Allt är skeptikernas fel

Som jag skrivit förr – jag hoppas verkligen att uppvärmningen fortsätter. Eftersom jordens klimat ständigt ändras så kommer det om ett antal år att vara antingen kallare eller varmare och kallare vore värre – låt oss alltså hoppas att det blir varmare.
Bekymret är naturligtvis först och främst att temperaturutvecklingen under det nya årtusendet hittills inte velat följa de kurvor som IPCC hade anvisat. Det skulle man kanske ha kunnat leva med, genom att i första hand skylle på klimatsystemets tröghet, men vi har också dessa alltmer ihärdiga anklagelser mot IPCC för att inte beakta alla de “peer reviewed” artiklar som inte stödjer koldioxidhypotesen, eller för att t.o.m. försöka att förhindra att sådana artiklar publiceras.
Eftersom IPCC tidigt försäkrade att alla variationer i solaktivitet var för små för att kunna förklara uppvärmningen under de sista decennierna av 1900-talet, så har det varit viktigt för alla IPCCs apologeter att bekämpa alla teorier (främst naturligtvis Svensmarks) som vill ge solen en viktig roll i uppvärmningen. Det har också presenterats ett antal alternativa förklaringar till varför sommarisen I Arktis minskat under innevarande århundrade. En del av dessa förklaringar leder inte till förutsägelser om att mängden sommaris kommer att fortsätta att minska – även de har det varit viktigt att bemöta eller rentav avfärda.
Budskapet har alltid varit att jorden har blivit varmare (vilket få förnekar) och att uppvärmningen främst beror på människans användning av fossila bränslen. Man har visserligen kunnat acceptera att en del satsningar på förnybara bränslen varit förfelade, men det är också den enda punkt där man kunnat medge att det funnits det minsta fog för kritik mot IPCC.
Att ett antal viktiga länder mer eller mindre öppet ifrågasatt eller rentav tagit avstånd ifrån AGW är naturligtvis ett bekymmer och om det viktigaste landet I Europa, nämligen Tyskland, också skulle sälla sig till kritikerna så vore det naturligtvis närmast en katastrof för alla svenska IPCC-apologeter. Det enda som då skulle hindra dem ifrån att också byta ståndpunkt är att de då skulle behöva be skeptikerna om ursäkt.
Jag tror att just nu är detta det största hindret för det offentliga Sverige (TV, radio, stora tidningar, miljöorganisationer och inte minst statliga organ) att ens börja ifrågasätta AGW. Allt är skeptikernas fel.
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. latoba

  Jag skickade följande mail till SvD chefredaktör i förrgår:  
  I ledarspalten i SvD idag talar du om det politiska spelet bakom massvaccinationen mot svininfluensan och priset för paniken. Bra!
   
  Nu är vi många som förväntar oss att du(ni) tar ett liknande grepp när det gäller det politiska spelet bakom klimathysterin skapad av den gröna lobbyn och priset för den hysterin som vanliga medborgare får betala i form av höjda elpriser och höjda drivmedelspriser .  Samt hur folket i fattiga länder drabbas av klimatpolitiken.  Ska vi stillatigande acceptera en den livsstilsförändring som förespråkas av Greenpeace, WWF, Naturskyddsföreningen m fl lobbyorganisationer.  Skildra gärna också vad som nu händer i Tyskland efter det olyckliga beslutet att lägga ner all kärnkraft. Mer kolkraft och en dyr och resultatlös satsning på vindkraft!  Det finns mycket reagera mot som är långt viktigare än massvaccineringen mot svininfluensan. Om SVD bara vågar utmana det politiskt korrekta.
  Fick följande svar idag:
  Tack för dina värdefulla synpunkter på SvD och vår journalistik.  

 2. latoba
  Bra jobbat!
  Droppen urholkar stenen…..

 3. latoba

  Sten! Glömde säga att jag givetvis gillar ditt inlägg.

 4. Sten Kaijser
  Tack för en bra postning.
  Men vad gäller SVT och SR delar jag inte din uppfattning. Dessa statliga media har agerat ”husbondens röst” dvs Statens, och gjort det med glädje. Deras ”vetenskapsredaktioner” verkar bestå av idel Gröna av olika nyanser.

 5. Bengt Abelsson

  Tänk igenom psykologin i ”Kejsarens nya kläder”. När är det rätt läge för de ledande modelejonen att muttra att ; Tja, de nya kläderna ju är ganska transparenta:
  Man vill inte vara först. Och definitivt inte sist. Vilka konsekvenser väntar?
  Jag tror att det vore välgörande med en förlåtande och förstående attityd mot dessa omvända.

 6. Jan E M

  latoba #1
  Jag hade svininfluensan. Jag var riktigt dålig i ett par veckor.
  Vaccinationen av allmänheten hade inte börjat när jag hade influensan.

 7. Ann L-H

  Tack Sten Kaijser för ännu ett värdefullt inlägg. Jag vill även än en gång tacka för ”O, what a wonderful world”, vilken jag använt i ett förslag till upplägg av miljövårdsundervisning i grundskolan.
  Latoba, bra att du kom till skott och skrev till Svd, för mig blev det bara en ofärdig tanke. Inger Attestam är verkligen ett strålande exempel på grävande vetenskapsjournalist. Hon är numera pensionerad, kanske skulle hon kunna lämna sitt fack och börja gräva i det ännu näst intill journalistiskt outforskade området – klimathotshysterin. 

 8. Janne

  Jag skickade ett liknade mail till Johannes Åman på DN:s ledarredaktion och fick följande svar:
  ”Tack för ditt mejl. Man kan vara kritisk till hur en del av debatten om växthuseffekten förs. Därifrån till att förneka den är dock steget långt.
  Hälsningar
  Johannes Åman ”
   
  Janne

 9. Ann L-H

  Jan E M – Ja man brukar ju vara riktigt dålig några veckor med influensor, men fick du allvarlgia kroniska skador?

