Öppen Tråd

phosphor.utils .elfsightcdn

Kiviks äppelmarknad 2024

Det har verkligen varit något av ett rekordår när det gäller äpplen. Bina har varit flitiga under senvåren. Kivik är förstås en klassisk höstmarknad, men nu är det igång på många håll i landet.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Svenglenn Rolfzon

    Nu väntar jag på Henrik Jönsson!
    Trevlig helg alla klimatupplysare.

  2. Ann lh

    Ryktet om pollinerarnas död verkar betydligt överdrivet. Här ute i väst har de i varje fall varit flitiga. En ”aldrig tidigare skådad” skörd av körsbär, plommon, äpplen, päron, mullbär och nu slånbär har överrumplat oss. Träd och buskar har dignat av frukt och bär och det gamla uttrycket om att ”när det regnar manna har den fattige ingen sked” har gjort sig påmint. Fallfrukt i mängd, tillväxtkatastrof på alla fronter! Till och med bönderna är nöjda. Har ekosystemen fått fnatt? Ja, vad är allt detta tecken på och hur ska det sluta?
    Panikblomning och sedan?

  3. UAH satellitdata uppdaterades även denna månad av Roy Spencer och läget ser ut såhär enligt min tolkning av den tekniska analysen.
    Ny varningsflagga, bland alla tidigare som snart räcker till ett helt flaggspel. Trots att temperaturen ännu inte tagit fart. Neråt.

    https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-52

  4. #2
    Och som chalmeristerna travesterade i Blandaren när jag var liten:
    När den svenska kronan faller har den fattige ingen sked. 🙂

  5. Jojje

    Inte klimatvetenskap, men här är en forskare som följer en vetenskaplig metod.
    Lyssna på hur David Reich pratar om människans historia med hjälp av DNA.
    Han har en väldigt ödmjuk syn på sitt arbete och påpekar ofta att det är endast modeller och att de förändras över tid med ny data.
    Nu har ju inte vetenskapen om människans ursprung ett inbyggt katastrofscenario som klimatvetenskap har. Så stressen inom den vetenskapen och användning av den används inte för andra syften…….just nu(rasbiologi?).

    https://youtu.be/Uj6skZIxPuI?si=rTbyPGYgpzakKaVM

  6. johannes

    Bina? Klart överskattade. Det finns 10 000 andra pollinerare varav de flesta är effektivare. Bin äter pollen. För ca 10 år sedan var det rekord då med, jag såg inte ett enda bi men både plommon och äppleträdets grenar bröts av. Då fanns bara blomflugor.
    Bina behövs säkert men vi skall inte tillskriva dem något avgörande för om livet på jorden kommer fortsätta eller ej.
    Var gång biodlare syns i rutan ojar de sig för ”klimatförändringar” när de inte fick över 35 kg i kupan.

  7. Leif Andersson

    Klimatnödläge klubbas i Kalmar av en Ordf som inte riktigt vet vad det är…
    Man tror inte det är sant.
    https://swebbtv.se/w/8rzfVqdH8hg9yssSnkTPKt

  8. Johan

    https://www.epochtimes.se/ny-studie-det-finns-stod-for-kottransonering-for-klimatet

    Den här artikeln gav mycket obehagliga vibbar!

    Mikael Karlsson, lektor i klimatledarskap vid Uppsala universitet, är en av forskarna bakom studien om ransonering för ökad rättvisa och minskad klimatbelastning. Han ser positivt på att så många kan tänka sig ransonering och punktskatt för klimatets skull.

    Klimatbelastande mat och bränsle bör bli föremål för statlig ransonering anser forskare som kan visa på stöd bland befolkningen i flera länder. Vissa menar att tankarna går till frihetsinskränkande system; dock anser forskarna det som långsökt.
    Ransonering av mat och bränsle kan leda till ökad rättvisa och minskad klimatbelastning anser fyra svenska forskare som har funnit stöd för frihetsinskränkande reglering i flera länder.

    – Ransonering kanske tycks dramatiskt, men det är också klimatförändringen, säger Oskar Lindgren, doktorand i naturresurser och hållbar utveckling på Institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet.

  9. Daniel Wiklund

    Igår var det dags att skrämmas igen. På nordnytt så larmade man om att ”Glaciärerna i Norrbotten minskar i rekordfart”. En professor i glaciologi, Nina K, var oerhört pessimistisk. Snart är hela världen översvämmad. I boken Kemist utan skydds dräkt skriver Kary Mullis ”Vi godtar uttalanden av forskarna i sina laboratoriekrockar med samma blinda tro som en gång förbehölls prästerna. Vi har bett dem att begå samma grymheter som prästerna gjorde när det var de som bestämde. Vi har frambringar denna situation genom att fordra att de ska ge oss relevanta innovationer. Vi har förvandlat dem till något nästan lika illa som advokater. Något som leker med oss och våra underliga behov. Forskarna skulle kunna underhålla oss och hitta på trevligheter åt oss. De behöver inte rättfärdiga sin existens genom att skrämma vettet ur oss. Kan de inte vara lite lugnande? Det är vi som bestämmer, inte de, för de är beroende av oss för sin försörjni ng”. Ska snart ut på en cykeltur. Solen skiner från en klarblå himmel. Just nu är det 2 plusgrader. Det har varit minusgrader inatt. Har dubbdäck för säkerhets skull.

