skulle kunna förutsäga klimatets utveckling på regional nivå är absurt, anser Roger Pielke Sr. ”Till och med Kevin Trenberth håller med om det”, säger han. Därför är alla de lokala framtidsprognoser som lyfts fram i exempelvis tidningar fullständigt värdelösa.
Professor Ole Humlum talar om klimatkänslighet och vidhåller att denna kan vara max 1 grad C. Han visar även att antalet stormar ökar i kallare klimat, inte tvärtom. ”There were frequent strong storms at mid latitudes during the Little Ice Age”.
Dr Bjarne Andresen från Köpenhamns universitet tycker att det är helgalet att ta fram något sådant som en global medeltemperatur. ”Averaging intensities like temperature does not make sense thermodynamically”, säger han. Dessutom beror ju resultatet på vilken metod som används. Samma data in men annorlunda räknemetod ger olika resultat. Hur ska man då veta vilket som är mest ”korrekt”? Och hur jämför man medeltemperatur uppmätt i väderstationer eller satelliter med medeltemperatur framtagen med hjälp av proxies? Lite mind-boggling, men någon av er kanske besitter expertkunskaper för att förklara det mig för och andra mindre vetande? 😉
Dr Jens Olaf Pepke Pedersen tar upp frågan om ”the missing sink”. En tredjedel av den CO2 vi emitterar försvinner enligt honom spårlöst. Vart tar det vägen? Och beträffande temperaturen, är vi fortfarande på väg ut ur Lilla istiden eller rör det sig verkligen om en global uppvärmning? Hur ska man kunna bedöma det? Pepke Pedersen är dock orolig för havens ”försurning” och menar att det finns goda skäl till att minska vår användning av fossila bränslen. ”Men gör det på ett klokt sätt”, tillägger han.
Professor Fred Singer är som vanligt underhållande. Han börjar med att konstatera att klimatdebatten huvudsakligen handlar om några få frågor. Om vi antar att AGW-hypotesen är korrekt så är frågan om en uppvärmning är av ondo. Och om svaret är ja, spelar det då någon rol vad vi gör eller är alla åtgärder meningslösa? Om vi antar att uppvärmningen har främst naturliga orsaker så finns det troligen inget vi kan göra åt saken. Man kan bara fråga sig vad som styr klimatsystemet.
Fred Singer påpekar diskrepansen mellan observationer och modeller. ”In science, it’s the observation that counts, not the hypothesis”. Egentligen självklart, men ändå så klokt.
Framåt eftermiddag är det dags för Lord Christopher Monckton att äntra podiet. Lord Monckton är en showartist av rang och skulle AGW-hypotesen visa sig stämma så har han definitivt framför sig en karriär inom nöjesbranschen. Jag kan inte riktigt bestämma mig för om jag gillar honom eller om jag bara tycker att han är en enda stor överdrift i allt han gör. Men kul är det och folk skrattar och applåderar.
Dagen avslutas med ett föredrag av Leighton Stewart, författare till boken ”Fire, Ice and Paradise”. En kul sak han nämner (jag har dock inte verifierat det) är att vår utandningsluft innehåller 40000 ppm CO2. Hade koldioxid varit giftigt så hade ingen CPR-patient överlevt. 🙂
Jag vandrar ut i Köpenhamnskvällen och överallt möts jag av Hopenhagen-budskap, isbjörnar och klimathot.

Rådhusplatsen
Rådhusplatsen

Överallt denna koldioxid
Överallt denna koldioxid

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Tomas

  Lycka till,
  Och glöm nu inte att gå på någon trevlig pub och ta en god Dansk öl, samt någon Rød pølse 😉
   

 2. AOH

  Ett svart dansk får i Köpenhamn??

  http://www.berlingske.dk/klima/klimaminister-groenlands-klimaplan-er-uambitioes
  Grønlands klimaplan er uambitiøs
  »Vi må erkende, at hvis Grønland skal blive mere økonomisk selvbåren, kan vi ikke komme uden om den nødvendige industrielle udvikling. Vi kan derfor i perioden 2013-2020 ikke påtage os reduktionsforpligtelser i både råstofsektoren og nye industrier, såsom aluminiumsproduktion,« siger Kuupik Kleist til avisen Sermitsiaq.

 3. Anne Debeil

  Lycka till, vi haller tummarna. Hälsa Fred Singer och önska honom allt well  och saj att jag har min worry docka under kudden. Anne   

 4. Lena Krantz

  Skall bli attans intressant att få höra hur det var sedan.
  Lycka till!

 5. Lite OT: Klart intressant att moderatorn heter Messerschmidt.
   
  (För den som kan historien ur Nöjesmassakern är detta jag skriver kul)

 6. Jonas B

  Carl #5 > Du stavar ”Messerschmitt” fel :=)
  Jonas B
  leg bätterveter

 7. Per-Erik Hedén

  En ny analys vid SMHI visar att vindarna i Sverige inte ökat under de senaste hundra åren. Däremot finns en svag trend till minskning.
  http://www.smhi.se/nyhetsarkiv/vindarna-har-inte-okat-visar-ny-analys-1.8155

 8. Claudius

  Maggie, du kollar väl åtminstone lite grann hur denna konferens kommenteras i danska (gammel)media? Intressant bl a eftersom arrangören anses en smula kontroversiell.

 9. Hej Maggie.
  Kul att det är fler som börjar ifrågasätta det konstiga måttet ”global medeltemperatur” och börjar nämna regionala klimat som kan påverkas av människor.
  Och att stormar blir värre när det är kallt beror på att den kallare luften är mer kompakt och åstadkommer värre skada än motsvarande vindstyrka i varmt väder.
  Men stormar måste ha en energikälla. Oftast är det skillnaden mellan temperaturen i havet och atmosfären som drar igång det hela. 

 10. Gunnar E

  Jonas B
  Googla på gubben. Du får nog rätta dig. Den här är nog inte släkt med flygplanet.

 11. Iven Rambow

  Jonas B och Gunnar E:
  Morten heter Messerschmidt,
  Messerschmitt är fel ord för Besserwisser.:-)
  Besserwisser är en ”bättrevetare”
  Roligt, när man vet om sina egna svagheter,
  som sällan Besserwisser vet.
  Men Ni vet och jag vet, för vi vet ju bättre… 🙂

 12. Ja just det .den förändrade markanvändningen ..kanske en anledning till att det är mindre nederbörd runt Kilimanjaro … som  medför en mindre glaciär?

 13. TV4-nyheterna hade just ett inslag om Climategate. Betydligt längre än SVT-Rapports igår (som bara var en telgramuppläsning på 10 sekunder). Intervjusnutt med någon FN-snubbe som försökte släta över och sade att man naturligtvis skulle ”utreda” (sig själva…).
    Finns nog att se på Play-funktionen på hemsidan.
  –Ahrvid

 14. tty

  Uffeb
  Stormar består som sagt på temperaturskillnader, ju brantare gradienter ju hårdare vind. Eftersom temperaturen i tropikerna inte varierar mycket vid klimatförändringar så blir temperaturgradienterna större när klimatet blir kallare, alltså blir vädret stormigare. Redan på 1970-talet visade Lamb på att tryckgradienterna, och därmed vindstyrkorna, under de största stormarna i Nordatlanten på 1600- och 1700-talet var betydligt större än vad som observerats i modern tid.

