Snö under gårdagens kvinnodag

SMHI mars 2023

Det var förvisso internationella kvinnodagen igår men här i Stockholm var det mest snöovädret som drog till sig uppmärksamheten. SMHI:s prognos stämde ju bra och som ni ser här ovan är Stockholmsområdet markerat med orange varning vilket betyder ”Allvarliga konsekvenser för samhället”.

Det var alltså ingen överraskning att det skulle komma en snöstorm och många jobbade hemifrån så att de slapp det trafikkaos som naturligtvis följde. Framför allt drabbade det bussarna i Stockholm men även tunnelbanan som annars är det säkraste fortskaffningsmedlet hade förseningar och inställda tåg.

Naturligtvis har det skojats en hel del över den feministiska snöröjningen just denna dag när snöröjningen inte fungerade så bra. Men det är skillnad på folk och folk i Stockholm innerstad på vintern. Cykelbanorna är rena och fina så fort de hinner medan gångvägar och trottoarer inte röjs alls. Stockholms stad tycker kanske att det är ok med några brutna lårbenshalsar eller så räknar de med att äldre personer håller sig hemma. Så här såg backen upp till mig ut igår strax efter 16:

Backe

(egen bild)

De har inte gjort något och de kommer inte att göra något. Tidigare i vinter var det väldigt isigt och halt i backen så jag mailade Stockholms stad och fick då veta att ville jag klaga på något så behövde jag ladda ner deras app. Ibland kan jag tycka att vi har en åldersdiskriminering i dagens samhälle. Hur ska äldre kunna hålla reda på alla appar och annan teknik som behövs?

Något annat som det också har skojats mycket om de senaste dagarna är Pär Holmgrens förutsägelse från 2006:

”Om tjugo år har stora delar av Sverige glömt hur man åker skidor och Vasaloppet är ett minne blott. ”

och

”Pär Holmgren befarar att Vasaloppet inte överlever sitt 100-årsjubileum 2022. – Det blir besvärligare att arrangera och färre och färre kommer att vara intresserade av att åka skidor när vintrarna blir sämre. ”

Man ska nog inte ge förutsägelser så pass kort in i framtiden för de kan ju komma ikapp en.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Daniel Wiklund

    Pär Holmgren glömde bort att vädergudarna kan spela spratt. Han borde ha sagt att Vasaloppet inte överlever sitt 1000-årsjubileum.

  2. foliehatt

    Jag tror Pär Holmgrens misstag kom sig av det gamla invanda 10-årsperspektivet som sitter som en käpp i tjälen bland klimatkatastroffolket. Det ska vara farligt nära i tid, men ändå så långt bort att folk hinner glömma. Tyvärr för Pär så är Vasaloppet en sådan unik tävling och hans negativ profetia alltför exakt för att hans uttalande skulle följa den vanliga tioårsglömskan.

    EDIT. Nu missade man från Vasaloppsledningen att namnsätta förra årets jubileumslopp – Pär Holmgrens jubileumslopp, eller dylikt. Men i och med att tre lopp har varit inställda kan man fira hundringen 2025, med ett sådan namn, istället. En sådan korkad och felaktig profetia förtjänar verkligen att uppmärksammas och dokumenteras i historien.

  3. Håkan Bergman

    Snöstorm? Du är infödd stockholmare va? Jag har snart bott här i 50 år och väntar fortfarande på den första snöstormen här. Men du har rätt i det där med appar, det är ett oskick att mer eller mindre tvinga på oss såna för ditten och datten. Många har usla användargränssnitt och redan där blir man betänksam, hur är det då med säkerheten?

  4. Arne Nilsson

    Nu kom det bara 2 dm snö men eftersom det blåste så bildades drivor här och var. Att snösvängen inte fixade detta är ju typiskt. Alla visste vad som väntade. Att man inte har råd med justa däck till bussar är ju en skam. Men så klart, det kostar inga pengar att låta bussarna stå parkerade. Tvärtom.

  5. Ivar Andersson

    ”Allvarliga konsekvenser för samhället”.

    Är verkligen snöfall som medför trafikkaos och drabbar bussarna och tunnelbanan allvarliga konsekvenser för samhället?

  6. Ann Löfving-Henriksson

    Här ute vid atlantkusten är det inte bättre, snorhalt eller snö i drivor och en väghållning som tycks ha tagit sommarlov och nu verkar det som vädergudarna tar sats inför en andra utmanande omgång.

  7. L

    Det intressanta var väl att MP satt väl i regeringen när dom ville ansöka om vinter OS, var det 2026? och Stockholm skulle väl vara navet i den satsningen. Hur tänkte dom där om snön skulle lysa med sin frånvaro 2022.

  8. Nja, vinter räknas numera till extremväder och ingår därför inte i verkligheten och planeringen om det är på kalla sidan, utan man bör planera för evig sommar. Skulle kanske Ygeman och Rockis säga?

  9. Ingemar Säfbom

    OT
    SVT klimat har en artikel där en forskare hävdar att vattennivåerna utanför Kalmar kommer att stiga med 30-60 cm fram till 2050 jämfört med idag och att extremoväder kommer bli ca 5 ggr vanligare.
    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/forskare-om-klimatforandringar?utm_medium=email&utm_campaign=Klimatbrevet%20v%2010&utm_content=Klimatbrevet%20v%2010+CID_e31c745c5938f6975e83d155ff879cf1&utm_source=campaign%20monitor&utm_term=Hr%20forskaren%20frklara%20hr

  10. Gunnar Juliusson

    Peter Alestig, klimatalarmisten på DN, tidigare SvD, har fått problem. Klimatomställning är inte lätt när till och med Greta Thunberg protesterar mot vindkraft.
    Öppen artikel, som dock inte behöver läsas.
    https://www.dn.se/sverige/peter-alestig-greta-thunbergs-senaste-protest-visar-hur-svar-klimatomstallningen-ar/

  11. Snökaos och inställda samhällsfunktioner rimmar ju utmärkt med de grönas dröm om att vi bara skall jobba när vinden får vindkraften att snurra och att både skolbarn och arbetande lugnt kan stanna hemma tills bättre väder behagar dyka upp.
    Uttrycket ” man skall vara försiktig med vad man önskar sig” kan passa när nu samhället önskar sig längre och kallare vintrar – det är förenat med åtskilligt umbärande att odla och sköta samhällsfunktioner när globala köldperioder ibland plågar både djurliv och folk.
    Den benhårda tron, från både politiker och klimatforskare, att globens klimatvariationer upphört och att vi bara kan räkna med varmare klimat framöver kan vara en farlig samhällsteori.

    Mängden hav på vårat klot och havens läskigt låga medeltemperatur borde leda till eftertanke – en omfattande uppvällning av djuphavsvatten i någon del av världen kan mycket snabbt förändra spelplanen för odling och energibehov.
    Vi får hoppas att forskningen kring hav och havsströmmar får fortlöpa fritt och förutsättningslöst – jordens klimat är behäftat med en mängd reglerande funktioner, enl fysikens lagar.
    Blir det varmt någonstans i klimatsystemet så balanserar fysiken vanligen med kyla någon annanstans. Och om havens yttemperatur ökar i en period ( ex v av solindtrålning) borde risken för en reaktion i havscirkulationen öka – med plötsligt uppvällning av kallt djupvatten som resultat.

    Väder, snöstormar och allt som det för med sig kan bli en onödigt stor risk för samhället om vi bara lyssnar på dagens koncensus om evig global uppvärmning.

    Dagens bästa uttryck kom från ” folliehatt” – som käpp i tjäle – riktigt bra!

  12. Gunnar Juliusson

    Kartan eller verkligheten?
    Roger Pielke Jr om Sternrapporten med projektion om klimatförändringarnas betydelse för ekonomin. Björn Lomborg är en pålitligare källa.

    https://rogerpielkejr.substack.com/p/off-target-an-evaluation-of-the-stern?utm_source=substack&publication_id=119454&post_id=104480671&utm_medium=email&utm_content=share&triggerShare=true&isFreemail=true

  13. Snöröjningen som haltar är precis samma problem som med politikernas och riksbankens ovilja att koppla inflationen till dom enorma konsekvenserna som den gröna omställningen medför i inflationsträsket – allt från potatisodling till bostadsbyggande flyger kostnadsmässigt mot himmelska höjder utan ett stabilt och effektivt energisystem.
    Ingen vill lyssna på konsekvenserna av färre snöplogar eller undermåliga energislag – samhället fumlar i det gröna mörkret.
    Spiken i kistan var införandet av förnekarepitetet och genomförandet av koncensusperspektivet.

  14. UWB

    Tio år är något som människor kan sätta sig in i. Vanligtvis har man ett ganska tydligt minne om hur saker och ting var för tio år sedan, men gå 30 eller 40 år tillbaka i tiden är minnet ganska fragmentariskt och många viktiga saker har man glömt.

    Försök tänka 30 eller 40 år framåt i tiden och skriv ner det. Om man lever så länge till kan man jämföra med vad som faktiskt hände och det kommer att vara stora avvikelser.

    Detta utnyttjar alla ”domedagsprofeter”, med Rockström i spetsen, för det är så lätt att om några år ropa ”vi har tio år på oss”, men om man är mitt i nuvarande tioårsperiod när det sägs har man inte facit, utan bara en ny förespåelse om framtiden.

    Kina har till exempel insett detta och pratar inte om 2045 utan 2060 när de ska ha uppnått sina mål. Det är så långt fram att ingen kan föreställa sig hur det är då och 2030, när de skulle börja fasa ut kolkraften kommer de med en ny prediktering som garanterat är längre bort än 2060, men det är ju ändå så långt borta att ingen kan föreställa sig hur det ser ut 2060 (eller kanske 2070 som de lovar).

    Problemet för EU är att de låser in sig på tidigare datum och då verkar det mer alarmerande för alla parter och då måste man springa i någon (slumpmåssigt vald) riktning för att visa att man göra något och för att motivera folk att springa utlovar EU stora bidrag (som alla ska betala, inklusive de som inte springer).

    Finns det ingen som kan inleda ett hiatus för att tänka efter vad som är bästa lösningen och sedan gå vidare med den.

  15. Det väcker alltid en viss munterhet på sociala medier när snöstorm drabbar Stockholm. Till stor del beror det på att en sådan händelse blåses upp i Radio, TV och storstadstidningar. Jag räknade till inte mindre än tre inlägg i gårdagens Rapport. Journalister har modigt gett sig ut i snöyran för att intervjua folk på stan, man har pratat allvar med snöröjning och representanter för kollektivtrafiken. I Expressen såg jag en artikel ”Så här mycket snö får du på dig under en halvtimme”, eller något liknande. 🙂

    Folk från Norrland tycker att det är ett fasligt gnäll på Stockholmarna bara för att det kommer någon decimeter snö. I Skåne har vi inte haft så mycket snöstormar i vinter, men de kan ibland orsaka trafikolyckor, inställda tåg (som igår), stängning av Öresundsbron, samt elavbrott.

    Så media inbjuder till en del roade kommentarer från övriga landet med sitt urval av braskande ”nyheter”.

  16. Lars Cornell

    #9 Ingemar Säfbom.
    Nu är Jarone Pinhassi professor i mikrobiologi och inte i något klimatrelaterat ämne. Varifrån han fått idén med vattenståndet i Kalmar framgår inte av artikeln.

    Om havshöjningen säger WG1 (tabell 9.9 samt Figur 9.27) att 0,44 – 0,76 m med medel 0,56 m är mest sannolikt. Vi som bor i Grönlands närhet får läge höjning än genomsnittet. Vid kuster och grunda områden blir höjningen också mindre. För Östersjön har siffran 1,7 mm/år nämnts och det ligger nära berggrundens höjning i det området. Det innebär att området Kalmar – Västervik får ett nollresultat de närmsta hundra åren. För Stockholm blir det en betydande landhöjning.

    När vår mest meriterade klimatvetenskapsman Lennart Bengtsson mötte ett överdrivet påstående om havshöjning sa han spontant,
    – och var skall all energi som behövs till det komma från har ni tänkt er?

    Det finns några olika scenarier om koldioxidens höjning. Ett scenario som en del politiker, journalister och ibland men ej alltid även SMHI utgår från är RCP8,5. Det är så extremt att det inte kan inträffa i verkligheten, Low confidence. Men det duger att skrämma barn med för de som har den önskan. Det enda realistiska heter RCP4,5.

    SMHI redovisar 20% förhöjd solinstrålning. Den kan ensamt förklara den temperaturhöjning vi haft i Sverige. Med det vill jag inte påstå att koldioxid saknar betydelse, men betydelsen är överdriven.

  17. tty

    #16

    Pinhassis forskning gäller helt marina bakteriers metabolism. När det gäller meteorologi och havsnivåer vet han troligen inte mer än vi, om ens det.

  18. #Magnus Blomgren 11#

    ”…rimmar ju utmärkt med de grönas dröm om att vi bara skall jobba när vinden får vindkraften att snurra och att både skolbarn och arbetande lugnt kan stanna hemma tills bättre väder behagar dyka upp.”

    Där fick du nog mer rätt än du själv visste! I Frankrike drivs rätten till ”lathet” (Droit à la paresse) sedan några år av rödgröna politiker, i synnerhet av det gröna partiet EELV:s parlamentariker Sandrine Rousseau. Exakt vad det innebär är lite oklart, men det verkar som att om man inte vill arbeta ska man slippa. Andra krav är att arbetsdagen ska kortas, att arbetstillfällena delas på, liksom införande av 4-dagars vecka, samt sänkt pensionsålder.

    ”La société écologique, c’est une société où on prend du temps”. Det ekologiska samhället; det är ett samhälle där man tar sig tid.

    https://www.ladepeche.fr/2022/09/15/sandrine-rousseau-on-a-un-droit-a-la-paresse-10545277.php

  19. #9
    Jag tror Pinhassi får helt rätt. När det gäller ”extremväder”. Men han har som alla andra vänt kartan upp och ner och extremerna kommer att bero på extrem kyla och större temperaturskillnader mellan poler och ekvator, enligt de signaler klimatutvecklingen ger idag.

  20. pa

    #18

    Kan lite förstå dessa fransmän. Nu när datorer och robotar m.h.a AI, ersätter människor inom industrin och företagen, kommer företagens vinster öka lavinartat och vanligt folks vinster minska i samma takt.

    Hur kan man som individ i ett sånt samhälle se någon framtid?

    Alla de nyutexaminerade it-slavar som hjälper företag att skapa AI-tillämpningar just nu mot bröd för dagen, kommer så småningom att ha bortrationaliserat både sig själva och andra som samhället ser ut.

  21. Nr 18 Lars Mellbom.
    Apropå framtida arbetskraft – går vi tillbaka till både ekologiskt och konstgödselfritt jordbruk och svajig energiförsörjning med vindkraft…så lär varenda kotte bli fullt upptagen med att ordna mat för dagen, ur jordar och vatten.
    Kan dock vara nyttigt med frisk luft och hårt arbete – frågan är bara vilken generation som har arbetskapaciteten kvar..

  22. Fredrik Lundell

    20#Pa

    Alltid svårt att sia, i synnerhet om framtiden. Rädslan för att maskinerna ska ta över har väl funnits sedan de kom. När de först tog över jordbruket gick lantarbetarna till industrin, och när maskinerna tog över industrin gick arbetskraften till service, byråkrati och underhållning. Jag antar att om AI tar över mer av byråkrati och service blir det ännu fler människor som livnär sig på underhållning, ännu fler tramsiga TV-program, kanske ännu fler klimatstrateger, ännu fler klimatförnekarforskare……..
    Fast det där sista vill jag ändå inte tro, i verkligheten behöver vi ju energi och ännu så länge är det förmätet att tro att det på något sätt skulle ligga i människans makt att ” stoppa klimatförändringarna”.

  23. Håkan Bergman

    Orolig blir jag först när AI med skit under naglarna finns.

  24. Sören G

    Sveriges metanutsläpp måste minska med 50 % till 2030 för att Sverige ska nå klimatmålen. Korna påstås vara största utsläppskällan. Alltså kräver man att en stor del av kött och mjölkproduktionen i Sverige läggs ner.

  25. Daniel Wiklund

    Apropå snö får man gnugga sig i ögonen när man ser på skidskytte från Östersund. Och när man såg Vasaloppet. Som gjort för skidåkning, väldigt mycket snö. När man ser bilder från huvudstaden tror man att man ser i syner. Per H och Rockström och våran egen Kent får nog också gnugga sig i ögonen. Det skulle ju inte finnas snö att åka skidor på. Dom pratar ju hellre om isläget i Arktis än om snöläget i Sverige.

  26. pa

    #22

    Klimatlarmandet är troligtvis bara dimridåer för nyttiga idioter …

    Troligtvis kommer regeringar och företag gå samman och använda tekniken för att begränsa människors frihet till den grad att du helt enkelt måste göra på ett visst sätt.

    Om du blivit fråntagen allt är det svårt att hävda sig mot de som tagit allt.

    Samhällets funktioner håller redan på att införlivas i standarder som syftar till internationell kontroll av regioner som sträcker sig över nationella gränser inom alla livets områden.

    Du som individ isoleras m.h.a lagar som först ser ut att gynna dig, men som egentligen har som syfte att isolera dig från din tidigare frihet.

    Försök vara utan din dumb-phone eller dator en månad t.ex så märker du att kontrollsamhället redan är här …

  27. Peter R

    Gabriel O skrev den 11/2 att förändringar i troposfären var på gång och att kung bore skulle komma tillbaka. Hur rätt hade han inte.

  28. Mats Kälvemark

    # 9 Ingemar
    Jarone Pinhassi, professor i mikrobiologi borde nog ha avstått från att uttala sig om havsnivåhöjningen i Kalmar.
    Kollar man på Sea Level Trends, NOAA :
    https://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends_station.shtml?id=050-081
    så framgår att trenden vid Kungsholmfort nära Kalmar sedan år 1890 är 0,02 mm +/- 0,23 mm. I basen en trend på havsnivåhöjnngen på ca 1,8 mm/år men landhöjningen elimnerar den. Sådana uttalanden och fakta ställda däremot borde ju ”tvångspubliceras” på SvT framfört av den som gjort uttalandet iklädd lämplig dumstrut.

  29. Håkan Bergman

    pa #26
    Tänk inte så negativt, politikerna är mycket mer beroende av oss än vi av dom. I fråga om substans är politikerna noll, det är bara dom själva som tror nåt annat.

  30. #Magnus Blomgren 21#

    Ja, precis. Själv skulle jag njuta äkta skadeglädje om Macrons kärnväljare rekvisitionernades till att luka ogräs på de ekologiska åkrarna som de själva röstat för. Speciellt under mars-april när snöblandat regn drivs av nordanvinden.

    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8c/Emile_Claus_-_Vlaswieden_in_Vlaanderen.JPG

  31. Berra

    Har kent blivit insnöad eller är hen kompledig idag?

  32. Ivar Andersson

    Snöröjning i Stockholm borde vara förbjuden om den inte utförs med eldrivna fordon. Det är bara att invänta den globala uppvärmningen som medför att ingen snö faller i Stockholm och fallen snö smälter alltid förr eller senare. Tror man på klimatkris så är snöröjning onödig.
    🙂

  33. Just inkommen från en fantastisk skidtur på fälten utanför trollhättan – såg då på våra offentliga temperaturstationer att det råder extrema temperaturskillnader mellan stan och några kilometer utanför stan – minus 4,3 i stan och minus 12 på landsbygden.
    I stan har vårsolen lyst på byggnader och stora parkeringsplatser under eftermiddagen medans landsbygden badar i snö och därmed kyla.

  34. Anders

    #9,16,27. Prof. Pinhassi (med utbildning i Umeå, landhöjningens Mekka) borde, som sagt, sannolikt åter ikläda sig den vita labrocken och överlåta klimatologin till mer kompetenta personer. Kanske tryter anslagen så att ett litet medialarm behövs i CV:t? Eller vill hen bara komma in i PK-värmen? Hur är det nu man brukar säga om spyflugor och fekalier?

  35. Ingemar Säfbom

    # 27 Mats
    Jag skickade ett mail till SVT i morse , får se om dom svarar. Lyssnar man på inslaget så säger han 3-4 mm/år så troligen är det den personen som skrivit texten som har dålig koll.

  36. Lasse

    På Urvädersgränd lever man farligt.
    Kullersten i backe är besvärligt även i nyktert tillstånd, något Bellman säkert upplevde på sin tid också.dvs sten inte nykterhet.
    Klimatet kan undvikas genom flytt, 20 grader i Spanien,då slipper man skotta. 😉

  37. Anders

    Lite intressant herre den där Jaronne Pinhassi? Ser i hens egen Wikipedia-presentation att hen 2017 blev invald i Kungliga Vetenskapsakademien med nummer 1702, i klassen för biologiska vetenskaper. Känns ju helt rätt för att uttala sig om havsvattenståndet i SVT…

  38. AndreasF

    Kanske OT men halkade in på denna artikel. Moderator/admin får väl ta bort om det är opassande.

    https://www.svd.se/a/q13PVE/australiens-skogsbrander-forstorade-ozonhalet

    Jag kan väldigt lite om detta men påståendet att skogsbränder förstorar ozonhålet verkar helt orimligt. Det har väl brunnit både mer och mindre andra år?

  39. Sören G #24,

    ”Sveriges metanutsläpp måste minska med 50 % till 2030 för att Sverige ska nå klimatmålen.”

    Obegripligt att man fortfarande tröskar metanalarmismen. Det finns många goda argument emot den. Men hur menar de att det fossila kommer in i bilden?

    Allt är ju en naturlig cykel. Kor betar, fiser ut metan, som sedan omvandlas till CO2 igen och som göder gräset som kon betar. Den enda nya fossil som kommer in i denna cykel är möjligen då bonden kör traktor lite då och då.

  40. Peter

    Per Holmgren, var det någon som trodde denne pajas då 2006?
    Han var ju som ett skämt redan då när han stod som någon sorts svensk Al gore och mässade i rutan…
    den sista idioten är tyvärr inte född.
    Einstein hade ett bra uttryck…(han har säkert aldrig sagt det men blivit det tillskriven)
    Two things are infinite: the universe and human stupidity, but I’m not sure about the latter!

    Per Holmgren, Rockström, Greta, m.fl. ge upp med erat idiotsnack.

  41. Kent

    #40 Peter
    Holmgren hade rätt. Vasaloppet hade upphört om inte de hade kört med konstsnö.

  42. Berra

    Nu har hen stämplat in…

  43. Håkan Bergman

    Statistik är fantastiskt. I en vinannons kan man längst ned läsa:
    ”Varannan förare som dör i singelolyckor i trafiken är alkoholpåverkad,”
    Okey, jag vet att dom måste ta in sånt där trams i annonserna, men ändå den alternativa tolkningen blir:
    ”Varannan förare som dör i singelolyckor i trafiken är nykter.”

  44. foliehatt

    Kent, #41,
    Holmgren hade fel. Vasaloppet säsong 101 har precis genomförts. Emil Persson vann. En svensk, efter tio år av norska vinnare. Du har rätt i att det har behövts användas konstsnö för att få till bra spår vissa år – en möjlighet de inte hade 1932 och 1990, då loppen fick ställas in på grund av snöbrist. Men inte ens då försvann Vasaloppet som tävling – loppet gick som vanligt 1933 respektive 1991, då snön var där.

    Så, Väder-Per hade tokfel. Hans största miss var att komma med en väldigt specifik utsaga om en tävling som är välbevakad i media. Hans bluff synades enkelt och han befanns stå naken.

    Längs samma linjer så har du ju påstått att vi lever i KLIMATKRISEN. Men utan att visa dina kort. Så, berätta för oss vad denna kris består av.

  45. TorbjörnR

    Vasaloppet enligt vissa analyser omsätter över 300 Mkr i bygden. Från att ha varit ett lopp första söndagen i mars är det nu många lopp utspridda över 1,5 vecka.

    Det är skälet till att man vill säkra arrangemanget genom att ha tillgång till konstsnö framförallt den sista milen från Eldris till Mora. Att förlita sig bara på vädret när det gäller 300 Mkr är som att installera slumpkraft dvs idiotiskt!

    Mora har dessutom ett skidgymnasium som tagit fram många stjärnor i sporten. Det kräver också snösäkring under hela vintern. Annars har man inget erbjudande till studenterna.

    Alla insatta vet att SLU som mäter bla snödjup utanför Mora, Siljansfors, inte mätt någon väsentligt skillnad de senaste 100 åren. Enligt dessa mätningar har snödjupet sjunkit från 43 till 38 cm på 100 år.
    Inte konstigt alls när AMO varit i sin positiva fas sedan 80-talet.

    Sluta med cherrypicking och desinformation är väl ett lämpligt råd till alarmisterna.

  46. Daniel Wiklund

    # 41 Kent Nu är Kent på banan igen. Men fortfarande avslöjar han ingenting om sig själv. Han kanske är en övervintrad ( på konstsnö) stasispion. ( eller informell medarbetare som det hette)

  47. Fr Elsa

    Här uppe i Norr så har vi det kontinuerligt minst 4 månader per år med det som nu ”vädermässigt” råkar hända vart 3-5 år i Söder.

  48. Detta tjat från klimatkrisfolket om vasaloppet är ju onekligen att dom binder ris till egen rygg men som vanligt fastnar dom på fel saker som isbjörnar, arktis utbredning och volym – och nu senast förra veckan om islossningsdatum i norr.
    När smhi själva säger att islossningen i torneälv började 10 dagar tidigare från mitten av 1800 – talet till 1930 – och att islossningen från 1940 till en bit in på 2000- talet påbörjades enbart 3,5 dagar tidigare i torneälv….
    ja, då undrar man över hur alarmisterna orkar framhärda att klimatuppvärmningen började under senare delen av 1900- talet och att den dessutom går fortare än någonsin( pga antropogen Co2).
    Hur kan vi i dagens samhällsbygge låta dessa historielösa vetenskapsförnekare fortsätta dominera energipolitik och ungefär alla andra områden som bygger ett tryggt samhälle.

