Al Gores andra fredspris?

Tänka sig, nu kan Al Gore få ett andra Nobels fredspris! Det första fick han för sina insatser i klimatkriget. Vad motiverar det andra, undrar ni. Jo, det är så här att Internet som företeelse är en av de nominerade kandidaterna till årets fredspris. Och vi vet ju alla att Al är Internets fader. Eller hur var det nu?
maggie
Läs även här.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Hin Håle

  LOL-blåbärspaj

 2. Kent Forssgren

  Maggie. Det var snabb respons (eller har vi blivit synkroniserade) på denna kommentar!  S. Andersson och # 35 och min # 37 avsende denna länk.
  https://www.klimatupplysningen.se/2011/03/02/fler-bevis-for-att-det-blir-kallt-nar-det-blir-varmt/#comment-201428
  Om Al Gore blir av med en medalj tycker kanske Nobelkommittén synd om honom och ger honom en ny.  Det förefaller inte vara så nödvändigt att personen i fråga verkligen har hunnit göra den nytta för fred på jorden som är meningen. Kommittén kanske menar att det kommer. Som med en viss president.

 3. Åhh, var får man tag i en sån tröja, Maggie?

 4. Lena Krantz

  Och jag som tycker att de skall ta och rycka bort det första
  😉

 5. Tomas

  Nej, Al Gore uppfann såklart inte Internet. Däremot har han anledning att vara mycket stolt över den roll han spelade i utvecklingen av dagens Internet. Enligt Robert Kahn och Vinton Cerf så var Gore ”the first political leader to recognize the importance of the Internet and to promote and support its development … No other elected official, to our knowledge, has made a greater contribution over a longer period of time”.

 6. Kent Forssgren

  Undrar om inte mr. Gore ångar sitt stöd för internet nu när klimatlarmsbubblan är på väg och spricka och glansen över den medaljen vänds emot honom?

 7. Bengan

  Cerf är en av Gore’s företagarvänner Vicepresident på Google, de tjänar på att hypa Gore. Kahn jobbade m Cerf. Tomas, källkritik?
  Även om Gore sponsrade kongress-seminarier etc ang Internet så är det frågan om han skall ha så mycket mer cred för att uppfinna Internet.
  Vad gäller vetenskapliga artiklar var det förr ofta kutym att de som sökte och fixade anslaget till forskningen ofta stod som medförfattere, inte sällan som presigefylld sistaförfattare. Ett sätt att slicka den som hade haft administrativ makt över stålarna. Detta anses idag högst oetiskt och förbjuds av ledande forskningstidskrifter.

 8. Carl: Jag fick den i present av herr Crusell.

 9. Peter Stilbs

  I och för sig ett bra förslag om ”Internet”, men knappast om Gore. Den som bör äras är denne person, som uppfann begreppet ”webbsida” – som väl är vad de flesta uppfattar som ”Internet” (email och annat fanns ju långt tidigare – och det fanns också något som tangerar begreppet webbsida: Gopher – som snabbt dog ut, när det kom ”webbläsare” av typ Mosaic)
  http://en.wikipedia.org/wiki/Tim_Berners-Lee
  Ingen kunde dock inse vidden av skapelsen – det var ursprungligen bara ett sätt att dela vetenskaplig information med andra.
  Ur datahistorisk synpunkt är det slående att notera likheten mellan HTML-språket man ursprungligen skrev webbsidor med (högerklicka i ex Internet explorer och välj ”View Source”, så ser Du något liknande av senare datum) och Runoff, som var Digital Equipment’s ordbehandlare på datortypen VAX, som Berners-Lee använde.

 10. Bengan

  tillägg #7 Har man både gjort forskningen och sökt/fixat anslag skall man givetvis stå med och få credit.

 11. Slabadang

  Guld Maggie!!
  Humorn är nog bästa medicin mot galenskap. 🙂

 12. Tomas

  Cerf är en av Gore’s företagarvänner Vicepresident på Google, de tjänar på att hypa Gore. Kahn jobbade m Cerf. Tomas, källkritik?
   
  Eftersom det jag citerade skrevs redan 2000 tror jag inte att Cerf då påverkades så mycket av att han skulle börja jobba på Google fem år senare. Eller vad tror du?  Och ja, Kahn jobbade tillsammans med Cerf med att utveckla TCP/IP. Det är just därför som jag anser att deras åsikter i frågan har viss tyngd.