  10. johannes #6,

    Jag är ingen biodlare men binas är rätt känsliga djur. De är t.ex. känsliga för att drabbas av plötslig kyla efter att de har haft några varma dagar som lockat fram dem. Därtill kommer olika sjukdomar som kan slå ut hela bisamhällen.

  11. pa

    #8

    Man kan tydligen vara forskare, doktorand eller professor inom vilket hittepåämne som helst idag.
    Det gäller att vara påläst för att kunna skilja ut politikerna från riktiga forskare.

  12. iah

    englands flytande vindkraftspark kincardine gick back förra året med 30 miljoner pund. en ekonomisk katastrof.

  13. Tege Tornvall

    #8. Vi betalar deras löner! Det vill jag slippa.

  14. Mats Kälvemark

    #8 Johan
    Mikael Karlsson är efter ”Rockis” på plats nr 2 bland de charlataner som utger sig vara ”klimatforskare”. En arrogant charlatan med hybris och självförhärligande attityd. Han kan inte bemöta ett enda sakargument när man infrågasätter tron i klimatkyrkan. Jag vet efter flera mailväxlingar med honom. Hans publikationer, se nedan, säger det mesta. Och vi avlönar honom via skatten.

    Exploring the democracy-climate nexus (2024)
    Counteracting climate denial (2024)
    Investeringar för en rättvis klimatomställning (2023)
    Investeringars betydelse för klimatomställningen (2023)

  15. foliehatt

    DNs Peter Alestig ljuger vidare…
    https://www.dn.se/varlden/klimatforskare-om-oversvamningarna-chockerande/
    Han listar en hel massa orsaker till att de översvämningar som han använder som exempel blev så allvarliga som de nu blev. Men, tvärsäkert avslutar han såklart med att det är AGW som är skyldig.

    Dagens Nyheter = de Blindas Tidning.

  16. stig morling

    #4 Alvar! Såvitt jag minns från mina studier på KTH i två omgångar på -60-talet och 2000-talen var Blandaren en produkt av framför allt ”gaskande” teknologer på KTH. Under de bästa åren utgåvor, både vår och sen höst: VÅRBLANDAREN och GÅSBLANDAREN, Ett klassiskt citat, i ”Tage Danielssonklass”: Vår Gud är oss en väldig Baddare!”
    Salve
    Stig

  17. Ulf

    Svar Johan 8,

    Fanns massor av sådana samhällen tidigare. Sovjet, Kina och alla andra planhushållare.
    Men fortfarande finns både Nordkorea och Kuba kvar att flytta till om man gillar planhushållning och ransonering. Så de som vill kan dra dit istället för att rösta fram förstörelse av fungerande samhällen.

  18. TorbjörnR

    #8 Johan

    Elsa Widding har släppt två nya videos.
    Den ena handlar mycket om Mikael Karlsson som professionell desinformatör.

    https://youtu.be/mnlkpr_5dQQ?si=2kGXqg9LWtksHp_A

    https://youtu.be/ETQyOOWhQOk?si=hZH7awpFnfWNT6f6

  19. Fredrik S

    Ja, vilket äppleår det varit plus massor med lingon och kantareller i skogen. Dock så har jag knappt sett någon Karl-Johan men den brukar gilla varm och torr sommar med regn i augusti. Inte så i år.

    Från det ena till det andra, i Italien vill de införa en säkerhetslag för att förhindra klimataktivisters blockader av infrastruktur.

    https://www.di.se/nyheter/italien-vill-forbjuda-klimataktioner/

  20. Dan

    Mera Blandaren:
    ”Riggad, riggad är Herrens segelbåt.”

  21. Berra

    Vindmöllorna som är så billiga/lönsamma och miljövänliga…

    https://petterssonsblogg.se/2024/10/04/vindkraftsbolag-kravs-pa-675-miljoner/

    https://sverigesradio.se/artikel/ny-rapport-havsbaserad-vindkraft-slar-ekonomiskt-mot-yrkesfisket

  22. Berra

    Veckans Jönsson

    https://www.youtube.com/watch?v=hDUC6W91G1k

  23. Hans Larsson

    Kallare vintrar förväntas i Skandinavien enligt Illustrerad vetenskap, som intervjuar Martin Jucker Australien, han menar att Hunga Tonga utbrottet 2022, nu kommer att påverka oss. Hunga Tonga vulkanen slungade upp enorma mängder vattenånga i stratosfären 2022 , vilket medförde en omedelbar ökning av växthusgaserna och ökad temperatur, ( kanske en orsak till dom höga UAH värdena?)
    I varje fall menar han att nu sjunker vattenångan ner mot troposfären, vilket ska medföra ändringar av polarströmmarna och kallare vintrar hos oss.
    Vad tror ni om Hunga Tonga och dessa teorier?