    Jag börjar luta åt att det är putin och kina som driver på dessa hopplösa tokerier – det blir ett uppenbart smashläge för dom som vill störta västekonomierna i fördärvet.

    När jag växte upp på 60 å 70- talet var vi djupt avundsjuka på tyska skolbarn – som enligt lag fick värmeledigt om temperaturen översteg 35 grader – och skolan lärde ut att vi hotades av en ny istid.

    Dagens alarmister vägrar erkänna att uppvärmningen tog sin början på 1800-talet och att klimatet är cykliskt – snacka om vetenskapsförnekelse – arma krakar!

  49. Lars Kamél

    Arrangörerna av Vasaloppet är så generösa mot miljön att de inte bara lägger sin konstsnö i spåren, utan också i naturen runt om.
    De är dessutom inte ensamma. Alla arrangörer av skidlopp måste ju numera förlita sig på konstsnö, då ju natursnön, enligt de klimathotsreligiösa, är ett minne bort. Jag har sett på TV att arrangörer har lagt sin konstsnö ute i naturen utanför spår och skidbackar. Ja, till och med en del av den på svårtillgängliga bergssidor.
    Tänk vilken möda dessa arrangörer lägger ned på att gynna naturen och miljön!
    Inte nog med det. När statistiken från Global Snow Lab visar att snötäcket på norra halvklotet har växt på höstar och vintrar, är det naturligtvis bara konstsnö det handlar om. Natursnö hör ju historien till. Vilka är det som satsar så mycket på att tillverka konstsnö och breda ut den över stora områden på norra halvklotet?

  50. Lars Cornell

    #48 Lars Kamél

    Det är nog Kent #41.

  51. Nr 41
    Innan vasaloppet fick tillgång till konstsnö – så kördes snön på lastbil från högre områden och skottades ut för hand i massor av år.
    Under min uppväxt som skidälskande unge för 50 år sedan var det varje år en evig fråga – om vasaloppet skulle kunna genomföras, särskilt tydligt var det under några tidiga år i början på 70- talet, då vintrarna var mycket varma – och uppe på myrarna stod då så mycket vatten att det liknade sjöar och åar…men på den tiden fanns massor av ideelt engagemang och starka armar – det var före länkgenerationen började tro att dom ägnade sig åt vetenskap.

    Varje klimatalarmist med något som helst sunt förnuft – borde släppa vasaloppet och isbjörnar som sina käpphästar!

  52. Fredrik S

    Magnus Blomgren #51

    De snörikaste vintrarna under Vasaloppets historia var 1951, 1966, 1969, 1977 och 2018.

    Snötrenden är inte signifikant, dvs det är just nu en slump åt vilket håll det går just nu.

  53. Fredrik S

    Det var mer snö i år än när Pär H fabulerade.

  54. JP

    Länk till SLU med deras analys av det naturliga snödjupet i Vasaloppsspåret under de senaste 100 åren:
    https://www.slu.se/ew-nyheter/2022/2/snodjupet-stabilt-i-vasaloppssparet-under-100-ar/

    Diagram 1 är intressant:
    ”Diagrammet visar snödjupet den 1 mars under den 100-åriga perioden 1922–2021. Det genomsnittliga snödjupet har minskat från 43 cm till 38 cm under dessa år. Det minsta snödjupet uppmättes 1932 och det största snödjupet uppmättes 1951. Den röda trendlinjens så kallade P-värde är 0,52, vilket innebär att snödjupets förändring över tiden inte är statistiskt signifikant.”

  55. 52 å 54.
    Jajamän, – statistiken har genomförts i hundra år och visar ju att inget nytt finns i området gällande både vintertemperatur och snödjup – det går lite upp och ned utan signifikanta avvikelser Men – ändå kan varken alarmister eller representanter för smhi ge upp tanken på klimatkrisen i vasaloppet.
    Man undrar ju hur förbaskat korkade dessa fundametalistiska vetenskapsförnekare kan bli – skall dom tjata i decennier tills dom får ett milt år som under 30-talet eller 70- talet – eller ungefär vilket decennium som helst – ahh det är för bedrövligt med dessa gaphalsar och limmare.
    Tänk om dom ändå hade vett på att välja något annat än vasaloppet och isbjörnar.