 15. Alexander

  ”En kul sak han nämner (jag har dock inte verifierat det) är att vår utandningsluft innehåller 40000 ppm CO2”

  Enligt länkar nedan:
  ~3.8 % CO2 i utandningsluften = 38 000 ppm
  men koncentrationen minskar ju längre bort från munnen CO2 går.
  http://www.rimbach.com/scripts/Article/IHN/Number.idc?Number=92
  http://wiki.answers.com/Q/How_much_co2_is_emitted_per_breath

 16. tty #14
  … jo, men jag tog bara upp den lilla detaljen att en kall kubikmeter luft är tätare och tyngre än en varm kubikmeter luft… 
  Jag avsåg inte orsakerna till stormar… 

 17. Uffe, du argumenterade för varför kalla stormar skulle vara med skadliga än varma (pga luftens densitet). Den effekten existerar förvisso, men för riktiga sfarliga torsmystem behöver du hög(total, inte relativ) luftfuktighet och därför höga temperaturer, och dessutom temperaturskillnader, så att du kan utvinna mycket energi ur ångbildningsvärmet …

 18. Jonas N #16
  Nu slutar vi tjata om den detaljen.
  Jag nämnde bara att kall luft är tätare än varm.
  Jag hade inte en tanke på att inleda en lång diskussion om vad som driver stormar… 🙂

 19. Maggie, håller med dig när det gäller Lord Monckton… 🙂
  Den mannen behöver man inte vara nyfiket skeptisk till. Han är ju glasklar. En stor pajas med ett vackert språk.

 20. Uff, jag tycker ju att du ofta tjatar om ganska perifera detaljer, ofta tom ur ditt privatliv, som inte tillför så mycket. Och att du klagar på andra för samma brister eller för saker de inte pratar om …
  Här kom du ju för en gångs skull med något som har bäring på ämnet …
  😉

 21. Jonas B

  Gunnar #10/Iven #11 > Jäklar, det är inte lätt för oss bättrevetare att tvings erkänna att vi ha fel, men  jag är väl tvungen, tänker jag. (Såvida jag inte kan hävda att Morten inte vet hur han ska stava sitt namn :=) 

 22. … tillägg #18   … en stor och charmig pajas…

 23. Peter Stilbs

  Maggie – hälsa Fred Singer – han är beundransvärd. Den bortgångne Bert Bolin benämnde honom IPCC’s störste kritiker.
  Ta i övrigt en icke avslagen (koldioxidfri) pils eller två !

 24. Tobias

  Kvällens agenda kommer ta upp Climategate

 25. Fredrik P

  Agena är igång nu på SVT2, antar att climategate kommer lite senare i programmet.
  Och ja Maggie, jag har också hört att utandningsluft är 40 000 ppm, amerikanska ubåtar börjar varna med en liten röd lampa vid 8000 ppm tror jag, men jag tror det snarare har med syrebrist än co2s giftighet att göra.

 26. Kristian Grönqvist

  Tala om för Srewart att det är inte giftigheten som ständigt är ett proglem med CO2 . Ibland räcker det med att CO2 ersätter något vi behöver mer.
  Pröva sätta en plastpåse över huvudet och andas ett tag. Hux Flux är Du död. För att CO2 var giftigt???

 27. Tomas

  Två fingrar i halsen,
  Undrar hur man gör för att anmäla dom, ligger det inte i deras uppdrag att visa allsidighet?
  F*rj*vligt att man betalar för onyanserad smörja med sina licenspengar.
  SVT, uselt!
   

 28. Fredrik P

  Jag utstötte själv ett högt HA! när jag såg vilka som satt i studion..

 29. Fredrik P

  Jag undrar om SVT har råkat höra Climategate någonstanns och trott att det var en ordlek på G8 mötena och altså bara ett smeknamn för mötet, har inte hört något om climategate än så länge, bara 4 pers som sitter och nickar åt varandra.

 30. ”Fossilfritt, sa Per Holmgren”
   
  Pelle Holm, hoho

 31. Fredrik P

  ”sammtidigt som climategate briserade hände dehär”
  ¤bilder på kalvande isar*
  Men nu är Kärlén med och nu är det faktiskt riktigt bra!

 32. Tobias

  Fast slutet blev kanske inte så bra med en hysteriskt skrikande

 33. Tobias

  SVT kan i alla fall inte längre blunda för Climategate även om de gör sitt bästa för att neutralisera det med de fyra i panelen

 34. Fredrik P

  Jaha det var det, inslaget var ju bra som sagt, däremot nämndes inte forskningsfusket alls i panelen efteråt.

 35. Bo Larsson

  Med anledning av Köpenhamnsmötet:
   
  Who will stand up against the coming Global Climate Tyranny?12/05/2009
  0 Comment(s)

  This week, President Obama and the leaders of the world are to meet to determine the fate of humanity. This meeting, to be held in Copenhagen, has as its’ mission to bind the nations of the world under a climatocracy, or rather a climate regulatory scheme devised and operated by bureaucrats and elitists. The members of this climatocracy will profit while the rest of humanity will sink into darkness. There will be nowhere to hide; no oasis to be found in the desert. Indeed, after the discussions have concluded will our freedoms also be concluded? Will humanity be plunged into a global tyranny governed by a state of climate fear or will we be able to stop them before it is too late? There have never been greater stakes for the freedom of mankind. 
  Over the past couple decades globalists like Al Gore and Maurice Strong have used the cloak of pseudo climate science as their veil. Now that ‘climategate’ has removed the curtain and shone the light on the slithering cockroaches within the backrooms of climate cookbookery, there is no longer any debate about the science. The only thing that now exists is laid bare before our eyes – a deliberate attempt to subjugate the people of the earth to global governance under the guise of science. 
  As the newly ‘elected’ EU President Von Rompuy puts it:
  ”2009 is also the first year of global governance, with the establishment of the G20 in the middle of the financial crisis. The climate conference in Copenhagen is another step towards the global management of our planet.”
   
  http://www.freemeninstitute.com/adam-murdock-md-who-will-stand-up-against-the-coming-global-climate-tyranny.html

 36. Fredrik P

  @Tobias #32,
  Nej konspirationsfolket vet jag inte varför de hade med över huvud taget.

 37. Tomas

  Till mig själv #26,
  Var inte riktigt så uruselt dock 4-0 i panelen, behållningen var att se panelens miner efter inslaget om ClimateGate helt klart hade dom inte sett det innan.
  Iofs bra med 4-0 panel visar bara hur eländigt detta sköts, blir rätt visuellt.
   

