Ordet är fritt

Det är tidig morgon i Ramlösa och jag packar väskan inför Köpenhamn. Idag kommer jag att befinna mig på Folketinget där Dansk Folkparti arrangerar en alternativ klimatkonferens. Jag återkommer med ett referat från denna under kvällen. Tills dess är ordet fritt. Nyttja det väl. 😉

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Olaus Petri

  Lycka till och se upp för revolutions- och klimatbratsen. De har en otäck förmåga att klumpa ihop sig och förstöra sin och andras miljö.

 2. Appropå ’klimatbrats’ hade DN en artikel om en demonstration om ’stoppa kärnkraften, rädda klimatet’ och intervjuade oroade 13-åringar som berättade att isbjörnarna åt upp varandra för att de hade så lite mat. Och tyvärr tror jag inte att artikelförfattaren valde att återge just det för att göra poänger om aningslösheten (fast det kanske var en prao-elev)
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/klimatprotest-med-sambadans-1.1008428

 3. Jag önskar dig en trevlig dag och jag hoppas du får lära dig mycket!
  Själv skall jag fortsätta titta på det trevliga programmet på TV4 fakta om en dansk som hävdar att klimatet styrs av moln, solen och kosmisk strålning… 🙂

 4. Tomas

  Lite i ämnet AGW i alla fall, ursäkta.
  Rant On,
  Argh, blir galen på DI.
  Dom måste no.1 på att radera kommentarer,
  Saab redan styckat i flera bolag
  Raderad kommentar, ironi är ”farligt”.

  Så fort vi gjort oss av med den där tillverkande industrin så kan vi sätta igång med att vända papper, fila naglar, klippa håret och måla åt varandra för det kommer verkligen se till att handelsbalansen hålls uppe………..
  Jag tror säkert Toyota tar 1000 hårklippningar i utbyte för att skicka hit en Toyota……….
  Sedan toppar vi detta med AGW skatter som ser till att basen för välstånd lämnar EU än raskare, fiffigt.

  Rant Off,
   

 5. JohanEG

  Hej på er alla. Jag är ny här, men jag har redan under en längre tid följt med Maggies eminenta blogg. Min bakgrund är akademisk (statistik, matematik, ekonomisk geografi) men jag har redan hunnit vara pensionerad en längre tid. Jag kommer från det östra grannlandet och hoppas att min närvaro ytterligare bidrar till den nordiska förbrödringen.
  Mitt ordet-är-fritt kommentar gäller Google och antalet hittar på sökordet climategate: Här i Finland byter http://www.google.com till .fi (hos er till .se). Men om man försöker med .us kommer man till .com! Försök också andra nationaliteter; .dk, .no, .is, .ru, .ee,…intressant…
  Nu i skrivandets stund får jag 30.500.000 på google.fi
  I dag firar vi vår självständighetsdag. Jag återkommer eventuellt i morgon. Trevlig söndag tillönskas er alla.

 6. Tomas

  JohanEG #5,
  Hejsan,
  Google & ClimateGate,
  http://blogs.telegraph.co.uk/news/jamesdelingpole/100018263/climategate-googlegate/
  http://wattsupwiththat.com/2009/12/02/google-trends-on-climategate-show-public-interest-increasing-but-troubling-questions-loom/
  http://talkingabouttheweather.wordpress.com/2009/12/02/google-gate/
  Vet inte om det stämmer, från en kommentar,
  Al Gore has more stake in Google than just Senior Advisor. He is a ranking member of the Venture Capital Firm KPCB. In 1999, KPCB and another venture capital firm, Sequoia Capital, “paid $25 million for 20% of Google.” By 2006, Democratic insiders reported Al Gore “has such a fortune in Google stock that he could easily fund his own campaign for the White House.” Al Gore has a tremendous influence on Google and certainly has enough clout to have the simple terms “Climategate” and all the spelling variations of the term excluded from Auto-Suggest.

 7. Hayek

  Söker man på climategate får man i skrivande stund c:a 30 miljoner träffar men söker man på ”climategate” (med apostrofer) så får man bara 1.95 miljoner. Kan nån förklara skillnaden? Jag trodde att apostrofer var till för att söka på specifika fraser (så att ordföljden matchas exakt) men climategate är ju ett ord. Google kanske söker på allt som innehåller climate och gate? Någon som kan ta fram vad en sökning på climategate gav innan CRU-läckan? Söker man på bara climate så får man 19,8 miljoner träffar och söker man på gate 22,6, det blir ingen skillnad med eller utan apostrofer. Slutsatsen utan att veta exakt hur Google funkar är att 1,95 miljoner träffar ligger närmare verkligheten, vad tror ni?
  (PS. jag tror inte på några Google-konspirationer)

