Öppen Tråd

djur

Vi spanar alla efter den vårvärme som vi hoppas skall komma. Det blir lättare att hålla avstånd då. 🙂 Här är emellertid veckans öppna tråd för diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Rolf Mellberg

    Kommentering verkar inte funka just nu – Test!!!

    Uppdatering: —- Jo nu gick det att lägga in men inte min förra kommentar.

    Jag lägger samtidig in en film om det pågående massmordet: https://www.youtube.com/watch?v=aLhnVDxnNvM

    Filmen handlar om läkemedlet IVERMECTIN som funkar bra mot Covid men som hotar läkermedelsindustrins profit.

  2. Ivar Andersson

    Kinas vill framställa sig som en ansvarsfull global ledare inom klimatfrågan.
    https://www.expressen.se/nyheter/klimat/kinas-klimatbluff-lovar-atgarder-okar-utslappen/?referrer=todays-news

  3. Daniel Wklund

    Idag i kuriren så har LTU en annons som täcker en hel sida. Rubriken heter ”Norra Sverige bäst i världen på klimatomställning”. ”LTU-s satsning SUN – Naturresurser för en hållbar samhällsomvandling”. Mer ur texten ”Norra Sverige är en stor demoanläggning där vi med vår forskning visar omvärlden hur vi framgångsrikt ställer om världsledande basindustri mot FN-s hållbarhetsmål”. Inte visste jag att jag bor i ett län som är bäst i världen. I samma tidning kan jag läsa att stora delar av LTU måste rivas, pga mögelangrepp. LTU fyller 50 år i år. Hållbarhetsmålen när LTU byggdes varkar inte ha hållit. Inget universitet i Europa har så många moduler som LTU, där är LTU i varje fall Europaledande.

  4. Sören+G

    Enligt nyheterna i P1 är det nu fler som vill avveckla kärnkraften och färre som vill behålla den. Då är frågan hur har elbristen i vinter kommunicerats? Det som enligt den styrda opinionsbildningen ska ersätta kärnkraften är mer sol- och vindel (s-vindel).

    Och hur reagerar allmänheten på detta ?
    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/elbrist-kan-stoppa-bostadsbyggandet?fbclid=IwAR3tBWkf9MsoTt_OQ2_h77am-cO3qyFC4Zod_aqs39t1eDhhxTvGNE8ynK8

  5. Lasse

    Idag är det vårdagjämning. 😉
    Solen befinner sig över ekvatorn och vi har samma dygnslängd över hela globen-eller?
    https://en.wikipedia.org/wiki/Daytime#/media/File:Hours_of_daylight_vs_latitude_vs_day_of_year_cmglee.svg
    Det verkar så!
    Men solen får jobba lite mer för att vårkänslorna skall infinna sig:
    https://notrickszone.com/2021/03/19/absent-spring-first-day-looks-like-mid-winter-from-siberia-to-spain-canada-near-100-blanketed/

  6. Ivar Andersson

    Glaciärerna ha lågkonjunktur
    https://www.svd.se/under-strecket-1938-den-aktuella-klimatforbattringen
    Inget nytt under solen 🙂

  7. Lasse

    #6 Ivar
    Hans W-son Ahlmann var inne på orsaken.
    AMO

    På senare tid har de som bedriver klimatkampanjen förnekat AMOs existens men vad kan Mann vänta sig?
    https://judithcurry.com/2021/03/06/canceling-the-amo/

  8. Karl Eider

    Svt skriver om att Grönland varit isfritt för inte så länge sedan (max 1.1 miljoner år). Dock så tolkar man inte det som man skulle kunna tro. En normal vetenskaplig tolkning vore att de naturliga klimatförändringarna kanske är större än vad vissa klimatforskare påstår. Nej, Svt:s tolkning är att det kan ge en fingervisning om hur illa det kommer gå. Hela Grönland kommer bli isfritt, havet kommer höjas med 7 meter. Är man förvånad… nej.