 38. Tv 2, Agenda
  Ja vad ska man säga?
  Tredubbelt fyfan 🙁
   
   

 39. L

  Agenda hade taktiserat ClimateGate riktigt bra. De fyras gäng hade inte ett enda bra svar att avsluta diskussionen med. Ser fram mot mer från SVT.

 40. Bo Larsson

  L,
   
  du kan väl kommentera min sammanfattning tidigare med hur du skulle uttrycka det?
   
  Tack på förhand!

 41. Lena Krantz

  Om man vill anmäla programmet (funderar på det själv) så är det bara att gå in på
  http://www.grn.se/
  Inslaget var ju bra till att börja med men så måste de nödvändigtvis ta med skrikande fanatiker…*suck*
  och sedan idiotkommentarer från de fyra i panelen som förmodligen inte fattar ett jota.

 42. Bo Larsson

  L,
   
  jag har inte kollat på Agenda än men utveckla gärna dina synpunkter på hur SVT taktiserat Climategate – låter intressant!

 43. L

  Bo Larsson, jag tycker du ska starta en egen blogg där du kan härja fritt.

 44. Olaus Petri

  Förutom det vidrioga upplägget, var det synd att Ingemar Nordin klipptes så att det framstod som han var konspirationsteoretiker.
  Vilken nyhetsvärdering… 🙁

 45. Bo Larsson

  Maggie och Lars hade ju haft självklara platser – svårt att förstå om man har en uns av objektivitet att inte skapa en mer uppenbar balans.

 46. Håkan R

  Det var tarvligt att varva Wibjörn Karle´n s relevanta frågor med konspirationsfilmen från Youtube och på det sättet göra narr av honom och hans ifrågasättande av delar av IPCC:s budskap.

 47. seamen

  I Peter Erikssons  (MP) värld smälter nu polarisarna fortare
  än någonsin?
  (källa; Agenda SVT2)
  http://nsidc.org/data/seaice_index/daily.html

 48. Tobias

  Nu tar TV4 också upp Climategate

 49. Bo Larsson

  L,
   
  du är inte lite oförskämd du! Trodde att du var en rejäl person men ack vad man bedrog sig. Sorgligt!

 50. Tobias

  En kort rapport på 30 sek

 51. Lena Krantz

  Tobias
  Missade det, vad sa det då?

 52. OP#43
  Vidrigt var ordet.
   
  ” Jag tror jag smiter min kos…”
  eller
  ”Jag sticker bort från hela rasket med detsamma”
   
  Bara att välja… 🙂

 53. Peter Stilbs

  Ja, jag tror de fyras gäng är en stor tillgång för de som ifrågasätter – de verkar inte fatta mycket.
  Inslagen med Wibjörn Karlén och Ingemar Nordin fick dock alldeles för kort tid – mindre än 5 minuter – men Martina Krüger hade mage att tycka att det var bortkastat – man skulle istället ägna tiden för att propagera för ”åtgärder” – om jag förstod henne rätt.
  ”Klimatansvarig” – är dom helt puckade på Greenpeace ?
  Pär Holmgren var inte bättre – 1.8 grader , 1.6 grader ?
  Man undrar egentligen vad som rör sig i skallen på dem.
  Och de stackars vilsna ungdomarna med tindrande ögon i början som hungerstrejkade för klimatet  kan man bara tycka synd om.

 54. Tomas

  L #42,
  @L,
  I,
  Lite av varje (5/12)
  #130-134

  Du missar inte att svara på dessa, rätt nyfiken själv så det är inte bara Bo Larsson som undrar här.
   

 55. Tobias

  Bara om mail som klimatskeptiker misstänker innebär manipulering av data. Och att FN ska undersöka det hela. Sista ordet gavs till en som intygade att forskningen står fast oberoende av vad enstaka  mail säger.( Handlar det inte mycket om vem som man hela tiden ger sista ordet.)

 56. Labbibia

  En liten reklamslogan.
  SVT behövs……om saklighet, objektivitet och balans inte är så viktigt.
  Miljöpartiets språkrör, Greenpeace,s språkrör, Väder-Pär, extrem klimatalarmist, och slutligen Andreas Carlgren.
  Man tackar! 🙁

 57. Lena Krantz

  Tobias
  Det är sant….visst är det den som de ger sista ordet till som kanske får mest genomslag och just därför vinklar de det hela så hela tiden.
  De glömde att säga att forskningen liksom bygger på CRU-datat så faller de så faller hela rasket….en dominoeffekt helt enkelt.

 58. hahn

  Bo Larsson #47.
  Att pådyvla andra något dom tydligen inte visar något intresse för är, och har alltid varit oförskämt.

 59. Lena Krantz

  Labbibia
  De kämpar emot av alla krafter tycks det mig men det tror jag inte hjälper i slutänden. Nu när undersökningarna inletts så kommer de förhoppningsvis att visa sanningen.

 60. Peter Stillbs #51
   
  Med all respekt för förståndshandikappade; 
   när jag såg dessa vilsna demonstranter trodde jag att dom körde en repris på ”Någonstans i Köping”.

 61. Labbibia

  Kul också att SVT försöker pränta in i skallen på den ”vanlige” slötittaren att klimathotsskeptiker är konspirationstokar.
  Och om Bo Larsson och gänget fortsätter med sitt dödsnack här, så får dom ju vatten på sin kvarn. Så kan ni please, lägga ner. Om ni gör er själva till åtlöje, varsågoda, men det spiller över på seriösa klimathotskritiker. Skaffa en egen blogg, Bo!

 62. Bo Larsson

  hahn,
   
  det är inte oförskämt att uttala sin åsikt, det är det bloggen är till för. Sen är det upp till var och en om man är intresserad, alla har valfrihet att inte läsa ett inlägg, så enkelt är det i en demokrati. Jag läser inte ett inlägg om  jag inte är intresserad, det står dig helt fritt att göra detsamma.
   
  Så enkelt är det.

 63. Bo Larsson

  hahn,
   
  om du inte upptäckt det så finns det flera här som är väldigt intresserade av vad jag skriver.

 64. Fredrik P

  funderar på att göra en liten egen aktion I lund, eller Malmö kanske, lite större stad.
  Man tar ett par koldioxidtuber, sätter sig på torget med en skyllt som läser ”5 Kr så stänger jag kranen i 5 minuter”. så får man se hur många det är som verkligen är beredda att betala för att få ner co2 utsläppen 🙂
  Slår vad om att jag skulle tjäna ihop både tågbiljett och gastuber på en dag 😛

 65. Labbibia

  Lena Kranz# 59
  Som tur är så är debattklimatet ( 😉 ) annorlunda i de länder som betyder något. Climategate kommer att få stora konsekvenser. Både för de personer som är direkt inblandade, och även för den framtida klimatforskningen. Det är jag övertygad om.
  Sen spelar det ingen roll om SVT samlar hundratals klimatalarmister i en studio. Världen är, tack och lov, mycket större än ankdammen Sverige.