 8. Fredrik P

  Ikväll (Söndag) 21:15 på SVT2. Agenda
  ” Fördjupande samhällsprogram. Avsnitt 15 av 16. Är priset för regeringens arbetslinje för högt? Kritiken mot de nya, hårda sjukreglerna växer. I studion finns Laila Tomsson, Birgit Wändahl och Inga-Maria Östh. De är alla drabbade av cancer, och berättar om sin kamp mot Försäkringskassan. På måndag börjar FN:s stora klimatmöte i Köpenhamn. Debatt om Sveriges roll – har regeringen gjort tillräckligt? Samtidigt skakas forskarvärlden av ”Climategate”, en mejlkonversation som läckt ut och kastar en skugga över några av de tyngsta miljöforskarna. I studion finns miljöminister Andreas Carlgren (C), Peter Eriksson (MP), Martina Krüger, Greenpeace och Pär Holmgren, meteorolog och klimatföreläsare.”

 9. Lena Krantz

  Fredrik P
  Intressant men man kanske bara blir förbannad om man ser programmet och de intervjuade bara försöker skyla över händelsen som några förflugna ord (trick) i några mail.

 10. Tomas

  Fredrik P #8,
  Får man kika på med något lugnade till hands kan man misstänka 🙂

  Lite på ”nonsens” fronten men kanske värt att se,
  Al Gore Should Be Stripped of Oscar Over ClimateGate, (Fox News)

  http://www.youtube.com/watch?v=UxsV8RWRhLU

 11. Hayek:
    Skillnaden mellan att söka på climategate och ”climategate” är att du i det senare fallet söker på ordet stavat med gement ”c” (”litet c”), men i det förra får du alla träffar (både ”Climategate” och ”climategate”).
    Det finns flera tecken på att Google – som lanserat sig som ”grönt” företag och har Al Gore som ”senior advisor” – mixtrar med träffbilden. Det enklaste är väl helt enkelt ställa algoritmerna för att indexera Climategate långsammare. Då kan det ta flera dagar innan sökträffar på djupet indexeras,  trender utvecklas långsammare och mycket nytt mtrl kan inte hittas.
    Några besynnerligheter med Google och Climategate:
    – Träffantalet står stilla dagar i sträck. Jag tror det är två dagar nu det legat på ca 27 milj. Flera tidigare platåer har funnits. Google häckade i flera dagar på 8 milj, 12 milj, osv. Man kan jämföra med konkurrenter som stiger när Google stannar.  T ex Altavista ligger nu på ca 34 milj.
    – Googles s k autosuggest för Climategate har varit (är?) avstängd.
    – Besynnerligt: Sverige, Stockholm och svenska verkar vara i topp för antal ”news references” i Google Trends, före ca 5 engelskspråkiga länder. Inte är vi så framstående, utan snarare är det sirap inlagt i uppdatering av engelskspråkiga news references. (Refererar läget i går. Har inte kollat idag.)
    – ”Klimathot”-artiklar hamnar ofta högt i träffpresentation. Gärna högst.
    – Det finns klagomål på att klimatkritiska artiklar försvunnit ur träffpresentation.
    – Jag upptäckte själv att sökning ”climategate”/svenska/nyheter/senaste dygnet/nyaste först inte funkar eller funkar illa. Flera ggr fick jag noll (0) träffar.
  –Ahrvid

 12. AOH

  T.o.m “His masters voice“ NYT skriver:
  ”Global concern for climate change cools off,”
  http://www.nytimes.com/reuters/2009/12/06/world/international-uk-climate-copenhagen-concern.html  Worldwide, air and water pollution followed by climate change were the top three environmental concerns for the world population, the survey found.

 13. Hayek

  re. #11 Ahrvid
  Det kan inte stämma, söker jag på ”Climategate” får jag för närvarande 2,180 miljoner träffar, ”climategate” ger samma antal, likaså ”CLIMATEGATE” (dvs. alla med apostrofer).

 14. Hayek

  För att klargöra, 2,18 mijoner alltså. Att climategate skulle vara över 30 miljoner verkar osannolikt om man betänker att Barack Obama ”bara” ger 416 miljoner träffar och bara Obama ger 40 miljoner. Vi pratar ju om ett fenomen som knappt pågått en vecka.

 15. Hayek

  Fel igen, Barack Obama ger 16 miljoner (inte 416). sorry.