  24. Paul Håkansson

    Ett elprisområde, Northvolt och Skellefteåkraft – Jan Blomgren i Fjärde Statsmakten 219

    Northvolt. De ekonomiska förutsättningarna. Vem vill satsa pengar här? Blir det konkurs? Problemen är inte enbart bristande produktion – även människor har dött på arbetsplatsen. Den från Kina inköpta utrustningen är dessutom utdaterad. Är det verkligen viktigt för Sverige att ha inhemsk batteriproduktion?
    Man kan inte ha hur mycket sol- och vindkraft som helst innan de har konkurrerat ut sig själva.
    Elbilar är inte särskilt CO2-neutrala, om alls. Att ersätta fossilt drivna fordon med eldito är bara en fantasi som aldrig kommer att gå i uppfyllelse.
    Det går inte att ersätta kolkraften i världen med solceller och vindkraft.
    Kan Sveriges vindkraftverk stängas av från det främmande land som levererat dem? Finns bakdörrar i programvarorna?
    I Skellefteå vill man satsa 50 miljarder på grön energi. Är det realistiskt att det lyckas?
    Elektrisk vätgas blir mycket dyrare än traditionellt framställd och därmed inte konkurrenskraftig.
    Den nya EU-modellen för energi-transport som trädde i kraft 1 oktober vars ursprungliga syfte var att effektivisera eldistributionen i Europa. Danmark och Tyskland är intresserade av att få svensk el eftersom deras energisystem är behäftade med stora brister. Norge vill transportera genom Sverige. En enkel lösning vore att avskaffa elprisområdena i Sverige.
    Sverige har gått med på en för Sverige inte särskilt fördelaktig modell.
    ”Det är väldigt lite patriotism i de svenska myndighetsinstruktionerna”. Den nya EU-modellen borde ha Sverige och Sveriges intressen som mål.
    Elen räcker inte till för att bygga nya skolor.
    Vad kommer att hända med elpriserna? Troligen något lägre priser i södra Sverige men högre i mellan- och norra Sverige.
    Den tunga industrin i Tyskland lämnar landet i snabb takt.
    Tysklands ekonomiska nedgång drabbar Sverige.
    Vansinnet med att fånga in och lagra biologisk koldioxid.
    samt att några aktuella artiklar i ekonomipressen kommenteras av Blomgren.
    ——————-

    https://swebbtv.se/w/e1HU1dYAJqJYm2UXTM8PmH

  25. Berra

    Solpanelerna verkar inte heller helt lyckade. Hoppas vi som inte har skaffat sådana för höjda försäkringspremier

    https://sverigesradio.se/artikel/stora-utbetalningar-vantar-nar-solcellsbrander-okar

    https://sverigesradio.se/artikel/forsakringsbolag-ser-okning-av-skador-kopplade-till-solcellspaneler

  26. #16
    Du har säkert rätt Stig. Och det tragiska är att jag nog blivit tillrättavisad tidigare, men glömt igen, bara för att jag köpte några nummer av Blandaren i Göteborg på stenåldern. Och ”Baddaren” är en av de bästa, som tyvärr också fallit bort innan du nämnde guldkornet av TD-klass.

  27. Tege Tornvall

    #8. Det råder ingen brist på olja ur marken. Den har högst energiinnehåll, särskilt som diesel. Den är billig och tillgänglig. Bra för motorer. Enkel att hantera. Lätt att rena från skadliga avgaser.

    Alltså behövs knappast elbilar, i alla fall inte deras stora batterier. Tunga. Dyra. Energifattiga. Resursslösande. Miljöfarliga.

    Därför behövs heller inte Northvolt m. fl. stora batterifabriker. Resurs-, energi- och kapitalkrävande. Miljöfarliga.

    Eftersom Northvolt är helt onödigt, kan och bör det heller inte ”räddas”. Enkel logik!

  28. Lasse

    Fynd under en smältande glaciär:
    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/1-000-ar-gammalt-pilskaft-hittat-vid-hemavan

    Vad säger glaciärforskaren?
    https://sverigesradio.se/artikel/snabbt-smaltande-glaciarer-skapar-fler-risker-i-fjallen–2

    Vad säger forskningen om Grönlands temperatur?
    https://notrickszone.com/2024/10/04/not-about-co2-greenland-still-much-colder-today-than-much-of-the-past-10000-years/

    Varför är vi så angelägna om berättelsen att vi kan styra klimatet.?