 66. Bo Larsson

  Labbibia,
   
  du får väl ha dina åsikter som är väldigt arroganta och visar på en uppenbar brist på kunskap och insikt, men jag är ingen konspirationsteoretiker och jag tycker dessutom att det visar på en trist människosyn att inte respektera andra för den åsikt de har.

 67. Leo

  Åh vad Peter Eriksson har FEL när han tror att en del av oss önskar att klimathotet inte vore sant, därför att det skulle vara bekvämast så. Jag vill bara att korten skall läggas på bordet och att inga dumma politiska beslut skall fattas på vag (eller möjligen förfalskad) vetenskaplig grund.
   
  Usch och fy för SVT. Sent skall syndaren vakna. Har länge tänkt skriva till Radiotjänst och fråga om man kan få reducerad TV-avgift med anledning av osaklig och osmaklig nyhetsrapportering. Vet ju vad svaret blir, om man ens får något, men som betalande kund tycker jag att det är det minsta man kan begära.

 68. Leo

  Lite (o)lustigt förresten att kvällens Agenda porträtterade två ytterligheter av aktivister. Tycker inte att någon framstod i god dager. Nog för att hon som hungerstrejkade verkade lite smågalen, den där gormande amerikanen utgjorde väl ingen bra reklam för oss skeptiker?

 69. Labbibia

  Bo Larsson # 66
  Det handlar inte om att respektera din åsikt. Det handlar om att du bör respektera det stora flertalets åsikt på denna blogg, bland annat då den som ”äger” den.
  Och det stora flertalet tycks vara överens om att vi ska diskutera klimatfrågor här. Inte mer eller mindre stolliga konspirationsteorier.

 70. Lars C

  Labbibia¤66
  Jo visst är det så, tittade in här som hastigast och såg hur upprörda folk blev. Själv har jag slutat titta på svensk TV i frågan. Jag nöjer mig nu med att försöka följa vad USA:s kongress håller på med, det smäller aningen högre både i mina ögon och i Köpenhamn.

 71. Jag håller i princip med de föregående talarna när det gäller SVT:s Agenda, men det var ändå bra att Climategate togs upp ”under några bortkastade minuter”. Det var så att säga på tiden och kanske en sorts omvändelse under galgen. Att vinklingen var densamma som på debattsajten Ställ om var väl bara väntat. Man får inte ha för stora pretentioner i det här landet, vare sig det gäller det riktiga klimatet eller debattklimatet.   

 72. Själva reportageinslaget i ”Agenda” om Climategate var inte så illa som befarat. Wibjörn Karlén var riktigt bra, tycker jag. (Studiobabblet får ses som en separat del. Vi har hört dessa personer säga samma sak 1000 ggr tidigare. De hade inget att säga om Climategate.)
    Jag såg att NBC idag som först av ”de stora tre” TV-bolagen i USA hade reportage om Climategate. TV4 hade ett kort inslag också. Media kan inte komma förbi skandalen. Det går inte.
    Det som lär hända är att det hela fortsätter att växa även i gammelmedia (som vi nätmänniskor säger!) under ett antal veckor. I början förstås mycket av bortförklaringarna (”enstaka olyckliga formuleringar” och allt det där) men så småningom kryper även sanningen fram så sakta.
    Och då blir det intressant. Någon gång Q1 2010 kommer vi att börja se tecken på att politiker letar exit-strategier. Inte alla, men en del. Climategate kan mycket väl hamna i valrörelsen. Energiskatter och sådant är ju saker som kostar – man kan inte bara slänga fram det och inte få några mothugg.
    Men saker tar tid. Kom ihåg att det tog två år från Watergate-inbrottet till dess att Nixon avgick.
  –Ahrvid

 73. Bo Larsson

  Labbibia,
   
  det är inga konspirationsteorier jag diskuterar och om det vore det så vore de inte stolliga.
   
  Att du som troligen upplevt hur det är att vara utsatt för avfärdanden som ”stollig klimatskeptiker som tror på pseuduvetenskap” av klimatalarmister. inte begriper att du är offer för liknande manipulationer som de när du intar den här attityden gentemot de du i din okunnighet uppfattar som konspirationsteoretiker. Du har gått på ett trick.
   
  Sorgligt att människan ska vara så lättllurad, enfaldig och intolerant.

 74. Tomas

  Är det någon av er som brytt sig om och titta vad,
  Lite av varje (5/12)
  #130-134

  handlar om?
  Som jag ser det en rimlig summering där L säger att det är överdrivet på alla punkter, men på fråga hur han ser det så tystnad?
  Hade någon frågat mig detsamma hade jag givetvis utvecklat det hela för att förtydliga min syn på saken, men det är jag det och vi är alla olika, inte mer med det.
   

 75. Lena Krantz

  Leo
  Tack för att du påminde mig om det där. OM jag nu anmäler programmet så är det en viktig poäng. Att förminska skeptisismen till att man skulle vara ”rädd för konsekvensera” och att det skulle vara ”för stort för att orka ta in” är ju bara löjeväckande, då vet man inte ett smack om varför människor är skeptiska till att människan skulle vara huvudorsaken till (de eventuella) temperaturhöjningar.

 76. Fenix

  På sin blogg skriver Erik Svensson om förmötet till COP15. Just nu finns en kommentar till rappakaljan, lämnad av Erik själv:
  ”..räkna inte med att jag släpper fram vilken dynga som helst i mina kommentarsfält. Här ska det hållas rent från knäppgökar och konspirationsteoretiker!”
  Nä, någon mer än Erik själv ryms inte där.

 77. Lena Krantz

  Ahrvid
  Du har rätt, det tar tid och det måste få ta tid, det ingår liksom i processen.
  Det är bara jag/vi som vill att alla skall få upp ögonen NU.
  😉

 78. Och på tal om Agenda, dom är ju i gott sällskap:
  Postar här istället.
  Den gamle vänstersnubben Martin Jönsson som numera är redaktionschef på Svd försökte göra en halv pudel för tidningens räkning när han påstod att tidningen har rapporterat om CRU-skandalen. 
  Men han menar att klimatfrågan är mycket större än den händelsen och skriver ”Den som  tvivlar på det bör läsa dagens reportage från Vietnam, ett av de länder där effekterna av klimatförändringarna kommer att slå hårdast under det kommande seklet.”Det var mig en jäkel att ha tittat i spåkulan!Och sedan kommer S.B:s 4-sidiga reportage med domedagsprognoser och havshöjningar, illa underbyggd journalistik som ger intryck av korsning mellan Kamratposten, Lektyr och tidningen Puss om nu någon händelsevis minns dem. Men hon talar inte om uppvärmning eller co2 en enda gång, däremot ‘klimatförändringarna’ desto mera vilket antyder en förskjutning i den verbala arsenalen. Dagens Aftonbladet vill inte vara sämre.Illustrerad av en satellitbild där man ser var det lyser på natten kan man läsa rubriken: Här bränner vi jordens energiHär bränner vi jordens energi | Klimathotet | Aftonbladet

 79. Tomas

  Ahrvid Engholm #72,
  Jag håller tummarna (som om det skulle hjälpa) att det går fortare än så, men det är nog som någon skrev att det är lättare att hålla locket på här i vår ”ankdamm”.
  Dock tror jag många har hört ordet ClimateGate redan och att det omnämns i TV är ändå lite speciellt så nu när en kader nya människor blir intresserade finns redan en hel del att läsa i ämnet.
  Spännande tider är det helt klart.