    ”Om hela inlandsisen på Grönland smälter skulle det ske en global havsnivåhöjning på sju meter enligt Jesper Sjolte, forskare i geologi på Lunds universitet. Att inlandsisen är yngre än vad som tidigare har antagits kan visa att den reagerar starkare på temperaturförändringar.”

    https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/blad-under-isen-visar-att-gronland-varit-isfritt

  9. Torbjörn

    Kan någon förklara vad som händer med en exiterad koldioxidmolekyl i fotosyntesen.
    Används fotonen till att bryta bindningarna i molekylen, eller avges den innan fotosyntesen?

  10. Rolf Mellberg

    Vårt samhälle börjar knaka i fogarna! Ett tecken på det var den tusenmannamarsch som ägde rum den 6 mars på söder i Stockholm. Filip Sjöström hette frontfiguren, han är dömd att betala 20.000 kronor för sin ledande roll den 6:e, Frihet Sverige kallar sig gruppen. En ny manifestation är planerad till idag, dvs lördagen den 20:de.

    Min utgångspunkt i denna analys är den förra valrörelsen och dess efterspel. Polariseringen “alla-mot-en” den gången bådade illa, bara en hållning var godkänd. Alla ska tvingas tycka lika. Oliktänkare ska hålla käft.

    Har Sverige börjat likna en enparti-stat? Som fått två huvudfrågor på halsen:

    En Coronakris – den är i högsta grad reell
    En klimatkris, där många menar att den inte manifesterar sig i den fysiska världen utan blott i den sociala och politiska etc. Klimatfrågan går mot en aktut kris.

    Pålitliga språkrör för makten t.ex. EXPO och ETC visar nu tecknen på lätt panik, läs bara va de skriver om manifestationen 6:e mars. Det har blivit allt lägre till tak under flera år, tryckkokaren har börjat bågna.

    Jag har på senare tid kommit att intressera mig för ett mycket billigt läkemedel som snabbt kan reducera Corona-problemet rejält – Ivermectin. Det pågår nu ett fullt “krig” om detta läkemedel där allt fler läkare runt om i världen redan använder det, alternativt desperat kräver det för att rädda liv. Ett trögt etablissemang bromsar och de står därför på dödens sida enligt min syn. I kulisserna agerar Big Pharma som prioriterar profit framför liv, man blir verkligen djupt indignerad om man gräver inom detta område. Upprorets huvudcentral finner man med “FLCCC”. Sprid kunskap om detta!!!

    Jag har mycket noga satt mig in i frågan om Ivermectin och är SÄKER på att det fungerar. (om än ej lika bra som vaccin, det är inte en ersättare utan ett komplement) Många inkompetenta och/eller rädhågsna röster hävdar dock motsatsen. Hundratusentals människoliv är hotade, ja även redan offrade.

    Fortsättning följer!

  11. Rolf Mellberg

    I kommentar 11 skrev jag en länk men tvingades byta ut rumble till xxx. Är det infokrig eller?

  12. Rolf Mellberg

    Fortsättning på kommentar 10.

    Jag har bara för ca en vecka sen letat lite på kanaler som inte censurerar innehållet, t ex konkurrenter till Youtube. Detta då Youtube – TILL MIN FASA – visat vissa tendenser att censurera frihetshjältars kamp för att rädda liv, d.v.s angående läkemedlet Ivermectin. Då fann jag en f.d. Youtubare som blivit utsparkad utan att få förklarat mer exakt varför Youtube censurerade honom. Hans namn är Henrik Wallin. Han har f.ö. visat en klimatskeptisk hållning i någon av sina filmer.

    Jo, jo, enpartistat var ordet, nationellt men nu även globalt!!!

    Det går hisnande fort nu….. och på Youtube jobbar de som kan skilja på gott och ont, det känns tryggt. (ironi alltså!!!)

    Nedan kommer en film med bl.a. Henrik Wallin. Där snackar man runt, en del nonsens en del vettigt tror jag. Ovan nämnde Filip Sjöström deltar och man kan se i filmen hur man kan hjälpa honom att betala de 20.000 kronor som ENPARTISTATEN kräver av honom. Detta därför att han och tusen? andra har givit uttryck för en längtan efter frihet.