  29. Tege Tornvall

    #27, Mitt misstag. Snarare svar på #24.

  30. Paul H. #24
    Bättre kan vårt elände inte sammanfattas.

  31. Tege Tornvall

    #14. Starka konkurrenter till Johan Rockström är Mattias Goldmann och Svante Axelsson. Agronomen Axelsson har sin försörjning tryggad som ”samordnare för regeringsinitiativet Fossilritt Sverige” utan minsta ansvar för vad han säger eller gör.

    Med sina ”färdplaner” driver han hela branscher mot stupet i desperata försök att tvinga på dem vind- och solkraft. Nu senast vill han göra Sveriges flygbransch ”fossilffri” och påstår att det kan göras fram till 2045. Har han någonsin vägt ett stort batteri för lastbil eller flygplan?

    Statsvetaren Goldmann ivrade länge för etanoldrift men har nu bytt spår till elbilar, som han vill gynna genom att med skatter och regler i stället missgynna bensin- och dieselbilar. Ett patentknep han delar med MP: försvåra och fördyra för det bättre och billigare alternativet.

  32. johannes

    #28 Lasse
    ”Takten med vilken is och snö nu smälter undan blottlägger snabbt nya lämningar, vilket skapar en viss stress hos arkeologerna.

    – Fler saker tinar fram, ligger exponerade och riskerar att försvinna. Och med dem den kunskap de kan bidra med, om vi inte kan ta hand om dem.”

    Men om det inte tinat hade aldrig de fått fynden, eller? Puckoarkeologer.

  33. Lasse

    #32 Nja är det inte glaciologerna som borde göra sina läxor!
    Smältande isar är en del av klimatvariationerna som vi får leva med.

    Fö har vi sett nordvästpassagen öppnas och stängas utan alltför stor trafik.

  34. Berra

    Nu ska kossorna se till att det inte blir så mycket mygg…

    Men hur de gör med fisarna av metan framgår inte

    https://sverigesradio.se/artikel/inhyrda-kor-ska-bekampa-myggen-och-sa-slaktar-vi-dem

  35. iah

    som jag skrev tidigare så är kossor koldioxidneutrala. däremot är bärgning av hö precis som skörden och vinterförvaring av grönsaker inte det.

  36. Fredrik S

    Berra #34

    Och ökad köttproduktion där uppe dessutom.

    Det är bittra nyheter på Södermalm.

  37. Adepten

    #18 TorbjörnR

    TACK för de två länkarna🙏🙂

    Här en länk som inte införlivar AGW påverkan på strålningsobalansen, en kontroversiell växthusteori av Miskolczis (2010).
    https://www.drroyspencer.com/2010/08/comments-on-miskolczi%E2%80%99s-2010-controversial-greenhouse-theory/

    Förövrigt har Jag alltid haft svårt med att förstå Trenberths tvådimensionella diagram där flöden i TOA blandas med vad som händer vid jordytan och över tid. För att ta fram en bra formel för detta måste det användas determinanter och matriser för att beräkna energiflödena i atmosfären. Inte gjort i en handvändning på en servett😉

  38. stig morling

    # 35 och # 36 Tack för inspirerande tankar Om korna! Min morfar drev ett arrende på Lovö fram till 1973. Med drygt 30 kor, och leverans av mjölk till dåvarande mjölkcentralen i Stockholm. Dessutom återfördes kogödsel till åkermarken enligt den gamla alm med första året brödsäd det andra året träda och tredje året kvävefixerande växter, och sedan brödsäd igen.

    Om Södermalm För 100 år sedan den fattigaste stadsdelen i Stockholm. Så när Olle Adolphson skrev sina oförglömliga visor ”Gustaf Lindströms visa” och ”Världens dyraste slum” borde höra till våra ”världsförbättrares” goda meditationsvisor!

    Åter om ”blandaren” dessa författare var goda humorister. Kanske en del av er har sjungit om”En Dalpolska upptecknad på Nikolai polisstation!” En sång till snapsen, som kräver ett god mått av nykterhet för genomförande som en intellektkontroll!
    Salve
    Stig

  39. Björn

    Hans Larsson [23]; Ja, det här med Hunga Tonga är en mycket sannolik orsak till det senaste språnget i temperaturuppgång i början av 2023. Se citat ur artikel enligt NASA, nedan:

    ”The underwater eruption in the South Pacific Ocean also blasted an enormous plume of water vapor into Earth’s stratosphere – enough to fill more than 58,000 Olympic-size swimming pools. The sheer amount of water vapor could be enough to temporarily affect Earth’s global average temperature”.

    https://www.nasa.gov/earth/tonga-eruption-blasted-unprecedented-amount-of-water-into-stratosphere/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *