En gång för länge sedan hade jag och barnens far en stuga i skogen. Vi tänkte redan då på att förbereda stugan så att så mycket som möjligt skulle fungera även utan el. En hel del blev dubbla system med både elelement och kamin, både elspis och vedspis och både en eldriven vattenpump och en handdriven.
Eftersom det var ett fritidsboende hade vi inte vissa saker som tvätt- eller diskmaskin. Men så en dag hittade jag en tvättmaskin som auktionerades ut och som jag köpte. Beskrivningen var ”tvättmaskin eld” och elda kunde man. I med vatten i behållaren, elda under den och så var tvätten i en trumma som man sänkte ner i vattnet. Sedan fick man gå där och veva lite då och då. Jag försökte centrifugera en gång men det gick inte så bra då trumman hoppade ur sina fästen. Det fungerade också bra att koppla den till en duschanordning så fick man varmdusch. Vilken lyx!
Nu när politikerna har förstört ett väl fungerande elsystem med för mycket vindkraft och för lite kärnkraft och man börjar hota med rullande avstängning av elen i vinter har jag börjat fundera på vad jag kan göra. De som har en stuga eller ett hus kan ju fixa en hel del så att det blir så bekvämt som möjligt ändå men vad gör man i en liten lägenhet i stan och om de inte får igång elen igen på säg två veckor? Jag har köpt en sk ”krislåda” som innehåller ungefär det som bilden visar. Man kan genast fylla badkaret med vatten till disk och toalett och så har jag rent vatten i flaskor att dricka. Mat har jag hyfsat gott om, i alla fall så att jag klarar mig i två veckor.
Det som jag inte har någon lösning på är uppvärmningen om nu även fjärrvärmen skulle krångla och det är kallt ute. Jag såg något klipp för några år sedan där en kille påstod att han värmde upp sin lägenhet med bara några lerkrukor och värmeljus. Naturligtvis testade jag men jag fick inte alls krukan att bli tillräckligt varm för att göra någon större nytta. Det finns ju lite andra alternativ som går på gasol, etanol, fotogen och även T-röd men jag har ingen aning om vad som skulle göra mest nytta i min lilla lägenhet på 39 kvadratmeter. De verkar dock lite läskiga med tanke på risk för eld och för mycket kolmonoxid.
Fast det riktigt läskiga är att jag, i nådens år 2022, ens sitter och har dessa funderingar!
Det kommer naturligtvis att gå åt helvete för många
Det enda jag kommer på är att du köper en fotogenkamin och laddar upp med fotogen. En sådan kan alstra 2000-3000 W vilket räcker för de flesta normalstora våningar. Se till att du har bra ventilation då du använder den. Eftersom elavbrotten troligen inte varar mer än några timmar borde en sådan kamin räcka för att hålla en acceptabel värme.
Lycka till!
Att ladda plånboken med kontanter hjälper ingen trots MSBs råd. När strömmen går fungerar inte kassorna och inga varor är prismärkta.
Vedförsäljarna har högkonjunktur. Inte konstigt med tanke på elpriset. Men eldstäder finns inte i många bostäder.
Tack Lena för din betraktelse. Enklaste reservvärmen idag får du nog med en gasolkamin som du exempelvis kan köpa på Jula för ca 1100 kr. Den ger upp till 4,1 kW. Samma typer av gasolflaskor som du kanke redan har till din grill. Enligt Magdalena Andersson får man väl i det här fallet. stå ut med ”äkta” Putinpriser.
Nyheterna i P1 i dag handlade om att jätteträden i Kalifornien är hotade av bränderna där. En femtedel av träden som stått i 2000 år sägs ha brunnit upp.
Och man skyller på klimatförändringarna. En intervjuad person hävdade att utsläppen måste minska men sen kan också åtgärder att röja buskar och starta kontrollerade bränder vara viktiga.
Det är väl det senare som det har brustit när man låtit skogarna växa igen så att bränder fick stor omfattning. Hur skulle koldioxid kunna orsaka torka.