 13. Bengan

  Cerf försämrade ju i alla fall inte sina chanser i googledirektionen att få toppjobbet när han utmålat Gore som Internets välgörare (Gores maktsits med politiska pengapåsen).
  Men jag kan backa några mm för osäkerheten, jag har inte koll på Gore-Cerf beroende/vänskap etc 2000. Men klart var i alla fall att Gore då höll i en mycket stor pengapåse. Världens kanske näst mäktigaste person. Det finns ALLTID människor som slickar uppåt mot de som håller i stora pengapåsar, speciellt de pengapåsarna med andras pengar.

 14. Pär Green

  Vad säger ”vetenskapen” angående internet?
  Minns inte att vetenskapen sa något överhuvudtaget innan Internet fanns! Fanns det ingen vetenskap före Internet?
  Tur att det fanns kunskap och kloka människor.
   

 15. Pär Green

  Vad har vetenskap med verkligheten att göra?
  Möjligtvis i efterhand bekräfta att verkligheten finns!’
   
   

 16. Pär Green

  Varför förkastar inte vetenskapen vindfjollor när kunskapen vet att vindfjollor inte fungerar som ersättning till tex. kärnkraft!
  Eftersom vindkraft inte producerar prima kraft går det inte att jämföra med kärnkraft. Det är som att jämföra äpplen och päron. Detta förstår inte politikerna dvs skillnaden mellan energi och effekt. Vindkraft ger i stort sett noll i effekt vilket man inte talar om dvs vindkraft kan aldrig ersätta kärnkraft eller kolkraft.

 17. Pär Green

  IPPCC stödjer sig mot vetenskap men det finns ingen kunskap!
  Hur är det möjligt?

 18. Pär Green

  Om kunskap och erfarenhet fått bestämma hade inte vetenskapen skickat Oden ur landet!
  http://www.marinetraffic.com/ais/se/default.aspx?level0=100

 19. Ingemar

  Jag måste säga att jag har lite svårt för skämt om Al Gore och brukar aldrig kommentera hans uttalanden eller hans fredspris. Man vill ju inte fnissa åt sådant som egentligen är djupt tragiskt för nära anhöriga. Att skämta om Al Gore är lite som lyteskomisk. Fy på er!

 20. Ingemar # 19
  Håller med dig. Sånt Gore verkligen inte an! 😉

 21. Ingemar # 19 (igen)
  Men apropå fredspris….
  Vad tror du om det fredspris som verkligen var helt osannolikt? Dvs det som Barrack Obama tilldelades innan han ens knappt hunnit tillträda sitt Presidentämbete?
  Själv ser jag det som ytterligare ett bevis för att det fanns en klar agenda över hur ”man” skulle förfara för att vara säker på att få USA:s president att närvara vid Köpenhamnsmötet…en slags försäkring….För vem kan motstå ett Nobelpris…Och som av en ren händelse ”passade” det ju perfekt i tiden med Köpenhamnsmötet….
  Lite för ”bra” för att vara tillfälligheter…..

 22. Ingemar

  Labbiba #21,
  Norska fredspriskommittén har ju sedan länge övergett Nobels ursprungliga tanke att belöna någon för en insats för freden som någon ha gjort, till att använda priset som ett politiskt verktyg. Helst då ett verktyg för politisk korrekthet. Detta demonstrerades tydligt, som du påpekar, genom att tilldela Obama ett pris som han inte hade hunnit förtjäna. Priset var bara ett uttryck för de norska poltitikernas beundran för en man som lyckats kläcka ur sig en slogan ”Yes, we can!” ett antal 100 000 gånger och, vilket kanske var allra viktigaste, tillhörde det demokratiska partiet i USA.
  Det var också ett klart brott mot Nobels intentioner då man gav priset till Al Gore och IPCC. Det hade ju absolut inget att göra med freden i världen.
  Problemet som jag ser det är att sådana utnämningar devalverar varumärket ”Nobelpris” – i synnerhet som de flesta utanför Norden inte fattat att fredspriset inte är ett vetenskapligt pris. Varumärket har redan missbrukats i olika sammanhang där alarmister blivit presenterade som ”Nobelpristagare” för att ge en extra tyngd åt galenskaperna.
  Egentligen borde Sverige stämma Norge för detta missbruk! Men problemet är bara att Nobel själv, i sitt testamente, bäddade för missbruket genom att ge Norska stortinget (dvs, politiker) rådighet över priset.