 10. Micke Johnsson

  Jan EM!
  Jag hade körtelfeber för två år sen. Jag var sjuk i ett halvår… 

 11. latoba och Janne.
  Det är bra!  Ju fler som nöter på dem dess bättre
   
   

 12. Bertel

  Läsvärda tankar med bra träffyta. Tack Sten. 
  OT. Ann L-H, Jan E M och andra intresserade. Har inte varit förkyld sedan sex år och jag antar att en del beror på att jag har tagit extra D-vitamin 5 000 IE dagligen de senaste sex åren(utom maj, juni, juli de dagar jag vistas utomhus dagtid).
  Här kommer några länkar ang ämnet.
  http://illvet.se/manniskan/sjukdom-behandling/vitamin-d-ar-nyckeln-till-kroppens-forsvar.  
  http://www.kostdoktorn.se/vara-forfaders-solvanor-och-d-vitamin/

 13. Lag läste just det här – det är ju fullständigt vansinne.
  Ojämnt fördelade klimatskatter
  Av TT. Publicerad 2012-02-14 10:22
  Hushållen betalar mycket mer i energi- och koldioxidskatter än näringslivet för sina koldioxidutsläpp, skriver Riksrevisionen i en granskningsrapport.
  Granskningen visar att hushållen betalar i genomsnitt cirka 2 800 kronor per ton koldioxid, medan industri- och energiföretagen betalar i snitt 140 kronor per ton.
  Näringslivet står för fyra femtedelar av koldioxidutsläppen, men hushållen får betala nästan hälften av de klimatrelaterade skatterna. 

 14. Debatten har redan svängt ordentligt och antalet ifrågasättanden av CAGW, och kanske även AGW, har ökat samtidigt som antalet CAGW/AGW positiva artiklar/inslag minskat drastiskt. Eftersom politiker per definition är opportuna för att nå makten är det mycket troligt att det politiska intresset för CAGW och även AGW avtar i samma takt som medias bevakning avtar och dessa är ju dessutom ömsesidigt beroende av varandra vilket accelererar nedgången. Med minskad politisk synlighet avtar intresset att stödja CAGW/AGW forskning vilket ytterligare miskar mediaexponenring, allt i en nedåtgående spiral. 
  Jag tror inte att vi någonsin får en offentlig avbön av någon politiker eller media eftersom det inte ligger i deras intresse att göra något sådant. Det troliga är att när CAGW myten är avslöjad kommer de forskare/individer som stött den hamna i skottlinjen eftersom de är den svagaste länken i kedjan av, forskare, journalister och politiker. 
     
      

 15. Ann L-H

  OT- men det är ändå ”klimathot” det handlar om.
  Bertel – D-vitamin var ordet! Och här kommer mera i denna fråga, dvs intressanta tankar om vad försökshotet inför det slutgiltiga Hotet har fått för följder:  
    http://drtimball.com/2012/effect-of-environmentalists-crying-wolf-over-ozone-thinning-appear/

 16. tty

  Bertel #12
  Det är ett typiskt exempel på ”skatt efter flyttkraft”.

 17. Bertel

  Ann L-H.
  Tack för länken. Tog några sekunder,s läsning innan poletten ramlade ner.   🙂
  Intressant återkoppling till D-vitamin gällande hotet med förtunnad ozonsikt. Hade inte reflekterat över sambandet. Alltid lär man sig/upptäcker något nytt på denna eminenta blogg. 
     

 18. Bertel

  # 17 ozonskikt skulle det ha stått.
  tty # 16
  Nu hängde jag inte med?  Kan du förtydliga.     

 19. Janne

  Michael #14
   
  Även om poilitikerna skulle tappa intresset för klimatfrågor och framför allt CO2 så kommer de inte att ta bort skatterna som de påfört oss.
   
  Kommer ihåg när de höjde bensinskatten när oljepriset gick ner, ”vi hade ju ändå vant oss vid det höga priset” Tack för kaffet!
   
  Janne

 20. Janne #19. Så sant men de kanske döper om skatterna för att passa nästa katastrofteori 😉

 21. Micke Johnsson

  Janne!
  Helt rätt. Snart lämnar vi hela lönen till staten och år ut ett ”Sverigekort” där några pk människor ser vad och hur och när vi spenderar dem. Samhället är idag nästan kontantlöst så, Orwells 1984 är redan här. Ska bara tejpa över webkameran och mobilkameran 🙁 

 22. Jan E M

  Ann L H #10
  Jag var frånvarande från jobbet i nästan tre veckor. Efter en 3-4 månader så kände jag mig helt återställd.
  När jag skulle ha läkarintyg för sjukpenningen och ringde till vårdcentralen så fick jag inte komma dit på grund av smittorisken.
  En arbetskamrat som hade svininfluensan fick den konstaterad, för min del var det bara en stark misstanke eftersom jag sjuknade några dagar efter henne.
  Jag var riktigt dålig. Man läste ju samtidigt i tidningarna om folk som hade fått hjärnhinneinflamation, lunginflammation och t o m någon som hade dött av svininfluensan. Det gjorde ju att man inte man mådde bättre direkt.
  Det är ju en fråga om risk. Var det större riska att dö eller få bestående men om man vaccinerade sig eller om man lät bli?
  Hur gjorde ni som skriver här vaccinerade ni Er?
  Någon mer än jag som hade svininfluensan?
  Någon som fått men från vaccination eller sjukdomen?

 23. OR

  Janne #19
  Jag tror också det är en fara med skatter som en gång påförts; de tas aldrig bort, och att det är en väsentlig ”friktion” i politikers möjlighet att ändra sig. Sverige blev ett högskatteland, dvs. alla måste betala skatt, när vi skulle klara Älvsborgs lösen 1613. Är det någon som vet om vi kanske fortfarande håller på att betala för Älvsborg?

