Nu har det gått för långt. Jag ger upp! Vi måste genast sluta bränna olja, gas och kol! Annars står vi snart inför Peak Chocolate! Jaså, ni tror mig inte. Kolla här då.
Vissa experter spår att kakaoproduktionen kommer att dala inom bara några decennier, mycket på grund av klimatförändring och det faktum att farmarna väljer bort kakao för grödor som kan användas till biobränsle. ”Om tjugo år kommer choklad att vara lika eftertraktat som kaviar”, säger en forskare. ”Den kommer att bli så sällsynt och så dyr att vanlig Svensson inte kommer att ha råd med den.”
”Inom 20 år kommer kakaoproduktionen att ha minskat så pass att vi inte längre kommer att hitta några billiga stycksaker i godisautomaterna”, säger den brittiske konditorn Marc Demarquette.
Bäva, arma värld! Å andra sidan borde det ju innebära att global uppvärmning motverkar fetma. Eller?
Jamen det är ju enkelt att ändra på.
Som konsument kan man ju köpa godis i stället för biobränsle så blir intresset att odla spannmål mindre till fördel för kakaon.
Maggie,
det låter som Gefundenes Fressen för alarmisterna.
Eftersom summan av lasterna anses konstant är risken att många går över till lakritskonsumtion istället och högt lakritsintag hämmar sexualdriften och fertiliteten enligt enligt en del forskare(om det råder konsensus ska jag låta vara osagt).
Aftonbladet nyheter: Vanlig lakrits kan få dig att tappa lusten
Folk slutar att föröka sig och Al Gore-folket och dom andra rövskallarna( obs. nyord, kommer i nästa utgåva av SAOL) bland domedagsjournalisterna får äntligen som dom vill, en början på människosläktets utplåning! (!) 😉
Jag blir alltid förbryllad av påståenden av typen ””Chocolate consumption is increasing faster than cocoa production and it’s not sustainable,”. Hur går det rent praktiskt till? Så stora lager finns väl ändå inte att ta av så över ett par år kan inte konsumtionen vara större än produktionen. Slängde man stora mängder kakao förut, eller?
Bäst skynda sig och hamstra kanske:
http://skyltat.se/wp-content/uploads/2010/09/Toblerone.jpeg
Thomas
Det är samma logik som Malthus och övriga svältprofeter har kört med i alla tider.
Befolkningen ökar exponentiellt medan produktion av livsmedel på sin höjd linjärt.
Graferna kommer snart skära sig! Därmed den annalkande svältkatastrofen matematiskt bevisat.
Q.E.D.
Slängde man stora mängder mat förut?
Ja, just nu kan det inte vara någon större brist. För en månad sedan sålde Marabou chokladbitar med sådan rabatt att jag köpte för hundra kronor och fick ett presentkort på hundra kronor som belöning.
Äsch!
Om trettio år tekniken så väl utvecklad att du kan stoppa en choklad pralin i tanken på bilen och snaska i dig resten av asken medans bilen med säker autopilot tar dig trehundra mil på den lilla sockerkicken! 🙂
För mindre än ett år sedan köpte ju en engelsman (?) upp i stort sett hela världsproduktionen av cacao. Han trodde att han skulle göra ”det stora klippet”…….Men just då störtdök efterfrågan, och därmed priset……
Vår cacaospekulant blev en väldigt fattig (engels)man……..
Thomas, helt OT, men jag följde din länk till Ann LH (tror jag det var) om hur CO2 skulle kunna styra klimatet. Det var iaf denna länk:
http://scienceblogs.com/startswithabang/2010/11/the_physics_of_global_warming.php
Den bekräftar ju helt det jag har sagt sedan många år till AGW-anhängarna. Bortom dagis-versionen av AGW-hypotesen är det extremt glest mellan tuvorna …
Enligt SMHI var medeltemperaturen för januari i Uppsala på 1730-talet minus 1,7ºC — och på 2000-talet minus 1,9ºC.
– För juli månad var medeltalet på 1730-talet 17,5ºC — och för decenniet 2000-2009 17,8ºC.
– SMHI har gett oss dagens medeltemperatur 1722–2009 i Uppsala. Nu har det visst blivit krångel med upphovsrätt, och man slutar 2004. Men so what; det räcker bra med 2004 för att visa att vädret är normalt.
– (Detta var off-topic om man ser till artikeln; men nog så adekvat om man ser till det större problemet. Om det nu är ett problem.)
Kakaospekulationen……..
http://di.se/Default.aspx?tr=273024&rlt=0&pid=208166__ArticlePageProvider
Laabbibia#10
Kakaospekulaationen?
YouTube – Cacao Meravigliao
Ähh, det fixar Willy Wonka på nolltid.
Varför odla biobränsle när vi på ett ekonomiskt sätt kan göra diesel av naturgas ?