Enligt P1 i morse så ställer nu den industri som kan, om till natt-, och helgskift, för att kunna producera med någon chans alls att gå plus. Extrakostnaderna för löner på nätter/helger var en västanfläkt i jämförelse med elpriserna under kontorstid.
Det är ju bra att media håller koll på bränderna i Kalifornien. Men dom får också gärna förklara varför min son som bor i Stockholm just nu betalar minst 25 ggr mer för elen än vad jag betalar. Är det vad regeringen menar med allas lika värde. Och att inte sätta grupp mot grupp. Hållbar energipolitik är ju också väldigt viktigt för regeringen. Ibland vore det bättre om dom höll käft.
Förra vintern hade jag förberett mig för att elen skulle gå nån gång. Jag hade båda bilarna alltid fulltankade, några jeepdunkar också. Skulle elen gå och det blev kallt hemma så är det ju bara att sätta sig i bilen och låta den gå på tomgång om det är kallt. Sånt som att laga mat, tvätta sig och liknande får man ju glömma. Några dygn funkar det. Skulle det bli svart i 14 dar eller mer så gäller ju andra regler. Hamnar vi där i vinter? Vet ej. Hoppas inte.
Dagens situation med i stort sett en skjutning om dagen kommer att verka som rena idyllen om t.ex. Stockholm skulle drabbas av ett längre elavbrott kommande vinter.
#5 Sören
Jag var i Giant Sequoia Tree National Park på Sierra Nevadas sluttningar på 1990-talet, och noterade att skogvaktare gick om kring och eldade sly (i December), för att förebygga större skogsbränder. Träden har mycket tjock bark och klarar de flesta skogsbränder, som är en förutsättning för att de ska kunna växa sig stora utan att slyväxtlighet suger för mycket näring. Det troliga är väl att miljörörelser förhindrat slyrensningen varvid skadliga skogsbränder blivit möjliga, på samma sätt som i Australien och annorstädes. Alternativt finns det väl också åldrade och sjuka träd som är känsliga. Man behöver nog granska uppgifterna lite noggrannare innan man hävdar att 20% av den fantastiska nationalparkens klenoder förstörts av bränder.
Kan man köra en gasolkamin i en bostadsrättslägenhet?
#10 Gunnar Juliusson
Tallar som är flera hundra år hos oss kan ha spår efter flera skogsbränder under barken. Skogarna har alltid brunnit då och då där buskar och sly brunnit och på så sätt förhindrat våldsammare skogsbränder.
#12
Men att tro att minskade utsläpp av koldioxid skulle förhindra skogsbränder är ren vidskepelse.
OT. Idagens DI ställer den eviga kärnkraftmostståndaren Åsa Moberg frågan till de kärnkraftspositiva partierna: ” I händelse av (ett tydligen ändå otänkbart?) krig med Ryssland: Hur motiverar ni för folket att ni valde att medvetet öka riskerna för radioaktiva utsläpp?”
https://www.di.se/debatt/debatt-svensk-karnkraft-riskerar-bli-rysslands-mal/
Är det någon av KU:s många kunniga bloggare som känner till fakta i ärendet? Jag antar att saken har utretts.
Själv kan jag bara säga att för försörjningsäkerheten är det en nackdel att vi lagt ned så mycket elproduktion i södra delen av vårt avlånga land. För att kunna försörja den delen där de flesta elkonsumenterna finns, måste vi kunna värna många mil med kraftledningar mot kryssningsrobotar och flygangrepp, för att inte tala om transformatorstationerna.
Kärnkraftverken är iaf bara på tre platser och reaktorerna inneslutna i tjock betong.
Tack Lena,
Jag har också de flesta av de där grejorna. Och vi har dessutom en sommarstuga med vedspis en mil från Ängelholm.