 24. Jag stoppade min dotter och barnbarn från att vaccinera mot svininfluensan! Det fanns så många varningssignaler:
  – leverantören friskriver sig
  – virus framodlade i ägg
  – stor brådska, dålig kontroll och bristande tester
  – tillstånd att använda tiomersal(ett kvicksilversalt) som konserveringsmedel. Detta är sedan en tid förbjudet men undantag gjordes!
  – mycket adjuvants/skvalen. Ej tillåtet i USA. Orsakade troligen Kuwaitsjukan.
  – sanslös oseriös propaganda för vaccinering när allt visade på ett rel ofarligt virus. 30 dödstal mot normalt 3000 för ”normal” influensa i Sverige.
  Likheterna med AGW-hysterin påtaglig
  – ett korrut FN-organ WHO blåste upp och drog på. Hemliga rådgivare till chefen med kommersiella intressen.
  – all kritik tystades brutalt
  – blev en politisk och affärsmässig fråga ej hölsofråga
  – man utpekades som mördare av sina medmänniskor om man inte tog vaccinet jfr ”förnekare”
  All heder till Svd´s journalister!

 25. Ann L-H

  Även gubben min och jag avstod från vaccineringen efter likartat resonemang som M. Sc.Eng. Är man skeptiskt lagd så!

 26. Bertel

  Jan E M # 22
  Vaccinerade inte mig själv eftersom jag lyssnade på virologerna mm, som sa att de som hade kommit i kontakt med Asiaten(1956) och Hongkong(1968) infulensan hade redan tillräcklig skydd mot fågelinfulensan och jag hade genomlevt dessa och att jag var övrigt frisk(dvs jag hade inte nedsatt immunförsvar)
   
  Än bättre skydd hade de individer som hade blivit ammade av en personer som hade genomlevt Spanska Sjukan(1918).  

 27. Bertel

  # 26 skrev fågelinfulensan, men det skulle ha stått svininfulensan. Sorry.

 28. Ann L-H
  Tack för den länken. Parallellerna mellan ozon och AGW-hotet är ju uppenbara. Hur många paralleller är det till vaccin-racet?
  Såg den här då när snacket gick som mest
  http://www.disinfo.com/2009/11/spanish-doctor-reveals-important-information-about-swine-flu/

 29. Rolf

  Betänk att vi har en lobby som tjänar lite flis på spruta som levereras. Då blir även den mest harmlösa influensan lönsam med lite alarmistiskt beteende. Hur mång doser köptes in mot fågel diton ? då visste man ändå att den förmodligen inte fungerar. Intressant också hur länge det vaccinet ansågs verksamt.
  Kanske vi lever i alarm tiden, eller är det grevens tid ?
  Varmare eller kallare ? jag har ett foto från en sovjetisk ubåt vid ett nästan isfritt, (såvitt man kan se), nordpolen år 1956.

 30. Slabadang

  jan EM!
  Klimathotet är precis lika korrekt som den ”stora skogsdöden”!

 31. eftersom jag är en riktigt gammal stöt så kunde jag inte låta bli att reflektera (igen!) över den fantastiska utveckling informationsmässigt som internet inneburit. Bara en sån sak som att kunna läsa exempelvis Tim Ball’s kloka reflexioner i stort sett i samma stund som han skriver dem bara för att nämna ett exempel. Och dess motsvarighet, att vad jag skriver på min blog/Website kan läsas av hela världen (nästan) i samma ögonblick som jag skriver det. Det är en större revolution än boktryckarkonsten och ett vassare verktyg för demokratisträvanden än något annat. När det dessutom finns en koppling från mobiltelefoner till internet (twitter) så finns det väl inget bättre ord än det amerikanska:
  ”AWESOME!”  (uttal  OOOWSAAM)

 32. Bertel

  Slabadang # 30
  Ej att glömma kalkning av våra försurade sjöar, vilket visade sig vara ”förgäves”, eftersom försurningen beror på naturliga mekanismer. Åter ett hot att sicka i returpost till alarmisterna.  🙂
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=160&artikel=4629954
    

 33. Håkan Bergman

  Karin Svensson Smith, damen som ville lägga räls på E4:an, är igång igen.
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/motormannen-tycks-inte-forsta-naturens-villkor_6848273.svd
  Två citat:
  ”Olja kommer att ta slut, och för alla som inte kan tänka sig ett liv utan bil borde kraven istället vara att underlätta för biogas eftersom den tekniken finns här och nu. ”
   
  ”Biogasbilar är kommersiellt tillgängliga, det som saknas är en rikstäckande infrastruktur för och produktion av bränslet.”
   
  …hm, hur var det nu, fanns biogasen här och nu?
  Enda orsaken till att det finns biogasbilar är väl att det finns marknader där man kör på naturgas. 
  Bygg ett naturgasnät så kan väl KSS få bidra med att fisa i det. 

 34. Bilkörning är det syndigaste! Kan Karin S S som gammal kommunist tänka sig ett ”fossilfritt” jordbruk? Hästar, hacka, lie och djurbajs… och 80% av arbetskraften.
  Nordkoreas jordbruk är fossilfrit! Karins dröm?

 35. Biogas skall brännas vid ”källan” för värme o elproduktion. Att rena och komprimera för drivmedel går inte ihop energimässigt. Går åt mer energi än gasen innehåller!!

 36. Åke N

  Håkan #33
  Jo Håkan biogas finns spritt lite här och där men infrastrukturen är dålig. Här i Uppsala kör stadsbussarna på biogas och en stor del av taxiflottan samt några privatbilister. Eftersom strukturen är dåligt utbyggd har, vad jag vet, alla biogasbilar även bensintank. Det finns endast två ställen i Uppsala att tanka biogas på. Bussarna har egen tankning.

