Agenda 2030 – Mål nummer 13 DO

DO

En grupp forskare har dammat av en gammal idé från 2008 där man vill införa en personlig koldioxidbudget. SVT har intervjuat Francesco Fuso Nerini, föreståndare för KTH Climate Action Centre som säger:

”– Man skulle kunna ha en app som registrerar om jag köpte en flygbiljett och som följer energiförbrukningen i hemmet. Man skulle också kunna handla med sina utsläppsrätter till exempel, det vill säga att en person som gör av med lite koldioxid kan sälja en del av sin budget till någon som redan förbrukat sin, säger han.”

Faktum är att det redan finns en app med tillhörande kreditkort. När du handlar kan du sedan kolla i appen hur mycket koldioxid du har gjort av med. Det är Docomony som har tagit fram konceptet och tillsammans med Ålandsbanken (övriga partners är Mastercard, S&P Global och UNFCCC) erbjuder de kortet som är vitt och kostar 49 kronor per månad. DO betal- och kreditkort går, enligt exemplet passande nog ut i december 2030. Kortet är tillverkat av majsmassa och är biologiskt nedbrytbart och kopplat till de globala målens nr 13 ”Bekämpa klimatförändringarna”. Har man överskridit sin budget ges man möjlighet att klimatkompensera sina köp.

Det vita kortet bygger på frivillighet men de håller på att ta fram ett svart kort som beskrivs såhär:

”DO Black

Att effektivt bromsa klimatkrisen handlar om att hitta livsstilsförändringar med hög påverkan. DO Black är en patenterad idé som hjälper oss begränsa vår klimatpåverkan. Istället för ett maxbelopp i kronor har DO Black en kg CO2-begränsning som träder kraft varje månad, helt enligt FN:s 2030 mål för reducerat koldioxidutsläpp. För första gången blir vår konsumtions påverkan på planeten lika viktigt som vår betalningsförmåga.”

När man har nått sin budget får man helt enkelt inte handla mer.

De globala målen eller Agenda 2030, kan ju verka vara bra vid ett första påseende. Vem vill inte ha god hälsa och få bort fattigdom i världen för att nämna mål nr 3 och 1. Men det är inte målen i sig som är haken utan medlen att nå dit. Vi går raskt mot år 2022 vilket innebär att de har ca nio år på sig och det är klart att det inte kommer att gå om man inte lyckas med en drastisk systemförändring som jag tror mycket få människor verkligen vill ha.

Än så länge är DO-kortet och appen bara kopplat till mål nr 13 men vill man vara lite konspirationiskt lagd kan man ju tänka sig att koppla på fler av målen i Agenda 2030 som ex hälsa. Göran Greider efterlyste skatt på socker för några år sedan, här kan han ges möjligheten att helt enkelt inte få köpa mer godis när sockerbudgeten för hans personliga del är slut.

 

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. johannes

  Det blir sjukare för var sekund.

 2. BG

  ”The fact that jellyfish have survived for 650 million years dispite not having brains gives hope to many people”.

  Det finns tydligen de som fortfarande lever på hoppet.

 3. Ann Löfving-Henriksson

  Tack Lena!
  Ja, nog blir det sjukare, mer skrämmande för varje dag!

 4. Oroad

  Vilken rappakalja. Läste i SVD i morse om energibrist i England. Tragiskt att illustrationen av energibrist och MP:s idealsamhälle i fullskala med ihjälfrusna människor i sina hem i vinter. Fast jag kanske är överdirvet konspiratorisk. Det kanske går bra?

 5. Sven Andersson

  Människokroppen avger CO2 och vilket motsvarar utsläpp från 1/5 bil. Vid normalt arbete, inte minst fysiskt, ökar människroppens utsläpp mycket. Vid idrottstävlingar och träning inför dessa är usläppet mångdubbelt mer. Varje människa borde betala för detta och inte minst idrottare.
  Hemsk tanke jag lägger fram, men det föreslagna kortet är lika hemskt.

