Akasofu – ytterligare en meriterad klimathotsskeptiker

Syun-Ichi Akasofu har varit chef för International Arctic Research Center of the University of Alaska Fairbanks (UAF). Urspungligen kommer Akasofu från Japan. Akasofu var också chef för Geophysical Institute 1986-1999.
Detta är den femte delen av artikelserien om vetenskapligt tunga klimathotsskeptiker. Tidigare artiklar har handlat om skeptikerna Nir ShavivBob CarterRoy Spencer och Richard S. Lindzen.
akasofu
 
Akasofu anser att den uppvärmning vi såg på 1900-talet till stor del berodde på en naturlig återhämtning från Lilla Istiden. Jorden upplevde en relativt kall period från 1200-1800 efter Kristus. Sen började en återhämtning som i stort varit linjär med 1 grad per 200 år, dvs 0.5 grader på 100 år. Detta är 5/6 av den uppvärmning som mätts upp på 1900-talet och det skulle ge koldioxiden och växthuseffekten inkl. återkopplingar 0.1 grad/100 år. Glaciärerna började krympa på tidigt 1800-tal och det är inget som satts igång med antropogena utsläpp av koldioxid.
akofusu_img1
Vad Akasofu funnit är att överlagrat den linjära uppvärmningen finns en sinuskurva från oscillationen av havet med en amplitud om ca 0.2 grader och period 60 år. Den nuvarande uppstoppade uppvärmningen beror på att en topp fanns år 2000 och nu kan vi vänta oss en nedgång till 2030 varefter det vänder uppåt.
Källa
Kritiken mot IPCC från Akasofu är stark.
”By 2007, the deviation of the IPCC leadership from science and scientific practice was out of control, as recently revealed by Climategate.”
”The carbon dioxide theory is just a hypothesis, which I respect as an idea among other possibilities, such as natural changes. However, at least some of what the IPCC presented as ‘facts’ are now in doubt, deemed an exaggeration, or proven incorrect. In addition, the warming stopped during the first decade of 21st century, despite the fact that the amount of carbon dioxide in the air is still increasing.”
Min anm. Vi ska ha klart för oss att vi i denna serie behandlat några av världens främsta forskare. Några återstår att ta med. Att dessa skeptiker finns framgår ALDRIG i gammelmedia. I stället försöker man låtsas att det finns något slags konsensus om att vi ska få en katastrofal uppvärmning inom hundra år. Bluff och fel. Gammelmedia ljuger ofta hejdlöst och överdriver utan att skämmas.
Vetenskapsreportrarna på de stora tidningarna har ytterst sällan kunskap om naturvetenskap på universitetsnivå. Man prioriterar politik framför vetenskap. Hårt påstående men efter att ha ägnat många månader av mitt liv att läsa in mig på ämnet vet jag att det är sant. En vetenskapsreporter på de stora dagstidningarna borde minst ha en mastersexamen i naturvetenskapliga ämnen. Verkligheten ser helt annorlunda ut. I stället får de massa PK-titlar som hedersdoktor…
Sen har vi Sveriges Televisons vetenskapsredaktion som verkar leva i parallell verklighet.
Svenska politiker läser gammelmedia och har agronomen Johan Rockström som ”rådgivare” i klimatfrågor. Det kan inte bli mer fel. Varför inte lyssna till Lennart Bengtsson som är en internationellt mycket känd forskare och har riktiga vetenskapliga meriter? Här kan du läsa om Lennart Bengtsson och Judith Curry.  Dags för Alliansen och då speciellt Centerpartiet att slå in på kunskapslinjen och överge ”tro”. Folkpartiet och Jan Björklund påstår sig stå för kunskap. Ska det inte gälla klimatfrågan också?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Lasse

    Är det hans forskning som skall användas för att bemöta befarad uppvärmning av djuphaven nu när det saknas tydlig uppvärmning av land och havsytan?
    Pehr med h har väl studerat kortare respondens från havsytans uppvärmning!

  2. Visst är det en märklig situation. Att media och en så stor del politikerna är så godtrogna istället för att kritisk granska och ta in alla fakta. Utmärkt sammanfattat Per W! Och framtidskommissionens sammansättning har verkligen ett löjets skimmer över sig.
     

  3. S. Andersson

    Är det inte dags att skicka Gösta Petterssons fantastiska bok till alla riksdagsledamöter?