 37. Jan E M

  Bertel och Ann L H
  Jag vaccinerade mig inte av förklarliga skäl.
  Jag hade också hört att de som var riktigt sjuka när Hongkong-influensan var skulle klara svininfluensan bättre än andra. Jag var riktigt sjuk då också, men då var jag bara barn.
  Jag vet inte om jag hade vaccinerat mig om jag inte hade fått svininfluensan tidigt.
  I alla fall så känner jag ingen som fått men för livet av vare sig sprutan eller sjukdomen. Jag vet däremot några som var betydligt sjukare än jag och hade sviter ett halvår efter sjukdomen. Det var t o m någon som vårdades på sjukhus ett tag.

 38. Jan E M

  Slabadang #30
  Om man åtgärdar orsakerna till ett miljöproblem så minskar det.
  I samband me kommunsimens fall så har utsläppen av svavel och en massa föroreningar i Europa minskat.
  Införandet av katalytisk avgasrening på bilar har minskat luftföroreningar vid vägar mycket.
  Det här är två saker som bidragit till att skogen i hela Europa är mindre skadad än för 20 år sedan.

 39. Jan E M

  Att stadsbussar börjat köra på biogas beror inte bara på koldioxidutsläppen.
  Biogasdrivna fordon har mycket renare avgaser än andra bränslen.
  I Stockholm började man på 80-talet byta ut dieselbussarna mot etanolbussar för att avgaserna var så mycket renare. Nu byter man ut etanolbussar mot biogasbussar för att få ännu renare avgaser. Det diskuterades även på 80-talet att att köra bussarna på gasol eller naturgas. Gasol ansågs vara för dyrt bränsle och investeringarna för naturgas var för stora. I centraleuropa fanns redan då stadsbussar som körde på naturgas.
  Gasol förkom ett tag i början på 80-talet i taxibilar som bränsle, men blev för dyrt när det inte var skattebefriat längre.

 40. OR

  Jan EM #38
  Det är väl inte heller så dumt att blyet i bensinen är borta. Det var väl också några som larmade om.
  Efter influensavaccineringen vill jag minnas att det rapporterades en 20% minskning av sjukfrånvaron bland föräldrar med dagisbarn. Ingen dålig utdelning för samhällsekonomin på insatsen med vaccinering, men det ursäktar inte vårdslösheten med vaccinet. Effekten tillskrevs handtvättningen, och spritningen av händerna ansågs i stort sett onödig.

 41. Peter Stilbs

  Jan E M – föroreningarna kanske kommer ut någon annanstans. Här är lite läsvärt om ”elbilar” (läs ”kolbilar”)
  http://wattsupwiththat.com/2012/02/13/shocker-dirty-electric-cars/#more-56534

 42. Åke N

  Jan E M #38.
  Skogen var inte skadad för 20 år sen av utsläpp. Myten om skogsdöden är ordenligt nermonterad. Det var ett ganska begränsat område i södra Östtyskland som var drabbat och det berodde på, enligt den lokale skogvaktaren, ett extremt väderomslag som träden inte tålde. Men honom var det ingen som lyssnade på. Historien togs upp av P1 för ett tag sen. En forskare, som genom försök visade att skogen väl tålde utsläppen, blev hånad och fick sin karriär förstörd. Påminner inte lite om klimatfrågan.
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=412&artikel=2413772
   

 43. Åke N

  Jan E M.
  En sak vet jag bestämt. Att taxibilar i Stockholms- Uppsala-området kör på biogas beror på att icke miljöklassade taxibilar är portade på Arlanda. Det finns numera några miljöklassade dieselbilar med automatlåda. Men biogasbilar får högre poäng och kommer därmed först i kön för att få kund med sig hem.

 44. Jan E M

  Åke N #42
  Det var Tjekoslovakien och Ungen som var hårdast drabbad av skogsdöden.
  Det förekom stora skogsskador på vissa håll i Sverige också, mest i Blekinge.

 45. Håkan Bergman

  Jan EM #39
  Gasol har använts i decennier för gaffeltruckar, främst för såna som går i blandad körning inne och ute, funkar bra och ger rena avgaser. Lite obegripligt att man kan tycka att investeringskostnaden för naturgas skulle vara för hög när man sen gladeligen investerar för biogas? 

 46. Åke N

  Mer info för er som åker taxi från Arlanda terminal 5. Mailade min f.d. åkare vad som gäller nu då jag inte kört taxi på nästan ett år vad det gäller ”skyltavgiften”. Svaret:
  Swedavia (fd luftfartsverket) tar numera 27 :- för att chaufför ska komma in på terminal med skylt. Således: att bli hämtad med taxi kostar (hos UppsalaTaxi) idag 460:- plus 27:- Dvs 487:-.
  chauffören får lön för 460:-
   
  Tycka vad man vill
  Till detta tillkommer en avgift på ca 40 kr som Swedavia tar för alla som skall ha kund med sig från Arlanda. Så att åka ut till Arlanda från Uppsala med tom bil är nästan en förlustaffär. De som åker med UppsalaTaxi förbeställer nästan alla. Och efter kl. 20 på kvällen saknas bilar på Arlanda, vilket gör att man får åka tom ner till Arlanda. Om man blir tvingad till detta en fredag eller lördagskväll innebär detta en katastrof för för kvällen.

 47. Ann L-H

  # 44 – Hur förklarar man skogsskadorna i blekinge och vad har hänt med de bestånden sedan dessa skador var i hetluften?

 48. Åke N

  Ann L-H #47.
  Läste eller såg om någon som var intresserad om skogsdöden. Han följde med någon forskare från Lund som skulle visa upp illamående träd i södra Sverige. Efter en promenad kom de fram till några illamående träd. Han såg att ett stort dike hade grävts framför träden så att en hel del av trädens rötter hade grävts av, vilket han påpekade. Forskaren svarade att detta saknade betydelse. Saknar tyvärr länk.