 6. Ulf

  På något sätt tycker jag att denna inte är OT här.
  https://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/elsparkcykeln-ar-i-vissa-kretsar-en-helig-leksak/

  Och varför inte gå hela vägen som kineserna? Varför stanna vid koldioxid? Full övervakning på om du är en god medborgare.
  För så är det förstås. Religion handlar om kontroll och klimatkrisen är förstås inget annat än en religion.
  Det kommer smälla rejält nu i Europa. Många i de sydligare länderna har inte råd med elräkningarna. Så förbered er för nya EU bidrag ifrån norr. Allt för att täcka EUs idiotiska energipolitik.

 7. Stasi i modern tappning. Jag har själv lyssnat till en av Stasis superspioner Alexander Radler. När han var kyrkoherde i Burträsk, prästvigd i Luleå domkyrka 1977, när han var i sitt esse. När jag hörde hans predikningar visste jag inte att han varit spion från 1965 till murens fall. Hans agentnanm var Thomas IM, informell medarbetare. Hans akt var över 1000 sidor, han hade angett över 500 personer. Stasi finns inte längre. Men Stasi verkat ha knoppat av sig.

 8. jax

  Får väl ta till ett gammalt djungelordspråk:

  Det är alltid mörkast strax innan gryningen.

  Nä, inte från djungeln förstås, utan sägs vara ursprungligen engelskt. Mörkret, tillsammans med elbristen, gör kanske att ordspråket besannas, snabbare än vi anar.

 9. Robert Norling

  #6 Ulf
  Finns nog en och annan också i vårt land som börjar få problem med kostnaderna för energi.
  Elpriset på spotmarknaden är uppe över 3 kronor i Sydsverige nu på morgonen.

 10. Sören G

  inte OT
  Ett citat från Judith Curry: ”The perils of computing too much and thinking too little,’” (Farorna med att beräkna för mycket och tänka för lite,)
  https://judithcurry.com/2021/10/06/ipcc-ar6-breaking-the-hegemony-of-global-climate-models/#more-27876

 11. Undrar vem som skulle köpa utsläppsrätter till vem? Intressant..

 12. Sten Kaijser

  Tack Lena,

  det blir allt svårare för EB att hävda att det bara är äldre män som är klimatförnekare

 13. Ivar Andersson

  Francesco Fuso Nerini, föreståndare för KTH Climate Action Centre förespråkar ransoneringskort för koldioxid. Han tror att det är något nytt.
  Bristen på historiekunskap är enorm i den klimathotsreligiösa sekten. Senast på 70-talet fick vi ransoneringskort på bensin som dock försvann snabbt. Under 2:a världskriget var många varor ransonerade eftersom importen minskade pga kriget.

 14. Bäckström

  Du sköna nya värld!
  Tankegodset kan spåras tillbaka till 30-tals-rörelsen ”Technocracy inc”. Läs eller lyssna på Patrick Wood som genomlyst rörelsen och dess moderna avkommor.
  https://www.youtube.com/watch?v=_UQuNzVZK84

 15. Håkan Bergman

  Ivar A. #12
  Och naturligtvis ska detta skötas med en app. Undrar hur mycket utsläpp som genereras av alla idiot-appar som ligger kvar och skräpar i folks mobiler? För att inte tala om säkerhetsproblemen som följer när idioten som skrev appen upptäcker att han inte kommer att bli multimiljardär på den och slutar underhålla och uppdatera den.

 16. GVB

  När jag läser det här för tankarna till berättelsen ”Sagan om den gyllene hjälmen” där Kalle Anka (som självutnämnd kung av Amerika) fantiserar om att alla invånare skall ha en apparat som mäter åtgången av luft. En gäspning var speciellt kostsam medan en suck var förhållandevis billig.

  Koldioxidmätartvång är kanske på väg?

 17. Det borde vara obligatoriskt för alla klimatalarmister att inneha ett DO Black.

  En enkät sänds ut till hushållen med frågor om de är oroade för klimatet och om de anser att koldioxidutsläppen är det farligaste och största problemet. Längst ned skall det finnas en blankett för de som svarat ”ja” där man fyller i sina personuppgifter kopplat till sitt privata bankkonto och en ansökan om DO Black. Om inte blanketten fylls i så kommer svaren på frågorna att betraktas som ”nej”.