 16. Hayek

  I Globe and Mail har Avner Mandel man redan kastat AGW i papperskorgen. Ord och inga visor:
  ”If you think that calling global warming an irrational mania is a bit harsh, consider this: Say that a pharmaceutical company’s researchers were caught fudging their tests to make their drug look effective; then, when found out, conveniently lost the non-fudged data. If a doctor prescribed for your child the fraudsters’ drug, would you let her take it? If you said yes, would we not be justified in saying you are acting irrationally?”
  http://www.theglobeandmail.com/globe-investor/investment-ideas/features/the-buy-side/dont-let-climategate-melt-down-your-portfolio/article1389653/

 17. Hayek, sökning på:
  ’ climategate OR ”climate gate” ’
  ger drygt 30 miljoner träffar, enbart på ’climategate’ ger knappt 28 milj träffar. Men med appostrofer kring ”climategate” får  jag 2.28 milj träffar.

 18. Hayek:
    Jag kan bara säga att climategate (inga citationstecken – apostrofer är en annan sak!) ger 27+ milj träffar. Jag har ingen förklaring till att dina sökningar på olika ”case” (versal/gemen) i olika varianter tydligen inte adderar upp till 27+. Någon form av konstigheter i algoritmerna, kanske? Däremot ger climategate det antal träffar jag anger.
    Klimatforskningskandalen bröt ut för 16 dagar sedan, omkring 20 november, drygt TVÅ veckor.
    Altavista ger f n ca 34 milj träffar. Alltheweb nästan 36 milj. Google såsar med sina träffuppdateringar.
  –Ahrvid

 19. FIXA WIKIPEDIA!
    Svenska Wikipedia har en usel artikel om Climategate. Jag har praktiskt taget aldrig sysslat med Wikipedia och kan inte ta mig an problemet. Finns inte bland klimatkritikerna någon erfaren wikian som kan ta sig an saken?
    Jag har påpekat problemet flera gånger.
  –Ahrvid
  Ps. Exempelvis. Bort med alibi-tjafset om ”hackerattack”. In med de högst relevanta noteringarna om CRU:s riggade programkod. En hel del annat också.

 20. Ahrvid E #19
  Jag fattar inte vad du saknar på Wikipedia. Där finns ju hur många spaltemeter som helst med olika åsikter om skandalen med de avslöjade mailen…. 

 21. Uffeb:
    Men det skrev jag.  Exempelvis:
    * Man hoppar över att filerna var läckta, med meddelarskydd, inte ”hackade”.
    * Texten försöker hela tiden slingra sig. Dokument ”kan tolkas som” och täcker ”i vissa fall”, och genast kommer ”de utpekade forskarna menar dock”.
    * ” Skeptiker till klimathotet har anfört att e-postmeddelandena visar en konspiration mellan klimatforskare i syfte att mörklägga vetenskaplig information. Andra framstående klimatforskare, såsom Richard Somerville, har kallat incidenten för en smutskastningskampanj. CRU-chefen Phil Jones kallar anklagelserna om att e-posten tyder på någon sorts ”olycklig” verksamhet för ”skrattretande”.”
    …och så där fortsätter det. Allt extremt graverande omnämns i förminskande ord, och följs genast av en bortförklaring.
    Ett av de mest slående exemplen på forskarfusket, källkoden, tas inte upp alls!
    Den svenska Wikipeida-artikeln är en partsinlaga, iofs ganska smart gjord. Den som skrivit det inser att det inte funkar att försöka förneka allt rakt ut. Däremot kan man hela tiden ”downplay” allt graverande och se till så att slingranden och bortförklaringar strax följer på det.
    Se till att FIXA WIKIPEIA-artikeln, någon. Please! Okunniga kan frestas tro att den är sann.
  –Ahrvid

 22. Lena Krantz

  Nu har jag i alla fall gjort samma sak som Wibjörn Karlén och Willis Eschenbach, dvs laddat ner rådatat från alla mätstationer i Norden och gjort en graf. När någon påstår att vi har samma temperatur nu som på 30-talet så kan jag numera hålla med. 
  Egentligen är jag arg. Vad sjutton har IPCC fått sitt diagram över norden ifrån (eller rättare sagt datat)?
   

 23. Åke Nordgren

  Ja Lena #21 du har kommit fram till det jag länge misstänkt. Om man dessutom lägger på urbaniseringseffekten är det väl inte helt otroligt att temperaturen är lägre idag än på 30-talet.