 80. Anders L

  Bo Larsson #73,
   
  ”Sorgligt att människan ska vara så lättllurad, enfaldig och intolerant.”
  Jag tror att du har mer rätt än du själv inser.

 81. Labbibia

  Bo Larsson # 73
  Klimatalarmister har en viss fallenhet för att ta till personliga påhopp. Det stör mig inte alls. Tvärtom.  För där argumenten tar slut, så kör de igång med de personliga påhoppen. Och de brukar de komma med ganska snart.
  Nej, jag har inte gått på något trick. Jag har bildat mig en uppfattning. Den skiljer sig tydligen ganska rejält från din.
   

 82. Bo Larsson

  Ahrvid,
   
  jag hoppas du har rätt att Climategate får stort genomslag och en verklig effekt. Men det är så mycket som står på spel att jag har svårt att tro att de inte kommer att lägga in en massiv whitewashkampanj som kommer att överträffa allt de gjort tidigare när det gäller AGW.
   
  När sådana här saker inträffar har de ju en uppsjö av psykologisk expertis som troligen just nu sitter och jobbar dygnet runt med att lägga upp en långsiktig internationellt  integrerad spinn-kampanj för att fullständigt nollifiera Climategate och kanske tom vända det till en fördel på ngt sett.
   
  Vi får se men var beredd!

 83. Labbibia

  Anders L # 80
  För en gångs skull har du en poäng. Såg du flickebarnet som skulle hungerstrejka för ”klimatet”?  Eller hörde du Väder-Pär, säja att vi kanske måste stoppa temperaturhöjningen redan vid 1,5-1,6 grader? Enfalden dubbelt personifierad.

 84. ”Väder-Pär, säja att vi kanske måste stoppa temperaturhöjningen redan vid 1,5-1,6 grader?”
  Sa han verkligen så? Jag undrar hur inrökt man måste vara för att inte inse att den sortens beskäftiga pladder totalt saknar substans? Alltså folk som dels pratar om ’farliga nivåer’ rörande tiondels °C, och dessutom att människorna (vi) ’måste stoppa’ sådant!? Hur är man funtad om man pladdrar sådant strunt, eller sväljer struntet?

 85. Bo Larsson

  Labbibia,
   
  tricket är att du inte ska vara medveten om att du gått på ett trick. Indikationen är att du agerar på ett liknande sätt som alarmisterna, personliga påhopp utan några sakliga argument.
   
  Jag sysslar inte själv med konspirationsteorier men jag ser hur ordet stigmatiserats så att det kan användas för att få folk att sluta tänka och reagera som automatiserade robotar, sen spelar det ingen roll hur mycket fakta och bevis som läggs fram.
   
  Hjärnan och det självständiga tänkandet stängs ner så fort ordet konspirationsteori dyker upp. Folk blir KTP:are – konspirationsteoriparanoiker och är livrädda för att de ska uppfattas av någon annan som en sådan.
   
  Det här är en psykologisk teknik för att förhindra att folk tänker självständigt och slussa in folk i olika fårskockskategorier. Du kan ta i princip vilken information som helst och stämpla det som konspirationsteori så slutar majoriteten att lyssna samtidigt som ett hånleende sprider sig över läpparna. känns det igen?
   
  Om du sen försöker förklara att det inte har någonting med konspirationsteori att göra så är det ingen som vill lyssna för deras hjärna har redan reagerat med automatik och arrogans. De har bestämt sig, intagit en känslomässig position och sen är det väldigt svårt att ändra.

 86. Jonas N#84
   
  Och vad är det för fjant till chef på en nyhetskanal  som tycker det är ok att släppa igenom upp slikt” Köpingeri ”i ett  förment seriöst debattprogram?

 87. L

  Bo Larsson, mest arrogant är ändå den som kidnappar någons blogg.

 88. Maggie: Jag har med intresse läst din första rapport om den alternativa konferensen. Kul att det var så många isbjörnar ute på gatorna, det ser man ju inte annars i Köpenhamn. Läste nyss att julgranar är förbjudna vid entrén till Bella Center såsom varande ”religiösa symboler”. Och sådana tillåter inte FN, säger en talesman för danska UD. Hur är det i ”byen” för övrigt? Har de höga herrarna förbjudit julen där också?    

 89. Olaus Petri

  Med all respekt Bo, teorier som dina har varit i omlopp i sekler av det enkla skälet att de har sin tjusning. Vi har allt från illuminati, Sions vise, frimurare, Eva Lögngreniana och NWO.
  Problemet är att ”de” aldrig lyckas, vad jag vet, under alla dessa år. De har lite av karakären avv Yeti, Bigfoot och leveterande munkar. De finns, man alltid på en pats där det är omöjligt att finna dem.
  I litteratur och film är detta ”tänk” följaktligen en kassako med rejäla spenar. Moderna avläggare har vi Dan Brown och Matrix.

 90. Bo Larsson

  L,
   
  vad fånig du är, jag breder inte ut mig mer än någon annan här, snarare tvärtom så finns det många andra här som skriver betydligt mer än jag om olika ämnen som i och för sig kan vara relaterade till klimatet men som många gånger inte är så relevanta. För att inte tala om allt limerickandet.
   
  Nä, det är ngt annat när du istället för att själv komma med någon konstruktiv input speciellt när man efterfrågar dina synpunkter, bara håller på och hackar.
   
  Jag tycker vi kan avsluta de här personpåhoppen och diskutera sakfrågorna istället. Jag tror inte jag kommer att svara på några sådana här påhopp och dumheter något mer.

 91. Lars C

  Bo Larsson!
   
  Du kan diskutera tills någon kommer och hämtar dig. Till ingen som helst nytta. Nu är det större krafter som styr.

 92. Labbibia

  Jonas N # 84
  Jodå, det gjorde han. Det var när de ”diskuterade” 2-gradersmålet (suck) som Väder-Pär drog till med att :” Det kanske inte räcker med 2 grader. Vi kanske måste ner mot 1,6-1,5 grader”…….(Dubbelsuck)
  Man får väl trösta sig med att en jäkla massa människor kommer att känna sig väldigt generade när sanningen till slut går upp för dem. Och med lite tur, så kanske någon med  makt börjar ifrågasätta hur SVT har skött bevakningen av klimatfrågan. Men det är väl att hoppas för mycket?

 93. Bo Larsson

  OP,
   
  ja, det är ju intressant det du skriver för nu får jag ju verkligen möjlighet att i detalj visa på den okunnighet och det missförstånd som ligger bakom vad flera personer här ger intryck av att lida av. Det du presenterar här är inget annat än dina egna fria fantasier över vad du uppfattar som konspirationsteorier.
   
  Här har du etiketterat mig som havandes teorier som varit i omlopp i sekler av det enkla skälet att de har sin tjusning. Vi har allt från illuminati, Sions vise, frimurare, Eva Lögngreniana och NWO.
   
  Jag har aldrig nämnt något av de termerna du använder utom New World Order och då i det sammanhang som det används av ledare runtom i världen och jag har inte teoretiserat kring detta. Googla på termen får du se.
  Problemet är att ”de” aldrig lyckas, vad jag vet, under alla dessa år. De har lite av karakären avv Yeti, Bigfoot och leveterande munkar. De finns, man alltid på en pats där det är omöjligt att finna dem.


  Vad är det här för struntprat? Vad har det med mina inlägg att göra?
  I litteratur och film är detta ”tänk” följaktligen en kassako med rejäla spenar. Moderna avläggare har vi Dan Brown och Matrix.
   
  Jag menar, detta är ju helt otroligt och visar med all önskvärd tydlighet på precis det jag sagt i mina senaste inlägg, att folk är okunniga och dessutom manipulerade att ”tro” vissa saker när ordet konspirationsteori dyker upp.
   
  Jag diskuterar inte någonting av det du tagit upp här utan enbart sådant som går att verifiera i interna eller officiella dokument  och genom vittnesrapporter samt sådant som dokumenterats och publicerats i media.
   
  Så det är fria fantasier du kommer med här och jag tror att du talar för de flesta här när det gäller konspirationsteorier. Alltså fantasier, inga fakta, fullständigt oseriöst.

 94. Bo Larsson

  Lars C,
   
  vad håller du på med? Kan vi sluta upp med de här barnsligheterna och diskutera sakfrågor istället?

 95. Labbibia

  Mata inte trollen…….

 96. Claudius

  Maggie: Vad hade Henrik Svensmark att berätta? Om solens betydelse. Eller kom han inte?

 97. Olaus Petri

  Som sagt, jag är inte ute efter att peka finger, jag tycker bara att liheterna är påtagliga.
  Att retoriken runt klimatfrågan innehåller massa otäcka inlslag av centralisering och avdemoraktisering, håller jag förtstås med om. Senast idag satt de fyras gäng i Agenda och talade om att vi måste ”våga”, dvs att lägga allt i knäna på politiker. 
  Sedan skall man respektera bloggägarens uppmaningar.

 98. Lena Krantz

  Labbibia
  Väder-Per är kanske fullständigt övertygad om att vi kan styra klimatet och pratar utifrån den övertygelsen…..han lär få komma till visshet så småningom.
  Det är i alla fall jag övertygad om
  🙂

 99. Bo Larsson

  OP,
   
  likheterna finns i så fall i din fantasi, inte i verkligheten.
   
  Sen vidhåller jag att mycket missförstånd skapas av okunnighet. Folk här har helt enkelt inte läst originaldokument och ersätter därför fakta med sina egna fria fantasier.
   
  Men, se redan en av konsekvenserna där sanningen börjar titta fram, FN förbjuder julgranen i Köpenhamn. En föraning om vad som komma skall om vi inte lyckas  avslöja klimatbluffen.

 100. Labbibia

  Lena Krantz # 98
  Håller med dig. Såklart tror han att vi genom att äta kött lite mindre ofta, räddar planeten….
  Ingen skepticism där inte! 😉 

 101. Lars C

  Bo Larsson
  Jag ska inte använda ordet konspirationsteori. Men jag skulle vilja se en sammanhängande beskrivning med verifikat till offentliga fakta nedskriven på ett och samma ställe där man kan förstå hur upplägget  för en sådan megakomplott skulle se ut.
  Jag ids inte sitta och klicka mig fram till den ena obskyra sajten efter den andra. Har aldrig tanken fallit dig in att dina källor har en egen omstörtande agenda, att de kanske inte tror på vad de själva säger utan är ute efter att sätta upp en kader av kontras som kan tjäna deras syften. Så kallade nyttiga idioter. En lättpåverkad manipulerad massa.
   
  För övrigt så är den här ronden av klimatdebatten över. Hoppet står till USA:s kongress, dem enda makt i världen som kan sätta punkt för den här omgången.
  Tack och god natt.

 102. Robban

  Om Agenda SVT2.
  Kan konstatera att inslaget om ClimateGate var bra men ”debatten”, eller snarare den pluralistiska monologen före och speciellt efter lämnar mycket övrigt att önska och verkade mest handla om att försöka bortförklara ClimateGate.
  Överhuvudtaget verkar hysterin nu svälla över alla bredder. Hungerstrejk för klimatet, cyklop, snorkel och simfötter i Göteborg, vad blir det sen? – Jisses! 🙄
  Dom får väl skaffa julgransfötter istället nu inför julen även om det blir svårt att få på sig byxorna då 😛 😆 (gammalt skämt)

 103. seaman

  Bo Larson
  Här finns en blogg som behöver en kraft som du,
  bara kavla upp ärmarna och spotta i nävarna, alltså.
  http://konspirationer-och-sanningar.blogspot.com/

 104. Bo Larsson

  Lars C,
   
  ja, det är bra att vi börjar komma ner på jorden. Jag jobbar på en sådan sammanställning och återkommer.
   
  Men du kan ju själv se om du kan hitta t ex Obamas science czar John P Holdrens bok Ecoscience eller Club of Romes The First Global Revolution. Här ett citat från den senare:

  “In searching for a new enemy to unite us, we came up with the idea that pollution, the threat of global warming, water shortages, famine and the like would fit the bill (this is absolute proof that man made global warming is a fabrication)…. But in designating them as the enemy, we fall into the trap of mistaking symptoms for causes. All these dangers are caused by human intervention and it is only through changed attitudes and behavior that they can be overcome. The real enemy, then, is humanity itself.”
  eller t ex FNs Treaty on Biological Diversity Assessment.
  Jag vill poängtera att om du ska sätta dig in i det här  på allvar så är det inget som görs på en kvart. Det krävs troligen en nivå och en arbetsinsats som motsvarar några Ph.D.
   
   

 105. Bo Larsson

  seaman,
   
  tack, men du har som flera andra här visat på okunnighet och prov på fantasi. Jag sysslar som sagt inte med fantasier utan verifierbar fakta.

 106. AOH

  http://planetdaily.ws/index.php/more/299
   
  Africa’s real climate crisis
  Det var inte länge sedan Maggie kritserades för sina uttalanden om att det finns andra „närmare“ problem än climatchange.
  Varenda aktiv deltagare i Köpenhamn borde informeras om denna Afrika:s situation istället.

