I morgon är det debut för ytterligare två mycket celebra skribenter: Peter Stilbs och Lars Bern. Peter Stilbs är professor i fysikalisk kemi vid KTH i Stockholm och har under många år varit djupt engagerad i klimatdebatten. År 2006 arrangerade han på KTH det internationella seminariemötet Global Warming – Scientific Controversies in Climate Variability.
Lars Bern tillhör den skara klimatdebattörer som syns mest i våra medier. Hans miljöintresse och -kunskaper går långt tillbaka i tiden. Han är bland mycket annat företagsledare, författare och ledamot av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA). Och dessutom ett välkänt ansikte på Newsmill. Lars har tillsammans med mig skrivit boken ”Chill-out” och han hälsar att han redan planerar nästa bok, som kommer att handla om det långsiktigt uthålliga samhället och hur det kan förenas med fortsatt tillväxt.
Välkomna önskar jag Peter och Lars!
Ser fram emot artiklarna/inläggen.
Miljöaktivister styr BBC reporter med hot! Hitlerjugend!
http://simonfiliatrault.blogspot.com/2010/01/climage-change-control-of-information.html
Slabadang, kul klipp och inte så förvånande. Skulle vara kul att få mer bakgrund till både vem aktivisten är och det underställda hotet mot BBCs reporter.
Det ser jag fram emot, det är kanske de som tagit mest spott och spe för sina vetenskapligt grundade motargument till hundratals miljarders felsatsningar.
Hoppas de får ett öppet officiellt erkännande av hur de brukat sin skattefinansierade utbildning och kunskap. ( till skillnad mot andra… ingen nämnd, ingen glömd)
Just den sortens kunskapsbruk borde alla inse är samhällets yttersta trygghet.
Lex Maria bör utvidgas, till lex djup naturvetenskaplig kunskap.
Det är nog fult…. samhällskunskap som genusritualmord och nya bokstavs kombinationer på vad egentligen alla som vill ha mer omsorg lider av, är det som ska skapa det hållbara samhället… hållbart rätt ner i villfarelsens avgrund….
Eller?
Hej Gunnar L.! Ph**n vá kul att du återvänt till ’TCS-banan’!
En radda folk som saknat din närvaro [som du säkert känner till, oder?? 😉 delar med mig denna uppfattning.
Keep it up! 😛
Mvh/TJ
Mvh/TJ
Peter Stilbs, vilken påverkan kan klimatutvecklingen under nästa 10 – 20 år ha på medeltemperaturen på världshaven som enligt uppgift har en medeltemperatur på ca 3,8 gr.C?, går det att skatta en tidskonstant för globalt klimat?
Mats – detta är nog en omöjlig fråga. Haven är också skiktade delvis pga saltinnehållet med omrörningseffekter upp till 10000 års skala vad jag förstår. Fråga istället vilken effekt haven har på klimatet. De har en 1000 ggr större ”värmetröghet” än atmosfären. Bara en simpel El Niño-oscillation har ju stora effekter. Det finns inget som motsäger att man kunde ha väsentligt större saker att vänta förr eller senare.
Maggie, detta är lysande! TCS var bra redan förut, nu blir ”våran blogg” ännu bättre! 2010 kunde knappast ha börjat mer positivt.
Och ompositioneringen i Svenska Dagbladet, som jag observerade häromdagen, tycks fortsätta, försiktigt, men ändå. Idag skriver professor Peter Stenumgaard en kunskapsteoretisk betraktelse som handlar om problemet att olika forskare drar olika slutsatser ur samma fakta.
Att tidningen publicerar detta, och gör det nu, efter COP15, ger intryck av en krattning av manegen före introduktionen av en ny (och annorlunda?) syn på saken. Vi får väl se.
Dock tycker jag att Stenumgaard inte har alldeles rätt när han skriver: ”Forskare är delade i två läger som dragit diametralt motsatta slutsatser ur samma vetenskapliga underlag.” (kursiveringen är Stenumgaards.) De forskare som kommer ur meteorologskrået vägrar ju enständigt att tillmäta Henrik Svensmarks bidrag till ämnet någon betydelse, dvs att solvinden och den kosmiska strålningen har med atmosfärens molnbildning att göra. Att Svensmarks grupp kommer till ett annat resultat än det av IPCC fastställda är ingen vetenskaplig gåta eller anomali. (Och Svensmark är ju gubevars inte meteorolog, så därför anses han ju sakna talan i ärendet, eller hur?)
Håller med Claudius, TCS har med detta grepp uppgraderats från ypperlig till superb.
Claudius, har undrat länge men inte frågat, är det tänkt att ditt imperiala nick även skall leda tankarna till ”Cloudius”? 😉
Peter Stilbs, TACK för din kommentar till Stenumgaards artikel i SvD!
Claudius #7
I Norrköping har själva molnen svikit meteorologernas modeller. Pererik varnade för snö i går kväll, men det har varit klar himmel och soligt hela dagen. Först nu vid solnedgängen bygger det upp en molnskärm från söder.
Om molnmodellerna inte fungerar för vårt område i 24 timmar undrar jag varför vi ska tro att de fungerar för hela jorden under femtio eller hundra år. Och molnen har vital betydelse för klimat och temperatur.
Peters kommentar om havens värmeinnehåll antyder väl också att vi inte skulle klara att hålla konstant medeltemperatur ens om vi kunde styra solintensiteten inom sådär +/- 5%.
Det kanske är en bra fråga inför 2010:
-Om du kunde förändra solintensiteten under året, skulle du öka eller minska den?
Olaus Petri #8: Eftersom jag inte är göteborgare har din fundering om ”Cloudius” inte föresvävat mig. Jag valde min signatur helt enkelt därför att jag tyckte att C var en trots allt ganska hygglig prick, någorlunda anständig, i den stora skaran av förskräckliga föregångare och efterföljare. Och så pass avlägsen i tid att jag knappast behöver befara några ovidkommande konnotationer. Derek Jacobis rollfigur i den brittiska serien var också en inpirationskälla.
Som du säkert har observerat följer jag i sakfrågan Henrik Svensmarks idé om solvindens och den kosmiska strålningens betydelse för molnbildningen i atmosfären. Och därmed på klimatet. Jag tvivlar inte på att Svensmarks teori kommer att bli erkänd, men det tar antagligen en orimligt lång tid, eftersom hela frågan har blivit så igenkorkad av allsköns klimattalibaner.