    Gott folk: Så ser vårt gamla kära Sverige ut i mars 2021. Håll i hatten, gubbar, käringar, sossar och miljöpartister, nu laddar dom om.

    Borra vidare den som vill, Internet vänder upp och ner på hela världen.

    Som klimatskeptiker kan man säga som Churchill: “Never let a good crisis go to waste”.

    Här skulle det följa en länk som jag inte kan lägga in. Håller Säpo på att djäläklas?

  13. Rolf Mellberg,

    Jag vet inte riktigt vad du pratar om men försök att hålla dig till ämnena för denna blogg, nämligen väder, klimat och energi. Vad har du att säga om det? Har du någon universalmedicin mot klimathotet? 🙂

  14. foliehatt

    Torbjörn, #9
    Fotosyntesen består av två olika reaktioner, ljus-, respektive mörkerreaktionen. Ljusreaktionen är den som är beroende på energin i solens fotoner. Ljusreaktionen delas i sig upp i två reaktioner, fotosystem 1 och 2. Det är FS 2 som ger syrgasen, och den kommer ifrån vatten, där syret oxideras (!) till syrgas när de frigjorda elektronerna laddas med fotonenergi.

    Syret bundet i koldioxid lämnar inte sitt kol. Molekylen byggs in i, och reduceras till kolhydrat genom en serie enzymatiska reaktioner i det som kallas mörkerreaktionen – eller Kalvincykeln.

    De fotoner som driver fotosyntesen är väsentligen mer energirika än de fotoner som växelverkar med koldioxid i atmosfären.

  15. Torbjörn

    #14 foliehatt
    Tack för ditt svar, även om du inte svarade på vad jag frågade.
    Jag är medveten om att fotoner har olika energiinnehåll, men ville specifikt veta om en absorberad foton ”förbrukas” vid fotosyntesen eller om den lämnar koldioxidmolekylen innan fotosyntesen sker

  16. # 13 Ingemar Nordin#

    Rolf Mellbergs kommentarer om Coronapolitiken är visserligen OT, men likväl berör de oss på så sätt att vi ser hur makten, i vid bemärkelse, beter sig mot de som protesterar mot statens politik. Det finns många paralleller att dra med hur klimatrealister behandlas. Befinner vi oss mitt i en generalrepetition av vad som komma ska?

    Boende i Sverige förstår nog inte hur komplicerat livet blir med variabla utegångsförbud som vi har i Frankrike. Det kommer nya dekret stup i ett om vad vi får och inte får göra. I torsdags kom nya regler. I departement med hög smitta, just nu 1/3 av landet, måste invånarna, för att lagligt röra sig utomhus, fylla i ett två A4-sidor långt tättryckt dokument, alternativt digitalt, där man anger motivet för att vistas utomhus. Sedan länge argumenterar man bland klimatalarmister, att bland vanliga medborgare endast ”déplacements justifiées” bör tillåtas.

    Här talas det mer och mer om att ersätta Covidutegångsförbudet med klimatnödlägedito. Det finns anledning att nu observera hur friheten inskränks motiverat av Covid-19 och fundera på vad som händer härnäst, då motiverat med klimatet.

  17. Lasse

    Lite om aerosoler:
    https://svs.gsfc.nasa.gov/4861

    Vi befinner oss i en period med ovanligt få vulkanutbrott som är en av källorna till aerosoler.
    Detta kan vara en del av klimatförbättringen vi upplever just nu.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_volcanism_on_Earth

    Observera listan med alla katastrofer förknippade med vulkaner-som tex Franska revolutionen , lilla istiden, året utan sommar mm.

  18. Bengt Abelsson

    Jag läste en intervju med Per Bolund, Corren(?)
    Han menade att elförsörjningen fungerar bra även utan kärnkraft, det går ju att lagra elenergi med vätgasdepåer och batterier.
    Frågan är om han medvetet ljuger eller om han är helt bakom flötet?

  19. Lars M 16

    Jo det händer mycket som är ororoande. Det diskuteras mycket på många ställen. Om Corona och skatter och det vanliga partipolitiska bubblet. Fördelen med Internet är ju att vi kan följa med i det mesta. Vi på KU försöker hålla koll på det gröna förmynderiet beträffande klimat och energi.

  20. Håkan Bergman

    https://www.dn.se/vetenskap/ben-och-liv-kan-raddas-med-mjukare-asfalt/
    Kunde läsas nyligen i incognitofönster.
    Men varför krångla till det, med ett varmare klimat får vi mjukare asfalt på köpet. På tisdag ska vi få sydvästvindar här på Södertörn, får dom och solen verka ett tag får vi mjukare asfalt. Det är precis som det alltid varit, värme gynnar liv kyla dödar.

  21. tty

    #15

    ”ville specifikt veta om en absorberad foton ”förbrukas” vid fotosyntesen”

    Ja.

  22. #15 Torbjörn

    Den energi som fotonen representerar är upptagen i den kemiska reaktion som fotosyntesen innebär. Tänk inte foton = partikel utan foton = energi.

  23. Rolf Mellberg

    #16 Lars, Tack för stödet.

    Ingemar, du har förstås rätt i det du skriver.

    Vill bara säga att den oerhörda och dödliga process som nu pågår inom covid visar att människor är helt försvarslösa, lika illa kan det bli med klimatgalenskapen inom kort.

    Med svart humor vill jag lansera begreppet:
    DET STORA KLIMAT-SPRÅNGET
    För planen att halvera utsläppen till 2030. Må Mao rotera i sitt maosuleum.

  24. Rolf Mellberg

    Ingemar m.fl.

    En annan parallell:

    Att IPCC och SMHI agerar för att gynna sig själva med stöd av politisk ideologi är här allom bekant.

    Att organ som WHO och vårt läkemedesverk gå läkemedelindustrin ärenden snarare än att förutsättningslöst rädda liv har jag nu insett.

    Det är dags att göra uppror på båda dessa fronter.

    LMV får 75% av sina inkomster från avgifter för de mediciner bolagen säljer. Tro fan att dyra preparat släpps fram medan billiga stoppas. LMV tjänar inte folket, precis som SMHI.

  25. tty

    #8

    Det är alltså den här artikeln som ligger i botten:

    https://www.pnas.org/content/118/13/e2021442118

    Det gäller material från under inlandsisen från Camp Century-borrkärnan. Den innehåller två moränlager och två interglaciala lager med rester av en arktisk flora av mossor och ris. Det undre lagret är ca 2-3 miljoner år gammalt och det övre troligen ca 1 miljon år. Dateringarna bygger på termoluminiscens och på mängden kosmogena isotoper och är därför mycket approximativa.

    Det undre lagets ålder stämmer med den väl kända Kap Köbenhavn-formationen på nordligaste Grönland som är ca 2,4 miljoner år gammal och som troligen var sista gången Grönland var till större delen skogbevuxet. Det yngre isfria intervallet skulle kunna hänga samman med den likaså väldokumenterade ”superinterglacialen” MIS 31/33 för 1,05 miljoner år sedan. Detta var sista gången isarna i Antarktis definitivt var klart mindre än nu, och även det varmaste intervallet sedan Pliocen i den långa El’gygytgyn profilen i Tjukotka, så det är inte helt oväntat att Grönlandsisen också var ovanligt liten då. Det var f ö exceptionellt varmt även i Europa, det fanns t ex flodhästar i Thüringen vilket veterligen inte hänt sedan dess.

    Att grönlandsisen skulle ha smält helt kan vi lugnt glömma. I Östgrönlands höglandsområden har det funnits is i flera tiotal miljoner år. Men det är inte ens klart att de centrala låglandsområdena verkligen var isfria. Vad alla kommentatorer totalt tycks ha missat är att Camp Century-borrningen är unik, den gjordes inte som alla andra nära isdelaren, utan i nordvästra Grönland, bara ca 125 km från iskanten.

    Man skulle alltså lika väl kunna vända på kuttingen och säga att på en hel miljon år och tretton mellanistider har isen aldrig retirerat 125 km innanför den nuvarande iskanten. Men den vinklingen lär vi inte få höra mycket om.