 23. Gripping hand

  Varför påstår du att Gore var internets fader, Maggie? det har han ju aldrig påstått själv.

 24. Gripping Hand # 23
  Läs igen!

 25. Gripping hand

  Däremot fanns det en ”Gore Bill”, som bland annat finansierade det Misaic som bland annat Peter Stilbs pratar om. Varken Netscape eller Internet Explorer hade funnits utan Mosaic. Lagen ledde bland annat också till att national Informaion Infrastructure bildades. ”The Gore Bill” var också vad som kallades The Information Super-Highway. Till och med GHW Bush insåg hur viktig lagen var.
  Redan på 80-talet var Gore dessutom en av få amerikanska politiker (demokrater givetvis, de så kallade Atari-demokraterna) som argumenterade för att satsningar på högteknologiska företag skulle leda till många jobb. Det är också intressant att läsa vad Leonard Kleinrock (en av ARPANETs skapare) har att säga om Gores betydelse.
   
  Till och med den ärkekonservative Newt Gingrich sa det här:
  ”Gore is not the Father of the Internet, but in all fairness, Gore is the person who, in the Congress, most systematically worked to make sure that we got to an Internet”

 26. Gripping hand

  Labbibia. Läser igen: ”Och vi vet ju alla att Al är Internets fader. ”

 27. Gripping Hand
  Rätt så långt. Och sen?

 28. Gripping hand

  Berätta gärna Labbibia. Du verkar ju vilja säga något, men har förtvivlat svårt att få ur dig det. Berätta gärna hur du ser på Gores insatser för internet också.

 29. Tomas

  Bengan #13:
   
  Du verkar i alla fall motvilligt erkänna att Cerf inte prisade Gore eftersom han skulle jobba i samma företag fem år senare, och det är ju bra! Men är det inte möjligt, till och med troligt, att Cerf och Kahn lovordade Gore för att de helt enkelt tyckte att ”The Gore bill” och Gores övriga politiska initiativ var viktiga för Internets utveckling? Som ”Gripping hand” nämnde sade Newt Gingrich i stort sett samma sak som dem, och du vill väl inte påstå att han också gjorde det för att smöra för Gore?

 30. Jan-Erik S.

  GP #23:
  Slå upp betydelsen av ironi.

 31. Gripping hand

  JES #30:
   
  Det är märkligt hur svårt många av er här på TCS har för att säga vad ni menar. Är det för att ni inte har något på fötterna egentligen och därför måste förlita er på antydningar och insinuationer? Förklara gärna hur du tänker kring det där med ironi. Menar du att den här postens ingress och Maggies t-shirt på nåt sätt antyder att hon faktiskt *menar* att Al Gore spelade en stor roll för internets tillblivelse? Gärna ett rakt svar tack, och inte fler obegripliga antydningar.

 32. Bengan

  Tomas #29 Kolla inlägget #13 i nästa tråd.
  Ok, Newts kommentar var ett erkännande till att Gore engagerat sig mer än andra kongressmän i frågan. Jag ger dig det.
  Gores uttalande kom mitt i heta valrörelsen. Anser dock fortfarande det sunt att förhålla sig kritisk till politikers STORDÅD i allmänhet, i synnerhet stordåd som framhålls av dem själva. Kolla alternativ historieskrivning. Speciellt världens mäktigaste politiker. Dessutom står maktspelare i kö för att hylla makten, i.e. Obama och Norska stortinget.
   
  Om det ska till nåt Internet-fredspris vore det väl ett stort hån mot alla de som vigt sina liv, slitit och arbetat fram de genialiska lösningarna om priserna går till såna som ”jag var med o klubbade igenom satsnings-beslutet”.
   
  En parantes. Är det nån som minns varningsmärkena på skivor i USA. :-). Saknar karln (och Tipper Gore) omdöme överhuvudtaget? Skivor som Gore & company tyckte var dåliga skulle inte säljas utan en varningssticker om olämpligt innehåll, vilket retade upp Zappa mfl musiker som ansåg det som ett steg mot censur.