    Nu senast i veckan skrev kvällstidningarna om låga isnivåer i antarktis – ja, snart är vi väl tillbaka till 70 å 80- talets låga sommarnivåer…men roligt var ju att dom fick med att isövervakningen vid polerna kan skilja tiotals procent beroende på algoritmer i utrustningen på europa eller usa satelliten..
    – plötsligt börjar det bli intressant, HUR stor är skillnaden och mätosäkerheten på algoritmerna från 70 -talet till 2000- talet….
    Kanske skall vi lyssna på experter som säger att det är en grannlaga uppgift att mäta polernas isutbredning och volym med satellit – annars kanske vi får eviga bekräftelseresultat från till synes vetenskapliga institut..

    Nåväl – vasaloppet har inga signifikanta rörelser i vare sig temperatur eller snömängd – så där borde alarmisterna verkligen tagga ner..för att inte framstå som korkade.

    OCH att vi idag har tillgång till konstsnösystem istället för lastbil och skyffel innebär inte att vi har en klimatkris!

  56. Anders

    #55. ”där borde alarmisterna verkligen tagga ner..för att inte framstå som korkade.”

    Grejen är den att dessa dumma ryggradslösa flockdjur tror sig sitta så säkert att de inte behöver bry sig om vad vi fritänkare tänker, säger och skriver! Tragiskt är bara förnamnet…

  57. Nr 56.
    Jo, uttryck som – Med en dåres envishet och pjäser som – Den inbillade sjuke – fladdrar förbi…

  58. Gunnar Strandell

    Veckans nitlott drog väl de skriftställare som spred nyheten om att fästingsäsongen blir lång och svår 2023, enligt en forskare som noterat höga temperaturer i slutet av februari. 😀

    2018 fraktades snö bort från Vasaloppets spår för de får inte vara för mjuka om de ska hålla hela veckan.

  59. Egon

    Var är ”Väder Per”.
    Han förespådde Vasaloppets slut.
    Nu visade det sig visst att Vasaloppet
    Kunde genomföras 2023…..?
    Ingen journalist ställer han på pottan..?
    Han har gått vidare till en högre position.
    EU parlamentariker……..
    Ytterligare en överbetald som vill göra livet surt för oss andra.
    Per var meteorlog.(väderpresentatör).
    Nu Miljöpartistisk politiker i Eu
    Vad gör han där?
    Skulle han sätta sig emot Ursula van De Leyens beslut
    Behövde han bli köpt?
    Näe.
    Han ställer upp på skiten som WEF bestämmer.
    En av Sveriges mest indoktrinerade/korrumperade personer.
    EU öser på honom pengar.
    Han biter inte den handen som föder honom.

  60. Kent

    Holmgren har rätt. Vintrarna i söder blir alltmer snöfattiga, och det är i söder den stora mängden folk bor i Sverige. Utan konstsnö hade Vasaloppet ställts in många gånger senaste 15 åren.
    De ungdomar som växer upp idag i söder gör det utan snö som en naturlig ingrediens i vinterns vardag. Intresset för längdskidåkning kommer att dö ut eftersom det inte går att utöva kring hemmet.

    Kanske kan Vasaloppet leva vidare ett tag till på norrlänningar och ett evigt skyfflande av konstsnö framöver. Får vi till och med se en skidtunnel från Sälen till Mora? Om det skulle ske skulle belackare här inne ändå hävda att Holmgren hade fel trots att det är +10 utanför tunnelns väggar..

  61. Fredrik Lundell

    60#Kent
    Se inlägg# 54. Du och Holmgren har med andra ord fel.

  62. Daniel Wiklund

    # 60 Kent Hur är vädret hos dig. Har du snö. Hur gick det i Vasaloppet. Har du kommit i mål än. Du skriver mycket om hur klimatförändringarna förstör våran planet. Kan du ge ett exempel på hur du drabbats av klimatförändringarna. Det räcker med ett.

  63. foliehatt

    Till och med SvD är uppe på banan nu, angående SSW.

    Men, skribenten, John Falkirk, kunde inte hålla sig ifrån att undra om inte ”klimatförändringarna” låg bakom, vilket meteorologerna som intervjuas avvisade.

    https://www.svd.se/a/dwGjoA/vaderfenomen-har-satt-tvarstopp-for-varen