  4. Sören G

    Till Akasofus kurva om den 60-åriga oscillationen av världshaven kommer variationerna som beror på solen. Solaktiviteten är nu på väg mot ett tillstånd som liknar det som under Lilla Istiden.

  5. Ingemar Säfbom

    Han fick den här utmärkelsen 2011 av European Geosciences Union.
    Hannes Alfvén Medal
    In recognition of the scientific achievements of Hannes Alfvén, to be awarded for outstanding scientific contributions towards the understanding of plasma processes in the solar system and other cosmical plasma environments.

  6. Thomas P

    Ingemar Säfbom, utan tvivel är Akasofu mycket meriterad när det gäller förståelse av magnetosfären och dess plasmafenomen.

  7. Björn

    Akasofu resonerar som så: assuming that whatever caused the pre-industrial warming is also causing the current warming. Han går inte in på att söka orsaker utan ser en återkommande 60-årig periodicitet som tycks stämma med tidigare kalla och varma perioder. Alltså vi är nu inne i en negativ fas och vi kan då förvänta oss en kallperiod. Om vi tar solen som en trolig orsak, så korrelerar solens avtagande magnetiska aktivitet med den dalande temperaturen.

  8. Sören G

    Vad orsakar återuppvärmningen från Lilla Istiden (den räta linjen)? Det är väl solen? Då kommer det nog inte att vara en rät linje längre fram, utan den kommer att böja av nedåt att döma av solens ändrade beteende.

  9. Ingemar Säfbom

    Thomas p
    Jag tror Akasofu har lika bra kunskaper om klimatet som Al Gore ,Rockström mm.

  10. Thomas P

    Ingemar Säfborn, jag tycker det verkar vara en rätt simpel analys. Att hitta på cykler av varierande längd i brusiga data går alltid att göra, och vanligen är det prediktiva värdet noll. Hur tror du Akasofu står sig jämfört med Houghton, Trenberth, Hansen m fl klimatforskare? Akasofus produktion av klimatrelaterade artiklar är inte direkt överväldigande, även om han som sagt skrivit mycket om magnetosfären.

  11. Rickard Berghorn

    OT: DN:s Anders Bolling fortsätter med sin ryggradslöst fega smutskastning av klimatskeptiker, bara för att slippa bli associerad med ”oss” när han egentligen driver samma teser. Han ser att klimathotet håller på att falla ihop, och göt sitt bästa för att hyckla och skaffa personliga poänger på detta nya gröna område. http://www.dn.se/blogg/framstegsbloggen/2013/05/26/yrvaket-infor-dampat-klimathot/

  12. Per Welander, tack för den här artikelserien. Dina anmärkningar om gammelmedia (roligt ord) är träffande.
    Rickard Berghorn 2013/05/26 kl. 17:45  DN’s Framstegsbloggar-Bolling måste skoja med publiken. Ska vi fixa hans dilemma: Han jobbar på ett företag som säljer en produkt (world view warfare), och sensationell reklam säljer.

  13. Rickard Berghorn, jag läste Anders Bollings blogginlägg och fick ett mycket gott  intryck (men jag kanske är partisk eftersom jag är DN-prenumerant 😉

     

  14. Orm

    MrsM
     
    Jag tycker nog att man får vara glad för det lilla.
    Anders Bolling skrev en bra artikel som i viss mån sågade det europeiska GMO-motståndet, kusin med koldioxidreligionen.
    Bolling måste räknas till postbojsianismen hos DN; självklart ett steg i rätt riktning.

  15. Rickard Berghorn

    Pehr: Tyvärr är det som jag skriver, Anders Bolling gör sitt bästa för att sprida fördomar om klimatskeptiker. Att vara barnsligt motvalls bara för att någon gör ett statement med emfas är inte särskilt begåvat eller insiktsfullt, så du kan bättre än såhär.

  16. Rickard, min åsikt var helt uppriktig, Anders Bolling uttryckte en hel serie åsikter som var som om jag hade skrivit dem själv.

  17. Rickard Berghorn

    Pehr, det är också helt uppriktigt från mig att jag tror du sätter dig på tvären bara-för-att. Det är inte heller första gången Bolling kritiseras för detta. Han har fått hela sin förståelse för hur svagt underbyggd klimatalarmismen är från klimatskeptiker, men spottar ändå på oss som om vi skulle tro på ”konspirationsteorier” och ”dolda agendar” med forskare och medier i hemliga allianser. Först när han uppmärksammar och skriver respektfullt om TCS och klimatskeptiska frontprofiler som Steve McIntyre och Anthony Watts m.fl. får man tro på hans välvilja.

  18. Pers serie om klimatskeptiska forskare är utmärkt! Bra jobbat!

     

    Det som jag tycker är mest intressant med Akasofu är att han är så övertygad om sin sak att han 2010 publicerade denna kurva. Hittills har temperaturutvecklingen också gått hans väg.

     

    Men eftersom hans kurva går åt andra hållet jämfört med IPCCs så måste skillnaden mellan dessa två också utveckla sig snabbt. Så det kommer inte att ta många år för att konstatera om Akasofu har rätt eller fel. Han inser naturligtvis detta själv, alltså måste han vara mycket övertygad om sin sak.

  19. Orm

    Rickard Berghorn
     
    Läste Bollings artikel igen och fann den tämligen hovsam.
    Du måste medge att det var ett helt annat ljud i skällan på Bojs och Baltscheffskys tid.

  20. Rickard Berghorn

    Som sagt Pehr, det är helt enkelt som jag skriver.

  21. Rickard, det där med att sätta sig på tvären är väl ett ad hominem och är nog ine så bra som argument.

    Vad är det för fel med att helt enkelt konstatera att vi har kommit till olika åsikter om Anders Bollings artikel?

  22. Rickard Berghorn

    Han försvarar ju klimatskeptiker men kritiserar konspirationsteoretiker. De senare kallar han foliehattar och menar att de återfinns även bland klimatalarmisterna.

    Om du inte räknar dig som konspirationsteoretiker så finns väl inget att klaga på eller?

     

  23. Rickard Berghorn

    Lena K: Som sagt, det är som jag skriver, och jag missbedömer inte sådana här saker i egenskap av professionell författare, redaktör och f.d. utgivare. Även du kan läsa innantill och se att Bolling i samma veva flirtar med en ledarskribent på DN som spottat på ”klimatsrptiker”: ”Det finns konspirationsteoretiker som inbillar sig att redaktörer i maskopi med forskare fattar publiceringsbeslut bakom neddragna persienner. De har, som DN:s ledarredaktion konstaterade i onsdags, alltför livlig fantasi.”
     
    Som sagt, barnsliga motvallsreaktioner bara för att någon tar i med emfas är inte särskilt begåvat.

  24. Rickard, Anders Bolling diskuterade Oklahomatromben på samma sätt som jag gjorde i fredagens blogginlägg och i kommentarsfältet. Där går han alltså i sak emot ledarskribenten. En sådan kritik kan inte kallas för att flirta med ledarskribenten.

  25. Argus

    Hm.
     
    Nog får man (i alla fall jag) en känsla av att Bolling har lagt sig på en ’molnfri höjd’, så han kan ta de argument till beskådande han finner lämpligast.
     
    Folihattsepitetet riktas ganska vagt…….
     
    Wijkman + Rockis får en ’mild’ kritik.
     
    Och avslutas med referens till Afrika……
     
    Visst är det en kursändring sen Bojsan, men någon riktig substans tycker jag mig inte se. I mina ögon verkar Bolling vara en vaken (relativt) skrivare som nu har funnit gott att släppa in fler alternativa utvecklingsvägar. Det skulle vara klargörande om han funne det gott att intellektellt slakta vindkraft, utsläppsrätter och allt genusmotiverat klimatforskande.
     
    ’Dagens klima…’

  26. Orm

    Rickard Berghorn
    Din stingslighet ligger dig i fatet och svansföringen i och med detta gör inte saken bättre; benägenheten att hoppa på fel tåg i argumentationen leder också fel.
    Kort och gott, du misstolkar Bolling, han är en hyvens prick.
     

  27. Rickard Berghorn

    Pehr, Anders Bollings skriverier om Oklahomabombaren är helt OT.

  28. Rickard Berghorn

    Jag räknar inte mig som konspirationsteoretiker och uppfattar därför inte artikeln som mot mig eller någon av oss som driver bloggen.

    Dessutom tycker jag att både ledaren och Anders artikel erkänner att de har skrivit för lite om sådana rapporter som visar på en lägre klimateffekt. De är bäggen en slags ursäkt. Sedan viker de inte ner sig och ligger med halsen bar som du tycks önska men de kommer de aldrig att göra.

    När någon går till reträtt så får man nog hjälpa till att sopa banan och acceptera det man får. Det är så man öppnar upp för dialog i framtiden.

     

  29. Rickard Berghorn

    Orm, istället för att diskutera hur någon skriver, var vänlig och diskutera vad som skrivs. Det leder till en mycket bättre och mer konstruktiv diskussion.

  30. Rickard Berghorn

    Lena K: Den som är på reträtt men låtsas att de tidigare kritikerna är lika goda kålsupare som någonsin, är inte ens vänner. Som sagt, först när Anders Bolling skriver uppskattande och respektfullt om TCS vet vi var vi har honom, nu tyder det han skriver på att han ska bespotta dem som egentligen sopade vägen för honom.

  31. Rickard, Oklahomatromben elller Oklagomatornadon var det …

  32. Rickard Berghorn

    Ja, det var ju upplysande. Hur som helst framgår det tydligt att Bolling skriver under på de fördomsfulla omnämnanden som ledarskribenten gör om klimatskeptiska s.k. konspirationsteoretiker.

  33. Orm

    Berghorn och Argus
     
    Nåja eller rättare sagt nåväl, Anders Bolling känns i alla fall ärlig när han skriver, sanningssökande om man så vill vilket man väl inte med bästa välvilja i världen skulle kunna beskylla Bojs & Baltscheffsky för.
    Och hur och vad, Berghorn, var inte det också lite stingsligt?

  34. Rickard Berghorn

    Ingmar Nordin är en av dem som tidigare kritiserat Anders Bolling för hans fördomsfullhet gentemot klimatskeptiker. Varför helt enkelt inte kontakta honom, ni som sitter i SI, och för dialog och ser vart ni har honom? Det är knappast meningen att SI ska fortsätta vara en spottkopp för miljörörelsen, när klimatalarmismen efterhand visar sig vara den överdrift som SI hela tiden visat att den är.

  35. Rickard Berghorn

    Korr: ”Det är knappast meningen att SI ska fortsätta vara en spottkopp för journalistkåren och miljörörelsen…”

  36. Rickard

    Jag tycker att det är ett erkännande och en pik till Rockström och Wijkman:

    ”Jag vet inte vad Johan Rockström och Anders Wijkman, två av klimatlarmens främsta svenska klockringare, säger om de senaste rönen om dämpad uppvärmning, men faktum är att mycket i dessa är sådant som för fem sex år sedan mest kunde läsas på så kallade klimatskeptiska bloggar.”

    Dessutom är vi ganska långt ifrån den enda klimatskeptiska bloggen.

     

     

  37. Orm

    Berghorn
     
    Ursäkta men du får bara inte skriva ”vart ni har honom”. Utvisning direkt!

  38. Rickard Berghorn

    Lena K: Det handlar om Anders Bollings attityd mot klimatskeptiker, inte hans kritik mot Rockström et al. och hans enskilda påpekande att vissa delar av kritiken förekommit på klimatskeptiska bloggar. Det kan lika väl innebära att han menar att också en blind höna. Hans ospecificerade, svepande och hånfulla kommentarer om ”konspirationsteoretiker” och ”foliehattar” som sedan följer gör dessutom det påpekandet om bloggarna ganska obetydligt.

  39. Rickard Berghorn

    Och varför inte kontakta Anders Bolling trots allt? Om han visar sig vara er vän är det ju bara bra. Ni har inget att förlora.

  40. Orm 2013/05/26 kl. 19:39
    Som Per W skrev i sitt inlägg om gammelmedia så har det saknats allsidighet i rapporteringen, alltså en presentation av diverse/olika material för läsare att tänka själva kring och bilda egen uppfattning utifrån.
    Jag brukar ignorera ”cult-of-personality” när jag läser något då erfarenheten lärt mig att det är möjligt att hitta beröringspunkter i åsiktsfrågor både hos de man känner stor ”kinship” med och de man uppfattar som omöjliga att förstå. Jag är aldrig överens med någon 100% av tiden och lägger inga värderingar i det, gillande eller ogillande.
    Med den utgångspunkten ser jag Rickards reaktion som fullt förståelig. Bolling verkar onekligen ”yrvaken”. Min korta kommentar om att han jobbar för ett företag som ägnar sig åt opinionsbildning är den tredje faktor Bolling själv undviker. Han slingrar sig med skäl som mänskliga och mediedramaturgiska, för att det skulle handla om att rädda trovärdigheten för att inte gå i konkurs kan det väl inte handla om? Han talar också om för läsaren vad de skall tänka. Renhårigare vore att uppmuntra folk till att lära hur man tänker. Det gör man genom saklig information från många källor utan emotionell laddning.