 49. Jan E M

  O R
  I USA så infördes blyfri bensin i Kalifornien 1972 ungefär. Från det att det infördes där tills det infördes här så var det många miljöengagerade politiker som föreslog att det skulle införas här. Jag tror centerpartiet hade det i sitt partiprogram. Gulf införde blyfri bensin frivilligt några år innan det lagstiftades om det. Kan ha funnits ett samband med att en produktchef på Gulf i Sverige också var centerpolitiker.
  Jag minns att de som förslog införandet av blyfri bensin kallades då, av vissa, för ungefär samma nedvärderande saker som Stockholmsinitiativet idag kallar klimatforskare för.
  Det var ju mest läkare och medicinska forskare som drev på om införandet av blyfri bensin. 
  Införandet av blyfri bensin slogs samman med införandet av katalytisk avgasrening. Jag minns inte att det var så mycket debatt om katalytisk avgasrening, men bly i blodet hos dagisbarn i Stockholms innerstad diskuterades mycket.

 50. OT.
  Norge är värst på PK!
  http://www.mentoronline.se/iuware.aspx?pageid=132580&ssoid=150684

 51. Ann L-H

  # 48 – Detta kan ha hänt flera gånger men jag har varit med om just en sådan händelse under ”skogsdödens” dagar. I mitt fall var det under en internationell kurs i bl a naturvårdsverkets regi där Sverige skulle visa upp vilka skador utsläpp från länder väster och sydväst om oss åstadkom här i landet. Som svensk fick man faktiskt skämmas när engelsmännen påpekade detta med diket och att träden var milt sagt överåriga. En annan blunder var hur ljuset från Lund tolkade barrförluster. Det visade sig att man inte tittat så noga tidigare vilket medförde att det inte fanns några säkra normalvärden att att relatera till. Det var många höjda ögonbryn och skakande huvuden då där i skogen.   

 52. tompa

  Jan E-M # 22.
  Jag tog svininfluensavaccinering i slutet av januari för 2 år sen.
  I slutet av februari hade jag  fått ont i händerna vid tummen – båda händerna samtidigt.
  I maj röntgade jag tummarna och det visade siga vara artros.
   
  Mycket i den bakersta tumleden och litet mindre i den främsta tumleden.
  Det finns förmodligen inget samband med vaccineringen,
  men det ”tum-onda” kom i båda händerna ganska samtidigt
  och bara några veckor efter vaccineringen så jag nämner det här på bloggen Och jag hade inte kännt nått liknande tidigare.
  Ingen ”tidigare” artros.
  Artrosen har inte blivit direkt sämre. Och man vänjer sig.
  Tompa 

 53. Jan E M

  Ann L H #47
  Skogskadorna i Blekinge märktes mest på äldre granskog. Glest med barr på grenarna. En del ståndtorra träd.
  Det var inte bara i Blekinge det förkom, även Småland där jag jagade.
  Idag märks det inget av skogsskadorna. De skogar som då var 70-100 år gamla och hade ganska stor andel skadade träd är idag avvekade. Skog som idag är över 70 år syns det inga skador på.
  De som sysslar med skogsforskning säger ju att det mest beror på att regnet inte lika surt längre som gör att skogen mår bättre.

 54. Ann L-H

  # 53 – det håller på att bli en skogsskadetråd nu … ursäkta, men mycket av de svenska skogsskadorna hade såvitt jag kan minnas med blöta höstar, stormar med påföljande rotskador att göra plus det kända uttrycket ”man ser det man vet”. Då barrförluster påpekandes av välvillig MSM såg plötsligt allmänheten skogsskador överallt i den nyss så friska och fräscha skogen. 

 55. Åke N

  Jan E M #47.
  Jag vill minnas att en skogsinventering vid tidpunkten konstaterade att det aldrig funnits så mycket skog i Sverige. Träden stod för tätt. Jag jobbade i skogsbruket när jag gick i gymnasiet (på 60-talet) med skogsröjning. Fanns gott om döda och illamående träd.

 56. Karl-Oskar

  # 51-Jag minns också när de där som sprang runt i skogen och fotograferade lärkträd på hösten, tydligen förstod de inte att de tappar barren innan vintern eller ville de väl lura allmänheten redan då.

 57. István

  Jan EM #44
  Har du uppgifter på var i Ungern som man märkte skogsdöden?
  (Av det slag som begreppet avser)
  För mig kommer det som en överraskning. 

 58. Skogsmannen

  Jan E M, #53!
  Dina beskrivningar av äldre granar med glest med barr på grenarna, där en del ståndtorra träd uppträder låter mer som någon variant av ”uttorkningsskada” exvis barkborreangrepp eller saltuppkast från havet (kan gå flera mil). Måste ses, kan bara gissa alternativa orsaker. 
  Saltuppkast från saltade vägar är kan också torka ut en hel del träd (ofta tallar) som planteras i sluttningar längs större vägar. Tallarna blir röda innan de dör.    

 59. Jan E M

  tompa #52
  Beklagar Din artros.
  Jag vet inte om jag hade vaccinerat mig. Jag är inte den som springer till läkare i onödan. Jag trodde jag hade viss immunitet för att jag hade haft några influensor tidigare. Jag hade uppenbarligen inte det.

 60. Ann L-H

  För att återknyta till den här tråden så har faktiskt naturvårdsverket gett ut ett litet häfte med titeln någonting i stil med ”skogsförsurningen – vad vet vi egentligen?”. Den visade just att man verkligen inte visste mycket när ämnet var som hetast! Häftet kom ut i det tysta sent -90tal tror jag.
  Vi får förmodligen vänta på motsvarande häfte ”Hur styrs klimatet – vad vet vi egentligen?”, tills de mest aktiva CAGWarna av alla slag fått andra hot att leva på – tex biodiversity och MSM glömt att vi under några heta decennier gick med ständigt ökande feber.