 18. Argus

  Jag har haft lite kommunikation med Francesco den senaste veckan.
  Han är den ende hittills som svarat fler än en gång. Vicerektorn Per Lundqvist svarade, men bara en gång. (Han tycker att det ofta är jobbigt att diskutera med *skeptiker* och vill då helst avstå.)

  Nåväl, Francescos ståndpunkt är ungefär så här:

  *De många (14000?) forskare (via IPCC) tillsammans konstituerar en ’overwhelming’ concensus.

  *Han vill bara överväga ’peer-reviewed’ invändningar.

  *Han är mer åt modellerandet, och vill därför inte kommentera tex Kullmann’s conclusion att Holocen optimum var 3-4C varmare än nu. (’Not my field.’)

  *Han anser att vad IPCC ägnat sig åt de senaste typ 40 åren har varit just att testa hypotesen med man made CAGW. Det verkar inte som han anser att IPCC – Bolins skapelse – har som uppgift att leta efter bevis/stöd för hypotesen, inte tvärtom.

  Han verkar inte stödja mitt förslag att vi borde sätta lika mycket resurser på att falsifiera den som för att hitta stöd för den (!).

  Nu har det gått några dagar sedan mitt senaste mejl, så han har kanske slutat svara.
  Eftersom han planerar att sända ut en enkät till KTH forskare för att hitta sådana som är intresserade att ingå i koldioxidjakten – direkt eller genom ’mitigation’, föreslog jag att vi skulle sammanställa enkäten tillsammans så vi också kunde få en uppfattning om andelen forskare som inte riktigt tycker att den jakten är meningsfull. Han högg inte på det förslaget

 19. Evert+Andersson

  Kina har ju ett system där medborgarna får pluspoäng när de sköter sig och minus vid ’olämpligt’ beteende.

  Skulle gå bra att köpa det också därifrån.

  Christiania Figueres tyckte ju att Kinas system var effektivare än vårt i västvärlden för klimatet. Det är nog på gång.

 20. Allting blir enklare och mera automatiserat. Snart behöver inte siste man släcka lampan, det fixar de gröna, med en black-out. Godnatt!

 21. Torbjörn

  Det blir viktigare och viktigare att ifrågasätta 1,5-gradersmålet.
  Annars finns det ingen gräns för idiotin!
  T.o.m. industrin och företagsledare går ju på bluffen om att en varmare värld är en katastrof

 22. Christian H

  #7 Daniel Wiklund

  Alexander Radler är väl den ende av de drygt 70 spioner från Stasi som trätt fram. Uppgifterna om vilka som var Stasispioner i Sverige var tydligen så graverande för statsmakten att de beslöt hemligstämpla uppgiften i 70 år. De som aktivt verkat och angivit andra för Stasi förtjänar inte denna nåd. Däremot förtjänar det svenska folket att få veta vilka kräk dessa är. I synnerhet då de kan befaras vara högt uppsatta personer inom politik, media, byråkrati och utbildningsväsendet. Sannolikheten för att flera av dem profilerat sig som klimatalarmister måste anses vara hög, då målet för alarmisterna är en klimatdiktatur av kommunistiskt slag, med total övervakning av den enskilde och ingen personlig frihet.

  Man får lätt en fadd och besk smak i munnen när man beaktar vad Francesco Fuso Nerin på KTH Climate Action Centre för fram. En app och ett kreditkort som registrerar, kontrollerar och bestraffar allt du gör, är ett led i att införa helvetet på Jorden och i ett sådant samhälle blir livet meningslöst, menar jag. Många av de maktfullkomliga globalister som ligger bakom klimatalarmismen vill reducera mänskligheten med 90% och i ljuset av detta blir deras människofientliga agenda logisk.

 23. jax

  OT men nu har Aftonbladet tydligen utlyst ett nytt pris, Klimatjournalistpriset! Och gissa vem som sitter i juryn, jo Johan Rockström, som verkligen borde vara en som journalisterna granskar. Har karln inga skrupler? Inser han inte det olämpliga i att vara med och utse årets klimatjournalist. Han som nämns i snart sagt varje artikel om klimatet.
  För att inte tala om Kerstin Brunnberg, tidigare VD på Sveriges Radio som nominerat en av sina tidigare arbetskamrater. De nominerade är:

  Daniel Värjö, SR kaliber
  Som Lisa Röstlund, DN
  Elisabet Urisman Otto, DN

  Alla okända för mig. De sägs ha utmärkt sig med sina granskningar av klimatfrågan?

  Övrig i juryn är Jonathan Jeppson från Aftonbladet.

  https://www.aftonbladet.se/a/47mPne

 24. Lars Thorén

  Sveriges Radio har fått hjärnsläpp.

  ”Människor och tro” i P1 idag.

  Rubrik: ”Om Svenska kyrkans förhållande till klimatet.

  ”Många troende söker idag religiös vägledning för att förstå hotet från klimatförändringarna och få redskap för att agera. ”Hör prästen Christofer Sjödin och ekologiforskaren Kristina Belfrage som båda är med i nya Nätverket för ett hållbart skogsbruk i Svenska kyrkan. Ärkebiskop Antje Jackelén resonerar om ”den andra skapelseberättelsen” och även om kyrkans stöd till klimataktioner och civil olydnad. Men vi hör också företrädare för Frimodig kyrka som anser att Svenska kyrkan idag talar för mycket om klimatkrisen och för lite om Jesus.”

  Forskaren vill ha stöd från kyrkan i sina profetiska klimatförutsägelser … dvs att människan kommer att utplånas av en upphettad värld. Och det är inte ett imaginärt Helvete de diskuterar utan planeten Jorden där forskarnas profetior ska välsignas av kyrkan.

  https://sverigesradio.se/avsnitt/det-behovs-en-profetisk-rost-om-vi-ska-fatta-allvaret

  Vad i h-e! Man tror inte det är sant.

 25. Robert Norling

  #24 Lars T.
  ”Sveriges Radio har fått hjärnsläpp”
  Undrar om de tog upp att kyrkan tjänar mammon med att upplåta skogsmark för vindverk till församlingsmedlemmarnas förtret då deras fastighetsvärden faller som en sten och i många fall blir osäljbara.

 26. Gunnar Strandell

  Lena!
  Ditt inlägg och kommentarerna så här långt pekar mot att det piskas upp en mycket otrevlig stämning kring klimatet just nu.
  Det skrämmer mig, för så här långt i historien har klimatet klarat utmärkt sig utan politisk eller radikal påverkan.

 27. Simon

  Kyrkan jobbar verkligen intensivt för att avveckla sin egen relevans. Sen undrar man varför medlemstappet eskalerar.

 28. Björn

  ChristianH [22]; Ja, beteendekontroll kommer att bli hur lätt som helst med AI. Vad det än handlar om, måste en sådan utveckling betraktas som ytterst destruktiv. Att hela tiden få tillrättavisande impulser är fullkomligt förödande för mänsklig frihet. Ständigt pekande på icke acceptabelt beteende leder till för de flesta ett robotiserat beteende. Tänk på alla ”nyttiga idioter” som vill hjälpa till att kontrollera andra. Nej, klimatfrågan måste förhindras att bli språngbrädan in i inlåsning av våra mänskliga intellekt och därmed hämmande av vår tankeförmåga och frihet.

 29. #24,27
  Rösta med fötterna ang Sv Kyrkan! Det finns opolitiska och behjärtansvärda hål att stoppa pengarna i istället. Det är värre med Public Service där valfriheten ännu inte finns.

 30. Anders

  #24 LT. Matteus 21:12-13: ”Jesus gick till templet och drev ut alla som sålde och köpte där. Han välte omkull borden för dem som växlade pengar och stolarna för dem som sålde duvor, och han sade till dem: »Det står skrivet: Mitt hus skall kallas ett bönens hus. Men ni gör det till ett rövarnäste.«

 31. Sören G

  #24 #30
  Men just nu är man rädd för kylan, SVT Rapport.
  Energikris i Europa.

 32. En annan

  Fast kul ändå med en app i ett land som helt plötsligt blir strömlöst, men visst, där kom den koldioxidfria handeln till sin rätt! Hoppas bara att det inte var en ambulans som behövde laddas för att rädda en viktig politiker/forskare/journalist…

 33. En annan

  OT, men kan inte riktigt släppa denna välgjorda video:
  https://www.youtube.com/watch?v=_QAKz_cxTlQ&t=44s

 34. mattias

  OT: Populärt med förbud nu. MP vill förbjuda kortare flygresor och Youtube förbjuder klimatförnekare: https://live.aftonbladet.se/supernytt/news/miljoepartiet-vill-foerbjuda-kortare-flygresor.oE_Wvywsn

 35. Fredrik S

  Hm, Youtube förbjuder ifrågasättande av vetenskapligt konsensus, vad beträffar klimatförändringar.

  ”Google advertisers and publishers, as well as YouTube creators, will be prohibited from making ad revenue off content that contradicts ”well-established scientific consensus around the existence and causes of climate change,” the company’s ads team said in a statement.”

  https://www.axios.com/google-youtube-climate-change-734f2b05-40e2-4e05-9100-39de589b3b0a.html

 36. Argus

  #33
  Japp. Den är Riktigt Bra! To the point.

  ’My shopping list confirms my expertise.’

 37. Simon

  Och energikrisen sprider sig:
  https://www.di.se/nyheter/jattelandet-star-infor-akut-energikris-presidentens-uppmaning-sluta-aka-hiss/

  Brasilien har väl byggt mycket vindkraft? Skulle satsat på kärnkraft i stället.
  https://www.vindkraftsnyheter.se/20191217/2764/brasilien-nar-rekordnivaer

 38. Ulf

  9 Robert

  Jo men svensken knyter näven i fickan. Det gör inte sydeuropéerna.

 39. Håkan Bergman

  Simon #37
  Den där ”skaha”-artikeln om Brasilien i vindkraftsnyheter är från 2015 och källan till artikeln går inte att nå.

 40. Simon

  #39 Håkan
  Såg precis det. Någon här har säkert ännu bättre koll än mig över hur det ser ut för vindkraften där borta.

 41. Håkan Bergman

  Simon #40
  Jag hittade det här:
  https://www.statista.com/statistics/985665/brazil-electricity-generation-source/

  Att förlita sig på en energikälla i så stor omfattning är alltid en risk. Vinden såg väl inte ut att kunna ersätta vattenkraften i nån större utsträckning 2019. Nu gissar jag, men vind och nederbörd hänger väl ofta ihop, nåt måste transportera nederbörden in över Brasilien och jag kommer inte på nån bättre förklaring än vinden? Så jag skulle nog föreslå mera kärnkraft också, särskilt som man kan anta att elförbrukningen kommer att öka i framtiden även där.

 42. Peter

  OT
  nobelpriset i fysik går till klimatmodeller…
  kanske ska det byta namn till modell priset…
  det är redan bevisat att om man måste anta(gissa) 3 eller fler variabler så blir resultatet aldrig bättre än gissningarna.
  klimatmodellerna antar mellan 20-40 variabler…
  resultatet har inget med verkligheten att göra utan kan modelleras till precis vad som helst.
  what’s the point? There is none… case closed.

 43. #42 Peter
  Japp, det kan inte sägas ofta nog, här av en matematiker, John von Neumann, ”With four parameters I can fit an elephant, and with five I can make him wiggle his trunk.”
  Förresten, har dom svansar?
  I alla fall, detta förringar inte att en klimatmodell innehåller en massa bra fysik. Det är ”fusket” på slutet vi pratar om.

 44. jax

  #43 Eilif Hensvold
  Det är väl egentligen bara Hasselmann som kan anses vara modellerare. De övriga två verkar ju ha sysslat med rätt ok forskning. Att deras resultat används av modellerare är väl inte direkt deras fel. Och i rätt modeller är de resultaten säkert mycket användbara. För det är ju inte så att all modellering är skräp. Tvärtom, rätt använda, är modeller ett utmärkt hjälpmedel. Med rätt användning menar jag inte klimatmodellering på det sätt den görs idag. Håller i övrigt med dig och #42.

 45. Magnus

  Det där låter med kortet låter som ett övervakningssamhälle. Forskarna är säkert inspirerade av Kina. Det är tydligt var klimathysterin leder till. I bakgrunden sitter det grupper som vill ha den här utvecklingen. Förr trodde jag det var konspirationsteorier men börjar luta åt att det finns agenda och påverkan från nånstans.

 46. Ivar Andersson

  Om man förstår hur klimatet fungerar räcker det med en och endast en modell. Men eftersom man inte vet måste man göra olika antagande och därför behövs minst 100 klimatmodeller. Inte ens KVA verkar förstå hur forskning går till.

 47. jax

  #46 Ivar Andersson
  Forskningen av idag kan illustreras av Luleå Tekniska Universitet. De har ett projekt som heter ”lika bra med celler-i”. Bara namnet visar ju på den numera vanligen kommande bekräftelse-bias som genomsyrar postvetenskapen. Projektet går ut på att mäta bur elbilen klarar ett kallt klimat, och slutsatserna för tillfället är att det inte finns några problem utom att bilen kommer lite kortare när det är jättekallt då värmen drar mycket energi. Inget sägs om kallstarter utan tillgång till el, och batterikapaciteten då. Inget heller om laddstolpar och tillgången på el vid parkeringsplatserna.
  Kan själv inte ha elbil b.la. pga att jag vistas mycket i min stuga vintertid. Där har jag ingen tillgång till el vid parkeringsplatsen och temperaturen kryper gärna ner mot minus trettio. Jag är inte ensam om detta här uppe i Luleå utan det finns väldigt många med samma situation.
  Tycker att det är mycket trist att universiteten går den här vägen och låter sig köpas av olika särintressen.

 48. Lennart Bengtsson

  Hur skall mänskligheten förhålla sig till djur- och växtvärldens CO2-beteende? Nyligen framhölls granbarkborrens destruktive uppförande genom att gnaga sönder svenska granar. De extra utsläppen från sönderfallande granar kommer nära nog upp i samma skala som utsläppen från biltrafiken.

  Termiter är ett annat klimatskadedjur som bidrar till metanutsläpp i stora mängder.

  Och hur skall man förhålla sig till landets alla sällskapsdjur som släpper ut växthusgaser i samma skala som flygtrafiken? Katter gillar inte att bli veganer och inte heller hundar. Då vore det bättre att ha får eller getter som sällskapsdjur som dessutom eliminerar behovet av gräsklippare. Uppsala kommun har lärt sig detta och har numera får som käkar upp sly och annat i Slottsbacken.

  De är mycket växthusläckage som man glömmer bort i hastigheten. Och det finns många syndare utöver människorna.

 49. Lennart Bengtsson

  Hur skall mänskligheten förhålla sig till djur- och växtvärldens CO2-beteende? Nyligen framhölls granbarkborrens destruktive uppförande genom att gnaga sönder svenska granar. De extra utsläppen från sönderfallande granar kommer upp nära nog samma skala som utsläppen från biltrafiken.

  Termiter är ett annat klimatskadedjur so bidrar till metanutsläpp i stora mängder.

  Och hur skall man förhålla sig till landets alla sällskapsdjur som släpper ut växthusgaser i samma skala som flygtrafiken? Katter gillar inte att bli veganer och inte heller hundar. Då vore det bättre att ha får eller getter som sällskapsdjur som dessutom eliminerar behovet av gräsklippare. Uppsala kommun har lärt sig detta och har numera får som käkar upp sly och annat i slottsbacken.

  De är mycket växthusläckage som man glömmer bort i hastigheten. Och det finns många syndare utöver människorna.

 50. Bert Nilsson

  Eller 300 000 ”onödiga” sporthästar. Fast hästmaten hade förr eller senare förmultnat ändå.

 51. Hugo

  #47 ”Forskningen av idag kan illustreras av Luleå Tekniska Universitet. De har ett projekt som heter ”lika bra med celler-i”. Bara namnet visar ju på den numera vanligen kommande bekräftelse-bias som genomsyrar postvetenskapen.”

  En alternativ tolkning till att det är bekräftelse-bias är att namnet är en lek med Werner och Werner ur Nöjesmassakern och deras ”det går precis lika bra med selleri”