    Det kan kanske vara värt att summera vad vi faktiskt vet om hur mycket grönlandsisen har krympt under olika mellanistider.

    Under den förra, betydligt varmare, mellanistiden krympte isen så mycket att den sydligaste borrplatsen Dye 3 som ligger i ”sadeln” mellan den södra och den norra iskupolen troligen blev nästan, men inte helt isfri. Även stenmaterial på havsbotten utanför östkusten pekar på en sammanhängande inlandsis, och vid NEEM-borrplatsen i den norra kupolen tycks isen ha varit ungefär lika tjock eller t o m litet tjockare än nu, troligen p g a att den retirerat så att den inte kalvade i havet utan smälte ”på plats”. Sådana isar blir betydligt brantare. Temperaturerna på Grönland var 5-8 grader högre än nu, med den största ökningen i norr.

    Under MIS 11, den fjärde mellanistiden bakåt, som var den längsta någonsin (ca 30 000 år) tycks däremot den södra iskupolen varit skild från den norra, men smälte troligen inte bort helt. Dye 3 tycks ha varit ifritt och även stenmaterialet utanför östkusten tyder på att sydgrönland var nästan isfritt. Detta är också den sista mellanistid då man vet att det växte barrskog (gran) på Grönland. Det säger visserligen inte så mycket om klimatet, eftersom planterade granar växer ganska bra på södra Grönland idag, utan kanske mera på att det tar lång tid för växter att sprida sig dit.

    Och nu kan vi lägga till att inte under någondera mellanistiden retirerade isen i nordväst 125 km.

  26. Henrik

    Nån som vet vad det var för opinionsundersökning om kärnkraft? Känns som presentationen av resultatet var kraftigt vinklat.

  27. Henrik

    #26 Stämmer inte alls mot denna undersökning https://www.analys.se/opinion/

  28. #18 Bengt
    Dessvärre är det både/och. Vanligt hos faktaförnekare.

  29. foliehatt

    Torbjörn, #15
    det är inte CO₂ som absorberar fotoner i fotosyntesen. Det är klorofyll och/eller antennpigment i bladens celler som gör så.

    Energin i fotonen används till att plocka elektroner ifrån syret i vatten. Koldioxiden är inte inblandad. Den tas in i ett senare steg för att bygga kolhydrater

  30. Torbjörn

    #29 foliehatt
    Du missförstod nog frågeställningen ovan, som tty och Johan påpekade tas den exiterade koldioxidmolekylen (energin) upp i fotosyntesen

  31. Lars-Eric Bjerke

    #26 Henrik
    ”Nån som vet vad det var för opinionsundersökning om kärnkraft? Känns som presentationen av resultatet var kraftigt vinklat.”

    Det var SOM-undersökningarna vid GU. De gjordes emellertid i höstas d.v.s. före debatten om elbrist i vintras.

  32. Håkan Bergman

    Ännu mera sanning från reklamens värld.
    https://www.svd.se/sa-valjer-du-ratt-elbil
    ”Elbilen är här för att stanna.”

  33. PK

    #32 Håkan
    Intressant! Någon som har svar på var de som inte har en laddare i hemmet eller på jobbet skall ladda sina bilar? Bör vara någon miljon bara i detta kungadömet.

  34. Ulf

    Kina och USA har suttit i möte i två dagar nu och kastat skit på varandra.
    Den enda frågan som var tillräckligt oviktig för att komma överens om var samarbete i klimatfrågan.

  35. Richard

    #33 PK
    Med tillräckligt mycket bidrag går det att bygga många snabbladdare.

    Se bara hur många vindkraftverk det uppförts med hjälp av skattepengar.

    #32 Håkan
    Liknande svar här, så länge bidragskranen är på för elbilen och skattesugen för fossilbilen så är det sant. Bara frågan om hur länge medborgarna accepterar detta.

  36. tty

    #35

    ”Med tillräckligt mycket bidrag går det att bygga många snabbladdare.”

    Det är inte laddarna som är problemet, det är distributionsnätet. Typiska villor har väl 16 eller 20 A abonnemang, och enligt vänner i elbranschen så pallar knappt distributionsnätet för att alla tar ut max abonnemang samtidigt. Snabbladdare kräver mycket större effekter. Kort sagt: ett helt nytt lågspänningsnät med nya transformatorer krävs.

    En baggis att fixa, det nuvarande har väl knappt tagit mer än 50 år att bygga.

  37. foliehatt

    Torbjörn, #30,
    Nej, det är inte fel – om det är fotosyntesen som du är intresserad av. Det sker ingen absorbering av fotoner – med åtföljande excitering av koldioxid i den processen.

    På grund av dess totala oberoende av ljusenergi så kallas den delen av fotosyntesen där koldioxid fixeras in i biomassa – för mörkerreaktionen.

  38. Håkan Bergman

    Uncommon knowledge har en ny video med Björn Lomborg ute.
    https://www.youtube.com/watch?v=0Te5al2APrQ

  39. Torbjörn

    #37 foliehatt
    Det jag undrade var vad som händer med en exiterad co2-molekyl när den tas upp i fotosyntesen, specifikt vad som händer med energin i molekylen (när den har absorberat en foton)

  40. Jonas

    #39

    Vid fotosyntesen så stannar fotonen (fotonerna) kvar i växten. Det är ju energin som går åt för att bygga upp kolvätekedjorna.
    Energin är alltså kvar som ”kemisk” energi, som växtätare kan tillgodogöra sig genom att äta upp växten.
    Ett annat sätt att få ut energin är ju förbränning alternativ förmultning.

  41. #36 TTY
    Apropå baggisar, en titt på lantbruket. En i dag halvstor mjölkgård (medel till liten om 30 år) har kanske 2- 3 traktorer om 175 – 250 hk som går för fullt sommartid. Nån lastmaskin 100+ hk och kanske nån hack, 400-500 hk, som gärna går 12+ timmar i sträck. Batteridrift och laddstolpar på kvällen !?! Vätgas!?! Livslängden är 20 år ++, politiskt korrekt, hållbart och bra. Nyförsäljningen handlar till 100 procent om Rudolf Diesel (1858-1913), nåt annat syns inte ens borta vid horisonten. Säg mig, hur ska detta lösas?

  42. Håkan Bergman

    Eilif+Hensvold #41
    Och sen ska alla skogsmaskiner elektrifieras också.

  43. #42 Håkan
    Enkelt, vindkraftverk skogen runt och sladd!

  44. SatSapiente

    #41, 42
    Och inte att förglömma alla entreprenadmaskiner.
    Grävmaskiner, dumprar, borriggar, asfaltutläggare, vägvältar, asfaltfräsar och idag gasoldrivna ”asfaltuppmjukare”.
    Det blir många kablar och battericontainrar att hålla reda på ute på fältet för att få allt detta att fungera.
    Orealistiskt var förnamnet.

  45. Rale

    Kunskapskanalen?

    Hur kan två doktorer (den moderna typen ”Doktra lätt”?) diskutera fotosyntesen i drygt tre minuter utan att nämna koldioxid?

    43:35 in i filmen.

    https://www.svtplay.se/video/22216421/matematikens-magiska-varld/matematikens-magiska-varld-sasong-1-avsnitt-3?modalId=eDmBVvW

  46. Katarina

    Rolf Mellberg #24 Läkemedelsverket tar betalt för arbetet dom gör med granskning av ansökningar för att få ett läkemedel godkänt för försäljning. Dels är det en ansökningsavgift, dels en årlig avgift varje år som läkemedlet finns på marknaden. Avgifterna har inget att göra med hur mycket företaget tjänar på sina produkter utan är lika stor för små som för stora läkemedel. Avgiften avser att ersätta läkemedelsverket för det arbete som det gör. Läkemedelsverket har ingen anledning att släppa fram dyra preparat och stoppa billiga!

    Här kan du läsa mer: https://www.lakemedelsverket.se/sv/tillstand-godkannande-och-kontroll/forsaljningstillstand/avgifter#hmainbody2

    PS Admin kan få ta bort denna kommentar då den inte rör klimatet, ville bara rätta en ren felaktighet och inte fortsätta en diskussion om annat än klimatet.

  47. Magnus

    Lyssnade på Klotet SR P1 från hösten 2019. Väldigt beskäftiga typer påstod att Söderhavsöarna sjunker och många platser är obeboeliga redan nu. Det var faktum alltså. Befolkningen planerar flytta upp till vulkansluttningar etc. Man fick intrycket att de har vatten upp till midjan därborta. Men 3 mm havsnivåhöjning per år blir inte mer än 18 cm på 60 år. Den tid CO2 kan antas ha påverkat. Kan det verkligen orsaka en sån katastrof? På vissa ställen ökade nivån sju till tio mm per år. Hur kan det vara möjligt i längden, haven hänger ju ihop.

  48. Magnus #47

    Jag minns att jag för flera år sedan läste att haven stiger snabbast i västra Stilla Havet (öster om Filippinerna och Indonesien), men sedan fick jag höra att när en El Niño kommer, så sjunker havsytan ett par decimeter där.

    Jag vet inte om det är svaret på din undran, men det kan vara värt att nämna. Det lär ju f.ö. vara det låga vattnet under en el Niño som får Stora Barriärrevet att ”blekna”.

  49. tty

    #47/48

    Ja, enligt satellitmätningarna är havsnivåhöjningen störst i västra Stilla Havet:

    https://www.star.nesdis.noaa.gov/socd/lsa/SeaLevelRise/

    Men märkligt nog märks det inte när man mäter havsnivån på marken.

    Honiara (Salomonöarna)

    https://www.psmsl.org/data/obtaining/rlr.monthly.plots/1861_high.png

    Nauru (här ser man verkligen Nino/Nina svängningarna!)

    https://www.psmsl.org/data/obtaining/rlr.monthly.plots/1844_high.png

    Apra (Guam)

    https://www.psmsl.org/data/obtaining/rlr.monthly.plots/540_high.png

    Wake Island (här har nivån stigit ca 20 cm på 70 år)

    https://www.psmsl.org/data/obtaining/rlr.monthly.plots/595_high.png

    Kwajalein (ca 20 cm på 75 år)

    https://www.psmsl.org/data/obtaining/rlr.monthly.plots/513_high.png

    Kauai (Hawaii) (ca 20 cm på 75 år)

    https://www.psmsl.org/data/obtaining/rlr.monthly.plots/521_high.png

    I stort sett alltså 2-3 mm/år, som nästan överallt.

    Det finns dock enstaka platser med mera ”korrekta” siffror, som:

    Pago Pago (Samoa) med 40 cm på 75 år:

    https://www.psmsl.org/data/obtaining/rlr.monthly.plots/513_high.png

  50. Jojje

    Temperaturer på Grönland.
    https://newtube.app/TonyHeller/IymIMCN

  51. Bert+Nilsson

    Energiproblemen löser sig nog ska ni se. Här ett par rader från Ny Teknik: ”Med en kapacitet på 11,5 kW ska nivå 2-laddarna kunna ge ge Rivians pickup R1T och suven R1S motsvarande drygt 40 mil per timme.”

    Dvs drygt 15 hkr levererar 400 km/tim!

    Fast allt som står i tidningar är ju inte sant.

  52. BD-Nille

    Nu har det hänt igen… Piteå-Tidningen idag 23/3-21 rapporterar nytt haveri för Enercon i Markbygden:

    ”Ett rotorblad på ett av Enercons vindkraftverk i Ersträsk har gått av. ”Platsen är avspärrad och ingen människa har kommit till skada”, säger Pamela Lundin, Sverigechef på Enercon.”

    ”Olyckan är den andra i Ersträsk på mindre än ett år. Den 9 maj i fjol rasade ett av Enercons vindkraftverk efter att maskinen gått i övervarv och inte gick att stoppa.”

  53. Stefan Gustavsson

    Hur många av er kommer att släcka ljuset på lördag?
    Hand upp!

    Jag kommer själv att tända lite extra lampor bara för att,,,