  41. Rickard, vi är fria och oberoende skribenter här som inte frågar varandra vilka åsikter som är passande.

    Uppdatering: Fast Rickard syftade visst inte på Ingemar utan på Anders Bolling, så jag säger mittåt.

  42. ThomasJ

    Hur i hela hum-hummet kan någon stå ut med att ens läsa DN? (eller för den delen övriga MSM-’produkter’…?)
    De bär samtliga ett avgörande ansvar till den rådande desinformationen, inte alls olik densamma i Nordkorea, bara lite ’fiiiiiinare’, typ…  👿 
     
    Mvh/TJ

  43. Rickard Berghorn

    Pehr, jag skrev att ni skulle kunna kontakta honom och se om han är er vän. Att förvränga det till att jag menar att ni skulle avkräva honom ”passande åsikter” var ganska roligt 😉

  44. Rickard Berghorn

    Uppdatering här också: Aha, Pehr trodde jag menade Ingemar.

  45. Rickard, jo det blev ovanligt löjligt 🙂

    Det var därför jag skrev en uppdatering när jag insåg mitt misstag.

  46. Skogsmannen

    ”Johan Rockström och Anders Wijkman, två av klimatlarmens främsta svenska klockringare…”
     
    Tolkar jag som en (lite mer än mild) sågning.
     
    ”men faktum är att mycket i dessa är sådant som för fem sex år sedan mest kunde läsas på så kallade klimatskeptiska bloggar…”
    inte så illa faktiskt, ett erkännande att vissa ligger före (och andra är lite ”efter”  🙂 )!
    Allting har sin tid…hav tålamod!
     

  47. Skogsmannen

    Precis, en liten bit i taget. 😀

  48. Bosse J

    Någon skrev kl 16.20:
    ”Att hitta på cykler av varierande längd i brusiga data går alltid att göra, och vanligen är det prediktiva värdet noll.”
     
    Som IPCC som hittade en uppåtgående trend 1970 – 2000 och extrapolerade den till all evighet, amen 🙂
    Prediktivt värde?

  49. Orm

    MrsM
    Ingen som helst invändning i sak.
    Men Bolling är en postbojsiansk yttring i de gammelmedier som skrek sig hesast om klimathotsalarmismen och jag tycker att det finns stor anledning att gädjas över pågående paradigmskifte.
    Exempelvis Gudmundsons vikarie Ivar Arpi i Svd hade inte varit möjlig bara för ett år sedan; det håller på att ske en journalistisk tillnyktring om än under galgen och det är i det ljuset Bolling ska ses som en positiv gnista.
    Tyvärr finns det många andra skräckområden som kastar mörker över svensk journalistik men dessa förutan känns det som att ett uppsprickande molntäcke breder ut sig vad gäller klimatgalenskapen.
     

  50. Ingemar Nordin

    Om Akasofu: Detta är en framstående klimatforskare som använt sig av andra proxies än trädringsforskarna och tittat på isbeläggning och glaciärers utsträckning över tid. Att han funnit en 60-årig cykel som är överlagrad på en ganska konstant, drygt hundraårig uppvärmning på 0,5 grader tycker jag är väl värd att föra in i den allmänna klimatdiskussionen.

    https://www.klimatupplysningen.se/2011/01/02/akasofu-aterhamtningen-fran-lilla-istiden-pagar-fortfarande/

    Som någon påpekade ovan så diskuterar inte Akasofu om vad som åstadkommit den långsiktiga återhämtningen från lilla istiden. Men det finns en tydlig korrelation med ökad solaktivitet. Sjäv tycker jag att hans iakttagelser om en sådan långsiktig trend + de kortare cyklerna från havscirkulationerna är ganska övertygande. Kanske är han något viktigt på spåret?

    Beträffande Bolling så håller jag med Richard Berghorn om att Bollings kommentar

    Det finns konspirationsteoretiker som inbillar sig att redaktörer i maskopi med forskare fattar publiceringsbeslut bakom neddragna persienner. De har, som DN:s ledarredaktion konstaterade i onsdags, alltför livlig fantasi.