 24. Lena #21: Var hittar man datan egentligen? Eller plockade du från FOI-filen?

 25. Lena Krantz

  NicklasE
  Närå, jag slog på ”nordklim” och klickade mig vidare därifrån. Allt finns ju där data per månad, år och station. Sedan fick jag lägga dit värden där det fattades (tog genomsnittet från närmast föregående år och nästkommande år) och sist så tog jag bara med de som hade värden för hela perioden 1900-1999. 56 stationer blev kvar och jag har inte gjort ett dyft med själva värdena vilket man egentligen ska (justera nedåt pga urbanheat).
  Rådatat bara rakt av och ÄNDÅ blir det så här…

 26. Lena Krantz

  Åke Nordgren
  Ursäkta, såg inte din kommentar utan eldade vidare…hi hi
  Men visst har du rätt, justeringar skall göras och då blir det mycket riktigt ännu mindre varmt nu s a s… Det är fortfarande varmt (det var det ju på 30-talet med) men det är inga märkliga uppgångar på något vis.

 27.  Den gamle vänstersnubben Martin Jönsson som numera är redaktionschef på Svd försökte göra en halv pudel för tidningens räkning när han påstod att tidningen har rapporterat om CRU-skandalen. 
  Men han menar att klimatfrågan är mycket större än den händelsen och skriver ”Den som  tvivlar på det bör läsa dagens reportage från Vietnam, ett av de länder där effekterna av klimatförändringarna kommer att slå hårdast under det kommande seklet.”
  Det var mig en jäkel att ha tittat i spåkulan!
  Och sedan kommer S.B:s 4-sidiga reportage med domedagsprognoser och havshöjningar, illa underbyggd journalistik som ger intryck av korsning mellan Kamratposten, Lektyr och tidningen Puss om nu någon händelsevis minns dem. 
  Men hon talar inte om uppvärmning eller co2 en enda gång, däremot ’klimatförändringarna’ desto mera vilket antyder en förskjutning i den verbala arsenalen.
   
  Dagens Aftonbladet vill inte vara sämre.
  Illustrerad av en satellitbild där man ser var det lyser på natten kan man läsa rubriken: 
  Här bränner vi jordens energi
  Här bränner vi jordens energi | Klimathotet | Aftonbladet

 28. Eskil Berglund

  Lena Krantz #25
  Suveränt initiativ!!! Vilket jobb du måste ha lagt ned på det!
  Har du lust att dela med dig av excel-filen???
  Fast egentligen är det kanske bäst att göra det själv. För jag antar att man lär sig mycket på att jobba med det här.
  Eller vad har du för intryck så här efteråt?

 29. Bo Larsson

  Det finns egentligen bara en lösning på medias lögner och propagandakampanjer, att ersätta gammelmedia med alternativmedia.
   
  Men då gäller det att sprida informationen till alla medborgare så att de blir uppmärksammade på valmöjligheten och också bidra till att skapa vettiga alternativ.
   
  Alltfler tycks välja www. infowars.com som främsta nyhetskanal för att förstå vad som egentligen händer i världen. Någon nämnde här Mike Rivero som jag hört någon gång men som jag ska kolla in mera. Andra kanske har andra tips.
   
  Annars får vi väl ligga på svenska gammelmedia med insändare, klagomål och debattinlägg. Att ofta skriva till de olika redaktörerna och producenterna och tala om vad man tycker och att man väljer dem i allt mindre utsträckning eller inte alls till förmån för alternativ media kanke kan få dem att åtminstone förbättra sig lite grann.
   
  DN, Svd, AB, SVT osv verkar ju vara ”oskyldiga och objektiva” men för mig har de varit lögnens och propagandans instument i minst 10 år som jag överhuvudtaget inte tar på allvar annat än som indikationer på vilka lögner det är meningen att folk ska tro på.
   
  Hur kunde det gå så snett och vi så lätt  förlora sanningen?
   
   

 30. Lena Krantz

  Eskil Berglund
  Ja du, det tog hela dagen kan jag säga.
  😉
  Å andra sidan var det värt det för jag fick ju bekräftat för mig själv att det är precis så som de skriver.
  Här är länken till WUWT:
  http://wattsupwiththat.com/2009/11/29/when-results-go-bad/#more-13373
  och här är länken till NORDKLIM där datat är hämtat från i samtliga fall:
  http://www.smhi.se/hfa_coord/nordklim/index.php?page=data
  här visar de fram tre grafer som ju faktiskt visar samma sak fast på lokal nivå.

 31. Kalle bak lagårn

  Här är den norska grafen:
  http://www.miljostatus.no/Tema/Klima/Klimanorge/

 32. Lena Krantz

  Kalle bak lagårn
  Egentligen skulle jag ju kolla din länk mot rådatavärdena från NORDCLIM men jag vet inte om jag orkar det ikväll…
  Intressant är det i vilket fall som helst och den visar ju också att det är lika varm då som nu. (ungefär)…

 33. Lena K #32
  Här kan du hämta mer data..
  http://www.smhi.se/klimatdata/klimatscenarier/scenariodata/1.6200

 34. Lena Krantz

  Kalle bak lagårn
  Nu gjorde jag en graf av mina rådata i alla fall och jag fick fram en kurva som är exakt likadan som den du länkade till. Inte ungefär eller så utan exakt.
  Det här var ju en bekräftelse på att jag har gjort rätt med hela nordens graf s a s.

 35. Lena Krantz

  Uffeb
  Jag var inne och snurrade där först men det verkar vara själva klimatmodellen snarare. Vad gäller år så börjar den på 1961. Det där måste vara vad man tror (från nu). Visst kan man kolla på värdena för 1961-2008 förmodar jag men vad säger de?

 36. Fenris Ulv

  Det cirkulerar uppgifter om att det är den ryska säkerhetstjänsten som ligger bakom de hackade mejlen. Det här blir bara bättre och bättre. Nu är det FSB (fd KGB) som är ”the good guys”, och som bör tilldelas det fredspris som bör fråntas IPCC och Al Gore.
  http://www.timesonline.co.uk/tol/news/environment/article6946385.ece

 37. Lena K #35
  Kan inte svara. Har inte kollat datat.
  Men det nya med växtperiod som man börjat med låter intressant. Handlar visserligen bara om nutid, men det är ändå intressant eftersom det finns många som påstår att det blivit kallt igen..
  OBS! Ingen ny debatt om det nu. Jag vet att några tiotal år av annorlunda lokalt klimat inte har ett skvatt betydelse för hur det kan tänkas bli på sikt. Dessutom har det noll betydelse för diskussionen om huruvida det är naturligt eller orsakat av människan.
  Jag nämner det bara för att många tycks vara intresserade av att skaffa sig en uppfattning om ”klimatet” utanför den egna termometern på köksfönstret… 🙂

 38. Fenris, intressant länk, men enbart spekulationer vad jag kunde se. Inga belägg, eller ens indicier utan bara paralleller till annat. Jag håller det för mindre sannolikt.
  Samma  zip-fil hade lagts upp på en server i Turkiet också, innan den blev allmänt uppmärksammad (i Tomsk).

 39. Robban

  Jonas N #2
  ”Klimatbratsens” skyltar ”Avveckla kärnkraften, rädda klimatet” tycker jag var bra… Inte olja, inte kol, inte kärnkraft, inte förstöra Norrlandsävlarna, Inte för förstöra skogshöjderna med stora vingar, Sverige är relativt solfattigt osv.
  Så vad ska vi ha? N****r på pedaldrivna generatorer??? 😉 😉 😉 (förlåt, jag kunde bara inte låta bli 😉 😆 )
  Å andra sidan… Flygande isbjörnar som ”drunknar” och ”äter upp varandra”, pingviner som har för långt att gå, Jultomten kan inte åka släde osv. Man får nog ha överseende, dom är ju bara 13 år, men man kan ju fråga sig vem som har tutat i dom dumheterna?
  [url=http://www.youtube.com/watch?v=fJuNgBkloFE]Det kanske får göras en liknande film om svenskar snart[/url]

 40. Robban

  Jonas N #2
  ”Klimatbratsens” skyltar ”Avveckla kärnkraften, rädda klimatet” tycker jag var bra… Inte olja, inte kol, inte kärnkraft, inte förstöra Norrlandsävlarna, Inte för förstöra skogshöjderna med stora vingar, Sverige är relativt solfattigt osv.
  Så vad ska vi ha? N****r på pedaldrivna generatorer??? 😉 😉 😉 (förlåt, jag kunde bara inte låta bli 😉 😆 )
  Å andra sidan… Flygande isbjörnar som ”drunknar” och ”äter upp varandra”, pingviner som har för långt att gå, Jultomten kan inte åka släde osv. Man får nog ha överseende, dom är ju bara 13 år, men man kan ju fråga sig vem som har tutat i dom dumheterna?
  http://www.youtube.com/watch?v=fJuNgBkloFE

 41. Robban

  (Tillägg på inlägget ovan + test)
  Snart får vi väl göra en svensk version på filmen Americans are NOT stupid
  <a href=”http://www.youtube.com/watch?v=fJuNgBkloFE”>Länktest, samma som ovan</a>

 42. Åke Rullgård

  I Agenda den 6 dec började man kalla Climategate för hackarskandalen, ett fräckt sätt att vända perspektivet, ungefär som att kalla en person för Tjyv-Anders därför att Anders utsatts för inbrott.