 33. Gripping hand

  Nu börjar du väl ändå sväva ut lite, Bengan? ”jag var med o klubbade igenom satsnings-beslutet” är inte ens i närheten av en korrekt historiebeskrivning. Och ska Gores miljöengagemang falla på att hans fru inte gillade hårdrock? Allvarligt …

 34. Bengan

  #33
  Ja, sista stycket var en utsvävning för att muntra upp :-). Skrev parantes.
   
  Gores miljöengagemang har jag inte nämnt eller syftat på överhuvudtaget, så nu cyklade du i diket. Du läser som Anders E, är det du?
   
  Gripping hand: Är det inte i ”närheten” av en Korrekt historiebeskrivning. Jag överlåter åt var och en att bedöma om inte innebörden kommer i närheten:
  För det första sa han meningen på engelska inte svenska det kan jag hålla med om :-), den löd: ”..in the US Congress, I took the initiative in creating the Internet.”
  -Jag tog initativet till att klubba igenom satsningsbeslutet för Internet, är väl ganska nära. Jag borde kanske lagt till kongressen.
   
  So what?
   
   
   

 35. Jan-Erik S.

  GP #31:
  Menar du på allvar att du inte begriper innebörden i det Maggie säger och budskapet på tröjan?
  Eller skämtar du?

 36. Bengan

  …..ett stort hån mot alla de som vigt sina liv, slitit och arbetat fram de genialiska lösningarna om priserna går till såna som ”jag var med o klubbade igenom satsnings-beslutet”
  Ovanstående menade jag dessutom generellt, inte bara om Gore fick nytt fredspris.

 37. Gripping Hand # 28 och 31
  Eftersom du bara tycks klare av att läsa vissa delar ur Maggies lite skämtsamt formulerade mening om Goraklet ovan, så ska jag hjälpa dig på traven….
  ”Och vi vet ju alla att Al är Internets fader. Eller hur var det nu?”

  Att människor som du inte har någon humor, och inte besitter någon som helst förmåga att begripa ironi, är ingen nyhet…..
  Vem är du, förresten? Någon av UI-pojkarna kanske? De brukar dyka upp här med jämna mellanrum?
  Visa av erfarenheten nästan alltid iklädda ”nya fräna nick” eftersom de inte törs riskera att göra bort sig i debatten här…….Vilket ju har hänt åtskilliga gånger.

 38. Gripping hand

  Fortfarande fel Bengan. det handlade inte om att Gore höll i klubban. Det var *hans* lagförslag. Det var *hans* idé. Tycker du verkligen att det är samma sak som ”var med och klubbade igenom”?
   
  Sen det där med parenteser. Man brukar säga att är det viktigt ska man inte ha parenteser och är det inte viktigt ska det inte vara med. Jag kan inte tolka din ”parentes” som annat än ytterligare ett försök att säga något utan att behöva ta ansvaret för det.
   
  Sen det där med miljökopplingen. Menar du på fullt allvar att du skulle varit så intresserad av vad Gore gjort och inte gjort när det gäller internet om han bara varit en vanlig amerikansk politiker? Att det faktum att Gore dyker upp här på TCS inte har något att göra med hans miljöengagemang?

 39. Gripping hand

  Labbibia #37:
   
  ”Att människor som du inte har någon humor, och inte besitter någon som helst förmåga att begripa ironi, är ingen nyhet…..”
  Lika lite som att det inte är någon nyhet att människor som du inte kan hålla dig ifrån personangrepp när argumenten tryter.
  För att höja din kredibilitet lite skulle du som sagt gärna få förklara vad du anser att Maggie menade med
  ”Och vi vet ju alla att Al är Internets fader. Eller hur var det nu?”


  Jag har frågat några gånger nu, och du svarar inte. Man undrar varför. menar du på allvar att du inte tror att Maggie försökte skriva ner Gore?

 40. Pär Green

  Gripping hand # 39
  Finns det någon anledning att dyrka en Gore?
   

 41. Bengan

  Gripping Hand, vet du hur det går till i politiken? *hans* idé – tillåt mig småle. 🙂
  Fråga dem i det enorma svenska regeringskansliet hur mycket av lagförslagen som läggs fram av politikerna ursprungligen kläckts och genomarbetats av politikerna själva. Politiska världen är mer komplicerad än så. Du har rörelsen, lobbyister, enorma staber mfl som levererar utifrån sina intressen.
   
  Har sett och involverats i så många ”spökskrivna” (i betydelsen ej författad av den som undertecknat) politiska propositioner att jag mår illa av att bara tänka på det. Alltid m symbolpolitikernas underskrifter. Sen driver politikerna de käpphästar som de hoppas ska tjäna deras egenintressen och karriär. Värre blir det ju högre upp du maktklättrar, hur tror du det ser ut längst upp? Det är konkurrens. Vilka typer hamnar i allmännhet högst? För att undvika missförstånd så pratar jag medelsnitt, undantag finns såklart precis som med allt här i världen.
   
  Angående att jag tog upp Gores skrattretande musikcensur-försök tar jag visst ansvar för. Betyder parantes i din värld att man inte tar ansvar, konstigt? Det börjar bli lite tradigt att förklara självklarheter. Hört talas om kontext? Jag la till parantes för att det var mindre viktigt i den kontext vi diskuterade. Var det inte aningen underhållande? Eller utgör sånt bara störningar för din läsförståelse? I så fall kanske du hör hemma på UI eller VoF.
   
  Jag gjorde ingen miljökoppling i tråden. Men jag kan väl göra det nu. Jag anser på goda grunder, att Gore är bland det sämsta som hänt miljöarbetet för både människor, flora och fauna. (Till och med för det gröna prästerskapet på sikt.)

 42. Åke N

  Har kollat vad Al Gore sa om sin insats för internet. Han sa aldrig att han uppfunnit internet. Va han sa var ”i took the initiative creating the Internet”. Vilket får ses som en stor överdrift, då jag såg min första internetuppkoppling redan på slutet av 70-talet mellan UDAC och något universitet i USA. Kanske kallades det arpanet på den tiden. Han borde ha sagt att han tog initiativet att utveckla internet, vilket han ska ha kredit för.

 43. Jan-Erik S.

  Åke N #42:
  Nja…Gore säger ju, om du citerat rätt, att han tog initiativet av att skapa internet.
  Icke förvånande så tolkar nog många det som han faktiskt var internets skapare.
  Tycker Maggies tröja håller humoristiskt hög klass då den förnekar det samtidigt som Gore tillskrivs skapandet av begreppet global uppvärmning.

 44. Jan-Erik S.

  PS: Tur Al Gore finns. Annars så hade vi fortfarande suttit med telefax och liknande ålderdomliga kommunikationsverktyg 🙂

 45. Åke N

  Jan-Erik S #44.
  Ja tur att han finns. Det hade ju varit f-n så mycket kallare ute. Hur får du till den glada gubben?

 46. Michelangelo

  Vilken totalhavererad debatt. Gore-det så Gore det. Det av CERN utvecklade Internet hade inte varit vad det är idag utan utvecklingen inom kommunikationsområdet. Det hade inte blivit denna succé om vi alla satt med 300 bits modem.
  Apropå politiker så är det väl på plats att påminna om ”flugan” .
  Vilket j-la stolpskott.

 47. Peter Stilbs

  Michelangelo #46 – se #9 ovan. ”CERN” utvecklade den första webbstrukturen som vi känner den i dag –
  ”Internet” är ett datanät, på vilket man bl.a. kan köra webbtrafik. Det utvecklades ursprungligen för militärt bruk (Arpanet) , och skulle vara maximalt redundant i händelse av kärnvapenkrig och andra katastrofer.
  Nästföljande användare var Universitetsvärlden – till och med stora Dataföretag stod utanför.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Internet
  Men i dagligt tal så sätter nog den breda allmänheten likhetstecken mellan webbsurfning och Internet

 48. Bengan

  Michelangelo #46
  Obama tog hand om flugan. 😉
  Var det den här flugan du menade?
  http://blog.svd.se/tvbloggen/2009/06/18/obama-dodar-fluga/

 49. Jan-Erik S.

  Åke N #45:
  Följande tangenttryck:
  : – ) men utan mellanslag.
  OBS: Måste vara mellanslag EFTER avslutat mening.
  : – ) = 🙂 utan mellanslag.