    är onödigt räddhågsen. För det första så finns det faktiskt sådana publiceringsbeslut som är tagna av BBC. Dokumenterat. Bakom neddragna persienner. För det andra så slänger han avsiktligt eller oavsiktligt skit på alla oss klimathotsskeptiker, inklusive Klimatupplysningen (f.d. The Climate Scam).

  51. Orm 2013/05/26 kl. 21:58
    Agreed 🙂

  52. Ingemar Nordin

    ”postbojsiansk”, är inte det att lite överdriva Bojsans betydelse och ganska svaga rapportering om klimatet?

  53. Olaus Petri

    Vet inte det Ingemar, Bojs nedre hemisfärer har gjort rejäla avtryck, inte minst  i Svt:s soffor. Klart att det också påverkar de övre halvorna på dem som sätter sig där efter henne. 😉

  54. Ingemar … vi pratar bedömningen av DN … och relativa förändringar där. Post-Bojsiansk  är ganska träffande tycker jag ..

  55. Peter Stilbs

    Märkligt (?) – I morgonens pappers-SvD finns högst upp på sid 04 en ”push” för ett blogginlägg av Ivar Arpi – på svd.se/ledarbloggen – ”Apokalypsens gröna ryttare”  – men inlägget finns nu kl 07:20 inte där ? Censur ?

  56. Peter F

    Peter S
    http://blog.svd.se/ledarbloggen/

  57. Lejeune

    Peter F 07:49
     
    Slutklämmen var sällsynt humoristisk och ironisk:
     
    ”Vår kultur har blivit besatt av sin egen undergång. Var och varannan film är en dystopi, apokalyptisk eller postapokalyptisk. Kanske är vi så utleda på oss själva att det bara är genom att stirra civilisationens undergång i vitögat som vi återfår förmågan att känna en gnutta hopp. Äntligen får man börja om! Utan trängselskatter och utsläppsrätter. Endast några få överlevande – O ljuva tanke!. Som ett nytt Eden! Fast utan äpplen. Givetvis odlar vi bara ekologiska potatisar där.”

  58. OR

    Peter F 7:49
    Intressant artikel. Det enda jag saknade var det märkliga att de som kritiserar framstegs- och tekniktänkandet för att medföra hybris, gärna hamnar i ”Super-hybris”: Vi kan bestämma vilket klimat vi får bara vi slutar att elda fossilt! eller i värsta fall genom att experimentera med riktade utsläpp som genom att påverka hela atmosfären skulle styra klimatet.
     
    Myter visar sitt värde genom att med samma rätt kunna förstås på olika sätt. Peter Tatheim visar i The Makings of Maleness att ”Ikaros”myten med god behållning kan förstås på ett helt annat sätt: Vårt fokus på Ikaros säger något om vår besatthet av ungdomen, när historien handlar om Daidalos som blir vuxen och klarar sig på vingar som han själv har gjort. Historien om de egna vingarna refererar till seden i det förfallande matriarkatet på Kreta där ”kungen” varje år offrades genom att störtas utför en klippa med en gås fastbunden på bröstet. 

  59. olle w

    Bra att du tar upp det har med att det finns tunga riktiga klimatforskare som är skeptiska, inte Al gorare eller konsekvensforskare osv som 95% av de troendes alla femtioelva miljoner forskare är.

  60. Bäckström

    Nåja sakta i backarna.
    Bollings artikel ligger ju för det första undanskuffat på den mer inofficiella bloggen ”framstegsbloggen” och inte direkt under ”DN vetenskap”. Det finns nog en anledning för detta. Jag minns att Bolling var den ende under ”Bojsepoken” som hade en mer nyanserad uppfattning i klimatfrågan. Jag gissar att han fortfarande är för kontroversiell för redaktionen på DN. Därav har man gett honom en egen liten blogg, så att man ska slippa ha honom på de mer officiella spalterna ;-
     

  61. Bäckström 2013/05/27 kl. 10:29
    Jepp. Han är DN’s ”change agent”, en slags pedagog som diplomatiskt skall leda massorna till nästa PK-attityd om vinden börjar vända. Synd för honom att han är så klumpig och transparent.

  62. MrsM 2013/05/27 kl. 10:51
    Förtydligande: i egenskap av katalysator utför Bolling uppdraget klumpigt, skulle jag skrivit. Hurdan han är som privatperson känner jag inte till, det är irrelevant. Ursäkta min egen klumpighet.

  63. Tage Andersson

    Akasofus enkla analys är tilltalande. Samtidigt måste man ha klart för sej att brusiga data ofta tycks visa icke existerande cykler. En cykel som länge uppmärksammades var den s.k. Brucknercykeln med en period på 35 år. Nu är den saligt avsomnad.

  64. Per Welander, helt på slutet skriver du: ”Dags för Alliansen och då speciellt Centerpartiet att slå in på kunskapslinjen och överge ”tro”. Folkpartiet och Jan Björklund påstår sig stå för kunskap. Ska det inte gälla klimatfrågan också?”
    Det finns ett ”window of opportunity” för de olika partierna nu eftersom Sverige går till val nästa år. Kanske andra konstellationer kan bildas utifrån ”kunskapsläget” i bl a klimatfrågan.
    I Britain finns House of Commons som består av vågskålarna ”government and the opposition”, alltså ”you are either with us or against us”. I House of Lords däremot, hittar man även s k Crossbenchers, de oberoende/neutrala, som är som stativet som möjliggör vågskålarna. Crossbenchers är traditionellt konservativa och Husets ”samvete/sunda förnuft”, kunskap är ryggraden och modeflugor och trender ses för vad det är. Crossbenchers är fasligt omoderna då de tack vare kunskap vet att människan är ett instinktdrivet djur med organiseringsförmåga, men likafullt primärt ett djur. Därför behövs tidlösa normer för ett ”hållbart” samhälle, och hänsyn måste tas till människans natur. Parallellt med vår ”gamla” fysiologi har vi huvuden fulla av nya idéer, som är värdefullt. Hur sy ihop det? Hur ”marry” stenåldersbehov med ”cutting edge”-kreativitet så att vi varken slutar tänka eller blir ”talking heads”.
    Återinförsel av möjligheten för familjer att ta hand om avkomman fram till skolålder kan ge barn som är trygga och ”färdiguppfostrade” och skolmogna/redo att fokusera på inlärning. Endast skolmogna barn kan se värdet i att göra det man ”inte vill”, ex lära matte. Då kan lärare fokusera på att göra sitt jobb, att lära ut, istället för att driva uppfostringsanstalt/fritids. Om nu barnen är framtiden måste man lära av hur det fungerat fram tills i dag, annars ”håller” det inte!
    Rätt tillämpning av teknik och innovationer. Små barn skall tillåtas växa färdigt innan de introduceras för sådant deras hjärnor och kroppar är känsliga för. Ingen sätter en treåring framför ratten eller vid spisen. I dagsläget uppskattar vi vuxna trådlös teknik för effektivitet och produktivitet, och det vill vi inte förlora. Men en färdigvuxen kropp med ett starkt immunförsvar påverkas inte på samma sätt som ett barns. Professor Olle Johansson har kunskap om detta, och har författat ett brev om det:
    http://citizensforsafetechnology.org/Letter-to-Dr-Perry-Kendall-from-Olle-Johansson-re-WiFi-in-Schools,82,2626 
    Jag hoppas som du Per W att det skall uppstå en Crossbench-allians som lutar sig mot basal kunskap och kan stå stabila som stativet mellan vågskålarna.

  65. Peter F

    Här får skeptiker inte rum. Inte i litteraturvetarens forskning i alla fall. Lyssna om ni orkar. Hör vad den 17-åriga tjejen på köpcentret säger om klimatförändringarna.
    http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/198496?programid=1302

  66. Ann L-H

    Per – bra att den något okände Akasofu kommer med här. Han är i min värld den som satte fingret på NÄR den senaste uppvärmningen började vilket gav lite Aha-funderingar.  Att sedan ThomasP var den som först kom med invändningar här gjorde att jag gick tillbaka till vad TCS haft att säga om Akasofu’s idéer tidigare vilket var uppfriskande. Tack Thomas för att Du alltid leder in på rätt tråd fast med ett tvärtomtänk.
    Donald Gibsons bok Ideology and Power kom just med posten vilket innebär att jordgubbslandet och potatisåkern får vänta en tid. 

  67. Ann L-H

    Tillägg Ann L-H 14:55
    Oj, det mest väsentliga ordet i titeln förvann – Environmentalism – Ideology and Power ska det vara!