Öppen Tråd

öppen tråd

Det har varit storm i veckan. Inget ovanligt i januari, men jobbigt för dem som drabbas. Här är veckans öppna tråd att trösta sig med.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Ingvar i Las Palmas

    För den som är intresserad av Torium-reaktorn
    https://energyfromthorium.com/

  2. Karl Eider

    Stormen ja. Vi hade ett och ett halvt dygn utan ström. Inte så särskilt länge, men det blir väldigt tydligt hur beroende vi alla är av att ha tillgång el. En försmak av hur det kan bli när växlingen från kärnkraft till vindkraft kommer att ske.

  3. Sören G

    I Rapport skröt de om att 30 % av elen kom från vindkratf under stormen.

  4. Lasse

    #2 o #3
    Med nedblåsta ledningar minskar konsumtionen och vindkraftverken kan klara hela förbrukningen 😉
    Kostnaden för vindkraft skenar i Texas: https://wattsupwiththat.com/2019/01/04/where-the-texas-winds-blow/

  5. Ann lh

    ”Gunnar Hökmark undrar i Expressen, Debatt över ”varför Alice Bah Kuhnke är så tyst inför den demokratisyn hennes miljöpartistiske medkandidat till Europaparlamentet, Pär Holmgren, ger uttryck för. Han är nämligen inte klimatskeptiker utan demokratiskeptiker, skriver Hökmark (M)”.
    https://www.expressen.se/debatt/varfor-sa-tyst-bah-kuhnke/
    O.S.A. skulle man kunna tillägga.

  6. Ivar Andersson

    #3 Sören G
    Just nu står vindkraften för 5% av elproduktionen i Sverige. Så om vi hade installerat 150000 MW i vindkraft hade vi kanske klarat oss enbart med vindkraft. Sverige har idag installerat cirka 7500 MW i vindkraft och Tyskland har investerat cirka 100000 MW i sol och vind. Så nog behövs enorma investeringar om vi ska klara oss med vindkraft och använda vattenkraften för reglering.

  7. Under Lena Krantz inlägg ”The Club of Rome Climate Emergency Plan” rörde många kommentarer ekologiskt jordbruk. Från Romklubbens perspektiv är nog ekologiskt jordbruk ett sätt att skapa befolkningsminskning genom svält. Hur som helst, ekojordbruk och klimathot hänger ihop som ler och långhalm i debatten.

    Det märkliga är att så få, även intelligenta människor, förstår att när man skördar en gröda transporterar man bort näringsämne från jorden. För att kunna skörda igen, måste dessa näringsämne och mineraler ersättas till fullo. Gör man inte det armas jorden ut. Det blir ingen skillnad om man använder täckväxter, permakultur, ingen plogning, eko hit och eko dit. Näringen måste tillbaka annars blir det ingen ny skörd.

    En annan sak som också är obekant är att jorden permanent innehåller ett otal ogräsfrö som kan ligga i vila i 100 år för att gro när omständigheterna blir de rätta. Varje gång man rör om jorden gror nya frön oberoende av hur mycket man sprutat med herbicider dessförinnan. Det talas om manuell ogräsbekämpning. Det är oerhört arbetsintensivt och praktiskt omöjligt att utföra i de flesta grödor. Utan kemisk ogräsbekämpning växer det upp fler ogräsplantor än sädeslagstrån. Hur drar man upp dessa ogräs med rötter utan att trampa ner säden?

    Talet om fullskalig ekologisk odling är lika orealistiskt som 100% förnyelsebar el, och skörderesultaten blir lika intermittenta som tillgången på den förnyelsebara elen.

    Jag har tidigare påpekat att jag bor på landet i Normandie och har två grannar som är ekologiska mjölkbönder. På så sätt kan jag med egna ögon observera och jämföra ekojordbruk med konventionellt sådant. Skillnaden är stor i fråga om skörderesultat och djurhälsa.

    En av de konventionella bönderna besprutade på våren ett fält med fodersäd mot svampangrepp och mot bredbladiga ogräs. Vid ett tillfälle efter att ha vänt traktorn glömde han att slå på sprutriggens ena sida, så att en mindre yta förblev obesprutad innan han upptäckte misstaget. I länken här nedan finns tre foton av hur det såg ut när säden var mogen. Vackert, men inte många korn där.

    Jag har också lagt in tre foto av en äng / betesmark. Höet slås strax efter midsommar, sedan betar kvigor där tills slutet av november. Igen gödsel tillförs, förutom en liten kvantitet stallgödsel vart tredje år. Så har ängen brukats sedan urminnes tider eftersom marken inte är lämplig för plöjning. Vackert, men höskörden blir minimal och jorden är nästan humusfri.

    Vid ekologisk djuruppfödning får medicinering endast ske när djuren är allvarligt sjuka. Det syns tydligast i fråga om inälvsparasiter. De ekologiska nötboskapen är magra och har insjunkna flanker, medan de konventionellt uppfödda är knubbiga och pigga. Varje sommar måste jag ringa den ekologiske bonde som håller kvigor på min mark, därför att ett djur ligger ner och inte orkar resa sig. Enligt veterinären som kommer beror det på mineralbrist orsakad av för mycket inälvsparasiter. Kvigan får en injektion med mineraler och tvingas svälja avmaskningsmedel. Några timmar senare reser hon sig. I länken nedan ett foto av en sådan kviga.

    https://www.fotosidan.se/gallery/view.htm?ID=377778

  8. Rolf Mellberg

    #1 Ingvar

    Mer om Thorium:

    Här kommer en mycket bra film som borde spridas i sociala media:
    https://www.youtube.com/watch?v=aqPLU8ge-0w

    Sen hittade jag en site till i ämnet:

    http://www.thoriumenergyworld.com/

    Risken är nog stor att Kina blir helt dominerande inom området och om kanske 30 år har dom slutat bygga kolkraftverk hemma och i hela världen för att bygga sådana här i stället.

    Om satsningen lyckas vill säga.

  9. PelleB

    #3 #6

    30% varifrån kommer en sådan uppgift?
    Ursprung? TT eller kanske lokaltidning eller Rapports redaktion.
    Uppgift för en av de många massmedierforskare vid våra högskolor och universitet att spåra.
    Exempel på Fake News?

  10. Christer Löfström

    Snabbaste sättet att få upp framtida elproduktion på dagordningen är att regeringscirkusen leder till extraval. Då skall elförsörjning i Skåne upp på agendan.

    http://lund.lokaltidningen.se/2018-12-12/-Krism%C3%B6te-om-elbrist-i-Sk%C3%A5ne-Staten-har-inte-uppfyllt-sina-%C3%A5taganden-3700183.html

    I veckan som gått är elpriset på Nordpool ungefär samma i Skåne som resten av Sverige (i dag 51 öre/kWh) men det har varit några dagar då priset i Skåne varit nästan 10 öre högre (14/12 59/69)

    Jag har i ytterligare 1,5 år 34 öre/kWh fast hos VFall (utan avgifter o skatter)

    Vid årsskiftet kom meddelande från nätbolaget Skånska Energi om höjning av fasta avgiften med 25% och rörliga med 17%.
    I år betalt jag i medeltal 73 öre/kWh för transporten. (utan avgifter och skatter)

    Som orsak till höjningen anger Skånska Energi:

    Kostnadsökning gentemot regionalnätsägaren.
    Investeringar för att minska elavbrotten.
    Möta de fossilfria och klimatneutrala målen.

    Skånska Energis årsredovisningar:
    https://www.skanska-energi.se/sv-SE/Om-Sk%C3%A5nska-Energi/Finansiell-information/Finansiella-rapporter.
    2017 tjänade de 3,13 kr/aktie och delade ut 2 kr/aktie.

  11. femman

    Det som förenar oss på detta forum är den ensidiga rapporteringen om hur CO2 styr klimatet.
    All info om andra orsaker är bannlysta.
    För övrigt är det massor av saker som inte förenar oss. Vad har tex ekologisk odling med saken att göra. Vad har magra kor i normandie med saken att göra. Som som mycket annat är det inte vad man gör som är det viktiga utan hur. Odlar själv ekologiskt i liten skala. Trot eller ej skörden är stor dessutom finns massor av mask i jorden samt humlor ovanför.
    Om man gör vätgas från vindsnurror när det blåser helt ok.
    Om man använder lite solpaneler på några tak här och där helt ok.
    Har själv solpaneler på min segelbåt ger mig all el till kyl frys osv mycket nöjd.
    För övrigt behöver vi bygga nästa generations kärnkraftverk snarast. Detta är inte ett tyckande utan ett måste. Förutom den energi dom nya ger så löser vi lagringsproblemen från dom gamla. Sedan några rader från expressen favorit i repris.
    https://www.expressen.se/debatt/de-som-inte-sjunger-med-i-klimatkoren-brannmarks/

  12. Christer Löfström

    #7 Lars Mellblom
    I Skåne i min omgivning odlar många enligt svenskt sigill.
    En storbonde (grönsaker) jag cyklade ut till för några år sedan hade då revisionsbesök av Svenskt Sigill:
    http://sigill.se/ LRF
    När jag frågade om ekologisk odling skrattade bonden.
    ”Då får jag lägga ner. Det får jag ingen ekonomi i.”

    Samma tankegångar för jordbruk som t.ex. när man bygger en cementfabrik enligt Best Available Technology (BAT)
    Fungerar i vår utvecklade värld. I SS Afrika händer det att de som skall sätta upp en ny fabrik frågar efter något enklare, som de har råd att köpa.

  13. femman

    re # 9 Du kan själv ha koll på läget. Bara gå in på denna sida när du vill. För övrigt så stämmer det att vi fick en massa vindkraft när det stormade. Jag kollade detta själv. Idag är det dock mycket sämre.
    https://www.svk.se/drift-av-stamnatet/kontrollrummet/

  14. Lars-Eric Bjerke

    #7 Lars Mellbom,

    Arlas mjölkpris till bönder nu i januari är 3,34 kr/kg för vanlig mjölk och 4,47 kr/kg för ekomjölk. Ekomjölk står för 15 % av försäljningen i Sverige. Prisskillnaden bör vara ett ungefärligt mått på skillnad i produktionskostnad.

  15. femman

    re # 14

    Skillnaden är att ekomjölkbonden går med vinst med den andra går med förlust Denna sommar även KK för många. Har för övrigt en ekomjölkbonde nära mig med ca 200 kor. Korna är feta så även bonden. Anledning det är brist på ekomjölk så man kan ta bättre betalt.

  16. PelleB

    #13
    ”För övrugt så stämmer det att vi fick en massa vindkraft när det stormade. Jag kollade det själv”.
    Vilken dag? Vilken tid? Vilken procentsats.
    Ditt påstående är för mig urtypen av information som måste betvivlas…

  17. #14 Lars-Eric Bjerke#

    Samma här ungefär. Som nischmarknad för trendigt folk fungerar modellen, men inte i full skala om hela befolkningen ska försörjas. Hur det ser ut i Sverige vet jag inte, men här finns det lagar och subventioner som gynnar ekoprodukter, på samma sätt som vindkraft gynnas. Därför är det svårt att jämföra produktionskostnaderna.

  18. Håkan Bergman

    Christer Löfström #10
    Här har vi åtminstone en som bör gilla läget.
    https://www.sydsvenskan.se/2009-10-19/smutsiga-fakta-om-fossilgas-i-malmo

    Fortfarande inget nytt om Öresundsverkets framtid?

  19. Ulf

    I dagens SvD hyllas klimaträttegångar där klimatfanatiker stämmer staten för att de gör för lite. I princip tvingas staten att använda skattepengar till vansinniga klimatåtgärder istället för skola, vård och omsorg. Detta gillar den klimatfanatiske reportern på SvD naturligtvis. Och visst är det genialt som han skriver eftersom regeringarna inte kan försvara sig genom att påvisa hur fel de s k klimatforskarna har, utan att bli anklagade för att vara klimatförnekare. Detta gäller förstås vissa EU länder. I USA m fl har man kommit längre och kan gå i svaromål och bevisa hur vansinnig den senaste IPCC rapporten faktiskt är men ni kan tänka er hur det skulle se ut om en regering i typ Sverige i en rättegång försökte bevisa att tipping points etc är rena fantasierna.

  20. femman

    # 16
    Jag påstår inget utan ger dig bara möjligheten att ta in vilken info du vill ha. Om du sedan inte litar på den info som kontrollrummet ger är ditt problem.
    Går du in på kontollrummet tittar på diagrammet så kan du byta info till vilken dag klockslag du vill. Svårare än så är det inte. Sedan hur du tolkar detta är upp till dig själv. Men lite fakta att bygga sina åsikter på är inte helt fel. Annars kan man lika bra bli klimatalarmist där fakta är onödigt

  21. Håkan Bergman

    En enklare sida för nordisk elproduktion.
    http://elstatistik.se/

  22. PelleB

    #20
    Fakta är. att enligt diagramen bidrog inte vindkraften under stormdygnen med över 10%. Alltså inte
    som man påstod i Rapport med 30%…
    I ett annat inlägg i dag skriver du att många bönder gick i KK under sommaren.
    Hur många? Hur många i relation till 2017 eller perioden 2010-2017.
    Man skall inte bara vara varsam med orden utan även med siffror.

  23. Kommentatorn

    Att vindkraften kan producera hyggligt vid goda vindförhållanden finns väl ingen anledning att betvivla. Dess problem ligger i att produktionen inte kan planeras och långa tider ligger på enstaka procent av istallerad effekt. Vidare är den subventionerad, dyr och sänker lönsamheten hos stabila kraftslag som då inte kan nyinvestera.

  24. Peter F

    https://www.svk.se/drift-av-stamnatet/kontrollrummet/

  25. Lasse

    #22
    Vindkraftens andel:https://www.svk.se/drift-av-stamnatet/kontrollrummet/
    Check: 32,9 % eller 6200 MW den 1/1 2019

  26. Lars Cornell

    #21 H.B. mfl.
    På följande länk kan man få kurvor på elförbrukning under längre tid. Klicka på zoom till vänster.
    http://elstatistik.se

  27. Håkan Bergman

    Enligt officiella data?, välj vindproduktion här:
    https://mimer.svk.se/ProductionConsumption/ProductionIndex

    var maxproduktionen 5 813 MW kl. 19 den 1/1. Publicerat 15:01 i går. Antagligen är siffrorna på elstatistik.se och kontrollrummet okorrigerade rådata från den aktuella tiden.

  28. Rolf Mellberg

    Ligger sjuk i flunsan och borrat thorium hela dan 🙂

    Här kommer en ganska informationstung film, där den mycket drivne presentatören Kirk Sorensen har en framträdande roll. Han den runde killen med väldigt välsmort munläder:

    https://www.youtube.com/watch?v=GAiHtrWHxK0

    Kirk jobbar på https://flibe-energy.com/ i för oss välkända orten Huntsville Alabama.
    I slutet av filmen håller t.o.m. James Hansen med om att thorium-reaktorer är lämpligt att satsa på!!!! Men den här gången har han kanske rätt ändå?

    Jag fattar dock inte varför filmen har rubriken ”Thorium disadvanteges”, kan nån förklara det för mig?

  29. Olav

    I Norge pågår en debatt om att de allt högre elpriserna skulle bero på att många av de norska kraftverken står under utländskt ägande.
    Jag har svarat med att det nog i huvudsak är andra orsaker som är orsaken till detta.

    Den norska elbilsparken har blitt stor och fört till en bristsituation på el. Detta samtidigt som Norge med lätthet skulle kunna ha Europas billigaste bensin om DEN POLITISKA VILJAN bara fanns. Då skulle dessutom elpriserna sjunka.

  30. Olav

    Det är med tillförsikt jag ser att de gula västarna breder ut sig i land efter land i ett Europa som för en alltmer verklighetsfrånvarande politik.

    Vad jag efterlyser är att ”klimatpolitiken” måste komma med i det som mest kraftfullt måste bekämpas.

  31. Jax

    Vart tog stormen i Thailand vägen?

  32. Olav

    Klimatpolitik är vår tids främsta modeord.

    En helt berättigad frågeställning blir då:
    Hur mycket skulle människan kunna ändra på klimatet runt om i världen om viljan till detta fanns hundraprocentigt överallt? Skulle den totala mänskligheten klara att åstadkomma en global ändring av temperaturen på, låt mig säga, en (1) enda grad?

    …och i så fall till vilket pris? Triljoner? Kvadriljoner, kvintiljoner…??? Tidsperspektivet???

  33. Peter F

    #31 Jax
    Bara 20 sekundmeter blev det, en liten kusin till Alfrid trots vära medias övertro på hemskheterna

  34. Jax

    #33 Peter F

    Misstänkte det. Det gälleratt ta ut klimatkatastrofen i förskott. Annars kan man gå miste om den.

  35. En annan

    @ 28 Mellberg
    Jo jag blev också imponerad av möjligheterna med thorium, speciellt forskningsanläggningen i Oak ridge, som stängdes ner på fredagen för att startas upp på måndagen…
    Problemet heter Militärkomplexet, som ville ha reaktorer som producerar plutonium, tror att chefskonstruktören blev smutskastad och fick lämna in, om det var så att han kom tillbaka med en konstruktion som används idag WW, eller om någon annan kom upp med konstruktionen har jag glömt.
    Det som är bra med thorium-reaktorn är att den kan inte skena, alltså inte orsaka en härdsmälta, tvärtom ökar temperaturen över förväntan avstannar processen, kylproppen i botten på reaktorn löser ut varvid bränslet faller ner i källaren, där det senare kan pumpas tillbaks till reaktorn.

  36. En annan

    fortsättning, jag minns också att jag läste i kommentarsfältet till ngn. av de yt-clip du botaniserar i fann att några forskare vid CERN hade räknat på reaktortypen och kommit fram till att uppstarten var för dyr, alltså, man behöver en reaktor för att ta fram själva bränslet, vilket avsevärt fördyrar produktionen.
    Men ska vi ha kärnkraft, är det den typen vi ska satsa på, som dessutom kan ta vara på avfallet från dagens, allt annat hål i huvudet. Tycker jag

  37. Håkan Bergman

    En annan #36
    Det stämmer väl för en reaktor av den typ man testade i Oak Ridge, den kunde inte heller breeda sitt bränsle själv. Det man föreslår idag är en utvecklad version av reaktorn i Oak Ridge, en reaktor som själv breedar nytt bränsle när den väl är igång. Så man ska ha i åtanke att en sån reaktor finns inte ännu, vi vet inte om den kommer att fungera som tänkt eller hur lång tid det tar att göra den kommersiell. T.v. ska man nog se till att forska på andra alternativ också, som t.ex. partikeljannes blykylda reaktor.
    https://www.youtube.com/watch?v=8Z48USLxfRg

  38. Joakim Lennartsson

    Har några funderingar som förmodligen ses som rena amatörfunderingarna.

    Temperaturrapporteringen som kommer här på sidan månadsvis är intressant. Men när jag försöker hitta statistik från andra mätserier, typ de som klimatalarmister hänvisar till. Men det känns som att jag bara kommer till klimatmodellernas profetior. Vilka mätningar hänvisar man till i larmrapporterna?

    En andra sak; pratade med en kollega som hade en del att säga om klimatet. Han menade att vattenkraft släpper ut koldioxid i massor… Hur det skulle gå till blev jag inte klok på, men det var något om att de konstgjorda dammarna skulle stå för CO2-utsläpp. Har aldrig hört talas om det. Någon annan som hört eller läst om detta?

  39. #11 femman#

    Om vi här på KU endast ska diskutera vetenskapliga aspekter på klimatet och om vindkraft är effektiv eller inte, kan vi lika gärna stänga ner bloggen. De som driver klimathotet ideologiskt, är inte det minsta intresserade av vetenskap och inte politikerna heller. Klimathotet är en del i en agenda för att på ett eller annat sätt upprätta ett plansamhälle, globalt och / eller nationellt, motiverat med en grön utopi. Ytterst är det en fråga om makt. En komponent i agendan är ekojordbruk. Det finns flera andra. Ett fullt genomdrivet ekologiskt jordbruk är ett lika stort hot som energibrist. Allt detta hänger ihop och alla delarna i agendan måste belysas. Därför är en kommentar om magra kor i Normandie relevant för bloggen, när tråden så lämpar sig.

    I eftermiddags, när jag tog bilen för att handla, fick jag vatten på min kvarn i samma ögonblick som jag vred på bilradion. De första ord jag hörde var: ” Vi måste raaadikalt ändra våra levnadsvanor…” ( vid 19:15 min). Strax därefter talade man om Greta (20:00 min). Det var ett program som heter ”CO² min kärlek” på France Inter, motsvarigheten till SR P1. Programmet var typiskt för hur propagandan ser ut, vare sig den kommer från journalister eller etablerade politiker som Ségolène Royal. I programmet blandades friskt klimathot, ekologiskt jordbruk, landsbygdsbor, utrotning av djur och mycket annat som vi redan hört. Med anledning av en klimatrörelse kallad ”Les coquelicots”, vallmoblommorna, beskrev man lyriskt ett Frankrike där vallmoblommorna dominerade landskapet, inklusive åkrarna. I min länk tidigare idag ser man just på ett av fotona hur det ser ut när vallmo får dominera. https://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/377778/3687321.htm

    https://www.franceinter.fr/emissions/co2-mon-amour/co2-mon-amour-05-janvier-2019

  40. Robert Norling

    Nu har man fått en försmak av ”framtiden i det omställda landet Sverige.”
    Efter nästan 4 dygn i ”mörker” så har elen kommit tillbaka.
    Typiskt nog, timmarna efter det att ett bensindriven generator införskaffats. (obefintlig info från Vattenfall)
    Kan berätta att jag bor inom synhåll från Örskär och med vindbyar på upp till 38,5 m/s så blev det inte så mycket sömn natten mot den 2/1. Kl. 01.12 blev det becksvart och det var inte att tänka på, att gå ut.
    Att vindkraftverken levererar el när det blåser lagom förstår nog de flesta, men blåser det för lite eller för mycket så produceras det noll. Cirka 25 m/s är gränsen när de stängs ner.
    Men vad hjälper det – även om de skulle producera – när distributionsnäten inte håller måtten. Beredskapen är förmodligen också under all kritik. Vattenfalls info är bedrövlig och det gick inte att få några besked om hur långvariga avbrotten skulle bli.
    Mobilnätet som är elberoende slutade fungera i utsatta områden och all data slogs ut.
    Så det är nog dags att alla berörda myndigheter agerar och ser till att el och telebolagen tar sig i kragen och investerar i det som är väsentligt.
    Lek och flum som i ”Simris” samt liknande ”gröna” projekt blir bara ett stort hån för utsatta människor.
    10 000 tals hushåll är fortfarande utan el och kommer så att förbli länge än.
    Tur i oturen att väder-Per och Rockis samt IPCC inte hunnit med att sänka temperaturen till ”lilla istidens”.

  41. En annan

    @37 Bergman, tack för länken. Jo partkeljanne lämnade Sverige för att forska i Canada, tror jag, han var väl den enda som ville gå vidare med kärnkraftsutvecklingen här i landet. Sedan finns ju en annan variant som saltsmältstekniken, som G Littmarck var en varm förespråkare för, var han nu blivit av, är han död eller? Problemet i det hela verkar vara de höga temperaturerna, kräver ngt mella metaller och keramer.
    Kommer i alla fall ihåg när jag bläddrade i ett ex av national geographic från 50-talet där man undrade om atombomben och dess inneboende kraft någonsin kunde tämjas till att bli en kraft i mänsklighetens tjänst. Så sjas alla forskare som dyngar ner oss med himmelens nerfall, ut och jobba på riktigt!

  42. Torsten Nilsson

    På nyårsafton vid SVT:s program på Skansen,stod Anne Lundberg och frågade barn och ungdomar ,vad de gjorde för att värna klimatet.

    På nyårsdagen talade meteorologen Mats Andersson om havsnivåhöjningar på en meter på radio p4 Kristianstad.

    För någon dag sedan var Erica Bjerström på Rapport och ljög om klimatmötet i Polen och idiotförklarade alla som inte ”förstod vetenskapen”om klimatet.

    Kan ingen få slut på eländet?

  43. Olav Gjelten

    Dagens visdom:
    Att köpa elbil för att rädda världen är lika intelligent som att låta sterilisera sig för att grannen har för många ungar.

  44. Rolf Mellberg

    #35, 37

    Mer om thorium:

    Blykalla (Walleius försök) såg ju lovande ut för några år sen men MSR /LFTR är nog mest lovande nu, efter att den indiska investeraren drog sig ur Leadcold. Självklart handlar det dock om mycket stora initiala investeringar men det är precis det kineserna nu satsar.

    Om tekniken håller så kan det leda till energiproduktion som svarar mot hundratals konventionella reaktorer, men kanske utspritt på tusentals mindre anläggningar. Nära konsumenterna.

    Om den kraftproduktion som idag baseras på fossila bränslen ska ersättas helt så får det väl skalas upp ytterligare en faktor minst tio. Om 50 – 100 år?

    För den kinesiska politiska ledningen blir detta det ultimata ”beviset” på att de förtjänar namnet ”Mittens rike”. Därför kommer de inte att väja för några ansträngningar eller kostnader.

    Tyvärr är det nog för sent för oss i Sverige att hoppa på tåget.

  45. latoba

    Lästips: https://annheberlein.com/2019/01/05/klimatangesten-och-dess-kolportorer/

  46. Ingvar i Las Palmas

    #39 Lars Mellbom
    >De som driver klimathotet ideologiskt, är inte det minsta intresserade av vetenskap och inte politikerna heller. Klimathotet är en del i en agenda för att på ett eller annat sätt upprätta ett plansamhälle, globalt och / eller nationellt,
    Just det.
    Att försöka övertyga klimathotare med vetenskap är fullständigt meningslöst. Det blir en strid i flanken som inte leder någonvart. Vad som är märkligt är att våra politiker spelar med i detta maktspel trots att det kommer att resultera i att de själva får allt mindre att säga till om.

  47. Ivar Andersson

    #46 Ingvar i Las Palmas
    Våra politiker är med och ropar amen i klimatkyrkan och är fullt nöjda med att få höja klimatskatterna och dela ut bidrag. Att ifrågasätta klimatbibelns amsagor finns inte på kartan.

  48. Claes Forsgårdh

    Såg nyss reportage på TV4 av en övertygad klimatalarmist, fotografen Björn Persson, som försökte visa lite bilder från Antarktis om de smältande isarna och effekterna av Global Warming. Inga kritiska frågor ställdes naturligtvis och ingen vetenskap framfördes. Isarna är borta om 40 år enl. BP.
    Normalt smälter isarna på Antarktis den här delen av året.
    Kan någon kommentera vem denna ”klimatexpert” är och vad han försökte att bevisa?

  49. #47 Ivar.
    Vi får förlita oss på utländska makthavare som motarbetar klimatprojektet
    – Vaclav Klaus
    – Milos Zeman
    – Donald Trump

  50. Lars Cornell

    #48 C.F. Hur mycket is smälter när det är -10° vid kanterna och -30° mitt på i den sommar som nu är där?
    https://earth.nullschool.net/#current/wind/surface/level/overlay=temp/orthographic=2.49,-87.95,1563/loc=107.232,-65.434
    https://www.ventusky.com/?p=-52;-160;2&l=temperature-2m

  51. Claes Forsgårdh

    #50 Lars C.
    Tack för den fina länken. Något för okunniga på TV4 att kolla på innan man släpper fram vettlösa klimatalarmister.

  52. Håkan Bergman

    Så visar det sig då att energipolitiken är ett luftslott byggt på gröna drömmar. Vad gör Baylan eller hans efterträdare nu?

    https://www.svd.se/ellevio-drar-i-bromsen

  53. Håkan Bergman

    Apropå super- och sub-scripts i en annan tråd. Här är en klipp- klistra-låda att spara i stickynotes eller vad ni använder för minneslappar.

    0 ⁰ ¹ ² ³ ⁴ ⁵ ⁶ ⁷ ⁸ ⁹ ⁿ

    0 ₀ ₁ ₂ ₃ ₄ ₅ ₆ ₇ ₈ ₉ ₙ

    10° C H₂O CO₂ 10²¹ C₂H₅OH ²³⁵U

    6,02214076×10²³