 50. Bengan

  Näe visst ja, Inez (s). (s)are försvarar henne fortfarande med att Inez inte sa exakt så, ”fluga”, även fast innebörden och budskapet var detsamma.
  -och Gore sa inte att han uppfann Internet, men han ville få cred och röster för sin ”creating”.

 51. Gripping Hand # 39
  Hur svårt kan det vara?
  Menar du att du verkligen inte förstår?
  Eller hur var det nu”?
  På vanlig svenska betyder det att Maggie kanske inte är så säker på att det var Gore som uppfann internet. Det kan också betyda att Gore aldrig påstått det. 
  Al Gore är politiker. Som sådan får han räkna med att bli kritiserad. Speciellt när man som han åker runt i jetplan och ”räddar världen” med föredrag som kostar 5000 spänn biljetten. Att han dessutom kräver att hans limousiner ska stå med motorn igång medan han orerar om Armageddon, gör ju att hjälteglorian kanske hamnar lite på sned?
  Vid ett flertal tillfällen, bland annat här på TCS, har annars AGW-oroade tagit avstånd från hans predikningar om 6 meter högre havsnivåer, hans påstående att Co2 driver temperaturen osv osv…….. Men du gör det alltså inte?

 52. Åke N

  Jan-Erik S.
  Tack 🙂
  Vet ej om det funkar.
   
   
   
   
  🙂
   

 53. Michelangelo

   #51# Dags att hotta upp mannen vad sägs om lite Zanga zanga
  http://www.youtube.com/watch?v=cBY-0n4esNY

 54. Michelangelo # 53
  😀 😀 😀
  Är det hans berömda livvaktsstyrka som syns i bild?

 55. Michelangelo

  ”47” Ja jag vet om Arpanet men det var ju en militär angelägenhet. Själv skaffade jag mig IP adress till mitt dåvarande företag väldigt tidigt, men jag upplevde alldrig att ” nätet” tog fart förrrän efter den revolutionerande teleöverföringstekniken. Har för mig att det länge ansågs som 3 ,5 kb/s var en övre gräns för vad som kunde överföras på en kopparlina. 9,6 kb/s trailblazer kändes då som ett lyft.
  Revolutionen kom inte med isdn men med adsl.
  Arabvärldens revolution känns som en fortsättning på telekomrevolutionen. ( och utvecklingen av lokal nät )
  Internet nås överallt, via satellit, koppartråd, patchningar med HF /UHF, och framförallt via mobilen. Helcoolt
   
  Vem kunde förutse denna revolution på 80 talet ?
  Känns lite  konstigt att samma djurart som kom på detta kan snöa in på CO2.

 56. Internet är väl en sak (själva idén om att koppla datorer via olika nät), men webben tror jag var en uppfinning av någon i Schweiz…
  När det gäller ett eventuellt Nobelpris så tror jag att det handlar om de nya sätt att kommunicera som nätet, webben och olika applikationer har bidragit till.
  Ett aktuellt exempel är ju Egypten.
  Så att skämta om att Al Gore nu skulle kunna få ett nytt Nobelpris är ett kul skämt i vissa kretsar.
  Det nya är att många kan kommunicera på ett helt annat sätt än förr.
  Det bidrar till ökad förståelse mellan folk och individer i olika delar av världen och det är värt ett Fredspris.

 57. Michelangelo

  #54# Skulle säkert vara effektivt – vem skulle vilja skjuta första skottet ?

 58. Michelangelo

  #48# Var det den talangen han  fick fredspriset för ?
  Är man commander in chief så är man.

 59. Jan-Erik S.

  Fredspriset kanske ska gå till Alliansen och MP.
  De har nu enats om att alla papperlösa ska få fri skolgång, fri sjukvård mm.
  Nu kan ju alla som befinner sig i krigförande länder komma hit utan risk att bli utlämnade vad jag förstår.
  Det borde ju innebära att flertalet länder töms på befolkning och det blir värl inte så mycket att kriga för.
  Reinfeldt gjorde detta för att SD:s huvudfråga skulle falla.
  Hmm…som sagt…dags att bli båtflykting själv och söka sig till ett bättre land. 

 60. Bengan

  #58 🙂 🙂
   

 61. Åke N

  Jan-Erik S.
  Funkade helt uppenbart. 🙂

 62. D Lundkvist

  TBL, FTW!