 61. Jan E M

  Skogsmannen #58
  Antingen kan man gissa själv eller så kan man lita på skogsforskare från både lantbruksuniversitetet och skogshögskolan som ansåg att det var försurningen som orsakade skogsskadorna som var på 80-talet och början på 90-talet som nu nästan helt har försvunnit.
  Det jag såg av skogskadorna när jag jagade i Småland var inte barkborreangrepp. I Stockholmtrakten var det mycket barkborreangrepp på 70-talet. Det såg helt annorlunda ut. Det var bara granen som såg ut att ha farit illa, på tallen gick det inte att se något fel. I alla fall inte där jag jagade.
  I slutet på 80-talet och början på 90-talet så var det en allmän snackis bland oss jägare om vad den sjuka skogen kunde bero på, när vi satt och fikade samtidigt som vi tittade på granar som mådde dåligt. Det var ju jägmästare och annat skogskunnigt folk med i jaktlaget.
  I början på 90-talet var det en allmän uppfattning bland skogsfolk att skogen skulle må bättre i takt med att svavelutsläppen från Östeuropa minskade.

 62. Ingemar Nordin

  Jan E M #49,

  Varför drar du in oblyad bensin här? Tror du att det var ”klimatförnekare” som var emot det (för övrigt minns jag inga större protester mot avgasreningen)? Eller kör du med samma dumdryga sammanblandning som AGW:arna (typ Oreskes) i sin propaganda om plattjordare, geocentriker, förintelseförnekare, cancerforskning och konspirationsteorier om oljebolagens dolda agenda?

 63. Ingemar Nordin

  Jan E M #61,

  Antingen kan man gissa själv eller så kan man lita på skogsforskare från både lantbruksuniversitetet och skogshögskolan som ansåg att det var försurningen som orsakade skogsskadorna som var på 80-talet och början på 90-talet som nu nästan helt har försvunnit.

  Du är tydligen inte uppdaterad på vad som hände med skogsdödsforskningen. Det var en typisk politisk hype:

  https://www.klimatupplysningen.se/2010/06/26/roll-hansen-om-skogsdoden-och-vetenskapen/ 

  ”Sanningen var att surt regn inte orsakade några problem för just skogen. Sjöar och fiskbestånden tog skada, men inte skogen. I en undersökning från 2002 visades att det sura regnet tvärt om göder skogen och att det skett en tillväxt med 25% tack vare det. Skogsdöden är en naturlig företeelse som förekommer då och då beroende på bl.a. väderväxlingar.”

 64. Åke N

  Jan E M.
  Har du lyssnat på min länk i #42??
   

 65. Jan E M

  Ann L H #60
  Det är inte samma forskare som ”hotade” om skogsdöden som ”hotar” globala uppvärmningen. I Sverige var det mest forskare från lantbruksuniversitetet och från skogshögskolan som forskade om skogsdöden. De är inte så aktiva när det gäller klimatfrågan, för det är inte deras område.
  Det är däremot ungefär samma klientel som ifrågasätter forskningsresultaten.

 66. Ingemar Nordin

  Jan E M #65,

  Det är däremot ungefär samma klientel som ifrågasätter forskningsresultaten.

  Och vilka är det, om man får fråga? Enligt din mening?

 67. Joel

  István 57
  Jag tycker det blir intressant om man kombinerar
  http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article221654.ece 
  ”… Idag mår gran- och tallskogen sämst i Norrlands inland, där nedfallet av försurande svaveldioxid och kväveoxider lägst i Sverige. Däremot är växlingarna i temperatur snabba och variationerna mellan åren stora.  ”
  med
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3900636  
  ” En omfattande träd- och skogsdöd har uppstått i delar av Norrland efter den senaste vinterns extrema kyla. Främst verkar Jämtlandsfjällen ha drabbats av så kallad ”frosttorka” men rapporter om döda, röda skogsområden kommer även från Västerbotten och Norrbotten. ”
   
  så känns fenomenet ganska välförklarat, ugye? 

 68. Christopher E

  Jan E M #22
  Svarar gärna på din fråga om svininfluensan. Detta tror/trodde jag. Jag är medveten om att risken för pandemier är högst reell. Det har ju hänt förr, trots allt. Om spanska sjukan hänt idag, skulle väldigt många fler människor dö. Det är inte så att modern läkevetenskap ändrar på detta dystra faktum, därför att den stora mängden drabbade vid en pandemi översvämmar vårdmöjligheterna. Den enda kraftfulla begränsningen är teoretiskt ett fungerande massvaccin.
  Jag kunde inte utan egen expertis bedöma hur allvarligt just svinunfluensahotet var. En smittskyddsläkare, ej särskilt alarmistisk, som jag har förtroende för rekommenderade vaccinering. Jag blev erbjuden den på jobbet och tog den utan knussel. Min hustru likaså.
  Dödligheten var högre i början, men mutationer gjorde viruset mindre farligt senare. Men vad jag förstår kunde det också blivit tvärtom. Det tycks mig finnas en hel del efterklokhet i den starka kritiken mot vaccineringen nu när facit är i handen. Jag är lite tveksam till det ansvarsfulla i att stoppa släktingar från att vaccinera sig. Nu blev det ju OK, men…
  Med detta förnekar jag inte att mycket väl kan finnas inslag av ekonomiska intressen och annat olyckligt som kritikerna drar upp. Tyvärr är ju tillvaron så. Frossande i alarmism ser vi som bekant även i andra heta ämnen.
  Sammanfattningsvis är jag om man undviker efterklokhet fortfarande för vaccineringen.
  – Jag tror det var ett vettigt beslut efter vad man visste då.
  – Någon gång kommer verkligen en farligare pandemi, och detta var en nyttig generalrepition. Jag erkänner villigt att misstag begicks, men förhoppningsvis lärde man sig av dem.
  – Ett antal individer är idag i liv tack vare vaccineringen.
  – Jag är inte övertygad om att sambandet med narkolepsi kommer att hålla, men har jag fel där får det läggas till lärdomarna inför framtiden.
  Allt detta är kanske rätt off topic på klimatbloggen, men kanske det framgår att en klimathotsskeptiker som jag inte nödvändigtvis passar klichébilden av en förnekande, ansvarslös konspitationsteoriker som avfärdar alla hot med ryggmärgsreflex. Jag försöker bedöma all information efter bästa intellektuella förmåga, och dravel om att förneka AGW bara för att försvara samvete eller livsstil är bara uttröttande. 

 69. Rune

  Nu skall vi sluta köra bil igen .
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/motormannen-tycks-inte-forsta-naturens-villkor_6848273.svd 
  Mitt svar
   Milöpartisterna måste gå före och bestämma att deras medlemmar inte får köra bil. Därefter öka ambitionen i klimatarbetet varje år och förbjuda medlemmarna att åka flyg ,använda el ,äta kött mm något nytt varje år .Detta kan vi kräva av dem som kräver det av oss .

 70. Christopher E

  Jag reste i Polen med svenska och polska geologer hösten 1987. Vi blev mellan dagbrottsbesöken visade vissna skogsområden som skulle vara bevis på ”skogsdöden” och budskapet var att Västeuropa snart skulle vara skogslöst pga luftföroreningar. Det hela var otroligt upp-hypat då, men den friska vegetationen utmed tyska autobahn gjorde några lätt skeptiska till hotet.
  Det finns ingen rimlighet i att skogsdöden försvann på grund av minskade föroreningar. I den uppjagade stämningen minns jag hur även tallar på svenska västkusten drabbade av saltstormar och torka dömdes ut som skogsdöd på 1980-talet.
  Däremot är försurning av vatten i åar och sjöar ett rellt problem där kalkning gjort stor nytta, och fortfarande behövs, trots att luften mycket riktigt blivit bättre. 

 71. Jan E M

  Ingemar Nordin och Åke N
  Det finns enstaka skogsforskare som har hävdat att det sura regnet inte orsakde de skogsskador som gick att se. Teorierna om vad som hände i marken med det sänkt pH-värde varierade. Att en del växter växer bättre i sur miljö och andra basisk miljö har man kännt till länge utan att detalj veta varför. Att gran klarar sur miljö sämre än tall är också något som forskare har kännt till länge.
  Jag har Rhododenron i min trädgård, det är en växt som trivs bra i sur miljö. Andra växter gör det inte.
  Nu är inte nederbörden lika sur längre och de synliga skador på granskogen som var som värst i början på 90-talet syns inte nu. Tall och lövskog samt ung granskog syntes inga skador på.

 72. Joel

  Och vad säger du om mina länkar då?

 73. ThomasJ

  Bra inlägg Sten! Tack.
  Bob Carter i intressant radiointervju (9/2/12) här:
  http://www.youtube.com/watch?v=2v2anKkSDsU&feature=youtu.be
  Mvh/TJ

 74. Ann L-H

  Jan E M – 3 71 Jag har ett tydligt minne från senare delen av -80t då en jägmästare som verkligen försökte sätta sig in i ”skogsdöden” sa att nu finns det 167 förklaringar till att en del träd inte har lika stolt grenföring som vissa andra. Tänker man efter gäller nog c:a 167 än i dag. 

 75. Jan E M

  Christopher E #70
  Jag fiskar i flera sjöar runt Stockholmstrakten. I flera sjöar har pH-värden blivit regelbundet mätta. Bl a för att man kalkat en del sjöar och andra inte.
  En sak som alla sjöar har gemensamt är att pH-värdet har ökat de senaste 15 åren. Sjöar som har kalkats har fått en väldig växtlighet av sjögräs och vass åren efter de kalkades.
  Det som det nu talas om är algblommning. Det ökar i den takt som jordbruken läggs ned….som nog inte har något samband.

 76. Åke N

  Jan E M.
  Har du lyssnat på min länk?
  Vilka är de skogsforskare som fortfarande håller fast vid detta? Kan du ju exempel på detta? Kan inte vara alltför svårt då du påstår att de som inte köper detta är endast enstaka.
  Jag vet att det finns skogsforskare som köper IPCC fullt ut. Känner en personligen. Men jag känner en hel del konstigt folk.

 77. Ingemar Nordin

  Jan E M #71,

  Ditt försvar av teorin att surt-regn-orsakar-skogsdöd-om-det-inte-vore-för-alla-dessa-”enstaka”-forskare, är nog lite överspelat nu. Det där är vetenskapshistoria, och är man inte intresserad av att lära sig av historiska misstag, så är man inte. Basta.

  Men det är klart; att erkänna ett misstag är inte riktigt de gröna världsförbättrarnas cup of tea.

 78. #68
  Jag motsatte mig att mitt barnbarn skulle vaccineras mot svininfluensan! Inte för att jag är emot vaccinering! ( Vaccinerade mig mot aktulla influensan nyligen och tar mitt barnbarn 5 år till BVC för vaccinering på torsdag.)
  Svininfluensavaccinet togs inte fram på ett ansvarsfullt sätt! Man ljög om kvicksilverinnehållet. Man chansade på adjuvantdelen (triggar immunförsvaret.)Tillverkaren vågade inte ta ansvar för sin produkt! Vaccinet var inte ordentligt testat! Man använde en dålig produktionsteknik med ägg. Hur skall man då våga låta sitt barnbarn på 5 år utsättas för en sådan risk??!! Spruta in detta i en liten kropp?!
  Som tur är har jag nära vänner som är mycket insatta i vaccintillverkning och utveckling av vacciner.
  Jag litar inte längre på information från ansvariga myndigheter. De mörkade riskerna! De var inte ärliga om riskerna!

 79. Åke N

  Jan E M.
  Jag har också haft Rhododenron min trädgård. Dom tog.

 80. Åke N

  Skulle va dog.

 81. Håkan Bergman

  Ingemar #77
  ”cup of green tea”  heter det väl?
  Åke #79
  Jag hade en plastblomma en gång, tyvärr dog den. 

 82. L

  #73, Bob Carters namn på vindkraftparker var bra; Echo Bling.. 🙂

 83. Olli Karkki

  Förra året blev jag så trött på följande :
  ”Koldioxidbaserad fordonsskatt för mars…”etc. Jag ringde Transportstyrelsen och frågade vad de menade med att basera en fordonsskatt på CO2. Den fantastiska tjenen som svarade sa:
  Jag förstår din frågeställning. Jag förstår den mycket väl.
  Jag ville ju inte betala, och
  det slutade i en betalningsanmärkning : ) Bra tänkte jag. Jag ska aldrig mer låna pengar i alla fall.

 84. Slabadang

  Genusvetenskapen är en lögn!
  Varför detta otroligt avslöjande reportage om genuslögnerna inte sänds av SVT är inte konstigt.
  Norska programmet ”Hjernevask” får du tillgång till här. Du kan avkrävas en kod och koden är ”hjernevask”. Progtammet dödade genusvetnskapen i Norge på fyrtio minuter och SVT vill väl skydda alla de genuskulturmarxistiska infiltratörer som jobbar på SVT ?
  http://vimeo.com/19707588
  Nätet är helt underbart och avslöjar så tydligt de journalistskyddade gigantiska samhällslögnerna och manipulationerna.
  leve nätet demokratin det fria ordet  och IB Ahlenius ! Ner med journalistdiktaturen! Fan va skönt att de tappat mekten och kontrollen över vad vi ska få veta!!

 85. ThomasJ

  L #82: Ja, i sanning – very stout, dry & bull’s eye. BC är en utomordentligt sympatisk/trevlig person som jag haft turen att lära känna lite & av-och-till kommunicerar med. Han ’strider’ framgångsrikt ’down-under’ [med flera ställen] för, primärt, ett återförande av ’the team’s science’ till ’science’ i temat AGW. 
  F.ö. verkar utvecklingen i ’Oz’ gå från bad to worse and even more worse i frågan om CO2 vs Gillard, Labour och inte minst ’the Green’ (Brown). Kul & intressant att följa är ’the Bolt Report’ på ’ten’.
  Mvh/TJ

 86. ThomasJ

  Slabadang #84: Vá bra att du tog upp ’Hjernevask’ – även om lite OT här.  Parallellerna i ’hjernvaskeriet’ med cAGW är 100%-igt överensstämmande.
  Tacksamt kan oxo noteras, att norska vetenskapsakademien frånerkänt ’genus’ som vetenskapsområde/-fack och, ergo, stoppat all offentlig finasniering. Vad gör man i lagomlandet? Jo, här fick denna pseudo-vetenskap i höstas 67 miljoner skappekronor… Suck!
  Rekommenderar intressenter av detta tema att kolla in Tanja B’s blogg:
  http://tanjabergkvist.wordpress.com/2011/12/13/norge-avskaffar-genusforskning-och-lite-om-underkastelse-foda-och-evolution/
  Frågan reses naturligtvis när dessa ringar av förnuft på norska vatten sprider sig dels över kölen, dels omfattar även ’klimatforskningen’ (som den idag är)…?  😉
  Mvh/TJ

 87. Slabadang

  ThomasJ!
  Blivit av med sin staus som vetenskap!! Har du någon notis om det i SVT månntro??! När hände det senast att någon  ”vetenskap” blev av med sin status. Har du nån länk som berkräftar beluten ?

 88. Börje S.

  #84
  Vilken fantastisk genomförd översikt! Tack för den! 

 89. Bertel

  Slabadang och ThomasJ
  Tittade genom alla fem avsnitten av Hjernevask och rekommenderar varmt att se dessa, mycket avslöjande om avsaknaden av vetenskap i genusforskning. 
  I dagens DN fanns denna artikel som ifrågasätter genusifiering av våra barn.
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/kritiker-hen-gor-barn-forvirrade  

 90. Slabadang

  Bertel!
  Genusvetenskapen är en lögn. Det socialt konstruerade könet är en LÖGN! Det är vad som behöver kommunisceras och då försvinner alla argument för dess konsekvenser och existensberättigande.
  Det är lika galet att försöka styra könsbeteenden som att försöka stoppa att vi blir olika långa. Kritiken är mesigt spretig och det gäller att gå direkt på fundmentet, lögnen om vetenskapligheten!

 91. Pelle L

  Bertel #89
   
  Som norrmannen sa: Jeg ser feilet!
  Du har ett mellanslag extra i länken, alltså funkar den inte
   
  Så här skall det vara
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/kritiker-hen-gor-barn-forvirrade

 92. Peter Stilbs

  Men IPCC-gänget mal på, med sina datormodeller
  http://www.physorg.com/news/2012-02-climate-french-simulations-ipcc.html
  Nu ska de också förutspå klimatet 30 år fram i tiden. 

 93. ThomasJ

  Slabadang #87: Förutom länken i mitt inlägg #86 här är till:
  http://genusnytt.wordpress.com/2011/11/27/norges-forskningsrad-lagger-ned-genusforskning/
  Mvh/TJ

 94. pekke

  Svininfluensan igen.
  Hur många liv räddades av massvaccinationerna ?
  6 st. !!
  Sverige vaccinerade c:a 60 %, Tyskland 8 % och de kommer fram till samma antal räddade, 6 stycken !
   
  http://www.expressen.se/nyheter/vaccinets-resultat—raddade-sex-liv/

 95. István

  Joel #67
  Hát persze. 

 96. Joel

  István #95
  De úgy tűnik, hogy Jan E M nem akarja olvasni…

 97. ThomasJ

  Lena Ek är oxo ’duktig’ på att mala på:
  http://www.regeringen.se/sb/d/15770/a/186330
  Så det är därför hon ska träffa H. Clinton… Så ska det bli uppföljningsmöte i Sthlm senare i vår… Jösses!
  Satsa pengarna på tjära & fjädrar… marknadsutsikterna är mer än lysande…  :mrgreen:
  Mvh/TJ