Men som du säger, det riktigt skrämmande är att vi ens behöver sitta och fundera på hur vi skall klara kommande (jo, de kommer) nedstängningarna av elen. I det högteknologiska och relativt rika Sverige!??
Ändå verkar halva befolkningen redo att rösta på samma partier som skapat bristen på elleveranser. Har de inte begripit?
Det är nog inte meningen att vi ska kunna komma undan otrevligheterna som väntar oss genom att preppa eller på annat sätt.
Jag har i flera kommentarer påpekat att mantrat i franska MSM sedan ett par år är att ”les gens”, populasen, lever alldeles för gott och att det måste bli ett slut på detta. I går onsdag sändes publikt ett anförande av Macron inför ett regeringsmöte, vilket i och för sig är anmärkningsvärt. Vad som sägs på sådana möte offentliggörs nästan aldrig. Anförandet bör ses som ett bekräftande på att MSMs tal om att populasen lever för gott framfördes i avsikt att bana vägen.
Jag har inte tid att nu redogöra för presidentens tal, men det gick ut på att nu är tiden slut för överflöd, aningslöshet och sådant vi tagit för givet, bl.a demokrati. Medvetet och avsiktligt genom politiken ska fransmännen göras fattiga och försättas i en situation av brist på mat, varor, transport, vatten och energi. Vi uppmanas att vara tåliga och ansvarstagande eftersom en sådant tillstånd krävs för att undvika en klimatkatastrof. Samtidigt oroade Macron sig för att hans undersåtar skulle protestera.
Om Macron framför ett sådant budskap offentligt har med all sannolikhet saken redan överenskommits på EU-nivå.
https://www.valeursactuelles.com/politique/avant-le-conseil-des-ministres-de-rentree-emmanuel-macron-dresse-un-portrait-sombre-de-la-france-et-du-monde
Sören G!
Du borde bli misstänksam när programmet kommer från Svensk Public Service. En lögn.
Man dödar inte dessa jätteträd med brand. Det finns eg inget som kan brinna på stammarna. Vad som däremot sker är skogsbruk med ”kalhuggning”. Kvar blir då trädkronornas ”ris” och trädens småvuxna ”barn” – och DE kan brandskadas. Under alla tider innan ”de vita” tog över, så har urbefolkningen även i Nordamerika använt sig av markbränning, för att gynna det naturliga livet. Åtminstonen bör markbränning ske vart ca 25 år – även i Sverige. Gran måste förbjudas.
TB #11:
Eftersom den inte har något avlopp till utsidan av huset får man all koldioxid och vattenånga inomhus. Syret förbrukas naturligtvis.
Vi hade sådana ett tag i sommarstugan som var ouppvärmd och använde dem vid kortare besök.
De fungerar och det blir ordentligt varmt, men känns lite ohälsosamma. Bör nog inte stå och gå för länge.
Bara att skaffa en generator.
Bor ni i hyreshus, skaffa en tillsammans och ställ fram den på gården vid kris.
Priset på el har aldrig varit så högt nu, imorgon nytt rekord med 8,04 kr + allt annat = 11,50 per kWh så generatorn gör klart billigare ström med dyr diesel.
Det är inte bra att värma inomhus med gasol därför att en massa vatten bildas. Fotogenkaminer är bättre ur den synpunkten.
Vi har ved och vedpanna. Men värmepannan behöver el till en fläkt för att det ska brinna. Och det behövs också el till cirkulationspumpen.
Jag har en kakelugn och en öppen spis som det går att elda i.
Vatten kan jag hämta i brunnen under golvet i det gamla stallet. Där tog vi vatten innan vi borrade.
Man behöver ett stort ekorrhjul kopplat till en generator, sen behöver man ett gäng miljöpartister som trampar, och såna är förnybara, när ett par är utslitna slänger man in ett par nyfångade.
Man får förvara 2 gasolflaskor typ P6 på en ej inglasad balkong. Värmeaggregaten brukar ha skydd mot kolmonoxidförgiftning. En litet campingkök så kan du laga lite mat också.
från redacted https://www.youtube.com/watch?v=Xj7YK6YkM-k
var hittar man rapporten?
Emil Heijne
Det bli till att suga på ramarna i fortsättning om FN får som FN vill.
https://www.extrakt.se/nya-fn-mal-for-att-stoppa-forlust-av-biologisk-mangfald/
Även fjärrvärme kräver el tyvärr. Cirkulationspump. Solceller också!
#16 Lars M
Man kan misstänka att Putin har inspirerat Macron. Putin bekämpar (inte krigar mot) nazisterna i Ukraina. Macron bekämpar allmänheten genom att föra krig mot koldioxid.
Vem av dessa herrar är galnast? Bägge bekämpar hjärnspöken.
Preppers är för såna som bor i glesbyggd. Vi som bor i urbana samhällen kan tränga ihop oss i köpcentra, sjukhus och kommunalt drivna byggnader om det kniper😵
Hur skulle det se ut i varuhyllorna om alla skulle bli preppers🥸
I dag inleds en tre dagar lång klimataktion i Slite. Aktivitietsgruppen Take concrete action (TCA) tänker stoppa Cementas produktion genom civil olydnad.
De tänkte nog inte på att det går åt 3000 ton betong till varje vindkraftverk.
OT: Tyvärr har de antidemokratiska krafterna stort utrymme inom politiken idag. Det är inte bara gamla nazister https://www.svt.se/nyheter/inrikes/over-250-politiker-kan-kopplas-till-hogerextremism utan även MP och gamla vänsterrevolutionärer i V och S som har sina rötter där.
Att förbereda sig kan vara bra och kanske nödvändigt i vissa fall tex då mobilt elverk.
Sitter här på en solig altan med 20 grader och knappt någon vind. El priset är 715 euro/MWh.
Samtigt som vi exporterar 3600 mw.
Noterar att Nordnorge har ett pris på 2 euro/MWh. Det är nog alltför skillnad i procent för en miljöpartist att räkna ut.
Egentligen är nog den bästa preppning att ta sig en riktig fiskartröja och dra, speciellt om mp hänger kvar.
# Fredrik
Antingen är skillnaden 0,28 procent eller också är skillnaden 143 000 procent. Men jag är inte miljöpartist.
Kan du hjälpa mig att räkna.
Jag bor på landet och har det mesta som behövs för att kunna klara mig en tid utan el. Men när kriget i Ukraina drog igång och Putin hotade som värst med kärnvapen gjorde jag faktiskt i ordning ”källaren” där gamla oljepannnan stått. Mat, vatten, radio etc för att kunna kura några dagar tills den värsta radioaktiviteten lagt sig. Der är väl det närmaste prepping jag kommit.
Tyskland meddelade veckan att de inte anser sig behöva sina sista kärnkraftsreaktorer, utan ska stänga dem som planerat. Man kan tycka att vår skyldighet att exportera el därmed upphör – vill de inte ha el, så ska de slippa.
Roland #34,
Om Tyskland anser sig inte behöva sin kärnkraft mera utan kan leva på andra så bör ju Tyskland bojkottas. Oerhört osolidariskt av dem!
Swexit nu!
Japan ska starta sina kärnkraftverk.
Vad väntar sossarna på, ändra prissättningsmodellen genast. 98% är för bövelen fiktiva priser.
Kanske lite OT.
Naturvårdsverket skriver i en debattartikel i Aftonbladet idag att vi måste dra ner på vår elkonsumtion för att rädda oss ur energikrisen och för att inte förbruka mer av jordens resurser än vad som är nödvändigt. Och jag som trodde att el var framtiden?
Allt ska ju drivas med el. Bilar, traktorer, till och med flygplan och kanske rent av en och annan rymdraket, vad vet jag.
El är ju det grönaste som finns, och ändå anser Naturvårdsverket att vi ska elransonera för jordens räkning.
Vad är det jag inte får ihop här?
Lars Cornell #32
Jag tror på den större summan, jag fick dock 35750.
#34-35
Kanske allt har blivit för mycket för stackars Scholz, hur länge klarar han det här? Han var i Kanada för några dar sen, tydligen för att försöka få till en gasaffär, men gasen finns borta på Stillahavskusten och att bygga en pipeline över till Atlantkusten finns inte på kartan i Kanada, lika lite som en anläggning för att göra gasen flytande väl där. Det blev nåt tröstpris i form av ett avtal om grön vätgas från 165 vindsnurror som inte börjat byggas än, lika lite som en elektrolysanläggning eller en fabrik för att göra ammoniak av vätgasen har. Under tiden har Macron passat på att besöka Algeriet, undrar vad han vill uppnå och vad priset blir? Stackars Europa.
Lena!
Min son som är 42 år hörde av sig i veckan. Prepping hade kommit upp i diskussionen på jobbet.
Han planerade att köpa en liknande utrustning din bild visar, tills jag påpekade att hans villa har vedkamin med fläkt och att husvagnen har 1 kW bensindrivet elverk. Jag gav honom rådet att koppla samman dessa och använda elöverskottet till nätverk och dataspel.
Olof #14
Åsa och andra kärnkraftsmotståndare kanske skulle avkrävas en förklaring till att man vill bygga en fabrik för framställning av flygfotogen och diesel på samma industritomt som kärnkraftverken i Forsmark.
För det är väl inte så att det görs för att stärka deras argumentation?
Det är dock säkert att bättre sätt att slösa energi och ändå till sist släppa ut koldioxid i atmosfären finns knappast.
Länk:
group.vattenfall.com/hyskies
#20 Lars Mellblom
”Gasol ger mer vattenånga”…
Låt oss granska påståendet. Propan C3H8 är det huvudsakliga kolvätet i vår gasol. Låt oss kalla fotogen för C13H28 i genomsnitt. Syret tar vi ur luften
4 mol H2O bildas per förbrända mol propan. 14 mol vatten per dito fotogen. Förbränningsvärmet är approximativt proportionellt mot varje molekyl C som förbränns. Då hoppar vi över frågor om specifik vikt, förbrännings värme per kg o.s.v.
4,33 molekyler propan måste förbrännas för att ha förännt lika många kol som i en molekyl fotogen. Det ger att 34,67 molekyler H kommer att förbrännas jämfört med 28. Alltså ung. 24 % mer vattenånga med propan som bränsle i denna grova Mycket? Tja, ventilation, hur ofta man värmer, om lägenheten har bra ångdiffusionsspärr i golv, väggar och tak och dylikt spelar roll på sikt. Att vintertid driva ut luft i väggarna leder till högre fukthalt i dessa som måste återställas genom torkning under resterande året. Annars har man en ackumulerade situation som på sikt leder till allvarliga rötskador om det är träväggar. Och elkrisen återkommer flera år i sträck.
I min ungdom bodde en studenkamrat i en lägenhet som var mycket kall vintertid. Han hade en fotogenkamin typ POD som fick gå några timmar på kvällen och dito lite tidiga morgonen för komforten. Modellen går att ställa en kastrull på så enklare matlagning fungerar.
Med denna typ av begränsad användning och viss ventilation så är koldioxidstegringen i rumsluft en mer en fråga om att känsliga personer kan få huvudvärk. Dygnet runtvärmning är INTE denna värmekälla bra för!
Gasol kan bli en bristvara i höst/vinter om många tänker sig gasol förbränning inomhus. Och som #23 Mats skriver så får man max h 2 st 6 kg gastuber hemma i lägenheten och då på öppen balkong. Har man inte gastuberna sen tidigare av annan anledning – båt, husvagn – så drar tuberna med sig en rätt dryg pant vid första köpet. Som man slipper med fotogen där plastdunkar av ”bränslekvalitet” duger.