Energiinnehåll kWh/liter
Flytande drivmedel
Metanol 4,33 (Gillberg Värmland)
Etanol 5,85
E 85 6,5
RME 9,25
Bensin 9.0
Diesel 9,8
Syntetdiesel ca 10,0 (50% mer än E 85)
Michelangelo och numer enligt Sandias metod av även usla kolsorter, på ett billigt miljövänligt vis, underjordisk förgasning. Luft pumpas ner, syngas flödar upp…
För Sverige borde metoden att utvinna gasen i skiffer som USA ökat allt mer de senaste 10 åren vara bra.
Just så smart teknik jag gillar. Skifferlagren spräcks med extremt högt vattentryck, men sand blandas i vattnet, vilket tränger in i sprickorna och håller dem öppna.
På så vis sjunker snart gaspriset även i Europa till hälften…
Det som är synd är att jag skulle vilja ha höga priset minst 10 år till… sen skulle ny teknik se till att syntetiska drivmedel prisutvecklades som hemelektronik.
Men det finns vissa som tror på 300$/fat 2020 (med ett dollarras med 70% och en total gaskonvertering på USA:marknaden, men inte de andra kanske.. det tror jag är mindre än en chans på 100).
I Japan pågår försök med vätgasdrivna tyngre lastbilar…
Vad många inte tänker på är att 37% av amerikansk oljeförbrukning är i fasta anläggningar som snart är konserterade till gas, lastbilar konverteras i allt snabbare takt, halva driftkostnaden mot diesel och avståndet ökar.
Alla fartyg kommer drivas av kärnreaktorer, bilar av gas eller syntetiska drivmedel… så vad är problemet? Att Hugo köper ryska reaktorer för att Venezuela tjänar en miljard dollar om året på att exportera den olja som nu omvandlas till elektrisk energi?
Med dagens låga dollarkurs och ett oljepris på 85$/fat, så säljs kärnkraftverk som aldrig förr…. kan de ha blivit billigare och inte dyrare som City bang bang och trio med Wijkman påstår?
Jag längtar efter peakvillfarelse…. om så det är till pris av chokladen …
Eller hur maggie?
Trams om ”peak chocolate” visar bara att miljömuppar inte begriper mekanismerna i samhället och ekonomin. I den mån det skulle bli chokladunderskott, händer en massa saker som råder bot på det. (Precis som en massa saker händer vid ev oljebrist, och därför lär vi inte heller se att ”oljan tar slut”.)
Priset stiger vilket får nya producenter av choklad att stiga fram, eftersom det blir lönsamt. Konsumenter kommer kanske vända sig till chokladkonurrenter (lakrits, hallonsmak m m) vilket pressar priset. Forskare och tekniker kanske kommer på hur man tillverkar syntetisk choklad. Osv.
Men de som pläderar för planekonomi, statstyrning, regleringar m m kommer aldrig att begripa sådant.
Läs gärna på om Simon-Ehrlich-vadslagningen. Miljömuppen torskade. Naturresurser tar inte slut i den mening debatten oftast framställer det som.
–Ahrvid
Ahrvid, kakaon kanske inte tar slut, men det är heller inte vad artikeln handlar om. Däremot kan den bli så dyr att den blir en lyxprodukt. Dagens produktion förutsätter en stor skara bönder som accepterar att arbeta mot mycket låg ersättning. Blir länderna där kakaon produceras rikare så finns ingen anledning för dem att acceptera det. Kanske kan produktionen rationaliseras, men det vet vi inte.
#16 Thomas självklart blir alla lågbetala lantarbetare utkonkurrerade av robotar. Rättvishandel driver på den utvecklingen. Allt kommer bli billigare.
Eftersom vi inte förbrukar en enda resurs, bara misshushåller många, som havens fiskebestånd och mest mänsklig klokhet.
Gunnar #17:
Rätt! Jag tror mera på peak-klokhet och peak-förstånd än på peak-oil etc. Men för de två förstnämnda har vi redan passerat peak. 😉
”Intelligensen på planeten är konstant”. Folkmängden ökar”.
#18 vad intelligenta Adam och Eva måste varit….
#19
🙂
Gunnar Littmarck # 19
Eller var det Ask o Embla?
Gunnar Littmarck # 19
För att inte tala om apan, som enl. Darwin varit människans urfader … 🙂
#18,19,22
Man känner sig lite dum i jämförelse, men man är inte ensam. 🙂
Thomas:
Det är ju bara bra om dagens fattigare länder där kakao produceras blir rikare. Men det kommer fortfarande inte att bli brist. Produktionen kan rationaliseras, och därmed förbilligas. Det händer hela tiden, med alla varor, och det är en av grundstenarna i den ekonomiska tillväxten. Och skulle så mot all förmodan inte hända, stiger konkurrenter fram (lakrits, syntetisk choklad, osv).
Världen, ekonomin, osv är INTE ett nollsummespel. Det är ett win-win-läge.
–Ahrvid
OT
Mona Sahlin avgår!
http://www.aftonbladet.se/
Hon ställer inte upp för omval.
Labbibian # 25
Du fick rätt och ev snabbare än du anade. 🙂
Bertel # 27
Ett samarbete med de gröna! Kan det sluta på annat sätt?
Just ersättning för Mona!