 107. Red Hansen

  #105
  Fint skaffa dig en egen site att presentera dina fakta på! Här är du lika talangfull på att läsa din omgivning som fyllona när dom försöker ragga i busskön efter krogstängning på söder

 108. Just för några minuter sedan så satt nån klimatmupp och fick framföra sin propaganda helt onyanserat och helt obestritt i Go’morron Sverige.
   
  Jag skräms av denna fanatism.

 109. Tomas

  Till Red Hansen #107 med flera,
  När jag började titta på denna blogg för ett kort tag sedan kändes det som relativt högt i tak där alla åsikter fick komma till tals.
  I alla mina år så här långt har jag stått upp emot ”Bullies”, och vad jag nu sett här några dagar ser ut som ”vuxen mobbing”, vilket är något som alltid får mig att må illa och som jag inte är rädd att adressera, varken i VL eller RL.
  http://i156.photobucket.com/albums/t34/mentalzerah/bullies.jpg
  Personligen läser jag alla kommentarer med god behållning, och om jag tycker någon skriver ointressant så är det väl bara att hoppa den kommentaren eller? (för enkelt?)
  Ni som nu dissar mycket av vad Bo Larsson skriver har ni exempelvis läst/tittat på avtalet som dom ska försöka få igenom där nere?
  Länk,
  http://www.globalclimatescam.com/documents/un-fccc-copenhagen-2009.pdf
  ”Höjdpunkter”,
  http://thepostnemail.wordpress.com/2009/11/09/the-copenhagen-treaty-explained-%E2%80%94-part-i/
  Eller för all detta, (Fox News)
  Document Reveals U.N.’s Goal of Becoming Rule-Maker in Global Environmental Talks,
  http://www.foxnews.com/story/0,2933,577827,00.html
  Börja med det innan ni tvärsäkert anser er ha en kristallklar världsbild, själv så anser jag att jag knappt vet något men försöker lära mig något nytt varje dag och för att det ska vara möjligt krävs både sunt förnuft och ett öppet sinne, jag vet inte allt och jag är tämligen övertygad om att det vet inte ni heller.
  Här ser ni ”vår” egen EU president Van Rompuy berätta för oss att Globalt styre redan börjat,
  (fick vi inte nyss en EU president? något som många svenskar inte ens visste om och nu efter några dagar på jobbet detta?)
  http://www.youtube.com/watch?v=l1qTPvugqgg
  @L,
  I mina ögon skulle dina kommentarer väga betydligt tyngre om du inte valde bort att svara på en helt normal enkel fråga.
  @maggie, (och alla ni andra)
  Det skrivna ordet är mäktigt och kan användas på ett flertal olika sätt.
  Nu när du har Sveriges nästa största blogg i ämnet så får du också räkna med att du får in ”troll” som postar, de är inte alltid så lätta att identifiera så gör nu inte misstaget att ”jaga ut folk” eller för den delen låta dom bli utjagade så att du endast blir sittande med ”troll” som skrattar sig harmynta, använd ditt sunda förnuft.
  För så snart nu Bo Larsson är ”avklarad” vem är näste man/kvinna till ”rakning”?
  Jag alltid sagt vad jag tycker, tillgång? – häpnadsväckande sällan 😉

  Nu till något helt annat,
  Tyckte dessa var lite intressanta,
  John Stossel Rips Apart Global Warming,
  http://www.youtube.com/watch?v=vd7M4Hqwdbg
  Climategate The Backstory,
  http://www.youtube.com/watch?v=Y8CVh2deXTI

 110. L

  Tomas/Bo Larsson, vi har i flera år diskuterat det mesta, inklusive teorier om varför AGW-alarmismen existerar. Det är visserligen intressant, speciellt när klimatbubblan väl spruckit, men i dagsläget är det mycket mer intressant att punktera koldioxidhypotesen.
   
  Då handlar det främst om kunskap, forskning och empiri, inte politik.
   

 111. Claudius

  Dagens morgonsändning i SR:s nyhetsblock innehöll förstås mycket om COP15, men absolut ingenting om Climategate.
  Svenskans huvudledare kan vara ett litet steg i tidningens ompositionering i ”klimatfrågan”. Bl a påtalas att gammelmedia så nogsamt har undvikit att kommentera Climategate.
  Och detta Blad innehåller idag en recension av Fredrik Charpentier Ljungqvists just utkomna bok ”Global nedkylning”. Verkar klart läsvärd.

 112. Lars C

  Bästa TV kanal för att bevaka Köpenhamn bör vara RT.

 113. UnoK

  ”men i dagsläget är det mycket mer intressant att punktera koldioxidhypotesen.” skriver L i #110.
  Det är väl sant i den meningen att det är det enda vi skulle kunna punktera, eftersom vi inte vet något annat. Men när den väl punkterats till den grad att den accepterats politiskt, då har tåget redan gått och en massa processer startats, många säkert meningslösa och skadliga.
  Att politiker frivilligt skulle dra på sitt folk stora och besvärande kostnader för att avvärja ett eventuellt framtida hot verkar inte rimligt (se hur man normalt agerar i försvarsfrågan). Så visst finns det skäl att vara uppmärksam på någon dold agenda, även om vi tills vidare får slåss mot de väderkvarnar vi kan se.

 114. UnoK

  Om den Agenda som gick i söndags så tycker jag att SVT här kan försvaras: rubriken var ”Klimatmötet börjar på måndag – Debatt om Sveriges roll”.
  Även om vi hellre hade sett en ”Klimatdebatt” så tycker jag nog att SVT har rätt att ta upp ett sådant ämne och att , ur den synvinkeln, sätta regeringsrepresentant mot ”kritiker”.

 115. Bo Larsson

  Tack Tomas för ditt inlägg!
   
  Jag har bestämt att inte svara på trams och personliga påhopp längre. Det är både onödigt och sorgligt att folk ska syssla med sånt här som absolut inte hör hemma på en sån här site. Här borde Maggie gripa in. Vi har viktigare saker att syssla med. Det var ett  klokt och balanserat inlägg du gjorde. Tack än en gång!
  Det jag skrivit om har varit inte varit off topic som många andra här vilket uppenbarligen varit helt ok, utan alltid infallsvinklar på klimatfrågan. Bara för att man har åsikter som kanske inte stämmer överens med majoriteten av besökare (?) på siten så innebär det inte att de har rätt att kräva att man inte ska få uttrycka dessa – det är ju lika absurt som skrämmande och hör naturligtvis inte hemma i en demokrati. En sak är ju om man börjar skriva om ngt som inte överhuvudtaget är relaterat till siten i fråga men så har det  inte varit i mitt och många andras fall här som blivit påhoppade. Dessutom beror det många gånger på missförstånd grundat i folks okunnighet och deras egna skeva föreställningar och fantasier.
   
  Den här viljan att likrikta och censurera alla som inte har samma åsikter som en själv är ett otyg och ett hot mot det fria samhället. De som uttrycker sådant totalitärt åsiktsförtryck borde bli bannlysta på en gång. De är ungefär som thugs som slår ner folk för att de ska vara tysta – det är kriminellt.  Låt folk vara och uttrycka sina tankar bara det är relaterat till ämnet!
   
  De är säkert många gånger goda personer och tycker väl själva att de står för något positivt men inser inte att det är ungefär som  när nazister och fascister också tycker att de gör ngt bra när de kväser andras åsikter. Hur kunde nazi tyskland uppstå? Jo, genom att goda medborgare omvandlades att tro att den goda saken var att likrikta folks åsikter till det politiskt korrekta. Sen kunde de gå hur långt som helst i tron att de gjorde något gott.
   
  Varning, varning, den mänskliga naturen är lättpåverkad och ondskan dyker gärna upp förklädd till godhet. Folk behöver mer självrannsakan.
   
  Men jag tycker att det är trist att behöva lägga tid på sådana här självklarheter men när folk uppenbarligen saknar självinsikt och beter sig som de gör behöver det poängteras.
   
  Jag hoppas dock att vi slipper  mobbning, censurförsök och åsiktsförtryck i framtiden och kan koncentrera oss på att konstruktivt diskutera olika aspekter av klimatfrågan istället.
   

 116. Bo Larsson

  Ytterliggare klargörande:
   
  Bara för att man har åsikter som kanske inte stämmer överens med majoriteten av besökare (?) på siten så innebär det inte att de har rätt att kräva att man inte ska få uttrycka dessa – det är ju lika absurt som skrämmande och hör naturligtvis inte hemma i en demokrati.
  Det ungefär som att bara för att alliansen har makten så skulle de ha rätt att säga åt alla andra att hålla käften. Det är helt klart fascistoida tendenser här på siten.

 117. Olaus Petri

  Nej, men man be snällt Bo. Och säger ägaren av klotterplanket att vissa saker inte är önskvärda är det bra om man tar till sig det.
  Eller hur?

 118. hahn

  Bo Larsson #116.
  Alla har rätt att uttrycka sin åsikt. Jag menar att du också gjort det. Procentuellt sett betydligt mer än vad som är representativt för läsarna här. Det inser du väl?
  Du värnar om dina åsikter och blir mycket stött när någon protesterar lite fint. Då är dom till och med fascister i dina ögon. Min åsikt är att den här ytterst värdefulla och kunskapsgivande bloggen helt plötsligt fått ett komiskt inslag. Har jag rätt att tycka det? Eller räknas bara vad du tycker. Ska alla rätt vad det är helt plötsligt intressera sig för din syn, bara för att du vill det?
  I dessa tider när frågan är hetare än någonsin så riktas förstås många blickar mot just den här bloggen. Jag känner att det vore bättre om privatpersoner och media fick ett intryck av att det pågår en seriös debatt och kanske tog till sig någon sakuppgift eller argument. Jag vill inte gärna att dom går in och får det helt felaktiga intrycket av att det blivit en stollig debatt och att sådan här ordväxling tillåtits ta över.

 119. Bo Larsson

  OP,
   
  bara för att man driver en blogg innebär det inte att man inte kan ha fel och att diktatoriskt bestämma vilka åsikter som får uttryckas och inte uttryckas är inte heller speciellt snyggt eller demokratiskt.
   
  Att t ex förbjuda att man diskuterar New World Order/världsregering när t ex EUs president eller FN-chefen nyligen sagt att det är syftet med  Köpenhamnsavtalet, inser ju alla inte är speciellt fruktbart.
   
  Jag håller med om att det här ämnet är alldeles för viktigt för att den här typen av diskussioner överhuvudtaget ska förekomma. De flesta av oss här är medvetna om klimatbluffen och jag antar att syftet med den här bloggen är att lyfta fram information och fakta som visar att så är fallet.
   
  Låt oss arbeta tillsammans i det syftet istället för att gräla och låt folk få ha de åsikter de har så länge det handlar om klimatfrågan utan att censurera. Om man har en annan åsikt  än någon annan så kan man diskutera det genom sakligt informationsutbyte istället för att hacka. Konstruktiv debatt är det som gäller.
   
  hahn,
   
  läs vad jag skriver istället för att vantolka genom dina egna fantasier, det är faktiskt mycket viktiga och tankvärda allmängiltiga perspektiv jag presenterar. Jag försöker föra en seriös debatt och önskar inget hellre än att avslöja klimatbluffen genom verifierbara fakta,vilket är min strävan att presentera. Låt oss hjälpas åt med det istället för att bråka. Kallar du det för stollighet så beror du i så fall på att du är okunnig och misstolkar.
   
  Alla, kan vi lägga det här åt sidan och ägna oss åt väsentligheter även om vi har olika åsikter i vissa detaljer?

 120. L

  Bo Larsson, varför reser du inte till Köpenhamn om du vill bråka?

 121. Bo Larsson

  L,
   
  Det är ju det jag inte vill – ska det vara så svårt att läsa innantill?
   
  Alltså, kan vi lägga det här åt sidan och ägna oss åt väsentligheter även om vi har olika åsikter i vissa detaljer?
  Desstuom vore det högst intressant om du kunde svara på våra frågor och ge ditt expertutlåtande. Ok?

 122. L

  Bo Larsson, jag har redan svarat. Vill du veta mer så följ debatten.

 123. Bo Larsson

  L,
   
  var då?

 124. L

  Bo Larsson, googla på Climategate t ex…

 125. Bo Larsson

  Men L,
   
  det var fyra specifika frågeställningar som det vore imycket intressant och säkert också värdefullt om DU kunde ge din version av. Ok? Titta vilket förtroende du får.

 126. S

  The climate scam gör reklam för ett arrangemang där arrangören är öpptet främlingfientlihgt.
  Finns det någon ”skeptiker” här som vågar stå för detta?
   

 127. AOH

  S
  Kan det möjligen vara så att du missade några lektioner på språkkursen??:
  ”Svenska för invandrare”  ( öpptet främlingfientlihgt)
  ”Detta är ingen politisk konferens, förklarar Morten Messerschmidt,” säger  allt om syftet med konferensen.

 128. Olaus Petri

  Fast S tror kanske att invandrare är ett klimatproblem?

 129. Det man hoppades skulle presenteras på en ”alternativ” klimatkonferens, är ju faktiska bevis på att co2 inte är så stark växthusgas som man tror och samt en alternativ förklaring till den uppvärming vi ser. Innan nya rön publiceras i ett etablerat forum, tex Nature eller Science, så finns det inget att ha konferens om.
  Maggies summering visar bara ett ifrågasättande av dagens forskningsresultat. Dvs snarlikt en konspirationsteori, och då blir man inte tagen på allvar.
  Sen håller jag med S. En främlingsfientlig arrangör tar ner fötroendet till noll, oavsett om man bedyrar att det inte är ett politiskt arrangemang.
  >> Bo Larsson:
  Du kommer aldrig få något vettigt ur L. ”Googla på Climategate” som svar är hans/hennes nivå.