Som pensionär åker jag nog till sommarstugan och eldar ved…
#20 Lars Mellblom
Närmare kontroll av värmeutvecklingen för gasol kontra fotogen vid förbränning ger 7-8 % högre värde för gasol per kg -som dessutom innehåller ca. 2 % mindre kol per kilo (väterikare kolväte).
Så ca. 10 % mer värme per kol. Ger ca 12 % högre produktion av vatten för gasol vid samma värmeproduktion. Ingen avgörande faktor i mina ögon
#38 Phabster. Lindrigt uttryckt anmärkningsvärt att Naturvårdsverket skriver debatter överhuvudtaget! Men vi vet sedan förra valet att bland personalen och troligen i toppen hos generalen kryllar det av miljöfascister. Sverige har revolutionerats i det tysta sedan 1968.
Riktigt intressant tema, att preppning nu handlar om att klara el- och energikrisen. Att överleva vintern. Att inte bli ruinerad av höga energipriser.
Ingen talar idag om preppning för att klara en (icke existerande) klimatkris.
#46 Gabriel
Klimathotet överlever vi utan problem men om vi överlever klimatpolitiken är tveksamt.
#Hans H 43-44#
Utan att ifrågasätta dina beräkningar, kommenterade jag utifrån egna erfarenheter. Under 8 år i Spanien värmde jag mitt hus med butan. Vad jag förstår är gasol en blandning av butan och propan. Hur som helst, så snart man tände gaskaminen blev fönsterna immiga på insidan och luften kändes snart obehagligt fuktig.
Här i Normandie värmer jag vid behov verkstaden med en ”poële à pétrole”, en fotogenkamin, men bränslet är inte fotogen utan luktlös isoparaffin, C25H52 (?). I verkstaden märks ingen ökad fuktighet när kaminen är tänd.
OT: När det är dags för kontrollbesiktningen av en dieselbil som ryker kan man tanka med isoparaffin. Kontrollanten kan gasa hur mycket han vill utan minsta tillstymmelse av rök. Bäst är att blanda med cirka 10% diesel för att CO-värdena inte ska bli alltför bra.
#48 Lars Mellblom
Du ifrågasatte just mina beräkningar genom att hänvisa till egen erfarenhet utan att inse att det finns andra faktorer som spelar roll i ”din erfarenhet”. Ventilationen, hur hög luftfuktighet du redan har inne, hur välisolerade dina fönsterrutor är och så vidare. Jag är civilingenjör, kemi och går i god för att jag räknat rätt.
Att du i Spanien använde en gasol bestående av propan/butan minskar snarare vattenproduktionen en liten aning gentemot den propan mot fotogen som jag räknade med. Det är i en första approximation (typ i #43) proportionen H mot C i kolvätet som avgör vattenproduktionen. Högst i metan, CH4. Sedan adderar varje kolväte CH2 för varje kol som adderas vilket du tycks ha kläm på när du tar upp isoparaffin C25H52. Som i sig ger oerhört marginellt mindre vatten än den fotogen C13H28 jag räknade med!
Det är sant att isoparaffin är ett utmärkt dieselbränsle. Kräver dock att kaminen är avpassad att gå på diesel som ju har klart högre flampunkt. Vilket påverkar starten framför allt. Men också själva frammatningen av bränsle till förbränningszonen.
Isoparaffin är särskilt att rekommendera för båtar där dels lite fukt lätt hamnar i bränslet, dels att biodiesel är gjord på inblandning av växtoljor vilket lätt bildar bakteriekulturer i tanken som pluggar igen bränslesystemet. Dessutom slipper båtägare tvätta akterspegeln då isoparaffinet förbränns utan sot.
Är till skillnad från vanlig diesel ej klassad som miljöfarlig så kräver inte invallad tank. 1000 L isocontainer i plast i ett fristående garage duger! Kan göras på biometan lika väl som fossil metan. Finns en mindre tillverkning i Sverige som levererar ner till 1000 L från tankbil i södra Sverige.